Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

HP ProBook 5330m: wie niet sterk is...

30-08-2011 • 09:00

68

Multipage-opmaak

Inleiding

HP bedient zakelijke gebruikers sinds augustus 2008 met zijn EliteBook-lijn. Hoewel de laptopreeks van uitstekende specs is voorzien en gebruikers de keuze hebben uit allerhande opties, moet daar wel een fiks bedrag voor neergelegd worden. Het gros van de EliteBooks gaat voor bedragen tussen 1500 en 2000 euro over de toonbank.

Daarom heeft HP een goedkopere lijn voor de zakelijke markt geïntroduceerd: de ProBooks. Op een paar uitzonderingen na kosten deze laptops minder dan duizend euro en daarmee zijn ze een mooi alternatief voor de zakelijke gebruiker die een EliteBook te veel van het goede vindt.

Recentelijk heeft HP zijn ProBooks een hardware-upgrade gegeven: de laptops zijn nu voorzien van Intel Core i3- en i5-cpu's op basis van de Sandy Bridge-architectuur. Ook het uiterlijk is onder handen genomen: de nieuwe ProBooks lijken nu wat meer op de duurdere EliteBooks.

De nieuwe uitvoeringen zijn bovendien uitgerust met Beats Audio-technologie, wat voor zakelijke laptops opvallend genoemd mag worden. HP rust zijn consumentenlaptops wel al langer met deze geluidstechnologie uit, maar gebruikte die nog niet eerder voor de zakelijke markt. Verder zijn de laptops nog steeds voorzien van een Trusted Platform-module en diverse andere beveiligingsopties, zoals een vingerafdruklezer en gezichtsherkenning.

Al met al zijn er genoeg redenen om deze serie eens onder de loep te nemen. We onderzochten een relatief goedkope ProBook en bekeken of deze zakenlaptop genoeg waar voor zijn geld biedt.

Hardware en uiterlijk

Dat de ProBooks niet met de luxe EliteBook-lijn hoeven te concurreren, is duidelijk aan de specificaties te zien. De snelste processor waarvoor gekozen kan worden is een Core i5, losse videokaarten zijn geen optie en 4GB werkgeheugen is het maximum.

Het model wat wij getest hebben bevindt zich dan ook nog eens aan de goedkoopste kant van het ProBook-spectrum. Ons testexemplaar is uitgerust met een op 2,1GHz geklokte Core i3 2310m-cpu, 4GB werkgeheugen en een harde schijf met 500GB opslagcapaciteit. De dualcore-cpu ondersteunt HyperThreading, maar in tegenstelling tot de Core i5 en de Core i7 beschikken de i3's niet over een Turbo-stand.

De harde schijf komt uit de stal van Hitachi en doet zijn werk met 7200 toeren per minuut. HP heeft een tpm-chip ingebouwd die gebruikt kan worden om data hardwarematig te versleutelen.

HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m

Uiterlijk en aansluitingen

De 5330m is simpel maar strak vormgegeven. De laptop is gemaakt van geborsteld aluminium in twee tinten, terwijl de bezel rond het scherm matzwart is. Nergens op de laptop is een glanzend oppervlak te ontdekken, zodat de notebook beter tegen vlekken bestand is dan het gros van de laptops.

Boven het toetsenbord zit aan de linkerzijde een dunne aan-uitknop. Aan de rechterkant zijn drie rondje knopjes geplaatst om de wifi-verbinding aan of uit te zetten, de browser te starten en het geluid te dempen. De knoppen zijn verlicht, zodat ze in het donker makkelijk te vinden zijn.

Aan de rechterzijde heeft HP twee usb 2.0-poorten geplaatst, waarvan er een gebruikt kan worden om randapparatuur op te laden - ook als de laptop is uitgeschakeld. Aan de linkerkant zitten een gecombineerde usb- en esata-poort, een vga-uitgang en een hdmi-aansluiting. Rechts voor het toetsenbord is een vingerafdruklezer geplaatst.

Vergeleken met veel andere laptops is de ProBook 5330m makkelijk open te maken. Via een klein schuifje kan een paneel worden verwijderd waarachter de accu en een fannetje schuilgaan. Als daarna nog drie schroefjes verwijderd worden, is er ook toegang tot de harde schijf en het geheugen.

HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m

Toetsenbord en touchpad

HP heeft de 5330m uitgerust met een chiclet-toetsenbord dat enige ruimte tussen de toetsen heeft. Dit soort toetsenborden is al flinke tijd gemeengoed, maar de variant die HP gebruikt voelt in het gebruik net even anders aan. Vergeleken met de chiclet-borden van bijvoorbeeld Asus en Acer zijn de toetsen op de 5330m wat soepeler geveerd, waardoor de aanslag zachter is. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de toetsen weinig geluid maken. Het toetsenbord is voorzien van een backlight waardoor het ook in het donker gemakkelijk te gebruiken is.

Het touchpad op de 5330m is redelijk klein en bevat twee fysieke knoppen. Net als de toetsen zijn deze enigszins geveerd, wat prettig aanvoelt. Het touchpad wordt gefabriceerd door Synaptics en de driver van deze fabrikant heeft ondersteuning voor multitouch, scrollen met twee vingers en een aantal andere gestures. We hadden het touchpad liever wat groter gezien, maar als je eenmaal aan de maat gewend bent, werkt het erg fijn.

Beats Audio

Zoals gezegd is de ProBook 5330m de eerste zakelijke notebook van HP die het Beats Audio-label draagt. Dit audiosysteem is ontwikkeld in samenwerking met Beats By Dr. Dre en zorgt volgens HP voor een bovengemiddeld goede geluidskwaliteit, maar daar merkten we in de praktijk weinig van. Voor een 13"-laptop is de kwaliteit niet slecht, zeker gezien de geringe dikte van het apparaat, maar verwacht geen diepe bassen of heldere hoge tonen.

HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m

Software

Het zakelijke karakter van de ProBook 5330m wordt benadrukt door de meegeleverde softwaresuite. De programma's zijn vooral gericht op het beveiligen van de laptop en de belangrijkste applicatie hiervoor is HP's ProtectTools. Hiermee kan de beveiliging van de laptop op verschillende manieren aangescherpt worden. Naast een mogelijkheid om de gegevens van de harde schijf te versleutelen zijn er verschillende manieren om het inloggen veiliger te maken. Er zijn vier verschillende authenticatiemethoden mogelijk: met een wachtwoord, met een vingerafdruk, met een smartcard of met gezichtsherkenning.

Om gezichtsherkenning te gebruiken, worden met de webcam onder verschillende hoeken foto's van het hoofd genomen. HP's herkenningssysteem kan echter in de war raken van verschillende achtergronden en lichtomstandigheden; daarom worden de foto's aan een 'scene' gekoppeld. Om zeker te zijn van een goede werking dient dus per locatie, bijvoorbeeld thuis of op het werk, een set foto's gemaakt te worden. Op het Tweakers.net kantoor werkte dit systeem zonder problemen.

HP ProBook 5530m - software HP ProBook 5530m - software HP ProBook 5530m - software

Om de vingerafdruklezer te gebruiken, moeten er minimaal twee afdrukken geregistreerd worden, maar het is ook mogelijk om alle 10 de vingers te scannen. Bij het aanmelden hoeft maar een enkele vinger over de lezer gesleept te worden.

Gebruikers die hun systeem nog beter willen beveiligen, kunnen er ook voor kiezen om de verificatie nog voor het opstarten van Windows te laten plaatsvinden. Direct na de bios-post verschijnt dan een login-scherm en kan er met wachtwoord of vingerafdruk ingelogd worden. De gezichtsherkenning werkt niet in deze modus.

HP's Softwaresuite kent naast de verschillende aanmeldmogelijkheden ook nog andere functies met betrekking tot de beveiliging. Zo is er een file sanitizer aanwezig; hiermee kan een bestand permanent worden verwijderd, door na het weggooien de gebruikte plek op de harde schijf met nullen te overschrijven.

Met Computrace kan de notebook van afstand op slot gezet worden, bijvoorbeeld als deze gestolen is. Ook is het mogelijk om daarna de data te wissen. Deze dienst is echter niet gratis; de prijzen van de abonnementen variëren van 20 tot 42 dollar per jaar.

HP ProBook 5530m - software HP ProBook 5530m - software HP ProBook 5530m - software

Scherm en accu

HP ProBook 5530m - pixelstructuurWaar bijna alle consumentenlaptops tegenwoordig zijn uitgerust met een spiegelend scherm, zijn er in het zakelijke assortiment gelukkig ook nog genoeg modellen die een mat paneel hebben. Matte schermen zijn beter af te lezen als er veel omgevingslicht is. Het paneel is van het tn-type en heeft een resolutie van 1366x768 pixels.

Tn-panelen blinken niet uit in kleurechtheid en goede kijkhoeken, en onze testen onderschrijven dit: de helderheid neemt flink af als we het scherm draaien.

HP ProBook 5530m - kijkhoeken HP ProBook 5530m - kijkhoeken HP ProBook 5530m - kijkhoeken HP ProBook 5530m - kijkhoeken
Horizontale kijkhoeken

De verticale kijkhoeken zijn nog een tandje slechter. Vooral als we het scherm 15 graden naar voren kantelen, is het contrastverlies groot. Kantelen we het scherm naar achteren, dan lopen de donkere partijen dicht.

HP ProBook 5530m - kijkhoeken HP ProBook 5530m - kijkhoeken HP ProBook 5530m - kijkhoeken
Verticale kijkhoeken

Glanzende schermen zijn gebaat bij een hoge helderheid, omdat zij hiermee de negatieve effecten van spiegeling tegen kunnen gaan. Matte schermen hebben deze noodzaak minder. Toch is de maximale helderheid van het scherm in de 5330m wel heel laag. Met een lichtopbrengst van 179 cd/m² is het paneel veruit het donkerste van alle schermen die we tot dusverre getest hebben.

Schermhelderheid
SysteemnaamScore (cd/m²)
HP Envy 17
********
419
Acer Iconica Tab W500
*******
342
Asus Lamborghini VX7
*****
285
Dell XPS 15z
*****
278
MSI GT683R
*****
266
HP ProBook 5330m
***
179

Accu

We hebben recentelijk onze accutest aangepast. Waar we de schermen eerst afregelden met percentages - half of voluit - werken we nu met absolute waarden. De maximale helderheid van schermen kan immers flink verschillen, wat grote verschillen in het energieverbruik tot gevolg kan hebben. Met onze meetapparatuur stellen we de schermen nu dus zo dicht mogelijk bij de gewenste helderheid van 180cd/m² in. Dat is lager dan de 250cd/m² die we bij tablets gebruiken; dat komt omdat de backlight van laptops in veel gevallen minder krachtig is. Ook bij de ProBook is dat het geval.

Accutest - video - 180 cd/m2
SysteemnaamScore (Minuten)
Air 13 2011
*********
291,00
Asus U31S
******
207,00
HP ProBook 5330m
*****
156,00

Bij de videotest installeren we Matroska-splitter en ac3filter op het systeem, waarna we een mkv-bestand met een resolutie van 1280x720 pixels afspelen tot de accu leeg is. De ProBook houdt er na goed tweeënhalf uur mee op, zodat het bekijken van een film geen probleem moet zijn.

Accuduur - browsen - 180cd/m2
SysteemnaamScore (Minuten)
Air 13 2011
*********
319,00
Asus U31S
*******
268,00
HP ProBook 5330m
*****
197,00

Bij onze browsertest wordt met een Firefox-extensie een vaste lijst websites in een loop geladen. Op de achtergrond speelt Windows Media Player continu een mp3-bestand af. Hier weet de 5330m het iets langer vol te houden; na drie uur en 17 minuten geeft de notebook de geest.

Synthetische benchmarks

Om een beeld van de prestaties van de ProBook 5330m te kunnen schetsen, voeren we allereerst een aantal synthetische benchmarks uit.

Zoals verwacht weet de Core i3 2310M in de ProBook geen potten te breken in de singlethreaded test van Cinebench. Het enige lichtpuntje is dat dezelfde processor in de Asus U31S nog slechter presteert.

Ook in de multithreadedtest eindigt de ProBook onderaan, dit keer ex aequo met de Asus U31S.

De ProBook bevat geen losse videokaart en de OpenGL-test van Cinebench wordt daarom door de HD3000-igp uitgevoerd. Een krachtpatser is dat duidelijk niet.

PCMark 7 draait verschillende deeltests en combineert deze tot een totaalscore. De ProBook eindigt onderaan de lijst met ongeveer twintig procent achterstand op de HP Envy 17.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamScore (MB/s, hoger is beter)
Alienware M14x
********
245,00
MSI GT683R
******
178,40
HP Envy 17
*****
146,90
Acer Iconica Tab W500
*****
138,10
Dell XPS 15z
****
117,80
Asus Lamborghini VX7
****
110,20
HP ProBook 5330m
***
88,61
Asus N53
***
85,29
Asus U31S
***
77,88
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamScore (MB/s, hoger is beter)
Alienware M14x
********
240,80
HP Envy 17
*****
142,50
MSI GT683R
*****
139,40
Dell XPS 15z
****
111,00
HP ProBook 5330m
***
86,54
Asus N53
***
78,65
Asus Lamborghini VX7
**
74,81
Asus U31S
**
70,74
Acer Iconica Tab W500
*
39,51

De ProBook 5330m bevat een Travelstar 7500K-schijf van Hitachi. Deze 2,5"-schijf doet zijn werk op 7200rpm. Volgens Hitachi ligt de maximale sequentiële doorvoersnelheid op 155MBps, maar in onze testen haalt de schijf dat op geen stukken na. De sequentiële lees- en schrijfsnelheden blijven beide op minder dan 90MBps steken. Dat kan erger, maar ook veel beter.

Real-world benchmarks

Op deze pagina gebruiken we programma's uit de dagelijkse praktijk, wat een beeld moet geven van hoe de laptops bij normale werkzaamheden presteren. We meten de tijd waarin de systemen een bepaalde handeling verrichten; lagere scores zijn in alle tabellen dus beter.

De ProBook heeft er in Adobes Lightroom 170 seconden voor nodig om jpeg's van onze standaardset raw-bestanden te maken. Het verschil met de voorlaatste plek is echter minimaal.

Bij onze Photoshop-benchmark eindigt de ProBook onderaan, maar de verschillen met de Asus U31S zijn wederom minimaal.

Quickpar
SysteemnaamProcessorScore (seconden)
Dell XPS 15z Core i7 2620M
*****
187,00
Asus N53 Core i7 2720QM
*****
197,00
HP Envy 17 Core i7 2630QM
******
216,00
MSI GT683R Core i7 2630QM
******
216,00
Air 13 2011 - Win 7 Core i5 2557M
******
228,00
Asus U31S Core i3 2310M
********
297,00
HP ProBook 5330m Core i3 2310M
********
298,00

Quickpar is weer vooral gebaat bij een hoge kloksnelheid omdat het programma maar een enkele core gebruikt. De i3 2310m beschikt niet over een Turbo-functie, en eindigt dus weer onderaan de lijst, samen met de U31S.

Fotogalerij, prijzen en specificaties


HP ProBook 5330m
HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m HP ProBook 5330m

Merk en Type
Merk HP
Productserie ProBook
Type 5330m (LG718EA)
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i3 2310M
Snelheid 2,1GHz
Moederbordchipset Intel Mobile QM67
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 13,3"
Videochip Intel HD Graphics
Video-uitgangen D-sub, hdmi
Schermresolutie 1366x768
Backlight edge-lit led
Opslag
Opslagcapaciteit 500GB
Hardeschijftype 7200rpm
Interfaces
Usb/firewire 1x esata/usb 2.0, 2x usb 2.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Ethernet 1Gbps
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Professional
Gewicht 1,82kg
Kleuren aluminium
Taal
Indeling qwerty

Conclusie

Wie de ProBook 5330m enkel op zijn specs en prestaties beoordeelt, zal niet erg onder de indruk zijn. Uit onze benchmarks blijkt dat de Core i3 2310m geen krachtpatser is en de andere componenten blinken ook niet uit in snelheid. Dat betekent niet dat de ProBook traag is; voor alledaagse taken als webbrowsing, mediaconsumptie en het werken met een Office-suite is de 5330m zeker snel genoeg.

Het ontwerp en de functionaliteit zijn een klasse beter. De behuizing is strak en eenvoudig, en met 1,82kg is de 5330m een licht apparaat dat makkelijk mee te nemen is. Het toetsenbord heeft een fijne aanslag en de verlichting is erg handig. Het matte scherm is een verademing in de zee van glossy panelen, al had HP wel een fellere backlight mogen installeren.

Op softwaregebied heeft HP zijn zaakjes ook goed voor elkaar. Wie geen genoegen neemt met de standaard beveiligingsopties in Windows 7, kan zijn systeem met de software van HP grondig dichttimmeren. De combinatie van hardeschijfencryptie - waarbij de sleutels via de tpm-chip beveiligd worden - en pre-boot beveiliging zal voor de meeste mensen meer dan genoeg zijn.

De configuratie die wij getest hebben kost momenteel rond de 750 euro. Voor dat geld is zeker snellere hardware te koop, maar daar tegenover staan weer features als een backlit toetsenbord, de vingerafdruklezer, een mat scherm, uitgebreide beveiligingssoftware en de Professional-versie van Windows 7. Voor een zakelijke notebook zijn zulke eigenschappen belangrijk genoeg om de ProBook 5330m vier welverdiende sterren te geven.

Pluspunten
+ Strak ontwerp
+ Fijn toetsenbord met backlight
+ Mat scherm

Minpunten
- Krap touchpad
- Lage helderheid
- Accu aan de kleine kant

Reacties (68)

68
64
44
3
0
9
Wijzig sortering
Wij hebben ProBooks op het werk. De Wifi adapter van RAlink geeft problemen, we verliezen vaak zonder reden connectie met het draadloos netwerk. HP is er mee bezig met een firmware update maar ik dacht toch even het vermelden waard.
In de meeste AMD varianten of de goedkope modellen stoppen ze die ralink spullen. De duurdere modellen hebben een broadcom of wifi link. De 5330m kan enkel met een wifi link of broadcom adapter geconfigureerd worden volgens de Quickspecs. http://h18000.www1.hp.com...s/14018_div/14018_div.PDF

Wat mij blijft verbazen is dat er geen model is met 3 antennes, alle probooks hebben 2 antennes voor wifi...
Raar dat ze er nu een RAlink in hebben gestopt?
Voorheen was het bij de probooks (vrijwel alle HP laptops overigens) een (goede) Intel Wifilink adapter?
Ik heb dat probleem ook gehad met mijn probook toen ik op wireless channel 13 zat. Zet hem even op 8 of 9. Dat was alleen wel een broadcom (link)
Op werk hebben we probook 4520 met ralink en inderdaad altijd problemen vooral met Cisco spul
Mobiliteit en accuduur zouden voor mij toch wel zodanig zwaar wegen op het punt van zakelijke notebook dat ik het geen 4 sterren had gegeven. Er is niets vervelender dan in een vergaderzaal te komen om een presentatie te geven en doordat er geen verlengsnoer is je notebook op de accu moet laten functioneren... Om vervolgens er achter te komen dat de accu het net niet trekt. :?

Of wat mij vrij vaak is overkomen: in het veld (maakte 'outdoorsoftware') een demo geven en je accu is na krap een uur leeg, terwijl de klant nog meer wilde zien. Dan is overigens de helderheid van het scherm ook erg belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Kaw op 25 juli 2024 03:07]

Dat klopt, maar dan zou je ook geen 13,3 inch notebook willen hebben als je accuduur zwaar had laten wegen. Dit is gewoon een lichte kleine notebook.
Maar natuurlijk wil je een kleinere laptop hebben, wanneer je mobiel wilt zijn en daar hoort ook direct een lange accu duur bij. Je gaat namelijk niet opstap met 100 kilometer verlengsnoer en een stoeptegel. ;) De grootste eisen voor mobiliteit is nu juist handzaam en het liefst zeer lange accu duur.
Klopt, maar een accuduur van ruim 2 uur is toch redelijk (daarbij wordt zelfs een film afgespeeld). Er zullen vast dikkere batterijen te koop zijn om langer zonder stroom te kunnen zitten, maar kleine laptops hebben gewoon standaard kleinere accu's.
Twee uur? De Chromebook trekt het 10 uur... Daar kan ik een dag naar mijn werk zonder kabels :) Zeker met Flexplekken is dat echt heel erg lekker. Er zijn nog andere laptops die het zo lang volhouden volgens mij? Maar dan zit je in de Atom-processor reeksen of niet?

Die houden dan ook weer niet echt over :(
De chromebook is ook gebaseerd op een atom, dit zijn toch wel core i3's.
i1 i2 i3 i4 i5 i6 i7 i222 wat maakt het uit, als jij een zakelijke laptop hebt voor onderweg, dan verwacht je gewoon een degelijke accuduur een dan is 2 uur gewoon ECHT veel te krap...

mijn volgende laptop heeft een minimum eis va 4 uur en dat is ook alleen maar omdat ik de eis van 8uur niet kan betalen... (en dus maar genoege moet nemen met minder)..
Anoniem: 145867 @i-chat30 augustus 2011 17:39
Voor werk zie ik zelf graag 8 uur. Immers zo lang ben je vaak aan het werk.. Je hoeft dan echt geen grafische zware games erop te doen.
Maakt uit in de zin wat je met je laptop wil doen. Als je alleen wat wil browsen en documentjes wil opmaken, dan moet je misschien niet voor een i3 i5 of i7 gaan, omdat die gewoon wat meer vreten.
Als je echter dingen wil als vmware workstation, snellere harddisk, wat meer grafische power, dan neem je automatisch genoeg met wat minder accuduur.

Een chromebook zou bijvoorbeeld niets voor mij zijn, omdat dat ding simpelweg niet eens de power heeft om een vm te draaien die ik toch echt nodig heb voor mijn werk.
De V131 http://www.notebookcheck....131-Notebook.60602.0.html doet het 8 uur met dezelfde hardware als in deze HP...
Klopt, maar een accuduur van ruim 2 uur is toch redelijk
Nee, dat is het zeker niet. De MacBook Air bijvoorbeeld -die in de vergelijking wordt meegenomen- doet bijna dubbel zo lang op een lading.

Een 13" notebook kies je mede vanwege de mobiliteit en het formaat, dunkt me. :)
Euh, aangezien het scherm de grootste energievreter is heden ten dage, en een kleiner scherm dus wil zeggen dat de accu langer kan meegaan... ?
maar ook een kleinere accu dan in een grotere laptop.
Anoniem: 291053 @Kaw30 augustus 2011 23:40
Of wat mij vrij vaak is overkomen: in het veld (maakte 'outdoorsoftware') een demo geven en je accu is na krap een uur leeg, terwijl de klant nog meer wilde zien. Dan is overigens de helderheid van het scherm ook erg belangrijk.

al eens een tablet geprobeert?
Ik blijf het bij laptops een gemis vinden dat er geen goede resoluties worden aangeboden, 1366x768 vind ik persoonlijk erg onprettig werken. Helaas is er geen mogelijkheid voor 1680x1050 in deze ProBook serie (aldus de pricewatch), dit houdt mij tegen om van mijn Dell D830 over te stappen naar HP... Verder zien deze laptops er qua specs goed uit voor zakelijk gebruik!

Liever iets minder accu-duur en een betere resolutie dan de huidige keuzes

[Reactie gewijzigd door N3oC op 25 juli 2024 03:07]

Dat is een kwestie van smaak. Vergeet niet dat dit een zakelijke laptop is!
Voor 13 inch is 1366x768 een prima werkbare resolutie, anders worden de letters zo klein.
Als je meer pixels wilt, kun je altijd nog kiezen voor een 15 of 17 inch HP ProBook.
Verder vind ik de behuizing er strak uitzien, alleen jammer van de i3 processor.
Wanneer gaat men het eens leren dat resolutie niets te maken heeft met de lettergrootte?
In theorie heb je gelijk: de lettergrootte staat eigenlijk los van de resolutie. Jammer genoeg is de praktijk anders: zowel in Windows als in OS X is dit redelijk fixed. In Wndows kan je de DPI wel aanpassen, maar dit werkt niet lekker. Veel programma's en iconen zien er dan slecht uit. Officieel is de typografie van Mac OS X sinds Leopard resolutie-onafhankelijk: de lettergrootte zou op elke resolutie even groot moeten zijn. Wederom is dit niet goed uitgewerkt in de praktijk (je moet eerst Quartz debug installeren en bovendien werkt de schaling hier ook niet goed). Met DPI in linuxdistro's ben ik niet bekend.

P.S. Merk op dat het eigenlijk PPI is en niet DPI.
Ik werk zelf nu ongeveer een jaar op een Full HD 15" scherm en heb de dpi in windows aangepast. Ik moet zeggen dat het behoorlijk goed werkt.
Er zijn inderdaad nog wel enkele programma's die er niet 100% perfect mee omspringen, en ook in browsers moet je meestal nog apart de zoom instellen, maar dan gaat ook dat prima.

Ik zou het zelf in ieder geval niet meer willen inruilen tegen een lagere-resolutie scherm.
Anoniem: 55563 @Adion31 augustus 2011 16:47
Sterker nog, ik werk al 2 jaar op eenzelfde scherm. Windows 7 zette de PPI automatisch op 125% en die heb ik zelf op 100% gezet. Ik vind het heerlijk en zolang ik goede ogen heb, is er geen reden om terug te gaan naar grotere letters. Ik mag die pixeldichtheid wel en ik heb bij andere computers al snel het idee dat ik pixels kan tellen.

Mijn laptop is een Dell Studio 1555 en is bij aankoop deels customized met betere onderdelen zoals snelste cpu, beste Intel wifi, snellere GPU en een bluetooth module. De prijs was ongeveer gelijk aan de Probook uit het artikel - inclusief 4 jaar pickup&return garantie - en ik heb het idee dat ik veel meer waar voor mijn geld heb gekregen. Dat heb ik bij veel laptops overigens, zelfs nog na 2 jaar. In mijn zoektocht destijds had ik minimale eisen wat scherm, aansluitingen en onderdelen betreft - vind maar eens een laptop met powered esata poort bijv, die gebruik ik bijna dagelijks met groot plezier dankzij de heerlijke snelheid en tóch maar 1 kabeltje - en maar weinig mainstream modellen konden daaraan voldoen. Ik wil hier geen verkapte advertentie voor Dell van maken maar na maanden speuren - deze jongen gaat niet over één nacht ijs ;) - was Dell voor mij toch by far de beste keuze. Heerlijk toetsenbord ook met klassieke, holle maar lichte kliktoetsen die ruim uit elkaar staan. Al die fancy trendy toetsen kunnen mijn vingers helemaal niks mee met tig typo's als gevolg. Nu typ ik praktisch blindelings. Kan het iedereen aanraden! M'n accu is na 2 jaar versleten. Maar 's een nieuwe bestellen. Heb ik weer 4 uur accuduur bij licht gebruik en kan ik mooi weer 2 jaar vooruit. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 25 juli 2024 03:07]

mwah, ik draai windows op 125% en dat werkt prima.
Ik heb ruim een jaar gewerkt met en support geleverd op de HP eLitebook 8440 welke voorzien zijn van een 14" scherm. Ook deze schermpjes zijn voorzien van een resolutie van 1366x768, wat eigenlijk gewoon net te weinig is. In dit geval werd op deze laptop's vooral veel office applicaties gebruikt en nee, je wilt niet een grotere laptop omdat mobiliteit ook belangrijk is.

Tegenwoordig zijn de resoluties van laptop schermen gewoon belabberd te noemen, mijn eerste (Dell) laptop was 8 jaar geleden al voorzien van een 14" scherm met een resolutie van 1600X1200. :)

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 25 juli 2024 03:07]

Anoniem: 145867 @_Dune_30 augustus 2011 17:42
De accutijden ook... Ik kon op mijn m1330 van dell 6,5 uur werken... Soms nam ik niet eens een adapter mee naar school ( nu kan ik er maximaal net 4 uur uit trekken vanwege de levensduur )

Waar blijft de efficiency?
hoewel het maar 32 pixels zijn, vind ik 1280x800 (oudere laptops) handiger werken dan 1366*768
ook 800 pixels vind ik eigenlijk te weinig, maar laptops met een 4:3 resolutie zijn zeldzaam geworden, 1650x1050 zou zeker heel interessant zijn
Waarom dan niet gewoon 1920x1080? Heb je nog meer pixels en tóch 16:9. Was eerst ook zeker geen fan van die beeldverhouding maar inmiddels blijk ik m'n laptop behoorlijk vaak te gebruiken voor films en series en dan is het erg prettig. Ben er nu zo aan gewend dat 4:3 er hopeloos verouderd uitziet. Bijkomend voordeel van een 16:9-laptop is de grotere ruimte in de breedte wat doorgaans een beter toetsenbord oplevert. Zeker geen overbodige luxe.
Mee eens. Op een zakelijke laptop kan het soms de bedoeling zijn dat je er meer serieus op werkt dan dat je hem gebruikt voor films. In dat geval zal er informatie verwerkt moeten worden. Dan is de hoeveelheid informatie die op het scherm pas heel erg belangrijk voor de productiviteit.
Score: goed is dus waanzin. Tweakers had een mededeling moeten plaatsen: pas op, voor informatiewerkers is deze laptop ongeschikt.

Men moet wat strenger recenseren. Allerlei onzin krijgt hier de score goed.
Waarom toch altijd dat verschil in reviews dat het een PRE is als je een mat scherm hebt, terwijl gebruikers kennelijk (gezien het aanbod op de consumentenmarkt) vrijwel uitsluitend glimmende schermen lijken te willen?

Zijn die fabrikanten nu zo raar of "wij" consument? Klinkt als een fijn notebook, al ben ik niet overtuigd als er een kleine accu in zit, en het apparaat toch nog redelijk zwaar is (het is natuurlijk geen ultra-portable, dat snap ik).
Gebruikers op de consumentenmarkt kiezen vaak voor glanzend omdat die blijkbaar goedkoper zijn. Ook is kleurweergave in een groot aantal gevallen prettiger en een film kijken (in het donker) op een glossy scherm wil ook mooier.

Voor zakelijk is het meer van belang dat andere mensen ook mee kunnen kijken en dat je geen last van reflectie hebt. Je bent zakelijk gezien vaak meer aan een plek gebonden dan thuis. Als je dan iets met reflectie hebt ga je gewoon ergens anders zitten.

Het is trouwens een ProBook, onderdeel van de zakelijke serie van HP.

Wij hebben op het werk ook een paar probooks, ik moet zeggen dat ik hier nu al bijna een jaar prima op kan werken. We hebben in deze ook de keuze af laten hangen van de accu. Standaard gaat die (bij normaal gebruik) 2,5 a 3 uur mee. Sluit ik hem aan op een beamer, dan zet ik de helderheid lager, en als ik ook WiFi uitschakel (via HP tools eenvoudig in te stellen door "presentatie (offline)" te kiezen kan ik er bijna 6 uur mee doen. Voor mij is dat lang zat om een presentatie te kunnen houden. MEestal is er wel een stroompunt beschikbaar, maar ook wanneer dat niet zo is houd ik het nog wel even vol.
Gebruikers op de consumentenmarkt kiezen vaak voor glanzend omdat die blijkbaar goedkoper zijn. Ook is kleurweergave in een groot aantal gevallen prettiger en een film kijken (in het donker) op een glossy scherm wil ook mooier.
Het is natuurlijk een persoonlijke keuze. Bij mijn laatste Dell-laptop moest ik extra betalen voor de glanzende optie ("TrueLife") en ik heb daar nooit spijt van gehad. Deze laptop (Vostro 1310) stond wel eens naast de Dell Latitude van een vriendin (met mat scherm), wat een wereld van verschil qua helderheid en kleuren! Mijn nieuwe laptop had standaard een glanzend scherm, wederom nooit spijt van gehad. Het is gewoon een keuze, mat scherm is voor mij alles behalve een pre, onafhankelijk van de eventuele extra prijs.
De PRE voor mat snap ik ook niet helemaal… Glanzend is vaak steviger, makkelijker schoon te maken en ik vind het er luxer en prettiger uitzien. Ikzelf (!) heb geen last van spiegelingen en ik merk dat veel 'gewone' consumenten om mij heen een glanzend scherm in de laptop prettig vinden.
mij is nooit gevraagd of ik zo'n afgrijselijk glimmend scherm wil. Apple bepaald voor z'n eigen laptops: glimmende schermen en alle fabrikanten aapen dit na.
Net als de translusent hype toen de iMac op de markt kwam: je kon geen product kopen (van printer tot koffiezetter) waar geen stukje translusent - felgekleurd plastikje in zat.

Weet niet of "de consumenten" dit wilden, maar keuze had je niet: ik vond het afgrijselijk en heb dan ook niets gekocht in deze iMac-periode.
Glimmende schermen waren er veel eerder op HPs en Dell dan Apples, en komt uit de tijd dat laptops als ideale videospelers werden aangekondigd. Dan heb je natuurlijk wel diep zwart nodig :D

Ben blij met mn matte zakelijke HP scherm
Ik heb zelf op mijn werk altijd matte schermen gehad. Daarna voor mijzelf begonnen en tijdje met mijn prive glimmende scherm asus laptop aan de slag gegaan. Het beeld is inderdaad helderder en sprankelender maar als je dan ergens zit met een paar ramen erger je je al snel dood aan de spiegelingen en ben je blij als de luxaflex dicht kan. Net een nieuwe Dell XPS gekocht en blij dat de HD optie anti glare (mat) was. Het is wat korrelig maar verder fantastisch helder beeld en absoluut geen spiegelingen.
Ik vind het geen probleem om een glimmend scherm te hebben. Bij Apple kan je ook (voor een prijs) een mat scherm erbij krijgen, maar ik vind het niet iets om €200 extra voor te betalen. Dan liever een betere GPU of CPU.
tja, ik heb enkel matte schermen en ben niet van plan daar verandering in te brengen, zelf al is het duurder
de spiegelingen ervaar ik als extreem storend :r
Ik ga toch anders liever voor een spiegel staan dan voor mijn laptop zitten als ik mezelf wil bewonderen...
Mijn inziens zijn ook deze budget laptops jammer genoeg nog immer geen waardig alternatief voor een gebruikte EliteBook of Lenovo T61 die je met T7500 processor nog altijd 2e hands voor rond de 250 euro gebruikt kunt kopen.
Hier ben ik het mee eens.

Heb er zelf één met een T7500 cpu, 1680x1050 (mat) scherm en recent een 120gb ssd. De lage resoluties van huidige laptops storen mij enorm. Zolang deze laptop niet kapot gaat, vervang ik het niet. Het draait alles wat ik wil vlot en soepel. Batterijduur met alleen surfen of tekstverwerken is 5 tot 6 uur.

Uit nieuwsgierigheid heb ik pcmark 7 geïinstalleerd en uitgevoerd, het resultaat is 1661 punten. Wat mij niet teleurstelt gezien de leeftijd. Grafische kaart trekt wel op niet veel, maar daar dient deze laptop ook niet voor.
Waarom is een backlit toetsenbord belangrijk voor een zakelijke notebook? Dat ontgaat me even.
om in donkere zaaltjes tijdens de presentatie toch je toetsen te kunnen vinden :-)
Uhm, ik heb vroeger op de basis school een typcursus gehad en kan blind typen. Ik kijk amper naar het toetsenbord....
Of zijn er nu nog heel veel mensen die met 2 vingers typen en dan ook nog eens constant naar zijn of haar toetsenbord zit te kijken???

Je hebt toch niks voor niks die streepjes onder de F en J voor orientatie? Dat is alles wat je nodig hebt.

Verlichting onder je tobo is overrated. Als je echt veel achter de PC zit ga dan een typcursus volgen. En leer typen :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 03:07]

dit vind ik echt een domme opmerking. nooit gehoort van speciale tekens. kan je die ook allemaal uit je hoofd? plus dat je wel eerst je vingers moet plaatsen voordat je blind kan typen en vaak kijk je dan toch eventjes.
Denk aan gebruik in een vliegtuig tijdens een nachtvlucht of tijdens een presentatie in een donker auditorium. Legio redenen waarom een verlicht tobo meerwaarde biedt.
Zeg, niet iedereen zit dag en nacht op de computer hoor. Dat deze laptop op Tweakers staat betekent niet dat 'ie ook enkel voor Tweakers is bedoeld...
Dus iemand die veel achter een computer zit maar niks afweet van de techniek en andere zaken is een tweaker?

Me moeder doet boekhouding achter de PC. Is ze dan een tweaker?
Ik kan blind typen op een losstaand toetsenbord, en de letters vind ik ook altijd op mijn laptop, maar Delete staat op zoveel laptops op een andere plaats, dat ik toch vaak eens moet kijken. Gewoon typen op een laptop is geen probleem, maar zodra je wat minder gebruikte toetsen zoals home (die ik nochtans enorm veel gebruik) nodig hebt in het donker, heb je een probleem.
Wat ook een groot voordeel is van dit model tov zijn voorgangers (5320m/5310m) is dat dit model 2 sodimm sloten heeft. De vorige modellen ging niet meer in dan 4gb doordat er maar 1 enkel slot was (bezit zelf de 5310m). Dit is wel een vooruitgang.
Dit soort problemen met netwerk apperatuur moeten tijdens development tests naar boven komen.. zoniet, dan deugen de development tests niet!
jammer van de kleur (heb mijn eigen probook 4720s) gekocht om de kleur,design (en natuurlijk de specs)

verder doe ik ongeveer een 3.5/4 uur met een volle batterij
vind het persoonlijk echt heerlijke laptops om mee te werken en er zit niet teveel poespas aan zoals bijv bij de "consumenten/entertainment" laptops
Ziet er wel aardig uit voor de prijs, geen krachtpatsertje en niet zo mooi als de MacBooks maar voor de meeste mensen zal hij toch zeker wel lang mee gaan met de dual core.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.