Inleiding
Inleiding
Samsung heeft op de CES in Las Vegas zijn nieuwste NX-camera aangekondigd: de NX300. Het is de opvolger van de huidige NX210 en van de NX200, die op de IFA 2011 werd aangekondigd. Hoewel het uiterlijk slechts licht gewijzigd is, heeft de NX300 een aantal belangrijke nieuwe features gekregen.
De compacte systeemcamera heeft onder meer een nieuwe beeldsensor gekregen, die weliswaar hetzelfde aantal megapixels heeft als de huidige NX-modellen, maar die voorzien is van autofocuspunten voor fasedetectie-af. Hoewel voor de scherpstelling bij de NX300 een hybride af-systeem gebruikt wordt, net als bij de NEX-5R/NEX-6 van Sony en de EOS M van Canon, zou het een van de zwakke punten van het NX-camerasysteem kunnen verhelpen.
Ook heeft de NX300 een kantelbaar display gekregen. Deze is net als die van de NX210 en NX200 van het amoled-type, maar Samsung heeft ervoor gekozen om een grotere variant te gebruiken. Deze meet nu 3,31" en heeft 768k in plaats van 614k subpixels.
In deze hands-on gaan we in op het ontwerp van de camera wat de grip en de knoppenindeling betreft, bekijken we of de relatief trage autofocus van de vorige modellen nu eindelijk verleden tijd is en of de camera een duidelijke meerwaarde heeft ten opzichte van voorgaande modellen.

Ontwerp: vette knipoog naar Leica
Like a Leica
Het ontwerp van de NX300-body komt sterk overeen met dat van de NX200/210. Vooral van bovenaf bekeken is de vorm nagenoeg identiek. Wel heeft Samsung zijn nieuwe compacte systeemcamera een nieuwe afwerking gegeven, waardoor in ieder geval de zwarte variant sterk doet denken aan de dure camera's van het Duitse merk Leica.
De grip en het grootste deel van de rest van de body zijn namelijk bekleed met een materiaal dat op leer lijkt, compleet met de structuur van het leer dat Leica bij zijn M-serie gebruikt. Ook lijkt de NX300 net als de Leica-modellen aan de bovenkant voorzien van een topplaat van stevig metaal, evenals een afneembare onderzijde van metaal. Schijn bedriegt echter, want zowel de boven- als de onderkant lijkt eerder op geborsteld aluminium dat in een vorm gestanst is. Je merkt het ook aan het oppakken van de camera. De NX300 is namelijk met een gewicht van 280g inclusief accu en sd-kaart een lichtgewicht. Ter vergelijking: de Leica M9 weegt zonder lens, maar met accu 593g, meer dan het dubbele van de NX300. De NX300 is ook kleiner dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Het bij de NX300 gebruikte gripmateriaal biedt een betere houvast dan de harde magnesiumbody van de NX210/200. Samsung heeft nu ook een opstaand randje gebruikt waar de duim beter achter haakt. Rechts ervan zit een rode filmknop, terwijl de ring rond de d-pad bij de NX300 is weggelaten. Wel heeft de camera, net als de NX210, een klein, verticaal draaiwieltje bovenop. De functies op de d-pad zijn echter bij beide modellen gelijk. Ook de overige knoppen achterop, waaronder die voor de belichtingscompensatie, het menu en de Fn-knop, zitten op dezelfde plaats.
:fill(white)/i/1358353833.jpeg?f=thumb)
Samsung maakt bij de NX300 nog steeds gebruik van een oled-paneel als display, maar dit verschilt op een drietal punten met dat van de NX210/200. Ten eerste kan het schermpje naar boven en naar beneden gekanteld worden. Naar boven toe kan het helemaal plat, terwijl de hoek naar beneden ongeveer vijfendertig graden bedraagt. Deze bewegingsvrijheid van het scherm is gelijk aan wat we onder meer bij de compacte systeemcamera's NEX-6 en E-M5 van respectievelijk Sony en Olympus aantreffen. Van de NX-serie heeft alleen de NX300 een dergelijk kantelmechanisme van het scherm; het huidige topmodel, de NX20, heeft een schermpje dat naar de zijkant wordt opengeklapt en draaibaar is.
Ten tweede is het schermpje met een beelddiagonaal van 3,31" iets groter en is ook de resolutie verhoogd, van 640 bij 480 pixels naar 800 bij 480 pixels. Als laatste heeft Samsung touchfunctionaliteit toegevoegd aan de display. Daarmee kan de hele, grafisch ingestelde interface bediend worden, maar touchbediening is niet vereist. Net als bij de EOS M en de Lumix GH3 is het touchscreen capacitief, waardoor slechts lichte aanrakingen nodig zijn.
Intern: scherpstelling
De zwakste schakel bij voorgaande NX-modellen was de autofocus. Die was niet alleen traag te noemen, in specifieke situaties wilden deze camera's helemaal niet scherpstellen. Vooral op contrastrijke, verticale overgangen met de camera in de portretstand kon je erop wedden dat de autofocus zou falen. Om een voorbeeld te geven: het fotograferen van een zwarte rand van een tv op een witte achtergrond in portretoriëntatie ging steevast de mist in.
Samsung heeft het bij de NX300 anders aangepakt. Het heeft een nieuwe sensor ontworpen met daarop 105 af-punten voor fasedetectie-af. Deze zijn verdeeld over een brede rechthoek op de sensor. Daarnaast kan het Hybrid AF-systeem van de NX300 gebruikmaken van 247 af-punten voor contrastdetectie, die bijna het hele sensoroppervlak afdekken.
We hebben de NX300 op de CES kort kunnen proberen en de trage en onbetrouwbare autofocus lijkt definitief verleden tijd. Specifiek hebben we gekeken naar de verticale contrasten, maar ook continue autofocus bij het wisselen tussen een object dichtbij en veraf is snel genoeg. De ontspanvertraging zou echter nog beter kunnen. Deze fluctueert nogal; soms gaat het afdrukken vliegensvlug en een andere keer lijkt iets het systeem tegen te houden.
Niet alleen de autofocus is bij de NX300 sterk verbeterd, ook is het handmatig focussen nu eenvoudiger door de toevoeging van focus peaking-functionaliteit. Vooral bij filmopnames kan dat een voordeel zijn. Om de optimale scherpte bij focus peaking aan te geven kan gekozen worden uit verschillende kleuren en de in het live view-beeld contrasterende overgangen zijn extra aangedikt voor een betere zichtbaarheid.
Een oud probleempje stak weer de kop op bij het preproductiemodel van de NX300, met versie 0,44 voor de firmware: namelijk de frustrerend kleine stapjes bij het op foto's inzoomen met het scrollwiel. Hebben we echt zeven stapjes nodig tot en met een 2x-vergroting op de display? Bij de NX200 had Samsung dat 'euvel' al verholpen. Hopelijk zal dat bij de final firmware voor de NX300 opgelost zijn.
De NX300 is verder met een burstrate van 9fps een beeld per seconde sneller dan de NX210/NX200, heeft een kortere, kleinste sluitertijd van 1/6000s, de nieuwe DRIMe IV-beeldprocessor, een uitbreiding van de maximale iso-waarde naar iso 25.600 en een 1080/60p-mogelijkheid. Net als de NX210 beschikt de NX300 over wifi voor connectie met een smartphone of laptop, of direct via een thuisnetwerk met een onlinedienst.
45mm-2d/3d-lens
Samsung kondigde op de CES 2013 ook een nieuwe lens aan: de 45mm f/1,8 2d/3d-lens. In 2d-modus fungeert de lens vanwege de 1,5x-cropfactor van de aps-c-beeldsensor wat kijkhoek betreft als een 67,5mm-lens op een fullframecamera. Het effectieve diafragma van de lens zou op dezelfde wijze uitkomen op f/2,7. Dat zou hem geschikt maken als relatief korte portretlens.
Met een knopje aan de zijkant wordt de 45mm-lens echter omgetoverd in een 3d-lens. Volgens Samsung is het de eerste 3d-lens voor de consumentenmarkt met een enkelvoudig optisch pad naar de sensor. Bij het selecteren van de 3d-modus op de lens, worden twee kleine lcd's in delen tegen elkaar aan geschoven. Deze lcd's worden om-en-om elektronisch verduisterd, zodat per tijdseenheid steeds eerst het beeld voor het linkeroog en daarna dat voor het rechteroog opgenomen wordt.
De camera zorgt ervoor dat de lcd's en de sensor synchroon lopen. Vandaar dat de 3d-feature van de lens nu alleen nog mogelijk is bij de NX300, die daarvoor een speciale menu-optie ingebakken heeft. Met de lens kunnen zowel 3d-foto's als -films opgenomen worden.
Panasonic is de enige andere camerafabrikant die voor zijn Lumix G-milc's een 3d-lens aanbiedt, maar die heeft twee belangrijke nadelen. Vanwege de twee optische paden is de lichtsterkte aanmerkelijk minder, met een maximaal diafragma van f/12. Ook heeft de lens geen 2d-modus.
Ter afsluiting
De NX300-camera is een grote stap voorwaarts voor Samsung. Vooral de autofocussnelheid is aanmerkelijk verbeterd, terwijl het hybride autofocussysteem van de camera er ook minder snel de brui aan geeft bij lastige autofocusomstandigheden.
Daarnaast is de kantelmogelijkheid van het oled-scherm een slimme toevoeging. Foto's schieten vanaf de heup is daarmee een fluitje van een cent, terwijl je ook makkelijker een foto boven je hoofd kunt maken, bijvoorbeeld als er mensen in de weg staan. In de praktijk, bijvoorbeeld op beurzen als de CES, maken we vaak gebruik van de draaimogelijkheid van de display. Tel daar nog eens het betere gripmateriaal, een snellere sluiter, een hogere burstrate, focus peaking en een nieuwe, snellere beeldprocessor bij op en dan wordt duidelijk dat Samsung zich met de NX300 overtroffen heeft.
Hoewel de 3d-hype nu wel voorbij is, is de nieuwe 45mm f/1,8 2d/3d-lens een intrigerend objectief. Het kan zowel full-res-2d-foto's nemen als bijvoorbeeld 3d-films in 1080p. Geen enkele andere lens in dit segment is daartoe in staat.
De adviesprijs van de in april leverbare NX300 bedraagt een stevige 799 euro, maar dat is voor het gebodene te verantwoorden en de straatprijs valt waarschijnlijk lager uit. Het NX-systeem van Samsung wordt hiermee steeds interessanter.