Hulp van de buren
Op de blockbusters van Nintendo na doen Japanse games het de laatste jaren niet heel goed in het westen. Japanse uitgevers blijven het proberen, maar hoe spreek je het Europese en Amerikaanse publiek aan? Dat is de grote vraag waar Japanse uitgevers mee worstelen.
Gespeeld op: PlayStation 3 (enige platform)
Bij Level-5, de makers van Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, denkt men het antwoord te hebben gevonden in samenwerking. Niet met de eerste de beste; Level-5 - bij ons vooral bekend van de games rond Professor Layton - hoopt te scoren door in zee te gaan met een Japans bedrijf dat de weg naar de Westerse huiskamers heeft gevonden - niet met games, maar met films. Level-5 werkte voor Ni no Kuni samen met Studio Ghibli, de maker van hooggewaardeerde animatiefilms als Spirited Away en Howl's Moving Castle.
/i/1358252219.jpeg?f=imagenormal)
Die samenwerking is goed merkbaar. Of eigenlijk: goed zichtbaar. De grafische stijl is niet alleen typisch Japans, maar ook duidelijk herkenbaar van de films van Studio Ghibli. Hij uit zich vooral doordat er kinderen met grote ogen rondlopen in een wereld vol bonte kleuren. Het ziet er allemaal vrolijk en vredig uit, en dat is het ook. Aan het leven van Oliver, de dertienjarige hoofdpersoon van Ni no Kuni - Japans voor tweede land - lijkt niets abnormaals. Hij woont met zijn moeder in Motorville en droomt met zijn boezemvriend van raceauto's. Meisjes zijn nog vreemde wezens. Huiswerk en boodschappen doen voor moeder zijn de voornaamste obstakels in een verder zorgeloos bestaan.
In de sloot
Daar komt uiteraard snel verandering in. Oliver komt in de sloot terecht en dreigt te verdrinken. Zijn moeder weet hem uit de sloot te krijgen en te redden, maar overlijdt daarbij zelf. Als Oliver zijn tranen laat vloeien over de vreemde pop die hij van zijn moeder heeft gekregen, komt de pop - en daarmee het spel - tot leven. De pop blijkt Drippy, een mannelijke fee die als gids zal dienen tijdens de game. Dat wordt visueel duidelijk gemaakt door de kleine lantaarn die aan de neus van het wezentje hangt. Drippy maakt Oliver duidelijk dat hij zijn moeder misschien nog kan redden. Hij komt namelijk uit een parallelle wereld die een sterke link heeft met die van Oliver. Iedereen in de wereld van Oliver heeft in de wereld van Drippy een Soul Mate, die niet alleen qua uiterlijk maar ook wat karakter betreft op zijn of haar tegenhanger lijkt. Ni no Kuni speelt zich voornamelijk in de fantasiewereld af, hoewel Oliver regelmatig terug zal keren naar Motorville, op zoek naar de Soul Mate van iemand die hij in de fantasiewereld heeft ontmoet.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De twee werelden van Ni no Kuni.
Scherp uit de hoek
Met Drippy aan boord wordt het spel meteen een stuk leuker, want de fee heeft van Level-5 opvallend volwassen en sappige teksten meegekregen. Dat geldt niet alleen voor Drippy, blijkt later. Er zijn meer personages in de game die scherp uit de hoek kunnen komen. De vertaling van het Japanse origineel - de game kwam daar eind 2011 al uit - naar het Engels is erg goed geslaagd. Niet alleen de teksten, maar ook de voice-acting is erg goed, hoewel lang niet alle teksten in het spel zijn ingesproken. Alleen op belangrijke momenten krijgen Oliver, Drippy en de andere personages een stem mee, de meeste dialogen zijn enkel uitgeschreven. Waarschijnlijk omdat er er - geheel in Japanse stijl - erg veel dialoog in het spel zit. Een simpel gesprekje tussen Oliver en een ander personage kan gemakkelijk dertig regels tekst beslaan, die je één voor één weg moet klikken. Vaak is het punt al binnen tien regels gemaakt, maar weten de makers de discussie nog flink te rekken. Als gezegd; het is een karaktertrek van veel Japanse games en zeker van Japanse rpg's. Ondanks dat de teksten prima zijn, hadden ze van ons hier en daar wel wat korter mogen zijn. Zeker omdat vaak al snel duidelijk is wat er van je verwacht wordt, maar je de dialoog volledig uit moet zitten voor je verder kunt.
Stad en land
Ook de indeling van de game is typisch Japans. Je speelt afwisselend in veilige stadse omgevingen, zoals Motorville en de steden die Oliver bezoekt tijdens zijn tocht door de fantasiewereld in het tweede land. Je trekt echter ook door het landschap tussen de diverse steden. Land - en later ook zee - dat je ver van boven ziet en waar je Oliver en consorten als kleine poppetjes doorheen kunt sturen. Tenslotte kent het spel nog een soort dungeons die als het ware tegenhangers van de steden zijn. Het zijn delen van het spel die juist niet veilig zijn, maar waar je Oliver en zijn volgelingen van dichtbij bekijkt, vanuit derde-persoonperspectief. Het perspectief op steden en dungeons wordt dus afgewisseld met het isometrische perspectief van het landschap en de zee. Het zorgt voor de nodige afwisseling tijdens het spelen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
E3-trailer van Ni no Kuni, met een overzicht van het verhaal.
Klassieke voorbeelden
Niet dat je daarom verlegen zit in Ni no Kuni, want er is genoeg te beleven. Anders gezegd; je hebt een heleboel opties in de game en die worden goed gedoseerd aangeboden. Zo leer je eerst hoe je met Oliver kunt vechten. Het gaat daarbij om een semi-turnbased aangelegenheid die liefhebbers van andere Japanse rpg's niet vreemd voor zal komen. Denk Final Fantasy XII en Tales of Vesperia en je hebt een aardig beeld. Je kunt dus kiezen voor een aanval of een verdedigende actie. Die actie houdt een paar seconden aan. Pas als de timer is afgelopen, kun je een nieuwe actie kiezen en gedurende de actie kun je niet bewegen. Daarom is het prettig dat je acties kunt onderbreken, zeker omdat de grotere tegenstanders duidelijke zwakke plekken bezitten. Dan is het handig dat je een actie af kan breken, een nieuwe positie kunt zoeken en een nieuwe actie in kunt zetten. Oliver heeft uiteraard meer opties. Zo kan hij spreuken gebruiken. Doel van het spel is zelfs om een om een machtige wizard te worden. Oliver kan ook een tactiek bepalen, maar dat komt pas later in het spel van pas.
/i/1358252224.jpeg?f=imagenormal)
Vrienden maken
Eerst leer je dat een wizard in Ni no Kuni - en daar zijn er veel van in de fantasiewereld - een beest mee kan nemen, een zogenaamde 'Familiar'. Buiten de gevechten om zie je ze niet, maar als er gevochten moet worden, kun je kiezen wie het strijdperk betreedt; Oliver of de Familiar. Ook bij de Familiar kun je kiezen tussen aanval, verdediging en een spreuk. Je kunt halverwege een gevecht wisselen tussen Oliver en de Familiar. Dat is vaak ook nodig, omdat je Familiar maar een beperkt uithoudingsvermogen heeft en dus af en toe moet rusten. Zo introduceert Level-5 keurig netjes steeds nieuwe opties. Na je eerste Familiar blijkt dat je ze kunt verzamelen en er drie tegelijk mee op pad kunt nemen, die allemaal - net als jij - ervaring opdoen tijdens het vechten en zo in level kunnen stijgen. Je kunt jezelf en je Familiars bovendien van nieuwe uitrusting voorzien, tegen betaling van het geld dat je verdient tijdens de gevechten die je levert.
Daarna leer je dat je er vrienden bij kunt krijgen, die ook weer hun eigen Familiars bij zich hebben. Dat geeft je tijdens gevechten - waarvoor je steevast naar een aparte arena wordt geteleporteerd - behoorlijk veel opties. Je kunt immers zowel de controle over Oliver, zijn vrienden en zijn eigen Familiars als over de Familiars van de vrienden op je nemen. En ieder heeft uiteraard zo zijn of haar specifieke eigenschappen. Het leren kennen van die eigenschappen is de sleutel tot succes in de game. Al is het minstens zo belangrijk om te zorgen dat je de juiste Familiars in je 'gang' hebt opgenomen en je die op tijd weet te levellen. Je kunt Familiars namelijk rekruteren uit de tegenstanders die je verslaat en toewijzen aan de drie slots die jij en je vrienden hebben. Op die manier kun je een groep van een stuk of tien personages samenstellen waar je op het slagveld uit kunt kiezen. Daar kunnen er drie tegelijk van actief zijn, waar jij er zelf één van bestuurt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een tweede story trailer, met andere elementen uit het verhaal.
Prettige oefenstof
Het leuke van Ni no Kuni is dat je succes afhangt van de mate waarin je de diverse leden van je team kent en op tijd weet in te zetten. Tijdens de gewone gevechten is dat niet zo belangrijk. Dat zijn de gevechten die je voert als je door het landschap of door de dungeons loopt. Daar word je aangevallen door loslopende monsters zodra je te dicht bij ze in de buurt komt. Die gevechten zijn over het algemeen niet lastig, maar ze vormen prettige oefenstof. Je kunt er goed bij experimenteren met de verschillende Familiars en spreuken die je hebt. Je doet er bovendien de nodige xp op en verdient er het geld dat je kunt besteden aan de uitrusting van de je teamgenoten.
/i/1358252220.jpeg?f=imagenormal)
Het echte werk
Deze gevechten zijn echter vooral een goede training voor het echte werk; de strijd met de diverse bazen die je tegen zult komen. Daarbij word je pas echt op de proef gesteld en dien je het maximale te halen uit de opties die je vrienden en je Familiars je geven. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat er aan jouw kant geen doden vallen, want dan ben je op slag kansloos. Genezen - daar zijn spreuken voor - is dus van levensbelang. Alleen kost genezen mana, net als de aanvallende spreuken die je tot je beschikking hebt. Juist tijdens de boss battles is mana-management dan ook een belangrijk onderdeel.
De uitdaging tijdens de boss battles is om zo vaak mogelijk een aanvallende spreuk in te ztten, maar genoeg mana achter de hand te houden om je teamgenoten op de been te houden. Je deelt daarbij gezondheid en mana met je drie Familiars, en voor je twee vrienden geldt hetzelfde. Ook die delen gezondheid en mana. Dat levert het vreemde verschijnsel op dat als je Familiar klappen krijgt, jij gezondheid moet inleveren. Gelukkig laten je tegenstanders Glims vallen; bolletjes pure gezondheid en mana. Als je die tijdens het vechten oppikt, kun je je voorraad aanvullen. Dat is nuttig, want je gezondheid en mana herstellen niet vanzelf. Er valt af en toe zelfs een speciale gouden Glim, die je eenmalig een extra krachtige special move geeft.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
'The making of' van Ni no Kuni: Wrath of the White Witch.
Tactische keuzes
Er is tijdens de gevechten genoeg ruimte voor een persoonlijke aanpak. Je kunt voor de risicovolle weg gaan en vol voor de aanval kiezen, waarbij je Familiars kiest die krachtige aanvalsspreuken hebben. Je kunt het ook tactischer spelen en bijvoorbeeld kiezen voor een Familiar die goed is in het ontregelen van je tegenstander, om zo de kracht uit de aanval van de boss te halen. Maar je kunt ook voor de veilige weg kiezen en Familiars kiezen die goed zijn in ontwijken, blokkeren en genezen. De keuze is geheel aan jou, er zijn Familiars genoeg in het spel. Om het iets gemakkelijker te maken, krijg je tegen de tijd dat je team compleet is de optie om met één druk op de knop je hele team op aanvallen te zetten - of juist op verdedigen.
/i/1358252227.jpeg?f=imagenormal)
Toch zijn juist die gevechten de grote smaakmaker van Ni no Kuni. Niet zozeer de gevechten met de mindere goden, maar juist de boss battles. Daarbij word je op de proef gesteld en is het van belang de eigenschappen van vrienden en Familiars goed te kennen en vooral slim met mana om te gaan. Als je iedereen in je team in leven weet te houden, maak je een kans. Ni no Kuni is daarbij een echte rpg. Mocht een boss fight dus verloren gaan, dan kun je gewoon weer terug naar het open gedeelte van de spelwereld en daar wat xp grinden tot je sterker bent geworden, en het dan nog eens proberen. Dood gaan heeft gelukkig ook geen ernstige gevolgen. Je raakt tien procent van je geld kwijt, meer niet.
Schoolboek
Ni no Kuni is echter vooral een uitgebreide game. Er is een flinke wereld om te verkennen en er is ook genoeg te verzamelen en te leren. Zo heeft Oliver een soort schoolboek waarmee hij leert om tovenaar te worden. Uit zijn exemplaar zijn echter behoorlijk wat bladzijden verdwenen. Die kan hij allemaal verzamelen. Dat zijn veel bladzijden met spreuken, maar ook met een beschrijving van de wereld. Van de spreuken die Oliver kan leren, heeft het merendeel enkel betrekking op het verhaal. Bijvoorbeeld de spreuk om een brug te bouwen. Die lijkt handig, maar komt slechts enkele keren van pas, als het verhaal dat dicteert. Andere sloten en rivieren die Oliver tegenkomt zijn met de spreuk niet te overbruggen. Geeft dat? Nee, zeker niet. Er zijn echt tientallen spreuken. Dat daarvan slechts een handvol echt nuttig is tijdens de gevechten die je levert, doet aan de pret weinig af. Het vechten is spannend en diepgaand genoeg. De overige spreuken zijn er vooral om het verhaal afwisselend te houden. En vechten is met vrienden, Familiars en al de opties die dat oplevert al afwisselend genoeg.
/i/1358252226.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
Daarbij komt dat de dialogen in het spel grappig en goed zijn. Vaak zijn ze echter veel te lang, wat de vaart er nogal uithaalt. Bij veel dialogen had de helft van de tekst geschrapt kunnen worden zonder dat het afbreuk had gedaan aan de game. Integendeel. Voor het uiterlijk van de game gelden enigszins vergelijkbare bedenkingen. Op zich heeft Ghibli een mooi en vooral erg herkenbaar uiterlijk aan het spel meegegeven, dat fantasierijk en kleurrijk oogt. Het is echter ook wel heel erg kinderlijk en Japans en de vraag is of dat bij een Westers publiek aan zal slaan. Wie naar Ni no Kuni kijkt, zal toch in eerste instantie een kindergame voor zich zien. Pas als je je in de game verdiept, blijkt het een volwaardige rpg, met voldoende diepgang om je avonden lang zoet te houden. Juist die diepgang lijkt een beetje te botsen met het kinderlijke uiterlijk van de game. Wie zich niet stoort aan het - naar westerse maatstaven kinderlijke - uiterlijk, heeft aan Ni no Kuni een prima rpg die voldoende tactische mogelijkheden biedt. Met verrassend volwassen teksten, dat wel. Wie van games als Final Fantasy XII en Tales of Vesperia houdt, zal aan Ni no Kuni erg veel lol beleven. Wie minder bekend is met de Japanse klassiekers moet sommige Japanse gewoontes een beetje voor lief nemen.
Pluspunten:
- Vechtsysteem met veel tactische opties
- Teksten en voice-acting
- Kleurrijke en uitgebreide wereld
Minpunten:
- Dialogen zijn goed, maar gaan te lang door
- Kinderlijk uiterlijk strookt niet helemaal met volwassen gameplay
Eindcijfer: 8
Titel |
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch |
 |
Platform |
PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Level-5 |
Uitgever |
Namco Bandai |
Releasedatum |
1 februari 2013 |