Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Dell XPS 12: de beste tablet-ultrabook tot nu toe?

Conclusie: het beste van een wereld

Na meerdere hybrids in handen te hebben gekregen, begonnen we bijna de hoop te verliezen dat het mogelijk was een goede combinatie van laptop en ultrabook te maken. Veel 'oplossingen' die fabrikanten verzinnen, introduceren namelijk nieuwe problemen. Zo had de Vaio Duo 11 een wel erg klein keyboard en geen touchpad, voelen de meeste kliksystemen van tablet- en keyboarddeel maar gammel en gekunsteld aan, en wisten ook andere draai- en schuifsystemen ons niet te overtuigen. Je eindigt als gebruiker meestal met een systeem dat zowel niet de beste ultrabook als geen beste tablet is.

Ook de Dell XPS 12 is geen heel goede tablet: daarvoor is het apparaat simpelweg te zwaar en te dik; een euvel waar alle hybdrids die niet uit twee componenten bestaan mee kampen. Het is echter wél een hele goede ultrabook. Zelfs zonder touchscreen zou deze Dell ons al prima bevallen.

In vergelijking met sommige concurrerende ultrabooks is hij misschien iets zwaarder en dikker, maar de tabletmodus maakt ruimschoots goed. Ondanks het gewicht en de dikte blijven er namelijk genoeg gebruikersscenario's over waarbij de tablet-modus meerwaarde biedt, zoals bij internetten op de bank of film kijken. Bovendien is er het voordeel dat de tablet over een relatief krachtige Ivy Bridge-processor beschikt, waarbij je kunt putten uit de grote hoeveelheid programma's die het Windows-platform heeft voortgebracht, naast de bescheiden hoeveelheid Windows 8-aps. Het opvallende schermkantelsysteem werkt verrassend elegant en soepel. Belangrijker: het zorgt nauwelijks voor nadelen in ultrabook-modus. Wel moet je de bovenkant van het touchscreen in ultrabook-stand niet te hard indrukken bij de bediening: dan kantelt het scherm al gauw naar achteren.

De ultrabook ziet er goed uit, is stevig en heeft een goed toetsenbord. Het touchpad werkt over het algemeen fijn, maar we hadden wat irritaties die Dell met firmware op zou moeten lossen, zoals betere registratie van tap-to-click en Windows 8-multitouch gestures. Ons testapparaat was erg snel maar we hadden dan ook de versie met een Core i7-dualcore. Dell voorziet alle versies in ieder geval van een rappe Samsung-ssd. Het scherm is van bijzonder goede kwaliteit. Het ips-paneel biedt goede kijkhoeken en kleurweergave en de resolutie van 1920x1080 bij 12,5" zorgt voor erg scherpe beelden.

De XPS 12 bevalt ons zelf zó, dat we aan vijf sterren zaten te denken. Dat we die uiteindelijk niet geven komt doordat de ultrabook annex tablet teveel lawaai maakt en heet wordt als hij aan het werk gezet wordt. Ook de afwezigheid van een sd-kaartlezer rekenen we Dell aan: de fabrikant heeft hier net als bij de XPS 13 teveel gesnoeid wat interfaces betreft. Jammer is dat de accutijden een wisselend beeld laten zien: bij sommige scenario's hoort de XPS bij de top, bij andere tot de middenmoot. Van de prijs, die begint bij 1199 euro, schrikken we al niet meer; dat zijn de prijzen die fabrikanten voor dit soort systemen vragen.

Bovenstaande minpunten zijn jammer en we hopen dat Dell ze bij een eventuele Haswell-opvolger weet weg te nemen, en het apparaat daarbij ook nog wat lichter kan maken. De XPS 12 in zijn huidige vorm is desondanks een zeer fijne combinatie, die als ultrabook en tablet het beste van de ene wereld bevat, aangevuld met enkele goede eigenschappen van de andere. Dell is daarmee een van de weinige fabrikanten die een goed geslaagde hybride weet af te leveren.

Pluspunten
+ Goed toetsenbord
+ Kwalitatief hoogwaardig scherm
+ Geslaagde combi van ultrabook met tablet-voordelen

Minpunten
- Wordt warm en maakt lawaai tijdens functioneren
- Geen sd-kaartlezer

Reacties (67)

67
66
45
4
1
12
Wijzig sortering
Heb hem zelf nu 1 maand, waarbij er in het begin een hoop problemen waren met het touchpad. Touchpad problemen zijn opgelost met een vrij recente driver update, maar in het begin was de laptop bijna onbruikbaar. De lichtsensor heb ik uiteindelijk maar uitgeschakeld, want met de lichtsensor ingeschakeld is het onmogelijk om de brightness van het scherm op volle sterkte te zetten, ook als je buiten bent waar het juist nodig is. Ik pas hem dus nu handmatig wel aan naar de situatie waar ik inzit.

Wel gebeurd het nog regelmatig dat het touchscreen niet meer reageert, enige oplossing is herstarten. Ook al gaat het herstarten heel snel door de specs, het is behoorlijk irritant. Gebeurd meestal als de laptop uit slaapstand wordt gehaald.

Verder valt de bouwkwaliteit bij mijn XPS 12 wel erg tegen.. Het frame lijkt wel krom, het scherm sluit niet overal netjes aan, er komt een hele hoge piep uit de laptop, het frame heeft delen dat loslaat en ook het metalen klepje is niet netjes gemonteerd, om nog niet te beginnen over de stickers die er schots en scheef opzaten.

2 usb poorten is zat voor een laptop, heb er wel eens een muis aan en een oplader van m'n telefoon, that's it. Mocht er een usb stick in moeten dan kan 1 van de 2 er echt wel even uit. Persoonlijk gebruik ik zelden een cardreader, voor o.a. de camera die ik heb is de oplossing simpel: Gewoon een usb kabel in de camera proppen. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die er meer gebruik van maken het wel vervelend vinden, maar ik kan me niet voorstellen dat je die cardreader tig keer op een dag nodig zou hebben.

[Reactie gewijzigd door Boyd op 23 februari 2013 15:55]

Ik had hem al gelijk terug gebracht. Klinkt als een zeer ondeugdelijk product...
Ik heb m ook inmiddels 3 maand maar ik kan me totaal niet vinden in je punten over de bouwkwaliteit. Ook nog niet gehad dat de touchscreen niet reageert.
Touchpad ben ik het mee eens overigens, de laatste driver heeft de meeste issues opgelost. In de tussentijd had ik de hele Cypress driver maar verwijderd, dan werkt het gewoon als een ouderwetse touchpad.
Anoniem: 303530
23 februari 2013 12:13
Ik zie niet in waarom deze laptop 3 sterren krijgt voor de prijs. Deze ultrabook is met grote afstond ruim een jaar lang de goedkoopste ultrabook geweest met een 1080p. scherrm. Er waren momenten dat je hem voor €900 kon krijgen. Wat hem automatisch de beste ultrabook voor een beperkt budget maakte :P

Tegenwoordig schommelt de prijs met kortingstruuks rond de €1000 (deze week ietsje meer. Nog steeds een goede prijs, maar niet goed genoeg in vergelijking met de surface pro. Eigenlijk is dat de beste ultrabook met touchscreen.
Drie sterren betekent ' voldoende' he. :)

Kortingstrucs kan ik niet laten meewegen in een review, daar moet jij de mensen maar op wijzen. ;)

Een geadverteerde prijs van 1199 euro voor de eenvoudigste versie met 128GB-ssd vind ik redelijk. Omdat de concurrentie inderdaad een stukje duurder is, op de Vaio Duo 11 na, heb ik er een half puntje bijgedaan.
Kortingstrucs kan ik niet laten meewegen in een review, daar moet jij de mensen maar op wijzen. ;)
Inderdaad, 9 van de 10 consumenten is niet op de hoogte van deze kortingen en profiteert hier dus ook niet van. Een product dient beoordeelt te worden op de werkelijke verkoopprijs en verder niet.
Slaapstand issue bij mijn ultrabook (zenbook prime) met touch trad op omdat het touchscreen dacht dat het werd aangeraakt.

Wellicht hier hetzelfde? Is eenvoudig te controleren: sluit extern scherm aan en klap het scherm dicht. Als er nu zo'n rond vlakje verschijnt op je andere beeldscherm, dat normaal onder je vinger verschijnt als je het scherm aanraakt, is dat hier hetzelfde probleem.
Asus omzeilt het met een tooltje volgens mij.
Afgelopen maandag heb ik mijn XPS 12 binnen gekregen. Hier zit echter de geupdate i7 3537 in en een Lite on SSD (Liteon LMT 256M3M). Dus het lijkt erop dat tweakers het oude model nog heeft getest.

Ook weet ik niet hoe de reviewer de laptop heeft gebruikt. Maar als ik in laptop modus zit klapt het scherm bij mij niet naar achter. Je moet zelfs best hard drukken waardoor de laptop eerder in zijn geheel naar achteren kantelt dan het scherm..

Het wegvallen van touch zoals Boyd beschrijft heb ik twee keer meegemaakt. Gelukkig geen last van een piep of wankel frame. Hier zit alles er stevig in.

Stickers zijn inderdaad jammer. Gelukkig kan je de grootste eenvoudig verwijderen. Maar de intel i7 sticker zit heel goed vast en dus SCHEEF.. Best jammer dat het ze niet lukt om deze er recht op te krijgen..

[Reactie gewijzigd door Alaksandus op 25 februari 2013 01:27]

Hoe heb je het voor elkaar gekregen de nieuwe versie nu al binnen te hebben? Ik heb de geteste versie vorige maand besteld en die komt pas halverwege volgende maand binnen.

Ik heb Dell gebeld om te kijken of ik de nieuwe versie sneller kan krijgen, maar de leverdatum wordt dan 15 april.

Ik heb overigens een heleboel ultrabooks bekeken op dingen die ik belangrijk vond (maat, geheugen, snelheid, scherm) en deze was voor mij het beste. Dat er een kantelbaar touchscreen bij zit is alleen maar een mooie extra voor me.

Ik heb het helaas alleen op stats kunnen vergelijken, dus ik ben blij dat de XPS12 ook goed uit deze review komt.
Mijn XPS heb ik 7 januari besteld met een levertijd van 22 februari. Dit was nog met de oude CPU (stond ook in de orderbevestiging). Begin februari zag ik dat ze de CPU geupgrade hadden dus ik baalde al want nu zou ik in principe een oude ontvangen. Maar gelukkig heb ik de nieuwe gekregen.

Heb er zelf dus niets voor hoeven doen (behalve veel te lang wachten op dit prachtige apparaat natuurlijk).
Super, dank voor je reactie. Hopelijk doen ze dat trucje bij mij ook... :)
Ik heb mijn xps-12 vandaag in ontvangst mogen nemen. Ook ik heb getekend voor een oude cpu maar heb een 3337u gekregen. Tevens zit er hier ook een Liteonit lmt-256m3m in.
Anoniem: 279971
23 februari 2013 11:34
Sommige kritiek slaat kant nog wal, slechts 2 USB poorten, das voldoende voor elk portable apparaat hoor.

Wat echt jammer is, is het feit dat Dell er weer een luidruchtige fantilator instopt. Zolang dat nog t geval is ga ik voor 2 apparte apparaten, een lichte tablet voor op de bank en een heavy desktop replacement laptop voor al t ander werk.
En de HDMI-ingang die niet in de XPS 12 zit. Dat is ook wel een klein minpuntje.
Het feit dat er een displayport op zit in plaats van mini-hdmi in de meeste ultrabooks is juist een groot voordeel. Mini-hdmi gaat maar tot 1080p. Een scherm van 1200p aansturen is derhalve niet mogelijk. Tevens moeten voor hdmi licantiekosten worden betaald en voor displayport niet.

Technisch is displayport gewoon op letterlijk elk punt superieur aan HDMI, en zeker aan mini-HDMI.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 23 februari 2013 17:52]

Ik schrijf ook nergens dat dat te weinig is, alleen dat het totaal aantal interfaces te beperkt is. Geen hdmi, geen kaartlezer, geen ethernetpoort. Een MacBook Air heeft dan tenminste nog Thunderbolt, waar je oa een gigabit-ethernetadapter voor kunt kopen.
Wat ik mij afvraag is in hoeverre het apparaat in de gaten heeft wanneer je hem dichtgeklapt in tablet-mode hebt, en in een tekstvak dus een onscreen keyboard tevoorschijn moet toveren. Het gewone keyboard is immers dan niet bereikbaar. Hoe zit dat?
Dit hangt meer van de gebruikte apps af. In IE10 'metro' gaat dit perfect, maar in de gewone IE10 komt het onscreen keyboard niet meteen naar voren. Gelukkig zit er een goed bereikbare knop in je taakbalk die het onscreen toetsenbord laat zien.
Dat is een van de vele verwarrende dingen aan Windows 8. Ik ben al 2 maanden bezig om iemand uit te leggen dat IE10 in Metro een andere IE10 is dan IE10 in desktop op dezelfde PC. Krijg het niet tussen de oren en langzaamaan besef ik dat dat niet aan die persoon ligt.
Bij een XPS 12 wordt in tablet mode niet altijd automatisch een onscreen toetsenbord in beeld gebracht. Er is wel altijd een knopje op het scherm om dit tevoorschijn te halen.
Anoniem: 502889
23 februari 2013 11:12
Nou, mijn profielfoto is al de Dell XPS 12, ik krijg 'm maandag thuis.

Ik wilde heel graag een laptop & tablet in 1! Geen losse iPad en een Inspiron ofzo. Maar alles in 1.

-Sony, heeft een standaard achter, dat vond ik erg lelijk.
- Bij de meeste anderen merken, kan je de tablet uit de laptop halen... mhh.. .nee dat vond ik minder mooi.

-Dell liet me echter een zware obsessie krijgen van hun XPS 12, wat een prachtpraaltje!
Je kan het beeldscherm prachtig kantelen, het beeld roteerd mee. Wel jammer dat er geen HDMI-kabel ingang is, maarja, daar heb ik weer mijn Sony Bravia voor...en mijn PS3.

Vandaar dat ik koos voor de XPS 12. :)
Dan koop je er voor 2 auro een displayport naar hdmi converter bij...
Wat vond je van de Lenovo Yoga, dan heb je ook een tablet of een ultrabook en een volledige intel i-core. Volgens mij is deze ook in NL verkrijgbaar, ik weet alleen niet voor welke prijs.
Blijf het toch vreemde, vrij dure apparaten vinden, die hybrids. Ze willen twee zaken verenigen die mijns inziens niet verenigbaar zijn zonder compromis. Als ik het beste van 2 werelden wil, dan koop ik een tablet van 400 euro en een ultrabook van 1000. Dan heb ik het beste van 2 werelden.

En voor ongeveer hetzelfde geld.
Moet zeggen dat deze Dell wel prima specs heeft. Dat wel.
Anoniem: 423265
@reeboot23 februari 2013 14:16
Als ik het beste van 2 werelden wil, dan koop ik een tablet van 400 euro en een ultrabook van 1000. Dan heb ik het beste van 2 werelden.
Dan heb je niet het beste van 2 werelden, maar 2x het beste van 1 wereld. Een subtiel verschil, dat echter voor de doelgroep doorslaggevend is ;)
Dit dus, het hele idee is dat je niet 2 apparaten mee hoeft te nemen... En tja, die dingen hoeven niet het beste van 2 werelden te zijn wat mij betreft. Als het maar goed genoeg is voor beide werelden.

Ik kijk dan ook naar cameras op telefoons, een dedicated camera is natuurlijk altijd nog beter maar voor 95% van de gevallen voldoet een (goede) telefooncamera prima.
Dat is inderdaad een punt. Als je genoegen neemt met het compromis, dan kan het voor je werken. Persoonlijk vind ik er meer nadelen aan kleven dan voordelen. Met een iPad mini (of vergelijkbare tablet) in 1 hand lees je makkelijk een tijdschrift of ander stuk. Dat is nou typisch iets dat je met hybride devices niet (zo makkelijk) kunt, omdat ze een factor 2 tot 4 zwaarder en/of groter zijn.

Het hangt dus van je eisen af en daar heb je zeker gelijk in.
Het zijn tot nu toe allemaal net niet producten. Eigenlijk zijn alle hybrides gewoon te dik. Als de Acer S7 ultrabook slechts 12mm dik is, waarom moet deze XPS12 dan 20mm dik zijn?

Ook de accuduur kan nog beter en ventilatie op een tablet is het ook niet.

Ik geloof wel in het hybride concept, maar ook dat het pas met de volgende generaties echt tot zijn recht komt. Ik zie dan het meest in het Transformer design. Eind 2013, begin 2014 maar weer eens kijken...
Waarom zou de s7 nu dunner zijn dan de XPS 12? Goh....

• omklapbaar scherm? Reken maar op zeker 3 mm.
• toetsenbord met veel betere travel-depth. 2mm?
• de accu is ook 50% groter
• de XPS is behoorlijk goedkoper.

niet zo vreemd dat hij dikker is...
Misschien is de kritiek wel dat hij juist door het toevoegen van die functionaliteiten dikker is. Te dik misschien, in de ogen van sommigen. Zeker als je niet op die functies zit te wachten.
Ik wacht op de Asus Transformer book TX300
Dat gaat echt het beste van beide werelden worden.
reviews: Asus TX300: Zenbook èn Transformer

[Reactie gewijzigd door zero_cool89 op 23 februari 2013 08:11]

Het beste van twee werelden blijft altijd een compromis.
Ik geloof niet in een hybride oplossing, het maakt het apparaat onnodig lomp met toeters en bellen die je de helft van de tijd niet gebruikt maar wèl steeds loopt mee te zeulen.
Deze review van deze Dell XPS 12 bewijst het voor mij weer eens, te lawaaig, lomp en heet, iets wat je helemaal niet wilt bij een sleek device voor tablet gebruik.

Dell zou beter echt goede tablets gaan maken, want tablets worden steeds krachtiger. En een los toetsenbordje erbij klikken kan altijd nog.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451726 op 23 februari 2013 10:17]

Ik denk dat je dan uitkomt bij de Surface Pro tablet. Dat is echt het beste van twee werelden. Althans: als ze een toetsenbord uitbrengen welke de tablet stevig op zijn plaats houd.
Helaas is dat er nog niet. Dat is het probleem momenteel met de huidige hybrides. Je krijgt er geen volledig toetsenbord bij of je kunt hem niet (net als bij een laptop/ultrabook) in alle standen zetten. Het is vaak 1 stand and that's it. Je kunt dergelijke opstellingen eigenlijk alleen in je hand houden of voor je op tafel laten staan, maar de bankleuning of op de schoot is niet praktisch typen met de huidige verkrijgbare hybrides.
Ik vind het een goede review, specifiek een goede keuze qua sterrenscore. Niet 5 sterren geven, want er is ruimte voor verbetering: een SD-kaartlezer achterwege laten zonder dat dat specifiek nodig is.
Hier ben ik het mee eens, na alle reviews lijkt de Asus het straks te winnen van alle huidige hybrides. Asus heeft zich al bewezen in de Android markt en zij zal straks de huidige ultrabooks gaan verslaan, mits Asus dit product eindelijk eens op de markt brengt!
Asus Transformer Book, dat gaat hem worden.

Edit: waarom gaat het de Transformer worden?
1. Doordat je geen last hebt van een scherm die kantelt als je de hoeken aanraakt en die zul je veelvuldig moeten aanraken.
2. Als je alleen de tablet zou gebruiken, dan hoef je geen toetsenbord mee te nemen.
3. Als je het als ultrabook gaat gebruiken, dan behoud je een stevige laptop die in elke stand te zettenis zonder dat hij om zal klappen
4. Het zal hem echt gaan worden als Asus ook de eerder aangekondigde 11" op de markt brengt ipv alleen de 14" versie.
5. er is totaal geen compromis doordat ook deze variant in een i5/i7 versie uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 februari 2013 10:41]

Ik ben het met je eens, ik ben al een maand op 4 voor ons op kantoor aan het werk om een dozijn knappe Core i7 Ultrabooks te kopen met touchscreen. Asus komt daar met diverse modellen toch als winnaar uit de bus. (We hebben al een Acer Aspice s7 en een HP Spectre XT op kantoor staan - maar die krijgen ondanks een aantal hele goede eigenschappen toch nog niet het predicaat super) Alleen al het nieuwe Asus spul is nergens leverbaar in de Benelux.

De enige voorraad die Asus af en toe heeft gaat eerst naar hun key-markets en daar behoren wij niet bij. Dus zullen wij komende week iets anders moeten gaan bestellen. (De huidige Latitude D820/D830's kunnen echt niet meer).
Mwah, voor tablet gebruik net te groot en daarmee niet de beste van beide werelden wat mij betreft. Las ook dat zelfs met dock (met batterij) de accuduur niet (al te veel) verbetert... En de HD in de dock zou ook relatief aardig wat verbuiken (hoewel je die in en uit kunt schakelen)...

Een transformer book 11.6" versie, dat zou voor mij wel een hele mooie oplossing zijn. Maar ja Asus, ze kondigen een hoop aan maar het daadwerkelijk releasen maken ze vaak een potje van (qua onduidelijkheid, verkrijgbaarheid, etc).

Maar nu de samsung in bezit (XE700T1C) en die bevalt ook prima... Maar inderdaad, de perfecte is er nog niet. Maar dat is het nadeel van een early adaptor zijn.
Mee eens. En anders kan je hem altijd nog als spiegel gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee