Schermen zijn tegenwoordig met afstand het belangrijkste onderdeel van de smartphone. Waar de display van een mobiele telefoon vroeger alleen liet zien met welk nummer er werd gebeld, is het nu een venster op de wereld, dat toegang geeft tot mail, het web, facebook, twitter, navigatie, video en nog veel meer.
Het scherm is niet alleen de belangrijkste vorm van output: met het langzaam uitsterven van numerieke en qwerty-toetsenborden is het onscreen keyboard de dominante vorm van tekstinvoer geworden.
Uiteraard hoeft een scherm niet meer te doen dan het weergeven van informatie, maar veel gebruikers geven de voorkeur aan een scherm dat goed contrast, een hoge helderheid en natuurlijke of juist felle kleuren weergeeft. Nieuwe technologieën duiken vaak als eerste in smartphones op en de pixeldichtheid is veel hoger dan bij tablets en laptops.
Om zich met hun displays te onderscheiden, bedenken fabrikanten mooie marketingnamen; een scherm heet niet meer gewoon een scherm, maar een Super Amoled, Retina Display, Super LCD2, True HD IPS, Reality Display of WhiteMagic. Die marketingnamen klinken als een klok, maar is het alleen marketing of zitten er echt vernieuwende technologieën achter? Tweakers.net nam een kijkje achter de schermen en maakte een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende typen displays.