Nieuwe uitdager
Een goede tweestrijd is vaak de moeite van het volgen waard. Er zijn van die partijen die het om de zoveel jaar - of zelfs ieder jaar - met elkaar aan de stok hebben. FC Barcelona en Real Madrid. FIFA en PES. Roger Federer en Rafael Nadal. Top Spin en Virtua Tennis. Misschien nog wel leuker dan een tweestrijd is de situatie waarbij een tweestrijd ineens verandert in een free-for-all, doordat een derde partij doorbreekt. In de tenniswereld laat sinds kort Novak Djokovic tennisgiganten Federer en Nadal bijvoorbeeld achter zich. Jammer dat Grand Slam Tennis 2 van EA Sports dat niet direct zal doen met Top Spin en Virtua Tennis.
De eerste tien minuten gameplay uit Grand Slam Tennis 2.Getest op: Xbox 360 en PlayStation 3
De strijd tussen Grand Slam Tennis 2 en de andere tennisgames op de markt zal geen episch gevecht worden zoals Novak Djokovic en Rafael Nadal dat onlangs uitvochten op de baan van de Rod Laver Arena in Melbourne. Waar de Serviër en de Spanjaard elkaar bijna zes uur lang in evenwicht hielden, zullen de tennisgames van 2K Games en Sega waarschijnlijk wat sneller afrekenen met Grand Slam Tennis 2.
Potentie
Toch waren de eerste voortekenen voor Grand Slam Tennis 2 helemaal niet slecht. Grand Slam Tennis 2 biedt voor wat betreft het spelaanbod, de ondersteuning in de keuze voor een besturingsmethode en het aanbod van proftennissers in de game zeker niet veel minder dan andere tennisspellen. Dat bijna elk van die onderdelen niet is uitgewerkt zoals zou moeten, breekt het spel echter op. Dat is jammer, want de titel heeft wel degelijk potentie.
Saaie carrièremodus
Zo onderscheidt Grand Slam Tennis 2 zich met de aanwezigheid van een sloot bekende spelers uit de tennisgeschiedenis. Je komt oude meesters als Boris Becker, Björn Borg, Stefan Edberg, Pat Cash, John McEnroe en Pete Sampras tegen bij de heren, terwijl bij de dames onder meer Justine Henin en Martina Navratilova aanwezig zijn. Daar staat echter tegenover dat het aantal huidige tennissers in het spel wat beperkt blijft. Er zijn acht mannelijke tennissers, onder wie wel alle grote namen van dit moment, zoals Federer, Nadal, Djokovic en Murray, maar de vrouwen komen er met vier namen vrij bekaaid vanaf.
Geen keuze
Dat is echter het 'probleem' niet. Wat we veel aparter vinden, is dat je niet de keuze hebt om de klassieke spelers wel of niet te gebruiken in je carrièremodus. Wij kunnen realisme in een carrièremodus wel waarderen. We willen de grote toernooien zo natuurgetrouw mogelijk naspelen, en dan is het vreemd om ineens tegen een Stich, Edberg of Sampras te moeten spelen. Hoe leuk we het ook vinden dat al die grote namen in Grand Slam Tennis 2 zitten, we hadden ze liever niet in de carrièremodus zien opduiken.
/i/1328800745.jpeg?f=imagenormal)
Dat gevoel wordt nog eens versterkt door het feit dat die carrièremodus heel erg lang behoorlijk gemakkelijk blijft. Met een net gemaakte all-round-speler mepten we alles en iedereen weg. In de eerste zes uur verloren we niet één game, terwijl we ons ongestoord een weg naar de titel bij de Australian Open en Roland Garros sloegen. Die twee toernooien zaten bij de eerste vier toernooien die we konden spelen - en die we allemaal gemakkelijk wonnen. Dat is veel te eenvoudig en veel te ongeloofwaardig om lang te kunnen boeien. Daar komt bij dat er maar acht toernooien zijn. Goed, daar zitten wel die vier Grand Slams bij, maar slechts vier fictieve toernooien om het totaal nog wat aan te vullen, is te mager.
Online
Het doorspelen van de carrièremodus loont eigenlijk alleen als je van plan bent je eigen tennisser online te gebruiken. Grand Slam Tennis 2 biedt behoorlijk wat online mogelijkheden, variërend van losse potjes tennis tot complete online toernooien. Door het vroege stadium waarin we Grand Slam Tennis 2 konden testen, hebben we dit onderdeel echter niet afdoende kunnen uitproberen, omdat er nog te weinig spelers online waren. Het gegeven dat er online genoeg is te beleven, levert Grand Slam Tennis 2 echter nog wel een positieve noot op.
Kies je besturing
Datzelfde mag gezegd worden van de audiovisuele kant van het spel. Het niveau daarvan is niet baanbrekend en ook niet per definitie beter dan wat Top Spin en Virtua Tennis te bieden hebben, maar het oogt strak genoeg. Daarnaast verdient EA een pluim omdat Grand Slam Tennis 2 iets probeert dat we zelden tot nooit zien in tennisgames: commentaar tijdens de wedstrijd. Pat Cash en John McEnroe leveren het commentaar. We waarderen de poging, maar binnen drie wedstrijdjes slaat het positieve gevoel om in negativiteit. De heren vallen snel in herhaling en het commentaar wordt daardoor vooral irritant, in plaats van dat het toegevoegde waarde heeft. Bovendien zit John McEnroe ook als speler in het spel zodat je de rare situatie kunt krijgen dat Big Mac commentaar levert terwijl hij ook op de baan staat.
Een ander punt waar Grand Slam Tennis 2 mee wil scoren, is de mogelijkheid om bewegingsbesturing te gebruiken in het spel. Daarin is het zeker niet uniek. Virtua Tennis 4 en Top Spin 4 beschikten al over Move-ondersteuning, en Virtua Tennis 4 ondersteunde ook Kinect. Grand Slam Tennis 2 ondersteunt alleen de PlayStation Move, en doet dat naar behoren. Wie ons een beetje kent, weet dat we niet heel erg warm lopen voor het gebruik van Kinect en de Move bij traditionele games, maar spelen met de Move levert je in Grand Slam Tennis 2 een redelijk gevoel van controle. Nog steeds komt het niet in de buurt van de normale manier van spelen, maar het verschil is niet schokkend groot.
Roger Federer versus John McEnroe.Dat komt mede omdat je met de normale manier van spelen ook al erg op weg wordt geholpen door de computer. Met de Move-besturing loopt de computer automatisch voor je, en eigenlijk zit er in de traditionele besturing ook een soort loophulp. Je kunt, als je dat echt wilt, best verkeerd lopen, maar het spel doet zijn best je de juiste kant op te sturen. Dat maakt het positioneren voor je slagen uitermate gemakkelijk, waardoor je alleen nog maar hoeft te bedenken op welke manier je je opponent nu weer van de baan mept. Grand Slam Tennis 2 laat aan de speler over of hij gebruikmaakt van de actieknoppen of van de pookjes om te meppen. Het spel promoot zelf de besturing via het pookje, maar spelen met de knoppen voelde voor ons natuurlijker aan.
Bonuspunten
In de carrièremodus kun je naast je besturing ook nog letten op je speelstijl. Het spel geeft kleine uitdagingen mee, die je kunt voltooien voor extra punten. Denk daarbij aan zaken als 'win vijf punten met een serve & volley', of 'win zonder je eigen servicegames te verlizen'. Het maakt de potjes soms nog wat interessanter, zeker in de eerste uren, als het niveau zoals gezegd erg laag ligt.
Op dat soort momenten heb je tijd genoeg om even om je heen te kijken. De banen zien er allemaal geloofwaardig en natuurgetrouw uit. Voor de graphics hoeft EA zich ook niet te schamen. Zeker de animaties van de tennissers zien er prima uit. Het valt echter wel op dat alles zich in een zeer steriele omgeving afspeelt. Het publiek laat zich af en toe horen, maar nooit genoeg om echt sfeer over te brengen. De doodsteek op dat gebied komt op naam van Pat Cash en John McEnroe, die het commentaar doen in de game. Zoals eerder gemeld, vallen de heren dusdanig vaak in herhaling dat het commentaar al snel verandert van een leuke extra in een irritante toevoeging. De eerste keer kun je best grinniken om de opmerkingen van beide tennisgrootheden, maar de lol is er snel vanaf.
Conclusie
Met de tot nu toe verzamelde plussen en minnen kan het nog steeds twee kanten op met Grand Slam Tennis 2. Toch moeten we concluderen dat de minnen het winnen van de plusjes. Ondanks de aanwezigheid van de 'legendarische wedstrijden' die je kunt naspelen, en het roster vol klassieke toptennissers, biedt Grand Slam Tennis 2 vrijwel niets nieuws ten opzichte van de games die al een jaar uit zijn. Het spel scoort - op het commentaar na - nergens een dikke onvoldoende, maar het verrast niet en blinkt nergens in uit. Daarmee lijkt Grand Slam Tennis 2 te worden veroordeeld tot een plek in de grote, grijze middenmoot van de gameswereld.
Pluspunten
+ Legendarische tennissers
+ Veel online spelmodi
+ Poging tot commentaar met Cash & McEnroe
+ Alle besturingsvormen werken prima
+ Speelt - mede door het vorige punt - lekker
Minpunten
- Weinig sfeer
- Iets meer huidige spelers was leuk geweest
- Carrièremodus is saai, gemakkelijk en mist realisme
- Commentaar gaat snel irriteren
- Te veel hulp bij normale besturing
Cijfer: 7
Titel |
Grand Slam Tennis 2
|
 |
Platform |
Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
EA Sports
|
Uitgever |
Electronic Arts
|
Releasedatum |
Inmiddels verschenen |