Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2012

19-09-2012 • 08:00

63

Multipage-opmaak

Restart Session

In de strijd om de snelste rondetijd in de Time Trial-modus is elk bocht belangrijk, maar vooral de eerste bocht moet goed gaan. Loopt hij niet lekker? 'Start, Restart Session' en opnieuw beginnen. Op zoek naar de ultieme ronde kan de lichtste afwijking van je lijn en de kleinste verremming al genoeg zijn om een rondje kansloos te verklaren zodat je opnieuw mag beginnen. 'Restart Session', 'Restart Session' en nog eens 'Restart Session'.

Getest op: PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor: pc, Xbox 360

Als je nooit met vrienden of collega's op een digitaal circuit hebt gestreden om wie de allersnelste tijd kan neerzetten, heb je nooit echt een Formule 1-game gespeeld. Pas als je na de tweede sector een paar hondersten voor ligt op het ultieme rondje dat een vriend gereden heeft, weet je wat racen onder druk is. Ineens is die laatste chicane, die je al duizend keer slapend hebt overwonnen, een immens obstakel. Foutjes waarvan je geen idee hebt waarom je ze maakt liggen ineens op de loer. En de ultieme tijd is pas verbroken als je over de streep bent en de Ghost Car vanaf dat moment jouw rondje gaat rijden.

Een dergelijke 'vriendschappelijke' competitie vindt ook plaats in het gameshok van Tweakers.net, waar redacteur Wout Funnekotter, videoredacteur Luke van Drie en ondergetekende elkaar, rijdend in een playseat voorzien van een Logitech G27-stuurtje, continu proberen af te troeven op het Canadese Circuit Gilles Villeneuve in Montréal. Op het moment van schrijven heeft dat overigens nog geen tijd opgeleverd die het zou winnen van de door Sebastian Vettel gereden pole position-tijd; we zitten er nog zo'n anderhalve seconde boven en kunnen dus nog veel van de echte meesters leren.

Naar de Formule 1-school

Juist dat 'leren' is een van de aspecten waar F1 2012 flink op inzet. Dat is ergens niet verwonderlijk. De basis van Codemasters' Formule 1-spel, het racen zelf, was vorig jaar namelijk al op orde. De irritantste bugs uit de 2010-versie waren er uit gehaald en wat overbleef was een prima racegame met, voor hen die dat wensen, F1-wagens die zich ogenschijnlijk realistisch gedroegen. Lees: praktisch onbestuurbaar als je alle rijhulpen uitschakelt en zonder al teveel kennis van racen probeert wat rondjes te rijden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Developer Diary over de Young Drivers Test.

Aan die basis viel weinig te sleutelen. Het rijden was goed en is goed. Het zijn dan ook de zaken om het racen heen waar Codemasters veel tijd in heeft gestoken. Dat vertaalt zich allereerst naar de gloednieuwe Young Drivers Test. Als je het spel voor het eerst opstart, word je meteen meegenomen naar die test, die je twee dagen met wat simpele tests voorschotelt. Je prestaties tijdens die tests hebben invloed op welke teams je een contract aanbieden zodra je aan je carrière mag beginnen. Een leuk idee en ook redelijk gebaseerd op de realiteit, waar jonge coureurs zich ook via tests moeten bewijzen. Maar er is ook een keerzijde aan deze medaille.

Waarom heeft Codemasters er in vredesnaam voor gekozen om de Young Drivers Test verplicht te maken? Je moet de tests per se uitvoeren, wil je aan de carrière kunnen beginnen. Dat geeft op zich niet zoveel, maar de tests zijn vrij eenvoudig en worden onderbroken door diverse laadschermen. Wij hadden na enkele minuten al geen trek meer in het voorproefje en wilden, als ervaren F1-gamespelers, gewoon lekker aan onze carrière beginnen. Mooi niet dus...

Carrièremodus: meer is niet altijd beter

Dat F1 2012 meer een spel voor de gamer met een lange adem is, blijkt ook wel als je eenmaal in de carrièremodus bent beland. Bij het neerzetten van de instellingen zal wellicht opvallen dat de minimumlengte van de races in deze modus nu 25 procent van de totale afstand is. Dat is vaak 'maar' een ronde of 16, 17, maar dat is voor veel gamers best lang. Ook wij vinden dat een F1-race tenminste een rondje pitstops moet bevatten en dus al snel die racelengte moet hebben, maar er zijn genoeg gamers die de Career Mode voorheen doorspeelden met een veel beperkter aantal rondjes per race. Dat die optie er niet meer in zit, is best kwalijk.

F1 2012

Het lijkt er op als Codemasters een en ander niet voldoende doordacht heeft. Op kleinere schaal geldt hetzelfde bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van je auto. Gedurende het seizoen kun je tijdens de vrije trainingen opdrachtjes vervullen voor het team die als beloning upgrades opleveren voor je auto. Leuk en aardig, maar dat kun je alleen doen als je volledige Grand Prix-weekenden rijdt. Kies je alleen voor kwalificaties en races - een populaire keuze - dan zul je de auto niet ontwikkelen. Aan de ene kant kun je zeggen dat dat logisch is, want dan had je maar tijd in de trainingen moeten investeren. Maar is de mensen duperen die daar geen zin in of tijd voor hebben dan een oplossing?

Leuk voor fanatieke F1-fans

Dit alles zorgt er voor dat de carrièremodus eigenlijk vooral leuk is voor de fanatiekere F1-fans onder ons. Gamers die wel de tijd nemen om te testen en die met alle liefde lange races rijden, vinden in F1 2012 waarschijnlijk de beste carrièremodus die Codemasters tot nu toe heeft afgeleverd, ook al is de presentatie op zich weer aan de droge kant. Het 'Be the Driver, Live the life', waarbij je het gevoel moest krijgen ook buiten het circuit een echte coureur te zijn, lijkt overboord gezet. Jammer, maar begrijpelijk: het idee was leuk, maar kwam nooit echt uit de verf.

F1 2012

Er is buiten de races om mede daardoor echter weinig te doen en de impact die je hebt op de fictieve wereld om je heen had wat ons betreft groter mogen zijn. De reacties van het team en de rest van de wereld die je per 'mail' te lezen krijgt, fixeren zich wel erg op podiumplaatsen. Lovende reacties als je vanaf pole position derde wordt, maar geen woord over de keurige zesde plaats die je haalde na als dertiende te zijn gestart: echte F1-fans zullen dat, terecht, vreemd vinden.

Geen standaard-WK meer

Nu had je in F1 2011 nog de mogelijkheid om de carrièrepoespas weg te gooien en gewoon een Wereldkampioenschap te rijden met je favoriete coureur. Je moest dan wel zelf de races selecteren en op een rijtje zetten, maar je kon zo nog een normaal kampioenschap rijden. Zoals je wellicht al weet heeft Codemasters die optie er bij F1 2012 uitgegooid. Het is daardoor effectief niet meer mogelijk om een WK te rijden met een van de echte F1-coureurs. We zijn helemaal voor het respecteren van creatieve vrijheid van de ontwikkelaar en het beoordelen van games op de onderdelen die wél in het spel zitten, maar het niet leveren van een spelmodus waarin je het huidige seizoen zelf kunt rijden met je favoriete coureur is wat ons betreft een blunder van formaat.

Extra uitdagingen en multiplayer

Na het lezen van de vorige pagina mag je alvast de conclusie trekken dat niet alle wijzigingen die Codemasters heeft doorgevoerd helemaal in de smaak vallen. Gelukkig zijn er ook positieve kanten. Zo levert de nieuwe Champions Mode een fijne extra uitdaging. Hier neem je het op tegen de zes wereldkampioenen die momenteel rondrijden in 's werelds hoogste autosportklasse. Elke coureur heeft zijn eigen uitdaging voor je in petto en deze spelmodus levert op die manier wat extra spanning en meer speeltijd op.

Laddercompetitie

Daarnaast is er de gloednieuwe 'Season Challenge'. Je zou hier naar kunnen wijzen als een optie voor de mensen die een carrière willen spelen zonder er zoveel tijd aan kwijt te zijn, maar die vergelijking is eigenlijk niet op zijn plaats. Deze modus is namelijk geen simulatie van het Formule 1-seizoen, maar meer een laddercompetitie. Je rijdt tien races en kiest daarbij steeds een rivaal uit die je twee keer moet verslaan om zijn plek in zijn team over te nemen. Op die manier moet je je dus opwerken, tot je zelf bij de snelste teams zit en kampioen kunt worden.

F1 2012

Twee leuke extra's, maar geen ingrediënten die van doorslaggevend belang zijn bij de keuze of je F1 2012 wel of niet gaat kopen. De aanwezigheid van een split-screen spelmodus is dat wel, en net als bij F1 2011 willen we daar toch even bij stil staan. Het is namelijk bewonderenswaardig om te zien hoe weinig kwaliteitsverlies er optreedt als het spel niet een maar twee actieve spelers op het scherm zet. De spelarving is, afgezien van het feit dat je een kleiner schermpje hebt, nagenoeg gelijk aan wat je krijgt als je in je eentje speelt en dat verdient een groot compliment.

Online

Datzelfde mag gezegd worden van de online spelervaring, waar eveneens weinig aan veranderd is, maar die desondanks wel weer goed is voor een pluspuntje. Vooral het coöperatief rijden van een kampioenschap levert spanning op. Al met al is de online spelmodus uitgebreid genoeg om menig virtueel racer een tijdje zoet te houden, al blijf je zitten met het al oude probleem dat je voor een deel afhankelijk bent van de goede wil van de gamers om je heen; botsers en rammers kunnen nog steeds je races verpesten. Met name in Quick Races, waar je zelf de instellingen niet kunt aanpassen en botsingen dus altijd aan staan, zorgt dat af en toe voor problemen.

Wat valt er nog te verbeteren aan...

Zoals al gezegd, is het rijden zelf weinig veranderd ten opzichte de vorige editie. We noemden bij F1 2011 al hoe lekker de auto's zich lieten besturen en dat is in F1 2012 nog steeds zo. Natuurlijk hebben de auto's, de circuits, de teams en de rijders allemaal een update gekregen voor het lopende Formule 1-seizoen en de onderlinge verhoudingen zijn daar ook op gebaseerd. Leuk om te zien is dat Codemasters ook heeft gelet op sterke en zwakke punten van de auto's. Zo kwalificeerde Michael Schumacher zich dit jaar in Maleisië als derde en ook in het spel zul je zien dat de Mercedes het goed doet op Sepang.

Glibberen op je slicks

Dat is allemaal goed voor de geloofwaardigheid van het spel. Datzelfde geldt voor iets waar we in voorgaande F1-games maar beperkt mee te maken hebben gekregen: veranderende weersomstandigheden. Nee, het is niet nieuw, maar zo hevig als we het in F1 2012 hebben gezien, hebben we het nog niet voor onze kiezen gekregen. We hebben meegemaakt dat we in de Race Director tijdens een race, waar je kunt zien op welke plek iedereen ligt en op wat voor banden ze rijden, alle bandensoorten voorbij zagen komen. Op een bepaald moment tijdens de race in Maleisië reden er Prime, Option, Intermediate en regenbanden rond. Tja, zie dan maar eens de goede te kiezen, terwijl je langzaam richting de pits glibbert.

F1 2012

Dat is slechts een voorbeeld van een van de meeslepende momenten die de gameplay van F1 2012 te bieden heeft. Zoals het een goede F1-game betaamt weet F1 2012 met de regelmaat van de klok wat adrenaline op te wekken, ongeacht in welke spelmodus je bezig bent en wat je precies vindt van alle eerder beschreven randzaken. Het racen is en blijft, zeker als je in het bezit bent van een goed stuurtje, een heerlijke bezigheid. Racen met een controller kan overigens ook, alleen zul je daarbij altijd wat meer rijhulpen nodig hebben.

Keuze voor details en framerate

Net als bij het racen zelf was van tevoren al duidelijk dat het voor F1 2012 moeilijk zou worden om het hoge grafische niveau van zijn voorganger te overtreffen, en dat doet het spel dus ook amper. Dat levert in F1 2012 een tweeledig verhaal over de graphics op. In de eerste plaats zijn de omgevingen nog steeds vrij lelijk, korrelig en wat onverzorgd. Daar staat tegenover dat de auto's zelf wel erg mooi zijn en ook een hoog detailniveau tonen. Het blijft prachtig om te zien hoe de hele wereld in de weerspiegeling van de auto en de helm van de coureur voorbij schiet. We gooien het dan ook voornamelijk op keuzes van de ontwikkelaars, die daar toe verplicht worden door de limieten van de consoles. En om heel eerlijk te zijn: wij hechten dan meer waarde aan dat soort kleine details dan aan de vraag of alle bomen rond het circuit er wel mooi uitzien. Daarbij komt dat het spel continu heel soepel loopt, ook in split-screen. Dan is voor een racegame ook veel belangrijker dan prachtige omgevingen.

Conclusie

We zweven met F1 2012 gevoelsmatig een beetje tussen 'eind goed, al goed' en 'zo dichtbij en toch zo ver weg' in. Het racen is puik, heerlijk, een lust voor elke racegamefan, waarbij de enige opmerking blijft dat alleen fans van echte hardcore racesims zich er niet helemaal in zullen kunnen vinden. Het racen maakt op die manier veel goed van de randzaken waar we minder enthousiast over zijn. Maar in die randzaken liggen de voornaamste veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Een aantal van de gemaakte keuzes, zoals de minimumlengte van de races in de carrièremodus en het feit dat je geen standaard-WK meer kunt spelen, zijn wat ons betreft flinke missers. Daar staat tegenover dat andere elementen, zoals de geloofwaardigheid van de coureurs om je heen en de impact van veranderende weersomstandigheden weer wat beter uit de verf komen. Tel daar de aardige, maar helaas verplichte, Young Drivers Test bij op, en je begrijpt dat we heel erg op twee gedachten hinken. Een fijne racegame die zoveel fijner zou zijn als over een aantal dingen net wat beter na was gedacht.

Pluspunten

+ Racen wederom heerlijk
+ Carrièremodus uitgebreider
+ Detailniveau
+ Young Drivers Test leert je de basis
+ Leuke extra spelmodi
+ Split-screen, lan en online

Minpunten

- Geen 'echt' WK meer rijden
- Carrièremodus stuk tijdrovender
- Young Drivers Test is verplicht om carrière te beginnen
- Online 'botsers' blijven lastig

Cijfer: 8

Titel F1 2012 F1 2012 packshot
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Codemasters
Uitgever Codemasters
(Distributie Benelux: Namco Bandai Partners)
Releasedatum 21 september 2012
F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012F1 2012

Reacties (63)

63
60
30
2
0
25
Wijzig sortering
Ik zat ook lang te wachten op deze game, maar het lijkt er toch op dat ze weinig geinnoveerd hebben met 2012. Wat ik zo uit de review meekrijg is dat ze 2011 gepakt hebben, nieuwe auto's erin en gaan (op de aanpassingen van quickrace ed. na)

jammer overigens dat er weinig over de nieuwe weather engine gesproken word! De weather engine schijnt volledig vernieuwd te zijn, waardoor het nu mogelijk is dat op grote circuits het in bocjht 1 regent, maar aan de andere kant van het circuit kurkdroog is.

Ik vraag me ook af of codemaster nu ook met een serieuze WiiU versie gaat komen. Aangezien de WiiU even krachtig schijnt te zijn als de PS3 (beetje 'wij van WC-eend' verhaal), en de nieuwe controller met touchscreen kan dat wel wat innovatie betekenen..
Goed punt, vooral dit:

"...waardoor het nu mogelijk is dat op grote circuits het in bocjht 1 regent, maar aan de andere kant van het circuit kurkdroog is."

Dat klopt inderdaad. De race op Sepang begon droog, toen ging het achterop het circuit spetteren en toen ik bij de pits (waar het droog was) de beslissing nam om nog een rondje door te rijden, bleek het aan circuit aan de andere kant te zijn veranderd in een zwembad... :P
Waar ik op zit te wachten is dat ze voor een sim/arcade game eens een manier vinden waardoor er meer met respect met andere racers omgegaan wordt.

Ik speel nu een paar weekjes iRacing en die hebben daarvoor een geweldig systeem ontwikkeld, die kijkt hoeveel incidenten je per race hebt... Denk daarbij aan het raken van anderen, raken van de muur, naast de baan rijden en spinnen. Hierdoor zal er echt wel beter gereden worden en is de fun ook hoger...

Kijk ik ook naar de gameplay beelden in deze review is het eerste wat me opvalt hoe als een gek de bestuurder de race probeert te winnen in de eerste bocht. Hij mist totaal z'n rempunt en gaat ver van de racelijn af. De AI houdt er duidelijk rekening mee, maar online moet dit spel echt een crashfest zijn. Dat is ook voor mij de reden om Forza niet meer online te spelen... Iedereen probeert de race in de eerste bocht te winnen...

Als ze daar nou eens een oplossing voor zouden vinden, dan zou online race veel en veel toffer zijn...!
Het feit dat "geen echt WK" en "minimum lengte races in career" hier als minpunten worden aangedragen vind ik toch wel licht overdreven.

Geen echt WK: nee je kunt inderdaad geen volledig kampioenschap doen met een bestaande coureur naar keuze. Als dat echter is wat je wil kun je altijd nog je profielnaam hernoemen naar Coureur X en de career mode starten. Dan heb je precies hetzelfde alleen niet de juiste helm.

Minimum lengte races in career: De career mode is nooit bedoeld als iets dat je "even" doet en aangezien tactiek belangrijk is in de Formule 1 lijkt het niet meer dan logisch dat je een race afstand kiest waarbij een pitstop ook echt nuttig is. Bij 3 tot 10 rondjes slaat een pitstop natuurlijk nergens op. Verder kun je dan om tijd te besparen nu wel kiezen voor de One Shot Qualifying. Maar nogmaals, career mode doe je niet even tussendoor. Dit is bijna hetzelfde als klagen waarom het zo lang duurt in WoW voordat je het hoogste level behaald hebt.
Toch raar dat pc games zoveel goedkoper zijn dan die van console.. zie prijzen hierboven.. Vind ik trouwens niet erg als pc gamer O-)
De console wordt ook met de games terugverdiend, de pc niet.
Je hebt voor de Sony Playstation en Microsoft Xbox een development kit, licentiekosten en je moet met testen intensief letten op de guidelines die gesteld zijn (een foutje in de guidelines en de game mag niet de winkel in).

Hier heb je op de PC vrijwel geen last van. Wellicht dat je de guidelines van de Xbox 360 controller in de gaten moet houden, maar dat is het dan ook wel. Verder is het probleem op PC de verschillende hardware natuurlijk.
Helemaal niet raar, licentiekosten voor Sony en/of MS. Dat heb je niet op de PC.
Heeft imho meer met piraterij te maken. Dat dwingt de uitgevers om de prijzen te drukken.
Dat heeft er nog nooit iets mee te maken gehad. Is puur de licentiekosten die ze gewoon niet kwijt zijn, meer niet. Daarnaast is het tegenwoordig gebruikelijk dat die prijs iets lager ligt. Heb me altijd afgevraagd waarom die niet mee zijn gegroeid, was toch weer extra marge.
Anoniem: 401339 @miknic19 september 2012 12:50
Helemaal niet zo raar hoor. PC Games hoeven geen afdracht te doen aan MS of SONY qua licenties.

Gister op Steam de 2-Pack gekocht. 2x F1 2012 voor 60,-.
Dat is 30,- per persoon. Goedkoper vind je em niet op de release denk ik zo!
Wat betreft het testen in de vrije trainingen, je hoeft een training niet te doen denk ik, deze kan je in F1 2011 direct skippen. Wanneer er dan wel een test voor onderdelen is, doe je deze test en wanneer succesvol behaald, gelijk skippen naar de kwalificatie. En is er geen test, hoef je niet eens te rijden in de vrije training, gewoon gelijk door naar de kwalificatie.

[Reactie gewijzigd door Lucky-Shirt op 22 juli 2024 19:59]

Doe ik in F1 2011 ook. In de training 1 flying lap en op naar kwalificatie.
Zit de Safety car eigelijk in F1 2012 ?,
Ik blijf het jammer vinden dat ze de praidlap (opwarm ronde) niet toevoegen er aan,
lijkt mij weer stukje dichter bij het echte te komen dan.
volgens mij hebben ze de "parade lap" niet geimplementeerd omdat een hele grote groep mensen waarschijnlijk de wagen niet precies op de startplek kunnen parkeren waardoor ze direct een penalty aan de broek krijgen ;)

nouja..ze zouden natuurlijk een drive-assist kunnen implementeren zodra je bij de grid komt...
Zit de Safety car eigelijk in F1 2012?
Met een simpele zoekactie had je dit al kunnen vinden, maar ja, het zit er in. Deed het met F1 2011 ook al, kan me niet voorstellen dat ze zoiets nu er juist uit zouden laten.
Er zijn geen verschillen, de PC versie is "dumbed down" zodat ze zo snel mogelijk, met zo min mogelijk moeite zo veel mogelijk geld kunnen cashen.
Dus er zijn wel verschillen?
Niet vergeleken met de PS3, wel met wat het had kunnen zijn op de PC. ;)
Geen verschillen? Die game is bijna niet te spelen door die 30FPS op de consoles, je kan daardoor totaal niet precies sturen, terwijl het op de PC echt een wereld van verschil is, daar kun je lekker constante rondjes rijden.
Zat al een tijdje te wachten op deze review, toch teleurstelling, getest op de PS3. Had hem liever op de PC gezien. Komt dit nog/ worden de verschillen nog toegelicht?
Hoe staat het dit jaar met de bugs? De vorige jaren had je nogal veel spelbedervende bugs of op zijn minst eigenaardigheden die de wenkbrouwen deed fronsen. De 11/11 setup, de chaos van de pitstops, de rare tire punctures, vastlopers en meer van dat soort dingen. Zijn er nu nog dingen die de game bederven?
Of bv de connectivity? Bij de coop modus (zit die er nog in?) had je snel last van disconnects en daardoor dus weinig zin om door te gaan.

Op zich lijkt me de game wel weer verbeterd, al zal het online wel weer snel neerkomen op het feit dat je wel een goede setup moet gebruiken omdat je anders gewoon niet op de baan kunt blijven. Heb vooral moeite met het afremmen waar ik in de demo toch erg vaak er vanaf schoot, zonder dat ik het idee had echt iets fout te doen.
Voor de manier waarop ik racegames speel lijkt de time-trial modus mij het meest interessant. Echter het is mij niet geheel duidelijk of je deze modus ook online kunt spelen (ik zet een tijd neer en dan kan iemand anders online proberen daarover heen te gaan, beetje a la f1online). Weet iemand of dat mogelijk is?

Ideaal zou natuurlijk de briljante multiplayer modus van f1gp van micrprose zijn, waarbij je online tegen elkaar kunt spelen en met meerdere spelers op 1 computer. Dat zal echter wel niet mogelijk zijn. Weet iemand eigenlijk of er andere spellen zijn die wel zo'n multiplayer modus heeft?
Hij lijkt mij weer helemaal te gek ik kan dus ook niet wachten to dat ik hem heb

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.