Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC One X+: enkele plussen en een kleine min

06-11-2012 • 08:00

157

Singlepage-opmaak

Uiterlijk, geluid en software

Uiterlijk

De One X+ is een One X, maar wijkt op enkele punten toch stevig af. Om te beginnen met wat hetzelfde is; het ontwerp komt volledig overeen, net als de plaatsing van de knoppen, de notificatie-led achter de speakergrill, het scherm en de manier waarop het scherm en de behuizing in elkaar zitten.

Het opvallendste verschil is wellicht de zwarte behuizing; de One X is er louter in wit en grijs. Bovendien zijn er rode accenten. De aanraakgevoelige knoppen hebben een rode coating en een van de ringen rondom de cameralens op de achterkant is rood. Bovendien is er een rood Beats-logo aanwezig. Op het testtoestel viel de aan-uitknop in negatieve zin op. Met het ontbreken van fysieke knoppen op de voorkant is dat de enige manier om het scherm te wekken, maar de feedback is niet helemaal goed; je drukt hem te snel in, waardoor dat in de zak ook snel gebeurt. De achterkant is bovendien iets stroever dan die van de One X. Het is volgens HTC hetzelfde polycarbonaat, maar dan met een coating eroverheen. Die coating maakt dat hij een fractie dikker is, maar daar is niets van te merken. De One X+ is bovendien iets zwaarder dan de eerste versie. De extra paar gram komt vooral door de grotere accu.

Door de strakkere kleur en het stroever aanvoelende materiaal aan de achterkant is het design nog iets beter dan dat van de al uitstekende One X. Het verschil is miniem, maar ten opzichte van de Galaxy S III van Samsung ligt de One X+ een straatlengte voor; hij voelt beter aan en ziet er mooier uit. Wel is de One X+ net als de One X groot. Het is daardoor geen toestel voor iedereen, al tonen de verkoopcijfers aan dat dit bij de One X en Galaxy S III voor veel Nederlanders ook geen bezwaar was.

Een van de meest welkome upgrades is die van het opslaggeheugen. Waar de One X met 32GB wordt geleverd, is de One X+ voorzien van 64GB. Daarvan is ongeveer 55GB beschikbaar voor de gebruiker.

HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+

Geluid

Een van de verkoopargumenten voor de One X+ is het geluid. De spanning op de 3,5mm-jack is verhoogd, waardoor hoofdtelefoons fysiek luider kunnen, maar waardoor het geluid ook voller moet klinken. Om die claim kracht bij te zetten, levert HTC, in elk geval tijdelijk, Beats-oordopjes bij het toestel.

Het moet gezegd worden, de luidspreker in de One X+ is opmerkelijk. Vaak is dat een ondergeschoven kindje, maar het is duidelijk dat HTC hier voor de best mogelijke speaker heeft gekozen. Een nadeel is wel dat de speaker nog altijd aan de achterkant zit, waardoor hij gedempt wordt als hij plat op tafel wordt gelegd. Het geluid door de oordopjes klinkt zoals je dat van Beats gewend bent. De lage tonen worden zwaar aangezet, terwijl de hoge tonen wat worden weggemoffeld. Dat is niet erg, mits HTC een equalizer had ingebouwd. Dat lijkt echter niet het geval, waardoor er weinig in te stellen valt. Als het geluid je niet bevalt, heb je pech.

Software

De One X+ draait meteen al op Android 4.1 en daarmee is HTC na Samsung de tweede fabrikant die een toestel gelijk met 4.1 uitbrengt. Dankzij Android 4.1 hebben gebruikers toegang tot Google Now, de virtuele assistent die gevraagd en ongevraagd informatie geeft die is toegespitst op de gebruiker. Zo berekent hij hoe lang het duurt om op het werk of school te komen. Een ander element uit Android 4.1, waardoor de interface altijd op 60fps loopt, lijkt nog niet helemaal te werken. Er zijn her en der nog haperingen te ontdekken, ondanks de quadcore-processor en Android 4.1-software; dat hadden we niet verwacht.

De skin op de One X+ heet officieel Sense 4+, al is het onofficieel Sense 4.5. HTC voegt daarin de browser Chrome toe, naast de eigen browser. Ook kan de gebruiker via de browser de set-up doorlopen en via een HTC-account die instellingen toepassen op het toestel. Zo kunnen accounts worden toegevoegd, homescreens worden ingericht en meer.

Wel lijkt de software nog altijd even streng met het werkgeheugen. Apps worden op de achtergrond sneller gesloten dan bij andere telefoons, waardoor je na het openen van drie andere apps een app opnieuw zal moeten starten.

HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+