Inleiding: nieuw full-framesegment
Inleiding: nieuw full-framesegment
Canon kondigde op de Photokina in september de EOS 6D aan. Met dit nieuwe model wil Canon consumenten bedienen die op zoek zijn naar een goedkope full-frame-dslr, maar wel prijs stellen op de nieuwste snufjes en features. Met een adviesprijs van 2029 euro komt de EOS 6D net boven de magische grens van 2000 euro uit, maar de huidige straatprijs duikt daar flink onder.
De Canon EOS 6D heeft onder meer een nieuwe beeldsensor met 20,2 megapixels, een Digic 5+-beeldprocessor, een zeer lichtgevoelig af-systeem met 11 af-punten, waarvan één kruisgevoelig, een vaste 3"-lcd met 1040k subpixels, een minimale sluitertijd van 1/4000s en een zoeker met een beelddekking van 97 procent. Ook heeft de 6D als de eerste EOS-camera ingebouwde wifi en gps.
Het kleine formaat, de constructie en het gewicht van de EOS 6D geven al aan dat deze camera meer gericht is op consumenten met een redelijk gevulde beurs dan op de echte professionele fotograaf, die op het gebied van af-prestaties, bediening en bouwkwaliteit toch meer eisen heeft. De EOS 6D deelt het nieuwe, goedkope full-framesegment met de nieuwe D600-camera, die Nikon een week voor de EOS 6D aankondigde.

Body: lekker in de hand
Afmetingen en gewicht
De EOS 6D is met afstand de lichtste en kleinste full-frame-dslr van dit moment, en volgens Canon zijn het formaat en het gewicht ervan vergelijkbaar met die van de EOS 60D. In de hand voelt de kleine full-frame-dslr net iets groter aan dan de EOS 60D, al scheelt het weinig. Breedte en gewicht van beide modellen zijn exact gelijk, terwijl de EOS 6D hoger is, vanwege de hogere zoekerbult. De full-framebody is ook minder diep.
De duidelijk forsere EOS 5D Mark III is niet alleen 195g zwaarder, maar ook 7,5mm breder en bijna 6mm hoger. De belangrijkste concurrent in het segment, de Nikon D600, is iets minder breed dan de EOS 6D, maar wel hoger en dieper. Ook de D600 is maar liefst 95g zwaarder dan de EOS 6D en op een gewicht van 755g inclusief accu is dat best veel.
Features | EOS 6D | EOS 60D | EOS 5D Mark III | D600 |
Afmetingen (in mm) |
b: 144,5 h: 110,5 d: 71,2 |
b: 144,5 h: 105,8 d: 78,6 |
b: 152 h: 116,4 d: 76,4 |
b: 141 h: 113 d: 82 |
Gewicht (incl. accu) |
755g |
755g |
950g |
850g |

Vormgeving
Wat de vormgeving betreft is de EOS 6D een kruising tussen het consumentenmodel EOS 60D en de professionelere EOS 5D Mark III, waarbij de laatste de meeste dna geleverd heeft. Zo heeft de EOS 6D net als de EOS 5D Mark III onder meer een vast scherm, wordt dezelfde selectiering rond de rode videoknop gebruikt om te schakelen tussen foto- en video-opnames en beschikt de EOS 6D over hetzelfde schuifje om de selectie van af-punten te blokkeren. Ook heeft de EOS 6D geen ingebouwde flitser en is er nu een extra knop gekomen die gereserveerd is voor het inzoomen op foto's.
Ook zien we bij de EOS 6D een aantal eigenschappen van de EOS 60D terug. Zo heeft de 6D geen afzonderlijke Multi-controller-joystick meer, maar is deze functionaliteit net als bij de EOS 60D geïntegreerd in het Quick Control-instelwiel. Dat maakt de bediening van het menu en het wijzigen van de instellingen sneller. Daarnaast heeft Canon bij de EOS 6D het cf-geheugenslot van de EOS 5D Mark III opgeofferd en beschikt de camera alleen over een sd-slot.
De knoppen van de EOS 5D Mark III voor de Picture Style-keuze en voor het invoeren van een fotobeoordeling hebben bij de EOS 6D het veld moeten ruimen. Uiteraard is de rating-functionaliteit wel te benaderen via het menu. Frappant is bij de aansluitingen het ontbreken van een koptelefoonaansluiting, zeker omdat de rest van de filmmogelijkheden op een hoog niveau staat. Nikon heeft de D600 wel voorzien van een koptelefoonaansluiting.
:fill(white)/i/1359045407.jpeg?f=thumb)
Grip en constructie
Canon heeft bij het ontwerp van de grip geen steken laten vallen en de hand vouwt zich zeer natuurlijk om de rechterkant van de camera. De grip is diep genoeg en heeft aan de binnenzijde een lichte uitsparing, zodat de camera als het ware aan twee vingers kan bungelen. Voor extra houvast heeft Canon bij de EOS 6D gebruikgemaakt van een wat ruwer, rubberachtig gripmateriaal. Dit gripmateriaal is ook aanwezig voor de plaatsing van de duim. Een ir-venster voor een draadloze afstandsbediening is aan de voorkant in de grip verwerkt.
De constructie van de EOS 6D is een combinatie van metaal en kunststof. De voor- en achterkant van het chassis zijn gemaakt van een magnesiumlegering, terwijl de onderkant gemaakt is van stevig polycarbonaat. Een bijna gelijke combinatie zien we wel vaker bij consumentenmodellen, maar Canon wijkt af van de norm door ook de topplaat van polycarbonaat te maken. Naar het schijnt heeft Canon hiervoor gekozen met het oog op een beter signaal voor wifi en gps. Wij hebben geen nadelen ondervonden van deze constructie en alles voelde stevig genoeg aan, ook met wat langere lenzen.

Canon heeft de camera afdichtingen gegeven ter voorkoming van het binnendringen van stof en vocht. Volgens het bedrijf zou de mate van wheatersealing op het niveau zijn van de EOS-1N, een analoge spiegelreflex. Ook de bestandheid tegen weersomstandigheden van de EOS 7D en de EOS 5D Mark III zouden op dat niveau liggen.
EOS 6D vs. EOS 60D
De verschillen tussen de EOS 6D en de EOS 60D zijn duidelijk zichtbaar als we de twee camera's naast elkaar zetten. Uiteraard is de spiegel groter bij de EOS 6D, vanwege de full-framebeeldsensor, en is de zoekerbult beduidend hoger vanwege de grotere pentaprisma. Verder valt de vaste lcd op bij de EOS 6D, zijn sommige knoppen anders gerangschikt en zijn er ook knoppen bijgekomen, zoals de vergrotingsknop. Ondanks de grotere sensor, is de EOS 6D slechts marginaal groter dan de EOS 60D.

Van de zijkant springt vooral het ontbreken van het naar voren uitstekende deel van de zoekerbult in het oog. Dit komt doordat de EOS 6D geen ingebouwde flitser heeft. Ook de andere full-frame-camera's van Canon, zoals de EOS 5D Mark III, hebben een dergelijke 'stompe' neus. Persoonlijk vinden we de EOS 6D daarmee een aantrekkelijk uiterlijk hebben.
Binnenwerk: nieuwe sensor
Geen af-punten
Canon heeft voor de EOS 6D een geheel nieuwe beeldsensor ontworpen. De cmos-sensor heeft 20,2 megapixels, Dit zijn er 2,1 megapixels minder dan de EOS 5D Mark III en dat kan de EOS 6D een voordeel geven bij hogere iso-waarden. In tegenstelling tot de EOS 650D en de EOS M, beide camera's met een aps-c-beeldsensor, heeft de sensor van de EOS 6D geen pixels omgebouwd tot af-punten. Canon verwacht kennelijk dat de doelgroep van fotografen voornamelijk door de optische zoeker zullen kijken bij het maken van foto's en we kunnen het bedrijf daarin geen ongelijk geven.
Hoewel Canon voor zijn aps-c-sensors al enige tijd gebruikmaakte van een zogeheten gapless microlenslaag, was de EOS 1D X-dslar Canons eerste full-framecamera met een dergelijke technologie. Bij gapless microlenzen is er geen onbenutte ruimte meer tussen de afzonderlijke microlenzen, waardoor al het licht dat op de microlenslaag van de sensor valt, zijn weg vindt naar een lichtgevoelig oppervlak, de fotodiode.
Canon heeft de camera een iso-bereik meegegeven van iso 100-25.600, dat aan de onderkant uitgebreid kan worden naar iso 50, terwijl aan de bovenkant toe uitbreidingen mogelijk zijn naar equivalenten van iso 51.200 en iso 102.400. Dat is vergelijkbaar met de EOS 5D Mark III, maar een lichtstop minder dan de EOS 1D X, het huidige topmodel in de line-up van Canon. Een Digic 5+-beeldprocessor verwerkt de beelden.
Af-module
Bij de aankondiging van de EOS 6D kwam er veel commentaar op het af-systeem van de camera. Niet alleen is het totale aantal van 11 af-punten relatief laag, maar dat alleen de middelste kruisgevoelig is, is een blamage te noemen. Zelfs de EOS 650D, meer dan de helft goedkoper, heeft een af-systeem met 9 af-punten die allemaal kruisgevoelig zijn.

Canon heeft er overigens een handje van om zijn goedkopere full-framebodies uit te rusten met een beperkt aantal af-punten. Op de originele EOS 5D en diens opvolger EOS 5D Mark II kwam diezelfde kritiek. Nikon daarentegen heeft zijn D600-fullframe-dslr weliswaar ook met een af-systeem uit een consumentenmodel uitgerust, maar dit betreft wel het relatief geavanceerde systeem met 39-af-punten, waarvan er 11 kruisgevoelig zijn.
Als je alleen stilstaande objecten of beeldcomposities fotografeert, heb je overigens weinig problemen met het af-systeem van de EOS 6D. Met de focus-recompose-techniek en de middelste af-punt is de EOS 6D utistekend bruikbaar, ook omdat het af-systeem met een minimale lichtwaarde van -3EV zeer lichtgevoelig is, maar bij bewegende objecten kun je al snel in de problemen komen. Daarvoor zou Canon graag hebben dat je de duurdere EOS 5D Mark III of hoger aanschaft.
Sluiter
Een ander punt waarop de EOS 6D minder presteert dan modellen van concurrenten, is de sluitermodule. Net als de D600 van Nikon heeft de Canon een minimale sluitertijd van 1/4000s, maar Canon geeft voor de sluiter van de EOS 6D een levensduur op van ongeveer 100.000 sluiterbewegingen, terwijl de D600-sluiter daar nog eens 50.000 bovenop kan doen. Ook is de burstrate bij de Nikon-dslr sneller: 5,5bps voor de D600 tegenover 4,5bps voor de EOS 6D.

Zoeker
Het in de EOS 6D gebruikte pentaprisma geeft de zoeker een maximale beelddekking van 97 procent. Dat betekent dat de zoeker niet alles laat zien wat uiteindelijk op beeld opgenomen wordt. Ter vergelijking: de EOS 60D heeft een zoeker met 96 procent beelddekking, terwijl de EOS 5D Mark III het volledige beeld dat wordt opgeslagen door de zoeker weergeeft. Ook de D600 heeft een zoeker met 100 procent beelddekking.

Opties te over
Menu
Het hoofdmenu is bij de EOS 6D onderverdeeld in vijftien tabbladen, waarvan zes voor het maken van foto's, drie voor de afspeelfunctionaliteit, vier om de overige instellingen in kwijt te kunnen, en eigen tabbladen voor de belangrijke C.Fn-functies en My Menu. Dit laatste tabblad is bedoeld om veelgebruikte functies snel te kunnen benaderen. De C.Fn-flitserinstellingen zijn slim ondergebracht in het External Speedlite Control-submenu.
Bijzonder makkelijk vinden we de speciale inzoomknop aan de achterkant van de body. In het menu kan de zoomstand hiervoor ingesteld worden. De mogelijkheiden hiervoor zijn 1x, oftewel geen vergroting, 2x, 4x, 10x en pixel-voor-pixel. Er kan ook gekozen worden voor de laatst gebruikte vergroting. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld bij de EOS 60D kun je nu direct na het nemen van een foto inzoomen met deze knop en hoef je niet eerst de afspeelknop in te drukken. Van de ingezoomde stand naar volledig uitgezoomd gaat ook via deze zoomknop.
:fill(white)/i/1359973075.jpeg?f=thumb)
De Canon-camera heeft de auto-iso-functionaliteit slim geïmplementeerd. Zo kan niet alleen het bereik zelf gedefinieerd worden, maar zijn er ook opties voor de minimaal toegestane sluitertijd. Deze kan onder meer automatisch bepaald worden aan de hand van de gekozen brandpuntsafstand van de lens, maar ook kan een vaste waarde gekozen worden. De auto iso-functionaliteit is eveneens beschikbaar in de M-stand.
De EOS 6D heeft opties voor meervoudige opnames. Zo is bracketing mogelijk tot zeven opnames, terwijl hdr-beelden geschoten kunnen worden aan de hand van verschillende automatische opnames. Een leuke feature is Multi Exposure. Hierbij wordt een foto samengesteld uit diverse belichtingen. Dit is volautomatisch te doen, maar het is ook mogelijk om invloed uit te oefenen op de afzonderlijke belichtingen.
:fill(white)/i/1359973283.jpeg?f=thumb)
De EOS 6D heeft een in-camera raw-bewerking met de meeste standaardopties, zoals het aanpassen van belichting, witbalans, Picture Style, ruisreductie en verschillende lenscorrecties. Helaas is het niet mogelijk om selectief de schaduwen op te lichten of de highlights terug te halen. De belichting als geheel kan binnen een bereik van -1EV tot en met +1EV aangepast worden.
De camera heeft verder uitgebreide mogelijkheden om de werking van het af-systeem aan te passen. Zo kan de gevoeligheid van het trackingmechanisme ingesteld worden, is de versnelling van de autofocus te regelen en kan zelfs bepaald worden of het eerste of tweede beeld in een burst een focus- of shutter-prioriteit heeft. Dergelijke zaken kom je meestal niet tegen bij een consumentenmodel.
:fill(white)/i/1359973472.jpeg?f=thumb)
Video
Het is wel duidelijk dat Canon video niet de hoogste prioriteit toekent bij de EOS 6D. Het ontbreken van een koptelefoonaansluiting is daarvoor al een teken aan de wand. Ook kunnen in het menu wel audiometers voor het linker- en rechterkanaal getoond worden, maar bij het daadwerkelijk opnemen van video blijven die meters niet continu in beeld.
Daarnaast is het nog niet mogelijk om een 'clean hdmi-out'-signaal te sturen naar bijvoorbeeld een extern opnameapparaat. Misschien wordt die optie in een later stadium wel toegevoegd, want Canon heeft voor de EOS 5D Mark III in ieder geval een firmware-update voor april aangekondigd die dat mogelijk moet maken. De D600 van Nikon heeft out-of-the-box ondersteuning voor clean hdmi-out.

Het is niet alleen kommer en kwel op videogebied, want Canon heeft de EOS 6D wel de mogelijkheid gegeven om video met ALL-I-compressie weg te schrijven. Dit is een lichtere compressiemethode, die voordelen biedt bij editing. De EOS 6D kan full hd in zowel 24p als 25p schieten, terwijl 720p-video mogelijk is met een framerate van 50fps. Vreemd is wel dat er geen video opgenomen kan worden als wifi geactiveerd is.
Wifi
De EOS 6D is de eerste spiegelreflexcamera met wifi ingebouwd. De functionaliteit is te benaderen via het hoofdmenu en bij de keuze daarvoor krijg je zes icoontjes voorgeschoteld. Het eerste biedt de mogelijkheid om foto's naar een compatibele camera te sturen, en het tweede maakt het mogelijk om via een app verbinding met maken met een smartphone of tablet, terwijl ook draadloos verbinding kan worden gemaakt met een pc, printer of hdtv met wifi en dlna.
Ook kunnen foto's, al dan niet automatisch verkleind, direct naar een onlinefotodienst gestuurd worden. De interface met de zes icoontjes lijkt sterk op de interface die Canon bij de PowerShot N-compactcamera gebruikt. Canon kondigde die begin januari aan op de CES.

Met de EOS Remote-app kun je op afstand met behulp van een smartphone of tablet een foto maken. Het live view-beeld wordt hiervoor naar het mobiele apparaat gestreamd. Dit werkt goed. Je hebt onder meer afzonderlijke knoppen om scherp te stellen en af te drukken, je kunt de pasm-modes en de belichting instellen, en er zijn opties voor de belichtingsmetingmethode, de af-stand en de transportmodus.
Op het mobiele apparaat kan een gallery met thumbnails van foto's die op de camera staan weergegeven worden. Als op een thumbnail geklikt wordt, wordt een verkleinde versie gestuurd. Het is dus niet ideaal om de focus te checken. Ook kan met het touchscreen van de smartphone het focuspunt aangegeven worden.

Weergavestanden
Voor het nemen van foto's zijn vijf weergavestanden beschikbaar op de EOS 6D, terwijl voor het afspelen vier weergaveopties mogelijk zijn.
:fill(white)/i/1359980781.jpeg?f=thumb)
Je kunt bij het nemen van foto's kiezen voor een weergave zonder icoontjes en instellingen met alleen een scherpstelvierkant. Er zijn een beknopte en een uitgebreide weergave, en deze laatste is ook mogelijk met een luminantie- of rgb-histogram, of een 1-assige virtuele horizon.
:fill(white)/i/1359981090.jpeg?f=thumb)
Voor de weergave van foto's kan gekozen worden voor geen camera-instellingen in beeld, en een beknopte weergave met sluitertijd en diafragma, maar zonder iso-waarde. Die laatste kan alleen gecontroleerd worden in de weergavestand met de foto verkleind als thumbnail linksbovenaan, met rechts een rgb-histogram en eronder een aantal camera-instellingen. Bij de vierde weergavestand moet de iso-waarde plaatsmaken voor het luminantiehistogram. Het is mogelijk om overbelichting in knipperend zwart weer te geven in deze vier standen.
Picture Styles
Picture Styles maken het mogelijk om met verschillende EOS-body's dezelfde kleuren te krijgen. De EOS 6D is voorzien van zes Picture Styles: Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful en Monochrome.
:fill(white)/i/1359982345.jpeg?f=thumb)
We hebben de Faithful Picture Style door onze Frame-software gehaald om te kijken hoeveel deze afwijkt van de gewenste kleuren. Hieronder zie je de resultaten. De Neutral-stand is hier bijna gelijk aan.

Prestaties: overtreffende trap
De onderstaande foto's zijn gemaakt vanaf een stevig statief en met de zelfontspanfunctie van de camera, terwijl de witbalans handmatig ingesteld werd. Als lens werd de meegeleverde 40mm f/2,8-pancakelens gebruikt. Als diafragma werd f/8 gebruikt, met als uitzondering de 'uitgebreide' iso-waarde van 102.400, waarvoor f/13 gekozen werd vanwege de minimale sluitertijd van 1/4000s.
Het native iso-bereik van de EOS 6D bedraagt iso 100-25.600, met een uitbreidingsmogelijkheid tot een equivalent van iso 102.400, terwijl via uitbreiding ook het equivalent van iso 50 beschikbaar is. Op de eerste foto na zijn alle afbeeldingen honderdprocentscrops, die zonder verscherping en met de maximale jpeg-kwaliteit zijn opgeslagen. De ruisreductie was gezet op 'standard'.
Naast de crops met het volledige iso-bereik, bekijken we ook de verschillen tussen de ruisreductieniveaus en zien we hoeveel voordeel het nabewerken van de raw-bestanden biedt.

iso 100, ruisreductie standard
iso 200, ruisreductie standard
iso 400, ruisreductie standard
iso 800, ruisreductie standard
iso 1600, ruisreductie standard
iso 3200, ruisreductie standard
iso 6400, ruisreductie standard
iso 12.800, ruisreductie standard
iso 25.600, ruisreductie standard
iso 51.200 (uitbreiding), ruisreductie standard
iso 102.400 (uitbreiding), ruisreductie standard
Tot en met iso 6400 zijn de jpeg's direct uit de EOS 6D misschien wat soft, maar zeer goed bruikbaar. Er is wel sprake van een afname van de beeldkwaliteit over dat bereik, maar die is zeer geleidelijk te noemen. Vanaf iso 12.800 is er flink wat detailverlies en zijn wat fletsere kleuren zichtbaar, vanwege een aggresievere ruisreductie.
Iso 25.600, de hoogste officiële iso-waarde bij de EOS 6D, is echter te hoog gegrepen. Het rood is vaal en vlekkerig en het detail gaat met rasse schreden achteruit. De twee uitbreidingsstanden naar respectievelijk het equivalent van iso 51.200 en iso 102.400 levert een te slechte beeldkwaliteit op om hier serieus te worden besproken.
Ruisreductieniveaus
Net als de meeste andere EOS-camera's heeft de EOS 6D vier standen voor de ruisreductie: off, low, standard en high. Hieronder zie je het effect van deze standen.
iso 6400, ruisreductie off
iso 6400, ruisreductie low
iso 6400, ruisreductie standard
iso 6400, ruisreductie high
Met de ruisreductie uit is de luminantieruis, de korrel, bij deze iso-stand te veel zichtbaar. Met de 'low'-stand wordt echter de meest storende luminantieruis verwijderd, terwijl er nog flink wat detail behouden blijft. De 'standard'-stand weet wel de luminantieruis verder terug te dringen, maar details worden dan te veel gladgestreken. De 'high'-stand, die wat donkerder is vanwege een 1/3EV-lichtstop minder, smeert de details nog verder uit en zouden we afraden voor jpeg's.
Raw-nabewerking
Om te kijken of nabewerking van de .CR2-raw-bestanden loont, halen we deze door versie 4.3 van Lightroom. Eerst wordt gekeken naar het verschil tussen de jpeg-bestanden die direct uit de camera komen en de nabewerkte raw-versie bij iso 100, en daarna doen we hetzelfde voor iso 6400.
link: jpeg | rechts: raw-nabewerking (iso 100)
Het verschil in scherpte tussen het jpeg-bestand direct uit de camera, gemaakt in de 'Faithful' Picture Style, en de nabewerkte raw-versie is verrassend groot. Zo zijn de cijfers aan de bovenkant van de condensators op de tweede foto-uitsnede beduidend meer gedefinieerd dan bij de jpeg-afbeelding, terwijl ook de rode banen op het moederbord er strakker uitzien. Verder zijn de contouren en de cijfers van de '01'-sticker op het moederbord scherper afgetekend.
link: jpeg | rechts: raw-nabewerking (iso 6400)
Bij iso 6400 is kleurruis nog niet echt een probleem bij het jpeg-bestand. Pas vanaf iso 25.600 begint dit de kop op te steken en dan nog alleen in de vorm van groene vlekkerigheid bij de grijze vlakken van de testkaarten. Vanwege de gebruikte ruisreductie zijn bij iso 6400 echter wel wat details uitgevlakt. Met nabewerking in Lighroom is de scherpte zelfs bij deze hoge iso-waarde weer naar voren te halen. Dat is een zeer goed resultaat.

Bovenstaande uitsnedes laten twee praktijkvoorbeelden zien van wat met het nabewerken van de EOS 6D-foto's mogelijk is en dan in het bijzonder wat highlight recovery betreft. Bij het bovenste duo zijn de uitgebeten luchten teruggebracht tot een mooi verloop, terwijl ook de constructie van de kraan in beeld weer te onderscheiden is van de zon. Het onderste stel geeft aan dat er genoeg ruimte is om de schaduwen omhoog te trekken. Overigens hebben we tijdens het testen met de EOS 6D geen last gehad van stelselmatige over- of onderbelichting.
Fotogalerij en specificaties
De onderstaande foto's zijn genomen met de EOS 6D en het meegeleverde 40mm-pancake-objectief zonder statief, maar waar mogelijk is wel gebruikgemaakt van aanwezige ondersteuning. Waar nodig is belichtingscompensatie toegepast en er is meestal gebruikgemaakt van de aperture priority-modus.
:fill(white)/i/1359623487.jpeg?f=thumb)
Merk en uitvoering |
Merk |
Canon |
Serie |
EOS |
Product |
Canon EOS 6D |
Uitvoering |
6D |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1347886163.jpeg?f=thumblarge) |
Prijs en beoordeling |
Prijs |
€1.789,- |
Aantal aanbieders |
25 winkels |
Eerste prijsvermelding |
zaterdag 6 oktober 2012 |
Specificatie body |
Type body |
spiegelreflex, wheatersealed |
Mount |
Canon EF |
Sensor |
full frame, cmos, 20,2 megapixels |
Minimale ISO-gevoeligheid |
ISO 100 (uitbreidbaar naar equiv. iso 50) |
Maximale ISO-gevoeligheid |
ISO 25.600 (uitbreidbaar naar equiv. iso 102.400) |
Beeldprocessor |
Digic 5+ |
Beelden per seconde |
4,5fps |
Zoeker |
97% beelddekking, 0,71x-vergroting, 21mm oogafstand, verwisselbaar matglas |
Schermdiagonaal |
3", 1040k subpixels |
Video |
1080/25p (ALL-I/IPB), 1080/24p (ALL-I/IPB), 720/50p (ALL-I/IPB) |
Aantal autofocuspunten |
11 (af-punt in het midden is kruisgevoelig) |
Geheugenkaarttype (Camera) |
sd, sdhc, sdxc |
Verbinding (Extern) |
mini-hdmi, usb 2.0 |
Accu |
LP-E6, 1800mAh, 7,2V (1090 foto's) |
Afmetingen |
b: 144,5, h: 110,5mm, d: 71,2mm |
Gewicht body |
770g |
Kleur body |
Zwart |
Alternatieven
De EOS 6D is de goedkoopste full-frame-dslr die Canon uitgebracht heeft. De camera heeft een nieuw ontwikkelde beeldsensor met 20,2 megapixels, een af-systeem met 11 af-punten en een zeer goede grip. Bijzonder voor een dergelijke camera is de ondersteuning voor zowel wifi als gps, twee functionaliteiten die meestal via accessoires toegevoegd worden aan dergelijke camera's.
De D600 kan gezien worden als directe tegenhanger van de EOS 6D. De beeldsensor van de EOS 6D is beter bij hoge iso-waarden, maar de Nikon-camera overtreft volgens DxOMark de Canon-full-frame op het gebied van dynamisch bereik en kleurgradatie. De D600 heeft verder 39 af-punten, waarvan 11 kruisgevoelig en Canon zet daar met de EOS 6D een karige 11 af-punten tegenover, waarbij alleen de middelste kruisgevoelig is. Hiermee is de EOS 6D flink in het nadeel bij onder meer het volgen van onderwerpen in beeld. Daarnaast is het scherm van de D600 groter en biedt de zoeker van de Nikon, ondanks een ingebouwde flitser, 100 procent beelddekking. De D600 is echter niet 'connected', en zowel voor wifi als gps zijn hulpmiddelen nodig. De D600 is wel bijna 200 euro goedkoper dan de EOS 6D en heeft in tegenstelling tot die laatste een koptelefoonaansluiting.
Hoewel de EOS 5D Mark III bijna 1000 euro duurder is, komt deze camera toch op de radar als gezocht wordt naar een full-framespiegelreflex. De EOS 5D Mark III is de opvolger van de illustere EOS 5D Mark II, die veel voor filmproducties gebruikt is. De EOS 5D Mark III heeft een andere beeldsensor dan de EOS 6D, maar het iso-bereik is wel hetzelfde. De EOS 5D Mark III heeft verder meer videomogelijkheden, waaronder een koptelefoonuitgang, een zoeker met 100 procent beelddekking, een 3,2"-display en twee geheugenslots. De EOS 5D Mark III is ook beduidend groter, zwaarder en steviger, en heeft bovenal het geavanceerde af-systeem met 61 af-punten van de professionele EOX 1D X, het topmodel van Canon.
:fill(white)/i/1347451512.jpeg?f=thumbsmall)
Sony positioneert zijn Alpha A99 als tegenhanger voor de D800 van Nikon en de EOS 5D Mark III van Canon, maar vanwege zijn afmetingen en gewicht en een aantal specificaties heeft dit model ook raakvlakken met de EOS 6D en de Nikon D600. Het grote voordeel van de Alpha A99 en alle Sony SLT-camera's is de mogelijkheid voor continue autofocus bij gebruik van live view en video. De A99 is daarvoor uitgerust met een lcd die alle kanten op gekanteld en gedraaid kan worden, zelfs recht naar voren toe. Het zicht door de zoeker is echter wennen, doordat de A99 geen optische, maar een elektronische zoeker op basis van oled-technologie heeft. Daardoor doet de A99 ook minder lang met zijn accu. Vanwege de speciale, vaste spiegelconstructie valt er wat minder licht op de beeldsensor dan bij camera's waarbij de spiegel wel opklapt. Net als de EOS 6D heeft de A99 geen ingebouwde flitser, waardoor beide camera's een wat 'stomp' uiterlijk hebben van de zijkant gezien. De A99 is een beetje de outsider in dit rijtje. Met de prijs een tikje lager kan de Sony-camera een serieuze concurrent worden. Net als de EOS 6D heeft de A99 gps aan boord.
Met een straatprijs van rond de 2300 euro zit de D800-dslr van Nikon tussen de EOS 6D en de EOS 5D Mark III in. De opvallendste feature is de resolutie. De D800-beeldsensor heeft namelijk 36,3 megapixels en dat aantal is voor full-frame-dslr's nog ongeëvenaard. De hogere resolutie geeft meer cropmogelijkheden of een scherpere foto bij gelijk afdrukformaat. De D800 heeft verder het af-systeem van de Nikon D4-pro-dslr met 51 af-punten, waarvan er 15 kruisgevoelig zijn. Ook heeft de D800 hdmi-out zonder overlay en is het diafragma tijdens filmen traploos instelbaar met twee knoppen.
Features | EOS 6D | EOS 5D Mark III | D600 | Alpha A99 |
Megapixels |
20,2 |
22,3 |
24,3 |
24,3 |
Iso |
100-25.600 |
100-25.600 |
100-6400 |
100-25.600 |
Af-punten (kruisgevoelig) |
11 (1) |
61 (41) |
39 (11) |
19 (11) |
Burstrate |
4,5bps |
6bps |
5,5bps |
6bps |
Zoeker beelddekking |
97 procent |
100 procent |
100 procent |
100 procent (oled-evf) |
Lcd |
vast, 3", 1040k |
vast, 3,2", 1040k |
vast, 3,2", 960k |
draaibaar, 3", 1229k |
Wifi/gps |
ja/ja |
nee/nee |
nee/nee |
nee/ja |
Gewicht |
770g |
950g |
850g |
818g |
Conclusie
Canon mikt met de EOS 6D op de veeleisende consument die op zoek is naar een betere beeldkwaliteit onder meer uiteenlopende lichtomstandigheden. Daarvoor heeft de EOS 6D veel in huis. Vooral de prestaties bij hoge iso-waarden spreken tot de verbeelding en zijn de beste in het redelijk nieuwe segment van betaalbare full-frame-dslr's. We misten eigenlijk niet eens een ingebouwde flitser en de resulterende platte voorkant ziet er fier uit.
Helaas heeft Canon de EOS 6D voorzien van een weinig opwindende af-module met 11 af-punten en slechts een kruisgevoelige af-punt in het midden. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd en zeker niet voor een dergelijke body. Het af-systeem van de D600 loopt met bewegende onderwerpen in beeld daardoor rondjes om de EOS 6D. Het enige wat de EOS 6D op dit punt redt, is dat het af-systeem ook bij zeer weinig licht nog automatisch scherp kan stellen.
Wel heeft de body een fijne grip, is de camera stof- en spatwaterdicht, en is over de indeling en het aantal knoppen nagedacht. Zo moesten we eerst even wennen aan de zoomknop, maar vinden we dat een duidelijke verbetering ten opzichte van de zoomfunctie op de EOS 60D en eerdere body's. Ook prettig is dat nu direct na het nemen van een foto ingezoomd kan worden zonder eerst de afspeelknop in te drukken. Verder biedt de meervoudige belichtingsfunctie een aantal creatieve mogelijkheden en zijn wifi en gps nuttige functies.
Ook kan de EOS 6D gebruikt worden als tweede body in een professionele uitrusting voor degene die de specifieke eigenschappen op het gebied van film van de EOS 5D Mark III niet per se nodig heeft. De vraag is echter of die gebruiker de iets minder stevige body van de EOS 6D en het gemankeerde af-systeem als struikelblok zal zien.
De straatprijs van de EOS 6D-body ligt nu op een kleine 1800 euro en is daarmee bijna 200 euro hoger dan die van de D600 van Nikon. Daarvoor krijg je meer ruimte bij de iso-waarden en ingebouwde wifi en gps, maar die laatste heeft onder meer een beduidend beter af-systeem, een koptelefoonaansluiting en een groter dynamisch bereik. Het is dus een beetje stuivertje wisselen tussen die twee.
Nikon heeft wel een groot voordeel voor overstappers van een spiegelreflex met aps-c-sensor, namelijk dat de DX-lenzen ook gebruikt kunnen worden op de D600-full-framecamera. Niet dat dit ideaal is, maar het geeft in ieder geval wat lucht totdat genoeg gespaard is voor FX-lenzen. Canon-gebruikers met een EF-S-lenzenverzameling kunnen die namelijk niet gebruiken op de EOS 6D. De initiële uitgave voor een overstap zal daarom vaak wat hoger uitvallen.
Eindoordeel