Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Acer Iconia Tab A700: veel pixels of te veel pixels?

24-09-2012 • 09:00

52

Multipage-opmaak

Inleiding

Met de nieuwe iPad bracht Apple in maart de eerste tablet met een hogeresolutiescherm op de markt, maar ook diverse concurrenten waren toen al bezig met het verhogen van de schermresolutie. In januari toonden Asus en Acer op de CES-elektronicabeurs bijvoorbeeld allebei al tablets met een resolutie van 1920x1200 pixels.

Asus' Transformer Infinity hebben we eerder al besproken, en ditmaal kijken we naar Acers Iconia Tab A700. Van buiten lijkt Acers tablet identiek aan de A510 en ook de processor is hetzelfde; het grote verschil is het beeldscherm van de A700. Waar de A510 een resolutie van 1280x800 pixels heeft, kreeg de A700 een scherm met een resolutie van 1920x1200 beeldpunten.

In het verleden hebben we de schermkwaliteit van Acer-tablets regelmatig moeten bekritiseren, en we waren dus heel benieuwd hoe het scherm van de A700 zich in de praktijk zou gedragen.

Behuizing en uiterlijk: oude bekende

Ten opzichte van de A510 is er aan de buitenkant van de A700 zowat niets veranderd; het grootste verschil is het ontbreken van de Olympische Spelen-sponsoring die bij de A510 de achterkant 'sierde'. De achterkant is bekleed met een soort rubber. Dat heeft een profiel van kleine putjes maar voelt desondanks wat glad aan, al denken we niet dat hij makkelijk uit je handen zal glijden. Hij is grofweg even groot en even zwaar als de A510, en onze kritiek op dat vlak blijft dan ook staan; ook de A700 is weer dikker en zwaarder dan zijn concurrenten en het is niet prettig om hem wat langer met één hand vast te houden.

Acer Iconia Tab A700

Over de A510 schreven we dat het met de bouwkwaliteit 'wel goed zat', en omdat de A700 dezelfde behuizing gebruikt, hadden we geen verschillen verwacht. Ons testmodel bleek echter niet erg stevig in elkaar te zitten. Toen we de lader aansloten en wat druk op de stekker uitoefenden, kwam het scherm los van de behuizing. Acer heeft ons verzekerd dat dat een fout in ons testexemplaar was, maar kon ons niet op korte termijn aan een tweede sample helpen. We hebben dus niet kunnen controleren of de tablet normaal gesproken beter is afgewerkt.

Net als bij de A510 levert Acer weer een verloopkabeltje mee dat van de micro-usb-aansluiting een normale usb-aansluiting maakt. Zo kan je bijvoorbeeld een usb-stick, een externe schijf of een toetsenbord aansluiten. De micro-usb-aansluiting wordt ook gebruikt om de tablet op te laden, al is hier wel een aparte lader voor nodig; een gewone usb-lader werkt niet.

De A700 beschikt over een micro-sd-kaartlezer die achter een klepje is weggewerkt. We houden eigenlijk niet zo van klepjes omdat die te vaak in de weg zitten, maar een kaartlezer zal waarschijnlijk minder vaak worden gebruikt dan bijvoorbeeld een usb-poort. Achter hetzelfde klepje was bij ons testexemplaar ook nog ruimte voor een simkaartslot, maar die was niet in gebruik. Naast het klepje zit verder nog een micro-hdmi-uitgang.

Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700

Hardware en prestaties: Tegra 3 moet aan het werk

Tegra 3Bijna alle Android-tablets die in de laatste maanden zijn uitgekomen, gebruiken de Tegra 3-soc. Nvidia heeft echter drie versies van de Tegra 3 geproduceerd: de T30L, de T30 en de T33.

De T30L is bedoeld voor de wat goedkopere tablets en zowel cpu als gpu zijn bij deze variant wat lager geklokt. De L-versie wordt onder meer in de Nexus 7 en de Transformer Pad 300 gebruikt. De T30 is de standaarduitvoering van de Tegra 3 en de T33 is ten slotte een hoger geklokte versie, die bijvoorbeeld in Asus' Transformer Pad Infinity wordt gebruikt. Asus koos hiervoor omdat het hoge full-hd-resolutie van de Infinity betekent dat de hardware met meer rekenwerk wordt opgezadeld.

Het scherm in de A700 heeft dezelfde resolutie als dat van de Infinity, maar Acer gebruikt toch de T30. De chip is hoogstwaarschijnlijk gekoppeld aan op 1066MHz geklokt lpddr2-geheugen in plaats van het snellere 1600MHz-ddr3-geheugen dat in de Infinity zit. Het is dus maar de vraag is de T30 genoeg rekenkracht en geheugenbandbreedte heeft om een hogeresolutiescherm aan te sturen.

CFBench laat zien dat de TF33 in de Transformer Infinity duidelijk beter presteert dan de T30 in de A700. Voor een Tegra 3-tablet doet de A700 het echter niet slecht; hij laat Asus' Transformer Prime bijvoorbeeld achter zich.

In de meeste gevallen vinden we de standaardtests van GLBenchmark niet meer zo relevant, omdat we bij tablets met een resolutie van 1280x800 pixels tegen de vertical sync-limiet van 60Hz aanlopen. Vanwege de hoge resolutie wordt die limiet bij de A700 echter bij lange na niet gehaald.

Hier is meteen duidelijk wat de impact van de hogere resolutie op de grafische prestaties is. De gpu moet 2,25 keer zoveel pixels renderen als bij de meeste tablets en de framerate krijgt dan ook een grote opdonder. De extra kracht en bandbreedte van de T33 in de Transformer Infinity maken bij de Egypt-test nog weinig verschil, maar in de Pro-test wordt de A700 ruim verslagen.

We vermoeden dat vooral de lagere geheugenbandbreedte de A700 hier parten speelt. De T33-gpu van de Transformer Infinity is namelijk niet hoger geklokt dan de T30-gpu van de Acer - maar het ddr3-geheugen van de Asus biedt ongeveer 6,4GB/s aan bandbreedte waar de Acer op 4,26GB/s blijft steken.

Toen Apple de A5X-soc voor de nieuwe iPad ontwikkelde, stapte het bedrijf over van een dual- naar een quadchannel-geheugencontroller, die maar liefst 12,8GB/s kan transporteren. De iPad heeft natuurlijk een nog veel hogere resolutie dan de A700, maar het is duidelijk dat een hoge resolutie ook een hoge geheugenbandbreedte vereist.

In de offscreen tests is de resolutie voor alle geteste apparaten gelijk; hier nestelt de A700 zich dan ook netjes tussen de andere Tegra 3-tablets. Uiteraard is de Asus Infinity nog steeds beduidend sneller.

Hoewel de 3d-prestaties dus flink onder de hoge resolutie te lijden hebben, zijn de systeemprestaties volgens AnTuTu prima in orde.

Software: de Ring

De software op de A700 is voor zover we konden zien gelijk aan die van de A510. Acer heeft Android niet volledig op de schop genomen, zoals Samsung dat bijvoorbeeld wel heeft gedaan met zijn TouchWiz-skin, maar er zijn wel een aantal aanpassingen.

Acers paradepaardje is de Acer Ring. In de systeembalk zit een groen icoontje waarmee een groot, rond menu in het midden van het scherm kan worden opgeroepen. Aan de rechterzijde staat een waaier met thumbnails van bookmarks, links bevindt zich de volumeregeling en rondom het midden kunnen vier snelkoppelingen gezet worden. De knop in het centrum opent een zoekvenster.

Toen we Ring begin dit jaar voor het eerst testten was het traag, toen we de A510 reviewden was het snel, en met de A700 is het systeem weer traag geworden. Het scrollen door de bookmarks werkt nog wel vlot, maar het duurt soms enkele seconden voordat het menu verschijnt. Zelfs in het beste geval zit er een duidelijke vertraging in het starten.

Verder is onze mening over Ring ongewijzigd; het biedt weinig meerwaarde ten opzichte van de standaard Android-interface. Om met Ring een app te starten, moet eerst op de knop in de systeembalk aangetikt worden en daarna het icoon van de app. Met evenveel aanrakingen kan je gewoon het homescreen oproepen en een app selecteren. Ook de bookmarks kunnen als iconen in het homescreen worden opgenomen. Het afregelen van het volume kost wel minder klikken dan zonder ring, maar wie de fysieke knoppen aan de zijkant van de behuizing gebruikt, is uiteraard nog veel sneller klaar.

Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots

Handiger zijn de snelkoppelingen op het lockscreen. Android 4.0 heeft standaard een snelkoppeling naar de camera op het lockscreen, en Acer heeft het mogelijk gemaakt om daar nog een paar extra app-iconen aan toe te voegen. Zo kan je net even wat sneller naar de browser of naar de mail-app.

Ook handig zijn de sneltoetsen die Acer, net als Samsung en Asus, aan het optiemenu heeft toegevoegd. Als je rechtsonder op de systeembalk tikt, zitten bovenaan het uitklapmenu knoppen om onder andere wifi, bluetooth, gps en de vliegtuigstand in of uit te schakelen.

Games

Bij de benchmarks zagen we al dat de Tegra 3-soc het redelijk moeilijk heeft met de hoge schermresolutie van de A700 en dat merkten we ook bij het spelen van 3d-games. We hebben onder andere Shadowgun en Real Racing 2 gedraaid en de framerates lagen duidelijk lager dan bij tablets met een resolutie van 1280x800 pixels.

We zouden de games zeker niet onspeelbaar noemen en de gemiddelde framerates zijn acceptabel, maar er waren regelmatig duidelijk merkbare dips. In Shadowgun begon het beeld bijvoorbeeld te schokken bij intense vuurgevechten, en bij Real Racing 2 had de tablet het zwaar als er veel auto's tegelijk in beeld kwamen en bij replays.

Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots Acer Iconia Tab A700 - screenshots

Scherm: verbazend goed

In het verleden hebben we vaak stevige kritiek geleverd op de schermen die Acer voor zijn tablets gebruikt: zo was de touchscreen-elektronica van de A500 zichtbaar en was de kleurreproductie van de A510 verre van ideaal. In tegenstelling tot veel concurrenten gebruikte Acer bovendien pva-panelen, die minder goede kijkhoeken leverden dan de ips-panelen van de concurrentie.

Met de A700 zet Acer gelukkig een grote stap vooruit: ook deze tablet is voorzien van een ips-paneel. We vinden nog altijd dat tablets met een resolutie van 1280x800 prima bruikbaar zijn, maar de extra pixels van het full-hd-scherm zijn welkom, zeker bij het lezen van tekst.

Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken
Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken Acer Iconia Tab A700 - kijkhoeken

De kijkhoeken zijn beter dan we gewend zijn van vorige Acer-tablets. Het ips-paneel verliest onder een grote kijkhoek wel iets van zijn helderheid, maar dat zien we bij alle ips-panelen. Belangrijker is dat de kleurreproductie onder verschillende hoeken een stuk consistenter is.

Acer Iconia Tab A700 - gamut

Acer Iconia Tab A700 - rgb balans

Het verschil met de A510 is gigantisch. Waar de kleurtemperatuur bij de A510 nog veel te laag was en er grote kleurfouten waren, kunnen we op het scherm van de A700 nauwelijks iets aanmerken. Groen en rood vertonen minieme afwijkingen, maar in vergelijking met andere tablets zijn de kleurfouten verwaarloosbaar.

De helderheid is in vergelijking met de concurrentie aan de lage kant en dat bleek in de praktijk voor problemen te zorgen, vooral bij wat meer omgevingslicht. Het scherm is namelijk van zichzelf al erg spiegelend, en het was soms moeilijk om het scherm af te lezen.

Zwartwaarde (250 cd/m²)
Telefoon / TabletHelderheid in cd/m², lager is beter
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
******
0,23
Apple iPad 2
*******
0,25
Asus Transformer Prime
*******
0,25
Acer Iconia Tab A700
********
0,28
Samsung Galaxy Tab 8.9
********
0,29
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
********
0,30
Apple iPad (3e generatie)
********
0,30
Nexus 7
*********
0,31
Samsung Galaxy Note 10.1
*********
0,31
Contrast (250 cd/m²)
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
*********
1104
Apple iPad 2
********
979
Asus Transformer Prime
*******
967
Samsung Galaxy Tab 8.9
*******
862
Acer Iconia Tab A700
*******
862
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
******
830
Apple iPad (3e generatie)
******
829
Nexus 7
******
822
Samsung Galaxy Note 10.1
******
800

De zwartwaarde is met 0,28 cd/m² prima verzorgd en het resulterende contrast van 862:1 voldoet voor een dergelijk scherm wel ongeveer aan onze verwachtingen.

Accu: beter dan verwacht

Bij de Asus Transformer Infinity zagen we dat de accuduur door de hoge schermresolutie en de snellere Tegra 3-chip niet bijster goed was. De A700 heeft dezelfde resolutie maar gebruikt een lager geklokte Tegra 3-variant, waardoor hij in theorie iets langer mee zou moeten gaan dan de Infinity.

Accuduur - browsen (250cd/m²)
Telefoon / TabletSoCOSTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Omap 4430 Android 4.0.3
*********
509
Samsung Galaxy Note 10.1 Exynos 4412 Android 4.0.4
********
492
Apple iPad 2 Apple A5 iOS 5.1
********
468
Apple iPad (3e generatie) Apple A5X iOS 5.1
********
450
Nexus 7 Tegra 3 Android 4.1
*******
449
Asus Transformer 300T Tegra 3 Android 4.0
******
385
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 Omap 4430 Android 4.0.3
******
360
Acer Iconia Tab A700 Tegra 3 Android 4.0.4
******
356
Toshiba AT300 Tegra 3 Android 4.0
******
350
Asus Transformer Prime Tegra 3 Android 4.0
*****
325
Asus Infinity TF700T Tegra 3 Android 4.0
*****
301
Samsung Galaxy Tab 7.7 Exynos 4210 Android 3.2
*****
300
Acer Iconia Tab A510 Tegra 3 Android 4.0.3
*****
295
Asus Transformer Prime Tegra 3 Android 4.0.4
*****
288
Accutest - Film (250cd/m²)
Telefoon / TabletSoCOSTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy Tab 7.7 Exynos 4210 Android 3.2
*********
777
Apple iPad 2 Apple A5 iOS 5.1
********
692
Apple iPad (3e generatie) Apple A5X iOS 5.1
******
582
Acer Iconia Tab A510 Tegra 3 Android 4.0.3
******
565
Acer Iconia Tab A700 Tegra 3 Android 4.0.4
******
550
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Omap 4430 Android 4.0.3
******
525
Asus Transformer Prime Tegra 3 Android 4.0.4
******
519
Nexus 7 Tegra 3 Android 4.1
******
509
Asus Transformer 300T Tegra 3 Android 4.0
******
505
Samsung Galaxy Note 10.1 Exynos 4412 Android 4.0.4
*****
491
Asus Transformer Prime Tegra 3 Android 4.0
*****
484
Asus Infinity TF700T Tegra 3 Android 4.0
*****
455
Toshiba AT300 Tegra 3 Android 4.0
*****
452
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 Omap 4430 Android 4.0.3
*****
417

In de praktijk blijkt dat hij het inderdaad beter doet, en met een heel behoorlijke marge. Bij de browsetest is het een degelijke middenmoter en in onze filmtest eindigt hij zelfs net in de top vijf.

Traag geheugen en langzaam booten

Veel Android-apps maken gebruik van een SQLite-database om gegevens op te slaan. Apps met een grote database moeten deze elke keer laden als ze gestart worden; goede SQLite-prestaties zijn dus belangrijk.

Om deze prestaties te meten, gebruiken we RL Benchmark. Deze app voert diverse databaseoperaties uit, waaronder inserts, deletes, en updates, en houdt bij hoe lang dat allemaal duurt. Indirect geeft deze benchmark ook een indicatie van de lees- en schrijfsnelheid van de '/data'-partitie, waarop de apps en hun databases zich bevinden.

De A700 presteert hier ronduit teleurstellend en dat ga je dus merken als je apps met grote databases draait of als je het opslaggeheugen zwaar belast. Als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid apps installeert of updatet, moet je bij de A700 wat meer geduld hebben dan bij andere tablets.

Omdat mensen tablets vaak zullen gebruiken om in de trein of het vliegtuig een filmpje te bekijken, is het natuurlijk prettig als je de videobestanden snel kan overzetten. Daarom testen we sinds kort ook de overdrachtssnelheden.

Bestandsoverdracht (sequentieel)
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
iPad 2 (iOS 6.0)
*********
19,67
iPad 3 (iOS 6.0)
********
18,63
Samsung Galaxy Note 10.1
******
14,16
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
*****
11,42
Nexus 7
*****
10,49
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
****
9,57
Acer Iconia Tab A700
***
7,91
Samsung Galaxy Tab 8.9
***
6,56
Yarvik 467
**
5,53
BlackBerry Playbook
**
4,99

Bij de eerste test kopiëren we een groot filmbestand naar de tablet om de sequentiële snelheid te testen. De A700 is met 7,91 MB/s niet bepaald vlot.

Bestandsoverdracht (kleine files)
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
iPad 2 (iOS 6.0)
*********
14,26
iPad 3 (iOS 6.0)
********
13,67
Samsung Galaxy Note 10.1
*******
11,71
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
******
10,58
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
*****
9,11
Yarvik 467
***
5,75
Samsung Galaxy Tab 8.9
***
5,75
Nexus 7
***
5,13
Acer Iconia Tab A700
**
3,75
BlackBerry Playbook
**
3,15

We testen ook de overdracht van verschillende kleine bestanden om te zien wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een serie mp3-bestanden overzet. De gemiddelde snelheid bedraagt hierbij slechts 3,75MB/s en daarmee weet de A700 alleen de Playbook van BlackBerry achter zich te laten.

In BrowserMark is de A700 de traagste Tegra 3-tablet tot nu toe, al is het verschil met de A510 niet groot. De Infinity is met zijn hogere kloksnelheid uiteraard sneller.

Booten
Telefoon / TabletTijd in seconden, lager is beter
Apple iPad 2
***
17,30
Apple iPad
***
19,10
Apple iPad (3e generatie)
****
25,10
Toshiba AT300
****
26,50
Samsung Galaxy Note 10.1
****
27,00
Samsung Galaxy Tab 7.7
****
27,00
Nexus 7
*****
34,00
Sony Tablet S
******
35,33
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
******
38,00
Asus Transformer Prime
******
38,94
Asus Transformer 300T
******
39,25
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
******
40,00
Asus Infinity TF700T
*******
46,30
Acer Iconia Tab A510
*******
47,00
Acer Iconia Tab A700
*********
54,00

De slechte prestaties van het geheugen die we bij RLBenchmark zagen, hebben ook hun weerslag op de opstarttijd van de A700. Met 54 seconden is hij in deze test hekkensluiter.

Specificaties en gallery

Merk en Type
Merk Acer
Productserie Iconia Tab
Type A700 32GB
Technische Specificaties
Cpu-type Nvidia Tegra 3
Geheugengrootte 1GB
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1"
Schermresolutie 1920x1200
Lcd-panel ips
Touchscreentechniek capacitief
Multitouch-touchscreen ja
Video-uitgangen micro-hdmi
Cameraresolutie 5 megapixel
Opslag
Opslagcapaciteit 32GB
Hardeschijftype solid state disk
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro eXtended Capacity, Secure Digital Micro High Capacity
Interfaces
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth Bluetooth 2.1
Fysieke specificaties
Gewicht 665g
Hoogte 175mm
Breedte 260mm
Diepte 11mm
Kleuren zwart
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 4.0
Accucapaciteit 9Wh
Bijzonderheden micro-usb, verloopkabel naar usb
Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700 Acer Iconia Tab A700

Alternatieven

Er zijn op dit moment nog bar weinig tablets met een schermresolutie van 1920x1080 pixels of hoger. Apple heeft natuurlijk zijn nieuwste iPad, Asus heeft de Transformer Infinity, en daarmee hebben we het aanbod eigenlijk wel gehad.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad WiFi (voorjaar 2012) 16GB Zwart
Apple iPad WiFi (voorjaar 2012) 16GB Zwart

De nieuwste iPad bevindt zich in dezelfde prijsklasse als de A700 maar heeft een duidelijk hogere resolutie. Ook is deze tablet in het gebruik iets sneller. De Apple is echter uitgerust met 16GB opslaggeheugen in plaats van de 32GB van de A700, en er is geen micro-sd-kaartslot.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Transformer Pad Infinity WiFi 64GB Goud
Asus Transformer Pad Infinity WiFi 64GB Goud

De Transformer Infinity draait op Android en is daarmee natuurlijk de grote concurrent van de A700. Asus' tablet is een stuk lichter, bevat een snellere variant van de Tegra 3-chip en is dunner. De accuprestaties zijn echter wat minder dan die van de A700 en bovendien is de Asus flink duurder.

Conclusie

De schermen die Acer vroeger gebruikte waren doorgaans niet best, maar met het scherm van de A700 is heel weinig mis. De kleurreproductie is beter dan bij bijna alle concurrenten en de kijkhoeken zijn een stuk beter dan bij vorige Acer-tablets. Alleen de helderheid had wat hoger gemogen.

Afgezien van het scherm heeft Acer in feite een A510 gepakt en daar een nieuwe naam aan gegeven. Daar zijn we minder blij mee, want dat betekent dat de tablet nog steeds redelijk zwaar en dik is. Bovendien heeft de Tegra 3-chip vrij veel moeite met het renderen van al die extra pixels. Het lijkt erop dat concurrent Asus de betere keuze heeft gemaakt door voor zijn Transformer Infinity de duurdere, maar ook snellere T33-variant van de Tegra 3 te gebruiken.

De vraag is dus of die extra pixels opwegen tegen de wat forse behuizing en de wat mindere prestaties. Als je ergonomie en snelheid van een tablet belangrijk vindt, dan zijn er betere alternatieven te vinden. Als je op zoekt bent naar een tablet met fraaie kleuren en veel pixels, bijvoorbeeld om foto's of video op te bekijken, dan is de A700 echter een heel interessante optie.

Pluspunten

+ Bijna perfecte kleurreproductie
+ Micro-usb- en -hdmi-aansluitingen

Minpunten

- Processor heeft moeite met de hoge resolutie
- Relatief zwaar en dik

Reacties (52)

52
51
32
2
0
10
Wijzig sortering
Wordt het niet eens tijd voor GLBenchmark 2.5 ipv die serieus verouderde 2.1 met z'n vertekende resultaten?

In 2.1 is de score voor 99% afhankelijk van de fill- en texture rate. 2.5 maakt veel meer gebruik van shaders wat een realitischere score geeft.


@South_Styler (hierboven) - er is voor fabrikanten als Acer gewoon niet veel anders als een Tegra 3. De A5X is van Apple, de Exynos 4412 is momenteel nog niet beschikbaar voor 3e partijen (of was in ieder geval nog niet beschikbaar tijdens de ontwikkelfase van deze tablet), en de Qualcomm S4 SoC's zijn slecht leverbaar.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 20:23]

Zoals ook in de review genoemd wordt is er ook een snellere Tegra 3, en ASUS gebruikt deze in de Infinity. Als Acer ook voor deze had gekozen zou de performance ook hier een stuk beter zijn. En dat de tablet dan een paar tientjes duurder was geworden is denk ik niet echt een probleem, maar ja, het is natuurlijk goedkoper om de A510 te nemen en alleen het scherm te veranderen. Met een snellere Tegra 3 hadden ze ook sneller geheugen en misschien wel wat moederbord wijzigingen moeten doen. En dat kost weer tijd en geld. Wat dan de betere beslissing is moet blijken voor Acer.
En dan zie je natuurlijk de prijzen en dan sla je helemaal achterover. Vanaf €399,- is natuurlijk een ontzettend mooie prijs voor een tablet met hogere resolutie scherm. Natuurlijk zijn er ook andere mooie tablets in deze prijscategorie, maar de Asus Infinity heeft toch een ander prijskaartje. Misschien toch interessant om de volgende keer in de stad een kijkje te gaan nemen. De vraag is alleen hoe het natuurlijk zit met de duurzaamheid van deze tablet. Mijn persoonlijke ervaring is toch echt dat Acers een stuk vaker kapot gaan dan de meeste andere fabrikanten, maar misschien is dat dus met de tablets anders.
Wel belachelijk dat er weer een aparte USB-lader moet worden gebruikt.

Het plan van de EC om USB-laders standaard te maken was bedoeld om de wildgroei aan verschillende laders aan banden te leggen om zo het milieu te ontlasten.

Wat heeft dit voor zin als Acer weer met een eigen implementatie van een USB-lader aan komt kakken ? Ja, ze voldoen aan de eisen die de EC heeft opgelegd maar slaan de plank alsnog geheel mis.

Kortom; weer een zinloze lader die nergens anders voor te gebruiken valt ...
Helemaal niet belachelijk, dit is ter bescherming voor de consument. Ze hebben een MicroUSB-poort, die wel degelijk door een standaard MicroUSB-kabel kan worden opgeladen. Echter kan dit alleen met het scherm uit, en gaat dit langzaam doordat standaard laders niet genoeg leveren voor de batterij in deze tablet.

De adapter die bij deze Acer(s) zit, past in hetzelfde gaatje, maar past niet in andere MicroUSB poorten, juist zodat je je andere apparaten niet opblaast wanneer je de veel sterkere adapter plaatst.

Als 'de standaard' niet genoeg kan leveren om een apparaat op te laden, lijkt het me ook weinig zinvol om je aan die standaard te houden. In mijn optiek doet Acer het hier juist goed: Ze verzinnen iets waardoor de aansluiting 'backwards compatibel' is, en hun nieuwe lader niet andere apparatuur naar de knoppen helpt.
Wat je zegt klopt eigenlijk ook niet helemaal.
Apple levert gewoon een normale USB-oplader met zijn iPad mee die 10W kan geven (2A)
Maar daarmee kan ik gewoon ieder willekeurig USB apparaat opladen wat ik wil (MP3-spelertjes, smartphones, GPS-sporthorloges....)
Gewoon het USB kabeltje van het betreffende apparaat inprikken en laden maar, er wordt echt niets opgeblazen hoor, zolang die oplader netjes 5V geeft.

Geen reden om van de standaard af te wijken dus.
Maar Acer zal wel op 10 Volt zijn gaan zitten ofzo.... rare snuiters.
Da's geen Acer-iets, veel meer tablets worden met meer-dan-5V-adapters geleverd. Ook de Transformer serie heeft een 12V lader, als ik me niet vergis.

En nogmaals: De Acer kán worden opgeladen met een 5V lader, alleen duurt dit veel langer en moet het scherm uitstaan. Waarschijnlijk trekt het scherm de accu sneller leeg dan een 5V lader deze kan laden :P
Dat heeft minder met het aantal volts te maken en meer met het aantal ampères dat geleverd kan worden. Een USB2 aansluiting op je PC levert inderdaad maar 500 mA/h, wat neer komt op 2,5 VA (=Watt).

Formule is P (vermogen) = U (spanning) x I (Ampère). In deze formule kan vermogen aangegeven worden in Watt of VA (Volt-Ampère).

Volt is enkel de hoogte van de spanning. De ampères bepalen de druk die er achter de spanning staat.

Even een vergelijk :

5 volt / 2,4 ampère = 12 VA (12 Watt)
12 volt / 1 ampère = 12 VA (12 Watt)

Als een apparaat een hybride laadcircuit heeft dat met zowel 5 als 12 volt spanningen overweg kan maakt het (theoretisch gezien) geen enkel verschil qua laadtijd welke spanning er gebruikt wordt. De enige voorwaarde is dat de ampères ook ongeremd via het laadgedeelte in de accu terecht komt.

Echter is het veelal zo dat het 5 volt laadgedeelte is beperkt op het 500 mA/h gedeelte dat normaal gesproken uit een USB-aansluiting komt. Als je hier een adapter op aansluit die veel meer stroom levert heb je inderdaad kans dat je het geheel sloopt. De spanningsregelaars en omliggende elektronica hebben wel een bepaalde marge om dit op te vangen maar er zit natuurlijk wel een grens aan wat mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 20:23]

Eén klein foutje, W staat voor arbeid en niet voor vermogen ;) P is vermogen.
Vooruit dan; bij deze gecorrigeerd :-) Thanks ^^
Sorry, maar je hebt je natuurkunde lessen niet helemaal begrepen en verspreidt hier onzin. De eenheid van spanning is Volt en die geeft de 'druk' aan in jouw vergelijking. Wat er uit het stopcontact komt is een spanningsbron (en geen stroombron) en dan hangt de daaruitvolgende stroomsterkte (met als eenheid Ampere) alleen af van de weerstand/impedantie van het circuit (apparaat dus). De stroomsterkte die een 500mA of een 2A oplader levert zal hetzelfde zijn zolang ze beide 5V leveren en de stroomsterkte niet boven de 500mA uitkomt (maw als er een apparaat met een redelijk hoge weerstand wordt aangesloten). Als de stroomsterkte wel daarboven komt (dwz als de weerstand van het aangesloten apparaat laag is) dan zal de 500mA oplader niet de benodigde stroom meer kunnen leveren en vervolgens een lagere spanning afgeven.
Ik merk wel dat als ik mijn iPhone wil opladen met een Logitech USB-lader (die bij mijn toetsenbord zat) het langer duurt voordat het toestel op deze lader reageert alvorens op te laden.

Het laden op zich gaat net zo snel; echter merk je wel dat er een stukje elektronica in zit dat test wat voor een apparaat er wordt aangesloten.
@redah : Voor USB geldt 3,3 en 5v. Dat is een specificatie van de USB-standaard.

Als je lader een hogere spanning levert wordt er dus afgeweken van deze standaard en mag je het geen USB-lader noemen. Een apparaat dat via USB opgeladen dient te worden kan nooit opgeblazen worden d.m.v. een USB-lader, tenzij er wordt afgeweken van deze standaard.

Ik vind het ergerlijk dat er zo veel variaties zijn ontstaan op de USB aansluiting aan zich. Nu krijg je ook nog eens dat fabrikanten gaan zitten prutsen aan de pin-layout en voedingsspanning ?

Wat heeft USB dan nog voor zin ?
Sorry maar je kunt een 100A adapter eraan hangen, je blaast iets niet op. Een telefoon houdt zijn max laadstroom toch op een 900mA in het beste geval.
@RoeIN : Als het laadgedeelte voldoende weerstand heeft om de overige 99,1 Ampère tegen te houden wel ja. Ik zou toch maar uitkijken met dit soort statements ..
Prijs is leuk maar als ik naar de snelheid kijken, booten enz wordt ik daar niet zo vrolijk van. Ik irriteer mij al snel aan te langzaam en dan kan het scherm nog zo mooi zijn als het niet vooruit te branden is, zonde van het geld.
Als het goed is boot je maar 1x per dag, dat dat langzaam gaat neem je dan toch voor lief als je daar een Full HD scherm voor terug krijgt? Tenslotte kijk je en doe je het meeste met het scherm (daar is het immers een tablet voor). Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de hoge resolutie niet als pluspunt wordt genoemd. De zwakke CPU prestaties doen daar niets aan af.
Klein beetje oftopic, maar eigenlijk ook niet:

De Ouya heeft toch ook een Tegra 3? Ik ben bang dat als je die dan op een TV aansluit je feitelijk dezelfde problemen zou moeten krijgen.

Hoe zou dit zich verhouden tot de spellen die ze ervoor aan het maken zijn of zou je dan alles liever op 720p willen afspelen?
De Ouya gebruikt een nieuwere/snellere versie van de tegra3. (wiki)
Net als de in de review aangehaalde ASUS Transformer Pad Infinity

Dus die zou wat beter moeten performen dan deze Acer

[Reactie gewijzigd door Qazwaplol op 23 juli 2024 20:23]

1 keer per dag is best overdreven, een tablet verbruikt weinig stroom in standby, dus 1 keer per week/ maand is meer reëeler
De TF300 komt meer in de buurt wat prijs betreft ja. Maar die heeft dan weer een lagere resolutie.
Ik heb anderhalve week geleden de Infinity gekocht met dock en vond, en daar schrok ik toch een beetje van, die te traag. Dus de Inconia lijkt me dan helemaal niet voldoen.

Aan de andere kant ben ik nu flink bezig geweest om de software te optimaliseren... met root toegang that is, en een combinatie van flink wat uitschakelen, bepaalde software vervangen en nog wat andere kleine ding doet wonderen (ik sta er nog steeds van te kijken). Dus wie weet is er hoop voor de Iconia met wat software updates.
Vind 399 nu toch niet in dezelfde prijs categorie als 499, is toch 25% duurder, en dan kijk ik nog naar 16GB versie, ga je naar 32/64GB versies is het verschil nog veel groter .
Anoniem: 303253 @k99524 september 2012 10:28
De iPad staat voor ongeveer 450 in de PW dus dat is iets meer als 10% duurder. De Acer is alleen bij de Saturn nu 399 volgens de PW maar is niet te bestellen online. Overige winkels hebben hem tussen de 450 en 499. Dus vind dat nog steeds in de zelfde prijs categorie.

Dan heb je alleen nog dat de iPad minder opslag heeft maar dat ligt aan de gebruiker of je daar voldoende aan hebt en het blijft dus een prima alternatief voor deze Acer.
Naast wat Pasquald zegt over de prijs, krijg je bij de iPad natuurlijk weer een andere klasse bouw-kwaliteit en wel acceptabele performance.

Alleen de opslag bij de iPad is dan weer relatief duur, zoals al genoemd. Het is maar net wat je voorkeur is.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 23 juli 2024 20:23]

Anoniem: 449164 24 september 2012 09:10
Lijkt mij met deze prijs toch een goede concurrentie voor de Samsung Galaxy Note 10.1 en de iPad (voorjaar 2012), zelfde prijs, goed scherm, alleen niet heel snel. Nou is de gemiddelde concument geen Tweaker dus is het een prima product voor die markt.

Nadeel is natuurlijk dat Acer op smartphone en tablet gebied heel onbekend is tegenover Samsung en Apple, ben dus heel benieuwd wat deze tablet gaat brengen.
De Note 10.1 is op vrijwel alle punten superieur. De verschillen zijn op sommige vlakken enorm. Ik zou toch eerder voor de Galaxy Note 10.1 gaan. Dat Acer aangaf dat het zwakke punt in de behuizing enkel bij dit testexemplaar was stelt mij niet gerust; Acer heeft sowieso al de reputatie om gammele apparaten in elkaar te zetten...
Maar het scherm van de Note is weer veel slechter, en ook bij de Note hapert de interface.
Neem een Exite 10, als het scherm helemaal zwart is zie je een beetje backlight bleed, maar verder is hij veel beter dan zijn concurentie (a510, tf300)
Leuke review

Als aandachtspuntje (ik wil echt niet zeiken)

Maak ff het scherm schoon als je een top view filmt.. ik vond het jammer dat al die stofjes en vingerprints erop zaten, als we een review spitsen op het scherm..
Is wel lekker eerlijk voor een review.
Is een full HD resolutie niet heeel wat anders dan 1920*1200, iets met beeldverhoudingen?
Ja, android tablets hebben in de regel een 16:10 beeldverhouding.
Anoniem: 309522 24 september 2012 09:42
Jammer dat het apparaat tekort schiet op processor kracht, maar heel eerlijk gezegd niet onverwacht. Ik heb bij Acer, ondanks de goede prestaties en toch echt wel veeeel betere en mooiere producten van de laatste tijd, toch altijd wel zoiets van ja oké mooi, maar wat is er mis mee. En het jammere is dat ze dat keer op keer toch weer bewijzen, met de vorige tablets een slecht scherm en nu weer te weinig kracht voor een mooi scherm.

Dat is volgens mij ook het probleem van Acer, zo veel mogelijk producten de markt op brengen maar niks is echt goed ontwikkeld. Een probleem als geringe processorkracht wordt uiteraard gemerkt bij het testproces, maar dan wordt er daar blijkbaar gezegd, jongens dat maakt niet zo veel uit breng hem nou maar gewoon de markt op.

ff Offtopic, iemand enig idee wat het nummer op het eind van de video is?
Ik heb bij Acer produkten nog steeds het gevoel alsof het voor (no offense) huisvrouwen is gemaakt en niet voor veeleisende gebruikers (waaronder tweakers).
Een mooi scherm, maar de rest vd onderdelen dus weer sub-par. Ze moeten toch eens beter naar Asus kijken.
Acer neemt altijd compromissen om het "goedkoop" te houden. Een echte tweaker houd zich normaliter ver van Acer.
Jammer dat Acer er gewoon een mooi scherm in heeft gestopt en dan de rest gewoon bij het oude laat. Voor een merk dat zich als high-end wil gaan bestempelen is dat triest. Met een andere, dunnere en lichtere behuizing was het al een beter product geworden.
Wat net zo jammer is dat de Tegra 3 het niet geheel trekt, maar laten we eerlijk zijn: die A5x is/was ook langzamer dan de iPad 2. Dat zag je ook terug in reviews. Zoveel pixels moeten aansturen is een forse kluif, de volgende generatie processors zal er beduidend minder problemen mee hebben, hetzelfde geldt voor het geheugen.
In feite is Acer dus te vroeg met deze tablet voor fatsoenlijke framerates. Zonde.
Acer probeert een graantje mee te pikken van de high end markt door iets te maken wat er op lijkt maar het net niet is. Acer blijft een budget merk. Er wordt altijd ergens op bespaard. Ze zullen nooit een systeem maken waarin alle componenten high end zijn. En in feite betaal je dus altijd te veel omdat je dat ene high end onderdeel (het scherm in fit geval) niet ten volle kunt benutten.
Stoppen ze een snelle CPU in een laptop, gaat de accu maar een half uur mee. Nee, als je een "top" model van Acer koopt betaal je altijd teveel.
lijkt mij prima tablet voor dat geld
ja een beetje sloom maar het scherm is wel echt goed
Een slome tablet lijkt mij echt irritant. Vaak wil je toch even snel je mail checken of internetten. Dat moet dan ook wel snel gaan. En als je wilt gamen wil je toch ook dat je over twee jaar er ook nog games op kunt spelen met een fatsoenlijke fps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.