Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Test: twee nas-systemen van LaCie en Netgear

02-11-2011 • 09:00

75

Singlepage-opmaak

Conclusie

Netgear zet met de ReadyNas Ultra 6 een robuuste nas op de markt voor de prosumer en het mkb. De bouwkwaliteit is goed en onze testschijven zijn eenvoudig in het opslagsysteem te plaatsen. Bovendien is er met zes drivebays, die keurig boven elkaar geplaatst zijn, veel groeiruimte voor wie de nas niet meteen vol wil stoppen. Ook de prestaties zijn goed, zeker als de relatief trage Intel Atom-processor in aanmerking wordt genomen. We zijn minder tevreden over de webinterface die Netgear nog steeds aanbiedt. De interface voelt gedateerd aan. De functionaliteit is echter wel voldoende.

De LaCie 5big Storage Server heeft een drivebay minder dan de nas van Netgear, en bovendien wordt een van de schijven deels gebruikt als systeemschijf voor Windows Storage Server 2008. De 5big presteert redelijk, maar toch duidelijk minder dan de Netgear-nas. Het gebruik van Windows in plaats van Linux maakt dit apparaat duurder en ook het luxe uiterlijk zal daaraan bijdragen. Verder was de configuratie in de Windows-omgeving een relatief tijdrovende klus die met behulp van documentatie uitgevoerd moest worden en kan het apparaat alleen met hardware of rdp bediend worden.

In kleinzakelijke omgevingen, waar kennis van Windows Storage Server voorhanden is of besteld kan worden, zal de LaCie geen grote problemen opleveren; voor thuisgebruikers lijkt deze opzet echter minder geschikt. Wel zullen gebruikers met de nodige ervaring met Windows Server-systemen zich in beter bij de LaCie thuisvoelen dan bij de spartaanse web-gui van Netgear.

Wat ons betreft is de Netgear ReadyNas Ultra 6 duidelijk de interessantste van het tweetal. De 5big Storage Server was een paar maanden geleden nog ongeveer even duur als de Netgear, maar op moment van schrijven kost het systeem met één 1TB-hdd al minstens 860 euro. Wij denken dat LaCie de 5big daarmee volledig uit de markt prijst.

LaCie 5big Storage Server en Netgear Readynas Ultra 6

Reacties (75)

75
75
52
6
1
13
Wijzig sortering
Toch twee totaal verschillende apparaten.
Een belangrijke taak van een NAS is toch er voor te zorgen dat je data veilig is (niet kwijt raakt). Het zou mooi zijn als NAS testen in het vervolg worden uitgebreid met een recovery test. Bijvoorbeeld: Trek tijdens het schrijven van een groot bestand een van de schijven er uit, en kijk of hij hier tegen kan. Nog mooier (indien mogelijk): Verwijder van een van de schijven de voeding, zodat hij uitvalt. Zet hem eens uit tijdens het schrijven van een aantal bestanden (simulatie stroomuitval).
Ik zeg dit niet zomaar. We hebben bij ons bedrijf testen gedaan met een NAS systeem in een normale PC. Het eerste systeem bleek niet niet goed tegen bestand. Vooral uitzetten tijdens recovery (met een van de schijven vervangen door een lege) bleek een probleem.
Daar zal je dan toch echt een UPS voor moeten aanschaffen, vooral als data gaat binnen een bedrijf. Stroomuitval tijdens recovery, hoe groot is die kans? Het is niet rendabel voor de prijs om daar ook daadwerkelijk een oplossing binnen een NAS te gaan bouwen. Mocht je dus zo huiverig zijn; UPS.

/offtopic: op de foto op de 1e pagina lijken het net 2 apparaten van 15 jaar oud.
Toch heeft kzin een goed punt, dit lijken producten voor thuisgebruik, en daar zijn niet altijd UPS-en aanwezig terwijl dit type product ook voor beveiliging wordt aangeschaft.

Ik vraag me af waarom er geen laptop voeding en accu in wordt gezet, en verder geconfigureerd in OS (bv. shutdown als accu onder 30% komt). Zo duur hoeft dat niet te zijn en het lijkt me een unique selling point.

Of kijken consumenten daar niet naar? Ook in Best Buy Guides worden thuisservers behandeld maar geen seconde wordt gekeken naar stroomuitval.
Een nas met een accu, dat zou echt fantastisch zijn. Maarja, dan moet er wel eerst een fabrikant zijn die bereid is een dergelijke nas op de markt te brengen...
Ja djee, tijdens de recovery een schijf de stroom uittrekken... 8)7 Niet slecht bedoeld, maar wat had je dan verwacht?

Vergelijk het een beetje van jij die ligt te "recoveren" van een operatie in het ziekenhuis, en ik kom binnengesprongen en ik stamp je recht op de incisie die de dokter daar had gemaakt zodat die openscheurt...

Dat doe jij nu eigenlijk... Het is al langer geweten dat RAID 5 tout court niet goed tegen stroomuitvallen kan en al volledig niet tijdens een rebuild...

Plus: gebruikers vergeten heel vaak, en dat zie ik ook nergens in je post, dat ze ook nog moeten backuppen... RAID 5 is een soort van backup, maar slechts tegen fysieke uitval van EEN disk... Kijk ook mijn signature maar eens na op GoT...

Vuistregel is: data je niet backupt is het waard om te verliezen...

[Reactie gewijzigd door HyperBart op 22 juli 2024 15:22]

Ja djee, tijdens de recovery een schijf de stroom uittrekken... 8)7 Niet slecht bedoeld, maar wat had je dan verwacht?
Nou, heel simpel. Van mijn hardware verwacht ik dat 't dan blijft werken. Of 'ie opnieuw begint met recoveren of netjes oppakt waar 'ie was maakt me niet zo heel veel uit, zolang 't maar niet kapot gaat.
Een belangrijke taak van een NAS is toch er voor te zorgen dat je data veilig is (niet kwijt raakt).
En dat is nou juist het grote misverstand.
Een NAS met RAID is geen backup, en is niet bedoeld om data verlies te voorkomen.

Het is bedoeld om de data zo veel/zo lang mogelijk beschikbaar te houden, mocht er een schijf de geest geven.
En op die manier een hoop kosten (door verloren tijd) te besparen.
Mooie review tweakers !!

Ik zou graag 1 van de A merken hier naast zien zoals Synology 1511+ en een vergelijkbare QNAP

Netgear of LaCie zijn toch echt B merken in de NAS markt in mijn ogen dus ik zou graag zien hoe de pro NAS merken zich verhouden tot deze 2 of dat echt een wereld van verschil is of niet.
ReadyNAS en LaCie zijn zeker geen B-merken!

De ReadyNAS machines zijn oorspronkelijk door Infrant ontwikkeld. Infrant is door Netgear overgenomen, maar het is nog steeds een apart bedrijf binnen Netgear. In de infrant tijd waren ReadyNAS zo'n beetje de eerste NASsen en nog steeds zijn het zo'n beetje de meest stabiele machines op de markt. Ze hebben geen Ajax web interface, maar wel een zeer stabiele RAID configuratie. De intellectual property van ReadyNAS zit hoofdzakelijk in de RAID configuratie, rebuild and recovery scripts.

LaCie is van oorsprong een fabrikant voor Apple after-market accessoires, over het algemeen van zeer goede kwaliteit.

QNAP, Synology en Thecus maken NASsen met veel features en mooie specificaties, maar niet alle features werken 100% en ook de stabiliteit laat nog wel wat te wensen over. Dit is typerend voor Taiwanese producten die vaak daarom aangeschaft worden.

Maar als je ooit een NAS gehad hebt, en na het opstarten foutmeldingen als 'No Volumes Found' of 'Error while assembling RAID' ziet, en je met pijn en moeite tech support overtuigd krijgt je te helpen je data terug te krijgen, weet je dat niets belangrijker is dan betrouwbaarheid. Het is jammer dat juist dit soort zaken niet in tests naar voren wordt gebracht.
Precies mijn punt... Als ik zie dat zo'n netgear niet heel erg veel goedkoper is dan een 1511, welke 3tb schijven ondersteunt, neig ik toch naar de synology...
De netgear ondersteunt eveneens 3TB HDD's met de laatste update:
http://www.readynas.com/?page_id=82

De Netgear Ultra 6 heeft zes bays, de Synology DS1511+ vijf (maximaal vijftien via de e-SATA aansluitingen en DX510 modules ... maar er zijn 5 'slots')
Verder heeft de synology een 1.8ghz dualcore, de Netgear een 1,6ghz dualcore.

De lees- en schrijfsnelheden liggen gemiddeld gezien bij de Synology wel een pak hoger, zeker in samenwerking met dynamic link aggregation via de twee gigabit poorten.
http://www.kitguru.net/si...kstation-ds1511-review/5/ (In deze review wordt dynamic link aggregation getest met SSD schijven ... tot 200MB/s lezen en tot 166MB/s schrijven!!)

De Netgear is uitbreidbaar tot 4gb geheugen, de Synology tot max 3gb.

De Netgear Ultra 6 kan inderdaad niet tippen aan de Synology DS1511+ maar voor geavanceerd thuisgebruik voldoet de Netgear zeker.
Ik veronderstel dat 90% van de thuisgebruikers er toch groene schijven in zal steken die draaien op 5400rpm en zo het verschil bijna tenietdoen.

Door het gebruik van een op Debian gebaseerd OS (ipv het minder 'open' DSM van Synology, gebaseerd op Busybox) is de 'tweakability' van de Netgear echter iets hoger dan die van de Synology.

Opteer je dus voor optimale snelheid (in samenwerking met duurdere 7200rpm schijven dan weliswaar) of voor uitbreidbaarheid (via de DX510 modules), kies je best voor de DS1511+.
Opteer je voor een systeem met hoge tweakability, goede performance (maar niet de top) of ben je van plan om toch groene HDD's te gebruiken, dan is de Netgear best een goede keuze!

Beide hebben trouwens een sterke community (al gaat mijn voorkeur lichtjes naar die van Netgear):
http://forum.synology.com
http://www.readynas.com/forum/
Anoniem: 292578 @Nullius2 november 2011 16:36
Ikzelf heb een DS1511+ met 5 x Samsung F4EG 2TB schijven die aan 5400rpm draaien en deze leest en schrijft tot 124.5 MB/s via 1 enkele gigabit netwerk kabel. Die samsung schijven zijn ZEER snel.

De uitbereidbaarheid van de Synology ligt volgens mij toch net iets hoger dan de netgear, en dan zwijgen we nog van het verschil in interface...

Het gebruiksgemak plus de nette interface maakt de Synology zoveel beter.
De Netgear ondersteunt ondertussen ook gewoon 3TB schijven (na een firmware update, dat wel).

[Reactie gewijzigd door sjaool op 22 juli 2024 15:22]

Netjes.
Bij een actie van iBood enkele maanden geleden had ik de Netgear besteld.
Na wat leveringsproblemen heb ik uiteindelijk (met de nodige meerprijs) de Netgear gecancelled en ben ik de Synology DS1511+ gaan halen.

Spijtig dat tweakers niet wat meer grotere NAS-systemen test.
Wel een degelijke review!

edit:
Wat wel iets duidelijker besproken mocht worden zijn de achterliggende communities.
De community en bijhorende add-ons zijn één van de belangrijkste zaken voor een NAS-systeem.
Een NAS koop je vandaag de dag echter niet meer alleen voor dataopslag.
Met een op Debian-draaiende firmware weet ik dat de Netgear veel mogelijkheden biedt.

Ook de Netgear community is zeer actief en het lijkt erop dat Netgear modders ook wat meer 'vrijheid' biedt tov andere bekende merken.

Kijk gerust eens rond op http://www.readynas.com/forum/
Met name gebruikers WhoCares? en super-poussin bieden toffe add-ons!
Bij een vraag krijg je ook altijd vrij snel antwoord.

[Reactie gewijzigd door Nullius op 22 juli 2024 15:22]

Anoniem: 355870 @Nullius2 november 2011 09:12
Jammer Nullus, ik heb altijd goede ervaringen met ibood gehad

OT:

Ik vind ze allebei op een bepaalde manier wel interessant, de Netgear vanwege zijn prestaties en prijs, maar een windows server omgeving bevalt mij beter dan die van Netgear denk ik, jammer genoeg heb ik beide nog nooit geprobeerd.
Ik vraag me alleen af waarom de snelheden toch zo laag zijn, ik haal met mijn directe verbinding van PC -> PC met een gigabit kabel makkelijk snelheden van 100mb/s.
Met 5 schijven in raid 5 moet dat toch eigenlijk meer zijn? Ook al komt gigabit niet verder dan ongeveer 110.
/Sorta offtopic
Heb een vraag, waarom kiezen mensen voor een NAS, terwijl een home server (HS) maar een fractie kost, en veel en veel flexibeler is in gebruik. :?

De Netgear kost ruim 650 euro, waar je een zelf gebouwde server je 300 euro kost, 250 als je geen WHS er bij neemt, en een Linux home server bouwd.
Wat dan is hij ook voor 95% gelijk, aan de software gebruikt in deze en alle andere NAS oplossingen.

Ik neem aan dat de meeste een NAS nemen voor backup, maar voornamelijk om video te streamen.
In een HS kan je sata en zelfs raid een kaart stoppen, daar naast kan je DVB TVkaarten gebruiken om een TVserver van je server te maken.

Het enige voordeel dat ik kan zien is dat een NAS een heel stuk compacter is, en in de meeste gevallen Plug & Play, hoewel ik op XBMC and MediaPortal forums genoeg configuratie vragen en problemen heb gezien.

Maar voor 3 a 400 euro minder, bouw ik in een uurtje wel een WHS, inclusief de software installatie.
Configuratie is net zo moeilijk/makkelijk als bij een NAS.

Het kan echt aan mij liggen, maar ik snap de attractie van deze dure doosjes gewoon niet.
Minder flexibel, functie en mogelijkheden, voor het gemak van Plug & Play en een kleiner doosje

Kan iemand het aan mij uitleggen?

Voorbeeld server:
Asrock H61DEL € 55,32
Intel Celeron G530 Boxed Intel Celeron € 39,20
Xigmatek Asgard II Tower € 33,50
Cooler Master Hyper TX3 Processorkoeling € 14,95
Cooler Master GX 450W 80+ Bronze € 40,-
OCZ Onyx SATA II 2.5" SSD 32GB SSD € 49,95
Transcend JM1333KLN-4GK DDR3 SDRAM € 18,11
Totaal: € 251.03

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 15:22]

Ik denk dat een NAS veel minder stroom verbruikt, en daardoor voor 24/7 oplossingen een stuk handiger is.
hoewel hoger is het verschil nog steeds klein, want de RNDU6000 gebruikt een Intel dual-core Atom, en die verbruikt ook rond de 25W maar laten we voor gemak 20W zegen.

Laten we zeggen dat het verschil max 10W is. (redelijke aan name denk ik)

Dan is dat: 0,010kW x 24 x 365 = uur = 87.6 kWh x € 0,25 = € 21.90 per jaar = 20 jaar

Ik ben al in voor groene techniek maar, 20 jaar om dat terug te verdienen gaat mij toch te ver.

CPU (total system use) Idle/Load
E-350 26W /38W
Pentium G620 Undervolt @ 0.9GHz 31W/43W
Pentium G620 31W /60W
Pentium G840 31W /60W
Pentium G850 32W /65W
Core i3 2100 33W /69W
Athlon X2 240e 34W/84W
i3 2120 33W /84W
i5 2400 34W /99W
i5 2500K 34W /110W
i7 2600K 35W /125W
i7-2600K (4.85GHz) 39W/190W

Edit: Extra info
Volgens Storage Review die deze NAS ook heeft getest kwamen ze op de volgende waardes uit: Off 6W / Idle Drive Off 33W / Idle 61W / load 70W

Met 33W komt deze NAS op (bijna) de zelfde waardes uit, als de server in mijn voorbeeld.
En is deze NAS imho niet zuiniger, duurder en waarschijnlijk ook nog eens minder snel.
En ook de rest van de waardes lijken veel op die van een 1155 systeem.

En het enige dat het nog voor zich heeft gaan is dat hij lekker klein is en PnP is.

Maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die PnP erg aantrekkelijk vinden, het is imho geen 400 euro waard.
Dat is voor mij 4 dagen werken, voor sommige is dat een half maand salaris 8)7

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 15:22]

Dan heb je het wel alleen over de processor natuurlijk... Dat is niet het enige wat stroom verbruikt...
Nee we hebben het over het stopcontact gemeten waardes.

Heb dit lijstje van een (Duitse) website, die ik niet meer terug kan vinden, maar als ik me goed herinner, bestond het test systeem uit:
  • H61 mobo
  • SSD HD
  • 80 Plus Gold PSU
  • 4GB ram
  • IGP voor video
Meer heb je niet nodig voor een PC, en ja een PC kan redelijk zuinig zijn vandaag de dag.
Ik heb een HTPC (Zotac ZBox AD02 (AMD Fusion E-350 Dual-core)) die een nominaal verbruik van ongeveer 20 Watt heeft. Alleen bij het afspelen van HD-content gaat het verbruik naar ongeveer 28 Watt. Tel er 1 á 2 Watt bij voor de SSD en klaar is Kees. Kan op zich ook prima als NAS worden gebruikt; met een prijs van c.a. € 220 prima te doen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 15:22]

Heel makkelijk: Gebruiksgemak, support, betrouwbaarheid

Op papier lijkt het goedkoop en eenvoudig om zelf even een servertje te bouwen.
In praktijk blijkt het toch vaak een hoop meer werk, en geld te kosten om een betrouwbaar en stabiel systeem te bouwen (en te houden).
Daar heb ik (en vele anderen) geen tijd voor en geen zin in.

Simpel voorbeeld, even de capaciteit uitbreiden. Bij de Synology kan je er gewoon een schijf bij steken, of omwisselen voor een grotere, in de web interface wat buttons klikken, en het systeem doet te rest. Probeer jij dat maar eens bij een zelfbouw systeem, en kijk eens hoe veel tijd je daar aan kwijt bent, (als het al lukt).

Ik wordt al moe als ik lees dat ik bij de Lacie met een monitor, muis en toetsenbord moet gaan slepen.
En dat niet alleen ...
Een NAS past tot drie keer in de voorgestelde case.
Degelijke minicases en bijhorende mobo's (met genoeg aansluitingen + RAID) kosten al gauw even veel dan een NAS.

Het opzetten en onderhouden kan best nog wel meevallen met FreeNAS.
Een NAS past tot drie keer in de voorgestelde case.
Voor een gewone PC is dat een goed argument, maar een server?
Ik kan het me voorstellen voor sommige klein behuisde en/of kamer huurders, maar voor de rest hoef je server helemaal niet in de buurt te hebben.

Ik had toen ik nog in Nederland, en in een flat woonde, twee grote big-towers in mijn meter kast staan, een grote 1.6kVA UPS en een 19" switch.
En er was nog steeds plaats voor de stofzuiger, een paar emmers, bezem, schoonmaakmop en de strijkplank en bout.
Degelijke minicases en bijhorende mobo's (met genoeg aansluitingen + RAID) kosten al gauw even veel dan een NAS.
Zo als ik al zij het hoeft helemaal niet duur te zijn, mijn voorgestelde server kost 250 euro
Inc een zuinige SSD als systeem schijf.
En het moederbord ondersteund 6x SATA en raid 0, 1 en 5.

Maar als je wild kan in dit mobo een degelijke raid controller stoppen

Highpoint RocketRAID RR2680SGL 8x SAS € 107,50
Highpoint RocketRAID 2740 16x SAS € 435,62
Highpoint RocketRAID 2782 24x+8x SAS € 785,40 (8x SAS external)

Allemaal met support voor "Online capacity expansion" & "RAID level/stripe size migration"

Heb de RR2782 zelf en werkt prima, ruimte te kort HD bestellen bij prikken en ongeveer 3 uur later is hij online, en heb ik er 2TB bij.
De gekozen CPU is dan ook een Celeron met een TDP van 65W.
De maximale load zonder HDD's is berekend op 99W op de volgende site:
http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine

De DS1511+ haalt om en bij de 68W maximaal met 5 HDD's geïnstalleerd!
Als we zo'n 6 à 7W rekenen per HDD is dat een verschil van +- 55W (onder full load weliswaar).
We laten de fans voor de HDD's voor wat ze zijn (die zitten standaard wel in een NAS).

De voordelen blijven (of je nu tweaker bent of niet):
- Algemeen lager verbruik
- Meestal wordt de performantie van een degelijke NAS niet gehaald! (kijk maar eens op Google naar 'FreeNAS performance')
- Een kleinere behuizing
- Gebruiksgemak
- Service

Dat je er op termijn enkele tientallen euro's kan mee besparen is waarschijnlijk altijd wel het geval.
Echter, het verschil dat altijd aangehaald wordt is niet realistisch als we het verbruik meerekenen.

Als je daarnaast het performantieverlies, de grotere behuizing en de tijd voor installatie/onderhoud meerekent, is het voor vele mensen nog steeds een goede keuze om gewoon een NAS te gaan halen.
De gekozen CPU is dan ook een Celeron met een TDP van 65W.
De maximale load zonder HDD's is berekend op 99W op de volgende site:
[....]
(onder full load weliswaar).
Ja en, bij een server zijn alleen idle vermogen en IPW van belang, het maakt mij niet uit of tijdens load 35W verbruikt of 135W, daar servers nagenoeg altijd bijna idle draaien.

Mijn server verbruikt tijdens een film streamen (1 HDD) 9W meer, waar van 7W van de HDD is, ook tijdens torrents downloaden verbruikt mijn server 11W meer dan idle en dat wederom 7W van de HDD is.

Servers draaien bijna de hele tijd idle of bijna idle, TDP betekend helemaal niks, idle is de enige waarde die van belang is tijdens normaal gebruik van een HS, als ik uTorrent uit zet is dat letterlijk 1% verschil, bij een film streamen kan ik een 5% startpiek zien en daar na zie ik geen verschil tussen idle en streaming.
De voordelen blijven (of je nu tweaker bent of niet):
Ik zie ze niet, sorry.
- Algemeen lager verbruik
In ieder geval niet, in vergelijking met de betere NASen, zo als de Netgear RNDU6000 die hier is getest of de DS1511+ die jij aan geeft.
- Meestal wordt de performantie van een degelijke NAS niet gehaald!
Ik had met de 2 WHS die ik heb gebouwd voor vrienden, zat continu tegen de 100% netwerk load aan, tijdens het overpompen van films van mijn server naar hun server.
En FreeNAS is ook prima zolang je niet vaak veel data moet overpompen, als je dat wel moet is WHS, WS 2008R2 of een gewone Linux nog steeds prima.
- Een kleinere behuizing
Tenzij je geen meter kast heb, of een kamer huurt of zo iets, kan je altijd wel een plaats vinden voor een server, is imho een non argument
- Gebruiksgemak
Wat moet je op een server doen ?
WHS zet zich zelf helemaal zelf op, klik klik klik en je bent klaar, is zeker niet moeilijker dan welke NAS dan ook.
- Service
Welke service heb je nodig? (vertel met wat Synology ooit voor je heeft gedaan?)

EN zelfs als een of al die voordelen overeind blijven zijn ze me nog steeds net 250 tot 400 euro waard!
Echter, het verschil dat altijd aangehaald wordt is niet realistisch als we het verbruik meerekenen.
Welk verbruiksverschil is er dan beide systemen de Netgear RNDU6000 en de DS1511+ verbruiken letterlijk nagenoeg het zelfde als de HS die ik voorstelde.

En zelfs als de server meer verbruikt, dan nog elke Watt kost 2.2 euro per jaar, dat zijn heel wat Wattjes voordat jij 400 euro terug verdient !
Als je daarnaast het performantieverlies
Ik weet zeker dat een G620 sneller is dan de Atoms of ARM CPUs die in NAS oplossingen gebruikt worden.
de grotere behuizing
Plaats midi kast in meterkast, wat is het probleem?
en de tijd voor installatie
Bouw letterlijk een WHS in een uur, 20~30min voor de hardware en 15 min voor WHS installatie, USB3 tumbdrive naar SSD HD, anders 25 min.

Daarna is het opzetten van WHS net zo (on)gemakkelijk als het opzetten van een NAS.
Iemand die wat anders zegt heeft nog nooit met WHS 2011 gewerkt
onderhoud meerekent
Serieus, welk onderhoud, anders dan de HDD die ik zo nu en dan bij schroef, en de maandelijkse updates en restart, heb ik de laatste 3.5 jaar met 2008R2, 100% up-time gehad, het zelfde gelde voor Win 2003, dat ik er voor had!
En van mijn vrienden ook geen enkel probleem gehoor met WHS.
is het voor vele mensen nog steeds een goede keuze om gewoon een NAS te gaan halen.
Ik vind de 400 euro extra, en daar naast het gebrek aan flexibiliteit, heb bv mijn server uitgebouwd met een TVserver zodat ik alle programma's die ik wil zien, automatisch op neem en kijk wanneer ik wil.

Ik vroeg:
Heb een vraag, waarom kiezen mensen voor een NAS, terwijl een home server (HS) maar een fractie kost, en veel en veel flexibeler is in gebruik.
Helaas, heb vandaag geen enkele goede reden gehoord, waarom men een NAS over een home server zou moeten nemen.

De goede zijn zeker niet zuiniger dan een 1155 systeem.
Tenzij je ruimte gebrek hebt, is de kleine vorm factor nou ook niet erg belangrijk.
Zoveel minder flexibel dan een WHS, zeker in samenwerking met een 8x SAS Raid kaart € 110.

Ik vind ze leuk hoor die NAS systemen maar kan nog steeds net de voordelen er van inzien.
Ik zie het probleem niet hoor, hdd er bij zetten is zo gebeurt, ok geeft toe dat het in een nas die er op gebouwd is nog sneller is gedaan, de disk plaatsen, maar even de behuizing openen is ook zo bebeurt. Systeem herstarten en dan de nieuwe disk formateren en delen en dan op de pc's de schijf toevoegen en klaar, zeker als het allemaal windows 7 pc's zijn in het netwerk (server loopt hier ook op)

maar goed kan me zo voorstellen dat het in een bedrijfs omgeving (waar deze nas toch het meeste op gericht is) allemaal wat lastiger gaat.

en voor hieronder, er zijn ook wel kleinere kasten voor een lage prijs zoals de Fractal Design Core 1000 (ruimte voor 4 3,5 inch hdd's) voor 33 euro.

Ik vind inderdaad een nas nogal duur bijvoorbeeld volgende hardware voor de server:

intel core i3 2120T (we houden van zuinig)
Intel Desktop Board DH67BL (B3)
Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G
Huntkey Jumper 300G (80 + gold certification)
Fractal Design Core 1000

cost momenteel krap 300 euro.
voeg dan nog een windows 7 pro licentie toe en je zit op
430 euro
(moederbord bied ondersteuning voor raid 0,1,5 en 10 )

dat is nog altijd ruim 200 euro minder dan hier voorgestelde nas (dus een grotere kast waar wel 6 schijven in kunnen of evt. 2 schijven extern met esata past ook binnen het budget)

het zal mischien iets meer verbruiken maar niet veel meer dan een nas lijkt mij (hdd's zijn daar zowieso al voor een groot deel verantwoordelijk voor met ca 5 watt per disk (3,5 inch disks)

toetsenbord en muis is ook overbodig (alleen voor 1 malig installeren) beheer doe je gewoon via remote desktop.
/offtopic
intel core i3 2120T (we houden van zuinig)
Qua prijs en zuinigheid is de T lijn van Intel; helemaal niet zo een bijzonder goede keuze!

Heb het uitgetest in mijn eigen server het verschil tussen een G620 en een i7 2600K is letterlijk 4W, dat is nog geen 10 euro per jaar, en de G620 is zuiniger dan de i3 2100K
Kijk maar naar de tabel hier boven.

Ik heb zelf in mijn server voor een 2600K gekozen, waarom, die 4W maakt mij niet uit.
En tijdens normaal gebruik zit hij heel dicht tegen idle aan, zelfs voor HTPC zou ik nog steeds een i5 2500(K) nemen, het verbruik van een snelle of langzame CPU tijden weergave is nagenoeg gelijk, pas tijdens games en dergelijke wanneer je gebruik maakt van de extra kracht verbruik je meer vermogen.

Wat wel super is, is dat ik BR video's kan re-encoden van 5~25GB naar +/- 0.3 tot 2GB per uur, alleen het nadeel van zwaar maar goed re-encoden met Handbreak, is dat het lang duurt, heel lang, tussen 1 uur en voor de goede films met veel detail als Avatar en LotR op tot wel 8 uur.

Ik heb een redelijk bord dat ik kan over/onder-klokken naar wat nodig is.
Rond de 2.4GHz heb ik de hoogste IPW, maar heb ik een wachtrij dan zet hem een tandje hoger, naar 3.5GHz bv, en is het een lange rij soms zelfs op 4.5GHz.
offtopic,

op het moment van aanschaf was de prijs van een 2120 en 2120T ongeveer gelijk (2120T was max 5 euro duurder) dus tja vandaar. (let wel trouwens in het lijstje hierboven staat de 2120, niet de 2120T welke een tpd heeft van 35 watt vs een tpd van 65 watt voor de gewone 2120)
Een voordeel wat je alleen wel houd bij de T versie is het veel lagere maximale verbruik, wat prettig is als je evt. een pico psu wilt gebruiken welke niet zo veel vermogen kunnen leveren (ca 120w is momenteel goed te doen, daarboven loopt de prijs aaridg op).

Dat je inderdaad ook niet een te lage cpu wilt kan ik bevestigen, deze 2120T is een upgrade vanaf een Atom cpu, een ware verademing kan ik zeggen, nu is er normaal mee te werken zonder lang wachten als je weer eens iets wilt uitpakken
Als je een gewone niet T CPU neemt, kan je die gewoon onderklokken en volten, en haal je de zelfde waardes, meestal met een sneller en goedkopere CPU, sneller kan latter altijd handig zijn.

Tja mijn server kan je niet aansturen met een pico psu, hier zijn wat oude foto's van hem, alleen zit er nu nog veel meer junk in!

ps. Ik hoop niet dat je een 12V powerbrick gebruikt want dan kan je te weinig vermogen overhouden op de 12V lijn, oude 15~19V laptop brick zijn de beste, check of de pico PSU het wel aan kan ook.

Maar sinds deze hele goedkope 400W Gold PSU er is, zie ik helemaal geen nut van het gebruik van pico psu's, omdat deze PSU zeker net zo efficiënt is, ook al is het merk totaal onbekend in de consumenten markt, is FSP een van de grootste OEM en server PSU maker.
Een kort maar cliché antwoord: Ik als systeembeheerder WIL helemaal als ik uit mijn werk kom geen pc meer bouwen, software installeren, configureren en onderhouden. Ik wil een doosje wat ik neerzet, schijven erin prop en wat werkt. Een bedrijf welke voor mij updates ontwikkelt, test en uitlevert waarbij mijn data en config relatief weinig gevaar lopen. Een community met dezelfde doosjes als dat ik heb om ervaringen uit te wisselen. Een bedrijf dat me support geeft.

DAAROM heb ik een synology. Eentje die al 4 jaar onafgebroken staat te snorren in de meterkast en die altijd werkt. Daar heb ik graag +/- 200 euro extra voor over. Op 4 jaar is dat 2 euro per maand. Drink ik wel een biertje minder.
Je kan met een 20 jaar oude auto die nog net zijn APK heeft gehaald ook van A naar B rijden....

- Een Xigmatek behuizing is niet te vergelijken met de door NetGear gebruikte behuizingen.
- De oplossing die jij hebt samengesteld is nog niet gebouwd, geïnstalleerd en geconfigureerd.
- De oplossing die jij hebt samengesteld biedt geen 5 jaar garantie.
- Ik zie geen hotswap schijfbehuizingen in jouw configuratie.
- Er is geen mogelijkheid voor X-RAID-2 (heeft de H61 DEL überhaupt wel RAID mogelijkheden buiten die via het te installeren OS?)

Logisch dat er prijsverschillen zijn. Ik heb zelf in eerste instantie tot 12 HD's in een behuizing gehad die met een Intel X48 mobo met een extra RAID controller werden aangestuurd. Uiteindelijk is dat meer werk en heb je een minder mooie oplossing dan zo'n kleine NAS die je achterin een hoekje zijn werk laat doen.

Je betaald dus voor kwaliteit, gemak en betrouwbaarheid en mijn ervaring is dat het met de nasjes van NetGear goed zit. Over die van Lacie ben ik minder te spreken. Ik heb er zelf twee gehad, waarvan nog één af en toe in gebruik, maar over zowel de performance als ondersteuning valt, zeker t.o.v. die van NetGear veel aan te merken.
Ben het helemaal met je eens. Ik zie echt het nut van een NAS niet in terwijl je voor het bedrag wat jij noemt een een WHS op kunt zetten.

Om diezelfde reden heb ik hier dan zelf ook server met WHS draaien. Nu moet ik wel zeggen dat ik zelf een nieuwe systeem heb gebouwd en mijn oude als server heb ingezet en niet gewoon een budget systeem heb gemaakt maar voor 350 euro kun je echt iets heel leuks maken.

Zo kan ik allemaal dingen die op een NAS die 200 euro duurder is niet kunnen.
In theorie zou je denken dat dit inderdaad sneller moet zijn. Maar de meeste PCs hebben krachtigere processoren en meer geheugen dan dit. Dat is alvast 1 reden, daarnaast heeft de NAS waarschijnlijk allemaal features af te handelen die hem traag maken.

Zo heb ik een Netgear Stora, ik heb hem zo erg gemod dat hij ondersteuning biedt voor 3TB+ schijven. Maar ook heb ik de firewall uitgeschakeld, de update checker uitgeschakelt, maar ook heb ik de redirection via mystora.com uitgezet.

Zo ging ik van 25MB/s naar 60MB/s, een wereld van verschil. Zo heb ik een relatief goedkope NAS met toch 6TB aan data opslag. Een andere leuke feature die ik heb toegevoegd is Hamachi, mijn NAS logt zich in op mijn Hamachi netwerk waardoor ik heb overal poeppie simpel kan bereiken. Straks met mijn nieuwe internet verbinding wel leuk met 90Mbit up, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Kijk eens op Openstora.com voor allerlei mods van mensen, ik heb ook een forum post gemaakt daar over de 3TB schijven

EDIT: Automatische word verbeteringen van mijn telefoon eruit gehaald..

[Reactie gewijzigd door FricoRico op 22 juli 2024 15:22]

Even off-topic: Ik heb verder ook geen slechte ervaringen met iBood en heb er al enkele tientallen zaken op besteld.
Dit was de eerste keer dat het misliep en dan is de communicatie langs hun kant niet echt alles.
Voor de rest blijf ik iBood klant ... door één slechte ervaring op om en bij de 20 bestellingen ga ik ze niet meteen boycotten.
Daarnaast heb ik mooi m'n geld teruggekregen.
Ik heb ook geen slechte ervaringen met iBood. Eén keer slechte communicatie in mijn voordeel gelukkig, verder niks.

Ontopic:
Wat is het verbruik van deze apparaatjes? Voor de prijs die je ervoor betaalt kun je een htpc kopen met 5 schijven erin. Dag en nacht aan en je hebt niet alleen een NAS, maar ook een HTPC voor hetzelfde geld...
een htpc is nog geen nas, en uit eigen ervaring weet ik dat je wat prestaties betreft dan nog minder krijgt voor je geld.. al moet ook ik toegeven dat de 'systeem configuraties' van deze nasjes mij ook tegen vallen. je moet ano nu toch makkelijk betere cpu's in dit soort pro-nasjes kunnen stekken..

al moet ik toegeven. dit soort kleine kastjes (mitx) formaat met 6 schijven - en dan in dit budget blijven is niet heel erg makkelijk (zeker als je hotswap wilt)...

ik ben iig nog steeds op zoek naar een degelijke matx kast (is al weer 1 stap groter) waar minmaal met 6 dvd-bays voor in totaal 9 hotswap bays.
Ik heb zelf op basis van een e-350 een "nas" gemaakt voor rond de 200 euro incl 2 TB Spinpoint F4. Deze cpu is veel krachtiger dan wat er in de Netgear zit en je kunt dus juist veel meer andere zaken draaien zonder dat dit problemen oplevert.

Het opgenomen vermogen ligt natuurlijk wel iets hoger (36 watt max, 24 watt idle). Gelukkig is het 2011 en kun je dus wake on lan inschakelen wat er op neer komt dat het ding gewoon standby staat en dan 1 watt verbruikt en zodra een computer verbinding zoekt (denk aan teamspeak 3 server) komt de computer uit stand by.

ps tip voor de mensen met een asus bord na een firmware update komt hij wat sneller uit stand by dan met de standaard firmware.
Alleen jammer dat harde schijven nu bijna 2x zo duur zijn dan een maand geleden. Niet echt een handige tijd om een NAS aan te gaan schaffen. Beter wachten tot de prijzen weer gezakt zijn want ik ga geen € 120 voor een 2 TB "budget" schijf betalen.
Anoniem: 381820 @Nullius3 november 2011 09:39
Super-Poussin is geniaal.
Ik had een keer een probleem met mijn ReasyNas NV+ (De kleine variant).
Een add-on van Super-Poussin kreeg ik niet aan de praat.

Ik had hem een bericht gestuurd met de vraag of hij mij misschien kon helpen.
Na een uur had ik al bericht terug dat hij wel even in kon loggen op mijn NAS om alles even in te stellen.

10 minuten later werkte alles weer.
Lacie, luxe uiterlijk? Ik vind het eruitzien als een speelgoedding van m'n dochtertje. Als we het over uiterlijk hebben, geef mij dan de netgear maar. En die prijs is natuurlijk veeeel te hoog. Die van de netgear vind ik overigens ook erg pittig...

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 22 juli 2024 15:22]

Anoniem: 175233 2 november 2011 15:48
Wel lekker apples met peren vergelijken.... Bij de prestaties vergelijken we dus een RAID met 4 schijven met een systeem met 6 schijven. Ja, geen wonder dat die laatste dan sneller is! Bij Tweakers verwacht ik dat zij dat zelf opmerken, en dan óók een test met 4 schijven in de netgear NAS doen, zodat je ziet of de verschillen daar vandaan komen, of van de hard- en software van de NAS

Verder wordt er met geen woord gerept over de inherente verschillen tussen de mogelijkheden van de verschillende systemen.
Hoe zit het met de toegangsrechten bij het Linux systeem? Zitten we daar met het eeuwige user/group/other gekloot, of zit er een ACL op? Hoe transparant is het rechten systeem? Kan ik vanaf de client de rechten van een subdirectory goed instellen, of moet ik daarvoor de NAS configuratie induiken?
Hoe zit het met de tijds-indicatie? Wordt de date modified en date created correct weergegeven, of zijn ze altijd gelijk, en klopt een van beiden dus niet? Dat is de soort diepgang die ik op Tweakers verwacht...
Zo te lezen geen Linux kenner?!
Natuurlijk kun je alles qua rechten onder Linux voor elkaar krijgen. Sterker nog ik vertrouw eerder Linux dan Wim systeem. Maar zo lezen ben jij beter af met win systeem of qnap. Met qnap heb je een betere qua interface gui en rechten.
Een beetje Linux Unix rechten structuur kennis is wel handig.
Integendeel... Juist verschrikkelijk veel ervaring met Linux servers in combinatie met Windows clients. En daarom weet ik drommels goed hoe veel verschrikklijk irritante incompatibiliteit je kan hebben. Vandaar juist specifiek die praktijk voorbeelden.

Voor de gebruiker moet het niet uitmaken wat voor OS er op de NAS of fileserver draait. Maar in de praktijk maakt het vaak heel veel uit, juist op het gebied van de toegangsrechten. Daar heb je geen last van als je enkele gebruikers hebt. Maar wanneer je een tiental hebt, met verschillende groepen, dan wordt het heel snel heel erg vervelend.
Een ReadyNAS kan domain member worden en kent ACL op share niveau. Als je rechten per directory binnen een share wilt kunnen wijzigen, moet je een Pro 6 hebben.

Ik heb zelf een Pro 6 voor dagelijks gebruik. Vorige week heb ik een Ultra 6+ gekocht voor off-site back-ups, maar helaas kan ik op dit moment wat moeilijk aan betaalbare harddisks komen. Dus als je nog vragen hebt...
Zelf was ik ook op zoek naar een nieuw NAS. Uiteindelijk toch de NAS'en maar overgeslagen en gegaan voor een HP MicroServer met wat extra geheugen. Vier hotswap-bays, hele goede performance, en ongeveer hetzelfde stroomverbruik als deze NAS'en. Totale kosten (met geheugenupgrade, USB key voor opstarten) kwam op €200. Makkelijk om FreeNAS op te zetten. Ik begrijp niet waarom deze kasten zo duur moeten zijn.
Heb ook een Microserver, prima ding en draait ook nog perfect ESXi (v4 & v5). Kost hier in Italie nu € 156. En inderdaad, met FreeNAS (als virtual machine) draait dat prima. Of met een extra VGA kaart in een van de twee PCI-e slots ook prima te gebruiken als HTPC!

Deze doos kost een stuk minder omdat de opvolger al weer uit is (N40L) en er geen (dure) software voor-geinstalleerd is.
Hier nog iemand die voor de MicroServer is gegaan, heb hem in mei voor ~140 euro nieuw gekocht in Italie. Ik heb er 4GB geheugen in gezet, 2x640GB 2.5" bootdisks in de 5.25" bay op een extra sata controller, 2x2TB in de sledes (en dus nog 2 sledes leeg) en extra 1Gbit/s Intel NIC. Met andere woorden, ik heb vrijwel alle features van de geteste systemen voor een fractie voor de prijs. Dit alles draait op FreeBSD 9 met ZFS en werkt dus ook prima als thuisserver. Naar mijn mening een van mijn betere aankopen: bouwkwaliteit lijkt prima, hij is erg stil en draait alweer een paar maanden 24/7 zonder enig probleem.
Er is een ding wat ik niet zo snel terug vindt:
In welk formaat wordt de informatie op de HD opgeslagen.

In het verleden was dit bij LaCie altijd een of ander heel exotisch format, dat had tot gevolg, dat als de power het begaf de data niet meer te benaderen was.

Wat moet je met een Nas als je niet meer bij de data kunt komen.

LaCie heeft daar een laconiek antwoord op. Je moet je data altijd backuppen, met andere woorden ; Koop er nog een 2e NAS bij en hang er een computer aan om regelmatig de data over te zetten. Waar heb ik dan een raid voor?

Ik heb met verschillende Nas systemen ervaring opgedaan, maar de eenvoudigste oplossing is nog steeds een eenvoudige PC met bv XP (of nog goedkoper Ubuntu) er op en zoveel mogelijk harde schijfruimte er in.

Je kunt er dan een programma inzetten dat zelf op gewenste tijden (s' nachts dus) de PC wakker schudt en de gewenst data elders ophaalt. Sneuvelt de voeding of het moederbord, geen probleem, de disk blijft benaderbaar. Ik zou zelfs helemaal geen raid gebruiken, maar 3 harde schijven en beurtelings de data op een van de schijven zetten. Als je er een keer in de maand naar kijkt is dat voldoende (Het is zelfs mogelijk om bij problemen een e-mailtje te sturen).

De vraag is zelfs, of deze oplossing meer kost dan twee dure NASSEN van LaCie.
In het verleden was dit bij LaCie altijd een of ander heel exotisch format
Lacie heeft voor zover ik weet altijd standaard software raid gebruikt, met daarop ext3 of xfs. Niets exotisch.
LaCie heeft daar een laconiek antwoord op. Je moet je data altijd backuppen <snip> Waar heb ik dan een raid voor?
Geen idee waarom jij raid hebt. Maar als je het gebruikt om geen backup te hoeven hebben, gebruik je het verkeerd. De meeste data verdwijnt doordat hij gewoon gewist wordt. Daar beschermt raid niet tegen. Verder zitten de schijven van een raid array in dezelfde behuizing, aan dezelfde voeding, dus de kans dat ze tegelijk sterven door stoten, piekspanningen, ... is tamelijk groot .
Lacie heeft voor zover ik weet altijd standaard software raid gebruikt, met daarop ext3 of xfs. Niets exotisch.

Xfs .......... en wel eens geprobeerd dat terug te lezen?

Ik heb inmiddels een stuk of 10 verschillende raids gehad. Er is nog NOOIT een disk om zeep gegaan en daar draait het bij een raid om. Als 1 van de 2 of meer disks het begeeft, moet die moeiteloos te vervangen zijn, zonder data verlies en dat lukt normaal ook wel.

In wezen ondersteun je met de opmerking over de voeding, wat ik eerder aangaf, namelijk dat je 2 nassen nodig hebt om verzekerd te zijn van probleemloos gebruik.

Ik gebruik mijn NAS om er data naar toe te back-uppen niet om die data te wissen. Dat er op een werk systeem wel eens data - per ongeluk - gewist wordt of op andere wijze verloren gaat is mij voldoende bekend, dat is mij ook wel eens overkomen. Daar is dan
de back-up voor. Als je bovendien complete back-ups maakt om de zoveel dagen, kan je eigenlijk niets meer overkomen, tenzij je een XFS van LaCie hebt, waarvan de stroom voorziening het begeeft (en de schijven nog prima in orde zijn) want dan ben je aan de goden overgeleverd..
LaCie staat hier in de test met Windows Storage Server. Dus het lijkt mij dat het fs gewoon NTFS is.
Tja, als ik aan Lacie denk, denk ik meteen aan voedingen die 1 dag na het verlopen van de garantie kapot gaan (en soms ook eerder). Dat heb ik nu 3 keer gehad (2x met een netwerk disk, 1x met een rack NAS). Dat imago gaat er bij mij niet meer uit en laat ik Lacie dus lekker links liggen.

Netgear is ook niet slecht, mits je maar de duurdere NAS koopt, niet een trage NV bijvoorbeeld.

Dankzij een ruime ervaring met verschillende (ook DIY) NAS-sen heb ik liever een Synology of een QNAP. Betrouwbaar, grote community en regelmatig updates voor de hele lijn, ook de al oudere modellen (een Synology uit 2007 wordt nog steeds ondersteund).

[Reactie gewijzigd door Neus op 22 juli 2024 15:22]

Anoniem: 166774 @Neus2 november 2011 15:15
Geheel met je eens. Lacie maakt zich alleen maar druk om 'designed by Neil Poulton'. Ondertussen is het een derde-rangs jappaner geworden die alleen maar shit verkoopt. Het hele idee al dat ik een toetsenbord en monitor op mijn NAS moet aansluiten is kolder. Lacie... daar koop ik NOOIT meer wat van.
Toch wel grappig dat er zo'n ongelooflijk groot verschil kan zitten.
Netgear is bijna 200,- euro (!) goedkoper en ze leveren zo veel meer.

Netjes gedaan Netgear.
Zoiets noemen ze ook wel licentiekosten :). En daarnaast zul je duurdere onderdelen nodig zijn om een GUI te kunnen draaien, onder andere iets van een GPU.
Voor de ervaren systeembeheerder is het Disk Management-scherm van de Server Manager-configuratietool misschien gesneden koek, maar voor alle andere gebruikers is dit verre van gebruiksvriendelijk.
Bedoelen jullie nu dat het een softwarematige raid is? Dan begrijp ik de slechtere prestatie. Er zit toch wel een raid chip in het apparaat?

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 15:22]

Deze nassen hebben over het algemeen inderdaad geen hardware RAID aan boord, vanwege twee simpele redenen:
1. De processing power van de CPU is zo hoog, en de bandbreedte van je netwerk is zo laag, dat hardware acceleratie niet nodig is.
2. Recovery van een hardware RAID is vele malen complexer dan van een software RAID.
Misschien wat kort door de bocht, maar die LaCie heeft, vergeleken met de NetGear, 0,0 bestaansrecht. Zo'n ding eerst aan een toetsenbord en monitor hangen is echt al 10 jaar not done. Als er dan ook nog een fatsoenlijke wizard ontbreekt, en de performance is aanmerkelijk slechter, dan kan ik me niet voorstellen dat iemand zo'n ding zou aanschaffen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.