Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Asus VivoTab Smart: betaalbare Windows 8-tablet

29-01-2013 • 08:00

60

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Met de introductie van Windows 8 kwamen er veel tablets en hybrids uit die zijn opgebouwd rondom Intels Atom Z2760. Deze soc, ook wel bekend als Clover Trail, is volgens Intel speciaal voor Windows 8 ontwikkeld. Fabrikanten als Samsung, HP, Dell, Lenovo en Acer brachten allemaal nieuwe apparaten uit met de Z2760 aan boord.

Wat daarbij opviel was de hoge prijs van sommige modellen. Acer wist de W510 nog strak te prijzen, maar HP, Samsung en Asus vragen meer dan 800 euro voor hun Windows 8-tablets met Z2760. Behoorlijk veel geld voor een apparaat dat technisch niet veel meer is dan een netbook. Asus' Windows 8-tablet, genaamd de VivoTab, kost zelfs 899 euro.

Gelukkig komt het bedrijf nu met een goedkopere versie: de VivoTab Smart, die een adviesprijs heeft van 499 euro. Het scherm is met 10,1" net wat kleiner en de behuizing is wat versimpeld, maar hij heeft nog steeds een ips-scherm en Intels Atom Z2760. In deze review bespreken we alle aspecten van Asus' nieuwste tablet en bekijken we of de fabrikant niet te veel consessies heeft moeten doen om de nieuwe VivoTab Smart voor 499 euro te kunnen verkopen.

Uiterlijk en behuizing

Asus gebruikte bij zijn vorige tablets vaak aluminium of plastic voor de behuizing en dan altijd met het gegroefde cirkelpatroon dat het bedrijf ook op zijn Zenbook-laptops toepast. Bij de VivoTab Smart gooit Asus het over een andere boeg, met een volledig matzwarte, kunststof achterkant. Het is een stuk minder herkenbaar dan het vorige patroon, maar zeker niet minder strak en het houdt lekker vast. Zoals de meeste 'goedkope' tablets is de VivoTab Smart niet uitzonderlijk dun of licht, maar met 9,7mm en 576 gram is er zeker goed mee te werken.

Heel stevig voelt de VivoTab Smart niet aan; de achterkant veert in als er druk op wordt uitgeoefend en toen we de tablet aan de linkerzijde vastpakten, hoorden we de behuizing lichtjes kraken. Dat ervoeren we onlangs ook bij Acers W510 en van een tablet in deze prijsklasse verwachten we gewoonweg een betere bouwkwaliteit.

Asus VivoTab Smart - productfoto's

Asus VivoTab SmartAsus VivoTab RTAcer Iconia W510Microsoft Surface RT
Lengte 262 mm 263 mm 259 mm 275 mm
Breedte 171 mm 171 mm 187 mm 172 mm
Dikte 9,7 mm 8,3 mm 9,9 mm 9,3 mm
Gewicht 576 gram 538 gram 586 gram 676 gram

Afgezet tegen de concurrentie doet de VivoTab Smart het qua formaat niet slecht. Hij is door de bank genomen lichter en dunner dan de Iconia W510 en Microsofts Surface RT. Hij moet het wat dat betreft echter wel afleggen tegen zijn eigen RT-tegenhanger.

Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's

Terwijl bijna alle smartphones van de laatste jaren gebruikmaken van een micro-usb-lader, zijn we bij tablets gewend geraakt aan losse laders met aangepaste stekkers. Daarom waren we redelijk verbaasd toen we de doos van de VivoTab Smart opende en een normale micro-usb-lader aantroffen. Het voordeel is dat je de tablet ook kunt opladen als je de lader even kwijt bent of je bij iemand bent die een micro-usb-lader heeft liggen.

De micro-usb-poort kan ook gebruikt worden om randapparatuur te verbinden, al moet je daarvoor wel een verloopje aanschaffen. Acer levert een dergelijk kabeltje mee met zijn W510 en dat zouden alle fabrikanten mogen doen. De extra kosten zijn vrijwel nihil en het maakt de tablet voor een gebruiker een stuk functioneler. Met zo'n verloopje sluit je namelijk makkelijker een externe schijf of usb-stick aan.

Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's

Wie gewend is om zijn telefoon of niet-Windows-tablet aan zijn computer te koppelen via usb, komt bij een Windows 8-tablet bedrogen uit. Als je de VivoTab Smart op de computer aansluit, gebeurt er namelijk helemaal niets. Het zou fijn zijn als het interne geheugen - of een aantal mappen, zoals bij de iPhone en iPad - via de computer benaderbaar zou zijn, want op dit moment is het zonder verloopkabeltjes moeilijk om bestanden op de tablet te krijgen. De makkelijkste manier is om een micro-sd-kaartje via een cardreader op de pc vol te schrijven en daarna in de tablet te stoppen.

Hardware en prestaties

De VivoTab Smart is de derde tablet die op de burelen van Tweakers verschijnt met Intels nieuwe Z2760-soc als kloppend hart. Hoewel de soc een volledig nieuw ontwerp is, zijn de processorkernen nog steeds gebaseerd op de Bonnell-microarchitectuur, waarvan ook de eerste Atoms gebruikmaakten. De kloksnelheden zijn echter verhoogd, de geheugeninterface is aangepast en er is een nieuwe gpu ingebouwd. Volgens Intel is de nieuwe Atom dankzij het 32nm-hkmg-procedé een stuk zuiniger dan zijn voorgangers.

Wat processor betreft moet de Smart het opnemen tegen tablets die op Windows RT draaien en gebruikmaken van chips op basis van de ARM-microarchitectuur, zoals de Tegra 3 van Nvidia en de Qualcomm Snapdragon S4. In die vergelijking komt de Z2760 in het dagelijks gebruik goed uit de bus; dat zagen we ook al bij Acers W510. Windows 8 draait op Intels soc sneller dan Windows RT op de ARM-chips, vooral met de klassieke desktopinterface en Microsofts Office-suite. Toch blijft de Atom een netbookprocessor en dat is te merken bij het draaien van complexere programma's.

Benchmarks

In Cinebench doet de Smart het net even wat beter dan Acers tablet met de Z2760-soc en net wat slechter dan de Ativ van Samsung. Alle drie de apparaten moeten het echter afleggen tegen bijvoorbeeld de meer dan een jaar oude Atom N2800, waarmee nog maar eens benadrukt wordt dat de Z2760 geen prestatiemonster is.

Handbrake
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager is beter
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
*
187,00
Asus Eee PC 1025C Atom N2800
****
544,00
Asus VivoTab Smart Atom Z2760
*****
601,00
Asus 1225B AMD E-450 APU
******
843,00
Acer Iconia W510 Atom Z2760
******
845,50
HP Pavilion dm1-4000sd AMD E-450
*******
912,00

Bij het omzetten van een videobestand met Handbrake als converter laat de VivoTab Smart de Iconia W510 flink in het stof bijten. Handbrake leunt zwaar op de processor, het is ons dan ook niet helemaal duidelijk waar het grote verschil vandaan komt.

Kraken is een Javascript-benchmark van Mozilla die laat zien hoe snel de Windows 8-browser met Javascript kan omgaan, maar ook een indicatie geeft van de processorkracht. De Smart eindigt hier grofweg gelijk met de Acer W510, waarmee duidelijk is dat fabrikanten zelf geen browseroptimalisaties doorvoeren bij Windows 8, zoals dat bij Android bijvoorbeeld wel het geval is. De tablets met ARM-chips worden hier op flinke achterstand gezet, terwijl Apples iPad 4 duidelijk koploper is.

Voor een completer beeld draaien we ook Peacekeeper, opnieuw een benchmark die op Javascript-performance is gericht. Het beeld hier komt bekend voor; de VivoTab Smart is nipt sneller dan de W510 en ook de Android-tablets worden verslagen. De iPad 4 voert opnieuw de lijst aan.

Snelheid van het opslaggeheugen en boottijden

Het is zoals gezegd niet al te makkelijk om bestanden naar de VivoTab over te zetten zonder de juiste kabels, maar als je die hebt, gaat het overzetten in een redelijk tempo.

Of het aan de Atom of aan de snelheid van het nand-geheugen ligt, weten we niet zeker, maar opvallend is dat zowel de Acer W510 als de VivoTab Smart in een mum van tijd is gestart.

Scherm

De VivoTab Smart is voorzien van een 10,1"-touchscreen, waarschijnlijk hetzelfde scherm als Asus gebruikt voor de VivoTab RT, met een resolutie van 1366x768 pixels. Dat steekt schril af tegen moderne Android-tablets met resoluties van 1920x1200 pixels en de Retina iPads, maar gelukkig valt dat in de Windows 8-interface niet direct op, omdat er weinig met kleine letters en icoontjes gewerkt wordt. Toch hopen we snel Windows 8-tablets met hogere resoluties te zien.

Asus VivoTab Smart - kijkhoeken Asus VivoTab Smart - kijkhoeken Asus VivoTab Smart - kijkhoeken Asus VivoTab Smart - kijkhoeken
Horizontale kijkhoeken
Asus VivoTab Smart - kijkhoeken Asus VivoTab Smart - kijkhoeken Asus VivoTab Smart - kijkhoeken
Verticale kijkhoeken

Kleurreproductie en beeldeigenschappen

Asus VivoTab Smart - gamut

Asus VivoTab Smart - kleurbalans

De resultaten van onze gamut-meting onderschrijven ons vermoeden dat Asus voor de VivoTab Smart hetzelfde paneel gebruikt als voor de VivoTab RT. We zien weer aanzienlijke kleurfouten bij blauw en magenta, en een kleurtemperatuur die lichtjes, maar niet storend afwijkt. De witbalans is ten opzichte van de RT-variant wel iets anders; die tablet had namelijk een minieme afwijking naar blauw, terwijl de Smart meer naar groen neigt.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / tabletIn Delta E 1994, lager is beter
Acer Iconia Tab A700
*
1,4340
iPad (4e generatie)
*
1,7740
Asus Infinity TF700T
*****
7,5500
Asus VivoTab RT
******
8,8000
Microsoft Surface RT
******
8,8800
Acer Iconia W510
*******
9,5300
Asus VivoTab Smart
*******
10,0490

De grote afwijkingen in magenta en blauw, en in mindere mate in groen en rood, maken dat de gemiddelde kleurfout fors is. Dat betekent dat het scherm niet bedoeld is voor kleurpuristen. Voor de gemiddelde gebruiker zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken; hem valt de witbalans waarschijnlijk meer op.

Bij het doormeten van schermen schakelen we altijd alle opties uit die de tests mogelijk kunnen beïnvloeden. Een daarvan is de automatische helderheidsregeling die de lichtsensor gebruikt om de backlight te regelen. Hoewel we dit bij de VivoTab Smart voor de tests hadden uitgezet, bleek de schermhelderheid toch nog te fluctueren. Bij een volledig wit vlak noteerden we een maximale helderheid van 370 nits, terwijl we bij een zwart-wit geblokt patroon op 337 uitkwamen. Omdat een beeld met zowel donkere als lichte elementen in de praktijk vaker zal voorkomen, noteerden we die laatste waarde in de tabel.

Ook de zwartwaarde hebben we gemeten door een zwart-wit geblokt patroon te bekijken en onze colorimeter op het middelste zwarte vlak te zetten. Met 0,23 nits scoort de Smart erg goed en dankzij de prima helderheid voert de tablet de lijst aan met een contrastratio van 1093:1.

Accu

Een van de redenen waarom Microsoft Windows RT ontwikkelde, is het lage stroomgebruik van ARM-chips. In theorie gaan Windows RT-tablets, bij gelijke omstandigheden, dus langer mee op de accu dan Windows 8-tablets. Intel werkt momenteel hard aan het terugdringen van het stroomgebruik van zijn Atom-chips om de strijd met ARM beter aan te kunnen en de Z2760 moet de eerste stappen op dat vlak zetten.

In de browsingtest blijft de Smart achter bij Acers W510 en beide RT-tablets. Het verschil met Microsofts Surface RT is met anderhalf uur substantieel te noemen, terwijl ook de W510 met dezelfde Atom Z2760 een riante voorsprong laat noteren. De twee tablets die de Smart weet te verslaan, worden teruggehouden door hun full-hd-resolutie. Binnen het Windows-kamp zijn de RT-tablets hier dus zeker in het voordeel.

Bij de filmtest komt de Smart beter uit de bus en de onderlinge verschillen zijn geslonken. Het verschil met de Surface RT is teruggelopen van anderhalf uur naar een kwartiertje en Acers W510 wordt zelfs, op een haar na, met een uur verslagen.

Software: bijna standaard

Softwarematig lijkt de VivoTab Smart sterk op de VivoTab RT, maar onder motorkap is het een ander verhaal. De Smart draait namelijk de volwaardige versie van Windows 8 en kan daarom ook oudere x86-apps draaien. Of je dat ook wil, is een tweede. Het touchscreen leent zich namelijk niet goed om ouderwetse Windows-applicaties te bedienen; knopjes zijn te klein, dropdownmenu's zijn bijna niet te bedienen en het is overduidelijk dat de gebruikersinterfaces voor muis en toetsenbord zijn gemaakt.

Hoewel je dus x86-apps kunt draaien, denken wij dat gebruikers hun tijd het best kunnen doorbrengen in de nieuwe Modern UI. Soms ontkom je echter niet aan de klassieke desktop, vooral als het aankomt op bestandsmanagement en je dus de Windows Verkenner moet gebruiken. Deze is hier en daar wel geoptimaliseerd voor touch, maar we hopen toch dat Microsoft snel met een alternatief in Metro-stijl komt, want gebruiksvriendelijk is anders.

Asus VivoTab Smart - screenshots

Voor de installatie van zowel 'reguliere' als Windows 8-apps is ongeveer 30GB aanwezig. De totale opslagcapaciteit van de tablet is weliswaar 64GB, maar de helft wordt ingenomen door Windows 8 en de recoverypartities. Met de dalende prijzen van geheugen hopen we dat meer fabrikanten hun Windows 8-tablet standaard met 64GB gaan uitrusten, want bij een 32GB-model loop je al snel tegen ruimtegebrek aan.

'Toegevoegde waarde'

Microsoft biedt fabrikanten nauwelijks opties om de look and feel van zijn besturingssysteem aan te passen, zoals bijvoorbeeld bij Googles Android het geval is. Waar het op neerkomt is dat fabrikanten eigen wallpapers kunnen meeleveren en eigen apps kunnen voorinstalleren, en binnen de Windows Store een eigen hoekje met aanbevolen apps krijgen.

Asus levert bij de VivoTab Smart dezelfde apps mee als bij de VivoTab RT en we zijn nog steeds niet erg onder de indruk van de softwaresuite. Zo is er Asus@vibe Fun Center, dat gebruikers muziek laat streamen, een feature die al onderdeel is van Xbox Music. Asus Camera biedt een andere interface voor de camera, maar dan rijst weer de vraag hoeveel mensen met een 10,1"-tablet foto's willen maken.

Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots Asus VivoTab Smart - screenshots

Wat we wel een nuttige toevoeging vinden, is Guide. Deze app laat gebruikers op een uitgebreide manier zien hoe de interface werkt en beschrijft daarbij in detail de Charms-balk, multitasking, het werken met tiles en hoe naar de klassieke desktop kan worden omgeschakeld. Dit is vele malen nuttiger dan de schamele demonstratie die in Windows 8 is ingebakken en je wordt voorgeschoteld als je de tablet voor de eerste keer aanzet.

Specificaties en gallery

Merk en uitvoering
Merk Asus
Serie VivoTab
Product Asus VivoTab Smart
Uitvoering Smart 64GB
Technische specificaties
Cpu-type Intel Atom Z2760
Snelheid 1,8GHz
Geheugengrootte 2GB
Accucapaciteit (Wh) 25Wh
Beeld
Schermdiagonaal 10,1"
Schermresolutie 1366x768
Cameraresolutie 8M
Cameraresolutie (voor) 2MP
Opslag
Opslagcapaciteit 64GB
Fysieke specificaties
Gewicht 580g
Hoogte 171mm
Breedte 262mm
Diepte 9,7mm
Kleuren Zwart
Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's Asus VivoTab Smart - productfoto's

Alternatieven

3.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Acer Iconia Tab W510 32GB WiFi keyboard/docking
Acer Iconia Tab W510 32GB WiFi keyboard/docking

Acers W510 heeft net als de VivoTab Smart een 10,1"-scherm, een Intel Atom Z2760 en Windows 8. Het verschil is dat je er voor hetzelfde bedrag bij Acer nog een toetsenbord en een micro-usb-naar-usb-verloopje bij krijgt. In onze review van de W510 moesten we echter constateren dat de tablet nog wel met enkele bugs te kampen heeft.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus VivoTab RT Grijs
Asus VivoTab RT Grijs

De VivoTab is natuurlijk ook in een Windows RT-uitvoering te krijgen, waarvoor 100 euro extra neergelegd moet worden. Je krijgt dan een tablet die iets dunner en lichter is, een stevigere behuizing heeft en standaard met Office 2013 geleverd wordt. Ook kan de RT-variant met een toetsenborddock gekoppeld worden. Nadelen zijn dat Windows RT enkel met de nieuwe Windows 8-apps overweg kan en dat de tablet iets trager is dan de VivoTab Smart.

OnbekendTablets Dell XPS 10 Tablet Zwart
Dell XPS 10 Tablet Zwart

Dell brengt binnenkort de XPS 10 in Nederland uit. Schermtype en -resolutie zijn vergelijkbaar met die van de VivoTab RT, maar hij bevat een Snapdragon S4-soc en draait dus Windows RT. Net als veel andere tablets van Asus kan de XPS 10 worden gekoppeld aan een toetsenborddock, die een extra accu bevat.

Conclusie

We begonnen deze review door ons af te vragen of Asus niet te veel consessies heeft gedaan om het prijsniveau van 499 euro te halen. Het antwoord op die vraag is dat het wel meevalt. Het ips-scherm biedt goede kijkhoeken en een hoog contrast, en het feit dat het kleurenpalet niet overeenkomt met de rgb-standaard zal de meeste gebruikers waarschijnlijk niet opvallen. Overigens hopen we snel Windows 8-tablets te zien met hogere resoluties, want 1366x768 pixels oogt inmiddels een beetje achterhaald.

Ten opzichte van duurdere Windows-tablets lijkt Asus nog het meeste op de behuizing bespaard te hebben. De matte afwerking is zeker mooi, maar de bouwkwaliteit doet onder voor die van bijvoorbeeld Microsofts Surface RT, maar ook Asus' eigen VivoTab RT. En als we de vergelijking maken met bijvoorbeeld Apples iPad, dan kunnen we enkel concluderen dat laatstgenoemde voor hetzelfde geld meer kwaliteit biedt. De bouwkwaliteit is heus niet dramatisch en de tablet kan vast tegen een stootje, maar in vergelijking met tablets die evenveel kosten, valt het tegen.

Hoewel het energiegebruik van de Atom Z2760 die Asus gebruikt netjes binnen de perken blijft, hebben de RT-tablets op dit vlak nog steeds een kleine voorsprong, terwijl iPads en veel Android-tablets substantieel beter presteren. We zijn echter heel benieuwd hoe dit verhaal zich gaat ontwikkelen nadat Intel later dit jaar zijn volgende generatie Atom-socs geïntroduceerd heeft.

Afgezet tegen andere Windows 8- en RT-tablets doet de Smart het niet slecht, maar elk model heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. De RT's hebben een betere accuduur en Office voorgeïnstalleerd, maar zijn duurder. De W510 van Acer biedt voor hetzelfde bedrag ook een dock, maar kampt met bugs en heeft een minder scherm. Asus heeft dus een tablet geïntroduceerd die zich staande kan houden in het Windows 8- en RT-landschap en die daarom ook een voldoende verdient, maar verder weinig opzienbarend is.

Pluspunten

+ Net uiterlijk
+ Vloeiend in gebruik
+ Standaard 64GB

Minpunten

- Matige bouwkwaliteit
- Omslachtig om bestanden over te zetten
- Accuduur minder dan de concurrentie

Reacties (60)

60
58
28
5
0
12
Wijzig sortering
Ik heb zelf de Acer W510, en het is altijd leuk om het vergelijk te zien. Ik vraag me wel af of jullie de Acer met de standaard installatie hebben getest of met de updates geïnstalleerd. Acer heeft op de site updates van drivers en BIOS staan die niet door de update tool op de tablet gezien worden. Sinds ik de driver update gedaan heb (die ook de nodige firmwares update, waarna de BIOS update zegt dat er al nieuwere drivers geïnstalleerd zijn), heb ik van de bugs die jullie beschreven niets terug gezien. Het zou interessant zijn om te zien of er op andere punten ook veranderingen zijn.
edit toevoeging: Ik heb de tablet een paar dagen thuis liggen, gekocht bij MM tijdens btw aktie.


De bouwkwaliteit is wel vind ik redelijk goed, hij buigt niet zo makkelijk als er beweert wordt.

Ook het overzetten van bestanden gaat makkelijker als je zou denken. Zeker als je een PC hebt met Windows 8, dan is bestanden delen heel eenvoudig, en kan je op die manier bestanden over zetten.

Iets wat ik in alle reviews mis is het ontbreken van dual band Wifi. Dat scheelt toch flink in de wireless snelheid. Wifi. Iets wat tegenwoordig bijna standaard is op een GSM, ontbreekt op deze tablet.
Een ander nadeel vind ik dat portable HD’s zonder voeding niet aangesloten kunnen worden, dit is erg jammer.

Voor het normale surfwerk is deze tablet heel fijn, en ook de koppeling met andere W8 apparatuur werkt goed.

Van de genoemde bug's heb ik niets gemerkt, ik heb wel als eerste de Asus Bios en Driver update gedaan, en daarna pas de Windows updates. Die laatste duren trouwens bijna een hele nacht.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 23 juli 2024 00:33]

Oke ik heb deze tablet en ben het op sommige punten wel eens en op sommige punten weer niet,

Pluspunten

+ Net uiterlijk (mee eens)

+ Vloeiend in gebruik(mee eens)

+ Standaard 64GB (mee eens)

Minpunten

- Matige bouwkwaliteit(niet mee eens, het is dan wel plastic, maar niet van dat goedkope rotzooi, ook heb ik geen kraakjes).

- Omslachtig om bestanden over te zetten(compleet niet mee eens, netwerk of micro SD kaartje is niet echt omslachtig te noemen).

- Accuduur minder dan de concurrentie(mee eens, maar ik kom van een laptop met 2 uur accuduur, dus voor mij is het een enorme vooruitgang).

Al met al ben ik zeer tevreden over deze tablet.

ps, voor de video vragen, je kan gewoon full HD youtube kijken, zonder happeringen of verstoringen in het beeld. Via de NAS nog niet geprobeerd(als iemand er vraag naar heeft roep je maar dan test ik het). Ook via een Micro SD kaartje zijn gewoon full HD video beelden af te spelen. Het duurd wel 5-7 seconde voordat VLC opstart met Full HD formaat, maar speelt het gewoon vloeiend af(getest vanaf SD kaart).

Hoesjes vragen, de transsleeve is nog niet uit. Hij zou eind januari uitkomen. Ik heb nu gewoon een 10,1 inch simpele hoes voor tablets, werkt ook net zo goed tegen beschadigingen.

[Reactie gewijzigd door Facenoise op 23 juli 2024 00:33]

Video informatie is goed om te horen (ik ben om I want one! :D):)
Ik zou graag wel willen weten hoe het via de NAS werkt, aangezien ik dat hier thuis ook zo heb aangelegd, heb zo'n 300GB aan films van de dvd's omgezet en op de nas gezet, kan ik ze benede op de TV afspelen, maar zou prettig zijn als de tablet dat ook kan, en mijn huidige galaxy tab 10.1 trekt dat echt niet.
Dus als je dat zou kunnen en willen testen, heel graag.
Ik heb het getest, 1080p via de NAS speelt goed zonder happeringen of verstoringen.
Anoniem: 503232 26 februari 2013 12:14
mooie tablet zou echt kunnen aanslaan bij het ''grote'' publiek voor 500 euro
Volgens mij schuift intel zo nu en dan even flink wat duiten onder de tafel. Waarom komt er geen enkele tablet met een AMD processor? De behoorlijk verouderde E-450, of zelfs de de E2-1800 neemt dit ondermaatse baksel voor ontbijt.
Daar lever ik graag een uurtje batterij tijd voor in, dan heb je tenminste een apparaat waar je wat met kan. De Atom is een zwaar incompetente chip die echt niet fatsoenlijk kan werken. Zware inputlag, veel laden, snel haperen, en hij kan niet eens een youtube filmpje met 720p fatsoenlijk afspelen. Sterker nog, zelfs Angry birds draait hij niet soepel.

En dat voor slechts voor 500euro.

Voor mij nog maar even wachten dus, op een fatsoenlijke tablet met een (fatsoenlijke)AMD soc.
De behoorlijk verouderde E-450, of zelfs de de E2-1800 neemt dit ondermaatse baksel voor ontbijt.
Waarom dit +2 krijgt is mij een raadsel, een E-450 is 18W TDP chip (excl chipset nog) versus 3W TDP voor die complete Atom SoC, dat verschil is teveel, een tablet kan die warmte niet kwijt - en de accuduur wordt dan dramatisch. AMD maakt wel een sub-5W SoC met een redelijke GPU, de Z-60, maar die is qua cpu weer fors trager dan deze Atom, en ook iets onzuiniger.

Edit: hoezo kul, de C-70 is qua cpu even snel als deze Atom, en dat is een 9W TDP netbook chip, geen <3W tablet SoC. Tuurlijk de GPU van Brazos is veel sneller, maar als je geen games speelt, heb je daar niks aan. De Surface Pro is een compleet andere categorie qua prijs, accuduur en dikte, daar concurreert AMD's Trinity/Richland tegen Ivy Bridge/Haswell. Maar Brazos heeft in dat segment niets te zoeken.

Dit is geen anti-AMD rant, met Temash wordt het vast een stuk beter, maar op het moment heeft AMD gewoon geen concurrent voor Clover Trail en de ARM chips. Het is echt geen grote samenzwering dat OEMs hun tablets massaal uitrusten met SoC's van nVidia, Qualcomm, Intel, Samsung - en niemand bij AMD aanklopt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 00:33]

Wat een kul verhaal. De surface pro en acer w700 hebben eens te meer bewezen dat je prima een "volwaardige" chip kunt gebruiken in een tablet.

Ik zeg ook duidelijk dat ik daar graag batterij tijd voor inlever, dus waarom jij vervolgens met jezelf gaat argumenteren over accuduur is mij een raadsel.

De warmte kan die makkelijk kwijt, en we hebben het ook nog eens over een processor die al 2jaar oud is. Het was slechts een indicatie.

En lees je even wat verder dan zie je dat de Atom het zelfs al aflegt tegen de C-50, maar lezen is al niet je sterkste punt, in ieder geval zal de C-70 daar nog een schepje bovenop doen, en dat is nog maar op cpu gebied, laat staan op grafisch gebied.

Waarom jij +2 krijgt voor natte vinger praat is mij eveneens een raadsel.
Mooie review, snap 1 dingetje niet, over het bestanden overzetten. Waarom zou je de tablet met een usb kabeltje aan een andere pc willen koppelen? Dat doe je met een laptop en een desktop toch ook niet? Bestanden overzetten doe je via het netwerk of gewoon een USB stick toch? Of zie ik iets over het hoofd?
Het is dan ook geen desktop of laptop maar een tablet. Met m'n Android telefoon en tablet zet ik eigenlijk ook vrijwel altijd bestanden via USB over (mits het geen relatief kleine bestanden zijn die ik op Dropbox gooi).
Een android tablet is geen windows tablet.

Met andriod is zonder te rooten bijna onmogelijk om netwerk locaties te openen.
Bij een Win8 tablet werkt dat zo uit de verpakking meteen. Een kwestie van de tablet toevoegen aan de workgroep, en je kan overal bij.

(Vandaar dat ik het jammer vind dat 5Ghz Wireless N ontbreekt)
dan doe je toch echt iets fout hoor
met ES Explorer op m'n Android tablet kan ik (na de juiste instellingen) alle shares van m'n Windows pc gebruiken
Hoe gaat dat met een iPad? Moet je dan niet via iTunes bestanden overzetten? Overigens is zoiets als dropbox toch veel handiger.
Anoniem: 416152 @Frumbasjt20 maart 2013 00:59
Ik vind het een groot nadeel van dit tablet dat je met die usb poort alleen maar kunt opladen.
Dus
Geen camera aansluiten
Geen cardreader
geen toetsenbord.

Op reis heb ik vaak geen netwerk geen dropbox etc.
De flut handleiding van een half a4 noemt de aansluiting zelfs usb 2.0. In de review lees ik daar helaas niets over.Voor de prijs van 0,10 cent mist het tablet een hostcontroller voor de usb poort. Met een o.t.g kabel van €3 is het dan net geen miskoop!
waarom maken ze deze windows 8 tablets niet iets meer pc-like door er 3 usb poorten op te maken.. in principe heb je dan een laptop zonder toetsenbord en muis toch? die je nu zonder verlooptje, en hub niet toe kunt voegen..
Het is een tablet en in mijn visie heeft een tablet geen aansluitingen voor randapparatuur. Alles wat je nodig hebt zit er al op, het enige waarvoor je misschien een aansluiting nodig hebt is voor opladen en eventueel bestanden uitwisselen met een pc als er geen wifi aanwezig is.

De rest doe je via Netwerk, zelfs printen heb je geen aansluiting voor nodig. Ik vind al die aansluitingen op een tablet zo overrated.
Nummer uit de video: :)
Hot Since 82 - Like You
http://www.youtube.com/watch?v=YYoAY_vE7QM
De videostill op de eerste pagina is een star wars referentie, ziet iemand dat?

:+
Ik vind € 499,- nog steeds veelte duur, je hebt een Asus Transformer Pad 300T WiFi 16GB Blauw met Quad Core (Tegra 3) met Google Android 4.0 10,1" 720P all voor € 294,05

Of de Toshiba AT300SE Zwart met de zelfde specs als Asus Transformer Pad 300T WiFi 16GB Blauw maar dan met Google Android 4.1 JB, voor € 347,98

Nee voor Tablet met goedkopere onderdelen is € 499,- nog steeds te duur.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 00:33]

Dat zijn wel veel zwakkere cpu's, en met een kwart van de opslag.
Dat zijn wel veel zwakkere cpu's, en met een kwart van de opslag.
Nou dat is niet waar aangezien Android niet veel CPU kracht nodig heeft en Windows 8 wel, want werd al in de film review gezegd dat hij in desktop mode niet zo snel was.

En je kan gewoon een SD kopen van 32 of 64 GB en heb dan ook een lekkere opslag.
Appels en peren. Het zijn dan wel allebei Asus tablets, maar de OS'en zijn totaal verschillend. Ik heb Androids gehad en ook een iPad, maar die zijn geheel anders in gebruik dan een Windows tablet.
Ikzelf heb de Vivo RT en ben er uiterst tevreden mee. Zoals in deze review ook wordt gezegd, je moet jezelf nog maar afvragen of je wel x86 op een tablet wilt draaien. Deze tablets, net als iedere andere tablet, zijn geen vervangers van desktop systemen, ook niet van laptops of ultrabooks.
Een 10.1" scherm biedt niet veel werkruimte. Om bijvoorbeeld een excelsheet goed in elkaar te zetten (afgezien van het gemis van macro's) op een dergelijk werkveld is geen feest. Daar had ik eerder al een probleem mee op een 17,3" laptop. Een tablet scherm is nog een stuk kleiner dan dat.
Gelukkig beschikt een RT wel over een Office pakket, wat toch wel handig is in noodgevallen of tijdens het forenzen.
Mocht je een keuze nog moeten maken, dan is deze Smart natuurlijk wel erg aantrekkelijk. Zeker qua prijs is het, in vergelijking met een RT, een prima keuze. Afgezien van het verschil in bouwkwaliteit krijg je een volledige Windows 8 versie voor 100 euro minder. Ook in vergelijking met een Microsoft Surface RT is het nog een aantrekkelijke overweging. De Smart is maar een tientje duurder, maar heeft wel meer geheugen. Op zich is de opslagcapaciteit natuurlijk geen probleem. Je kunt er immers een microSD instoppen met 64GB extra. De prijzen van die dingetjes vallen tegenwoordig ook mee.
En ook al zou je dat niet doen, dan hou je nog steeds meer opslagruimte over dan een iPad in dezelfde prijsklasse. En bovendien is het geheugen van een Windows 8 or 8 RT tablet (Android overigens ook) ook nog eens nagenoeg geheel voor je toegankelijk. Ook dat kom je op een iPad niet tegen (ook niet met een appje).
Ik heb de aankoop van de Smart nog overwogen en mijn RT in de verkoop te doen, maar het werkelijk gebruiken van x86 applicaties op een 10.1" waarvan de functionele inrichting van die applicaties niet voor touchscreens gemaakt is, heeft me tegengehouden. Daarnaast functioneert mijn RT perfect en doet nagenoeg alles wat ik ervan verwacht. Helaas kon ik dat over mijn Androids en iPad niet zeggen. Ondanks dat voor die platforms vele malen meer apps beschikbaar zijn, brengt een Windows 8 tablet me toch meer gebruiksplezier. De interface is af en volwassen. Het draait minstens even soepel als iOS, maar biedt me veel meer mogelijkheden.
Na veel pionieren met OS'en ben ik denk ik wel beland bij het OS dat ik zal blijven gebruiken. Nu nog de 2e of 3e generatie Windows 8 tablets afwachten, voordat ik mijn trouwe RT ga inruilen.
Ik vind ze ook veel te duur. vooral de resolutie is bijna onacceptabel. voor 250 - 300 euro heb je een android of aan oudere ipad met een monsterlijk scherpe resolutie. zeker als je een moderne smartphone hebt zul jeje erg storen aan de lage ppi van de wintabs.
Goede review. Mooie prijs voor deze tablet, alleen vraag ik me nu nog af hoe hij zich verhoudt t.o.v. android tablets in die prijsklasse.

Ik zou het fijn vinden als T.net deze tablet ook vergelijkt met Tablets met andere OS-en. Nu staan op de pagina alternatieven alleen Windows tablets.
Het is lastig en waarschijnlijk zelfs verkeerd om dit met bijvoorbeeld Android of iPad te vergelijken. Dit soort apparaten verliest het altijd op specs bij gelijkwaardige prijs gezien de licentiekosten (een volwaardig OS zit erop).

Dit is voor mensen die bereid zijn concessies te doen aan gewicht , dikte en andere zaken om een volwaardig OS te kunnen draaien. Mensen die het vervelend vinden dat ze regelmatig hun tablet aan de kant moeten schuiven om de desktop/laptop aan te zetten omdat er iets niet lekker werkt.

Traditionele tablets zijn eigenlijk opgeblazen telefoons, dit zijn platgeslagen laptops

[Reactie gewijzigd door SeamusXanthus op 23 juli 2024 00:33]

gezien de licentiekosten (een volwaardig OS zit erop).
Zo heel veel scheelt het ook niet, Android kost inmiddels met alle licensies ook al snel richting de $25.

Verschil met de Android tablets is vooral de SoC: de Atom is qua CPU veel sneller dan bijna alle Android tablet SoC's maar heeft wel een tragere GPU. De Android tablets gaan het dus vooral in games benchmarks al snel winnen, terwijl deze x86 tablets het royaal winnen in Office/etc benches.

Het is niet voor niets dat de RT tablets met Tegra 3 chips vooral op consumenten/gamers gericht worden, en de Atom tablets op de zakelijke markt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 00:33]

kuch *bs* kuch.

De zakelijke markt wil zakelijke applicaties gebruiken.

3x raden welke instructieset die zakelijke applicaties gebruiken?

En hoe lang denk je dat het gaat duren voordat bestaande zakelijke applicaties zijn geport naar de arm?

Juist ja, zakelijke markt heeft andere requirements.

Edit: En 'office benchmark'? Wat voor 'benchmarks' is belangrijk voor een zakelijk toestel? De arm is sneller en zuiniger. Zo simpel is het. Apps apps apps!

[Reactie gewijzigd door oliveroms op 23 juli 2024 00:33]

De arm is sneller en zuiniger.
"De ARM" bestaat niet, en deze Atom is sneller dan alle ARM chips behalve de Exynos 5, en net zo zuinig als de Tegra 3 in oa de Surface RT. Zijn grote nadeel is de prijs en zijn zwakke GPU, en laat dat nou juist minder grote problemen zijn voor zakelijke gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 00:33]

Ik vraag mij af of die andere atom tablets de prijs kunnen behouden op 800+ euro. De Surface Pro met een i5 kost ongeveer even veel als de Vivo Tab (niet de smart).

Een vergelijkende review start van de Surface Pro zou wel fijn zijn. Kunnen we zien of de I5 veel uit maakt.
Gezien het enorme verschil met de AMD A6-3410MX, denk ik dat het verschil met de i5 uit de Surface Pro alleen maar dramatischer wordt. Deze tablets zitten in andere marktsegmenten, met bijbehorende andere specs. Het is ook niet eerlijk om een netbook met een MacBook Pro te vergelijken.
Waarom hebben jullie ook niet even de optionele 'Transleeve' (hoesje dat als stand gebruikt kan worden+toetsenbord setje) getest? Het is weliswaar optioneel maar wordt door Asus eigenlijk gemarket als een geheeld. Het was wel interessant geweest om te zien of die nou het aanschaffen waard is :)
Deze is nog niet leverbaar, schijnt pas eind februari begin maart te worden alvorens die beschikbaar is. Wel een interessant concept, los toetsenbord in plaats van vast zoals bij bv. de Surface. Dus potentieel comfortabeler werken en het is een BT toetsenbord dus ook inzetbaar voor andere PC's (naar verwachting)

Overigens zijn er wel een paar video's met de Transleeve te vinden:

http://www.engadget.com/2...s-vivotab-smart-hands-on/
http://www.youtube.com/watch?v=EsKEEJqy-uM

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.