Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Aspire S7: Acers ultrabooktopper met touchscreen

24-11-2012 • 08:00

118

Multipage-opmaak

Inleiding

Hoog gespannen verwachtingen

Tijdens elektronicabeurs IFA in Berlijn, een kleine drie maanden geleden, konden we al veel nieuwe notebooks kort onder handen nemen. Eén model stal wat ons betreft de show en was bovendien afkomstig uit onverwachte hoek. We hebben het over de Aspire S7 van Acer.

Acer heeft een lange traditie in het uitbrengen van thin & light-notebooks; dus eigenlijk zou de release van de Aspire S7 ons niet moeten verbazen. De fabrikant was met zijn Timeline-serie een van de drijvende krachten achter betaalbare ultraportables voordat ultrabooks begonnen te verschijnen. Met de S7 lijkt het concern uit Taiwan echter mee te willen doen met de absolute top op ultrabookgebied. Het gaat dit keer om een high-end machine, waarbij ook veel aandacht is uitgegaan naar het design.

Het is daarmee logisch dat de verwachtingen voor het nieuwe vlaggenschip hoog gespannen zijn. We namen de S7 uitvoerig onder de loep om te kijken of die verwachtingen terecht zijn en of Acer een plek bij de top mag opeisen.

Dun, licht en strak

Over smaak valt niet te twisten, maar vrijwel iedereen op de redactie was het erover eens dat Acer heeft voorzien in een mooi ontwerp voor de Aspire S7. De ultrabook ziet er 'strak' uit en het ontwerp kenmerkt zich dus door grote vlakken zonder opsmuk, iets wat de laatste tijd wordt gewaardeerd.

Acer Aspire S7

Acer heeft niet voor een wigvorm gekozen, zoals Asus met zijn Zenbook en Apple met de MacBook Air. De notebook is dus over de hele linie even dun. Hoe dun het apparaat is ten opzichte van de populairste concurrenten, zien we in de onderstaande tabel. Ook met het gewicht en het scherm heeft Acer op papier een zeer aantrekkelijke ultrabook, zo is te zien.

Acer Aspire S7 Apple MacBook Air 13" Samsung Series 9 Asus UX31A
Scherm 1920x1080, ips 1440x900, tn 1600x900, pls 1920x1080, ips
Dikte 1,19cm 0,3/1,7cm 1,29cm 0,3/1,8cm
Gewicht 1,28kg 1,35kg 1,16kg 1,3kg

Apple MacBook Air 13 inch & Acer Aspire S7

Apple MacBook Air 13 inch versus Acer Aspire S7

Het toetsenborddeel van de S7 is van aluminium en mat zilver overheerst hier; ook de toetsen en het trackpad zijn in deze kleur. Rond het toetsenbord staan alleen enkele teksten. Naast de naam Aspire S7, staat er 'Professionally Tuned' en 'Dolby Home Theater'. Deze laatste twee termen hadden wat ons betreft achterwege kunnen blijven, maar ook met deze teksten is het toetsenborddeel erg opgeruimd.

Acer Aspire S7

Het scherm is omgeven door een frame van aluminium en daartussen is zowel aan de voor- als aan de achterzijde een glasplaat geplaatst. Deze platen zijn van stevig Gorilla Glass en zorgen ervoor dat de schermranden mooi weggewerkt zijn. De bezels en de cover zijn wit, en aan de achterkant van het scherm prijkt het Acer-logo dat oplicht, een trucje dat we uiteraard eerder hebben gezien. Ook de onderkant is mat wit en dit deel is van kunststof gemaakt.

Het aluminium frame en de glasplaten maken dat het scherm stevig aanvoelt en maken het nauwelijks dik; we meten 3mm. Ook houden de scharnieren aan weerszijden het scherm goed op zijn plek. Uiteraard kun je je afvragen hoe degelijk een scherm met glasplaten daadwerkelijk is; je moet er niet aan denken dat je laptop op de grond valt. Als we een ander minpunt moeten noemen, zou dat zijn dat de randen van de behuizing aan de scherpe kant zijn.

Het toetsenbord is plat en heeft relatief kleine, zilveren toetsen. Bij het typen valt op dat er zeer weinig travel is; de toetsen hoeven maar licht aangeraakt te worden om een aanslag te registreren. Hoe fijn een toetsenbord typt, is erg subjectief, maar wij geven de voorkeur aan meer travel. Slecht is het toetsenbord echter zeker niet; de toetsen geven goede feedback en 'wiebelen' niet. Het voelt dus niet goedkoop aan.

Acer Aspire S7

Het toetsenbord heeft enkele afwijkingen ten opzichte van een standaardtoetsenbord. We waarderen het dat de capslock-toets klein is, zodat je die minder gauw per ongeluk aanraakt. De capslock zit nu vlak naast de 'tilde'-toets. Ook raakt de entertoets de 'insert' en zijn de pijltjestoetsen in paren gecombineerd met de home- en entertoetsen. De rij Fn-toetsen die we boven aan het toetsenbord verwachten, is verdwenen; Acer heeft ze met de nummertoetsen gecombineerd. Dit betekent dat er geen mediabediening met de functietoetsen mogelijk is, maar eerlijk gezegd missen we dat ook niet.

Het toetsenbord heeft een backlight. Aanvankelijk dachten we dat dit kapot was, omdat we geen verlichting zagen. Het blijkt echter een subtiel soort verlichting te zijn die bij daglicht nauwelijks te zien is, maar in het donker wel. Het backlight heeft drie standen: uit, normaal en fel. Acer heeft voor lichtgroene leds gekozen gekozen, wat een mooi schijnsel geeft.

Acer Aspire S7

Het touchpad is van de Taiwanese fabrikant Elan. Het gaat om een rechthoekig oppervlak van glas dat niet te glad en niet te stroef is. Het touchpad ondersteunt multitouch-gestures, waaronder die van Windows 8. De veeg- en draaibewegingen worden goed geregistreerd en ook commando's met vier vingers zijn mogelijk. Wel is het zo dat bij de linkerzijkant van het touchpad een aanraking te gauw een klik wordt; het touchpad is hier iets te makkelijk in te drukken. Bovendien moeten de gestures voor Windows 8, waarbij je van buiten het trackpad naar binnen swiped, niet te snel worden uitgevoerd, want dan registreert het oppervlak ze niet. Ondanks deze kleine aanmerkingen is het een touchpad van goede kwaliteit, waarmee goed te werken valt.

De aan-uitknop zit niet op de gebruikelijke plek boven het toetsenbord. Het is een smalle tiptoets die halverwege links aan de zijkant van de ultrabook zit. Deze positie is ongelukkig gekozen, want als je de laptop oppakt of aan de zijkant aanraakt, wil het gebeuren dat de notebook uitgaat. Overigens biedt Acer de optie om, via de Power Button-applicatie, andere eigenschappen aan de knop te koppelen, zoals restart, sleep of hibernate.

Een andere manier om de Acer te bedienen is via het touchscreen. Je hoort vaak dat een touchscreen bij een notebook een nutteloze toevoeging is, maar wij hebben andere ervaringen. Het is absoluut geen vervanging voor de touchpad-toetsenbordcombinatie, maar een welkome aanvulling hierop. Wie een tijd met een laptop met touchscreen werkt, merkt dat hij regelmatig tot touchbediening overgaat als dit handiger is. Na een tijd wordt het een automatisme en kun je als gebruiker continu afwisselen om de beste bedieningsmethode te gebruiken. Uiteraard is dit bij de nieuwe interface van Windows 8 het geval, maar ook in de oude omgeving is het soms handig om snel even het touchscreen te gebruiken, bijvoorbeeld als je vensters wilt wegslepen of snel iets wilt wegklikken.

Acer Aspire S7

Bij de S7 staat het scherm gelukkig stevig op zijn plek en we kunnen het touchscreen dan ook bedienen zonder dat we dit naar achteren schuiven. Het scherm is volledig horizontaal te klappen en volgens Acer is het in deze modus als een soort tablet op een tafel te bedienen. Misschien is dit bij sommige games handig, maar wij vonden het praktische nut beperkt. Dat het scherm zo ver naar achteren gekanteld kan worden maakt wel dat je de ultrabook omgekeerd op schoot kunt houden. Het beeld kan 180° worden gedraaid, zodat je het apparaat dan als tablet kunt bedienen. De rest van de behuizing is wat zwaar, waardoor het geheel wat naar achteren helt, maar het kan wel.

Overigens heeft Acer ook voor een kleine, witte voedingsadapter gekozen. Het gaat om een wat platter rechthoekig model dan gebruikelijk.

Acer Aspire S7

Hardware: opvallende ssd('s)

De Aspire S7 beschikt over de populairste Intel-processor voor ultrabooks van dit moment: de Core i5-3317U. Dit is een ultra low voltage-dualcore met een tdp van 17W, die opgetrokken is rond de Ivy Bridge-architectuur. De chip heeft een kloksnelheid van 1,7GHz, maar die kan dankzij Intels Turbo-technologie automatisch oplopen tot 2,4GHz bij zware werklasten, als daarvoor wat warmte en verbruik betreft ruimte is. Bij belasting van een enkele core is de kloksnelheid maximaal 2,6GHz. De dualcore kan dankzij HyperThreading aan vier threads tegelijk werken.

De gpu is de Intel Graphics HD 4000 van de Core i5. Deze geïntegreerde videochip bezit 16 execution units, die in deze uitvoering op 350MHz geklokt zijn en die ook Turbo ondersteunen en daardoor op 1050MHz kunnen lopen. De videochip is een stuk krachtiger dan die van de vorige Ivy Bridge-generatie en de prestaties zijn vergelijkbaar met die van een instap-Radeon of Geforce voor notebooks. Je kunt er echter nauwelijks mee gamen; alleen oudere games en weinig veeleisende games op lage settings zullen soepel te draaien zijn.

Acer Aspire S7

De Aspire S7 beschikt over 4GB ddr3-geheugen, voldoende voor de taken waarvoor een ultrabook is bedoeld. De ssd is een sata 600-exemplaar, dat op het eerste gezicht een capaciteit van 128GB heeft. Nadere inspectie leert echter dat het om twee 64GB-varianten in raid0 gaat. Geheugen noch ssd is te upgraden.

De ssd blijkt een interessant onderdeel. Acer heeft voor een model met vier Toshiba nand-packages van 32GB gekozen, die aangestuurd worden door twee controller van Phison en de cache is afkomstig van Nanya. Phison is geen bekende naam wat betreft flash-controllers en het Taiwanese bedrijf heeft zich ook vooral toegelegd op het maken van usb-sticks en geheugenkaarten. De flash-controllers zijn wel in sommige goedkope ssd's te vinden en Acer lijkt hiermee ook op kosten bespaard te hebben.

Acer Aspire S7

De draadloze netwerkkaart is geen Intel Centrino-model, maar de Qualcomm Atheros AR5BWB222. Helaas kunnen we niet veel zeggen over deze wireless network adapter, behalve dat het een 2x2-exemplaar met, uiteraard, ondersteuning voor 802.11b/g/n-wifi en bluetooth 4.0 is.

Als we de binnenkant bekijken is mooi te zien hoeveel Acer in een jaar tijd opgeschoten is wat betreft het passen en meten van de layout van alle hardware-onderdelen. Als we de layout van de S7 (links) vergelijken met die van de Aspire S3 (rechts) van vorig jaar, dan ziet die van de oude ultrabook er als een rommetje uit. Ook opvallend is hoe klein de fans van de S7 zijn.

Acer Aspire S7 Acer Aspire 3951

Veel poorten heeft de Aspire niet, zoals de norm lijkt te worden bij heel dunne ultrabooks. Het apparaat heeft rechts twee usb 3.0-poorten naast elkaar en ook zit hier een geheugenkaartlezer, die sd(hc)- en mmc-kaarten ondersteunt. Een van de usb 3.0-poorten beschikt over de mogelijkheid externe apparaten op te laden, ook als de notebook niet aanstaat.

Acer Aspire S7

Links zitten micro-hdmi, de audio-uit- en ingang en de aan-uitknop. Aan de voorkant zit nog een ingebouwde microfoon en de webcam heeft een capaciteit van 1,3 megapixel. Naast de in het scherm ingebouwde camera zitten nog een ledje dat aangeeft of de camera in gebruik is en een lichtsensor die de helderheid van het scherm en het toetsenbord automatisch kan instellen, afhankelijk van het invallende licht.

Acer Aspire S7

Tussen de hdmi- en de voedingsaansluiting zagen we nog en klein gaatje dat we aanvankelijk niet thuis konden brengen. Ook aan de onderkant van de ultrabook troffen we twee gaatjes waar iets ingeschroefd kon worden. Het blijkt dat deze bedoeld zijn voor een additionele accu, die onder de S7 vastgeschroefd kan worden en die aan de zijkant in het gat is in te pluggen. Acer levert de extra accu standaard mee met de 11,6"-versie van de Aspire S7 en bij de 13,3"-versie is deze voor een nog onbekende meerprijs optioneel aan te schaffen.

Speakers

Acer heeft vrij prominent Dolby Home Theater op zijn ultabook staan, alsof de audioweergave een prominente eigenschap van het apparaat is. De twee speakers aan de onderkant geven echter geluid in magere kwaliteit weer. Het hoog is vrij schel en de weergave klinkt vrij 'dun'. Dit is bij veel ultrabooks, en notebooks in het algemeen, het geval en we maken hier ook geen probleem van.

Software

Gelukkig heeft Acer zich ingehouden met de hoeveelheid bloatware die op de pc staat. Naast de gebruikelijke McAfee- en Office-trials, staan er vooral Acer-applicaties op. Zo treffen we Acer Power Management, Explorer, User's Manual, Crystal Eye, USB Charge Manager, Instant Update Utility, Power Button, Recovery Management, Theft Shield, AcerCloud en Backup Manager aan. Vooral Explorer is een opvallende applicatie. Dit is een portal waarmee Acer toegang tot games en entertainmentdiensten biedt. In het nieuwe Start Menu van Windows 8, dat voor fabrikanten ook een geliefde plek voor allerlei voorgeïnstalleerde apps blijkt te worden, vinden we nog onder andere de apps Social Jogger, Kindle, NewsXpresso en WeatherBug.

Acer Aspire S7

Prestaties: zoals verwacht

We hebben de gebruikelijke benchmarkprogramma's ingezet om de prestaties van de S7 te meten.

Bij Cinebench zien we geen verrassingen. De Core i5-3317U hebben we vaker getest en de Aspire presteert niet afwijkend.

Ook de test waarbij de cpu aan verschillende threads werkt, toont geen afwijkende scores.

De OpenGL-test geeft een indicatie van de rekenkracht van de gpu wat grafische OpenGL-berekeningen betreft. Dit moet niet gezien worden als indicatie van de mogelijkheden om games soepel af te draaien. De prestaties van de Intel HD 4000 zijn een stuk beter dan die van de HD 3000 van de Ivy Bridge-generatie.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*******
664,90
Asus UX31A
*****
482,50
Sony Vaio Duo 11"
*****
480,13
Asus UX31
*****
466,80
Dell XPS 13" L321X
*****
433,70
Samsung Series 9 (2012)
*****
429,70
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
****
352,00

De sequentiële doorvoersnelheid van de 64GB-ssd's in raid0 is erg hoog. Als we dit als maatstaf nemen, heeft Acer een goede keuze gemaakt; de leessnelheid is de hoogste die we gemeten hebben bij een ultrabook.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*******
356,82
Asus UX31A
******
323,00
Sony Vaio Duo 11"
******
302,23
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
290,99
Dell XPS 13" L321X
*****
263,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
****
219,50
Samsung Series 9 (2012)
****
209,40

Ook de schrijfsnelheden zijn prima te noemen. De voorsprong is niet zo groot als bij de leessnelheden, maar ook hier gaat de Aspire aan kop.

CrystalDiskMark - 4K Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*******
27,75
Asus UX31
*******
26,69
Sony Vaio Duo 11"
*******
26,37
Acer Aspire S7
*****
21,23
Dell XPS 13" L321X
*****
19,46
HP Envy 4-1030ed
*****
18,36
Samsung Series 9 (2012)
****
16,30

De random-4k-leessnelheden laten echter een ander beeld zien. Hier moet de S7 zijn meerdere erkennen in de Asus-Zenbooks en de Vaio.

CrystalDiskMark - 4K Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*******
70,68
Asus UX31A
*****
50,46
Sony Vaio Duo 11"
****
40,67
Dell XPS 13" L321X
****
39,87
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
***
31,31
HP Envy 4-1030ed
***
27,73
Asus UX31
*
14,40

De schrijfsnelheden zijn wel weer in orde.

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*******
5370,00
Asus UX31
*******
5180,00
Dell XPS 13" L321X
*******
5135,00
Apple MacBook Pro Retina 15"...
*******
5054,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
******
4638,00
Acer Aspire 3951
******
4511,00
HP Folio 13-2000
******
4330,00
Acer Aspire S7
******
4310,00
Lenovo U410
******
4278,00
HP Envy 4-1030ed
******
4259,00
Lenovo U310
*****
4108,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
3767,00
Toshiba Satellite Z830
****
3443,00

De Storage-score bij PCMark 7 geeft een indicatie op basis van meer scenario's dan alleen read en writes. Het resultaat toont aan wat we al dachten: de read- en write-snelheden geven een wat verkeerd beeld van de daadwerkelijke prestaties. De read- en writesnelheden zijn dik in orde, maar niet onder alle omstandigheden is dit een top-ssd.

Praktijktests: doorsnee ultrabook-prestaties

De benchmarkprogramma's zijn leuk om toe te passen, maar programma's die mensen daadwerkelijk gebruiken, geven een betere indicatie van de prestaties.

Bij het exporteren van een reeks afbeeldingen in Lightroom, zet de Aspire S7 een nette score neer. Alleen de Vaio 11" weet met dezelfde Core i5-3317U een betere score neer te zetten.

Ook het uitvoeren van een aantal bewerkingen op een grote afbeelding gaat de Acer redelijk rap af. De Asus Zenbooks en de Samsung Series 9, geduchte concurrenten, doen het nog wel iets beter.

Premiere Pro CS5
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
****
345,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*****
413,00
Sony Vaio Duo 11"
*****
429,91
Acer Aspire S7
*****
434,94
Samsung Series 9 (2012)
******
449,00
HP Envy 4-1030ed
******
459,00
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
462,62
Air 11" 2012
******
499,00
Dell XPS 13" L321X
*******
571,00

Bij het omzetten van een videoproject met Première Pro CS5, laat de Aspire S7 opnieuw een groot aantal ultrabooks achter zich. De Acer presteert gelijkwaardig aan de Series 9 en Vaio Duo 11", met dezelfde processor.

Handbrake
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
****
117,00
Air 11" 2012
*****
136,00
Air 13" 2011
*****
144,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
145,00
HP Envy 4-1030ed
*****
149,00
Air 11" 2011
******
160,50
Sony Vaio Duo 11"
*******
182,00
Acer Aspire S7
*******
183,00
Dell XPS 13" L321X
*******
185,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
196,00

Handbrake geeft soms wat vreemde resultaten. Het omzetten van een 1280x720-pixelvideobestand naar een formaat voor de iPad duurt iets meer dan drie minuten bij de Aspire. Dat is langer dan verwacht en bij de Vaio Duo was dat ook al het geval. We gaan kijken of het verschil door Windows 8 te verklaren is of een andere oorzaak heeft.

Scherm, accuduur en warmte

Het scherm is een van de belangrijkste kenmerken van de Aspire S7. Nog niet veel ultrabooks hebben immers een ips-paneel en zeker modellen met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten zijn schaars; we kennen eigenlijk alleen de Asus UX31A.

We hebben eerst de schermhelderheid gemeten. Bij ips-schermen breken die waarden meestal geen records, zoals we in het verleden zagen.

Schermhelderheid
SysteemnaamIn nits, hoger is beter
Asus UX31
*********
450
Sony Vaio Duo 11"
********
410
Acer Aspire S7
*******
392
Air 13" 2011
*******
382
Air 11" 2010
*******
380
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
377
Asus UX31A
*******
372
Air 11" 2011
*******
360
Apple MacBook Pro Retina 13"
******
337
Samsung Series 5 (2012)
******
315
Dell XPS 13" L321X
*****
282

Het scherm van de Aspire S7 zet een mooie waarde neer. Het 13,3"-scherm van de Acer spiegelt behoorlijk, wat hinderlijk kan zijn bij het werken in de buitenlucht, of bij invallend licht binnen. De hoge helderheid kan dit enigszins compenseren en ook bij andere slechte lichtomstandigheden kan dit voordelig zijn.

Zwartwaarde (180nits)
SysteemnaamIn nits, lager is beter
Sony Vaio Duo 11"
***
0,187
Acer Aspire S7
****
0,190
Samsung Series 9 (2012)
****
0,220
Apple MacBook Pro Retina 13"
****
0,240
Air 13" 2011
*****
0,290
Asus UX31
********
0,430
HP Envy 4-1030ed
*********
0,460

'Hoe lager de zwartwaarde, hoe zwarter het zwart'. Opnieuw zien we een mooie score; alleen de Sony Vaio Duo 11 doet het nog iets beter.

We namen ook de witbalans en de kleurreproductie onder de loep.

Acer S7 Witbalans

De rgb-balans loopt wat uit de pas naarmate de beelden van donker naar licht gaan; bij heldere beelden overheerst blauw en is er te weinig rood, waardoor de kleuren koel kunnen overkomen. Toch is de score niet heel slecht.

Acer Aspire S7

Ook in het gamut, dat een indicatie geeft van de kleurreproductie, zien we enkele schoonheidsfoutjes: blauw, rood en magenta wijken af. De score is niet slecht en in vergelijking met de meeste tn-panelen zelfs erg goed. Er zijn wel ips-schermen met betere waardes, zoals die van de MacBook Pro Retina's. De scores van de Aspire S7 komen erg overeen met die van de Vaio Duo 11.

Bij ultrabooks is ook de accuduur belangrijk. Je wilt deze notebooks makkelijk kunnen meenemen en ze dan ook lang kunnen gebruiken. We testen de accuduur met twee scenario's; we laten de laptops een hd-video draaien en we laten ze webbrowsen met een muziekje op de achtergrond.

De accu van de Acer heeft vier cellen en een capaciteit van 35.668mWh en dat is niet veel.

Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Asus UX31A
*******
331,00
Dell XPS 13" L321X
*******
326,00
Samsung Series 5 (2012)
*******
324,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
312,00
HP Envy 4-1030ed
*******
311,00
Air 13" 2011
******
291,00
Samsung Series 9 (2012)
******
271,00
Sony Vaio Duo 11"
******
267,00
Asus UX31
*****
249,00
Apple MacBook Pro Retina 13"
*****
232,00
Air 11" 2012
****
211,00
Acer Aspire S7
****
205,00

Het resultaat bij de videotest is ronduit teleurstellend; de Acer S7 houdt het drie uur en 25 minuten vol en dat is de slechtste score voor een ultrabook. Aan de ene kant is die score te begrijpen; de notebook is immers erg dun en er is geen ruimte voor een grote accu, maar jammer is het wel.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell XPS 13" L321X
*******
356,00
Asus UX31A
*******
348,00
Apple MacBook Pro Retina 13"
*******
337,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
******
320,00
Air 13" 2011
******
319,00
HP Envy 4-1030ed
******
308,00
Air 11" 2012
******
300,00
Asus UX31
******
290,00
Sony Vaio Duo 11"
*****
276,00
Samsung Series 5 (2012)
*****
248,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
240,00
Acer Aspire S7
****
197,00

Ook de score bij de browsetest is slecht. Nu moet de Acer het na drie uur en 17 minuten opgeven. Je kunt de Aspire dus niet lang gebruiken bij lange reizen zonder stroomvoorziening, zoals bij vluchten.

Warmte en geluidsproductie

De Aspire S7 wordt tijdens doorsneegebruik niet warm. De warme lucht ontsnapt grotendeels via het rooster onder het scherm en ook zit aan de onderkant een rooster. Bij intensieve belasting stijgt de warmteproductie fors en dan moeten de ventilatoren stevig aan het werk om de hete lucht af te voeren. De fans maken daarbij nogal wat herrie. Vreemd genoeg gingen de fans ook diverse malen tekeer in idle-modus. Normaal gesproken is de Aspire zeer stil, maar om de zoveel tijd laten de ventilatoren zich goed horen, ongeacht de werklast.

Specificaties & gallery

Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7 Acer Aspire S7
Merk en uitvoering
Merk Acer
Serie Aspire S7
Uitvoering 53314G12aws
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Prijs € 1.385,-
Aantal aanbieders 8 winkels
Eerste prijsvermelding Maandag 29 oktober 2012
Technische specificaties
Cpu-type Intel Core i5 3317U
Snelheid 1,7GHz
Maximale turbofrequentie 2,6GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM77
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype Ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 13,3"
Videochip Intel HD Graphics
Video uit Hdmi, micro-hdmi
Schermresolutie 1920x1080 (full hd 1080p)
Backlight Led: edge-lit
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch-touchscreen Ja
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype Solid state disk
Interfaces
Verbinding (usb/fw) Usb 3.0
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11n, 802.11b
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Multitouch touchpad Ja
Besturingssysteem Windows 8
Gewicht 1,3kg
Kleuren Zilver
Meer informatie
EAN -
SKU -
Tweakers ID 320224
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven: Lenovo, Apple, Dell, Asus en Samsung

OnbekendLaptops Samsung NP540U3C-A01NL
Samsung NP540U3C-A01NL

Samsung heeft een versie van zijn Series 5 Ultra uitgebracht die eveneens met een touchscreen is uitgerust. Deze Samsung is een stuk goedkoper, maar het is dan ook geen ips-scherm en de resolutie is een stuk lager.

3 van 5 sterren
OnbekendLaptops Dell XPS 12"
Dell XPS 12

De XPS 12 van Dell heeft net als de Aspire S7 een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten, dat achter een glasplaat van Gorilla Glass is geplaatst. De beelddiagonaal is echter 12,5", wat deze ultrabook een stuk kleiner maakt. Bovendien kan het scherm gekanteld worden om er een tablet van te maken. De startprijs is 1299 euro en de XPS 12 komt binnenkort beschikbaar.
linkHands-on: Dell XPS 12: kantelbaar scherm, poging twee

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Lenovo IdeaPad YOGA 13" (MAM2GMH)
Lenovo IdeaPad YOGA 13 (MAM2GMH)

De Yoga van Lenovo is een opvallende kruising tussen een ultrabook en een tablet. De dunne laptop heeft een ips-touchscreen van 13,3", met een resolutie van 1600x900 pixels. De dikte is 1,7cm en het gewicht bedraagt 1,54 kilo. Het bijzondere van deze utlrabook is dat het scherm omgeklapt kan worden om er een tablet van te maken.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Apple MacBook Air 2012 13,3"
Apple MacBook Air 2012 13.3

Wie op zoek is naar een dunne, stevige ultrabook in een aluminium behuizing kan ook bijna niet om de MacBook Air 13" heen. De versie van 2012 heeft een Core i5-3427U met een kloksnelheid van 1,8GHz, 4GB en een ssd van 128GB. Ook zijn er twee usb 3.0-poorten en thunderbolt. Het scherm heeft een resolutie van 1440x900 pixels, maar geen ips-paneel.

5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Samsung Series 9 NP900X3C-A05NL
Samsung Series 9 NP900X3C-A05NL

De Windows-variant van de MacBook Air is de Series 9 van Samsung. Het matte scherm heeft een resolutie van 1600x900 pixels en het paneel is van het pls-type, dat verwant is aan ips. De processor is dezelfde Core i5 als die van de Acer en ook zijn er 4GB geheugen en een ssd van 128GB aanwezig.
linkReview: Samsungs Series 9-ultraportable

4.5 van 5 sterren
€ 1.745,44Laptops Asus Zenbook UX31A-R4003H
Asus Zenbook UX31A-R4003H

Deze Zenbook Prime heeft een Core i7 3517U en dat is een snellere cpu dan die van de Acer. Bovendien heeft deze laptop een ssd met capaciteit van 256GB. Het scherm is een ips-model met resolutie van 1920x1080, maar het is geen touchscreen. Voor wie hier ook geen behoefte aan heeft, is dit een mooi alternatief.

Conclusie: prestatie van formaat

We zijn blij verrast met de Aspire S7. Net als Asus eerder met de Zenbook, heeft Acer nu een plekje veroverd bij de kleine groep fabrikanten die echte top-ultrabooks maken. Acer heeft daarbij niet op safe gespeeld, maar de lat een beetje hoger gelegd voor de anderen en dat is een prestatie van formaat.

Niet alleen is de S7 erg dun en licht in vergelijking met concurrenten, hij is ook stevig en op de afwerking hebben we weinig aan te merken. Ook de keuze om Gorilla Glass aan beide kanten van het scherm te plaatsen is een goede. Normaliter zijn we niet zo'n voorstander van het te pas en te onpas gebruiken van Gorilla Glass; op de cover lijkt het nut beperkt. Bij de S7 is het resultaat echter dat het scherm stevig aanvoelt en dat de laptop, mede dankzij de onderkant van kunststof, een fijne grip heeft.

Ook de toevoeging van een touchscreen bevalt ons goed. Wie claimt dat de combinatie van laptop met touchscreen onzin is, heeft er nooit mee gewerkt. Vooral in combinatie met Windows 8 is het een welkome aanvulling, die een veel betere gebruikservaring oplevert. Ook als het niet aanraakgevoelig was, had het scherm van de S7 bij ons overigens al punten gescoord; het ips-paneel heeft een goede kleurweergave, helderheid en kijkhoeken, en ook de resolutie van 1920x1080 beeldpunten laat niets te wensen over.

Wat wel op ons wensenlijstje staat, is een betere accutijd. De poging om tot een zo dun mogelijke ultrabook te komen, heeft een hoge prijs; de accucapaciteit is beperkt en bij onze accutests scoort de S7 dan ook het slechtste van alle ultrabooks. Het siert Acer dat het een oplossing biedt in de vorm van een additionele accu, hoewel details daarover op het moment van schrijven nog niet bekend zijn, maar de korte accutijd is toch een smetje op het blazoen.

Het maakt echter niet dat we de prijs van ongeveer 1400 euro te hoog vinden. Het is veel geld, maar dit is de prijs die je betaalt voor een high-end ultrabook met deze eigenschappen. De Aspire S7 is daarmee een mooie toevoeging aan het korte rijtje high-end ultrabooks die hun geld echt waard zijn.

Pluspunten

+ Dun en licht
+ Mooi design
+ Touchscreen
+ Goed scherm met full-hd-resolutie

Minpunten

- Toetsenbord heeft weinig travel
- Fans laten zich soms goed horen
- Slechte accutijd

Pluspunten

  • Dun en licht
  • Mooi design
  • Touchscreen
  • Goed scherm met full-hd-resolutie

Minpunten

  • Toetsenbord heeft weinig travel
  • Fans laten zich soms goed horen
  • Slechte accutijd

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (118)

118
112
65
3
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 483798 24 november 2012 13:40
ik zie niet in waarom je niet voor 100 euro meer voor de UX31A met touchscreen zou gaan die over 10 dagen uitkomt. scheelt een boel gedoe en je weet dat je kwaliteit hebt en een I7
Ik begrijp niet dat nergens in het artikel vermeld wordt dat Acer deze Ultrabook ook in een variant met een i7 levert en een 256GB SSD...

http://www.acer.nl/ac/nl/...el-datasheet/NX.M3EEH.002
Is het jou bekend of er ook een versie met een i5 uitkomt want die i7 bied niet veel meer kwaliteit en prestatie verbeteringen tegenover een i5.
Op asus.com staat van wel vraag is of je m in nederland kan krijgen of uit t buitenland moet gaan bestellen.
kijk nog eens naar de benchmarks, die jaar oude UX31A staat bijna overal bovenaan met z'n i7.
nog een minpunt: niet leverbaar met Linux
nog een minpunt: niet leverbaar met Linux
Dat mag je dan bij bijna elke notebook/netbook/ultrabook zetten. Een redelijker punt zou dan zijn dat het niet standaard leverbaar is zonder OS (misschien met veel bellen en vertragingen).

Iets algemener, uit de lijst met minpunten:
- Slechte accutijd
Voor apparaten die als mobiel ('dun, licht') verkocht worden maakt dit de eindscore automatisch een onvoldoende bij mij.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:28]

- Slechte accutijd

Voor apparaten die als mobiel ('dun, licht') verkocht worden maakt dit de eindscore automatisch een onvoldoende bij mij.
Accutijd kan je verbeteren door er een extra accu onder te schroeven.

Zie deze link voor een afbeelding daarvan.

Dus mocht je hem veel onderweg gebruiken dan is dit een mooie oplossing.

[Reactie gewijzigd door _TP_ op 23 juli 2024 23:28]

Omg. Een noodzakelijke extra accu en dan ook nog eens zo'n dikke balk.
Als een sportwagentje kopen waar een benzinetank van 50 liter in zit maarrr je krijgt er wel een aanhangwagen met brandstof bij. Dat kan toch ECHT niet.

edit:
@ whitewidowNL. "Accuduur van 3-4 uur is meer dan voldoende.."
Dat kan ik niet serieus nemen.

[Reactie gewijzigd door wndwlckr op 23 juli 2024 23:28]

Jawel. Als jij zoveel wilt rijden zonder tankstation onderweg is het belangrijk extra benzine mee te nemen. Kan toch echt wel.
Voor sommige is 3-4uur accu duur genoeg, sommige niet en hebben de optie er een accu bij te kopen.
Je kan natuurlijk ook zelf een sterkere accu zoeken.
Accuduur van 3-4uur is meer dan voldoende, reis je langer heb je toch meestal meer bagage bij waardoor makkelijk een accuutje mee kan nemen.
Maar daarmee verlies je wel het "ultrabook gevoel".
Accuduur is voor mij ook een no-go. Zelf gebruik ik mijn laptops vooral onderweg en dan wil je gewoon niet iedere keer zonder stroom zitten, of de hele tijd rekening moeten houden met het opladen....
Anoniem: 449164 @xelfer24 november 2012 16:31
Dan kan je hier misschien mee uit de voeten:

pricewatch: Samsung Series 9 NP900X3C-A01NL

Ruim 9 uur op een volle accu.
Mwahh, een minpunt zou ik het niet niet noemen. Maar ik vroeg me tijdens het lezen van de review een paar keer af of je hier inderdaad Ubuntu of Mint op kunt zetten, en daarbovenop Windows kunt virtualiseren.

Zou de exotische SSD-configuratie, of het touchscreen ondersteund worden door Linux?

Trouwens verrassend dat Acer met zo'n topproduct komt!

[Reactie gewijzigd door strompf op 23 juli 2024 23:28]

Anoniem: 145867 @strompf24 november 2012 13:07
Dualboot ? Of kan dat niet meer met Windows 8.

Maar zou wel mooi zijn als deze netbook ook met Windows 7 zou geleverd worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 23 juli 2024 23:28]

Anoniem: 449164 @strompf24 november 2012 16:32
Je kan er Linux op zetten en via Wind kan je veel van de Windows programma's in Linux draaien.
Waarom zou dat een minpunt zijn? De keuze voor Windows is heel logisch, dat levert voor een bedrijf nou simpelweg het meeste op omdat mensen vertrouwd zijn met Windows. Windows 8 zal daar weer wat aan toevoegen, gezien veel mensen 'dat toch eens willen proberen'.

Als je iemand bent die graag Linux gebruikt, zoals ik, dan zal het je waarschijnlijk toch niet langer dan een kwartiertje kosten voordat hier een Linux distributie op draait?
Zo overtuigt is niet iedereen van Windows8... Iemand die met Windows95/98 of XP heeft gewerkt, zal mijns inziens sneller aan de slag kunnen met Linux mint, dan met Windows8... Dat er door pcfabrikanten daar niet aan gedacht/ naar gehandeld word, heeft niet met vertrouwen of een doordacht OS te maken, maar met commerciële belangen.
Als iemand vanaf windows 98 of XP overstapt naar windows 8 zal dit inderdaad lastig kunnen zijn; je moet dan immers een evolutieperiode van 10 jaar of meer overbruggen!

Kom je van windows 7 dan is de overstap naar 8 eigenlijk maar klein: wat mij betreft kleiner dan sommige ons willen doen geloven.
Er is nog steeds een startmenu die je kunt openen door met je muis naar linksonder te gaan en te klikken (of door gebruik van de windowstoets). Het startmenu ziet er alleen anders uit (maar ik vond het erg intuitief - en belangrijker: mijn vader ook)

Fabrikanten weten dat Windows verkoopt en daarom kiezen ze Windows. En gelijk hebben ze aangezien het voor hen daar om draait.

En uiteraard is niet iedereen blij met Windows 8, maar dat is eigenlijk altijd als er iets nieuws komt wat anders is als wat men kent: er zijn altijd mensen die daar aan moeten wennen.
Anoniem: 449164 @heian24 november 2012 09:39
Je hebt wel een versie van de XPS 13 uit 2011 volgens mij die met Ubuntu 12.04 LTS wordt geleverd.

nieuws: Dell begint deze herfst verkoop XPS 13 met Ubuntu
Ik verwacht er helemaal niets meer van, dat Project Sputnik.

Je hoort en leest er niks meer over en ook op het forum is het akelig stil.
Ook is nog onbekend waar en wanneer ze verkocht gaan worden.

Het mag dan misschien technisch wel mogelijk zijn om die XPS 13 met Ubuntu te verkopen, maar ik vermoed dat hogere ( commericele / contractuele ) belangen het tegen houden.
Ubuntu er op in een dual boot moet volgens mij kunnen, toch?

Inmiddel ben ik er wel achter dat Ubuntu SSD's ondersteund.
Zie: http://linuxcomputers.nl

[Reactie gewijzigd door Pineka op 23 juli 2024 23:28]

Prima review, dit zou een waardige vervanger kunnen worden van mijn Aspire 5315.

Al heb ik persoonlijk wat twijfels of je het touchscreen wel echt gaat gebruiken. En dan is W7 volgens mij toch prettiger in gebruik.
Ik heb de S7 in de Mediamarkt even getest en merkte ook dat ik daarna af en toe nog met m'n hand bij de niet toch laptops naar het scherm ging. Je gebruikt het en went er vrij snel aan.
Als ik een tijdje op m'n tablet heb gewerkt en kruip enigzins slaperig achter een PC of laptop heb ik me al een aantal keer betrapt dat m'n hand naar het scherm gaat om het te gebruiken als touchscreen. Zelf heb ik ook al jaren een touchscherm staan van iiyama, maar gebruik dat alleen maar bij machines die geen dual-link aansluiting hebben (meestal servers met integrated videocards), persoonlijk gebruik ik liever een grotere/betere monitor dan een kleinere/slechtere touchscreen. Het is een aardige toevoeging, maar bij mij staan er een hele berg belangrijkere eisen hoger op het lijstje bij het aanschaffen van een monitor, laat staan een laptop, maar als het verder niet uitmaakt qua specs en de meerprijs is redelijk dan zou ik zeker een touchscreen nemen.
Tijdens de lancering van Windows 8 heb ik een tijdje met verschillende Ultrabooks kunnen spelen en ik was toen erg onder de indruk van de Fujitsu U775 en deze Acer S7 (die overigens ook gewoon leverbaar is met een Core i7 en 256GB SSD, vreemd dat dit nergens in het artikel vermeld wordt). De Fujitsu heeft geen touchscreen en dat is voor mij persoonlijk nu toch een dealbreaker gebleken. De lage accuduur zie ik niet meteen als een groot probleem, meestal een stop contact in de buurt en dat moest met de oude generatie notebooks ook al. En voor op reis is er de extra accu optie...

Kan iemand vertellen of deze Ultrabooks krachtig genoeg zijn om dagelijks mee te werken? Voor de doorsnee kantoor mederwerker die wat bestanden open hebben in Office, diverse sites bezoeken in of 2 browsers en vermoedelijk Spotify op de achtergrond hebben draaien? Stukje Visual Studio oid. Of moet je deze apparaten toch nog steeds naast een desktop positioneren?

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 23 juli 2024 23:28]

Een Core i5-3317U, 4GB Ram en een SSD is meer dan voldoende om dagelijks kantoor dingen met te doen.

Je enige zorg zal de GPU zijn als je 3D design of games wilt gaat draaien.

Ik gebruik een SU9400 met 4GB ram en 128GB SSD (laptop uit 2009) en heb tot heden geen enkele probleem gehad met office applicaties, photoshop, illustrator enz.

Als ik naar benchmarks kijk is de Core i5-3317U ruim 2,5x a 3x sneller dan de SU9400.

Het enige waar jij je zorgen om kunt maken is de max 4GB capaciteit. Hoewel 4GB nu voldoende is, zal dat niet het geval zijn over 2 a 3 jaar.
Bedankt voor je antwoord. Ik maakte me idd het meeste zorgen over de CPU. Ik heb geen praktijk ervaring hoe deze low-voltage processoren zicht verhouden tov de reguliere desktop processoren. Wel aardig al die benchmarks, maar de ervaringen van mensen die er in de praktijk mee gewerkt hebben vind ik toch belangrijker.

Die 4GB vind ik erg jammer idd. zeker als ze zich op de high-end markt willen richten - dan mogen die paar tientjes op dat bedrag toch niet de reden zijn.... (Ik neig momenteel erg naar het i7 / 256GB model)
Een prima oplossing voor een grotere accu in combinatie met een dunne bouw is hetgeen mijn oude Dell had, een uitstulping aan de achterkant. Blij dat ik destijds die optie had aangevinkt. Het voordeel van een dunne laptop is immers bijna verdwenen wanneer je een extra accu of een oplader mee moet nemen... Sterker, een oplader is ronduit vervelend in m'n tas. Kost een vak, waardoor het voordeel van een centimeter dunnere laptop simpelweg verdwijnt. En dat voor een paar honderd euro extra....

Zonder fatsoenlijke accu is de portability van zo'n dun geval amper een winstpunt. Jammer, want een prachtmachine. Mijn hoofdpunt bij een laptop is juist het praktisch aspect. Dit wil ik wel graag combineren met een mooi, dun en licht design, maar er niet voor opgeven.

Hopelijk kunnen ze de 'Dell oplossing' gaan gebruiken. Mooi laptopje met een accutijd van minimaal 6 uur.
Helaas zou zo'n uitstekende batterij een functie van deze laptop belemmeren: namelijk het compleet openklappen. Als je de videoreview bekijkt, zie je dat het toestel 180 graden kan openen, wat betekent dat het scherm plat op een tafel kan liggen. Heb je dan een batterij die uitsteekt, dan verlies je die functie.
Thinkpads zijn ook leverbaar met een uitstekende accu en die kunnen ook gewoon het scherm 180 graden kantelen. Kwestie van zorgen dat de scharnieren bovenop de laptop zitten.

OT: mooie laptop, maar wel erg aan de prijs voor een Acer.
Het probleem is dat als je scherm 180 graden openklapt, hij nog steeds niet plat ligt, met zo'n bobbel. Dan zal hij al meer dan 180 moeten draaien.
Kan het scherm van de s7 nu 180 of 360 graden draaien? Op die foto plat is het 180.
180 graden, 360 is niet eens mogelijk met het scherm.
Als je hard genoeg duwt zal het ook wel lukken. 8-)
Als je er een via een andere aansluiting aansluit kan je die makkelijk meenemen.
Anoniem: 449164 @Edddd24 november 2012 09:49
Als ik het goed heb gebruikt HP ook een uitstulping in de zakelijke Elitebook reeks voor de accu. Ik denk dat het hier ook wel zou kunnen maar het is minder goed voor het uiterlijk, dat is gewoon een feit denk ik (het is nog steeds persoonlijk) en zou wat af doen van het uiterlijk.
3 uur accuduur.... Zucht dat is echt veeel te laag... Jammer, voor de rest wel echt een topper met uitzondering van de belachelijke prijs... (Net zo duur als vaio z series wtf? Dat zal misschien komen door het touchscreen)

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 23:28]

Anoniem: 303530 @Vinand24 november 2012 15:32
De XPS 12 is significant goedkoper en bevat eveneens een touchscreen.
Maar ergonomie is weer anders, een voorkeur. Ook heeft de XPS 12 denk ik minder sterke hardware aan boord.
Ik reageerde op het prijs argument. Maar qua hardware zit er weinig verschil in. De processor is hetzelfde, de XPS kan je configeren met 8GB en de acer niet, de accu in de dell is veel groeter maar bevat geen RAID SSD (niet dat dat mij iets kan schelen. In de dell zit tenminste een standaard msata form factor).
De XPS 12 verdient pas de aandacht als alle issues met dat ding zijn opgelost (Cpu throttling, lage gamut)... Tot die tijd: Lenovo Yoga?
Anoniem: 303530 @Vinand25 november 2012 00:34
Point taken. De yoga is wel €200 duurder.
Mee eens. En voor een ultraportable is juist dat de belangrijkste feature imo. Alleen hierdoor mag er van mij nog wel een ster af van de totale beoordeling, puur omdat je nog steeds een extra laadblok mee moet zeulen.
Het moge duidelijk zijn dat de echte tweaker dit product niet als 'goed' zou bestempelen. Een gemiddelde consument (en dat is tegenwoordig toch meer het niveau van tweakers) misschien wel.

Portabiliteit is toch een essentiële voorwaarde voor een ultrabook, en een korte accuduur doet daar sterk aan af. Wat kan mij die paar milimeter dikte nou schelen, ik wil zonder kopzorgen over een paar jaar (bij afgenomen accusterkte) nog steeds een paar uur kunnen browsen. Nu kan dat bij de aanschaf van de ultrabook nog niet eens.

Daarnaast zijn het niet kunnen vervangen van geheugen en SSD voor een tweaker toch een teleurstelling. Precies de punten die met een iets dikkere uitvoering waarschijnlijk wel mogelijk waren geweest.

Om nog maar niet te spreken over lawaaierige fans.

Het zijn erkende minpunten, maar het zijn wel minpunten die zouden moeten leiden tot een lagere eindbeoordeling. Vooral als je kijkt naar de prijs, want die is niet mis (en toch *** ?).

Het kan overigens aan mij liggen maar in de video heb ik het minpunt over de fans niet voorbij horen komen. Dat zou bijzonder zijn omdat in een video toch alle minpunten van de geschreven recensie aan bod zouden moeten komen.

[Reactie gewijzigd door patrickvdweide op 23 juli 2024 23:28]

Daar hoef je geen Tweaker voor te zijn. De gemiddelde consument is misschien niet zo specs-bewust, achterlijk zijn ze niet - als je niet eens de 5 uur grens kan halen met een laptop/ultrabook dan heb je er niets aan.

Ik trek al amper een studiedag met mijn Sony Vaio SB 13.3" en die houdt het ~6 uur vol.

Persoonlijk ben ik tevens van mening dat de gekte van steeds dunner maken uit de hand loopt... Gaat allemaal ten koste van de accuduur. Zo bereik je toch niets? Zoek liever materialen die het gewicht omlaag brengen, dat vind ik persoonlijk veel interessanter!
Ik gebruik dagelijks laptops en die zitten vrijwel altijd aan de lader. Het is echt zelden dat die op accu loopt (en dan is het gemakzucht en is er vaak wel stroom in de buurt). En zo heb ik nog 200 collega's en weet ook dat dit bij heel veel bedrijven het geval is.

Ook veel studenten trouwens. In de trein natuurlijk niet, maar daar is de accu duur van 1 a 2 uur zat voor. Maar ook met 5 uur accu tijd kom je de dag niet door. Ik vraag me zelfs af waarom een laptop altijd zo nodig een accu moet hebben. Het is af en toe handig maar is ook een behoorlijke kostenpost. Is het dat wel waard als hij toch altijd aan de stroom zit. En omdat Lithium accu's zelf verouderen zijn ze sowieso na 3 jaar versleten.

Kortom, ik vind de focus op accu tijd vaak overdreven. Voor een Netbook en Tablet is het anders of voor een laptop die echt mobiel gebruikt moet worden. Maar als je er vaak mee reist zou ik eerder een laptop willen die robuust is (en niet zo'n design ding), goedkoper (wegens diefstal gevaar en schade bij ongelukken zoals vallen) en met verwisselbare Accu (duh).

P.s. dit is nu niet echt een laptop in de studenten laptop klasse, dus beoordelen voor gebruik voor die doelgroep is ook wat raar.

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 23 juli 2024 23:28]

Nu hebben veel treinen inmiddels stopcontacten maar toch moet ik zeggen dat 3 uur voor een nieuwe ultrabook te weinig is voor mij. Er gaat al gauw een uur van de accuduur af als je hem een jaartje gebruikt en dan haal ik in de trein dus vaak de bestemming niet op één lading. Met mijn oude netbook op linux haal ik heen en weer Den Haag - Groningen bijvoorbeeld en hoef ik geen lader mee te nemen. Dat maakt het allemaal reuze portable. Als je zo'n mooie dunne portable laptop maakt die vast heel fijn werkt is het echt zonde dat de accu niet langer mee kan.
Ik heb thuis een laptop waar de accu van kapot is en waardoor ik de laptop dus altijd aan het net moet hebben. Zelf dacht ik dat dit niet zo groot probleem zou zijn maar het is toch echt zwaar irritant.

Als ik de laptop in mijn kamer heb staan en ik wil even naar de printer in een andere kamer of de woonkamer moet ik hem eerst weer uitzetten en opnieuw opstarten. Het handige van de laptop is juist dat het zo portable is dus om nou de focus op de accu overdreven te noemen lijkt mij niet helemaal correct.
Draadloze printer? Of gewoon een nieuwe accu bestellen op replacedirect.nl zo duur is een nieuwe accu ook niet.
Helemaal geen stroombron bij een portable elektrisch apparaat is wat anders dan dat je hem 4 uur kan gebruiken onder "vollast".
Vraag je af of je 4 uur heen en weer loopt naar je printer? Nee toch?
Dan heb je dus wel een accu nodig, maar niet zo`n hele zware.
(replacedirect geeft je alle opties)
(Ik kan me overigens voorstellen dat een elektrisch apparaat zonder stroombron zwaar irritant is. :P 8)7 )

Dat wordt bedoeld met de focus op de accu, voor 90% is 4 uur lang genoeg.
Voor hen voldoet de S7 dan ook.

Waar veel aan voorbij gegaan wordt; 2x reistijd + een werkdag is ca 10 uur en dat halen echt heel weinig portables
Velen zullen, ondanks een batterielife van 6-7 uur tóch hun oplader meenemen.

Wil je langer dan heb je genoeg opties; extra batterij los mee, dikker batteriepack, oplader mee, of een andere grotere laptop waar standaard een grote batterij in zit (en zwaarder is).
In vergelijking met desktop heeft laptop/netbook - vooral die laatste - volgens mij twee grote troeven: maakt pak minder lawaai en verbruikt absoluut minder op stroom.
Ik vraag me steeds meer af wat nu de doelgroep voor een ultrabook is.

De gemiddelde consument gaat dan ook geen € 1400 neerleggen voor een Windows notebook. Als ik in mijn omgeving kijkt, dan is denk ik € 500 het budget wat de gemiddelde non-tweakers aan een notebook zal willen besteden.

Zelf denk ik dat de nieuwe Asus Vivobook een terrechte hit gaat worden in dit segment. Qua maatvoering en gewicht is het dan net geen ultrabook, maar met een verkoopprijs van 500 euro en een accuduur van 5 uur wel portable genoeg om mee te tellen.
Anoniem: 125509 24 november 2012 11:49
Wie claimt dat de combinatie van laptop met touchscreen onzin is, heeft er nooit mee gewerkt.
En dan in het filmpje 3 touches nodig hebben om de goede link aan te tikken. :+
In het hoofdmenu is het wel fijner, met alle grote knoppen is het ook echt fijner dan een touchpad vind ik.
Eigenlijk precies wat ik verwacht had. Modern UI is het best handig mee, maar daar zal je je werk niet in doen, dat gebeurt meer op de desktop.

Ik blijf Windows 8 een hoog Jekyll & Hyde gehalte hebben. Voor Modern UI heb je eigenlijk touch nodig, maar als je echt aan het werk wil heb je ook weer je toetsenbord en muis/pad/pointer nodig.

Op de desktop blijft Modern UI de mr. Hyde, terwijl op tablets de desktop die rol krijgt.

Hierdoor worden relatief dure hybride apparaten nodig die alles moeten kunnen. Iets wat de hardwarebouwers vast niet erg vinden. :)
Doe mij maar gewoon Windows 7 met een goede trackpad. Done.
Als hier de Pro versie opstaat kan je gratis downgraden naar Windows 7.
Gehele filmpje gaat over hoe geweldig deze ultraportible is en toch geven jullie veel onderdelen, waaronder Algemene beoordeling, Featureset en Ergonomie maar 4 sterren.


12mm dik met een batterij-capaciteit van 2340 mAh. Denk dat ze beter hadden kunnen gaan voor 14mm dikte en zorgen dat hogere capaciteit accu. Een gemiste kans.
Anoniem: 449164 @Lisadr24 november 2012 15:02
Ergonomie is ook niet super, er is namelijk niet zo goed nagedacht over een plaats voor de accu.
Geheugen nog SSD te upgraden. Voor mij een enorm minpunt. Koop je een apparaat van €1300 loop je tegen dat soort beperkingen op. (Doe veel fotobewerking. Meer geheugen is dan zeer prettig). Ongelovelijk dat ze in zo'n mooi apparaat maar 4 GB stoppen.
4 GB te weinig? Ik doe heel veel aan fotobewerking op mijn i3 PC met 4 GB en heb niets te klagen. Alle bewerkingen gaan snel en soepel en ik heb nog nooit het maximum aan geheugengebruik bereikt. Zelfs videobewerking geeft geen problemen. Geheugen kost tegenwoordig bijna niets meer maar als ik het niet nodig heb, waarom zou ik het dan kopen?
De SSD uphgraden, dan neem je een externe HDD of een USB stickje mee, zelfs een SD kaartje van 64 gigabyte kan.
Waar ik bij laptops met touchscreen tegenaan blijf lopen:
  • Veel duurder dan dezelfde laptop zonder touchscreen
  • In de praktijk zit ik met Windows 8 enkel in de desktop te werken en dat werkt voor geen meter met een touchscreen.
  • Bij een iets hoger bureau krijg ik kramp in m'n schouder.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 96284 op 23 juli 2024 23:28]

De series 5 met touch is best wel goedkoop voor een ultra book.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.