Niet 'Le Tour de France'
De Tour de France is weer in volle gang. Terwijl de renners van de Passage du Gois naar de Champs Elysées rijden, volgen miljoenen liefhebbers in verschillende landen de ronde op de voet. Ook bedrijven grijpen het evenement graag aan, voor promotie of om een speciaal product op de markt te brengen. De Franse ontwikkelaar Cyanide Studios maakt sinds jaar en dag een wieler-managementspel en mikt de releasedatum daarvan altijd net voor de Tour, in de hoop dat de wereldberoemde wielerronde de verkoopcijfers opstuwt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een handig trucje natuurlijk, want 'voorbeeld doet volgen' en zien doet spelen. Dat kun je doen op de Xbox 360 en de PlayStation 3, maar wij zullen je dat niet adviseren. Hoewel de consolegame Le Tour de France best leuk is als je van wielrennen houdt en geen pc hebt, komt het niet in de buurt van wat Pro Cycling Manager 2011 heeft te bieden. De consolegame biedt alleen de Tour en is feitelijk een heel ander spel. In plaats van dat je een hele ploeg bestuurt, neem je de controle over één renner. Je controleert je eigen intensiteit en kunt je ploegmaats aansturen via de veelbesproken 'oortjes'. Via datzelfde systeem kun je om race-informatie vragen aan de volgwagen.
Makkelijk
Best leuk, maar in de praktijk is het veel te gemakkelijk. In de rol van Gesink reden we elke topper op elke aankomst bergop op ruim anderhalve minuut. Wel fijn is dat je geen hele etappes hoeft te rijden. Het spel kiest steeds een aantal interessante zones die je kunt spelen, waarna de tussenliggende stukken worden gesimuleerd. Desondanks duurt een etappe al snel twintig minuten. Kortom: onrealistisch en vrij saai, en dan hebben we het nog niet over rariteiten die je in het spel zult tegenkomen. Zo kun je een haarspeldbocht op volle snelheid nemen, terwijl de concurrentie wel afremt, waardoor je zomaar een minuut kunt wegrijden in een afdaling... Afijn, tot zover de consolegame Le Tour de France. Door naar het echte werk.
Versimpeld
Voor wie bekend is met Pro Cycling Manager kunnen we direct met de deur in huis vallen: er is niet al teveel veranderd sinds de voorgaande edities van het spel. De game heeft weliswaar een aangepaste user interface, wat wat gewenning vereist, maar aan de functies is weinig veranderd. Veteranen in de PCM-serie zullen wellicht een laagje diepgang missen. Door de jaren heen is er veel micromanagement uit het spel gehaald, waarschijnlijk met het oog op de toegankelijkheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan semi-automatische trainingen; je huurt zelf de trainers in en wijst ze toe aan je team, maar het trainen gebeurt daarna zonder jouw inmenging, waarbij het aangeven van een focus-wedstrijd ervoor moet zorgen dat de trainer de renner op het juiste moment in optimale vorm brengt.
Niet skippen
Ook hoef je je niet meer te bekommeren om secundaire sponsors. Je hoofdsponsor dokt de centjes en voor de rest moet je het doen met inkomsten uit wedstrijden. Ook hier maken micromanagement en diepgang plaats voor toegankelijkheid. Dat zorgt echter wel voor een wat snellere voortgang. Desondanks is de user interface verre van perfect. Zo stoorden wij ons aan het feit dat er geen functie is die je toestaat om een langere tijd over te slaan, in plaats van dat je dag voor dag doorbladert. De eerste ritten van het jaar interesseren ons weinig en we kunnen ons goed voorstellen dat we die niet elk seizoen zelf willen rijden. Waarom stelt het spel ons niet in staat direct te skippen naar bijvoorbeeld Parijs - Nice?
/i/1310126089.jpeg?f=imagenormal)
De hoofdmodus van het spel is natuurlijk de carrièremodus. We raden je aan om, voordat je begint, een custom database te downloaden van één van de community-websites. Andere spelers hebben namelijk al de moeite genomen de database van Cyanide zelf - gevuld met veel nepnamen door ontbrekende licenties - te corrigeren. Na het downloaden is het een kwestie van 'OfficialRelease.cdb' te vervangen door je gedownloade database, en je kunt rijden met de echte namen. Dat deze stap nog steeds nodig is, blijft natuurlijk een zwaktebod.
Royaal budget
Een ander punt dat opvalt bij de carrièremodus, is dat het formeren van je eigen team een tikje aan de gemakkelijke kant is. Je krijgt - terwijl je begint als Continental-ploeg, dus niet in de hoogste categorie - een vrij royaal budget. Wij bouwden een team met onder meer Contador, Gesink en Hushovd. Daarnaast zijn veel aardige renners best laag geprijsd voor hun kwaliteit. Dat maakt dat het spel, als je inderdaad voor een Custom Team kiest, wat al te eenvoudig.
Daarnaast kent de UI, ondanks dat er inmiddels al enkele patches zijn vrijgegeven, de nodige bugs. Het zijn er veel minder dan in voorgaande jaren, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds irritante exemplaren bij zitten. Zo vallen drop-downmenu's af en toe weg, en liep het spel een aantal keer vast.
Meer variatie
Ook in de wedstrijden is niet schokkend veel veranderd. Toch zijn er enkele elementen die iets toevoegen aan het spel. Een belangrijk aspect daarbij is dat het verloop van de wedstrijden realistischer is geworden, in vergelijking met vorige edities. Zo vindt er vroeg in een wedstrijd vaak een strijd plaats om wie er weg mogen in een kopgroep. Het peloton let daarbij goed op renners die gevaarlijk zijn voor een van de klassementen, en zal ingrijpen als er iemand wegrijdt die een bedreiging vormt.
Flair
Het is overigens best opvallend dat Pro Cycling Manager 2011 op bepaalde tactische onderdelen onderdoet voor Le Tour de France op de consoles. In dat spel kun je namelijk allianties sluiten met andere ploegen, bijvoorbeeld om een achtervolging op gang te brengen, wat een logische tactiek is voor sprintersploegen. Die optie heb je in PCM2011 gek genoeg niet. Toegegeven: de ploegen pakken hun taken automatisch op. Als Cavendish meedoet, zal HTC vanzelf gaan achtervolgen, maar toch: onderlinge communicatie zou de game net wat meer flair hebben gegeven.
/i/1310126090.jpeg?f=imagenormal)
Die 'flair' zit in kleine dingen die de weergave van de wielersport in het spel geloofwaardiger maken. Het naar achteren sturen van knechten om waterflessen te halen hoort daarbij. Je ziet ze afzakken naar de staart van het peloton, hun hand opsteken, en weer naar voren harken. Een toevoeging die de geloofwaardigheid eveneens ten goede komt, is de feature dat renners niet meer door elkaar heen kunnen rijden. Dat elimineert niet alleen ongeloofwaardige beelden van renners die door elkaar heen fietsen, maar zorgt ook voor een diepere tactische laag. Als er een pak renners voor je rijdt en er geen gaatje is, kun je immers niet reageren op een aanval, of uit het wiel komen in een sprint; je zit opgesloten. Het is dus zaak om je belangrijke mannen op cruciale momenten voorin te houden om attent te kunnen zijn bij een aanval.
Verschillend koersverloop
Het leuke, en dat is misschien wel de grootste verbetering in PCM2011, is dat je niet kunt voorspellen wanneer dat cruciale moment zich voor zal doen. We hebben in de pakweg veertig ritten die we hebben gereden al veel verschillende eindes van etappes meegemaakt, van massaspurts tot een groepje dat wegblijft en van een solo-bekllimming op een slotklim tot een renner die in de laatste twintig kilometer van een vlakke etappe wegspringt en het peloton weet voor te blijven. Waar het fietsspel vroeger vooral erg voorspelbaar was, lijkt er dit jaar veel meer variatie in te zitten.
/i/1310126095.jpeg?f=imagenormal)
Daarnaast is een aantal 'fail-proof' tactieken aangepakt door Cyanide. Zo kon je in het verleden bergetappes winnen door je kopmannen op eigen kracht omhoog te laten rijden. Je liet dan, om het nog gemakkelijker te maken, je tweede kopman of klimmer aanvallen, terwijl je een derde renner volle bak op kop liet rijden. Dan kwam je eigen renner niet weg, maar aangezien de grote namen in de slotklim op elke aanval reageerden, reden zij zich op dat moment ook kapot. Zodra ze stilvielen gooide je het inspanningsniveau van je kopman omhoog, die fluitend het peloton achter zich liet. Dit soort trucjes is onschadelijk gemaakt in Pro Cycling Manager 2011.
Matige presentatie
Naast inhoudelijke bijschavingen en aanpassingen, heeft Cyanide ook de graphics van het spel iets opgepoetst. Daarbij is de nadruk gelegd op de renners. Die zien er van bovenaf inderdaad best aardig uit, en sommige vergezichten in de bergen zijn ook de moeite waard, maar verder is Pro Cycling Manager 2011 grafisch vooral zwak. Het publiek heeft vierkantjes in plaats van handen en ziet er, net als die paar auto's die je om je heen ziet, lelijk uit. Dat sluit echter wel prima aan bij de rest van de matige presentatie, mede mogelijk gemaakt door saai commentaar en irritante muziek.
Prijsvraag
Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat wielerfans die de Tourkoorts te pakken hebben in de ochtenduren voordat de etappe begint iets te doen willen hebben, zijn we zo vrij geweest via Ubisoft Nederland vijf exemplaren van Pro Cycling Manager 2011 (pc) te regelen. Die kun je winnen, en dat doe je door antwoord te geven op de onderstaande vraag:
Op het onderstaande screenshot zie je een wielerbaan. Waar ligt deze wielerbaan en van welke wedstrijd maakt hij deel uit?
Stuur een e-mail naar pcm2011@tweakers.net met in het subject je antwoord. Vergeet in de mail zelf niet je naam en adresgegevens te vermelden, want anders kunnen we de game niet naar je opsturen als je gewonnen hebt. De winnaars zullen op dinsdag 12 juli worden geselecteerd.
/i/1310126092.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
Hoewel Pro Cycling Manager 2011 niet meer het door miljoenen bugs geplaagde product is dat zijn voorgangers waren, kan Cyanide de komende jaren nog veel verbeteren. De stabiliteit is enigszins op orde en we zijn zeer te spreken over het verloop van de wedstrijden, maar je moet als speler nog erg veel moeite doen om het spel écht leuk te maken. Zo moet je handmatig een custom database downloaden en in het spel inbrengen, en de mogelijkheid links laten liggen om je eigen team te maken. Dat het spel grafisch ondermaats is, doet ons verder weinig; dat is een traditioneel minpunt van dit fietsspel. Voorop staat dat we ons goed hebben vermaakt met Pro Cycling Manager 2011 en zijn realistisch verlopende wedstrijden, al was het maar omdat er tenminste nog één ontwikkelaar is die de moeite neemt wielerfans een game te geven.
Pluspunten
+ Realistisch verloop in wedstrijden
+ Uitdagend zolang je met normale ploegen rijdt
+ Nog meer ruimte en beloning voor tactiek
+ Toegankelijker dan in verleden
Minpunten
- Nog steeds een sfeerloze presentatie
- Grafisch matig
- Licenties regelen blijft lastig, blijkbaar?
- Spelen met Custom Teams is te makkelijk
- In gebruik nemen van custom database werkt heel omslachtig
Cijfer: 7
Titel |
Pro Cycling Manager 2011
|
 |
Platform |
PC
|
Ontwikkelaar |
Cyanide Studios
|
Uitgever |
Focus Home Interactive |
Releasedatum |
Inmiddels verschenen |