Door Arnoud Wokke

Redacteur

de ChaCha, HTC's Facebook-telefoon

Inleiding

Toen de Facebook-telefoon ChaCha op het Mobile World Congress in Barcelona werd aangekondigd, was aanraken nog ten strengste verboden. Fabrikant HTC hield het toestel zorgvuldig achter glas, net als de andere Facebook-telefoon Salsa en de tablet Flyer.

Dat was uiteraard omdat de firmware nog lang niet af was. De drie producten zouden pas een paar maanden later klaar zijn en HTC wilde in de tussentijd niet dat mensen door problemen met de firmware de indruk van een slecht werkend product zouden krijgen. Bovendien draaiden er nieuwe versies van Sense op het drietal, en HTC wilde die nog niet aan het grote publiek laten zien.

Inmiddels is HTC niet zo streng meer. Begin april mochten we tijdens de TeleVisie-beurs in Nieuwegein even met de ChaCha spelen en er wat benchmarks op draaien. Onze bevindingen vind je in deze hands-on.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Prijzen en specs

Merk en Type
Merk HTC
Type ChaCha
Eerste prijsvermelding vrijdag 4 maart 2011
Toestel
Telefoonmodel bar
Invoermethode qwerty-toetsenbord, touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Android 2.3
Beeldscherm
Schermresolutie 320x480
Schermdiagonaal 2,6"
Schermtype lcd
Touchscreentechniek capacitief
Camera
Resolutie 5 megapixel
Verbindingen
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth
Bluetooth 3.0
Technische kenmerken
Chipset Qualcomm MSM7227
Processorsnelheid 800MHz
Werkgeheugen 512MB
Uiterlijk
Lengte 114mm
Breedte 66mm
Hoogte / Diepte 10mm

Een Facebook-telefoon?

Wie vaak sociale netwerken én smartphones gebruikt, weet het al jaren: de twee vormen een ideale combinatie. Als je een leuke foto hebt gemaakt die je met je vrienden wil delen, moet je niet eerst naar een computer hoeven zoeken om de foto over te zetten, op Facebook in te loggen en de foto te uploaden.

Nou was het mobiel delen van teksten en foto's op Android-telefoons al niet moeilijk. Wie een telefoon met een Facebook-applicatie heeft, hoeft alleen maar voor 'delen' en vervolgens de optie 'Facebook' te kiezen.

Kan het nog makkelijker? Ja, dacht HTC, en bouwde twee telefoons met een Facebook-knop. Facebook-integratie krijgt daarmee vooral een prominentere rol op de telefoon: de knop om foto's, webpagina's of andere gegevens te delen is nu altijd direct voorhanden, in plaats van opvraagbaar via een of ander menu. Voor de duidelijkheid: de Facebook-knop kan ook ingesteld worden om een Twitter-app te starten. Ondersteuning voor Hyves ontbreekt.

De doelgroep van HTC bestaat natuurlijk vooral uit veelgebruikers van sociale netwerken. In de meeste gevallen gaat het om jongeren die nu nog een BlackBerry Curve of Bold hebben. De grootte van die doelgroep moet niet onderschat worden: het gaat in Nederland al om honderdduizenden mensen.

Deze mensen kozen voor een BlackBerry vanwege BBM, het chatprogramma dat ook bekend staat als Ping. Veel van hen gebruiken ook Facebook of Whatsapp, waarmee de kans bestaat dat ze in de ChaCha geïnteresseerd zijn. Daar komt bij dat BlackBerry weinig vernieuwt. Veel mensen willen bij een nieuw abonnement ook een telefoon die er nieuw uitziet en die nieuw aanvoelt.

Het is nog even afwachten of de Facebook-telefoons van HTC een succes worden, maar het is zeker niet uitgesloten. De ontwikkeling van Facebook als mobiel platform is in elk geval interessant. Ook in ons kikkerlandje wordt het sociale netwerk steeds populairder en de ChaCha kan dus wel eens een grote toekomst tegemoet gaan - al blijft dat natuurlijk koffiedikkijken.

Hardware en uiterlijk

Design

De HTC ChaCha ziet eruit alsof BlackBerry een Android-telefoon heeft gemaakt: het is een van de eerste portrait qwerty's met Android en in elk geval de eerste van HTC. HTC maakte eerder al zulke toestellen, zoals de Treo's voor Palm en de eigen Snap, maar die draaiden allemaal op Windows Mobile.

Onder het scherm zitten de vier aanraakgevoelige knoppen die ook op andere HTC's zitten: Home, Menu, Terug en Zoeken. Daaronder zitten twee fysieke knoppen om te bellen en op te hangen. Weer daaronder zit het qwerty-toetsenbord, met helemaal onderaan de Facebook-knop.

Opvallend genoeg ontbreekt een trackball of trackpad. Tijdens de hands-on misten we die al meteen; het touchscreen zit hoog op het toestel, waardoor een bedieningselement onder het scherm wenselijk is. De pijltjestoetsen zitten rechtsonder en voldoen hiervoor niet echt.

Het toetsenbord is voor zijn grootte opvallend goed. De toetsen zijn op de tast goed uit elkaar te houden en na een paar minuten waren we al in staat om een redelijk foutloze zin op het scherm te toveren.

Een typisch HTC-element in het design is de grote kin: onder het scherm zit een knik in de behuizing, waardoor het toetsenbord onder een hoek zit. In de praktijk merkten we hier alleen maar van dat het toestel goed in de hand ligt. De ChaCha is allesbehalve dun, maar in naast vergelijkbare BlackBerry's valt de dikte mee.

HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha

Hardware

De ChaCha is niet bedoeld voor de veeleisende tweaker en dat is aan de specs te zien: het toestel bevat een Qualcomm MSM7227, de processor die al in de Legend zat en daarna alleen nog voor budgettoestellen is gebruikt.

Wel heeft HTC besloten de kloksnelheid op te schroeven: in plaats van de 600MHz van de Legend krijgt de ChaCha een klokfrequentie van 800MHz. De MSM7227 heeft een ARM11-core en loopt daardoor enkele generaties achter ten opzichte van de huidige high-end toestellen. De MSM7227 heeft wel een aparte gpu, maar de grafische prestaties zijn allesbehalve goed.

Uiteraard hebben we ook wat benchmarks gedaan en we waren, zeker gezien de processor, aangenaam verrast: in de Java-benchmark CaffeineMark scoorde de ChaChA 1833 punten, fiks meer dan de Legend die op 685 punten bleef steken. Hierbij moet aangetekend worden dat de Legend werd uitgebracht - en getest - met Android 2.1; de ChaCha kan profiteren van de betere Java-prestaties van Android 2.3.3.

Op DroidBench vielen de prestaties weer tegen: het toestel noteerde gemiddeld rond 100Mflops, waar alle high-end toestellen de afgelopen maanden de kennelijk maximale score van 686,67Mflops lieten noteren. Een score van 100Mflops kwamen we voor het laatst tegen bij de Legend en zijn generatiegenoten. Het geheugen van de ChaCha is eveneens geen snelheidswonder.

Aan onze resultaten mogen we echter geen conclusies verbinden. Hardware en software zijn nog altijd niet af en de kloksnelheid van het testtoestel bedroeg ook nog maar 600MHz.

HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha

Sense in het klein

HTC levert de ChaCha met Android 2.3.3, de nieuwste smartphoneversie van Android. HTC heeft zich niet uitgesproken over toekomstige updates, maar waarschijnlijk komen die er niet: door de afwijkende versie van Sense kost het vermoedelijk te veel moeite om updates te maken.

Het scherm van de ChaCha wijkt af in twee opzichten van andere HTC's en dat heeft in beide gevallen grote gevolgen. Ten eerste is het scherm breder dan dat het hoog is en ten tweede is het scherm ronduit klein.

HTC heeft niet veel gedaan om Android aan de afwijkende schermproporties aan te passen. Sommige besturingselementen zijn aan de zijkant gezet, omdat daar simpelweg meer ruimte is. Dat is bijvoorbeeld te zien in het hoofdmenu, waar de tabbalk aan de zijkant staat.

Op het homescreen zijn diverse elementen verkleind. De kenmerkende klok van HTC heeft dezelfde verhouding als op andere toestellen, maar net als de andere items in het hoofdmenu is hij kleiner. Bij diverse applicaties, zoals de browser, is het uiterlijk wat aangepast, alhoewel dat niet direct met de schermgrootte te maken heeft.

Voor de Facebook-integratie zijn, naast de Facebook-knop, op het eerste gezicht geen nieuwe apps of andere extraatjes aan Sense toegevoegd. De klok met Facebook-updates in plaats van een actueel weerbericht was al op eerdere toestellen te vinden.

In de browser zien we een rss-knop naast de adresbalk. Dat is opvallend, zeker omdat de knop geen tekstuele toelichting heeft; het rss-icoon zal onder tweakers grote bekendheid hebben, maar voor het algemene publiek is de functie wellicht minder duidelijk. De layout van de browser is ten opzichte van recente HTC-toestellen aangepast en de kleurstelling is een stuk lichter geworden.

De browser maakt een redelijk snelle indruk, maar dat is geen verrassing: HTC heeft de afgelopen jaren over het algemeen snelle browsers op zijn smartphones gezet. Wel moet de gebruiker door het kleine scherm rekenen op veel zoomen.

De ChaCha heeft zo te zien dezelfde set Sense-applicaties aan boord als de Desire S. Uiteraard zijn FriendStream, Twitter en Facebook weer aanwezig. De firmware was echter nog duidelijk niet af: sommige namen pasten niet in het daarvoor bestemde kadertje en de knop Settings op de homepage heette gek genoeg Show On Map, al leidde hij wel gewoon naar het instellingenmenu.

HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha

Gallery

HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha

Tot slot

Het is altijd onbevredigend om een hands-on te moeten afsluiten met de mededeling dat we meer testtijd nodig hebben om tot een oordeel te komen. In het geval van de ChaCha is dat echter meer dan ooit waar: omdat het toestel is gericht op gebruik van sociale netwerken, kun je geen fatsoenlijk oordeel geven voordat je de sociale-netwerkfuncties van het toestel hebt getest.

Onze eerste indruk is wel dat het toetsenbord niet onderdoet voor dat van de grote concurrent BlackBerry. De toetsen zijn goed op het gevoel te gebruiken en lijken zich prima te lenen voor de invoer van langere teksten.

Het scherm is met 2,6" wel flink kleiner dan dat van bijvoorbeeld de Legend (3,2"), de Desire Z (3,7") en de Desire HD (4,3"). Dat wreekt zich onder meer bij het bekijken van websites en het navigeren door de menu's. Ook vergt de bediening enige gewenning door het ontbreken van een trackball of een trackpad en het hoog geplaatste scherm.

De doelgroep van dit toestel zal er echter niet om malen dat de ChaCha een verouderde processor en een klein scherm heeft. Met een adviesprijs van 299 euro heeft HTC volgens ons dan ook een onderscheidende BlackBerry-concurrent in handen. Of de Facebook-knop werkelijk iets toevoegt, zal echter nog moeten blijken.

Reacties (57)

57
57
33
3
0
5
Wijzig sortering
Leuke telefoon met een facebook integratie knop die sneller op de bal speelt dan enkel een facebook widget voor facebook applicaties, en ben je niet gek van een fysiek toetsenbord kan je altijds nog de Htc Salsa kopen die zoals zen broertje een eigen facebook integratie knop in bezit heeft, maar dan wel zonder fysiek toetsenbord en een 3.4-inch touchscreen.

Dus ik zit toch nog met wat vragen over deze Htc ChaCha'Cha'

Wat als je op deze smarthphone met een Schermdiagonaal van 2,6" games gaat downloaden uit de android market, gaat die dan alle games en andere toepassingen zelf scalen zodat ze ook hier bruikbaar zijn ?

Hoe ide websurf ervaring met deze ChaCha op zo een 2,6" touchscreen ? lijkt me nog meer scroll van hier naar ginder ?

In het intro filmpje promoten ze ook de facebook chat op deze ChaCha'Cha', hoe gaat dan in de praktijk wanneer 4 mensen tegelijk tegen je chatten op facebook, blijft de situatie van de chat overzichtelijk ? maak je dan gebruik van die pijltjes toetsen ? om elke persoon op in een soort overzichtelijk tabblad te krijgen ?
De toegevoegde waarde van deze telefoon ontgaat mij compleet, terwijl het me best interessant leek.

De enige toevoeging is dat de statussen sneller zichtbaar zijn en dat er een grote blauwe knop op zit?? Die grote blauwe knop zit op mijn toestel ook (iphone) alleen op het touchscreen ipv van fysiek.

Een echte Facebook phone wordt door Facebook i.s.m met een fabrikant ontwikkeld.
Bij deze telefoon heeft HTC simpelweg een overeenkomst gesloten om het logo op het toestel te mogen zetten.
Als je denkt dat het een snelkoppeling is naar de Facebook App heb je het mooi mis. Als je bijv. in de camera app op de button drukt kan je meteen je foto delen op Facebook... En zo nog meer integratie in verschillende apps.
Maar zo'n toestel hoeft van mij idd ook niet, zonder Facebook zou zo'n model wel te overwegen zijn, maar dan zou ik eerder naar een BB gaan kijken.
maar serieus, dat kan toch met elke HTC met sense? Ik kan ook een foto schieten, en dan meteen kiezen waarmee ik hem wil versturen (mail, picasa, facebook, twitter etc)
Ik zie de sellingpoints van dit toestel niet eigenlijk. Een klein 2,6" scherm voor een social media telefoon??? |:( Wil je een HTC telefoon met Facebook integratie, neem dan de HTC Trophy met Windows Phone 7. Windows Phone 7 heeft volledige Facebook integratie in de People en pictures hub en een uitstekende Facebook applicatie. En de Trophy heeft ook nog eens betere hardware en een groter scherm. En is bovendien met €375 maar ietsje duurder.

[Reactie gewijzigd door LCP op 2 mei 2011 10:47]

En hoeveel jongeren willen dat geld neerleggen? Fb is veelal bij jongeren populair, en als je dan al van je bb af wilt (wat logisch is imo), maar wel een fysiek tb wilt, dan is dit een prima oplossing.
De doelgroep wil juist een fysiek toetsenbord (en dan geen uitschuifmeuk). En een goedkoop toestel.

Dat is juist de reden dat de BB's zo populair zijn.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 2 mei 2011 11:17]

BB=Goedkoop????
In welke wereld leef jij? Je betaalt gemiddeld zo'n 10 euro meer voor mobiel internet en gewoon standaard functies op je telefoon kunnen gebruiken, zoals mail, omdat je ook nog moet betalen voor BB internet...
Datzelfde geldt voor Blackberry's, en daar zie je tegenwoordig ook iedereen mee rondlopen... Ik denk dat deze telefoon nog wel eens goed zou kunnen gaan verkopen bij de minder tech-savvy mensen die anders een blackberry hadden gehaald.. Overigens zou ik zelf geen moment nadenken als ik tussen deze of een WP7 toestel zou moeten kiezen
(Al ben ik behoorlijk tevreden met mijn HD2 + Android die ik voor 200 euro van MP heb gehaald :))
Of als je geen merkenhoer bent de samsung omnia 7 met samoled scherm voor 280,- :9~
Juist, misschien zelfs een beter alternatief dan de Trophy idd :)
goedkope telefoon voor een kleine doelgroep?
De doelgroep van HTC bestaat natuurlijk vooral uit veelgebruikers van sociale netwerken. In de meeste gevallen gaat het om jongeren die nu nog een BlackBerry Curve of Bold hebben. De grootte van die doelgroep moet niet onderschat worden: het gaat in Nederland al om honderdduizenden mensen.
Zo klein is die doelgroep schijnbaar niet.

OT: Jammer dat de Facebook integratie niet getest kon worden, aangezien dat nu juist het hele punt is van deze telefoon. Het lijkt me op zich een prima telefoon voor de gemiddelde gebruiker, maar het zal nog maar moeten blijken of er genoeg mensen van een BB naar een telefoon als deze over willen stappen.
Meer dan 500 miljoen accounts op het gezichtsboek... is niet een kleine doelgroep.
Zelfs 1% marktpenetratie binnen deze groep is bijna de helft van de verkopen van HTC vorig jaar...

Wat je zo direkt mist buiten die facebook knop, zijn meer Facebook hardware buttons.
Zoals direkt chat, direct photos direct share, nu moet je waarschijnlijk door al die menus .

Het blijft toch nog een generieke smartphone met een Facebook knopje
Anoniem: 354118
2 mei 2011 11:09
HTC levert de ChaCha met Android 2.3.3, de nieuwste smartphoneversie van Android.
Is dat niet 2.3.4 ? :)
Die komt waarschijnlijk voor de Nexus S, weet niet of dat bij de andere komen.
Nexus toestellen hebben altijd voorrang.
Ja, 2.3.4 is al beschikbaar in vorm van CyanogenMod 7 voor diverse toestellen. Voor de Nexus S is ie ook al uit begrijp ik vanuit diverse nieuwssites want zodoende kon ie geport worden naar andere toestellen.
Een zwarte versie zonder die facebook onzin had ik nog wel leuk gevonden... Maar ik heb niet eens facebook, dus ga ik ook niet zo'n telefoon kopen. Het was denk ik beter geweest als ze er standaard een facebook applicatie op hadden gezet en voor de rest gewoon een normaal toestel van hadden gemaakt.
Dit hele toestel is juist ontworpen met de gedachte van méér integratie van Facebook met een telefoon. Neem de Facebook-knop. Wat vraag jij: precies het tegenovergestelde. Namelijk een 'normale' telefoon met een facebook-app, die er dus al meer dan genoeg zijn :P

En omdat jij geen Facebook hebt, val jij dus ook niet onder de doelgroep van dit toestel ;)
Voor jou heeft HTC nog keuze uit 9.999 andere modellen. Als ze hem zwart gemaakt hadden zonder Facebook "koppeling΅ dan zouden het nog een doorsnee android telefoon zijn waar HTC er al 4.999 van heeft.
Je hebt een goed punt jw321456,

het was beter geweest om een "social network knop" te maken, i.p.v. de facebook knop.
Nu zullen alle mensen die wel social networking gebruiken, maar geen facebook, deze telefoon lekker links laten liggen.

Persoonlijk gebruik ik alleen nog Hyves, en als dat een keer ophoudt of té vervelend gaat worden - dan gooi ik m'n account daar weg en houdt social networking voor mij op.

De privacy issues, de tijd, de isolatie (geen écht contact), en hoeveelheid onzin op dit soort platformen is voor mij niet weggelegd.
Het is wachten tot de social networking bubble knapt en dat er een groot privacy schandaal gebeurd.
Ik heb nu de HTC Snap, qua vorm echt precies dezelfde telefoon. Enig nadeel is dat de Snap op Windows 6.5 draait (na een heel vervelende update incluis crashende telefoon) en deze gewoon enorm verouderd is.
Als ze voor de ChaCha ook geen updates gaan uitbrengen, ben ik benieuwd hoe snel de telefoon 'verouderd' zal voelen.
Twee jaar geleden had ik voor mijn gevoel nog een redelijke high-end smartphone, nu echter voel ik me enorm achter lopen gezien het feit ik amper apps kan downloaden.
Nog erger, voor WP6.5 is geen Angry Birds beschikbaar :s

Overigens wel fijn dat ze bij de ChaCha de toetsen iets verder uit elkaar hebben gezet, bij de Snap zitten ze tegen elkaar aan, typt opzich prima en bijna geen spelfouten, maar soms duw ik er ineens twee tegelijk in. Dan is de layout van het toetsenbord van de ChaCha naar mijn mening beter.

Met een breedbeeld telefoon scrol je jezelf wel helemaal een ongeluk als je eens op een website wilt kijken .. dat is wel echt een nadeel :s
De Snap was twee jaar terug ook niet high-end. Lage resolutie, klein beeldscherm, geen touch screen, slecht camera etc. Al zou Angry Birds voor Windows Mobile uitkomen, zou de Snap het niet eens kunnen bedienen.
"As social as you are"

Yeah right.. Nog meer mensen die naar de kroeg gaan om te Facebooken/Twitteren/Hyven/Pingen..

Kan het Facebook uitgeschakeld worden op dit apparaat? Want kwa specs ziet deze er wel erg goed uit! Zoveel telefoons zijn er niet met capacitief scherm en volledig keyboard zonder dat je iets moet uitschuiven/omklappen.
Kan het Facebook uitgeschakeld worden op dit apparaat?
gewoon geen logingegevens invoeren, vermoed ik? :)
Deze telefoon lijkt erg veel op een BlackBerry, maar dan met Android.

Voor de rest zou ik (en ik verwacht geen enkele tweaker), voor deze telefoon kiezen.
De specs zijn gewoon veel lager dan de echte smartphones, maar de prijs van de ChaCha is dan wel weer iets lager...

Verder heb ik toch liever een groot scherm (4.3" van de Desire HD bijvoorbeeld), dan zo'n klein 2.6" schermpje, en dan een groot volwaardig portrait-toetsenbord.
Bij bijvoorbeeld de Desire HD werkt het onscreen tobo imho erg goed!

Die facebook-knop kan voor de die-hard facebookers, twitteraars best handig zijn, maar scheelt het echt zoveel, 1 kop induwen, of op het ioconntje van twitter/facebook opo je homescreen duwen?
Het punt is waarschijnlijk juist dat je vanaf een website of vanuit een app direct iets kan delen.
Wel bijzonder dat in de video de Facebook knop vierkant is, en op de foto's is deze langwerpig rond :)
Verder denk ik een prima toestel voor mensen die geen hoge eigen stellen aan een telefoon, maar wel veel met sociale netwerken doen en een qwerty toetsenbordje willen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee