Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Tab 2 10.1

06-08-2012 • 08:00

95

Multipage-opmaak

Inleiding: van high-end naar midrange

Samsung heeft onlangs zijn tweede generatie Galaxy Tab-tablets uitgebracht, en hoewel een nieuwe serie producten vaak verbeterd is, kan dat in dit geval niet zomaar gezegd worden. De hardware is namelijk niet significant veranderd. Waar andere fabrikanten hun nieuwste tablets uitrusten met quadcore-soc's met krachtige gpu's, gebruikt Samsung de Omap 4430-dualcore, die alweer uit het eerste kwartaal van 2011 stamt.

Vergeleken met de Galaxy Tab 10,1", die een jaar geleden uitkwam, is de Galaxy Tab 2 10.1 dan ook geen upgrade; we zouden het eerder een sidegrade noemen. Het gevolg daarvan is dat de Tab-serie van het high-end-segment in het midden-segment van de markt terecht is gekomen. Dat is ook aan de prijs te zien: waar de eerste 10,1" Galaxy Tab bij zijn introductie nog bijna 500 euro kostte, betaal je voor het 16GB-wifi-model van de even grote Tab 2 iets minder dan 350 euro.

De grootste verandering bij de Tab 2 10.1 is misschien wel het uiterlijk. Nadat een rechter in Duitsland oordeelde dat de Tab 10.1 te veel op Apples iPad leek, besloot Samsung het ontwerp herzien. De aangepaste Tab 10.1N is als uitgangspunt voor de Tab 2-serie gebruikt.

In deze review nemen we de Tab 2 10.1 nader onder de loep en kijken we of de prijs voldoende verlaagd is om de wat oudere hardware te compenseren.

Behuizing en uiterlijk: een nieuw gezicht

Het ontwerp van eerste Galaxy Tab heeft Samsung heel wat problemen bezorgd. Apple spande in Duitsland met succes een rechtszaak tegen de Zuid-Koreaanse fabrikant aan, met als gevolg dat de Galaxy Tab 10.1 niet meer verkocht mocht worden. Het design moest aangepast worden om de gelijkenissen met de iPad te verkleinen en Samsung kwam dus met de Galaxy Tab 10.1N op de proppen. Deze tablet werd gekenmerkt door een dikke rand aan weerszijden van het scherm, waarin de speakers verwerkt waren.

Met de Tab 2 borduurde Samsung verder op dat ontwerp; zo zijn de speakergrilles aan de zijkanten nog groter geworden. Sterker nog: de hele tablet is groter dan zijn voorganger, en zwaarder bovendien. We vonden de eerste Tab 10.1 een aangenaam compacte tablet, en hoewel de Tab 2 niet lomp is, vinden we de veranderingen in uiterlijk en ergonomie geen vooruitgang.

De tablet is net als zijn voorganger gemaakt van plastic, maar dat zien we niet per se als minpunt. Aluminium behuizingen zijn weliswaar steviger, maar de Tab 2 is geen fragiel apparaat.

Samsung Galaxy Tab 2 10,1" Samsung Galaxy Tab 2 10,1" Samsung Galaxy Tab 2 10,1" Samsung Galaxy Tab 2 10,1"

Als we hem vergelijken met de directe concurrenten, dan is de Tab 2 10.1 nog steeds een van de lichtere tablets in zijn klasse. Om een tablet met één hand te kunnen vasthouden is een beelddiagonaal van 10,1" wel ongeveer het maximum, maar dan moet het gewicht ook niet te hoog zijn - en in dat opzicht is de Tab 2 makkelijker in het gebruik dan bijvoorbeeld de TF300 van Asus.

GewichtDikte
Galaxy Tab 2 10.1 588 gram 9,7mm
Galaxy Tab 10.1 565 gram 8,6mm
iPad 2 608 gram 8,8mm
Asus TF300 635 gram 9,9mm
Toshiba AT300 590 gram 8,95mm

We zijn wel teleurgesteld dat de nieuwe speakerposities geen voordeel opleveren. Eigenlijk is het raar dat bijna alle tablets hun speakers aan de achterzijde hebben; het geluid komt dan immers altijd via een omweg bij de gebruiker terecht. We hadden dan ook gehoopt dat het ontwerp van de nieuwe Tab voor een betere geluidskwaliteit zou zorgen, of in ieder geval voor meer volume.

Niets is echter minder waar. Vergeleken met tablets die hun speakers aan de achterzijde hebben - zoals bijvoorbeeld een iPad 2 - klinkt de Tab 2 10.1 niet significant beter of luider, eerder omgekeerd. Het geluid van de Tab 2 is niet slecht, maar ook verre van indrukwekkend.

Aansluitingen

Toen we de eerste Tab 10.1 recenseerden, waren we teleurgesteld dat er geen micro-sd-slot of micro-usb-aansluiting aanwezig was. Voor de connectiviteit was deze tablet aangewezen op de propriëtaire connector en verloopkabeltjes. Een micro-usb-poort heeft de Tab 2 nog steeds niet, maar er is nu wel de mogelijkheid om een micro-sd-kaartje te gebruiken. Zo kan je de opslagcapaciteit makkelijk uitbreiden. En bij deze tablet is dat extra nuttig, want er komt geen 32GB- of 64GB-model op de markt.

Samsung Galaxy Tab 2 10,1" Samsung Galaxy Tab 2 10,1"

Scherm en accu: grote beloftes

Het scherm van de Tab 2 10.1" heeft een resolutie van 1280x800 pixels en is van het pls-type. Deze schermtechnologie is door Samsung ontwikkeld als antwoord op de veelgebruikte ips-panelen, die bekendstaan om hun goede kijkhoeken. Pls-schermen bieden volgens Samsung nog betere kijkhoeken, betere beeldkwaliteit, lagere productiekosten en een hogere maximale helderheid. De helderheid hangt natuurlijk ook af van de gebruikte backlight, maar de kijkhoeken en de beeldkwaliteit kunnen we wel beoordelen.

Kijkhoeken

Samsung Galaxy Tab 2 10,1" - kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 2 10,1" - kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 2 10,1" - kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 2 10,1" - kijkhoeken Samsung Galaxy Tab 2 10,1" - kijkhoeken

Op het gebied van kijkhoeken doet het paneel niet onder voor ips, maar we kunnen op het oog eigenlijk ook geen verschil in het voordeel van Samsung ontdekken. De kleurreproductie onder verschillende hoeken is prima en je hoeft de tablet dus niet krampachtig haaks op de zichtlijn te houden.

Gamut en kleurbalans

Samsung Galaxy Tab 2 10,1"- Gamut
Samsung Galaxy Tab 2 10,1"- RGB balans

Als we de kleurreproductie afzetten tegen de Rec. 709-standaard voor hdtv's, dan is er zeker nog wel wat op aan te merken. Afgezien van cyaan is er eigenlijk geen enkele kleur die wordt weergegeven zoals het hoort. Daar tillen we ook weer niet te zwaar aan; er zijn nauwelijks tablets waarbij dit wel het geval is. Alleen Apples nieuwste iPad komt dicht in de buurt van de ideale situatie.

Vergeleken met andere tablets in zijn prijsklasse doet de Tab 2 het echter niet slecht. De kleurtemperatuur vertoont geen grote afwijkingen en er is dus geen hinderlijke kleurzweem te zien.

Helderheid en contrast

Zoals Samsung belooft, heeft de 10,1" Tab 2 inderdaad een behoorlijk hoge helderheid. Het scherm presteert maar iets minder goed dan zijn voorganger.

Zwartwaarde (250 cd/m²)
Telefoon / TabletSoCOSHelderheid in cd/m², lager is beter
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Omap 4430 Android 4.0.3
*********
0,41
Contrast (250 cd/m²)
Telefoon / TabletSoCOSHoger is beter
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Omap 4430 Android 4.0.3
********
624:1

Bij een helderheid van 250cd/m², wat volgens ons een gangbare waarde voor gebruik binnenshuis is, meten we een zwartwaarde die rond 0,4cd/m² schommelt. Dat is niet erg hoog en het contrast is dus ook beperkt tot een iets tegenvallende 624:1. In de praktijk betekent dit dat zwart niet echt zwart oogt - net als bij de meeste ips-schermen.

Accuduur

Voor onze browsetest gebruiken we een script dat de standaardbrowser non-stop websites laat bezoeken. Het scherm is daarbij wederom ingesteld op een helderheid van 250cd/m². De Tab 2 houdt dit bijna 8,5 uur vol, waarmee hij op de eerste plek van onze ranglijst belandt.

Bij onze filmtest gebruiken we een .mp4-bestand met 720p-h.264-video en mp3-audio, dat continu afgespeeld wordt tot de accu leeg is. De Tab 2 presteert hier beduidend minder goed: de eerstegeneratie-Tabs en de twee iPads doen het beter. Toch is de score met bijna negen uur verre van slecht.

Hardware en prestaties: niet zo best

Omap 4De Tab 2 10.1 wordt aangedreven door de Omap 4430-soc van Texas instruments, en dat durven we tegenwoordig toch wel een verouderde chip te noemen.

De 4430 bestaat uit twee op 1GHz geklokte Cortex A9-processorkernen en een PowerVR SGX540 die op 304MHz draait. Het grote verschil met de Tegra 2-chip uit de vorige Galaxy Tab - die ook twee Cortex A9-kernen aan boord heeft - is dat de Omap-chips ondersteuning voor de NEON-instructieset hebben en mede daarom veel beter met multimediabestanden overweg kunnen. De Tegra 2 had in de praktijk moeite met 1080p-video die met het 'High Profile' van de h.264-codec geëncodeerd was. Zulike bestanden zijn voor de Omap 4430-soc echter geen probleem en dat maakt de nieuwe Tab een stuk geschikter om videobestanden mee af te spelen.

CaffeineMark is singlethreaded en dat is goed te zien: de 1GHz-Omap wordt ruim verslagen door de Tegra 3, waarvan de processorkernen een kloksnelheid tussen 1,2 en 1,5GHz hebben.

In de standaardtest van GL Benchmark maakt de gpu van de Omap 4430 geen indruk. Hij is in deze test zelfs langzamer dan de mobiele GeForce van de Tegra 2.

In de offscreentest is de resolutie voor alle apparaten gelijk, waardoor we een goed beeld krijgen van de absolute prestaties van de verschillende gpu's. Hier is de Omap 4430 nipt sneller dan de Tegra 2, maar de achterstand op modernere chips is groot.

AnTuTu meet de algehele prestaties van een apparaat en hier zijn quadcores dus dik in het voordeel. Dat is in de resultaten ook goed te zien: de Tab 2 laat slechts twee tablets achter zich en moet wederom veel toegeven op de Tegra 3-modellen.

Software: TouchWiz met haperingen

Meer dan andere fabrikanten van Android-tablets probeert Samsung zijn stempel op de software te drukken. Concurrenten als Acer, Asus en Toshiba leveren een standaardversie van Android met hier en daar wat extra apps; Samsung gaat met zijn TouchWiz-schil veel verder.

Ook de Tab 2 10.1 is voorzien van de TouchWiz-schil, en dat is meteen aan de kleurstelling te zien als je de tablet aanzet. Waar de interface van Android vrij donker is, bevat TouchWiz veel lichte elementen. Het instellingenmenu heeft bijvoorbeeld een witte achtergrond en dat geldt ook voor dialoogvensters.

Die dialoogvensters kunnen trouwens voor heel wat verwarring zorgen bij gebruikers die de gewone Android-versies gewend zijn. Google plaatst de ja/ok-knop sinds Android 4.0 altijd rechts en nee/cancel juist links in het venster. Samsung doet daar echter niet aan mee. Gebruikers die bijvoorbeeld een Samsung-tablet en Nexus-smartphone hebben, moeten dus goed blijven opletten.

TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2

Ten opzichte van de eerste Galaxy Tab is er niet veel aan TouchWiz veranderd. De lettergrootte in het snelmenu, dat op te roepen is door rechtsonderin de systeembalk aan te raken, is nog altijd aan de grote kant. In dat menu zijn een aantal knoppen toegevoegd om zaken als wifi, bluetooth en gps snel in- of uit te schakelen.

Ook de 'mini apps', een soort kleine widgets voor simpele taken, zijn gebleven. Door de systeembalk in het midden aan te tikken, worden de beschikbare mini apps getoond. Als een mini app met nog een tikje is gestart, is in de linkerbovenhoek een pijltje te vinden waarmee een uitgebreidere interface geopend kan worden. Hoewel we ze in de praktijk niet veel gebruikten, is de optie om snel een afspraak in de agenda te zetten of een sommetje te maken wel handig.

TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2

Het toetsenbord is wel flink veranderd - en ten goede. Volgens ons is het ontwerp mooier, en beslist handig zijn de numerieke toetsen die nu standaard boven de letters staan. Dat scheelt enorm voor mensen die veel cijfers gebruiken; die hoeven niet meer steeds tussen de letter- en numerieke weergave te wisselen.

Multimedia en apps

Zoals gezegd was de Tegra 2-chip van de eerste Galaxy Tab 10.1 niet erg geschikt om video's te bekijken. Filmpjes van hoge kwaliteit moesten eerst opnieuw geconverteerd worden voor ze zonder haperingen konden worden gedecodeerd. Met de Omap 4430-soc is dat gelukkig verleden tijd; je kan nu probleemloos 1080p-mkv'tjes bekijken. Samsung levert een uitstekende videospeler mee.

De container- en codec-ondersteuning van de AllShare-dlna-client valt echter behoorlijk tegen. We kregen het bijvoorbeeld niet voor elkaar om een .mkv-bestand vanaf een mediaserver te streamen. Gek genoeg kon hetzelfde bestand wel worden afgespeeld als we de extensie in .avi veranderden. De software weigert dus om bestanden met bepaalde extensies af te spelen, terwijl de hardware er prima mee overweg kan. Dat is doodzonde.

TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2 TouchWiz op Galaxy Tab 2

Samsung werkt nog altijd hard aan zijn content-ecosysteem en in TouchWiz zijn er dus verschillende hubs voor bijvoorbeeld Games, Muziek, Films en Boeken. Binnen deze hubs kan met een creditcard content gekocht worden. De functionaliteit werkt aardig, maar voor wie al aan een concurrerend systeem als iTunes vastzit, biedt TouchWiz waarschijnlijk niet genoeg om een overstap te rechtvaardigen.

Te veel hooi op de vork

Bij de eerste Galaxy Tab 10.1 hadden we het idee dat de hardware gewoonweg niet krachtig genoeg was om TouchWiz aan te drijven, en het is spijtig dat dat bij de opvolger wederom het geval is. Dat is ook niet zo gek; Samsung gebruikt een processor die op veel vlakken niet sneller of beter is.

Een simpele actie als door de homescreens bladeren gaat gepaard met een lage framerate, en als je rechtsonderin tikt om het snelmenu te openen, moet je vaak een paar seconden wachten tot er wat gebeurt. Gelukkig werkt de browser een stuk sneller dan de interface, waardoor de gebruikservaring in de praktijk toch niet slecht is.

Android Ice Cream Sandwich zorgt er wel voor dat de Tab 2 iets soepeler werkt dan zijn voorganger, en er is in de praktijk ook best mee te werken. Toch steekt het geheel een beetje mager af bij tablets met moderne hardware, die niet eens zo gek veel duurder, maar wel veel sneller zijn.

Benchmarks: geheugen, browser en booten

AnTuTu - opslaggeheugen lezen
Telefoon / TabletSoCDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Yarvik 467 A10
*********
50,00
Toshiba AT300 Tegra 3
********
47,30
Asus Transformer Prime Tegra 3
********
45,04
Acer Iconia Tab A510 Tegra 3
******
38,20
Asus Transformer 300T Tegra 3
*****
30,44
Asus Infinity TF700T - Perform... Tegra 3
****
23,60
Nexus 7 Tegra 3
****
21,80
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Omap 4430
***
20,30
AnTuTu - opslaggeheugen schrijven
Telefoon / TabletSoCDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Omap 4430
*********
20,82
Asus Infinity TF700T - Perform... Tegra 3
*******
17,80
Asus Transformer Prime Tegra 3
*******
17,08
Toshiba AT300 Tegra 3
*******
16,40
Asus Transformer 300T Tegra 3
*******
16,06
Nexus 7 Tegra 3
******
14,40
Acer Iconia Tab A510 Tegra 3
*****
12,80
Yarvik 467 A10
****
9,50

De leessnelheid van de geheugenchips in de Tab 2 is allesbehalve goed. De schrijfsnelheid is daarentegen indrukwekkend.

In BrowserMark is duidelijk te zien dat mobiele webbrowsers gebaat zijn bij krachtigere processors. De hoger geklokte Tegra 3 laat de Omap 4430 duidelijk achter zich. De reden dat de Nexus 7 met zijn relatief langzame soc bovenaan staat, is dat deze niet de standaard Android-browser maar de mobiele versie van Chrome gebruikt.

De Tab 2 10.1 heeft maar liefst veertig seconden nodig om op te starten. Er zijn maar weinig tablets die er zo lang over doen.

Specificaties en gallery

TouchWiz op Galaxy Tab 2Samsung Galaxy Tab 2 10,1"Samsung Galaxy Tab 2 10,1"Samsung Galaxy Tab 2 10,1"Samsung Galaxy Tab 2 10,1"Samsung Galaxy Tab 2 10,1"Samsung Galaxy Tab 2 10,1"TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2TouchWiz op Galaxy Tab 2
Merk en Type
Merk Samsung
Productserie Galaxy
Type Tab 2 10.1 WiFi 16GB
Technische Specificaties
Snelheid 1GHz
Geheugengrootte 1GB
Videointerface
Schermdiagonaal 10.1"
Schermresolutie 1280x800
Touchscreentechniek capacitief
Multitouch-touchscreen ja
Cameraresolutie 3 megapixel
Opslag
Opslagcapaciteit 16GB
Hardeschijftype solid state disk
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro eXtended Capacity, Secure Digital Micro High Capacity
Interfaces
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth Bluetooth 3.0
Usb/firewire usb 2.0
Fysieke specificaties
Gewicht 588g
Hoogte 175,3mm
Breedte 256mm
Diepte 9,7mm
Kleuren zwart
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 4.0
Taal meertalig

Alternatieven: voor een paar dollar meer

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad 2 Wi-Fi 16GB Wit
Apple iPad 2 Wi-Fi 16GB Wit

De Apple iPad 2 mag dan wel een dik jaar oud zijn, het is in deze prijsklasse nog steeds een prima keus. Hij biedt met 16GB geheugen evenveel opslagcapaciteit als de Tab 2 10.1, maar heeft geen micro-sd-slot voor eventuele uitbreiding.

Het grootste verschil is dat de interface van de iPad 2 soepeler werkt. Daarnaast is er de andere beeldverhouding; voor het bekijken van video zouden we eerder de Tab 2 10.1 kiezen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Transformer Pad 300T WiFi 32GB Wit
Asus Transformer Pad 300T WiFi 32GB Wit

De 300T van Asus vertoont veel overeenkomsten met de Tab 2 10.1. Beide tablets hebben een 10,1"-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels en goede kijkhoeken, een micro-sd-aansluiting en een propriëtaire connector voor het opladen en de verbinding met een pc.

Het grote verschil zit onder de motorkap. De Tegra 3-soc van de Asus heeft vier Cortex A9-kernen, twee keer zoveel als de Omap 4430 van de Tab 2. Ook deze tablet functioneert in de praktijk dus een stuk soepeler.

5 van 5 sterren
OnbekendTablets Toshiba AT300 16GB Zwart
Toshiba AT300 16GB Zwart

Ook Toshiba's AT300 is voorzien van de rappe Tegra 3-quadcore. Bovendien zijn schermdiagonaal en resolutie identiek aan die van de 300T en de Tab 2 10.1.

Op het vlak van beeldkwaliteit heeft Samsungs tablet een streepje voor, met name vanwege de betere witbalans. Beide tablets hebben een sd-slot, maar die van Toshiba is gemaakt voor full-size sd-kaarten zodat je makkelijker je foto's kan bekijken.

Conclusie

Samsung heeft in 2012 duidelijk een nieuwe tabletstrategie uitgestippeld. De high-endmarkt wordt voorlopig met rust gelaten en het bedrijf hoopt met de goedkopere Tab 2 meer consumenten aan te spreken dan met de eerste Tab 10.1. Dat heeft echter als gevolg dat de Tab 2 weinig overtuigende specificaties heeft, en in het dagelijkse gebruik is heel duidelijk te merken dat je met oudere hardware werkt.

We zijn de laatste tijd verwend met talloze Tegra 3-tablets, en de terugkeer naar de oudere hardware bevalt ons niet. De Omap-chip van de Tab 2 is zeker niet onwerkbaar, en voor casual gebruikers misschien voldoende, maar voor intensief gebruik biedt de Samsung toch wel te weinig spierballen.

De tablet is echter wel degelijk beter dan de eerste Tab 10.1. Zo is het niet meer nodig om zware videobestanden eerst om te zetten, en de toevoeging van een micro-sd-slot zorgt ervoor dat je makkelijk en goedkoop extra ruimte kan toevoegen. We hadden verder gehoopt dat het nieuwe design positief zou uitpakken voor de geluidskwaliteit, maar dat viel weer tegen.

De grote vraag is dus of Samsung het juiste prijspunt gekozen heeft: is de Tab 2 goedkoop genoeg om de minpunten te compenseren? Wij zijn geneigd die vraag met 'nee' te beantwoorden. Het 16GB wifi-model kost momenteel zo'n 330 euro; voor ongeveer 60 euro extra koop je een iPad 2, een Toshiba AT300 of een Asus TF300. Dat zijn allemaal tablets die een stuk sneller zijn en daardoor veel aangenamer werken.

Mocht je die extra paar tientjes echt niet kunnen missen, dan is de Tab 2 10.1 ook weer geen extreem slechte aankoop, maar het lijkt ons zinvol om dan toch nog even door te sparen.

Pluspunten

+ Micro-sd-slot
+ Goede accuduur, vooral bij browsen

Minpunten

- Verouderde hardware
- Vaak niet vloeiend

Reacties (95)

95
84
63
4
0
4
Wijzig sortering
@Redactie: kan er wat meer aandacht komen voor I/O performance van Android devices?
De doorvoersnelheid die elke keer getoond wordt is gebaseerd op sequential reads\writes.
Er moet meer aandacht komen voor random reads\writes.

Bijvoorbeeld: de Asus devices komen bij Tweakers telkens erg goed uit de bus, en zeer onterecht gezien al deze devices geplaagd worden door performance problemen als gevolg van bizar slechte random write performance (als gevolg van keuze voor goedkope hardware en outdated kernel drivers)
Voor meer informatie zie de diverse topics in de general- en development- forums op XDA van de TF700, TF201, TF300.

Voor deze test zou je kunnen kijken naar:
Androbench (all in one I/O performance tool)
RL SQLLite Benchmark

Je zult vervolgens zien dat Samsung (in elk geval) performance-wise superieur is op dit vlak en dat merk je.

[Reactie gewijzigd door ctrl-tab op 23 juli 2024 09:02]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @ctrl-tab6 augustus 2012 13:55
Thanks voor de linkjes! Dit lijkt me zeker interessant. We zijn ons terdege bewust van de invloed die traag nandgeheugen kan hebben op de prestaties van een apparaat, maar ik kende deze benchmarks nog niet.
Mijn ervaring met deze Samsung tab 2 is dus totaal anders kwa performance.
Ik heb geen last van lage framerate of dat ik moet wachten voordat er een actie gebeurd.
Accu duur vind ik belangrijk en bij de tab 2 kan je behoorlijk lang browsen.
Tot nu toe zeer tevreden :) , vergeleken met de ipad 2 ( die als alternatief wordt gegeven ) waarvan ik verschillende heb gebruikt.

[Reactie gewijzigd door corporalnl op 23 juli 2024 09:02]

Zoals Tweakers in deze review beweert is dit niet de rechtstreekse opvolger van de galaxy tab 10.1, maar de opvolger van de allereerste galaxy tab (7 inch) uit 2010 (wie kent m nog/niet). De galaxy tab 2 7 inch is, samen met deze beschreven tablet de opvolger daarvan en verwacht wordt dat de note de "officiële" opvolger zal worden van de tab 10.1.
Bron: nieuws: Samsung toont Galaxy Tab 2-tablet
Anoniem: 237452 6 augustus 2012 11:44
Via XDA heb ik een Preview JellyBean Os op mijn Galaxy Tab 2 10.1 gezet. Op dit moment geen vastlopers gehad en is erg stabiel. De snelheid nu vergeleken met de ICS 4.0 is erg groot. De homescreen is vloeiend, wat voorheen niet het geval is. Je kunt het dus ook zo zien: voor niet zoveel geld kun je, als tweaker, een goedkope android tablet kopen die wel erg vloeiend werkt, mits je JB erop installeert.
Ik vraag me af wat Samsung heeft doen besluiten niet meer mee te gaan in het topsegment. Door de krachtige hardware die ze uit eigen stal hebben en zouden kunnen gebruiken kun een Tab 3 met quad core op de markt kunnen zetten, zet hierbij nog amoled bij en dan is die high end. Dor amoled te gebruiken wordt de tablet zeker duurder, maar het zou zich wel onderscheiden, net zoals de tab 7.7
Vind het jammer van Samsung, ik had beter verwacht.
Ik vraag me af wat Samsung heeft doen besluiten niet meer mee te gaan in het topsegment.
Daar zijn verschillende verklaringen voor te bedenken.

De belangrijkste concurrent voor de 10 inch Galaxy Tab is de iPad. Samsung heeft (nog) geen antwoord op de iPad 3, dus richten ze hun pijlen op de iPad 2. Dan kun je volstaan met oudere en daardoor goedkopere onderdelen. Je hoeft dan ook niet op specs te concurreren, maar op prijs. Alhoewel dat laatste niet echt overtuigend is; de iPad 2 is overal tussen de 360 en 380 euro te koop (399 euro bij de echt dure zaken die geen idee hebben wat de concurrentie doet), dus die 10 euro verschil zal niemand over de streep trekken.

De Samsung Galaxy Tab2 10.1 zal alleen maar gekocht worden door mensen die al een Samsung of andere Android telefoon hebben, of door mensen die om principiële redenen geen Apple willen. De tablet biedt niks om kopers over de streep te trekken.

Het lijkt er dus op dat Samsung gewoon mee wil blijven doen met het verkopen van tablets, dat ze hun marktaandeel op de tabletmarkt willen blijven houden. Volgens mij is dat niet slim. Op de tabletmarkt gaan de kopers niet voor goedkoop, maar voor goed. De telefoonmarkt is een hele andere markt, daar zie je dat er naast het topsegment (iPhone 4s, Galaxy S3, One X) een veel grotere afzetmarkt voor goedkope smartphones is. Dus in plaats van het krampachtig proberen vast te houden van een aandeel in de tabletmarkt, kan Samsung beter proberen hun voorsprong in de smartphonemarkt verder uit te bouwen.
Alhoewel dat laatste niet echt overtuigend is; de iPad 2 is overal tussen de 360 en 380 euro te koop (399 euro bij de echt dure zaken die geen idee hebben wat de concurrentie doet), dus die 10 euro verschil zal niemand over de streep trekken.
10 euro? Dat ding is voor 316 te halen dat is dus ongeveer 50 euro goedkoper, waar de prijs van de tab over een maand onder de 300 zit en de iPad2 dan nog gewoon de huidige prijs heeft, dus Samsung laat het verschil ook nog is oplopen (zoals altijd).
Dus in plaats van het krampachtig proberen vast te houden van een aandeel in de tabletmarkt, kan Samsung beter proberen hun voorsprong in de smartphonemarkt verder uit te bouwen.
Samsung is groot genoeg om gewoon beide te doen dus waarom zouden ze de tabletmarkt maar moeten laten voor wat het is? En wat schieten ze er dan mee op in de mobiele markt?
Samsung is groot genoeg om gewoon beide te doen dus waarom zouden ze de tabletmarkt maar moeten laten voor wat het is? En wat schieten ze er dan mee op in de mobiele markt?
Heel eenvoudig. Samsung moet veel moeite doen voor een plek in het middensegment van de tabletmarkt, terwijl ze het hele midden- en ondersegment van de smartphonemarkt in handen hebben!

Als ze het slim aanpakken, dan kunnen ze de hele smartphonemarkt in handen krijgen, en daarna kunnen ze een gooi doen naar een groter aandeel (dan wel dominantie) op de tabletmarkt.

Ik ben een echte Apple fan, ik heb een iMac, een MacBook Air, een iPad en een Apple TV, maar ik heb geen iPhone. De iPhone 4s is de beste en mooiste telefoon die er is (dat is mijn mening; objectief gezien vind ik hem op hetzelfde niveau als de Galaxy S3 en de Lumia 900). Alleen heb ik geen iPhone. Waarom niet? Omdat ik ze te duur vind. Ik overweeg een (goedkope) Samsung smartphone. Goed gejat van Apple, en volstaat voor de meeste eenvoudige dingen. Als ik power nodig heb, pak ik wel m'n iPad 3.
Aan de ene kant ben ik het met je eens, maar aan de andere kant boren ze door goedkopere hardware op de markt te brengen ook wel een nieuw marktsegment aan.

Ik wil niet zeggen dat de Tab 2 10.1 daar nu zo geschikt voor is, want die prijs is niet echt concurrerend te noemen. De 7" versie is dat wel in mijn ogen.
Ik vraag me af wat Samsung heeft doen besluiten niet meer mee te gaan in het topsegment.
Dat is geen keuze geweest, maar noodzaak. Het nieuwe vlaggeschip van Samsung, de Exynos 5250, heeft vertraging opgelopen en had er normaal gesproken allang moeten zijn. Ze zullen er bij Samsung keihard aan werken om de boel nog voor het kerstseizoen af te hebben, maar met een beetje pech wordt het Q1-13.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 09:02]

Touchwiz werkt inderdaad niet soepel op de TAB2. Ik heb er na een paar weken de TAB2 geroot en er de kale Android 4.0 (Cyanogenmod 9) erop gezet, en het verschil is echt groot. Waar de TAB2 eerst schokkerig was, is hij met de kale android gewoon vloeiend.

Echt raar dat Samsung de TAB2 verkl### heeft door er touchwiz aan toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door Dijkhuis op 23 juli 2024 09:02]

Mee eens. Ik snap echt niet dat ze bij Samsung zo geilen op hun eigen software. In mijn ogen voegt het niets toe. Ik heb een TAB1 en ook daar zit deze meuk op. Laat ze gewoon een tablet uitbrengen met een kale Android versie erop. Dan zouden de Tab-1 bezitters ook niet zolang op een upgrade naar ICS hoeven wachten.

Over het gebruik van de Tab vind ik de review wat negatief overkomen en hoewel de Samsung niet meekan in het geweld van de nieuwere tabs, vind ik de Tab-1 in de praktijk geweldig om mee te werken. Goed afgewerkt, soepel in het gebruik, lange accuduur, goed beeld. Prima tablet.
Kwestie van machtsverhoudingen. Is Android zo succesvol door Samsung of andersom? Samsung kiest met touchwiz bewust voor een skin die totaal niet meer op 'kale' Android lijkt, m.i. om hun klanten meer aan 'Samsung' dan aan 'Android' te verbinden.
Samsung kiest met touchwiz bewust voor een skin die totaal niet meer op 'kale' Android lijkt, m.i. om hun klanten meer aan 'Samsung' dan aan 'Android' te verbinden.
Beetje half om half gevoel heb ik daarbij, tuurlijk willen ze dat je een Samsung koopt ipv een HTC omdat dat hun concurrent is. Maar uiteindelijk ben ik wel OS gebonden door de lockin van aangekochte apps/games. En kan Samsung straks misschien wel met Bada komen wat identiek er uit ziet met touchwiz maar daarheen overstappen doe ik niet omdat ik dan wel alle apps kwijt raak.

Maar goed ik heb Android dan ook juist genomen omdat ik niet afhankelijk ben van 1 fabrikant, gaat Samsung straks geen micro-sd slot meer in de S4 zetten koop ik toch een ander toptoestel...
Mee eens. Ik snap echt niet dat ze bij Samsung zo geilen op hun eigen software. In mijn ogen voegt het niets toe.
Ik snap dat best. Dat is nml. de enige manier om je apparaat onderscheidend te maken van de Android concurrentie. Vandaar ook dat alle merken het doen. Proberen gebruiksvriendelijker te zijn dan de buurman of nét even soepeler te werken (in dit geval niet heel erg gelukt) of gewoon er beter uit te zien. Daarmee hopen ze klanten te binden aan het merk.
Maar als iedereen skint ben je toch ook uniek als je NIET skinned? En sneller updates kan leveren dan je concurrent?
Ik heb de originele Tab 10.1. Toen ik ben overgestapt op CM9 (de nightly builds draaien al maanden bijzonder goed) had ik het gevoel een nieuwe tablet in handen te hebben - zo groot is het verschil in performance van de UI.

Een vriend van mij heeft de Tab 2 10.1 en heeft dezelfde ervaring: CyanogenMod 9 maakt je Tab veel soepeler. Moet je echt uitproberen!
Wanneer ik de conclusie zo lees is het dus nog vlees nog vis.

Erg jammer dat deze tablet niet hetzelfde niveau van Samsung laat zien als de galaxy s3 doet. De concurrentie voor de iPad is nog marginaal en met name op prijs.

Ben benieuwd wat de note tablet in de toekomst gaat bieden.

Tot nu toe tevreden met mijn iPad 3, met name het scherm leest fantastisch.
Tja, de iPad 3 moet je ook niet hiermee vergelijken... Ik zou het ook niet kopen want de prijs/kwaliteit is niet uitzonderlijk goed, prijs/kwaliteit is nu sowieso in handen van de Nexus 7 en de kwaliteit overall inderdaad nog in handen van de iPad 3 maar die is ook echt een flinke pak duurder(in het filmpje zeggen ze ook dat de iPad 2 "maar" 60 euro duurder is maar dat vind ik toch een flink bedrag op een prijs van rond de 300 euro).

Eerlijk is eerlijk, de Nexus 7 is wellicht maar 7" en nog niet in NL beschikbaar maar als deze Tab 2 bedoelt is voor "casual" gebruikers zie ik 7" ook niet echt als een groot probleem. De Tab 2 is eigenlijk te duur om "goedkoop" te zijn, maar te goedkoop om "premium" te zijn en daarmee inderdaad vlees nog vis :P

En dan nog de vraag waarom Samsung niet zijn eigen chips gebruikt... De Galaxy Note 10.1 is een stuk interessante denk ik ja ;)

[Reactie gewijzigd door Rctworld op 23 juli 2024 09:02]

Ik zou toch voor de transformer prime gaan ipv de ipad 3.

Ik vind het inderdaad jammer dat Samsung niet lef heeft gehad om voor 450 euro een high end tablet neet te zetten. Als concurent voor de iPad 3 maar flink goedkoper.
Anoniem: 303253 @Kevinp6 augustus 2012 10:52
450 euro vind ik niet flink goedkoper als de 479 euro vanaf prijs van een iPad 3.

Samsung heeft pas het lef om een high-end tablet voor 350 op de markt te brengen. Dan is ie een stuk goedkoper als de iPad 3. Maar voorlopig doen ze dat niet. Nog maar afwachten wat de Note 10.1 gaat doen want zie in de US prijzen van 750 dollar langs komen voor een 16GB variant.
Niet het lef heeft gehad? *kuch* Galaxy Note 10.1: http://www.nu.nl/gadgets/...y-note-101-week-koop.html *kuch*. Die is zelfs uitgesteld om er alsnog een quad-core in te lepelen...
Anoniem: 398412 @Rctworld6 augustus 2012 17:10
Waarom zou je de iPad 3 hier niet mee mogen vergelijken? De S3 wordt toch ook steeds vergelijken met de bijna 1 jaar oude iPhone 4S terwijl die eigenlijk met de S2 moet vergeleken moet worden.

Het is de opvolger van de Tab 10.1, welke moest concurreren met de iPad 2 dus in die zin is het toch normaal dat je deze ook gaat vergelijken met de iPad 3. Anders hadden ze het maar Tab Ace moeten noemen ofzo.
Omdat in het artikel al duidelijk gesteld is dat deze opvolger niet als 'verbetering' maar als sidestep gezien moet worden? En dat in het artikel heel duidelijk gesteld wordt dat Samsung het high-end segment (iPad 3) links laat liggen? Dus waarom vergelijken met een toestel waarvan het helemaal niet de bedoeling is dat hij er mee concurreert?
Toch prima tablet voor 350 euro. Als je in het hoger segment wil gaan zitten koop je gewoon een Galaxy Note 10.1
Je schrijft: "Wanneer ik de conclusie zo lees is het dus nog vlees nog vis."

Je bedoelt natuurlijk: "Noch vlees noch vis"
Samsung is ook heel mager met zijn codecs, die tabletten van hun kunnen niets eens Motion-JPEG en MOV's standaard afdraaien. Het mag te hopen zijn dat de software codecs dat wel kunnen.

Eind dit jaar zou Samsung met een 2500x1600 tablet op de markt komen...met een nieuwe 4-core?
MOV's standaard afdraaien
Geen 1 tablet kan dat behalve... Waarom Apple gaan betalen voor die mogelijkheid? Als iemand wilt dat ik zijn film(s) kijk zal die gewoon een normaal gangbaar formaat moeten gebruiken en zeker geen MOV.

Wat je met M-JPEG moet is mij overigens een groot raadsel. Waar kom je dat tegen?

Straks gaan we nog zeuren dat ie standaard geen PSD bestanden kan openen...

Als laatste ben ik het totaal niet met je eens dat de codecs bij Samsung mager zijn.
De enige a-merk tablet/phone die out of the box xvid/divx af kan spelen en ook gewoon MKV's.
Alle andere tablet's zijn juist mager uitgerust qua codecs!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 09:02]

Geen 1 tablet kan dat behalve... Waarom Apple gaan betalen voor die mogelijkheid? Als iemand wilt dat ik zijn film(s) kijk zal die gewoon een normaal gangbaar formaat moeten gebruiken en zeker geen MOV.
Natuurlijk hoeft niemand het te ondersteunen. Maar je moet nu ook niet net doen alsof .mov een of ander exotisch formaat is. Het bestaat al sinds begin jaren 90 en, naast alle Apple devices, ben ik al meerdere digitale camera's tegengekomen die hun video's in een .mov bestand stoppen.

.mov is overigens niet een videostandaard, maar bestandscontainer waarin diverse typen video gestopt kunnen worden, (ook H264). Maar dat terzijde.
.mov is overigens niet een videostandaard, maar bestandscontainer waarin diverse typen video gestopt kunnen worden, (ook H264). Maar dat terzijde.
Dat weet ik, daarom vindt ik het ook z'n kansloos formaat, het is eigenlijk totaal niet nodig omdat het niks meer is dan een container waar er al genoeg en vele beter ondersteunde van is/zijn.

Maar er is altijd nog ondersteuning in de vorm van apps natuurlijk, speciaal voor de mensen die toch MOV willen afspelen:
https://play.google.com/s...com.mxtech.videoplayer.ad

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:31]

Dat weet ik, daarom vindt ik het ook z'n kansloos formaat, het is eigenlijk totaal niet nodig omdat het niks meer is dan een container waar er al genoeg en vele beter ondersteunde van is/zijn.
Ja, dat mag jij vinden :)

Ondertussen bestaat het een jaar of 30. Langer dan de meeste formaten waar jij op doelt, en het wordt veel gebruikt. Maar iedere fabrikant moet natuurlijk helemaal zelf weten wat 'ie wel en niet ondersteunt.
Precies, ze hebben de high-end markt helemaal niet verlaten...er zou geloof ik eind dit jaar er nog een 1080p (of 1200p) tablet uitkomen of zo, met een quadcore dan (waarschijnlijk hun eigen exynos). Zou de Galaxy Note 10.1 heten...met bijgeleverde stylus. Die 1600p tablet is gelekt in documenten bij de rechtbank, maar die gaat het misschien begin volgend jaar worden...een officiële aankondiging is er in ieder geval nog niet.

Verder vind ik deze tablet zo ook 'net niet'. Te duur voor wat je nog krijgt, en te lage specs voor waar hij prijstechnisch bij in de buurt komt. Jammer Samsung...
Ik ben het met de conclusie eens dat de gebruikte hardware net iets te licht is voor de Tab2 10.1. Dan kun je inderdaad voor een paar tientjes meer beter een van de alternatieven pakken.

In de 7" versie komt deze naar mijn mening wat beter tot z'n recht. Zeker als ik kijk naar de GL Benchmarks. Bij de benchmarks die ik voor mijn review heb gedaan komt de GL Benchmark Egypt Standard zowel offscreen als normaal op 27fps uit en de Pro test op 33/44fps. Uiteraard verbleekt dat nog steeds met de nieuwe(re) SoC's, maar daar is in het geval van de 7" het prijsverschil dan ook naar.

Enige echte concurrentie voor 7" Tab2 is de Nexus 7, maar deze is (nog?) niet in NL verkrijgbaar. Nadeel daarvan is dat de Nexus 7 weer niet in 3g uitvoering beschikbaar is maar aan de andere kant is een hotspotje zo gemaakt. De overige 7" concurrenten zijn voor een groot gedeelte minder krachtig (o.b.v. de Allwinner A10 SoC) of hebben een minder goed scherm (Archos Gen9).

[Reactie gewijzigd door RvL op 23 juli 2024 09:02]

Ik zou dan eerder voor de Google Tablet gaan. Die van 199 euro, ik ben de naam ervan even kwijt.
De Nexus 7. Tsja, dat is natuurlijk een wat ander segment. Iemand die een 10" tablet wil, zal een Nexus te klein vinden. Daarmee wil ik niet zeggen dat de Nexus in het algemeen te klein is, maar hij zit in een ander segment. Net zoals een MacBook Air en een Dell XPS 15z in verschillende segmenten zitten qua specs ;)
De hardware is niet te licht, Touchwiz is te zwaar. Met kale android (CM9) erop werkt hij wel Ipad-smooth.
Anoniem: 80466 6 augustus 2012 08:14
Ik spaar wel even flink verder voor een Surface
Same here. Zelfs met high-end specs blijft alles op android schokkend, log en traag. Misschien als er een goedkopere tablet komt met de qualcomm S4 soc, dat ik ooit android zal overwegen, maar dan moet de prijs wel heel ver onder surface liggen.
Je hebt duidelijk geen ervaring met Android 4.1 JellyBean. Dat is niet schokkend, log en traag (was ICS ook al niet, maar goed).
Ik heb hier een tablet met 4.1 liggen en vergeleken met 4.0 etc. is het inderdaad een flinke vooruitgang!

Maar vergeleken met mijn Lumia blijft het storend schokkerig, hoe graag je dat ook anders wilt zien. Zeker als ik dan eens kijk dat de tablet een Tegra3 soc heeft, terwijl de Lumia maar een oude Qualcomm bevat, is het beschamend dat Android zo brak blijft werken.
Schokkend en traag, waar hebben jullie het in vredesnaam over? Er is een verschil tussen mijn Galaxy S1 en de transformer TF300, maar ik heb nog niet eens over mijn mobiel het gevoel van "dat ding kan echt niet meer mee". Zeker op de TF300 moet ik nergens op wachten.
Wat hij mogelijk bedoeld, althans wat ik ervaar met android, is bijvoorbeeld het scrollen in een website met text. Tijdens het scrollen word de text slecht leesbaar en zie je door de trage rendering een "schokkerig" effect. Persoonlijk vind ik dit erg storend.
Het lijkt ook niet processor gebonden omdat deze erg krachtig zijn, maar meer een beperking van de browser/os. Dit zie ik ook op de S2 bijvoorbeeld.
Dat inderdaad wel ja, vooral op 9gag bij het eindeloos scrollen moet hij vaak "herladen". Ik gebruik overigens Dolphin browser.
Zeker op 9gag (plaatjes, en als je het aan hebt staan, op Android ook nog is een keer Flash Video) is dat ook erg afhankelijk van je browser. Crome op mijn iPad3 schokt ook af te toe op 9gag. Alleen in Safari schokt het niet.

Op Android scheelt het naar mijn ervaring behoorlijk als je Flash niet standaard laat laden, maar pas als je het 'aanklikt' :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.