Inleiding
De markt voor mediaspelers wordt steeds diverser, zo blijkt ook weer uit de komst van de Xtreamer Prodigy. Het is na de AC Ryan Veolo de tweede mediaspeler die we in handen kregen die gebaseerd is op Android, het besturingssysteem dat door Google wordt ontwikkeld. De Prodigy draait echter op een processor die niet vaak met Android in verband wordt gebracht: de Realtek RTD1186. Alleen dat al is reden genoeg om deze Prodigy onder de loep te nemen.
Een tweede onderscheidende feature van de Prodigy is dat het apparaat 3d-video op hd-kwaliteit kan afspelen. Hierdoor kunnen de bezitters van een 3d-televisie nu ook via hun mediaspeler - in elk geval in theorie - genieten van 3d-content. Verder heeft de Xtreamer Prodigy een opvallende vormgeving: in plaats van een klassiek en 'saai' zwart doosje, heeft Xtreamer gekozen voor een gebogen aluminium topplaat. Tweakers.net bekeek wat de Prodigy in huis heeft.
De Xtreamer Prodigy close-up
De Xtreamer Prodigy wordt compleet geleverd. De doos bevat, naast de mediaspeler, een usb 3.0-kabel, een voeding, een hdmi 1.4-kabel en een analoge composietkabel. Ook de afstandsbediening en de twee daarvoor benodigde aaa-batterijen ontbreken niet. Helaas werd ons testexemplaar wel zonder volledige handleiding geleverd.
De Prodigy beschikt met de draaiknop aan de voorzijde en de gebogen aluminium kap over een opvallend design. Bovendien is de mediaspeler met een gewicht van 2 kg - inclusief een ingebouwde harddisk - geen lichtgewicht te noemen.
De draaiknop aan de voorzijde dient als aan/uit-schakelaar en voor het regelen van het volume. Een blauwe led licht op als het apparaat is ingeschakeld. In het midden treffen we een sd-kaartlezer aan met daaronder een infrarood-oogje. Aan de rechterzijde is de hdd-tray geplaatst. Een schijf laat zich eenvoudig inbouwen en harddisks mogen een maximale grootte van 3TB hebben. Wel missen we een usb-ingang aan de voorzijde, bijvoorbeeld voor het snel aansluiten van een externe harddisk.
:fill(white)/i/1324064487.jpeg?f=thumb)
Aan de achterzijde vinden we tal van aansluitingen. De hdmi 1.4-uitgang maakt het mogelijk om 3d-content af te spelen op een geschikte televisie. Ook zijn analoge component video- en composietuitgangen beschikbaar. Verder vinden we hier een gigabit-ethernetaansluiting, twee usb 2.0-hostaansluitingen en een usb 3.0 slave-poort. Prettig zijn de twee digitale audio-uitgangen: zowel coaxiaal als optisch worden ondersteund.
De Prodigy draait op een Realtek RTD1186-processor met een snelheid van 750MHz. Deze wordt passief gekoeld, waardoor er behalve de harde schijf geen onderdelen zijn die storende geluiden produceren. Het werkgeheugen is 512MB groot en er is 256MB flashgeheugen beschikbaar voor het opslaan van applicaties en de firmware.
We zijn minder tevreden over de afstandsbediening: deze bevat erg veel knoppen, die onoverzichtelijk zijn ingedeeld. Zeker in het begin zal de gebruiker vaak naar de remote moeten kijken om de juiste knop te vinden. Ook hebben veel toetsen een dubbelfunctie, wat weinig intuïtief werkt.
Interface
Als we de Xtreamer Prodigy een koude start laten maken, valt op dat het apparaat niet erg rap is: het booten duurt meer dan een minuut. Vanuit standby, waarbij een bescheiden 0,3W wordt verstookt, is de opstartduur korter: na circa 35 seconden kunnen we aan de slag. Overigens meten we een stroomverbruik van circa 15W als het apparaat is ingeschakeld met een draaiende harde schijf.
Het hoofdmenu bevat zes hoofdopties: favorieten, geschiedenis, mediakeuze, Android, toepassingen en instellingen. Wat opvalt is dat de vertaling naar het Nederlands niet consequent is doorgevoerd; overal treffen we een mix van Engelse en Nederlandse teksten aan.
/i/1323877579.jpeg?f=imagenormal)
Onder de hoofdopties zit steeds een uitklapmenu dat met de d-pad van de remote doorlopen kan worden. Daarnaast worden een aantal statusiconen getoond die onder andere aangeven of het apparaat al dan niet succesvol met het netwerk is verbonden.
De belangrijkste optie is mediakeuze. Via de optie 'mediabronnen' kun je al bladerend op zoek naar het gewenste bestand op de interne harddisk, op samba- of nfs-shares, op dlna-servers of op een aangesloten usb-apparaat. Daarnaast is er een optie 'mediatypes' waarmee naar specifieke mediabestanden - video, afbeeldingen of audio - gezocht kan worden.
Xtreamer biedt de mogelijkheid om bestanden te indexeren die op de interne harde schijf staan. Hierdoor worden deze bestanden voorzien van meta-informatie en coverafbeeldingen. Naar keuze kan dit handmatig of geheel automatisch gebeuren. Verder is er de keuze uit lijstweergave met daarnaast een previewvenster, en een raster waarin grote iconen met coverafbeeldingen zijn te zien.
Als we het configuratiemenu induiken, dan valt op dat Xtreamer Prodigy veel instelmogelijkheden biedt. We moesten dit menu ook wel gebruiken, want om onduidelijke redenen hadden video's in eerste instantie een zwart kader, maar na het instellen op full-screenweergave was dit probleem verdwenen.
is voorzien van
Verbruik is circa 15W bij het afspelen van een video. Standby 0,3W.
Instellingenmenu is slechts gedeeltelijk vertaald.
Opstarttijd 54 seconden.
Schrijven 12MBps via ethernet
Media afspelen
De Prodigy wordt door Xtreamer vooral aangeprezen als een van de eerste mediaspelers die 3d-content op volledige kwaliteit kan afspelen en dus niet beperkt is tot de kwalitatief mindere side by side-weergave. Voor de uitvoer van 3d-content is de mediaspeler dan ook voorzien van de benodigde hdmi 1.4-uitgang.
We hebben de Prodigy aan een 3d-tv van LG gehangen en diverse testbestanden, waaronder iso's van 3d-blu-rays, werden probleemloos in 1080p-kwaliteit afgespeeld. We kwamen wel een schoonheidsfoutje tegen: bij één testbestand, een image van een 3d-film, werd door de Prodigy gemeld dat deze titel niet te bekijken was omdat een 3d-blu-ray-speler nodig zou zijn. De firmware kampt dus nog met een probleempje, mogelijk een beveiligingsprobleem of een incorrecte handshake met de 3d-televisie.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Bij het afspelen van onze testbestanden met 2d-videomateriaal kwamen we geen problemen tegen. Blu-ray-iso's en -bestanden en dvd-images werden keurig weergegeven, inclusief de bijbehorende menu's. Daarnaast ondersteunt de Prodigy downmixing en passthrough voor een relatief groot aantal surround-audioformaten. Wie de mediaspeler aansluit op een homecinemasetje zal dus in vrijwel alle gevallen kunnen genieten van 5.1- of 7.1-surroundstreams.
De instelmogelijkheden voor zaken als ondertiteling en meertalige tracks zijn in orde en functioneren zoals we gewend zijn. Opvallend in het pop-out-menu is dat er de optie 'upload to Youtube' beschikbaar is, al zal een gebruiker niet snel een blu-ray-iso naar Googles videodeeldienst opsturen. De mogelijkheid 'share this on Facebook' is dan al logischer.
Voor het afspelen van audiobestanden heeft Xtreamer een opvallende interface ontwikkeld. Hoewel je de interface mooi of lelijk kunt vinden, probeert de fabrikant in ieder geval iets anders dan de saaie afspeellijsten die we op de meeste mediaspelers aantreffen. De repeat- en shuffle-mogelijkheden werken naar behoren en er is een - helaas traag reagerende - grafische equalizer. Ook wordt de coverart van een album of een song getoond. Met de bestandsondersteuning zit het ook snor; we kunnen vrijwel alles afspelen behalve het lossless ape-formaat.
Wie zijn foto-verzameling wil bekijken met de Prodigy, zal weinig te klagen hebben. Foto's worden opvallend snel ingeladen en getoond. Ook is er een aanzienlijk aantal overgangseffecten beschikbaar en uiteraard is er een slideshow-functie.
Android en prestaties
De Xtreamer Prodigy draait op Android 2.2. Daarmee is de mediaspeler niet uniek; de onlangs besproken Veolo van AC Ryan draait bijvoorbeeld ook op dit besturingssysteem. Een verschil is echter dat Xtreamer ervoor gekozen heeft om naast de Android-apps een aantal applicaties te installeren die native door de Realtek-cpu worden ondersteund. Zo heeft het apparaat bijvoorbeeld twee browsers.
In de praktijk blijkt de Android-browser zo stroperig te reageren dat hij nauwelijks bruikbaar is. De vermoedelijke oorzaak is de gebruikte mips-processor van Realtek: Android is geoptimaliseerd voor ARM-processors. Bovendien is de RTD1186-cpu met zijn kloksnelheid van 750MHz trager dan de 1GHz ARM-processor van de Veolo.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De verzameling Android-apps lijkt vrij willekeurig samengesteld. Het merendeel werkt naar behoren, maar erg vrolijk van de bediening via de meelegeverde afstandsbediening worden we niet: veel apps vereisen nu eenmaal een touchscreen. Xtreamer verkoopt optioneel een draadloos toetsenbordje met een touchpad, maar die hebben we in deze review niet meegenomen.
De Realtek-apps draaien, wellicht omdat ze niet door de virtuele machine van Android worden uitgevoerd, wat soepeler dan de generieke Android-software. We vinden in deze aparte sectie onder andere YouTube- en DailyMotion-clients, een tweetal apps om het weerbericht op te vragen en een aantal applicaties voor sociale netwerken. Al met al weinig revolutionairs dus.
Als we naar de netwerkprestaties kijken, blijkt weer eens dat de gigabit-ethernetaansluiting meer voor de marketingfolders is bedoeld dan dat deze daadwerkelijk hoge doorvoersnelheden mogelijk maakt. Zo maten we een gemiddelde doorvoersnelheid van 12MBps bij het wegschrijven van netwerkbestanden naar de interne harddisk; dat is weliswaar ruim voldoende voor het streamen van films maar het komt niet in de buurt van gigabit-ethernet.
De doorvoersnelheden liggen aanzienlijk hoger als het apparaat met de usb 3.0-aansluiting wordt gevuld. We kwamen hierbij uit op lees- en schrijfsnelheden die tussen de 70 en 80MBps schommelden. Omdat de Prodigy uitsluitend een usb 3.0-slave-aansluiting heeft, is het niet mogelijk om zo een harddisk aan het apparaat te koppelen. Externe schijven moeten aan een van de usb 2.0-poorten worden gehangen.
Prijzen en specificaties
Merk en Type |
Merk |
Xtreamer |
Type |
Prodigy |
Opslag |
Aantal harde schijven |
1x |
Hardeschijfbus (intern) |
sata-300 |
Behuizing bay intern |
3,5" |
Maximale grootte harddisk |
3TB |
Video |
Videocontainers |
avi, mkv, ts, tp, trp, m2ts, mpg, mp4, mov, m4v, vob, iso, dvd-iso, ifo, dat, wmv, asf, rm, rmvb, bd-iso, flv (t/m 720p) |
Videocodecs |
mpeg-1, mpeg-2, mpeg-4 sp/asp, avc (h.264 | x264), xvid, divx, wmv9 (vc-1), realvideo 8/9/10 (t/m 720p)
|
Ondertitel-ondersteuning |
srt, smi, ssa, idx/sub, sub
|
Audio |
Audioformaten |
mp3, mp2, wma, aac, flac, wav, ape, ogg vorbis, pcm, lpcm, ms-adpcm, lc-aac, he-aac, cook, ra-lossless |
Audiofilters |
Dolby Digital, Dolby Digital Plus 7.1 (alleen passthrough), Dolby TrueHD 7.1, dts, aac 7.1, flac
|
Verbindingen |
Video-uitgangen |
component video, composite, hdmi 1.4
|
Audio-uitgangen |
coaxiaal s/pdif, optisch s/pdif
|
Hardeschijfbus (extern) |
2x usb 2.0, 1x usb 3.0 |
Ethernet |
1Gbps |
Wlan |
802.11b, 802.11g, 802.11n (150Mbps max)
|
Overig |
Chipset |
Realtek 1186 750MHz
|
Werkgeheugen |
512MB ddr3 |
Besturingssysteem |
Android 2.2 |
Dlna
|
ja |
Kleuren |
zwart |
Conclusie
We zijn na alle tests gematigd tevreden over het apparaat. De mediaspeler weet een van zijn belangrijkste troeven, 3d-weergave op geschikte televisies, waar te maken: vrijwel elk 3d-bestand wordt correct afgespeeld. Bij een enkel testbestand ging dat nog mis, maar dat vuiltje kan met een nieuwe firmwareversie vermoedelijk eenvoudig worden weggepoetst.
Daarnaast worden alle 'reguliere' 2d-mediabestanden zonder horten of stoten op het televisiescherm getoond. Verder biedt de huidige firmware voldoende instelmogelijkheden voor de gemiddelde tweaker, al heeft de programmatuur nog de nodige ruwe kantjes.
De Prodigy kan Android-applicaties draaien, maar in de praktijk valt dat enigszins tegen. Daarvoor zijn twee redenen aan te wijzen: de Realtek-cpu heeft onvoldoende spierballen en de te complexe afstandsbediening is niet erg geschikt als invoerapparaat.
Ondanks het stroef draaiende Android, dat meer als een interessant extraatje moet worden gezien, is de Xtreamer Prodigy zijn adviesprijs van 179 euro zeker wel waard. Het kan echter de moeite waard zijn om nog even met de aanschaf te wachten: het is niet ondenkbaar dat er binnenkort meer mediaspelers op het toneel verschijnen, met identieke afspeelmogelijkheden maar ook met een betere Android-implementatie.
Eindoordeel