Al met al staan we nog maar aan het begin van Project Phoenix. De komende tijd worden de nieuwe switches, de glasvezelverbindingen en de nieuwe loadbalancers verder getest. Daarna worden de loadbalancers en de nieuwe webservers in gebruik genomen.
Verder gaan we onderzoeken hoe onze MongoDB-, ActiveMQ-, zoek-, en memcached-servers in een zogeheten multi-masterconfiguratie kunnen worden opgezet. Dat moet ervoor zorgen dat een bezoeker er niets van merkt als er een server uitvalt, uitgezet wordt en later weer aangezet wordt.
Voor de storage ligt een grotere uitdaging te wachten. Ook hier willen we graag een multi-masteroplossing, zodat de clients - zoals webservers - zonder ingewikkelde kunstgrepen altijd een werkend filesystem tot hun beschikking hebben. Ons huidige nfs-systeem is daar niet voor geschikt, omdat alle servers bij uitval de mount van de uitgevallen server op een of andere manier moeten vervangen door een mount op een werkende server. Daarom gaan we kijken naar de diverse distributed filesystems, zoals GlusterFS, XtreemFS en Ceph.
Later dit jaar moeten ook onze MySQL-servers in een multi-masteropstelling worden geconfigureerd; nu gebruiken we nog een master-slave-opzet. Ook hier is het de bedoeling dat onze webservers verbinding met een willekeurige MySQL-server kunnen leggen en dan zowel kunnen lezen als schrijven, zonder dat de programmeurs (waar we overigens nog versterking voor zoeken) zich zorgen hoeven te maken over hoe die data op de andere servers terechtkomt. Voor de serverbeheerders is er dus nog wel genoeg te puzzelen - maar we heten niet voor niets Tweakers.net.