Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

XNB Titan: gamelaptop van eigen bodem

Conclusie

De korte conclusie luidt dat de Titan SA17 recente games met zijn HD 6990M vloeiend op full-hd-resolutie kan afspelen en niet onderdoet voor de veel duurdere systemen van gerenommeerde merken. Veel meer heeft een goede gamemachine eigenlijk niet nodig. Ter vergelijking de MSI GT783 R en de Alienware M17x die vergelijkbaar presteren, kosten meer dan 2000 euro.

Wie een spetterend ontwerp of allerlei extra's bij zijn laptop wil, komt niet bij de Titan SA17 uit: XNotebooks heeft het ontwerp sober gehouden. De accu heeft een zeer beperkte capaciteit, en het toetsenbord en de touchpad zijn niet om over naar huis te schrijven.

Interfaces zijn er wel genoeg. Twee usb 3.0-poorten is tegenwoordig al bijna niet uitzonderlijk meer, maar dat er ook een dvi- én een hdmi-uitgang zijn, is beslist praktisch. Esata en firewire zijn daarbij mooi meegenomen.

XNotebooks heeft in de keuze voor de componenten grotendeels de juiste keuzes gemaakt. Met de Core i7-2670QM, 8GB geheugen en een Radeon HD 6990M is de basis voor een puik presterende gamenotebook al gelegd. De Bigfoot Killer Wireless-N-kaart kan daar een snelle netwerkverbinding bij leveren. Alleen de ssd is met 128GB wat krap bemeten, al is deze LiteOn-schijf wel lekker snel. Wie op zijn budget moet letten kan echter beter een grote harde schijf nemen, wie nog wat te extra te besteden heeft, neemt een grotere ssd of een extra harddisk.

Het scherm ten slotte is van goede kwaliteit. Daar moet wel bij vermeld worden dat we het standaardscherm van XNotebooks niet hebben kunnen bekijken en we weten dus niet of dit gamut-scherm de meerprijs van 129 euro waard is. Wat we wel weten is dat de Titan SA17 een prima gamenotebook met een uitstekende prijs-prestatieverhouding is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Ongeacht van welke fabrikant dan afkomstig, Het is en blijft toch wel een heerlijke laptop! Nu zo'n 1 maand in mijn bezit en ik moet zeggen ik laat steeds meer mijn mijn Gaming desktop staan..

Zie geen nadelen ten opzichte van mijn "vaste pc" of het moet al mijn beeldscherm zijn, maar met een 17" mat scherm heb ik erg weinig te klagen, zelfs in de tuin!
Wel is het zo dat de accu na zo'n 10 minuten serieus gamen toch echt begint te klagen.. dus voor onderweg niet doen, mah who cares! Als dit dan het enige minpuntje is!

De 99% die windows willen kunnen het dan ook aangeven, je kunt niet verwachten dat ze het er gratis bij krijgen ;) Overigens hoe weinig werk is het om thuis ff de install te draaien? DvD erin en aan de koffie!
Nog een opmerking mbt de accu: de adapter is nogal groot en zwaar! Ik heb volgens mij min of meer dezelfde laptop (X•BOOK 17CL37 van bto), met wat extra's om 'm geschikt te maken als workstation, en ik heb uiteindelijk besloten om een extra accu aan te schaffen zodat ik er zowel thuis als op m'n werkplek één heb liggen. Scheelt toch weer in het op en neer sjouwen van een laptop die al niet de lichtste is.

Verder is het een heel fijne laptop die ervoor heeft gezorgd dat ik niet zowel thuis (voor games) als op m'n werkplek (fotografie) een losse desktop hoef te stallen. Toetsenbord vind ik trouwens prima aanvoelen, trackpad gebruik ik eigenlijk nooit.
Waarom heb je geen extra lader gekocht dan? Scheelt toch weer 120 euro in prijs en dan kan je onbeperkt werken (tov. beperkte tijd met de extra accu).

Ikzelf heb ook een 15inch clevo met bijna exact dezelfde specs en moet zeggen dat ik er erg tevreden mee ben. Enig echte minpunt is de acculader. Daar had ik bij de aankoop niet echt aan gedacht. Daarnaast heb ik ook een soort kras/streep net onder het scherm. Daar drukt de bezel tegen de body als er druk op komt in mijn tas. Ik weet niet of dit bij de p170hm ook is.
Denk dat hij extra lader bedoelt ;)
Het was denk ik wel de moeite waard geweest om te melden dat dit gewoon een Clevo P170HM is. Op het net zijn daar ook wat meer reviews van te vinden.
XNotebooks gebruikt barebones van (o.a.) Clevo net zoals BTO (die deze laptop ook aanbied).
Ja, en *deze* is een Clevo. Wie hun andere laptops maakt is niet relevant.
Nooit van het merk gehoord, maar zeker een mooie prestatie van de Hollanders.
Vind dit echt nette prestatie. Dit vindt ik trouwens de mooie notebooks op game gebied. Gewoon strak en stijlvol, zonder leds enzo, en ook weinig software.(Meuk dus)
Dit is gewoon een rebrand van een Clevo.
Clevo P170HM http://www.clevo.com.tw/e...dinfo_2.asp?productid=311

Voor de rest is het een wel een leuke laptop, ik hoop alleen dat de qualiteit wel beter is geworden.
Ik heb genoeg xxodds gezien met koeling problemen (ook clevo rebrands), ik heb wel wat foto's gezien van de koeling (dat zag er wel degelijk uit), maar ja het langdurig gebruik moet uitwijzen of het is opgelost
Een rebrand zou ik het niet willen noemen maar wat wel waar is is dat XNotebooks de barebones van onder andere Clevo gebruikt. Net als BTO overigens maar dat terzijde.

Ik zelf heb een XNB Destiny met een HD6970M op 15" FullHD en ben er erg tevreden over, niet in de laatste plaats om het uiterlijk. Ik ben niet zo van de lampjes en tierelantijntjes, ik verkies een sober en ietwat zakelijk uiterlijk boven dat waar de doorsnee gamers notebook mee is uitgerust.
Ook de schermen zijn van deze laptops meer dan bovengemiddeld, qua kleur en helderheid kom ik niet veel betere laptops tegen in het wild. Dan natuurlijk nog de configuratie mogelijkheden die voor notebook begrippen bijna eindeloos zijn, vanaf XNB zijn zo'n beetje alle denkbare en gangbare onderdelen waarvan je zou willen te kiezen in je config.
En dan natuurlijk allemaal met behoud van je garantie, dus eigenlijk precies wat ik fijn vind en wil gebruiken aan SSD's, harddisks, geheugen, processor, netwerk, etc.

Ik denk dat ik nu ik dit terug lees niet veel meer hoef te zeggen dat ik er wel tevreden mee ben...
Als puntje bij paaltje komt, dan komt elke laptop uit taiwan of china. Het is uiteindelijk de assembler die het logo er op plakt ;).
Ja, maar merken als Dell, HP of Apple maken zelf een ontwerp en zoeken dan een OEM die het voor hen goedkoop wil bouwen. Hier wordt het ontwerp in China gedaan en kan je als "fabrikant" niet veel meer doen dan de barebone uit de catalogus selecteren. Veel ontwerp beslissingen zijn dan dus al voor je gemaakt. De rol van XNB in het ontwikkelproces van een laptop is dus veel minder groot dan die van bv Dell.
Wat niet per definitie verkeerd hoeft te zijn. Ik heb zelf momenteel een BTO 15cl37, met dezelfde specs als deze XNB Titan. Dit is ook een Clevo rebrand, maar qua indeling en koeling vind ik hem beter doordacht dan menig andere laptop die ik tot heden gezien en gehad heb.

Vaak is de koeling wel ok, maar niet te onderhouden. Dit zorgt op den duur vor stofophoping tussen defan en de koelribben. Als je dit niet regelmatig vewijderd dan heb je dikke kans op oververhitting. Ik heb legio HP's Dells en Toshibas gezien waarbij het onderhouden van de koeling, zoals ik maar even noem, een uitdaging op zich is. Bij mijn BTO is één klep op de achterkant verwijderen voldoende.
Dat klopt niet helemaal. Deze laptop is als barebone gefabriceerd door Clevo en vervolgens geassembleerd door XNB. Als je een laptop van een groot merk koopt is deze doorgaans door dezelfde fabrikant gefabriceerd en geassembleerd. Het loont voor een bedrijf als HP gezien de seriegrootte totaal niet om zelf nog enige nabewerking aan zo'n laptop uit te voeren of hem zelfs maar in het eigen magazijn op voorraad te hebben, terwijl het voor een bedrijf als XNB juist meerwaarde oplevert.

Overigens vind ik dat het vermelden van de daadwerkelijke fabrikant in een laptopreview (en in sommige andere reviews; o.a. bij voedingen speelt het ook behoorlijk) simpelweg thuishoort. Ik wil dat niet per ongeluk ergens in de reacties lezen of zelf moeten uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 april 2012 23:21]

10 min een laptop aan het configureren op de XNotebooks website, kan ik het niet bestellen: Error, iets met cookies en een IE handleiding verschijnt :'(
Als je terug gaat en de laptop opnieuw in de winkelwagen plaatst, dan moet dit verholpen zijn. Je kunt anders ook even contact met ons opnemen.
Dat noem ik gestoord goede service. ;)
Leuke laptop. Heb zelf de m17xr3 en dit is zeker een goed alternatief.
Jammer dat er geen de Bigfoot Killer Wireless-N 1103 in zit welke 450mbs is.

[Reactie gewijzigd door 151407 op 30 maart 2012 08:08]

Dat moet je wifi netwerk ook weer ondersteunen he, als ze bij tweakers max 300mbps halen dan is de 450 overkill
Aangezien deze laptop gewoon totaal zelf configureerbaar is, kan je hem ook bestellen met een N1103. Standaard zit er een N100 in die op 150mbit loopt.

De CPU ondersteund WiDi, en de standaard N100 weer niet. Voor 35 euro meer (is trouwens in de pricewatch goedkoper, en kan je de N100 ook weer verkopen), heb je wel de N6300 die op 450mbit loopt, en WiDi ondersteund.

Dat kan, met oog de doe toekomst, dus best interessant zijn.
Die kan je bij de configurator van xnotebook er zo in laten zetten.
Eindelijk een fabrikant die snapt dat je een laptop ZONDER OS wilt kunnen bestellen. Het besturingssysteem is optioneel i.p.v. standaard voor-geïnstalleerd. Ik vind dit een groot pluspunt ! Zat mensen die thuis nog van die Windows-licenties hebben rondslingeren van oudere apparaten. Zelf heb ik ook een bak vol met van die stickers; van afgedankte laptops en desktops afgehaald die ik nogal eens cadeau krijg van klanten.

Bent wel gek om dan weer € 119 voor een OEM licentie te betalen.

Een SSD van 128 GB is daarentegen wel wat aan de karige kant; 256 GB is wel het minimale. Zeker als je in gedachten houdt dat losse HDD's momenteel nog steeds erg duur zijn en je wellicht nog even wilt wachten met het uitbreiden van je opslagruimte.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 1 april 2012 13:33]

Zat mensen die thuis nog van die Windows-licenties hebben rondslingeren van oudere apparaten.
Die mag je dus officieel niet gebruiken op andere apparaten he O-)

Ben het er verder wel mee eens, ik heb zelf al een Windows 7 Pro licentie, ik hoef er niet nog meer OEM licenties bij.
Mag dat niet ? Wie zegt dat ? Er is voor een licentie betaald. Op welk systeem je deze sleutel gebruikt maakt verder niet uit.

Microsoft laat het toe om Windows 7 op 5 verschillende apparaten te activeren zonder dat je tegen problemen aanloopt. Daarna moet je een gratis Microsoft nummer bellen waar je je licentie d.m.v. een bandje kunt "resetten".

In feite kun je als particuliere eindgebruiker ieder systeem activeren met dezelfde licentie. Voor zakelijke gebruik is dat natuurlijk anders.

Ik zie het gewoon zo; als het niet de bedoeling was geweest om 1 licentie op meerdere systemen te gebruiken, had Microsoft er wel een stokje voor gestoken. Het tegendeel is echter waar; ze leggen je geen strobreed in de weg.

Ze hebben bovendien openlijk toegegeven dat ze liever willen dat je een illegale Windows-versie gebruikt dan helemaal geen Windows (dus Linux of MacOS). Wie ben ik dan om daar moeilijk over te doen ?

Ik heb in het verleden al genoeg betaald voor licenties die ik helemaal niet nodig had (bij de aanschaf van een nieuwe laptop-).

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 1 april 2012 20:52]

Neemt niet weg dat er verschillende licenties zijn met verschillende regels:

Een OEM-versie mag alleen worden verkocht bij een nieuwe pc en deze is niet overdraagbaar naar andere pc's.
Sterker nog: als je een pc koopt zonder OS en er later een OEM-versie bij koopt, dan is dit nog geen legale versie.

http://www.microsoft.com/...tware/legale-windows.aspx
Let op: Het alsnog achteraf leveren van een gewone Windows OEM-licentie inclusief de COA-sticker is dus niet legaal. Hiermee voldoet u dus niet aan uw betalingsverplichting.

[Reactie gewijzigd door DaManiac op 3 april 2012 15:36]

Voldoen aan de betalingsverplichting? Vroeger stond er op de MS site dat een OEM licentie gewoon geldig was zoals de nederlandse wet aangeeft. Schijnbaar brengen ze het tegenwoordig anders maar gelukkig staan wij Nederlanders inc. dit bedrijf sterk.
Hele leuke machines. Heb zelf ook naar deze titan gekeken. Uiteindelijk voor de Alienware 17x R3 gegaan. Wat heeft mij dit doen besluiten?

Ik zat toch met de vormgeving. Vond het er zakelijk, maar toch wat cheap uit zien. Dit is een gevoel en heb het niet kunnen testen, veel mensen vinden de alienware overdone, maar mijn huidige laptop van Dell werkt na 5 jaar nog steeds zonder scheurtjes of wat dan ook. Dacht dus dat Alienware ook wel goed zou zijn.

Verder de specificaties. Dit is natuurlijk gewoon goed, alleen de ondersteuning van optimus was er niet (wilde in plaats van de 6990 de gtx580). Niet dat een gaming notebook geweldige endurance mogelijkheden heeft, maar als een laptop binnen 2 uur leeg is(XNB) of meer dan 5 uur (alienware) dan ben ik toch gelukkiger met die Alienware.

(er zijn meerdere reviews op internet te lezen waar deze 5 uur in gehaald wordt, dat tweakers minder heeft gehaald zal vast liggen aan de manier van testen)

Ook had ik dingen op internet gelezen dat de XNB niet echt slim om gaat met zijn ventilatoren. Deze blazen soms ineens heel hard zonder dat dit echt nodig zou zijn.

- Wat wel pluspunten van de XNB zijn:
Gamut scherm,
Zelfs Quadro kaarten te kiezen, dus je zit niet vast aan gaming kaarten
Hulp van medewerkers van XNB was zeer goed!

Al met al, natuurlijk beide goeie laptops, alleen als je liever iets meer geld wilt besteden, omdat je niet opzoek bent naar de goedkoopst mogelijke oplossing met een snelle videokaart, denk ik dat je met de Alienware een 'beter' product in huis haalt.

Waar ik trouwens nog wel benieuwd naar ben, is waarom deze XNB soms in games hogere aantal frames haalt dan de Alienware? Beide ongeveer zelfde specificaties, en dan toch een paar frames verschil.

Waarom is dit trouwens off topic? Ik geef een aantal punten aan die zeker met deze review te maken hebben. En voor mensen die nu denken van Ja ik koop een XNB, wil ik ze toch ook even laten weten waarom ik dit niet heb gedaan. Ik noem punten die niet in deze review worden benoemd.

[Reactie gewijzigd door VincentZijlstra op 30 maart 2012 12:06]

Ik ben het zeer zeker niet met je eens

Ik ben zelf al zo ruim een jaar een alienware eigenaar en kan me echt niet in je bericht terugvinden. Ik had daarbij nog een duurdere optionele 9cell batterij genomen maar toch haal ik maximaal maar 2 uur eruit (langer dan x notebooks, dat is zeker zo). heel hinderlijk is dat, zeker omdat dell veel meer had belooft. Maar goed, dit mocht niet baten.. Daarnaast is het inderdaad bij mij de koeling die al 2x verwisseld moest worden vanwege en defect. (gelukkig had ik next business day garantie genomen)... Touchpad is het grootste waardeloze onding wat ik in mijn leven ooit heb gebruikt om een muis aan te sturen... Daarnaast de sd slot kan ik niet meer gebruiken omdat die dummy sd kaart er heel stroef in blijft hangen (valt blijkbaar ook niet in garantie)... Toetsenbord zit er ook niet egaal in... Bij de pijltjestoetsen ligt de toetsenbord lager dan in de rest van het systeem, volgens dell hoort dat zo. (bullshit)... Daarnaast die touchknoppen rechtsbovenin die veel te gevoelig zijn... Die de hele tijd per ongeluk de wifi uitschakelen (tijdens gamen jep), of die nutteloze "stealh mode" aanzetten (framerate na 10fps opeens).

Maar goed. Voor games is de alienware zeker uitstekend... Ook op het gebied van hitte presteert die naar mijn idee ver boven gemiddeld... Maar ergonomisch = no go.

Ik heb er zeker spijt van dat ik geen goedkopere msi of deze xnotebook had genomen...

[Reactie gewijzigd door Vinand op 30 maart 2012 09:41]

Alleen heb jij een m15x (of M15x?). Dat is een wezenlijk verschil met de M17x. De 15" is al van een design iteratie geleden.
Niet dat ik een XNB uber fan ben, maar wanneer je aan het gamen bent zonder netstroom lijkt het me dat je 17xR3 toch ook vrij snel aangeeft dat hij wel wat extra power nodig heeft?
Dat XNB niet slim met de ventilatoren omspringt, kan in principe niet. Het gaat om Clevo barebones.
Dat probleem met de ventilatoren die opeens volle kracht draaien, is opgelost. Er is in oktober of november vorig jaar een firmware uitgebracht die dit verhelpt.

Dat cheap eruit zien, is persoonlijke smaak. Ik heb deze notebook (maar dan BTO) en ik vind het uitzicht eigenlijk wel geslaagd. Niet teveel geen flitsende lichtjes of led's die een kamer kunnen verlichten. Geen 10 knoppen waarvan je er maar één nodig hebt (power knop).
Door die aluminium strook onder het toetsenbord, voelt de notebook altijd lekker koel aan.

Ikzelf had niet echt gewenning nodig voor het toetsenbord wat betreft het gewoon typen. Ik kwam van een Toshiba met redelijk grote toetsen en moet zeggen dat ik zonder problemen direct aan volle snelheid kon typen. Enigste wat toch een week of twee geduurd heeft was de lay out van de pijltjes/numeriek. Het 0-toets (nul) van een gewoon toetsenbord is nu twee toetsen: pijltje rechts en de 0.
De capaciteit van de accu is 76960mWh. Dat lijkt ons onvoldoende om het apparaat lang zonder stroomaansluiting te laten werken.

ik vind een accu capaciteit van bijna 77000mWh toch wel redelijk hoog, is dit geen typefout
De capaciteit is wel hoog, het apparaat is echt extreem onzuinig met zijn stroom Als ik even reken: 40 a 50w idle, ten opzichte van de alienware die 20w verbruikt. Dat scheelt ook enorm in de koeling: volgens verschillende mensen is de M17x fluisterstil. Terwijl de meeste reviewsites nogal negatief zijn over het fangeluid van deze notebook.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 30 maart 2012 10:21]

Als ik het natuurkundig benader kom je op een levering van 77watt voor 1 uur. Lijkt me nog vrij krap, aangezien zeker bij gamen het stroomverbruik toch wel hoger zal liggen dan 77w.

Ik denk dat je in de war bent met mAh, welke typisch waardes heeft die toch wel een factor 10 lager liggen.
Ik denk sowieso niet dat mensen die vaak onderweg zijn een laptop mee moeten nemen van 4kg. Slecht voor je rug / schouder bij continu meezeulen.
Met een goede rugtas is 4 kg makkelijk te dragen. Dit weet ik uit eigen ervaring. Wat je ook in gedachte moet houden dat veel mensen met of de auto, of het OV gaan. Hier kun je je tas neerleggen/ neerzetten. Van de 160 minuten die ik per dag reis, ligt voor minstens 140 minuten de tas naast me.

En de mensen die deze laptop kiezen, willen een desktop replacement. Zij willen gewoon geen concessies doen in computer kracht, en nemen het dus maar voor lief om dit te dragen.

Ikzelf wil bijvoorbeeld gewoon op me eigen apparatuur werken. Zo kan ik thuis en op werk met eenzelfde computer alles doen. Hoef ik geen bestanden mee te nemen op een externe gegevensdrager, of in te loggen op de server van me werk. Ik kan dus altijd bij mijn bestanden. Daarnaast heb ik gewoon de kracht van een desktop altijd bij de hand.
Heb zelf een Clevo W860CU, weegt ook 3.5kg+ maar is makkelijk mee te nemen met een rugtas.
Ik denk dat het voor de conclusie goed zou zijn om het prijsverschil met de Alienware en de MSI even aan te halen. Als ik me niet vergis is de MSI voor bijna 2000 euro te vinden in de PW, waarbij je dus een laptop krijgt die lang niet altijd 500 euro sneller is dan deze Titan. Zelfde geldt voor de Alienware.
Alienware:
€ 1,562
met i7-2760QM, HD6990m, 1080p, momentus XT.

MSI:
pricewatch

XNB:
€ 1.482 met HD6990m, i7-2670QM, gamut, 320GB hdd

Verschilt niet eens zo veel, als je erbij rekent dat de alienware toch een stuk beter is. De clevo's leveren veel prestaties voor je geld (althans, dit model), maar de rest blijft achter. Vergelijk voor de lol eens de groote van de adapter van deze 3 notebooks, en het feit dat een van deze 3 niet eens een backlit toetsenbord heeft.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 30 maart 2012 10:26]

Ik weet niet hoe jij aan de prijs van de Dell komt, maar als ik die configuratie neem zoals jij dan kom ik uit op € 2.133,99. :|

Dit is dan ook nog eens met maar 1 jaar garantie.
http://configure.euro.del...odel_id=alienware-m17x-r3
http://configure.euro.del...c=nl&l=nl&s=dhs&cs=nldhs1
https://eggcaptain.com/NL/
http://www.shopkorting.nl/winkel/Dell

Alstublieft.

en cprmpt, de prijs die ik noemde was inclusief windows. Of ik moet een fout hebben gemaakt.
Zie daar geen SSD en geen 8GB ram
Als ik alleen al 8GB ram doe komt er zowat 150 euro bij en dan moet er nog een SSD bij. Dell heeft geen 128GB SSD de 256GB SDD is 310 euro.

Ik kom uit op € 2.284,01 dat is dezelfde config maar dan met 256GB SSD.
Haal daar 150 vanaf omdat er een 256GB SSD in zit en je zit op dezelfde configuratie ongeveer als de Titan. Dit is zonder kortingsbonnen etc. Dus dat vergelijkbare configuraties 2000 kosten klopt gewoon.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 30 maart 2012 13:01]

Ik noem nergens hoeveel RAM er in zit? Bij nader inzien zit er in de titan inderdaad meer, maar dan kost aftermarket €20.

Sowieso, een 256GB SSD is goedkoper bij dell. Dus dat trekt de 2 prijzen die ik noemde slechts meer in het voordeel van de alienware. De kortingsbonnen moet je gewoon meerekken. Die zijn er nu eenmaal.
Niet iedereen schroeft de laptop open en doet er even meer geheugen in. Zelf zou ik dat natuurlijk ook doen maar als ik naar de gemiddelde consument kijkt die koopt gewoon die 8GB dan bij Dell. Blijft gewoon een feit als je bij Dell dezelfde config koopt je meer kwijt bent en dat ligt rond de 2000.
dezelfde config kan sowieso niet. Waar haal jij een backlit toetsenbord voor de clevo vandaan?

Wat daarboven staat is de meest basis configuratie welke iedereen verder kan upgraden. Het is een feit dat de prijs maar weinig verschilt. Dat hij veel duurder is, is incorrect. 5 a 6% noem ik namelijk niet erg veel..
Het lijkt me niet moeilijk om te zien dat ik met ''config'' de algemene specificaties bedoel.
Wat voor webcam, ander toetsenbord of een andere statuslampjes opzitten is niet zo relevant voor de gemiddelde consument. En die 5% en 6% is op jouw config gebaseerd wat een stuk minder vergelijkbaar is als wat ik aangaf. Ook de kortingsbonnen die reken jij mee maar de meesten mensen zoeken een laptop en gaan niet op internet eerst zoeken naar kortingsbonnen. Het grootste verschil is de garantie, en dat is bij Dell niet al te lang.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 31 maart 2012 12:39]

We zitten hier op tweakers. Natuurlijk reken in de kortingsbonnen mee. Wat als dell morgen met een 50% kortingsbon komt? [nee, nee. De titan is nog steeds goedkoper. Want de kortingsbonnen tellen niet mee.

...dat gaat hem niet worden.

en als ik de config 'vergelijkbaar' maak, is het verschil nog steeds even groot. Momentus XT €69 in het voordeel van dell, snellere processor voor €115 in het voordeel van dell. En de kleinste SSD die bij dell leverbaar is (256GB) is bij dell een paar euro goedkoper. Het geheugen is dan wel killing met €140 bij dell. Uit het hoofd is het prijsverschil dan nog maar €10 of €20.
Ik kom op €1510,10 uit als ik de 10% korting toevoeg en de 7% extra korting van shopkorting bereken dit is met de volgende specs:

Processor: Intel® Core™ i7 Processor 2670QM (2,20 GHz, 6 MB cache, Quad Core)
Videokaart: 2 GB GDDR5 AMD® Radeon™ HD 6990M
Scherm: 44 cm(17,3") WideFHD (1.920 x 1.080) witte led lcd-beeldscherm
Geheugen: 4.096 MB 1.333 MHz Dual Channel DDR3 [2 x 2.048]
HDD: 750 GB (7.200 rpm) Seriële ATA-harde schijf
Optische drive: Dvd+/-rw-station (dvd/cd lezen en schrijven)
Netwerkkaart: Dell Wireless 1501 wireless-N – EUR
Besturingssysteem: Legitieme Windows® 7 Home Premium, 64-bits, Nederlands

Extra geheugen zelf inbouwen is ~20-25 euro, en dan kun je zelf nog kiezen welke SSD je inbouwt (niet iedereen hoeft meer dan een 200gb SSD). Met die extra 10% korting durf ik wel te zeggen dat in het 17'' segment dit nu de betere keuze is. Natuurlijk moet de stijl van de laptop je ook bevallen want hij heeft wel een overdreven gamers look met allemaal lichtjes etc maar over smaak valt niet te twisten.
Met een hdd ipv ssd, 4 gb ram ipv 8gb, dell netwerkkaart ipv bigfoot. én 17% korting is ie even duur.....

je hebt me niet overtuigd :-)

ik vind het wel een mooie prestatie van zo'n klein bedrijfje uit Nederland. Hoewel ze met een barebone werken, is de support ook belangrijk. Goeie componenten en goeie klantenservice, als je dat beide kan leveren kan het hard gaan. Ik wens ze iig het beste,
En dan te bedenken dat de Alienware inclusief OS komt (W7 Home Premium). Als je dat meeneemt dan is de Alienware zelfs nog goedkoper dan de XNB.
Goede zaak dat je geen OS of crapware opgedrongen krijgt. Mochten deze jongens eens een ultrabook uitbrengen (een gamelaptop is overkill voor mijn bescheiden wensen), zou ik deze in serieuze overweging nemen.
99% Wil toch windows, dus vind ik wel degelijk een minpunt
Een minpunt?

Pluspunt juist, laptop wordt goedkoper, eigen keuze of je nog een licentie koopt, Linux installed of het op de "andere" manier doet.
Ja, een game laptop met Linux erop ....

Je hebt wel gelijk dat je je eigen licentie erop kan knallen, maar zijn er zoveel mensen die Windows los kopen? Ik dacht altijd dat Windows zo groot was geworden door al die OEM licenties.
Ik vind het juist wel een voordeel! Heel veel gamers zijn ook nog student en kunnen dmv school goedkopere licenties kopen!
inderdaad en bovendien kan een Windows disk op meerdere pc's gebruikt worden dus je hoeft het maar een keer te kopen voor ongeveer alle pc's in een huis.
Dat kan dus niet :)

Maar vind het zelf wel een hele mooie dat ze dit niet standaard bijleveren.
9 van de 10 keer is dat home premium, maar dat wil ik helemaal niet, ik wil windows 7 professional (domain user).

Dit kan voor iedereen anders zijn, maar ik vind het zeker een pluspunt.
Een disk van SLIM (studenten) kun je zovaak installeren als je wilt weet ik uit ervaring. Ik heb hier de W7 Ultmate versie liggen nu (en geïnstalleerd op m'n nieuwe PC als "upgrade" van de standaard W7 Home Premium)
Microsoft brengt verschillende versies uit van Windows.

Zelf heb ik een OEM versie van Windows 7 Ultimate welke op 3 'verschillende' pc's geïnstalleerd kan worden.

De retail versie heeft die beperking niet maar die is dan ook duurder.


Hoe het allemaal precies zit weet ik niet maar er zit dus wel verschil in welke versie je koopt; de OEM versie bespaarde mij iig een goeie 100 euro of zo.
Dat kan dus wel :)
Maar je bent niet legaal bezig dan.
@Tokkes: Zoals gezegd hanteert MS verschillende licentiemodellen. Er bestaan van diverse Windowsversies 3-packs en andere soortgelijke varianten. Dit verschilt per land, windowsversie en doelgroep. Voordat je een uitspraak als de jouwe doet, zal je eerst research moeten plegen (vroeger op moeten staan heette dat ook wel).
Als je nieuwe hardware koopt zonder licentie, kun je een OEM licentie aanschaffen.
Deze mag je maar 1 keer installeren en is daarna hardware afhankelijk.

Koop je een FPP/retail, dan mag je deze (afhankelijk van de versie) op meerdere pc's installeren. Deze is ook niet hardware afhankelijk (vervang je je pc, dan mag je 'm nogmaals installeren).

Kunnen en mogen installeren zijn trouwens 2 heel verschillende dingen :)
@Hashtag: nee dat mag dus eigenlijk niet. OEM licenties mogen alleen bij een PC verkocht worden. Dit komt omdat de support niet meer geleverd wordt door Microsoft, maar door de OEM zelf. Zij moeten dus alle vragen en problemen oplossen voor de consument. Als een winkel OEM licenties verkoopt zonder hardware dan houden ze zich niet aan de regels. Er moet dan ook een Windows sticker met code op de fysieke hardware zitten, wil de OEM versie legaal zijn.
Klopt bijna helemaal.
Ter aanvulling: OEM mag wel los verkocht worden, mits de hardware niet ouder is dan 90 dagen.
Ik ben geen lid van die 99%.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True