Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iPhone 4S: oud en nieuw

28-10-2011 • 09:00

367

Singlepage-opmaak

Scherm en hardware: veel veranderd

Scherm

De iPhone 4S heeft een scherm dat op het oog hetzelfde is als de iPhone 4. Beide hebben een ips-lcd met een diagonaal van 3,5" en een resolutie van 960x640 pixels. Door de hoge resolutie op het relatief kleine scherm is de pixeldichtheid hoog: alleen de Galaxy Nexus komt met een resolutie van 720p op een 4,65"-scherm in de buurt.

Toch is het scherm van de 4S nieuw: het scherm is merkbaar helderder dan dat van de iPhone 4. Wit ziet er daarom witter uit en ook andere kleuren zijn een fractie helderder, en dat wordt onderstreept door onze metingen. De BlackBerry Torch blijft met 720 nits de felste, maar de iPhone 4S komt aardig in de buurt.

Dat de helderheid wat hoger is, is duidelijk te zien als de 4 en de 4S naast elkaar worden gelegd. Het is onduidelijk of Apple alleen de instellingen heeft aangepast of dat ook de schermhardware anders is. Het scherm van de iPhone 4 wordt gemaakt door LG. In een teardown op iFixit is niet te zien of er voor de 4S een ander scherm is gebruikt, al vermeldt die site geen merk of type, maar alleen een productiecode.

iPhone 4 en iPhone 4S schermvergelijking iPhone 4 en iPhone 4S schermvergelijking
Links de iPhone 4, rechts de iPhone 4S

Apple A5

Net als de A4, de processor van de iPhone 4, is de A5 een soc die niet alleen de cpu en de gpu, maar ook onderdelen als het geheugen en de gps bevat. De A5 is bovendien een zogenoemde pop: de chips zijn gestapeld om ruimte te besparen.

De A5 heeft een op de ARM Cortex A9 gebaseerde dualcore-cpu aan boord. De cores draaien rond 800MHz, maar kunnen worden teruggeklokt om de accu te sparen. De geïntegreerde PowerVR SGX543MP2-gpu bevat eveneens twee cores, waar in de iPhone 4 nog een singlecore SGX535 zat. Verder beschikt de 4S over 512MB werkgeheugen, net zoveel als de iPhone 4. Er komt wel een 64GB-versie van de iPhone 4S uit, waarmee de maximale opslagcapaciteit wordt verdubbeld.

Apple A5

De A5-chip wordt op 45nm gebakken en is met een oppervlakte van 122,2 vierkante millimeter fors groter dan de A4, die slechts 53,3 vierkante millimeter meet. De gehele pop is echter nauwelijks groter: de A5 is 16,7 bij 14,3 millimeter groot. Apple belooft een verdubbeling van de cpu-prestaties en de gpu zou zelfs tot zeven keer zo snel zijn als die van de iPhone 4.

Toestel
iPhone 4S
iPhone 4
iPhone 3GS
Cpu Apple A5
Apple A4
Samsung S5PC100
Kloksnelheid ±800MHz ±800MHz
600Mhz
Processorkernen Dualcore
Singlecore
Singlecore
Core Cortex A9
Cortex A8 Cortex A8
Gpu SGX543MP2 SGX535 SGX535

Netwerk: een nieuwe microsim

De iPhone 4S werkt, net als de iPhone 4 en Nokia Lumia 800, met een microsimkaart. Deze kaart wordt op dezelfde wijze geplaatst als bij de iPhone 4: met de meegeleverde prikker of een paperclip wordt een klepje aan de zijkant verwijderd, waarna de kaart in het toestel kan worden geschoven.

Tijdens onze test hadden we nogal wat problemen met de microsimkaarten. Op maat geknipte reguliere simkaarten, die in iPhone 4 wel werkten, gaven op de iPhone 4S niet thuis. Soms gaf het toestel wel bereik aan, maar was de telefoon niet bereikbaar. Dat bleek te komen door een Infineon-chip op de simkaarten, waar de iPhone 4S niet mee overweg kan. Het is daarom aan te raden bij de aanschaf van de 4S een nieuwe microsim aan je provider te vragen om deze issues te voorkomen

Ook de unlockprocedure zorgde voor problemen. Soms werkte dat gewoon en goed, maar soms ook liep het toestel vast bij het invoeren van de pincode. Het scherm even uitzetten met de unlock-knop bleek dit te verhelpen, maar het is te hopen dat Apple een update uitbrengt om dit te verhelpen.

Apple heeft het antennesysteem van de iPhone 4 flink aangepakt. Sommige gebruikers klaagden bij dat toestel over de 'death grip': het signaal kon wegvallen als het toestel linksonder werd vastgehouden.

Om dit probleem te verhelpen, is bij de 4S aan de bovenkant van het scherm een tweede antenne voor gsm en 3g toegevoegd. Het gebruik van meer antennes op verschillende plaatsen is een beproefd concept: als de backup-antenne een beter bereik heeft, kan hij de verbinding overnemen.

Wij hadden met de iPhone 4 al geen last van de death grip en ook bij de 4S is het bereik redelijk tot goed. Het is echter niet van het niveau van Nokia-telefoons, en hier en daar bleek er geen 3g-verbinding mogelijk te zijn, terwijl andere telefoons dat wel voor elkaar kregen.