Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur mobile

HTC One X+: enkele plussen en een kleine min

Inleiding: tick-tock

Dit is het tweede jaar op rij dat HTC het trucje uithaalt; de fabrikant neemt het topmodel van het voorjaar, klokt de processor hoger, voegt rode accenten toe en presenteert het als een nieuw toestel. Vorig jaar was het de Sensation XE, nu gaat het om de One X+. Ook vorig jaar deed de 'nieuwe' release bij sommige fans de wenkbrauwen fronsen. Terwijl HTC in de Verenigde Staten al een meer geavanceerde telefoon uitbracht in de vorm van de HTC Rezound, konden Nederlanders alleen de opgepoetste versie van de Sensation vinden in de winkels.

Dit jaar is het niet anders; eind dit jaar komt de J Butterfly uit, in elk geval in Japan. Dit toestel heeft een krachtigere quadcore-processor en een scherm met meer dan twee keer zo veel pixels als de One X+. Een versie van de J Butterfly, met zijn spectaculaire slcd3-scherm, is vooralsnog niet aangekondigd voor de Nederlandse markt.

Tweakers kon de One X+ testen, waarbij we uiteraard goed hebben gekeken naar de hoger geklokte processor en de grotere accu, en gelijk even hebben geluisterd of we de hogere spanning op de 3,5mm-jack goed konden horen.

Accuduur: grotere accu

Een van de verbeteringen in de One X+ is de grotere accu. De capaciteit is opgehoogd van 1800mAh naar 2100mAh. Dat is in de eerste plaats om een gat met de concurrentie te dichten; toestellen als de Samsung Galaxy S III en LG Optimus 4X HD hebben vanaf de release al accu's met ongeveer die capaciteit.

Bovendien is te verwachten dat HTC in de afgelopen maanden mogelijkheden heeft gevonden om de accuduur door middel van optimalisaties te verlengen. De One X was immers het eerste toestel van HTC met een Nvidia-processor en er was dus nog weinig ervaring met het schrijven van software ervoor. Die ervaring is inmiddels groter en dus hadden we de hoop dat gebruikers daarvan de vruchten kunnen plukken, in de vorm van een langere accuduur.

Accutest- zwaar verbruik
Telefoon / TabletOSUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
20
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
*******
16
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
*******
16
HTC One X+ Android 4.1
******
15
Samsung Galaxy S III Android 4.0
******
14
Sony Xperia T Android 4.0
******
13
LG Optimus 4X HD Android 4.0
******
13
HTC One X Android 4.0
******
13
HTC One S Android 4.0
******
13
HTC 8X Windows Phone 8
*****
12
Samsung Galaxy S II Android 4.0
****
10
Galaxy Nexus Android 4.0
****
9

De extra accucapaciteit komt goed van pas. De One X+ gaat bij zwaar gebruik een paar uur langer mee dan zijn voorganger en die boost kon hij goed gebruiken. Hij zit bijna op het niveau van een Galaxy Note II van Samsung en dat is een knappe prestatie.

Accutest- gemiddeld verbruik
Telefoon / TabletOSUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
53
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
*******
44
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
*******
42
HTC One X+ Android 4.1
*******
41
Samsung Galaxy S III Android 4.0
******
39
HTC One X Android 4.0
******
36
HTC One S Android 4.0
******
36
LG Optimus 4X HD Android 4.0
*****
34
Sony Xperia T Android 4.0
*****
33
HTC 8X Windows Phone 8
*****
32
Samsung Galaxy S II Android 4.0
*****
29
Galaxy Nexus Android 4.0
****
24

Ook bij minder zwaar gebruik profiteert de One X+ nog van de grotere accu en de verbeteringen in de software. Vooral bij browsen gaat hij een stuk langer mee en het verschil is goed te merken. Hij haalt nu bij dit gebruik bijna het einde van de tweede dag.

Accutest- licht gebruik
Telefoon / TabletOSUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
139
HTC One S Android 4.0
********
128
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
********
127
HTC One X+ Android 4.1
*******
119
HTC One X Android 4.0
*******
117
Samsung Galaxy S III Android 4.0
*******
110
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
*******
107
HTC 8X Windows Phone 8
******
100
LG Optimus 4X HD Android 4.0
******
95
Sony Xperia T Android 4.0
******
93
Samsung Galaxy S II Android 4.0
*****
82
Galaxy Nexus Android 4.0
****
73

Bij licht gebruik doet de One X+ het maar marginaal beter dan de originele One X en dat komt voornamelijk doordat het verbruik in stand-by, belangrijk voor deze test, wat omhoog is gegaan bij de One X+. Het is onduidelijk waarom dat zo is, maar het verschil is in de praktijk zeker merkbaar.

Benchmarks: stapje vooruit

De One X+ is een opgevoerde versie van de One X, de minst krachtige quadcore-soc op de markt. De One X moest het vooral op grafisch gebied afleggen tegen de Exynos-soc uit de Galaxy S III en zelfs tegen de dualcore uit HTC's eigen One S en die uit de iPhone 5. De opgevoerde versie was daarom hard nodig; niet alleen de cpu wordt overgeklokt van - als er meer dan één rekenkern wordt ingezet - 1,4GHz naar 1,6GHz, maar ook de gpu heeft een hogere kloksnelheid en kan daardoor op papier meer aan.

Omdat benchmarks soms niet weergeven wat je in de praktijk meemaakt, hebben we uiteraard de One X+ geprobeerd met de nodige grafisch zware games. Schietspel Shadowgun en racespel Riptide GP vormden geen probleem, maar bij Asphalt 7 ging het mis; dit bleek door het lage aantal frames per seconde niet goed speelbaar. We hopen dat het een softwarematige fout is, die kan worden gefikst.

GL Benchmark 2.5 - Egypt HD - offscreen
Telefoon / TabletOSFrames per seconde in fps, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
25,0
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
******
17,0
HTC One X+ Android 4.1
****
13,0
Sony Xperia T Android 4.0
****
13,0
Samsung Galaxy S III Android 4.0
****
13,0
HTC One S Android 4.0
****
13,0
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
****
11,0
HTC One X (4.1) Android 4.1
***
9,0

In de Offscreen-test, die op 1080p wordt gedraaid, komt de One X+ tot 13fps en daarmee plaatst hij zich in de middenmoot. Het zou een game op deze resolutie nog niet speelbaar maken, maar het resultaat is zeker niet slecht. Hij staat hiermee op gelijke hoogte met de Galaxy S III, al moet aangetekend worden dat de Mali-gpu niet goed is in het renderen van polygonen, wat in deze test veel gebeurt. Daardoor loopt hij op lagere resoluties al tegen zijn maximum aan, waarmee 1080p dus nog altijd het hoogst bereikbare is.

GL Benchmark 2.5 - Egypt HD
Telefoon / TabletOSFrames per seconde in fps, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
39,0
HTC One S Android 4.0
******
27,0
Sony Xperia T Android 4.0
*****
22,0
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
****
19,0
HTC One X+ Android 4.1
****
18,0
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
****
17,0
Samsung Galaxy S III Android 4.0
***
13,0
HTC One X (4.1) Android 4.1
***
13,0

Op native resolutie staat de One X+ in de subtop, maar hij moet de toppers op dit gebied, de eigen One S en de iPhone 5, toch echt voor laten gaan. Dat is deels te verklaren uit de lagere schermresolutie van deze toestellen, maar de PowerVR SGX543MP3 uit de iPhone 5 doet het echt een stuk beter.

GL Benchmark 2.1.2 - Egypt standard
Telefoon / TabletOSFrames per seconde in fps, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
60,0
HTC One S Android 4.0
*********
60,0
Samsung Galaxy S III Android 4.0
*********
60,0
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
********
59,0
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
********
58,0
HTC One X+ Android 4.1
********
53,0
HTC One X (4.1) Android 4.1
*******
52,0
Sony Xperia T Android 4.0
*******
51,0

Bij deze oudere test is te zien of games van een vorige generatie soepel zullen lopen. Bij de One X+ is hierbij een marginale winst te zien ten opzichte van de One X, maar merken zul je het in de praktijk niet. De 60fps wordt door geen van beide gehaald, waar de concurrentie dat veelal wel doet.

BrowserMark
Telefoon / TabletOSin punten, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6
*********
184519
HTC One X+ Android 4.1
********
182011
Samsung Galaxy Note II Android 4.1
********
174853
Samsung Galaxy S III Android 4.0
********
167667
LG Optimus 4X HD Android 4.0
******
135921
HTC One X Android 4.0
******
130177
Apple iPhone 4S (iOS 6) iOS 6.0
*****
104765
Galaxy Nexus Android 4.0
*****
101392
Samsung Galaxy S II Android 4.0
****
97073
HTC One S Android 4.0
****
92341
Sony Xperia T Android 4.0
***
65453
HTC 8X Windows Phone 8
***
57403

HTC heeft gesleuteld aan zijn browser om hem sneller te maken en te optimaliseren voor BrowserMark. Omdat onze eigen frontpagebenchmark tijdens de migratie naar Tweakers 7 tijdelijk onbruikbaar is - we verwachten snel een fix - moeten we het doen met BrowserMark. De browser scoort bijna even hoog als de iPhone 5 en dat is een hele prestatie. Het zegt echter helaas meer over de optimalisaties van HTC dan over de daadwerkelijk prestaties van de browser. Bij het laden van diverse zware pagina's bleek hij niet of nauwelijks sneller dan Chrome, dat in Browsermark tot 'slechts' 140.000 punten komt.

Een dik pluspunt voor HTC is overigens dat Flash nog altijd aanwezig is in de browser, iets wat Adobe niet meer ondersteunt en wat in Android 4.1 alleen via een mod kan.

Scherm: geen plus, maar min

Stiekem hadden we verwacht dat de One X+ en One X hetzelfde scherm zouden hebben. Dat blijkt niet het geval. Om uit te sluiten dat we op basis van één exemplaar verkeerde conclusies zouden trekken, hebben we alle metingen gedaan met twee verschillende exemplaren. De waardes weken onderling weliswaar iets af, maar niet spectaculair veel. In onze tests hebben we de waardes aangehouden van het toestel dat HTC als 'final' heeft bestempeld.

Het scherm is indrukwekkend; het lijkt bijna op het oppervlak te zweven, iets wat door het ontwerp met de gekromde behuizing wordt geaccentueerd. Het is bijna het beste scherm op een smartphone tot nu toe, maar helaas net niet helemaal.

De weergave van kleuren is goed te noemen; alleen bij cyaan is een flinke afwijking te zien, maar bij rood, groen, blauw, magenta en geel is de weergave behoorlijk natuurgetrouw. De kleuweergave is ongeveer dezelfde als bij de 8X; ook die heeft een afwijking bij wit en cyaan. Als je hem naast de One X legt, is er echter wel een behoorlijk verschil te zien, vooral bij wit en cyaan. Het verschil tussen beide schermen is makkelijk met het blote oog waarneembaar; dat van de One X is simpelweg beter.

Helderheid
Telefoon / TabletSchermtypein nits, hoger is beter
Sony Xperia T IPS lcd
*********
566
Apple iPhone 5 IPS lcd
********
561
LG Optimus 4X HD IPS lcd
********
525
HTC One X IPS lcd
******
432
HTC 8X IPS lcd
*****
343
HTC One X+ IPS lcd
*****
340
Samsung Galaxy S II Super Amoled Plus
*****
320
HTC One S Super Amoled
*****
300
Samsung Galaxy Note II Super Amoled HD
****
239
Samsung Galaxy S III Super Amoled HD
****
239
Galaxy Nexus Super Amoled HD
***
206

Wellicht heeft HTC een andere schermleverancier, want de helderheid van de One X+ ligt in lijn met die van de slcd2 van de 8X en is daarmee een stuk lager dan die van de One X. In vergelijking met de concurrentie is dit echt een domper, want met fel zonlicht is het lastiger om het scherm af te lezen.

Zwartwaarde
Telefoon / TabletSchermtypenits, lager is beter
Samsung Galaxy Note II Super Amoled HD
*
0,000
Samsung Galaxy S III Super Amoled HD
*
0,001
HTC One S Super Amoled
*******
0,005
Galaxy Nexus Super Amoled HD
*
0,009
HTC 8X IPS lcd
******
0,376
HTC One X IPS lcd
******
0,390
HTC One X+ IPS lcd
******
0,393
Apple iPhone 5 IPS lcd
******
0,432
Sony Xperia T IPS lcd
********
0,538
LG Optimus 4X HD IPS lcd
*********
0,572

De zwartwaarde is zo goed als gelijk aan die van de One X en dat is voor een lcd prima. Zwarter dan dit lijkt een lcd nog niet te worden. Het is zichtbaar niet zwart, maar donkergrijs; alleen amoleds kunnen echt zwart weergeven.

Contrast
Telefoon / TabletSchermtypein punten, hoger is beter
Apple iPhone 5 IPS lcd
*********
1305
HTC One X IPS lcd
*******
1107
Sony Xperia T IPS lcd
*******
1052
LG Optimus 4X HD IPS lcd
******
917
HTC 8X IPS lcd
******
902
HTC One X+ IPS lcd
******
873

Het contrast van de One X+ haalt het niet bij dat van de originele One X; daaruit blijkt alleen al dat het een ander schermpaneel is. Met 873 ligt hij in de buurt van de 8X, die wel hetzelfde scherm heeft.

Kleurtemperatuur
Telefoon / TabletSchermtypeIn kelvin, 6500 is ideaal
HTC One X IPS lcd
******
6461
HTC One S Super Amoled
*******
6871
Samsung Galaxy Note II Super Amoled HD
*******
7053
LG Optimus 4X HD IPS lcd
*******
7069
Sony Xperia T IPS lcd
*******
7072
Apple iPhone 5 IPS lcd
*******
7241
HTC One X+ IPS lcd
*******
7540
HTC 8X IPS lcd
*******
7710
Samsung Galaxy S III Super Amoled HD
********
7898
Samsung Galaxy S II Super Amoled Plus
*********
8929

Ook de kleurtemperatuur wijkt meer af; het scherm is zichtbaar een stukje blauwer dan dat van de originele One X. Met 7540 kelvin is duidelijk dat de ideale 6500 ver uit het zicht is. De One X haalde die gouden standaard bijna, met 6461 kelvin.

Uiterlijk, geluid en software

Uiterlijk

De One X+ is een One X, maar wijkt op enkele punten toch stevig af. Om te beginnen met wat hetzelfde is; het ontwerp komt volledig overeen, net als de plaatsing van de knoppen, de notificatie-led achter de speakergrill, het scherm en de manier waarop het scherm en de behuizing in elkaar zitten.

Het opvallendste verschil is wellicht de zwarte behuizing; de One X is er louter in wit en grijs. Bovendien zijn er rode accenten. De aanraakgevoelige knoppen hebben een rode coating en een van de ringen rondom de cameralens op de achterkant is rood. Bovendien is er een rood Beats-logo aanwezig. Op het testtoestel viel de aan-uitknop in negatieve zin op. Met het ontbreken van fysieke knoppen op de voorkant is dat de enige manier om het scherm te wekken, maar de feedback is niet helemaal goed; je drukt hem te snel in, waardoor dat in de zak ook snel gebeurt. De achterkant is bovendien iets stroever dan die van de One X. Het is volgens HTC hetzelfde polycarbonaat, maar dan met een coating eroverheen. Die coating maakt dat hij een fractie dikker is, maar daar is niets van te merken. De One X+ is bovendien iets zwaarder dan de eerste versie. De extra paar gram komt vooral door de grotere accu.

Door de strakkere kleur en het stroever aanvoelende materiaal aan de achterkant is het design nog iets beter dan dat van de al uitstekende One X. Het verschil is miniem, maar ten opzichte van de Galaxy S III van Samsung ligt de One X+ een straatlengte voor; hij voelt beter aan en ziet er mooier uit. Wel is de One X+ net als de One X groot. Het is daardoor geen toestel voor iedereen, al tonen de verkoopcijfers aan dat dit bij de One X en Galaxy S III voor veel Nederlanders ook geen bezwaar was.

Een van de meest welkome upgrades is die van het opslaggeheugen. Waar de One X met 32GB wordt geleverd, is de One X+ voorzien van 64GB. Daarvan is ongeveer 55GB beschikbaar voor de gebruiker.

HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+

Geluid

Een van de verkoopargumenten voor de One X+ is het geluid. De spanning op de 3,5mm-jack is verhoogd, waardoor hoofdtelefoons fysiek luider kunnen, maar waardoor het geluid ook voller moet klinken. Om die claim kracht bij te zetten, levert HTC, in elk geval tijdelijk, Beats-oordopjes bij het toestel.

Het moet gezegd worden, de luidspreker in de One X+ is opmerkelijk. Vaak is dat een ondergeschoven kindje, maar het is duidelijk dat HTC hier voor de best mogelijke speaker heeft gekozen. Een nadeel is wel dat de speaker nog altijd aan de achterkant zit, waardoor hij gedempt wordt als hij plat op tafel wordt gelegd. Het geluid door de oordopjes klinkt zoals je dat van Beats gewend bent. De lage tonen worden zwaar aangezet, terwijl de hoge tonen wat worden weggemoffeld. Dat is niet erg, mits HTC een equalizer had ingebouwd. Dat lijkt echter niet het geval, waardoor er weinig in te stellen valt. Als het geluid je niet bevalt, heb je pech.

Software

De One X+ draait meteen al op Android 4.1 en daarmee is HTC na Samsung de tweede fabrikant die een toestel gelijk met 4.1 uitbrengt. Dankzij Android 4.1 hebben gebruikers toegang tot Google Now, de virtuele assistent die gevraagd en ongevraagd informatie geeft die is toegespitst op de gebruiker. Zo berekent hij hoe lang het duurt om op het werk of school te komen. Een ander element uit Android 4.1, waardoor de interface altijd op 60fps loopt, lijkt nog niet helemaal te werken. Er zijn her en der nog haperingen te ontdekken, ondanks de quadcore-processor en Android 4.1-software; dat hadden we niet verwacht.

De skin op de One X+ heet officieel Sense 4+, al is het onofficieel Sense 4.5. HTC voegt daarin de browser Chrome toe, naast de eigen browser. Ook kan de gebruiker via de browser de set-up doorlopen en via een HTC-account die instellingen toepassen op het toestel. Zo kunnen accounts worden toegevoegd, homescreens worden ingericht en meer.

Wel lijkt de software nog altijd even streng met het werkgeheugen. Apps worden op de achtergrond sneller gesloten dan bij andere telefoons, waardoor je na het openen van drie andere apps een app opnieuw zal moeten starten.

HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+ HTC One X+

Alternatieven: duur

Score: 4.5OnbekendMobiele telefoons HTC One X+ Zwart
HTC One X+ Zwart

De HTC One X+ is simpelweg een dure telefoon die veel biedt. Hij kost op het moment van schrijven rond 590 euro, de adviesprijs is zelfs een whopping 675 euro.

Score: 4.5OnbekendMobiele telefoons HTC One X Grijs
HTC One X Grijs

De originele One X is veruit het aantrekkelijkste alternatief voor de Plus-versie. Voor 140 euro minder koop je een iets minder snelle telefoon met een iets mindere accuduur, maar met een iets beter scherm. De verschillen zijn klein, behalve in prijs.

Score: 4.5OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy S III 16GB Wit
Samsung Galaxy S III 16GB Wit

Een paar maanden geleden kostte deze ook 600 euro, maar Samsung heeft de Galaxy S III fiks in prijs verlaagd. Design is een kwestie van smaak, maar het scherm van de S III is echt een treetje minder. Hij is wel weer wat sneller en dat kun je merken als je graag aan het gamen bent op je telefoon.

Score: 4.5OnbekendMobiele telefoons Sony Xperia T Zwart
Sony Xperia T Zwart

De Xperia T kost minder en biedt minder. Het scherm heeft dezelfde 720p-resolutie, maar is in andere opzichten iets minder. De skin van Sony heeft de nodige fans, omdat die zich beter houdt aan de standaardinterface van Android dan HTC's Sense en Samsungs TouchWiz.

Score: 4OnbekendMobiele telefoons HTC Windows Phone 8X Zwart
HTC Windows Phone 8X Zwart

De HTC 8X draait een totaal ander besturingssysteem dan de One X+: Windows Phone 8. Hij is echter ook van HTC, ongeveer even groot en ongeveer even zwaar. Daarnaast heeft hij dezelfde slcd2. De 8X heeft echter behoorlijk wat minder opslagruimte: 16GB.

Specs

Merk en uitvoering
Merk HTC
Serie One
Uitvoering X+
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Prijs €588,-
Aantal aanbieders 15 winkels
Eerste prijsvermelding Vrijdag 5 oktober 2012
Beoordeling Score: 4.5 (2 reviews)
Toestel
Telefoonmodel Bar
Invoermethode Touchscreen
Gsm-besturingssysteem Android
Beeldscherm
Schermresolutie 1280x720 (hd ready 720p)
Schermdiagonaal 4,7"
Schermtype Lcd
Multitouch touchscreen Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 8M
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080 (full hd 1080p)
Functionaliteit
Mp3-ringtone Ja
Verbindingen
Mobiele netwerken Edge, gprs, hsdpa, hspa, hspa+, lte, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wifi Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Technische kenmerken
Gsm-chipset Nvidia Tegra 3 AP37
Processorsnelheid 1,7GHz
Werkgeheugen 1GB
Opslaggeheugen 64GB
Accu
Accucapaciteit 2100mAh
Accutype Li-ion
Uiterlijk
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 135g
Lengte 134mm
Breedte 70mm
Hoogte / diepte 9mm
Overige
Telefoon maandlast € 49,-
Telefoon totaallast € 588,-
Gratis vanaf -
Meer informatie
EAN -
SKU -
Tweakers ID 318703
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie: een plusje

De One X+ heeft de juiste naam meegekregen; hij is en voelt grotendeels aan als een One X met een paar pluspunten in de vorm van een grotere accu, extra grafische kracht, een betere luidspreker en meer opslaggeheugen. De + zie je ook terug in de prijs; hij kost 140 euro meer en dat is een bom duiten.

De grotere accu werpt zijn vruchten af. Hij gaat langer mee, vooral als je hem veel gebruikt. Is het die extra prijs ook waard? Het hangt ervan af of je hecht aan de verbeteringen; het blijft dezelfde telefoon en de verbeteringen zijn merkbaar, maar niet spectaculair. De softwarematige tweaks aan Sense 4+ komen bovendien ook naar de One X. Daar komt bij dat HTC voor Japan de J Butterfly heeft gepresenteerd, een nog veel spectaculairder toestel, met een krachtigere processor en een 5"-1080p-scherm. Natuurlijk is dat altijd zo; de toestellen die eraan komen zijn spectaculairder dan wat er nu in de winkel ligt.

Daar staat tegenover dat de prijs in vergelijking met de concurrentie serieus hoog is. Voor bijna 600 euro kun je ook een Note II kopen en voor een paar extra tientjes een iPhone 5, waarmee HTC de One X+ in de allerduurste categorie smartphones plaatst. Bovendien krijg je voor minder geld de Galaxy S III, de voornaamste concurrent van deze One X+.

De One X+ is daarmee een verbetering ten opzichte van de One X, maar de prijs die je daarvoor betaalt, is naar onze smaak te hoog. Het beeld blijft hetzelfde als dit voorjaar; HTC vecht met de Galaxy S III en Note II om de gunst van de consument die op zoek is naar een high-end Android-toestel. Die strijd verliest HTC, al is het alleen al omdat veel consumenten meer vertrouwen stellen in de merknaam Samsung. Het mooie scherm en verfijnde design blijven de beste argumenten voor de One X en One X+, iets waarmee HTC de concurrentie op zichtbare achterstand heeft gezet.

Beeldkwaliteit opname 6
Accuduur 8
Gebruiksgemak 8
Bouwkwaliteit 8
Bereik 6
Design 10
Featureset 8
Betrouwbaarheid 6
Prijs 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (157)

Wijzig sortering
reviews: HTC One X+: enkele plussen en een kleine min

Net als vermeld in HTC presenteert Android-smartphone One X+ staat er (weer) vermeld dat de batterij van de HTC One X 1850mAh is, HTC.com/nl spreekt over 1800mAh, ook alle reviews (van de One X+ die 'n vergelijking maken met de HTC One X+) hebben het over de 1800mAh, dus ik kan er niet in komen dat het 1850mAh is...

Als het scherm anders is dan de normale One X'es, waarom zijn er dan geen vergelijkingsfoto's geplaatst?
Als ik Amerikaanse reviews lees hoor ik niemand over het gebruik van andere schermen namelijk...
Hebben wij als EU / Nederland weer 'n 'primeur' en krijgen we 'n minder scherm?
Zijn de Amerikaanse reviewers blind en zien ze het niet? Als ik deze reviews check:
Engadget
PhoneArena
Pocket-lint
Recombu
Stuff
TechRadar
lees ik namelijk helemaal niks over een andere kleurtemperatuur, maar alleen maar loofwoorden!

Er wordt (weer) gesproken over een gewichtstoename van nu 4 gram, toen werd er 3 gram genoemd...
Maar het is dus 5 gram wat te zien is op HTC.com/NL wat mij betreft dus weer even aangepast moet worden!
arnoudwokke schreef op donderdag 04 oktober 2012 @ 12:39:
Ah CLB, thanks voor de feedback. Dat van de accu van de One X;
daarin heb je gelijk. Net als het verschil in gewicht. Ik heb het aangepast.
Bij de pagina over 'uiterlijk, geluid en software' ...
Hebben jullie echt geen normale One X, met 'normale' software, ipv zo'n testversie met 'n groot watermerk:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1352099443.jpeg

"Voor bijna 600 euro kun je ook een Note II kopen en voor een paar extra tientjes een
iPhone 5, waarmee HTC de One X+ in de allerduurste categorie smartphones plaatst."

Dat vind ik een erg scheve vergelijking, al is het alleen maar omdat je dan 16GB geheugen hebt, geen 64GB.

100,00 voor 16GB is bij Apple al een hele normale prijs, zelfde als bij Samsung...
Dus als je voor 140,00 32GB geheugen krijgt is dat al een 'koopje'... En dan nog een betere batterij, betere geluidsoutput en Beats oordopjes dan is de 140,00 natuurlijk gewoon een schijntje, dusja wat willen we nou...

Voor de rest een erg magere review Arnoud, waar je als je ook nog een normale One X naast je hebt liggen zo veel meer uit kan halen... Laat de verschillende schermen zien, test het bereik (waarvan ik lees dat het bij de One X beter is, alhoewel dat veelal Amerikaanse reviews zijn), laat een filmpje van de interface zien op beide toestellen, zodat je het verschil van ICS t.o.v. JellyBean alvast kunt zien... Volgens Tweakers is de One X+ dus iets dikker, zijn accessoires in de vorm van hoesjes, tasjes, dan nog compatible? Volgens Clove.co.uk is de 'normale' One X dikker dan de One X+ en die zeggen juist dat de One X+ een fractie dunner is... De frontcamera is flink gepdatet en maakt nu ook gebruik van de HTC Imagechip, wat je zeker ziet: http://www.blogcdn.com/ww...-facer-comparison-620.jpg, waarom is de vernieuwde camera-applicate niet besproken, of Watch 2, items die komen met JB voor HTC...

Imho is dit een snelle write-up, maar mag het geen review heten... :)

Wel jaloers dat jullie 'm al hebben om te testen, ik hoop 'm toch ook asap te hebben, om te vergelijken met mijn One X :+

[Reactie gewijzigd door CLB op 6 november 2012 12:01]

Sjeesis, ik heb echt geen idee hoe dat weer zo is gekomen. Omdat het gewicht van de One X lijkt te verschillen, heb ik er 'een paar gram' van gemaakt. De accucapaciteit is gek genoeg weer foutgegaan en heb ik dus verbeterd. Ergens in mijn hoofd zit 1850mAh - en dat krijg ik er kennelijk niet uit.
Hebben jullie echt geen normale One X, met 'normale' software, ipv zo'n testversie met 'n groot watermerk
Een tijdje terug heb ik 4.1 getest, die rom stond er nog op. Ik was al een 'normale' 4.0-ruu aan het downloaden, maar die had ik niet op tijd binnen (de foto's zijn gisteren gemaakt en onder zware tijdsdruk). Inmiddels is hij wel weer watermerkvrij.
Als het scherm anders is dan de normale One X'es, waarom zijn er dan geen vergelijkingsfoto's geplaatst?
Je linkt er nota bene een :P Nee, het is lastig om nuanceverschillen vast te leggen op de gevoelige plaat. In zo'n geval zeggen meetresultaten veel meer.
Als ik Amerikaanse reviews lees hoor ik niemand over het gebruik van andere schermen namelijk...
Hebben wij als EU / Nederland weer 'n 'primeur' en krijgen we 'n minder scherm?
Zijn de Amerikaanse reviewers blind en zien ze het niet?
Een van de twee: of ze hebben een One X+ met ander scherm (dat kan, dat was dit voorjaar ook zo; de Amerikaanse One X had veelal een Sony-scherm, de Europese van AU Optronics, als ik het goed heb.
Maar ik zou niet uitsluiten dat ze het niet zien. Op Anandtech en GSMArena meten ze het scherm (waarbij de resultaten van GSMArena erg ver afwijken van zowel onze meetresultaten als mijn ervaringen) niet. Je kunt het prima zien met het blote oog, maar ik denk dat ze het zonder meetresultaten niet op durven te schrijven.
Ik heb gamut, helderheid, zwartwaarde, contrast en kleurtemperatuur gemeten en alle wijken af ten opzichte van de One X. Het is voor iedereen uit deze meetresultaten duidelijk dat het simpelweg niet hetzelfde scherm is: het heeft totaal andere karakteristieken. Mocht je die pagina niet begrijpen, dan hoor ik het graag: het feit dat je met reviews aankomt die zonder deugdelijke onderbouwing claims maken, doet mij vermoeden dat je geen idee hebt wat er op de scherm-pagina staat - it's hard to argue with facts.
140,00 voor 16GB is bij Apple al een hele normale prijs, zelfde als bij Samsung.
Prijsverschil tussen 32GB en 64GB bij Apple is normaalgesproken 100 euro. Maar inderdaad, je krijgt er veel voor. Dat betekent niet dat het die prijs ook waard is. De prijs ligt nu echt tegen 600 euro en dat vind ik veel gevraagd voor dit toestel. Daar mag jij uiteraard anders over denken; ik heb liever een toestel voor 500 euro met microsd-slot.
Voor de rest een erg magere review Arnoud, waar je als je ook nog een normale One X naast je hebt liggen zo veel meer uit kan halen... Laat de verschillende schermen zien, test het bereik (waarvan ik lees dat het bij de One X beter is, alhoewel dat veelal Amerikaanse reviews zijn), laat een filmpje van de interface zien op beide toestellen, zodat je het verschil van ICS t.o.v. JellyBean alvast kunt zien... Volgens Tweakers is de One X+ dus iets dikker, zijn accessoires in de vorm van hoesjes, tasjes, dan nog compatible? Volgens Clove.co.uk is de 'normale' One X dikker dan de One X+ en die zeggen juist dat de One X+ een fractie dunner is... De frontcamera is flink gepdatet en maakt nu ook gebruik van de HTC Imagechip, wat je zeker ziet:
Misschien heb ik het te weinig duidelijk gemaakt, maar dit is geen volledige review zoals ik die normaal doe. Ik heb lang getwijfeld of ik het ook in de Benchmarks-categorie moest zetten, omdat het vooral gaat om de prestaties en de accu; ik heb dat geswitcht toen ik merkte dat ook het scherm sterk afweek.

Ik vind het flauw om het aan te voeren als excuus, maar het is echt zo: het was dit of geen verhaal over de One X+: ik had afgelopen week ook verhalen over de HTC 8X en Windows Phone 8 te schrijven, naast dit verhaal. En het houdt hier niet op; het is een waanzinnig drukke periode, waarin redacteuren (want ik ben niet de enige) vrijwel elk weekend in zijn geheel moeten opofferen om verhalen tijdig online te krijgen. Dat vind ik niet erg - want mijn werk is awesome en ik ben blij dat ik dit mag doen - maar wij reviewen een stuk uitgebreider dan veel andere media en dat heeft grote gevolgen voor de tijd die het kost en het betekent dat we op een gegeven moment keuzes moeten maken hoe we bepaalde toestellen behandelen; ik heb ervoor gekozen om meer prioriteit te geven aan 8X en WP8 :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 6 november 2012 11:06]

@Arnoud: In de review wordt gesteld dat de One X al de zwakste quadcore SOC in de markt heeft. Vervolgens wordt dit onderbouwd met browsertests (voornamelijk software gerelateerd, zoals jullie zelf al opmerken) en game benchmarks (bijna geheel GPU afhankelijk). Ik mis echter voor de voor normaal gebruik belangrijkste component: de CPU. Als je naar complete systeembenchmarks of cpu-benchmarks kijkt als Benchmark PI, AnTuTu, Quadrant, Geekbench, etc. is de CPU in de One X even snel en soms zelfs sneller dan de Exynos in de S3 en de Snapdragon S4 in de One S. Ik vind deze opmerking dus een beetje kort door de bocht en zelfs incorrect. Het is momenteel de gedeeld snelste SOC qua totale prestaties, samen met de S3 en One S (afhankelijk van de toepassing). Dit tot de toestellen met S4 Pro goed verkrijgbaar zijn.
Wat betreft de GPU: deze is langzamer qua pixelshading maar sneller qua vertexshading. Het hangt dus wederom van de toepassing af of de Mali 400 of de Geforce sneller is. Ik geef toe dat de meeste spellen zwaarder steunen op de pixelshaders, maar toch vind ik de opmerking over de SOC te kort door de bocht.
Het valt mij al langer op dat veel sites, niet alleen Tweakers, bij benchmarks voornamelijk browsertests en gametests doen. Is hier een reden voor? Bij PC's en laptops doen we dat toch ook niet? De eerste groep tests is afhankelijk van de gebruikte browser, die in Android in een handomdraai vervangen is door een alternatief. De tweede groep is alleen interessant voor de hardcore gamers en bovendien worden de games zo gemaakt dat ze op een midrange toestel ook draaien. Of een high-end telefoon dan 60 of 90 fps draait is dan alleen interessant voor de toekomstbestendigheid.
In de review wordt gesteld dat de One X al de zwakste quadcore SOC in de markt heeft. Vervolgens wordt dit onderbouwd met browsertests (voornamelijk software gerelateerd, zoals jullie zelf al opmerken) en game benchmarks (bijna geheel GPU afhankelijk). Ik mis echter voor de voor normaal gebruik belangrijkste component: de CPU.
Terecht punt, de review is niet bedoeld als backup voor die claim: we zijn daarop al eerder dieper ingegaan.
Als je naar complete systeembenchmarks of cpu-benchmarks kijkt als Benchmark PI, AnTuTu, Quadrant, Geekbench, etc. is de CPU in de One X even snel en soms zelfs sneller dan de Exynos in de S3 en de Snapdragon S4 in de One S.
Het probleem is de betrouwbaarheid: BenchmarkPI is beperkt, maar in elk geval consistent (al betwijfel ik of hij alle vier de cores goed benut), Quadrant is zo'n standaardbenchmark geworden dat HTC en andere fabrikanten er actief voor optimaliseren en - misschien niet zichtbaar voor jou maar wel voor mij - adverteren met de resultaten. Geekbench geeft op Android inconsistente resultaten. Ook Antutu, die we toch veel hebben gebruikt, heeft de afgelopen tijd wat onverklaarbare resultaten geleverd. CFBench bevalt me tot nu toe het beste.

Wij kijken constant naar nieuwe benchmarks voor Android en testen ze structureel op veel devices. Het beeld is overal hetzelfde: de meeste benchmarks zijn inconsistent, zeggen niets of zijn makkelijk manipuleerbaar. De staat van benchmarks op smartphones - zelfs op Android - is echt slecht. Misschien moeten we daar eens een apart verhaal aan wijden, want we testen en weten veel meer dan nu zichtbaar is.
Wat betreft de GPU: deze is langzamer qua pixelshading maar sneller qua vertexshading. Het hangt dus wederom van de toepassing af of de Mali 400 of de Geforce sneller is. Ik geef toe dat de meeste spellen zwaarder steunen op de pixelshaders, maar toch vind ik de opmerking over de SOC te kort door de bocht.
Yup. Ik heb over de Exynos-based Mali's ook al contact gehad met de makers van GLBenchmark; ze zijn inderdaad beperkt. Wat het belangrijkste is: alle games spelen vloeiend op de Exynos-devices. De schermaninamaties in Android zijn vloeiender op Exynos-based devices. Apps starten sneller op Exynos-based devices. Naast benchmarks zijn side-by-side vergelijkingen belangrijk; die geven aan hoe vloeiend de gebruikservaring is.
Het valt mij al langer op dat veel sites, niet alleen Tweakers, bij benchmarks voornamelijk browsertests en gametests doen. Is hier een reden voor?
As I said, benchmarks voor smartphones zijn niet best. Ik babbel nog wel eens met een collega van Anandtech (die neem ik het meest serieus op dit gebied en hebben ook iemand speciaal voor smartphones) over of zij al goede alternatieven hebben gevonden. Zij zijn bijvoorbeeld onder de indruk van Vellamo, maar ik vind het zorgelijk dat die wordt gemaakt door een betrokken partij - namelijk Qualcomm.

Tot het zover is richten we ons op andere dingen: gpu-benchmarks zijn wel okee en browsertests zijn daarnaast veelzeggend, vrij consistent en cross-platform (al zit Browsermark wmb wel op de wip; als ik een alternatief heb, vervang ik hem graag omdat er volgens mij voor geoptimaliseerd wordt). Maar eerlijk is eerlijk: ik ben meer trots op onze wijze van het testen van de accu en het scherm dan op de synthetische benchmarks :)
Ok, valide punten. Maar zoals je zelf ook al aangeeft: als de benchmarks toch zo onbetrouwbaar zijn en Browsermark dat ook is, hou het dan gewoon bij praktijktesten en eigen metingen. Bij de beeldschermen, fotocamera snelheid, accu en laadtijden doen jullie dit ook en dit geeft mijns inziens een stuk nuttiger informatie dan de synthetische benchmarks. Dat de ene SoC sneller is dan de ander ligt vaak aan de software, hetgeen de verschillende resultaten tussen diverse benchmarks al aangeven. Je merkt terecht op dat het voor 99% van de mensen niet interessant is of de snelheid (of traagheid) van de hardware- of software-kant komt. Maar laat Browsermark & Co dan ook gewoon achterwege, of wacht tot er een betrouwbaardere benchmark is zodat er iets nuttigs gezegd kan worden over de theoretische kracht van de SoC's. Nu kopen mensen een SGS III op basis van de ene bench of een HOX op basis van de andere, zonder dat ze kijken naar hoe de telefoon tijdens dagelijks gebruik is.
Ik blijf er trouwens bij dat de HOX niet een van de traagste quadcores heeft. Hij is op de SGS III na de snelst verkrijgbare (de Samsung Note 2 niet meegerekend, aangezien dat een telefoon/tablet hybride is) telefoon en het verschil tussen de twee is sinds de 4.0.4 update bijna verwaarloosbaar. De HOX+ verslaat de SGSIII in bijna alle tests op de browser na. Wie een alternatieve browser als Opera of Chrome installeert (hetgeen volgens mij de helft van de mensen al doet) zal helemaal geen verschil merken in de praktijk.
Het verschil in snelheid tussen de stock browsers komt IMO neer op de text-reflow die HTC wel en Samsung niet toepast. Zodra ik die uitschakel zijn ze allebei even snel.
Maakt niet uit, als het alsnog verbeterd kan is het toch goed :)

Whatabout de ROM en het watermerk, zoiets dacht ik al, begrijpelijk,
maar maakt het er niet minder chique op, gaat er zo een beetje shabby uit zien.

Inderdaad, ik verwachtte een volledige review, dat is dit zeker niet, dat is jammer.
Maar inderdaad, als ik zie wat je allemaal moet schrijven, testen, uitvoeren enzovoort... _/-\o_

Als je toch een 8X naast je hebt liggen, waarvan het scherm minder is dan de One X...
Dan is het toch een kwestie van een minuut om een foto te maken van de drie toestellen?
De One X met z'n superieure scherm, de 8X met z'n mindere scherm en dan de One X+

En als het niet is vast te leggen met 'n camera, dan is het toch gewoon nihil qua verschil?
Als ik m'n schoonmoeders HTC One X pak en de mijne, zie ik duidelijk verschil qua kleuren:
http://tweakers.net/ext/f/ZXLmIfKiJZpe3XPShT3Q0AbU/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/nT1B5qpdFzuPDsUO4FeQMonJ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/RWM399qesAqDpbbM30qMM35F/full.jpg
Dit bij dezelfde instellingen, helderheid, maar dat is 'n kwestie van andere fabrikant...

Ik heb ook liever een toestel van 500,00 met MicroSD-kaart... :)
Maar met z'n 600,00 kost een One X echt veel en staat het aan de kant van duurdere smartphones. Als we dan zien dat we daar al wel 64GB geheugen voor krijgen is het een schijntje vergeleken met een iPhone 5 met 65GB geheugen die maar liefst 875,00 kost! Verschil van 275,00 :|
140,00 bij Apple moest 100,00 zijn inderdaad, tikfoutje :)

WP8 is wat hotter momenteel dan 'n vernieuwde telefoon, dat begrijp ik dan ook wel weer..
Maar als het scherm bijvoorbeeld wordt bestempeld als wel een stukje minder dan de One X.
Dan wil ik daar graag ook praktijkfoto's van zien en als daar dan geen tijd voor is, mis ik iets...

Maar het is je vergeven, kan ik mijn persoonlijke One X+ review nog beter maken :+

Staat zo'n review altijd al klaar, of post jij zelf altijd om precies 08:00 reviews? Valt me al 'n tijdje op :)

[Reactie gewijzigd door CLB op 6 november 2012 12:01]

Ik vind het inderdaad een nogal oneerlijke vergelijking die getrokken wordt op het vlak van hoeveelheid geheugen/prijs.... vergelijk het dan ook met een 64 GB iPhone 5/Note II! 8)7

Dit neemt natuurlijk niet de andere aanwezige kritiekpunten weg, vooral het verschil in scherm sta ik versteld van. :/

[Reactie gewijzigd door Billie op 6 november 2012 12:10]

Zoals ik al in een post ergens hierboven al stelde, er zijn voor de normale One X drie verschillende schermen. Acer (= AU Optronics), Sharp en Sony. In de Europese versies zit voornamelijk Acer en Sharp en in de S4 versies voornamelijk Sony. De Acer schermen zijn wat blauwer van kleur en ik vermoed dat er in de One X+ dus ook een Acer scherm zit.

[Reactie gewijzigd door wph op 6 november 2012 17:29]

Apart dat het bereik zo matig is, bij de normale One X heb ik hier (sinds de reparatie van het bekende WiFi probleem) geen last van. Sterker nog, het Wifi bereik is gelijkwaardig aan m'n laptop en beter dan de oude HTC Desire, die toch ook best aardig was.

[Reactie gewijzigd door wph op 6 november 2012 17:38]

Mooie review :). Het bevestigt de vermoedens dat het een minder scherm zou krijgen. Nu heb ik zelf een One X en dat scherm is oogstrelend. Hadden ze nu zonodig een nieuw scherm willen inzetten, had dan gekozen voor Amoled. Dan rechtvaardig je die keus om een nieuwe tock uit te voeren. Het zou ook de eventuele consumenten een duidelijk verschil laten zien, iets wat nu niet het geval is.
Echter de meerprijs van 140 euro wordt zwaar doorgevoerd. Fabrikanten zoals Apple en Asus vragen ook bijna 100 euro meer voor meer geheugen. Met andere woorden: de upgrade van 32 naar 64 GB zou al die 100 euro kunnen zijn. Weliswaar overdreven, maar niet buitensporig en in lijn met sommige andere fabrikanten.
Vervolgens krijg je voor die 40 euro meer accu, een nieuwe coating en Beats oordopjes ter waarde van 90 euro. Met andere woorden: die resterende 40 euro wordt goed gecompenseerd.
Ik wil niet zeggen dat de telefoon niet duur is - want dat is die wel - maar voor wat je terug krijgt (64 gb, beats oordopjes, meer accu) is het wel redelijk goed. De vergelijking qua prijs met een iPhone gaat niet,want de prijs is bijna de iPhone 5 met 16 GB, mits je wilt vergelijken met dat toestel, dan moet je vergelijken met de 64 gb en dan is de prijsverhouding heel anders.
Al met al een leuke tock, maar met te weinig onderscheidend vermogen om de concurrentie met de S3 aan te gaan. Wanneer ze bijvoorbeeld Amoled en een Krait-quadcore hadden gebruikt naast de andere minimale verbeteringen dan was het anders geweest en had de S3 echt concurrentie gehad. Nu niet.
Amoled zou mij nou niet echt een upgrade lijken, er is ook nog steeds geen non-pentile amoled van dit formaat.

Waar ik wel benieuwd naar ben, is de vermoedens dat het scherm minder zouden zijn. Dit heb ik nergens kunnen vinden, heb je daar bronnen voor? Of eventueel gegevens over welke producent het scherm heeft? Op XDA kan ik in ieder geval niks vinden en ook een snelle Google search levert niks op.
Die vermoedens kreeg ik persoonlijk nadat het scherm van mijn One X brak. Ik heb toen het toestel laten maken bij HTC en het scherm zag er wel net zo scherp uit, maar de kleuren waren toch anders. Als je dan kijkt naar de geschreven review is er bij dit scherm een minder hoge helderheid (dat is zeker een achteruitgang, de One X kon ik in zonlicht goed aflezen vanaf 70% brightness) en de kleuren anders. Teveel blauw. Het is dus niet geheel natuurgetrouw meer en dat laatste merk ik dan ook aan mijn eigen nieuwe scherm: de kleur blauw is te fel. Ik vond het scherm dat de One X eerst had beter, al is het nieuwe scherm zeker niet slecht en beter dan dat van een S3.
De producent zou ditmaal niet Sharp zijn, meen dat die de schermen van de One X leverde. De nieuwe producent weet ik niet, maar ik zou denken aan LG of Japan Display (dat zijn de twee andere die zulke technieken beheersen).
Geef je gelijk, mooi toestel maar het prijsverschil is gewoon erg groot, betere batterij klinkt goed maar in de nieuws berichten is te lezen dat Samsung binnenkort een 3000mah batterij uitbrengt voor de S3 wat tussen de $30 en $40 gaat kosten. Waardoor dit toestel niet echt een extra voordeel heeft.

En over Amoled ligt eraan wat je voorkeur heeft in gebruik, minder in felle zonlicht, voordeel zwart is echt zwart bijvoorbeeld als je graag films kijkt.
Had de gewone One x ook niet 3 verschillende panels (Acer Sharp of sony ) ?
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1639924

Is dit ook zo met de One x+ ?

[Reactie gewijzigd door Ghostface9000 op 6 november 2012 16:21]

Dat zou ik ook graag willen weten. Wat ik me ook afvraag is of je op een of andere manier vraf kunt bepalen/weten welk scherm je gaat krijgen als je een (oude) HTC One X wil bestellen, bv door een bepaalde winkel of onlineshop te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door renehart op 6 november 2012 16:52]

De vraag is of het bij de One x+ ook zo is en of er dus eventueel ook modellen kunnen zijn met een beter scherm.
Wat mij opvalt en ik niks over lees is dat de one-X+ LTE ondersteunt en de one-X doet dat niet.
Als de providers volgens jaar met LTE gaan komen is het toch wel fijn dat je toestel van een jaartje oud dat ook al ondersteunt.
Bij mijn weten zijn er twee versies van de One X+: degene die in Nederland is uitgebracht heeft een Intel Xgold-baseband (XMM6260), zonder ondersteuning voor lte. De lte-versie heeft een Qualcomm MDM9215-baseband die wel lte ondersteunt.

En dan nog moeten we zien of de ondersteunde frequenties overeen komen met de frequenties waarop we lte krijgen in Nederland. Maar vooralsnog hoef je deze niet te kopen voor lte :)
Duidelijke review .Maar wat ik nu niet snap van HTC is waar om je een update doet van een goede toestel en dan zijn grootste plus punt want ja dat was de scherm laat vervangen door een mindere? ja leuk dat de processor wat snellere is maar het is niet alsof One X al traag was , accu is daarin tegen is een welkom update maar toch deze update voelt bij mij als een downgrade.
Het scherm, tja dat is een lastig punt. In de normale One X zijn er ook drie verschillende schermen geplaatst. In Europa zijn dat voornamelijk schermen geweest van Acer en Sharp, in de Qualcomm S4 versies van de One X vaak Sony. De schermen van Sharp lijken qua kleur het beste te zijn, waarschijnlijk heeft de review unit die destijds ook gehad. Wel schijnen er mensen te zijn die gele/gelige plekken hadden op het scherm, al heb ik daar zelf niet veel meer over gehoord. Mijn One X heeft een zeer goed scherm en ik heb de meeste topics op XDA over dat onderwerp overgeslagen. XDA is namelijk een perfecte plek om je op kleine onvolkomenheden te wijzen aan wat voor apparaat dan ook, met als gevolg dat je je de rest van de tijd ergert aan dingen die je anders niet eens waren opgevallen.

Maar terug over die schermen, de Acer schermen waren wat meer blauw van kleur dan de Sharps. Van de Sony's weet ik weinig omdat die niet of nauwelijks in de Europese versies voorkwamen. Misschien is dit een Acer scherm in de One X+ en is er een hele batch met Acer schermen deze kant op gekomen, het is mogelijk. Het is net zo goed mogelijk dat er wel degelijk versies zijn met een ander type scherm wat beter is.

[Reactie gewijzigd door wph op 6 november 2012 17:28]

Persoonlijk vind ik dit een overduidelijke (op 2 manieren: SGS3 proberen te overtreffen waar het nog kan en snel nog de feestdagen meepakken) maar erg slechte zet van HTC. Ik denk (en hoop) dat hij ook niet veel verkocht wordt.

Ik vind het in mijn ogen ook geen upgrade en zelfs van een update kan ik al moeilijk spreken, dit omdat een van hun sterkste punten (het beeldscherm) ten koste gaat van wat verbeteringen van de snelheid en opslag, de batterij die op hetzelfde niveau van de S3 ligt (hadden ze in de one X al moeten doen) en het prijs verschil tussen de S3/One X en de One X+ die erg groot is.

[Reactie gewijzigd door Wallioo op 6 november 2012 12:05]

volgende alweer onderweg, afgeleide van de japanse variant lijkt 't :
http://technieuws.com/153...ch-tablet-opnieuw-gelekt/
De strijd om welke telefoon je nu moet nemen, omdat er over een paar maanden/weken weer een beter toestel komt, blijft inderdaad altijd het geval..

Al vind ik dan wel gelijk die E 140,- wel fors, vooral omdat er al in Japan een nieuwe versie aanwezig is (die dezelfde prijs, of iets hoger is?). Ik vind het nou niet echt een strategische zet van HTC..

Off-topic:

Wat ik overigens wel stuitend vind, is dat HTC hetzelfde trucje uithaalt als Apple, maar dat er minder tegenaan "gepist" wordt. Nu is Apple natuurlijk wel goed in het presenteren van iets niet echt vernieuwends, als iets "mega-spectaculairs, onze beste telefoon ooit blabla)...

Ik ben van geen elke fabrikant "fan", ik kijk gewoon wat er op dat moment past bij mij en mijn wensen. Maar dat bij de een de complete fabrikant afgezeken wordt om een trucje, en bij de ander alleen maar lovende woorden voorkomen, vind ik wat curieus...
Daar ben ik het deels mee eens. Vind de one x(+) mooie telefoons, maar toch iets te duur. Daarnaast vind ik het jammer dat zelfs nieuwe telefoons met jelly bean nog niet zo soepel lopen en goed geoptimaliseerd zijn als de iPhone.

Ik heb er over nagedacht mijn 4s in te ruilen voor de one x, maar als ik nu bij mijn vriendin de galaxy note zie ben ik blij dit nog niet gedaan te hebben; Android is er gewoon nog niet imo.. Jammer, want met Android kan je een stuk meer tweaken
Met Jelly Bean niet soepel? Dat ligt dan aan HTC. De Galaxy S3 is minstens zo soepel met JB als de nieuwste Iphone.

Mijn voornaamste kritiekpunt op Android was altijd dat de interface nog niet 'af' leek, omdat het altijd bleef schokken tijdens het bladeren in de homescreens en dergelijke. Toen de S3 uitkwam was het mijn grootste teleurstelling dat dat nog niet opgelost was. Met JB is dat echter op de S3 prima in orde, de grootste verbetering in Android sinds het bestaat als je het mij vraagt. JB is het eerste volwassen Android-besturingssysteem.

Mochten andere Android-toestellen met JB nog niet soepel lopen, zoals jij beweert, dan moet ik daaruit concluderen dat deze verbetering op het conto van Samsung moet worden geschreven, maar daar kan ik me niets bij voorstellen... Touchwiz is een zware schil, die de performance juist zou moeten verminderen. Daarbij heb ik ook JB op mijn tablet (een chinees ding van 100,-, en ook daarop loopt het als een trein. Smooth as butter, zogezegd. Dus ik denk dat jij gewoon een rotte Android-telefoon hebt getroffen, of een fabrikant die zijn eigen schil niet goed heeft aagnepast op JB.
Slightly off topic, maar ik draai een Optimus 2x op CM10, die telefoon heeft 512 MB ram dat wordt gedeelt met de grafische proc. en de eerste dual-core. JB loopt er vlekkeloos op. De enige problemen die ik heb zijn RAM issues zoals het feit dat (non-stock) browser vaak zal moeten herladen als je er vandaan navigeert, maar zelfs dat valt erg mee als ik alleen e-mail, whatsapp en Opera open heb.

Kortom, of mensen zijn op een bijzondere manier kritisch, maar bij mijn weten loopt JB stock gewoon hartstikke soepel.
Al twee jaar een Desire HD, en vanaf het moment dat CM10 beschikbaar is heb ik deze al op mijn telefoon. Deze draait werkelijk perfect en zonder schokken of vertragingen.

Gisteravond de OneX+ besteld bij http://www.smartphoneshop.nl/ deze wordt morgenochtend geleverd. Dus gelijk maar weer CM10 installeren. ;)
Ik ben niet de grootste aanhanger van Android (geef mij maar WP8), maar alle features van Android afserveren met 'nog niet af' omdat de interface af en toe een keer schokt vind ik nogal kortzichtig. Ja, de HTC heeft bakken met processor en grafische kracht en ja, daarvan zou je mogen verwachten dat alles soepel draait. Maar er is meer dan alleen smoothness als je OSen vergelijkt. Dingen als bruikbaarheid en tweakbaarheid zijn ook belangrijk, IMHO. Maar jij vind het schijnbaar alleen belangrijk dat alles soepel draait. Het is niet zo dat de HTC bij elke scroll een paar minuten staat te hakkelen. En games hebben gewoon een mooie constante fps, dus zeker heel soepel. En deze HTC is altijd nog goedkoper dan een iPhone 5, dus waar dat 'duur' vandaan komt weet ik niet. De HTC One-X was in het begin ook zo duur, en die is ook flink gezakt.

Wel jammer van het scherm, maar dit is wel het op 1 na mooiste scherm. Jammer genoeg is het mooiste scherm ook in een HTC te vinden, dus je vraagt je af wat er mis gegaan is, of hebben ze het mooiste scherm op kosten redenen ingeruild voor de nutteloze Beats audio? Dat zou ik pas jammer vinden.
Ik denk zelf dat dat haperen iets van doen heeft met flash. Ik heb zelf namelijk een transformer prime. Dat ding draaide in eerste instantie super vloeiend op Android 4.0. Vorige maand kreeg ik een upgrade naar Android 4.1. Na het updaten liep alles niet bepaald lekker meer. Ik vroeg me dan ook werkelijk af waarom iedereen zo vol lof was over JB. Ook verbaasde het me dat flash het nogsteeds deed in de standaard browser (stond nogsteeds geinstalleerd na de update). Heb daarna maar eens een harde reset gedaan. Dat werkte fantastisch. Alles is nu erg vloeiend, snel, en zonder hakkelen. Maar ook geen flash meer. Heb inmiddels ook een Note II gekocht en heb daar dezelfde ervaring.
Is toch ook niet gek dat hij goedkoper is? het toestel is minder gewild dan een iPhone (alle HTC's zijn minder gewild als je naar de verkoopaantallen kijkt). Hij heeft een minder scherm, mindere batterij duur, minder GPU performance etc..

Dit alles bij elkaar maakt automatisch dat het product goedkoper zal zijn dan zijn grotere concurrenten.
Ik wil hier geen Android vs ios discussie beginnen, maar als je van ios afkomt valt het toch wel tegen dat een 1.7 GHz quad core af en toe hakkelt met de interface.. En dit geld voor elk Android systeem... Ik vind dus dat er op dat niveau nog wel wat meer optimalisatie plaats mag vinden.. Dat is mijn mening..
Ik wil hier geen Android vs ios discussie beginnen, maar als je van ios afkomt valt het toch wel tegen dat een 1.7 GHz quad core af en toe hakkelt met de interface.. En dit geld voor elk Android systeem...
Je wilt geen Android vs iOS-discussie beginnen? Dan moet je die die laatste zin ook niet plaatsen. Ik heb met m'n S3 nog nooit iets gemerkt van een hakkelende interface terwijl ik dat met m'n iPad 3 wel regelmatig heb. Android en iOS zijn op dat punt op z'n minst gelijkwaardig en naar mijn persoonlijke ervaring loopt iOS op dat punt zelfs achter.

[Reactie gewijzigd door beantherio op 7 november 2012 21:08]

Die problemen heb ik zelf niet met mn iPad 3. Hoogstens wanneer een web pagina nog niet volledig geladen is met veel plaatjes. Maar de interface hapert nooit,.. Met Android (ICS) had ik het in het begin ook niet. Maar nu hapert mn Xperia P wel af en toe. Niet hinderlijk, maar valt wel op. Maar met JB schijnt dit weer beter te zijn. Dus er is hoop.
Ik sluit me bij je aan dat klachten over haperen irrationeel zijn. Feitelijk en objectief heb je er geen last van.

Maar mensen zijn niet rationeel. Het doet af aan de perceptie van de waarde van het produkt. Dat is een niet te onderschatten factor. Als ik een mercedes koop wil ik ook niet schokkend door de straten rijden, ook al kom ik er even snel aan.
Probeer eens een telefoon zonder schil en met 4.1. Gaat prima.
Ik kan op zich wel snappen dat de J Butterfly vooralsnog alleen in Japan uitkomt (de S4 Pro chip is niet in grote aantallen verkrijgbaar, en de Japanse prijzen liggen het hoogst), maar die situatie is tijdelijk, en dat maakt de One X+ eigenlijk alleen een tijdelijke tussentelefoon voor de feestdagen. Over een maand of twee komt HTC ongetwijfeld ook hier met een nieuw toptoestel (met S4 Pro chip), en gaat iedereen weer klagen dat HTC teveel toestellen uitbrengt.
HTC "kennende" zullen ze weer een nieuwe reeks aankodingen in februari/maart, zoals nu al enkele jaren gebruikelijk is. Daarbij zal inderdaad vast de S4 gebruikt worden en wellicht een 1080p scherm.

Persoonlijk zou ik deze telefoon dan ook niet snel kopen. Hij is iets beter dan de telefoon van een half jaar geleden, waar je wel veel meer voor betaald. Daarnaast komt over een klein half jaar al weer een nieuwe telefoon uit, waardoor je meteen een groot stuk "achter loopt".

Vind het een mooie update, maar wel een beetje tussen 'wal en schip vallen', zoals vorig jaar ook.
De prijs is inderdaad aan de hoge kant. Wat je niet moet vergeten is dat er wel 64GB geheugen in zit, dat kost toch best wat meer dan de 32GB in de One X. Al mag het natuurlijk niet de 130 euro kosten die er nu voor staat, al zal dat snel slinken bij betere verkrijgbaarheid.

Mocht Google/LG het voor elkaar krijgen om de Nexus 4 fatsoenlijk verkrijgbaar te laten zijn tegen een normale prijs (dus niet dat debacle wat zit nu aftekent) op de Europese markt, dan zie ik niet veel plaats voor dit toestel. Het scherm van de Nexus 4 is ook niet zo goed als van de One X, maar de One X+ heeft dat voordeel al in mindere mate.

Wat ik nog wel steeds vreemd vind is dat de One X geen hit is geworden. Het is echt een toptoestel en vrijwel alle reviews die ik er over gelezen heb, waren positief. Aantallen heb ik eigenlijk niet gehoord, maar ze hebben de slag ruim verloren van de Galaxy S3, zelfs de Note II lijkt een stuk beter te verkopen. Persoonlijk vind ik dat jammer, het materiaal, het scherm en het design vind ik een stuk beter dan zijn grootste concurrent, de Galaxy S3. Snelheid is iets minder, batterij kan er niet uit en er kan geen SD-kaart in. Maar alle drie die punten zijn voor het grootste gros van de consumenten niet van belang. De snelheid ga je niet merken tenzij je ze naast elkaar houdt en die andere 2: zie iPhone. Dan heb je nog de kwestie van smaak tussen Sense en Touchwiz, beide heb ik gebruikt, maar dan gaat mijn voorkeur toch echt uit naar Sense. Nu snap ik best dat meningen kunnen verschillen, maar dat er zo veel meer S3's verkocht worden dan One X-en, dat vind ik jammer en lijkt er op te duiden dat het imago van de merknaam Samsung een stuk beter is dan die van HTC.
Als je een top toestel neemt wil je de mogelijkheden van de concurrentie ook... dus microSD etc. Laat HTC die nu net vallen en dan kiest de massa voor de 16GB S3 met SD want die uitbreiden is veel goedkoper en geen eenmalige investering.

HTC heeft gegokt en gemist, android gebruikers houden niet van beperkingen lijkt het.
Vergeet het verwisselen van de accu niet... Dat gaat ook niet bij de one X... Door het gemis van de SD en een niet verwisselbare accu zou ik hem niet kopen.

Dat een hoop mensen kiezen voor een samsung S3 is alleenmaar de naam. door de beperkingen van de HTC desire tov de galaxy S en later de Sensation vs galaxy s2 is HTC veel markt aandeel verloren. Vooral onder niets vermoedende consumenten.
Dit komt waarschijnlijk om de HTC deze telefoon niet als "innovative" en "totaal vernieuwend" op de markt zet, zoals Apple wel bij elk toestel doet.
HTC zegt enkel dat dit een verbeterde versie is van de huidige One X, zoals ze destijds ook bij de Sensation met XE gedaan hebben.

Wat mij dan het meeste stoort is dat ze het voor elkaar krijgen om in de oude telefoon een beter scherm te hebben. Dat terwijl deze toch ruim duurder is, verwacht dat eigenlijk ook het fantastische scherm van de One X.
Wellicht een ander scherm om ruimte te maken voor de extra mAh's van de nieuwe accu...
@Rubman
Apple zegt ook gewoon dat de iPhone een betere versie is dan de vorige.
Dunste iPhone ooit etc. zeggen ze.
Dat klopt toch ook.
En is die ook 'magical' dat beweren ze ook... Zelf geloof ik niet in sprookjes.

Het gaat er wel degelijk om hoe je het presenteert! En Apple weet dat altijd heel overdreven te brengen, en daar hoeven ze ook echt niet voor te liegen maar wel overdrijven....

Daarbij is het niet de one x 2 maar one x+, ook dat spreekt boekdelen over de omvang van de update... het is niks meer dan een kleine speedbump...
De iPhone 5 presteerd in de benchmarks van dze review anders wel veruit het beste. Dus zo veel overdrijven ze.dus niet. Maar goed ze kunnen ook wat minder truttig overdrijven :-)

Maar dit toestel ziet er wel heel gelikt uit in deze kleurstelling. De prijs is redelijk markt conform. Tenminste dat was vr de Nexus 4 kwam. Deze X+ kost het dubbele van de Nexus 4. Het enige voordeel van de HTC is 64 Gb intern geheugen.
Wie kan mij vertellen wanneer ze hem in Nederland leveren aan de consumenten?
Dat durft niemand concreet te zeggen, maar alles wijst erop, deze / volgende week... Afwachten!
Voor de mensen die het overwegen om deze te kopen, er schijnt alsnog een witte versie aan te komen.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1969598
alleen blijft deze versie alleen in het land waar deze vandaan komt > JAPAN! <
HTC is niet Japans, maar Taiwanees. Daarnaast als je het topic leest, zie je dat de witte versie al in meer landen te krijgen is en er wel degelijk geruchten zijn dat er een internationale versie komt. Daarom, hou het in de gaten mocht je een witte willen.
Over het hoofd gezien
maar zit totaal niet te wachten op de witte maar is natuurlijk leuk in allerlei kleuren.
Had op Bol.com gelezen dat ze vanaf 13-11 leveren dus ben benieuwd wanneer de rest het doet.
Ik zag hem vandaag op Belsimpel.nl , er staat 24 uur , dus ik denk dat je hem al gelijk kan bestellen.

http://www.belsimpel.nl/h...rey/abonnement#aanb_10654
De mijne wordt morgen door Belsimpel verstuurd is zojuist gemaild.
Ik heb 'm gisterenavond besteld bij http://www.smartphoneshop.nl, vanmiddag om 14:00uur hebben ze me gebeld om een afleverafspraak te maken. Deze staat gepland voor morgen ochtend tussen 09:00 en 13:00uur.

Dus mijn conclsie is dat ie al leverbaar is.

[Reactie gewijzigd door antoniew op 6 november 2012 16:39]

En een groot nadeel t.o.v. de in huis concurrentie, de Windows Phone 8X, is dat bij de 8X de camera wel mooi verzonken is.
Het heet HTC 8X wat op Windows Phone 8 draait.

Want je noemt HTC One X ook niet als Android One X.
False ;)

Zie de site van HTC.
tweakers stelt me teleur... en de comments ook met het hele negatief gepraat over overclocken.

HTC heeft niks overclocked, de one-X+ gebruikt de tegra 3 AP37 aka de tegra 3+ die gemaakt is om te draaien op 1.7Ghz standaard.

de one-X gebruikt de tegra 3 AP33 aka de normale tegra 3 die gemaakt is om op 1.5Ghz te draaien.

ze hebben dus even veel overclocked als intel (i5 3570k vs i7 3770k is hetzelfde ding maar dan overclocked? de schoften)

het is niet dezelfde SOC met een lichte OC er overheen (pak je one-X en OC die eens naar 1.7 en kijk hoe mooi hij vast hangt :D)

de GPU is standaard ook hoger geclocked maar de oude tegra 3 SOC kan je naar even hoog overclocken dus of daar echt wat veranderd is durf ik niet met zekerheid te zeggen.

maar daar komen de kernel bakkers vast wel achter.
De vraag is dan wel of dit dezelfde module is, tevens is de One X+ ruim een milimeter dunner.

Verder lijkt me dit echt een nutteloos toestel, halfgare update met een slechter scherm en dan voor zo'n prijs, volgens mij zijn de adviesprijzen van de iPhone 5 en Lumia 920 nog niet eens zo hoog. Alles behalve bevordelijk voor de verkoopcijfers van HTC.

@Qws, zoals brinkdinges al aangaf, is het echt de Windows Phone 8X, het is een vreemde benaming, maar toch echt de correcte benaming, beetje onderzoek voordat je uitspraken doet is misschien wel handig. :)
Wat ik eigenlijk mis in de review is hoe warm de One X+ wordt. Bij mijn inmiddels verkochte One X merkte ik dat het ding loeiendswarm werd, zelfs het scherm. Dat was simpelweg niet prettig werken (al was het in de winter wel een goede kuur tegen koude handen), en werd ook genoemd in de review van de One X: reviews: HTC One X: een quadcore in je broekzak
Met een overclockte cpu/gpu lijkt het mij dat de One X+ ng warmer wordt.

Daarnaast mis ik ook de vergelijking qua geluid met de One X. Heeft HTC in de One X+ de luidspreker vervangen voor een nieuwer type, of is deze nog steeds hetzelfde? Wat zijn de verschillen qua geluid tussen de One X en One X+? Etcetera.

[Reactie gewijzigd door Tracking Cookie op 6 november 2012 10:19]

Het staat er gedeeltelijk in:

deel 5: Uiterlijk, geluid en software
Het moet gezegd worden, de luidspreker in de One X+ is opmerkelijk. Vaak is dat een ondergeschoven kindje, maar het is duidelijk dat HTC hier voor de best mogelijke speaker heeft gekozen. Een nadeel is wel dat de speaker nog altijd aan de achterkant zit, waardoor hij gedempt wordt als hij plat op tafel wordt gelegd.
Het verschil van geluid is lastiger in woorden uit te leggen dus meer iets voor een video review of in de omgeving kijken wie de One X en/of X+ gekocht heeft en ze naast elkaar leggen

[Reactie gewijzigd door Wallioo op 6 november 2012 10:49]

Maar dan kan er ook niet geclaimed worden dat er de best mogelijke speaker in zit, toch?
Alsnog valt er uit de review niet duidelijk op te maken of de speaker in de One X en One X+ verschillen.
Het kan zijn dat ze een dit keer een speaker hebben geplaatst die "best uit de test" is gekomen door een bepaald keurmerk. Dan zou je dat kunnen claimen.
Maar ik vind het dan ook raar dat tweakers.net dit kan roepen.
Duidelijker zou zijn:
Vaak is dat een ondergeschoven kindje, maar het is duidelijk dat HTC heeft gekozen voor een verbetering van de speaker
of iets dergelijks.

Ik ben het met je eens dat dit niet duidelijk is.
Dat warm worden was al grotendeels opgelost in updates deze zomer.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*