Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Mede8er MED450X2: een mediaspeler van formaat

26-09-2011 • 09:00

82

Multipage-opmaak

Inleiding

Meer en meer fabrikanten kiezen ervoor om hun mediaspelers niet met de relatief logge 3,5"-schijven, maar met 2,5"-harddisks uit te rusten. Niet alleen kunnen daarmee compactere behuizingen ontworpen worden, ook bieden zulke notebookschijfjes momenteel al 1TB aan opslagcapaciteit voor een redelijke prijs.

Ook Mede8er volgt deze filosofie met zijn nieuwe MED450X2-mediaspeler. Dit apparaat wordt gepositioneerd tussen de pure streamers, zoals de MED400X2, en de klassieke mediacenters als de MED500X2, waarin nog een 3,5"-disk geplaatst kan worden. Bovendien bevat de 450X2 een Realtek RTD1185-processor, die wat sneller moet zijn dan zijn voorgangers.

Mede8er belooft verder dat de bijgewerkte firmware van de nieuwe mediaspeler meer mogelijkheden biedt, zoals metadata bij mediabestanden en betere toegang tot online content. Tweakers.net nam de speler onder de loep.

Mede8er MED450X2

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Mede8er
Type MED450X2
Opslag
Opslagcapaciteit 1TB
Aantal harde schijven 1x
Hardeschijfbus (intern) sata-300
Behuizing bay intern 2,5"
Video
Videoformaten divx 3, divx 4, divx 5, divx 6, h.264, mkv, mpeg 1, mpeg 2, mpeg 4, realvideo, wmv, xvid
Ondertitel-ondersteuning .sami (smi), .srt (subrip), .ssa (substation alpha), .sub
Audio
Audioformaten aac, ac3, flac, mp3, mpeg 4, ogg, wav, wma
Audiofilters dts
Verbindingen
Video-uitgangen component video, composite video, hdmi
Audio-uitgangen 2.0 analoog, optisch s/pdif
Hardeschijfbus (extern) 2x usb 2.0, usb 3.0
Ethernet 1Gbps
Wlan optioneel ja
Overig
Dlna ja
Kleuren zwart
Verkoopstatus retail

Close-up

De MED450X2 van Mede8er kan als een tussenmodel worden gezien: de MED400X2 biedt uitsluitend streaming-mogelijkheden en is circa de helft goedkoper, terwijl de Mede8er MED500X2 een veel grotere behuizing met ruimte voor een 3,5"-hardeschijf heeft.

Wij bekeken een exemplaar met een meegeleverde interne 2,5"-harddisk van 1TB, maar er is ook een goedkopere versie met een harde schijf van 500GB op de markt. Mede8er bezuinigt niet op de meegeleverde accessoires: zo vinden we naast een degelijk ogende hdmi-kabel ook een usb 3.0-kabel met de kenmerkende blauwe kleur in de doos. Een quick start-gidsje moet de gebruiker snel op weg helpen, maar voor wie nog meer hulp nodig heeft, is er ook een uitgebreidere papieren handleiding aan de verpakking toegevoegd.

Het kastje heeft een solide en grotendeels metalen behuizing. Er is voor metaal gekozen omdat de mediaspeler geheel passief is gekoeld. Aan de voorzijde vinden we twee knoppen: een aan-uitschakelaar en een knop om de gewenste tv-weergavemodus te selecteren. Aan de linkerkant bevinden zich een usb 3.0-slave-aansluiting en twee usb 2.0-ingangen. Ook vinden we hier een kaartlezer voor Memory Stick Pro Duo- en sd-geheugenkaartjes.

Mede8er MED450X2 Mede8er MED450X2 Mede8er MED450X2 Mede8er MED450X2

Aan de achterzijde treffen we een gigabit-ethernetaansluiting, een hdmi 1.3-uitgang en de gebruikelijke analoge audio- en videoaansluitingen aan. Ook is een optische s/pdif-uitgang aanwezig. Helaas mist de MED450X2 een geïntegreerde wifi-module. Deze functionaliteit kan via een mini-pci-express-kaartje of een usb-dongle worden toegevoegd, maar we missen dan wel een aan-uitschakelaar.

Mede8er MED450X2 Mede8er MED450X2

Als we de mediaspeler van Mede8er openen, zien we na verwijdering van de harde schijf het hart van de MED450X2: een RTD1185-processor van de firma Realtek. Ten opzichte van de vorige generatie is de processor 100MHz hoger geklokt: de RTD1185 draait op 500MHz. Desondanks is de processor, zoals beloofd, passief gekoeld en we hoeven ons dus geen zorgen te maken over lawaaiige ventilatortjes.

Video's afspelen

Om zeker te zijn van de laatste bugfixes en de nieuwste functionaliteit hebben we de mediaspeler van de recentste firmware voorzien. Een welkome nieuwe functie is hd-spindown: als de harde schijf enige tijd niet wordt aangeroepen, zal deze automatisch stoppen met draaien en dus zo stroom besparen. De opstarttijd van de mediaspeler bedraagt ongeveer 45 seconden.

We ondervonden geen problemen bij het vinden van smb-shares op het netwerk, en ook de gigabit-ethernetverbinding functioneerde naar behoren. Met name prettig voor Linux-gebruikers is de ondersteuning voor nfs-shares. Het vullen van de harddisk gaat op een redelijk tempo van gemiddeld 5MBps.

Mede dankzij de energiezuinige 2,5"-harddisk bedraagt het idle-verbruik slechts 6W. Bij het afspelen van een 1080p-film stijgt het energieverbruik naar maximaal 8W. Ook het standby-verbruik van 0,3W is keurig te noemen.

Als we door de vernieuwde gui wandelen, valt op dat de interface er beter afgewerkt uitziet, al vinden we de iconen niet altijd even duidelijk. Nieuw is de mogelijkheid om films van metadata te voorzien. Er kan een externe tool gebruikt om bijvoorbeeld een Windows-share te indexeren; Mede8er biedt voor dit doel Y2M aan.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Bij het afspelen van videocontent gedraagt de mediaspeler zich prima. De buffertijden zijn kort en de beeldkwaliteit is gemiddeld genomen ruim voldoende tot goed. Verder herkent het apparaatje zowel dvd- als blu-ray-images en er is ondersteuning voor bd-lite.

Op het gebied van audio-weergave biedt de 450X2 DTS- en Dolby Digital-downmixing. Daarnaast is er de mogelijkheid om de lossless 7.1-streams van de DTS HD-Master- en Dolby True HD-formaten naar een versterker te sturen via de s/pdif- of de hdmi-uitgang, al dan niet als een 'ouderwetse' Dolby Digital 5.1-stream.

Internetcontent en andere media

Mede8er heeft de 450X2 voorzien van een aantal populaire features, zoals een nas-functie, ondersteuning voor het dlna-protocol en de bittorrent-client Transmission. De fabrikant raadt echter aan om de torrentclient niet te gebruiken tijdens het afspelen van media, omdat deze dan een te grote aanslag op de relatief beperkte processorkracht pleegt.

Deze kanttekening blijkt in de praktijk terecht: bij een snelle download trekt Transmission een flinke wissel op de cpu, waardoor de overige functies traag werken. Overigens kan Transmission via een webinterface worden bediend.

Vrijwel elke mediaspeler biedt de mogelijkheid om allerhande content van het internet te plukken, en de mediaspeler van Mede8er is daarop geen uitzondering. De YouTube-client werkt redelijk, al is deze wat traag, maar de Video Podcast-app biedt te veel niet werkende streams. Verder hebben enkele apps in de praktijk een usb-keyboard nodig, terwijl de browser onwerkbaar traag is. Dat laatste hebben we bij meer mediaspelers met een Realtek-processor gezien.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De internetfunctionaliteit van de 450X2 mag dan wat tegenvallen, het afspelen van muziek is geen enkel probleem. De speler ondersteunt onder andere albumart en het afspelen van nummers in willekeurige volgorde. Ook worden lossless-formaten als flac en ape goed verwerkt. Over de foto-viewer hebben we evenmin veel te klagen: alle essentiële functies, zoals inzoomen en het starten van een diashow, zijn voorhanden. Bovendien worden afbeeldingen relatief snel geladen.

Conclusie en galerij

De MED450X2 van Mede8er is op de keper beschouwd een prima mediaspeler die zijn werk vrijwel geluidsloos doet; alleen als er lokaal mediabestanden worden afgespeeld, is de harddisk te horen. Bovendien is het kastje lekker compact en dus makkelijk onder of naast een televisie te plaatsen.

De hoofdtaak van een mediaspeler, het afspelen van allerhande video- en audiobestanden en het tonen van foto's, doet de 450X2 probleemloos en goed. Ook over de interface zijn we redelijk te spreken: er kan meta-informatie aan de opgeslagen bestanden worden toegevoegd, al is het gebruik van aparte tooltjes wat omslachtig.

Waar de MED450X2 faalt is bij het weergeven van internetcontent. Hier wordt al snel duidelijk dat de Realtek-processor over onvoldoende spierballen beschikt om online content vlot te renderen. Dit euvel komen we helaas bij vrijwel elke op Realtek-processors gebaseerde mediaspeler tegen. Wie veel naar online content kijkt, kan dus beter uitwijken naar bijvoorbeeld de Boxee Box of een htpc.

Een ander minpuntje is het ontbreken van wifi. Een draadloos netwerk was een paar jaar geleden misschien nog een luxe feature, maar moet ons inziens inmiddels tot de standaarduitrusting behoren. Als we ten slotte naar de prijs-prestatieverhouding kijken, dan zou de prijs nog wel iets omlaag mogen, wil de 450X2 zich in de sterk concurrerende mediaspelermarkt staande houden.

Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui Mede8er MED450X2 gui

Reacties (82)

82
80
37
2
0
37
Wijzig sortering
Het zal aan mij liggen maar wat een ontzettend vage conclusie en scorebord.

Ten eerste krijgt de "geluids weergave" maar 3 sterren? waarom? is dit ding aangesloten op een receiver? welke type surround set is gebruikt ect? om vervolgens 3 sterren te geven slaat kant nog wal...

Er staat tevens vermeld: "De hoofdtaak van een mediaspeler, het afspelen van allerhande video- en audiobestanden en het tonen van foto's, doet de 450X2 probleemloos en goed."

Terwijl beeld wel 4 sterren krijgt... tevens is dit ook afhankelijk van de tv die je gebruikt om te testen.

Ook is het streamen van internet content maar een bijzaak naar mijn inzicht. Hoewel het een leuke functie is koop je daar geen media speler voor.

Vervolgens krijgt gebruiksgemak ook nog eens 3 sterren, ik kan nergens terug lezen waarom, of is de reviewer misschien niet zo handig?

ALs ik af ga op het scorebord zou ik deze media speler links laten liggen, echter het afspelen van audio en video bestanden gaan blijkbaar wel probleemloos en goed, juist de reden waarom ik, en ik denk vele anderen, een media speler voor kopen..
Wat ik mis aan veel reviews is altijd de ondersteuning van de formaten. Bij specificaties staat dit altijd wel, maar zeer beperkt en zonder praktijktests.

DVD-ISO bijvoorbeeld, wordt dit volledig ondersteunt met menu's?
Blu-Ray ISO? Ook met menu's?
Hoe speelt het 3D materiaal af in diverse formaten/opstellingen.
En bij specificaties staat vaak dat het een HDMI aansluiting heeft. Maar wil je 3D echt in 2x 1080p kijken is volgens mij HDMI 1.4 vereist. Dit is toch wel belangrijk omdat 3D steeds meer de standaard wordt en door steeds meer televisies ondersteunen dit.

Deze toevoegingen van informatie in reviews zouden voor mij (En voor veel lezers met mij denk ik) een waardevolle toevoeging zijn.
Over het 3D verhaal: Bij de ACRyan liep ik hier ook tegenaan. Als er HDMI 1.3 staat kun je er van uitgaan dat SBS mkv´s prima afgespeeld worden, alleen BD iso´s van 3D films niet. Dan krijg je netjes een foutmelding en spelen ho maar. (Alice in Wonderland, Tangled, Piranha).

Verder ben ik het eens met je inhoudelijke punten over het artikel, het had zeker uitgebreider gekund.
Wat volgens mij ook vaak mis gaat is de plaatsing van externe ondertitels bij SBS 3D films. Bij de Dune HD worden deze bijvoorbeeld over het hele beeld gezet (Over het linker beeld een stuk en over het rechter beeld een stuk) zodat ze totaal onleesbaar en onbruikbaar worden.
Ook een test punt voor volgende reviews.
En graag een bevestiging dat de BirdScene vloeiend wordt afgespeeld.
Als ik dit zo zie, ben ik erg blij dat ik gewoon een compacte HTPC heb aangeschaft. Met een HTPC kan je toch nog echt veel meer (denk aan TV-tuners aansluiten, goede browser met muis en internet, simpele games als je een controller voor de PC hebt) en het prijsverschil is echt verbazingwekkend klein, als je geen DVD speler hoeft en zelf wat kan bouwen, kan je zelfs een goedkopere HTPC dan dit krijgen (ZBOX AD02 à 184 euro, wat ram en een hdd erin en je bent klaar en hebt een HTPC met fusion apu erin).

Ik denk dat dit ding echt te duur is voor wat het levert. Het loopt bovendien achter op de meeste concurrenten, dus ik zie niet wie nou echt dit product zou kopen.
  • Omdat het echt ALLES afspeeld
  • Het veel sneller boot dan welke HTPC ook
  • het veel gemakkelijker is als een HTPC
  • je niet met update dit en update dat zit te klooien.
  • Dit ook helemaal zonder schijf kan werken (indien van een nas gestreamed wordt)
  • Ik nog nooit een file niet heb kunnen kijken als ik dat wilde
  • Geheel stil ( geen bewegende onderdelen)
Begrijp me goed, ik had tien jaar geleden al een HTPC en weet drommels goed wat er allemaal kan. Maar het verhaal is heel erg simpel.....

Als ik een film wil kijken, dan wil ik het apparaat aanzetten en kijken.... En niet een scherm met installing updates of iets dergelijks. Ik ben te vaak teleurgesteld in de HTPC.

Wellicht is de boxee iets maar ook daar zitten nadelen aan. Nee, dit doet wat het moet doen en dat doet het heel erg goed. Interface is simpel en gemakkelijk (een kind kan de was doen)...

En het mooie van alles..... Je kunt niets kapotmaken.... Wil bij een PC nogal eens tegenvallen.......
Makkelijker dan een HTPC, Dat durf ik wel te betwijfelen. Iedereen die met een computer kan werken, kan met een HTPC werken. Verder zeg je het het alles afspeelt, maar voorbij een HTPC zal een mediaspeler nooit komen. Digitale content is per definitie op een of andere manier altijd op een PC af te spelen. Dat is bij een mediaspeler gewoon niet zo. Updaten is ook niet verplicht. Wanneer je alle codecs geïnstalleerd hebt, zul je zelden nog iets te hoeven installeren.

En dat is niet het geval bij een mediaspeler. Zo konden veel mediaspelers nadat in mkv's veelvuldig gebruik werd gemaakt van header compression deze opeens niet meer afspelen. Een update was nodig. Zul je bij een HTPC nooit last van hebben. Verder wordt het juist als een positieve eigenschap gezien dat er veel updates uitkomen voor een mediaspeler. Popcorn Hour-apparaten worden hier bijv. om geprezen omdat zelfs apparaten van jaren geleden nog worden geupdated.

Verder heb je ook de voordelen van de mogelijkheid voor een veel mooiere en snellere interface, makkelijkere bestandsmanagement, een fatsoenlijke browser, geen limieten als YouTubebeperking, etc. Kortgezegd, elk voordeel dat een PC tov een mediaspeler biedt.

Wat het gebruiksgemak betreft, denk ik dat mijn vriendin of moeder geen probleem zou hebben met iets dat gewoon hetzelfde werkt als Windows of mediacenter, terwijl als ze iets ziet wat ze totaal niet kennen toch een flinke drempel zouden voelen.
En XMBC, Mediacenter, en wat voor jukebox dan ook is minimaal zo gebruiksvriendelijk als wat mediaspelers bieden.

Ik wil niet overkomen als een enorme HTPC fanboy oid, sterker nog, ik heb zelf ook meerdere mediaspelers staan (Dune HD Smart, HDX1000 (met PCH A-110 firmware), Netgear EVA9150), maar wat je hier stelt is gewoon niet waar.

Maar goed, dat je dan de BoXee (in essentie ook een HTPC met allerlei (voor Nederland) nutteloze diensten) noemt, geeft voor mij ook aan dat je ook niet helemaal weet waar je het over hebt. Het enige dat waar is, dat je een HDD nodig hebt. Iets dat ik sowieso wil in een mediaspeler.

Feit is dat je op basis van een Brazoschipset gewoon voor ongeveer 250 Euro een HTPC kan samenstellen (met 1TB HDD) waar je meer mee kan dan een mediaspeler. Het enige waar ik tegenaan liep is het vinden van een mooie case.

Nu heeft een mediaspeler ook zijn voordelen, zoals het lage (-re) stroomverbruik en de NAS-functionaliteit. Maar om nu te zeggen dat het per definitie de betere oplossing is, is onjuist.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 16:39]

Maar wat kost een mooie case nu tegenwoordig? Voor een beetje stijlvolle ben je al meer dan 100,- kwijt en dan zit er vaak nog niet eens een voeding in. Daarnaast trekt zo'n ding ook aardig wat stroom.

Vergeet ook niet dat voor de doorsnee consument het niet uitmaakt wat je er allemaal mee kan maar dat het belangrijker is dat het allemaal gemakkelijk is. En als je voor rond de E 120 een losse mediaspeler koopt en je gooit er voor E 60/70 een 2tb in sluit je alles alleen maar aan op je tv en klaar is Sjaak. Er hoeft niets meer geïnstalleerd en getweaked te worden.

Ik denk dat veel tweakers zich vergissen in de wensen van de doorsnee consument en zich teveel focussen op wat er allemaal mogelijk kan zijn met een htpc. Ben het er mee eens dat een htpc veel veelzijdiger is, maar niet iedereen zit daar op te wachten.
Want als het echt zoveel superieurder zou zijn dan een mediaspelertje, waarom kan je dan nog steeds geen kant en klare htpc's in bijvoorbeeld de Mediamarkt of BCC vinden? Lijkt me namelijk dan een gat in de markt voor tweakers met een neus voor zaken.
pricewatch: LC-Power LC-1320mi
Hier heb ik zelf toevallig net een E-350 systeem in samen gesteld, uitstekend kastje.

Verder heb je ook zat barebones zoals bv deze:
pricewatch: Zotac ZBOX AD02
Om de een of andere reden staan veel van deze barebones niet (goed) in de pricewatch waardoor ze niet zo goed te vinden zijn via de filters, maar er zijn er zat.
Die zotacjes kun je volgens mij zelfs dmv vesa mount achter op je tv schroeven.
Iedereen die met een computer kan werken, kan met een HTPC werken.

Precies mijn zoon van 4 kon de mede8er prima bedienen.... Van een PC had hij nog geen kaas gegeten..... :)
Ik kan dit alleen maar onderschrijven. Ook ik heb een aantal jaar een HTPC gebruikt, maar werd het gekloot met updates, waarna er weer vanalles niet werkte, meer dan zat. Het kostte gewoon te veel tijd om het up-to-date en draaiende te houden. En ja, als het draaide was het veel mooier en sneller dan de PCH C200 die ik nu heb, maar vooralsnog hoef ik niet terug. Ook ik wil voor in de woonkamer gewoon een apparaat dat het doet.
Wat is het probleem om niet meer te updaten als alles al werkt?

Heb ook zo'n kastje...alles ingesteld, alle codecs gedownload,
elke plugin werkt. De afstandbediening werkt, en ik kan elk formaat media afspelen.

Dus afgesloten van internet...geen updates meer nodig voor dit verder goedwerkend apparaat, net zoals mijn wasmachine

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 22 juli 2024 16:39]

En omdat zelfs mijn vrouw dit apparaat snapt itt de htpc
Ik ben juist precies de andere kant op gegaan. Had eerst een HDX mediaplayer maar ben toch voor een HTPC gegaan in de vorm van een Asrock ION 330.

In het begin heb ik idd zitten klooien met installeren en updaten van XBMC. Daarna XBMC Live geprobeerd wat out of the box al heel goed werkt. Nu heb ik sinds een klein jaar XBMC via OpenElec en daar werkt alles perfect na simpel instelwerk.

Voordelen van OpenElec:
- Updates gaan automatisch.
- Boot retesnel
- Weinig ruimte nodig dus kan desnoods ook op een USB stick

Via XBMC kan ik ook alles afspelen, het ziet er mooi uit, heeft een handige library functie en geeft ook nog eens veel meer mogelijkheden.

Voor mij nooit meer een mediaspeler, maar juist altijd een HTPC met XBMC.
Ik zelf heb ook een x500 (eerste model) en ik moet je inderdaad gelijk geven. De reden dat ik het kocht was omdat ik hem vaak meesleepte naar mijn vriendin, en dat ik hem soms aansloot op een TV die geen HDMI had.
Voor deze oplossing is een htpc niet echt handig. de mede8er kan je makkelijk in bijgeleverd tasje doen en klaar. Ook voor de minder handige medemens is het makkelijk te bedienen.

Voor dit ding was ik XMBC gewend en dan is het wel 5 stappen terug. Ok het speelt in principe alles af wat ik wil en ik stream eigenlijk alles via SMB.Maar als je meer wilt doen dan is het zeer beperkt. Zo mist het onder andere WOL en is de NAS functie mede daardoor onbruikbaar. (eerst 2 trappen oplopen om dat ding aan te zetten, vervolgens met 5-6 MB uploaden). Usb transfer is ook niet echt een oplossing want dan moet je heel dat ding incl. voeding gaan aansluiten. Dit maakt het dat je niet echt iets hebt aan de HDD, of je moet een videowall willen maken met films die je toch al hebt gezien...

Ook qua subtitles is het vaak problematisch, de ondertitel is slecht leesbaar ook al heb ik de font veranderd, je mist een goede zwarte lijn/ schaduw om de letters heen dus op witte achtergrond is het moeilijk te lezen. Ook moeten srt bestanden exact gerenamed worden, komop een sub zoeken tijdens het kijken kon met XBMC al in 2004.

Al met al moet ik het ding wel een voldoende geven omdat het wel betrouwbaar media afspeelt maar wie denkt dat dit minder gedoe is dan een htpc komt naar mijn mening bedrogen uit.
Ze zijn dan misschien wel bezig en links en rechts zie je een 'mediaspeler' met enigszins leuke gui/layout, probleem is dat daar vaak een programma voor op je pc moet draaien, lekker bezig. Het hele principe van energie besparing veranderd in stront en kan je net zo goed je pc/laptop aan je tv knopen.

Na de kennismaking met XBMC en het uitvinden van de scrapers was ik verkocht, zo moet het er uit zien als je door je film bibliotheek/verzameling bladert.

Een mooie HTPC gehad, power te over, maar het blijft een pc en daarmee een gedoe.
Verder volgden een 'incompetente' omgebouwde appel tv met XBMC en een Asrock ION met XBMC.

Nu heb ik een Boxee Box, een afstammeling van XBMC en naar mijn idee een erg goede oplossing. Minder tweak/mogelijkheden, stiller/zuiniger, hetzelfde genot, maar zoveel meer gemak..
Ik begrijp je verhaal en zeg ook niet dat voor iedereen een mediaspeler de beste oplossing is.
Dat WOL niet beschikbaar is op deze Mede8er is niet juist.
Ik heb de "oude" MED400x (1e generatie) met meest recente firmware en die zet mijn QNAP NAS netjes aan zonder dat ik helemaal naar zolder hoef te lopen :)
Videowall moet je even uitzoeken hoe dat moet , opslaan onder favorieten en daarna werkt het als een speer.
Ondertitels zijn prima geregeld in dit apparaat: je kunt ze in alle groottes maar ook fonts en kleuren instellen en wisselen/aanpassen , dus zelfs voor blinden nog bruikbaar !
SRT's moeten wel goed van naam zijn dat klopt, maar dat lost ook weer mijn probleem op dat XBMC toch regelmatig de verkeerde sub's vond. Het is maar hoe je het bekijkt :D

Jouw commentaar kan misschien gelden voor bepaalde mediaspelers van weleer, het slaat echter niet op de Mede8er's van het laatste jaar ofzo.

Een HTPC heb ik jaren geleden al de deur uitgedaan, geen zoemende kast meer in de woonkamer maar 1 simpel klein mediaspelertje verstopt onder de TV.
TV kijken doe ik in HD via CI+CAM op alle TV's in huis (onzichtbaar en geen overbodige kabels/dozen), opnemen in HD op aangesloten HDDRec+LAN in woonkamer en streamen vanaf NAS naar Mede8er (bedraad LAN, geen WIFI). En met de Harmony Remote van Logitech kan zelfs de vrouw alles simpel bedienen door op 1 "activity" knopje en pijltjestoetsen+OK te drukken. Een HTPC is dan toch echt niet makkelijker of beter in bediening/afspelen en zeker niet goedkoper.
Voor ieder zal de behoefte en beleving anders zijn, vandaar ook de verschillende oplossingen die men kiest.
Maar met fusion APU gebruikt zo'n HTPC toch al snel 25 Watt. Deze mediaspeler doet het voor 6 á 8...

Router @ 8 watt (altijd aan)
Media Speler @ 6 Watt (kan standaard uit)
NAS @ 14-19 watt (altijd aan.)

Mjah ok, dan is zo'n HTPC misschien toch wel wat.
Heb toevallig net een systeempje samengesteld voor mijn moeder met een AMD E350 voor net geen 250 euro. Als je dan nagaat dat ik er wel een slimline DVD drive ingestopt heb, 4 GB ram, niet het goedkoopste E350 plankje gepakt heb... Kan dus nog wel een stukje goedkoper inderdaad.
En dit systeem verbruikte in idle 20 watt, terwijl er een WD Blue 3.5" HD mee draaide. Met een 2.5" 5400 RPM schijfje moet dat dus nog verder omlaag kunnen (geen idee of je misschien xbmc op linux bv ook vanaf een USB stick zou kunnen draaien, dan kan die schijf helemaal uit tijdens idle). Uiteraard kom je niet aan die 6 a 8 watt, maar al zou je het ding 24/7 aan laten staan (wat meestal nergens voor nodig is als je hem ook echt voornamelijk als HTPC gebruikt), dan nog is dat hooguit een euro'tje of 25 per jaar extra stroomkosten. Daar krijg je echter zoveel mogelijkheden terug, dat lijkt mij ook absluut de moeite waard. Ook bv het feit dat een HTPC in sleepmode kan waar hij in een paar seconden uit ontwaakt is en klaar om media af te spelen. Als je iedere keer dat je deze mediaspeler wil gebruiken 45 seconden moet wachten op het booten dan lijkt me dat best iritant.
Dit soort mediaspelers lijken me dan eigenlijk ook alleen interessant als je het zelf niet leuk vindt om een HTPC te configureren, want dit werkt natuurlijk wel gewoon out of the box meteen.
wat voor een nas heb jij dan ? dat je 14-19 watt doet ? Hoeveel schijven ?
Zeker als je media gaat streamen in een nieuwbouwhuis via wireless, zal het bereik en/of performance zeer teleurstellend zijn. Juist om die reden vind ik het persoonlijk geen bezwaar dat er geen wifi in zit. Leuk ding alhoewel hij voor een NAS erg beperkt is.
Het is ook geen NAS....
het is een media speler met NAS functionaliteit.

Kijk anders maar eens op synology om te zien wat een NAS is....
"Het is ook geen NAS....
het is een media speler met NAS functionaliteit."

("Zeker als je media gaat streamen in een nieuwbouwhuis via wireless, zal het bereik en/of performance zeer teleurstellend zijn")


Hij bedoelt dat het streamen van media via wireless in een nieuwbouwhuis niet lekker gaat werken. Tegenwoordig zit er veel staal in de vloeren. Met een lankabel/powerlan heb je in dat geval een snellere en stabielere verbinding. Om een blueray te streamen heb je ongeveer 40 mbit nodig.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:39]

Hij geeft aan dat ie voor een NAS wel erg beperkt is.....
Daar reageerde ik op.

Iedereen weet natuurlijk dat wifi leuk is voor effe surfen maar als je drie uur van uitstekend (ongestoord) beeld wil genieten zit je met een kabeltje wel echt op safe.
Met een degelijke wifi verbinding zit je ook gewoon op safe. Ik heb een Netgear EVA9150 en het streamen van 1080p content gaat gewoon zonder problemen. En ook de vorige generatie mediaspelers van zowel de Realtek als de Sigma processoren doen het zonder stotteren.

Moet je inderdaad wel zorgen dat je verbinding op niveau is, maar om nu te stellen dat je alleen op safe zit met een kabeltje is gewoon overdreven. Sowieso is het in veel huishoudens gewoon geen optie om een kabeltje te leggen.
Ja als de WIFI - Router en de speler allebei in de kamer staan maakt het niet uit nee.

Welke mediaspeler je hebt doet er dan niet toe....
Als ik met mijn HDX1000 naast mijn router zet, trekt de WiFi-verbinding nog maar net een divxje. Een MKV is gewoon niet mogelijk naar redelijkheid. Mijn EVA9150 staat op zolder, en dat werkt gewoon zonder stotteren bij het afspelen al het materiaal dat deze speler aan kan.
Mijn router is een Buffalo G300NH. Niets bijzonders dus.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 16:39]

Aan de andere kant,

WIFI apparatuur is redelijk betaalbaar, de wifi hotspots die je kan kopen tot N zijn daarnaast redelijk zuinig met stroom. op de begane grond en op de eerste verdieping een hotspot plaatsen is te doen.

Daarnaast zijn een groot deel van de huishoudens die maar 1 of 2 pc hebben en deze op de bank bedienen (laptop). Dus ja vind het jammer dat er geen wifi aanwezig is.
@ To_Tall
Ik snap jouw redenatie niet helemaal;
Als je deze mediaspeler op een LAN van een Wifi-router aansluit, is er toch helemaal geen probleem om de content hiervan met een laptop draadloos te benaderen?
Vele mediaplayers gehad, van 50euro tot en met 190. En hoewel ze allemaal wel hun voordelen hadden, blijft een systeem met Xmbc toch het meest ideale wat je kan hebben in je woonkamer.

Heb daarom voor weinig een Asus EB1501 weten te scoren, en kan er niet meer zonder :)
pricewatch: Asus Eee Box EB1501 Wit

Ook nog eens erg praktisch om mee te nemen naar vrienden
Idem hier, ooK XBMC op Atom/ION platform maar dan van zusterbedrijf ASrock de ION 330HT

Geen gezeur met codecs/subs, alles werkt! en zelf de keuze voor Windows of Linux platform :)

Persoonlijk vind ik de hier besproken Mede8er te prijzig. Het is toch weer allemaal om zo'n trage Realtek processor heen gebouwd.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 22 juli 2024 16:39]

Hopelijk heb je dan die zoemende ventilator aangepakt, want dat kleine jank-ding was niet om aan te horen.
Heb je geen last van de 23.zoveel bug van bepaalde Intel chipsets?

Off-topic: kun je er makkelijk een Blu-Ray-speler in knallen?
Mooie mediaspeler en hij doet wat het moet doen, media afspelen. Maar de GUI speelt voor mij ook altijd wel een belangrijke rol, en tot op heden blijft de GUI helaas (design, response tijd) vaak achter met de goeie afspeel mogelijkheden van een speler. Dat is ook voor mij een reden om niet deze te halen, maar hopelijk dat de deal van XBMC met de Popcorn Hours snel rond is!

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 22 juli 2024 16:39]

De internetfunctionaliteit van de 450X2 mag dan wat tegenvallen, het afspelen van muziek is geen enkel probleem. De speler ondersteunt onder andere albumart en het afspelen van nummers in willekeurige volgorde.
Kan deze ook shuffle vanaf een share doen? Want dat mis ik nog bij mijn Asus o!play HDR1
Share of ingebouwde HDD , shuffle zou moeten werken op beiden.
Jammer dat je de televisie moet aanzetten om een muziekje af te spelen. Zolang ze daar niks voor leveren hou ik het lekker bij iTunes / Windows Mediacenter +vmcMote
Je hoeft de tv niet aan te zetten om muziek te luisteren,autoplay folder maken en mp3 erin.
Aaanzetten en gaan met die banaan...
Als het formaat geen bezwaar is kun je ook een Eminent 7280 (Realtek 1185) serie overwegen. Die heb je met 2Tb voor rond de €250.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.