Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC Desire S: unibody-tussenstap

12-04-2011 • 09:00

66

Multipage-opmaak

Inleiding

Vorig jaar rond deze tijd bracht HTC twee Android-smartphones uit. Het designtoestel Legend kreeg een metalen 'unibody' en de krachtige Desire werd voorzien van een Qualcomm Snapdragon-processor en een groot scherm. Direct al bleek dat er vraag was naar een combinatie van de twee: het design van de Legend met de hardware en het scherm van de Desire.

De Legend heeft geen opvolger gekregen, maar het unibody-design werd voor diverse andere toestellen gebruikt. Nu is er de Desire S, die meer dan andere toestellen aan de Legend doet denken, maar die veel specificaties met de Desire deelt.

Tweakers.net probeerde de Desire S uit en onderzocht hoe de nieuwe HTC zich verhoudt tot de Incredible S van dezelfde fabrikant en de inmiddels flink toegenomen concurrentie op het gebied van Android-smartphones.

HTC Desire S

Prijzen en specs

Specificaties

Merk en type
Merk HTC
Productserie Desire
Type S
Eerste prijsvermelding donderdag 24 februari 2011
Toestel
Telefoonmodel bar
Invoermethode touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3.3
Beeldscherm
Schermresolutie 480x800
Schermdiagonaal 3,7"
Schermtype lcd
Touchscreentechniek capacitief
Camera
Cameraresolutie 5 megapixel
Flitsertype enkele led
Resolutie video-opname 1280x720
Functionaliteit
Audioformaten aac, mp3, ogg, wav, wma
Videoformaten 3gp, wmv
Gps ja
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
bluetooth 3.0
Technische kenmerken
Chipset Qualcomm MSM8255
Processorsnelheid 1GHz
Werkgeheugen 768MB
Opslaggeheugen 1,1GB
Extern geheugen secure digital micro
Accu
Gesprekstijd 9u
Stand-by-tijd 455u
Accucapaciteit 1450mAh
Accutype li-ion
Uiterlijk
Gewicht 130g
Lengte 115mm
Breedte 59mm
Hoogte / diepte 11mm

De achterstand van Europa

EU USAEuropa loopt op telecomgebied flink achter op de Verenigde Staten en dat is nergens zo goed te zien als in de omzetcijfers van HTC. Hoewel in absolute zin de telecommarkt van de VS niet veel groter is dan die van Europa, haalt HTC de helft van zijn omzet uit Noord-Amerika en slechts 33 procent uit Europa.

Daar komt bij dat de Amerikaanse telecommarkt momenteel een stuk dynamischer is dan de Europese. Hoewel gsm veel beter werkt, 3g veel sneller werd geïmplementeerd en het subsidiemodel heeft geleid tot lagere prijzen dan aan de andere kant van de plas, heeft de VS in de afgelopen jaren een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Verizon Wireless begon met een lte-netwerk en bijbehorende toestellen, Sprint komt volgend jaar met wimax en AT&T heeft de Amerikaanse tak van T-Mobile gekocht om met diens frequenties een nieuw 4g-netwerk op te zetten.

HTC staat bij nieuwe ontwikkelingen graag vooraan. HTC kwam als eerste met een 3g-toestel, de Max 4G was al in 2008 de eerste wimax-smartphone en de HTC Thunderbolt, een soort Desire HD met een beter scherm en lte, is in de VS momenteel een groot verkoopsucces.

Geen wonder dus dat HTC in de afgelopen jaren steeds dichter tegen Amerikaanse providers aanschurkt en zijn innovaties eerst in Amerikaanse toestellen stopt. In februari kondigde het bedrijf in Barcelona zijn Europese line-up aan: een tablet, drie smartphones - waaronder de Desire S - en twee Facebook-telefoons. Een maand later presenteerde HTC zijn eerste smartphone met dualcore-cpu en zijn eerste 3d-smartphone. De eerste HTC-telefoon met dualcore voor Europa wordt naar verwachting de dag gepresenteerd dat deze review online gaat.

Dat HTC innovaties eerst in de VS uitbrengt, heeft echter ook een voordeel; tegen de tijd dat de innovaties in Europese toestellen worden gebruikt, zijn ze een stuk beter uitgewerkt. De Incredible S bleek een veel betere smartphone dan zijn Amerikaanse voorganger Droid Incredible en HTC's Evo 4G had meer problemen dan de Europese 'variant' Desire HD.

Hardware en scherm

Scherm

De Desire S heeft een door Sony gefabriceerde slcd, die door HTC 'Super LCD' wordt genoemd. Ten opzichte van traditionele lcd's moet een slcd mooiere kleuren en een betere kijkhoek bieden. Het scherm heeft een resolutie van 800x480 pixels en een diagonaal van 3,7".

De slcd doet zijn werk zoals verwacht. Bij de Incredible S was het al duidelijk dat het scherm een vooruitgang is ten opzichte van eerdere schermen van HTC, inclusief het amoled-scherm van de vorige Desire. Kleuren en vooral wit worden beter weergegeven dan op het amoled-scherm.

Schermtest: HTC Desire vs HTC Desire S Schermtest: HTC Desire vs HTC Desire S Schermtest: HTC Desire vs HTC Desire S

Hardware

Qualcomm SnapdragonDe Desire S is voorzien van een Qualcomm MSM8255, die ook in de Desire HD zit. De chipset is een op 1GHz geklokte tweedegeneratie-Snapdragon. Ook Sony Ericsson gebruikt deze soc.

De MSM8255 is geen zwaargewicht. De singlecore-cpu van de chipset is vergelijkbaar met ARM's Cortex A8, de core van onder meer de Samsung Hummingbird uit de Galaxy S.

De grootste wijziging van de MSM8255 ten opzichte van de QSD8250 uit de Desire en Windows Phone 7-toestellen is de toevoeging van de Adreno 205-gpu. Deze gpu is veel krachtiger dan zijn voorganger, de Adreno 200, en maakt vloeiend weergegeven, geavanceerde 3d-games mogelijk.

Een van de belangrijkste klachten van Desire-eigenaren is het gebrek aan intern opslaggeheugen. Veel klanten meldden dat ze onvoldoende geheugen tot hun beschikking hadden om alle gewenste applicaties te kunnen installeren. De Desire HD kreeg daarop 1,5GB flashgeheugen aan boord.

De Desire S heeft een opslaggeheugen met een grootte van 1,1GB, waarvan 1GB beschikbaar is voor gebruikers. Dat is nog altijd veel meer dan de 512MB in de Desire. Het werkgeheugen is met 768MB even groot als dat van de Desire HD en de Incredible S.

Design en uiterlijk

Design

HTC borduurt de laatste tijd vooral voort op bestaande concepten, zonder het design ingrijpend te veranderen. De laatste keer dat het uiterlijk van een HTC-telefoon vernieuwend kon worden genoemd, was in het voorjaar van 2010, toen de Legend en de Droid Incredible verschenen. Tel daarbij op dat de look and feel en de belangrijkste functies van Sense ongewijzigd zijn, en je kunt vaststellen dat HTC's in het afgelopen jaar wel flink veranderd zijn, maar niet anders aanvoelen.

Bij de Desire S is dat ook weer het geval. Weinigen herkennen het als een nieuw toestel. De design language, zoals dat heet, is ten opzichte van de vorige generatie HTC's ongewijzigd gebleven. Of dat erg is, mag iedereen voor zichzelf bepalen. Is de Desire S dan geen mooie telefoon? Integendeel: het is een van de mooiste Android-telefoons die dit voorjaar op de markt komen en dé aandachttrekker in het HTC-assortiment.

De ruimte rond het scherm is eenvoudig zwart gehouden. Daar weer omheen begint de unibody en die beslaat ook het grootste deel van de achterkant. Wie de Legend mooi vond, zal de Desire S vermoedelijk ook kunnen waarderen.

De Desire S voelt klein, waar de Desire vorig jaar juist groot aandeed. Dat heeft twee oorzaken; ten eerste is de Desire S daadwerkelijk iets kleiner en ten tweede zijn andere telefoons domweg groter geworden. Waar een 3,7"-scherm een jaar geleden aan high-end toestellen was voorbehouden, is het nu een gangbare maat voor midrange-toestellen.

HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S

Uiterlijk

ToestelDesire S
Desire HD
Desire
Incredible S
iPhone 4Galaxy S
Scherm 3,7" 4,3" 3,7" 4,0" 3,5" 4,0"
Lengte 115 123 119 120 115 122
Breedte 60 68 60 64 58 64
Dikte 11,6 11,8 11,9 11,7 9 9
Gewicht 130g 164g 137g 137g 140g 118g

De Desire S is vergeleken met zijn voorganger iets minder lang en een fractie minder dik. De verschillen zijn echter miniem, al zijn ze wel merkbaar. Het toestel oogt duidelijk minder groot en is ook een paar gram lichter. Onze weegschaal kwam tot 130 gram.

De behuizing van de Desire S heeft drie kleuren: zwart, metaalgrijs en donkergrijs. Het toestel is verder eindelijk weer eens voorzien van een klein kinnetje. Dit element was nog prominent aanwezig bij de HTC Hero, waar het vooral diende om de display te beschermen. Bij de Desire S lijkt de bovenkant van het scherm echter vrij kwetsbaar, wat dit effect teniet doet. Daarnaast brengt het kinnetje de microfoon iets dichter bij de mond, wat goed voor de gesprekskwaliteit zou zijn, en uiteraard is het een kenmerk waarmee het toestel zich van de concurrentie kan onderscheiden.

Onder het scherm zitten de vier capacitieve knoppen. De vormen van de knoppen zijn ook zichtbaar als het toestel uit staat, in tegenstelling tot bij de Incredible S, waar de logo's op de knoppen dynamisch worden weergegeven, zodat ze met het toestel kunnen meedraaien. Rechts naast de speakergrill, waarachter ook de notificatieled is verstopt, zit de frontcamera.

HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S

Belkwaliteit en Sense

Belkwaliteit

De Google Nexus One werd uitgerust met twee microfoons om noise cancellation mogelijk te maken, maar HTC legde deze functie vervolgens in de ijskast. Pas bij de Incredible S werd dit systeem weer toegepast. Ook de Apple iPhone 4 heeft twee microfoons om achtergrondgeluid te kunnen filteren. De Google Nexus S heeft ook een noise-cancellationsysteem, maar dat werkt op basis van software en zonder tweede microfoon.

De Desire S zou twee microfoons hebben, maar daarvan was niets te merken. De geluidskwaliteit is in elk geval minder dan die van de Incredible S. De gesprekskwaliteit is niet echt slecht, maar meer dan een krappe voldoende kunnen we het niet geven.

Sense

De Android-versie op ons reviewexemplaar is de recentste versie: 2.3.3. Sommige van de verbeteringen in 2.3.3 kunnen niet door de Desire S worden gebruikt; zo kan Android 2.3.3 met nfc overweg, maar de Desire S heeft geen nfc-chip aan boord.

De Desire S is het eerste toestel dat wordt uitgebracht met het nieuwe Sense 2.1, een versie die slechts licht gewijzigd is ten opzichte van zijn voorganger. De wijzigingen zijn vooral cosmetisch van aard.

De grootste veranderingen zullen direct opvallen; er zijn tabjes in de notificatiebalk en in het hoofdmenu verschenen. Een extra tabje in de notificatiebalk geeft toegang tot een menu waarin zaken als wifi en bluetooth in- en uitgeschakeld kunnen worden. In het hoofdmenu kan via een balk in Sense-stijl gekozen worden tussen Alle, Frequent gebruikte en Gedownloade Applicaties.

Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S

Het principe en het uiterlijk van Sense zijn vrijwel onveranderd sinds de presentatie in juni 2010. Er zijn zeven naar eigen smaak in te richten homescreens en daarnaast nog een aantal 'scenes'. Een scene is een set van nog eens zeven homescreens, die de gebruiker bijvoorbeeld kan inzetten als het weekeinde is en de e-mail van het werk niet zo belangrijk is.

Onder elk homescreen staan drie knoppen in een soort halfronde taakbalk. De linkerknop verwijst naar het hoofdmenu, de middelste knop leidt naar de telefoonfunctie en de rechterknop is een 'Aanpassen'-knop. Er zijn nog altijd zaken die HTC zelf toevoegt, zoals een e-reader en een muziekspeler.

Op de Desire HD bood Sense onder meer de optie om een ander uiterlijk te kiezen. In plaats van de zwarte notificatie- en menubalken kun je kiezen voor een variant die eruitziet als van hout of metaal, waarbij ook de vormen en diverse menubalken in de interface worden aangepast. In het Nederlands kreeg deze optie de wat gammel vertaalde naam Uiterlijken, maar dat is inmiddels Skins geworden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de keuze wel aardig is, maar dat de standaardinterface van Sense, die veel langer in ontwikkeling is geweest, er veel mooier en strakker uitziet.

Extra functies

Sense biedt diverse extra functies, waarvan een aantal bijzonder handig is. De aardigste zitten in de browser. Door bijvoorbeeld vanaf een pagina uit te zoomen, krijg je een overzicht van alle openstaande pagina's. Jammer is dat de HTC-browser maximaal vier pagina's tegelijk open kan hebben, terwijl de standaardbrowser tot acht pagina's gaat.

Ook heeft HTC geregeld dat tekst na inzoomen automatisch wordt aangepast. Waarom Google dat nog niet in de standaardbrowser heeft ingebouwd, is ons werkelijk een raadsel.

Eigenlijk is het de vraag wat Sense verder nog zou moeten bieden. Integratie met contacten zit nu in de standaard-app van Facebook, waardoor die functie in Sense min of meer overbodig is geworden. Een app als Friendstream heeft ook zijn onderscheidende vermogen verloren en de Twitter-app HTC Peep maakt helemaal een overbodige indruk.

Nieuwe Sense?

Hoewel de versie van Sense nieuw is, is het niet de allernieuwste: HTC heeft al een versie voor de dualcore-smartphone Evo 3D getoond, die is uitgerust met diverse 3d-effecten en een nieuw lockscreen. Op de Europese markt zijn nog geen toestellen met deze versie te vinden, vermoedelijk omdat de hardware er nog niet geschikt voor is.

Tekstinvoer

Tekst kan alleen met het onscreentoetsenbord van HTC worden ingevoerd. Dat kan tegelijk op Engels en Nederlands worden ingesteld, zodat de woordaanvulling in twee talen werkt. Door de prima woordaanvulling hoef je niet te veel op typefouten te letten, wat snelheidswinst oplevert. Al met al is het typen op het toestel geen straf, al werkt het op een groter scherm net iets beter. Het toetsenbord ondersteunt geen multitouch, maar dat zal niet veel gebruikers in de weg zitten.

Voor het toetsenbord geldt wat we ook al zeiden in de review van de Incredible S; het toetsenbord van HTC is niet meer het beste dat er te krijgen is. Het standaardtoetsenbord van Android is sinds versie 2.3 uitstekend, 'veegtoetsenborden' als Swype vallen bij veel gebruikers in de smaak en ook het Motorola-toetsenbord tikt lekker weg. Waar de onscreentoetsenborden van HTC een jaar geleden nog boven de concurrentie uitstaken, zijn er nu heel wat alternatieven die amper voor elkaar of voor de HTC-software onderdoen.

Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S

Accu en camera

Accu

ToestelDesire S
Desire HD
Desire
Incredible S
Nexus S
Capaciteit 1450mAh 1230mAh 1400mAh 1450mAh 1500mAh
Gesprekstijd 590min 550min 400min 580min 840min
Stand-by-tijd 455u 490u 360u 370u 712u

De Desire S heeft een even grote accu als de Incredible S, maar een minder groot scherm. Dat lijkt vooral zijn weerslag te hebben op de geclaimde stand-by-tijd, die een stuk hoger ligt. De Desire HD, die een gewone lcd heeft en geen slcd, zou nog langer op stand-by kunnen staan.

Dat de Desire S op één acculading langer meegaat dan de Incredible S, kunnen we bevestigen. De Desire S is een van de zuinigste toestellen die we in handen hebben gehad. Na een werkdag van intensief testen, met veel rebooten, een half uurtje bellen, internetten en fotovertoningen met het scherm op de maximale helderheid, bleek de accu voor een kwart leeg te zijn.

Bij gewoon intensief gebruik is de dag dus prima door te komen. Bij matig gebruik en met het tweaken van de nodige instellingen moet je 2 of 3 dagen kunnen halen.

Camera

De gemiddelde telefooncamera is beter dan het exemplaar van de Desire S; de kleurweergave is niet altijd goed en de 5-megapixelcamera levert geen indrukwekkende plaatjes af. Het toestel kan video opnemen op een resolutie van 720p bij een framerate van 30fps. De standaardresolutie is echter 800x480 pixels. De videosoftware heeft moeite met scherpstellen en de video's zien er niet zo scherp uit als bij de concurrentie, zoals de Galaxy S of de Xperia Arc. Verder is het toestel voorzien van een led-flitser.

Foto gemaakt met HTC Desire S Foto gemaakt met HTC Desire S Foto gemaakt met HTC Desire SFoto gemaakt met HTC Desire HDFoto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire Z Foto gemaakt met HTC Desire ZFoto gemaakt met HTC Desire Z Foto gemaakt met HTC Incredible S Foto gemaakt met HTC Incredible S Foto gemaakt met HTC Incredible S Foto gemaakt met LG Optimus 2X Speed P990 Foto gemaakt met LG Optimus 2X Speed P990 Foto gemaakt met LG Optimus 2X Speed P990 Foto gemaakt met Sony Ericsson Xperia Arc Foto gemaakt met Sony Ericsson Xperia Arc Foto gemaakt met Sony Ericsson Xperia Arc

Benchmarks, deel I

Ook de Desire S werd door de redactie van Tweakers.net met diverse benchmarks beproefd. Zoals altijd vergelijken we de prestaties met die van eerder geteste toestellen.

Grafische prestaties

SmartBench 2011 - Productiviteit
ToestelIndexscore (hoger is beter)
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
**********
2633
HTC Desire HD (Android 2.2)
****
1030
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
****
1004
HTC Desire S (Android 2.3.3)
****
987
HTC Desire (Android 2.2)
****
959
HTC Desire Z (Android 2.2)
****
946
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
***
821
Google Nexus S (Android 2.3)
***
817

SmartBench 2011 spuugt twee resultaten uit: een algemene score, die een indicatie van de snelheid van het toestel geeft, en een gamesindex, die meer van de gpu-prestaties afhankelijk is. Deze benchmark kan verschillende processorkernen gebruiken, al heeft de singlecore-soc van de Desire S daar niets aan.

Het toestel presteert ongeveer zoals verwacht. De Desire S is sneller dan de toestellen met Samsungs Hummingbird-processor, maar moet het uiteraard afleggen tegen het geweld van de dualcore in de Optimus 2X Speed.

SmartBench 2011 - Games
ToestelIndexscore (hoger is beter)
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
**********
2541
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*********
2322
Google Nexus S (Android 2.3)
*********
2234
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
*****
1365
HTC Desire S (Android 2.3.3)
*****
1274
HTC Desire HD (Android 2.2)
*****
1212
HTC Desire Z (Android 2.2)
****
994
HTC Desire (Android 2.2)
***
847

Ook in de Games-test is de score min of meer volgens verwachting. Het toestel biedt geen verbetering ten opzichte van de Desire HD, maar is veel beter dan de Desire Z en de eerste Desire. De grafische krachtpatserij van de Hummingbird-processor komt hier goed uit de verf.

3d-prestaties

GLBenchmark (2.0 PRO score)
ToestelFrames (meer is beter)
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
**********
2431
Google Nexus S (Android 2.3)
**********
2376
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*********
2077
Toshiba Folio 100 (Android 2.2)
*********
2076
HTC Incredible S (Android 2.2)
*****
1276
HTC Desire Z (Android 2.2)
*****
1272
HTC Desire S (Android 2.3)
*****
1234
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
*****
1201
Apple iPhone 4 (iOS 4.x)
****
973
HTC Desire (Android 2.2)
*
300

Alle toestellen met een op de ARMv7-instructieset gebaseerde processor, zoals de HTC Desire en de Samsung Galaxy S, ondersteunen OpenGL ES 2.0. Deze techniek maakt geavanceerde 3d-graphics op smartphones mogelijk.

De GLBenchmark levert vele scores, waarvan de Pro-score het beste de krachtsverhoudingen weergeeft. De Pro-bench, waarin wordt getest hoeveel frames een toestel binnen een bepaalde tijd kan weergeven, komt grotendeels overeen met de benchmark voor OpenGL ES 1.1.

De Desire S maakt hier een redelijke indruk, maar niet meer dan dat; hij presteert ongeveer gelijk aan toestellen met dezelfde processor.

GLBenchmark (2.0 Egypt score)
ToestelFrames (meer is beter)
Google Nexus S (Android 2.3)
**********
3044
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
*********
2847
HTC Desire Z (Android 2.2)
*********
2782
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
*******
2576
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*******
2274
Toshiba Folio 100 (Android 2.2)
*******
2069
HTC Incredible S (Android 2.2)
******
1862
HTC Desire S (Android 2.3.3)
******
1792
Apple iPhone 4 (iOS 4.x)
****
1149

De Egypt-test, genoemd naar het Egyptische decor, is specifiek gericht op de prestaties van het toestel bij het gebruik van OpenGL ES 2.0. Anders dan bij de Pro-test spelen de OpenGL ES 1.1-prestaties geen rol. OpenGL ES 2.0 wordt vooral gebruikt bij zwaardere 3d-games en applicaties, zoals Google Earth.

De Desire S is van alle geteste Android-toestellen de minste, maar doet het nog altijd veel beter dan de iPhone 4. De Nexus S is hierin de topper, terwijl ook de Desire Z van HTC goed mee kan komen. Het is ons een raadsel waarom de Incredible S en Desire S in deze benchmark zoveel lager scoren.

Benchmarks, deel II

Java-prestaties

CaffeineMark 3
Indexscore (hoger is beter)
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
**********
7393
Toshiba Folio 100 (Android 2.2)
**********
7033
HTC Desire (Android 2.2)
**********
5995
Google Nexus S (Android 2.3)
**********
5989
HTC Incredible S (Android 2.2)
**********
5835
HTC Desire HD (Android 2.2)
**********
5832
HTC Desire S (Android 2.3.3)
**********
5685
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*********
5189
HTC Desire Z (Android 2.2)
********
4648
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
********
4579
Motorola Defy (Android 2.1)
******
1447
Dell Streak (Android 1.6)
*
1109
SE Xperia X10 (Android 1.6)
**
1107
Motorola Milestone (Android 2.1)
*
971
HTC Legend (Android 2.1)
*
685

De indexscore van het Java-testprogramma CaffeineMark is het totaal van diverse deeltests. De standaardscore van 100 werd behaald met de Sun JDK 1.1-interpreter op een op 133MHz geklokte Pentium onder Windows 95. Java is de basis van Dalvik, de runtime van Android.

Het is niet eens zo lang geleden dat de Desire S met deze score tot de best presterende Android-toestellen op dit gebied zou behoren. De score van de Xperia Arc, die dezelfde soc aan boord heeft, laat zien dat HTC in de Desire S nog het een en ander heeft weten te verbeteren.

Geheugen

DroidBench - geheugentest
Milliseconden (lager is beter)
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
*
22,3
Google Nexus S (Android 2.3)
*
24,2
Toshiba Folio 100 (Android 2.2)
*
31,3
HTC Desire S (Android 2.3.3)
**
45,3
HTC Desire HD (Android 2.2)
**
45,4
Motorola Defy (Android 2.1)
**
49,4
HTC Incredible S (Android 2.2)
**
52,3
HTC Desire Z (Android 2.2)
**
54,3
Samsung Galaxy S (Android 2.2+lagfix)
**
59,2
Dell Streak (Android 1.6)
***
65,0
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
*****
301,3
HTC Legend (Android 2.1)
*****
594,3
SE Xperia X10 (Android 1.6)
*****
609,2
Google Nexus One (Android 2.1)
******
648,1
HTC Desire (Android 2.1)
******
681,4
Samsung Galaxy S (Android 2.1)
**********
1177

In deze tabel staan de totaalscores die de verschillende Android-smartphones behaalden in de vier i/o-tests van DroidBench. De gemiddelden van de individuele scores van de flashgeheugentests zijn bij elkaar opgeteld. De benchmark werd tien keer uitgevoerd.

De Desire S behaalt hier een prima score, wat in de praktijk neerkomt op kortere opstarttijden voor applicaties en het snel ophalen van gegevens uit het werkgeheugen.

Daarnaast hebben we nog enkele benchmarks gedaan waarvan de resultaten wat ons betreft minder veelzeggend zijn. In Qualcomms grafische benchmark Neocore scoorde de Desire S 58,8fps, waarmee de Desire S meekan met de top van de markt. In Nenamark, een soortgelijke benchmark, kwam de Desire S niet verder dan 26,4, een teleurstellende score.

Met BenchmarkPi, een programma dat het toestel zo snel mogelijk een aantal decimalen van het getal pi laat berekenen, haalde de Desire S een score van 1140ms, een score die hem in de middenmoot doet belanden, samen met onder meer de HTC Incredible S.

Op de Javascript-benchmark Sunspider scoort de Desire S 5367ms. Daarmee plaatst het toestel zich tussen de Optimus Speed en de Galaxy S met Android 2.3. Die score is lang niet slecht en geeft aan dat het toestel Javascript snel kan uitvoeren. De Desire S moet de echte toppers bij deze benchmark echter voor laten gaan.

Praktijktests

Sinds juni 2009 onderwerpen we alle gereviewde toestellen aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We bekijken het openen van de Tweakers.net-Frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto.

Browser

Tweakers.net-Frontpage laden
Seconden (minder is beter)
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
**
2,02
Google Nexus S (Android 2.3)
***
2,49
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
***
2,75
HTC Incredible S (Android 2.2)
***
2,85
HTC Desire S (Android 2.3.3)
***
2,92
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
***
2,92
HTC Desire HD (Android 2.2)
***
3,19
HTC Desire (Android 2.1)
****
3,31
Motorola Defy (Android 2.1)
****
3,39
HTC Desire Z (Android 2.2)
****
3,43
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
****
3,62
SE Xperia X10 (Android 1.6)
*****
4,42
HTC 7 Trophy (WP7)
*******
6,20
Nokia N8 (Symbian^3)
*******
6,23
BlackBerry Torch (BB 6)
**********
9,35

De browsertest werd minstens tien keer uitgevoerd, waarna de hoogste en laagste score werden weggestreept. Alle toestellen moesten de Grade B-versie van de frontpage laden; dat is de zwaarste mobiele versie van Tweakers.net, al is deze nog een stuk lichter dan de desktopversie van onze frontpage.

De Desire S heeft een razendsnelle browser, zeker als hij over wifi wordt gebruikt. De score is even hoog als die van de iPhone 4, maar hij moet wel enkele toestellen voor laten gaan. In het dagelijks gebruik is het verschil tussen een Optimus Speed en de Desire S echter nauwelijks merkbaar.

Snel een foto maken

Fotosoftware starten en foto maken
Seconden (minder is beter)
HTC Desire HD (8MP, Android 2.2)
*****
2,76
LG Optimus 7 (5MP, WP7)
******
3,15
HTC Incredible S (8MP, Android 2.2)
******
3,49
Samsung Galaxy S (5MP, Android 2.2)
******
3,49
HTC Desire (5MP, Android 2.1)
******
3,53
HTC Desire Z (5MP, Android 2.2)
*******
3,62
Google Nexus S (5MP, Android 2.3)
*******
3,81
HTC Desire S (5MP, Android 2.3.3)
*******
3,93
BlackBerry Torch (5MP, BB 6)
********
4,42
HTC 7 Trophy (5MP, WP7)
********
4,45
Sony Ericsson Xperia Arc (8MP, Android 2.3)
********
4,48
Apple iPhone 4 (5MP, iOS 4.0)
*********
4,96
Nokia N8 (12MP, Symbian^3)
*********
5,27
Motorola Defy (5MP, Android 2.1)
**********
5,34
LG Optimus 2x Speed (8MP, Android 2.2)
**********
5,38
SE Xperia X10 (8MP, Android 1.6)
**********
5,68

Bij deze test wordt de fotosoftware gestart vanaf het homescreen, waarna een foto wordt gemaakt. Zodra de gemaakte foto op het scherm verschijnt, wordt de stopwatch stilgezet.

De camera is geen snelheidswonder, maar verslaat wel veel van de concurrentie. De Incredible S is nog iets sneller, maar het verschil is niet groot. Voor een snapshot is de camera dus prima te gebruiken, al missen we de cameraknop, die bijvoorbeeld wel op de Desire Z zit.

Starten

Toestel booten
Seconden (minder is beter)
BlackBerry Torch (BB 6)
*
2,38 / 79,22
HTC Desire HD (Android 2.2)
*
5,76 / 52,34
HTC Desire Z (Android 2.2)
*
5,78 / 64,32
HTC Desire S (Android 2.3.3)
*
8,12 / 56,77
HTC Incredible S (Android 2.2)
*
8,67 / 56,21
Google Nexus S (Android 2.3)
*****
23,35
LG Optimus 7 (WP7)
*****
24,78
Nokia N8 (Symbian^3)
******
27,36
SE Xperia X10 (Android 1.6)
******
28,11
HTC 7 Trophy
******
29,11
Motorola Defy (Android 2.1)
*******
34,33
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
*******
34,89
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
********
38,43
Dell Streak (Android 1.6)
********
40,21
HTC Desire (Android 2.1)
**********
45,32
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
**********
47,43
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
**********
55,91

De Desire S heeft net als eerdere HTC's een hibernate-functie, waardoor hij snel weer gestart is. De Desire S is iets trager dan de Desire HD en Desire Z, maar weer iets sneller dan de Incredible S. Al met al scheelt het niet veel. Als de accu eruit gehaald wordt, moet je bijna een minuut wachten. Dat is vrij lang, maar niet verrassend; andere HTC's presteren ongeveer hetzelfde.

Gallery

Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S HTC Desire S Schermtest: HTC Desire vs HTC Desire S Schermtest: HTC Desire vs HTC Desire S Schermtest: HTC Desire vs HTC Desire S HTC Desire S float Foto gemaakt met HTC Desire S Foto gemaakt met HTC Desire S Foto gemaakt met HTC Desire S
HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S Screenshot HTC Desire S

Conclusie

HTC heeft met de Desire S een smartphone in zijn assortiment die bij veel mensen in de smaak kan vallen. Het toevoegen van een frontcamera, nieuwere cpu en gpu, en een aluminium design maken dit een waardige opvolger van de populaire Desire. Daarnaast is het design erop gericht het toestel compact te houden.

Veel tweakers zullen echter hun teleurstelling nauwelijks kunnen onderdrukken. Terwijl HTC in de Verenigde Staten een smartphone met dualcore-processor en 3d-scherm uitbrengt, moeten we het in Europa vooralsnog doen met kruimels - al is een nieuw topmodel onderweg. De Desire S en zijn variant Incredible S vormen de tussenstappen, de iets goedkopere modellen die niet op kunnen tegen de top van de concurrentie.

De echte powerusers zullen de Desire S daarom vermoedelijk links laten liggen. Wie echter een Android-smartphone overweegt en niets geeft om de nieuwste snufjes, heeft aan de Desire S een mooi, compact, goed uitgebalanceerd en prima werkend toestel.HTC Desire S

Pluspunten:
+ Design
+ Nieuwste Android-versie
+ Compact toestel

Minpunten:
- Geen nfc, hdmi, dualcoreprocessor
- Belkwaliteit minder dan Incredible S

Reacties (66)

66
66
31
0
0
21
Wijzig sortering
HTC maakt mooie telefoons, maar dit is een beetje een domper. Als mid-range toestellen zijn ze prima lijkt me, maar met een prijs van 408 euro op dit moment zullen ze denk ik minder snel verkopen. Ze kunnen beter snel inzetten op high-end telefoons, de Optimus X2 Speed is er al, binnenkort komt daar de Galaxy SII bij, op de high-end markt in Europa houdt HTC het nu niet bij.

Het enige vergelijkbare toestel is de Xperia Arc, en naar mijn mening is de Xperia Arc veel aantrekkelijker (het enige nadeel is de slechte batterij). Als je de 2 telefoons naast elkaar legt denk ik dat veel mensen grijpen naar de Arc. Een heel mooi design, prima scherm, goede bouwkwaliteit en fenomenale dikte. Daar kijken veel consumenten naar en daar blinkt de Desire S niet in uit op dit moment.
Een heel mooi design, prima scherm, goede bouwkwaliteit en fenomenale dikte. Daar kijken veel consumenten naar en daar blinkt de Desire S niet in uit op dit moment.
Volgens de scorekaart krijgt het design 5 sterren en bouwkwaliteit 4 sterren. Niet slecht toch?
Het klopt dat dit geen high-end toestel is. Maar dat was de Legend ook niet en die koste bij introductie ook 400 euro.
Je kan je afvragen hoeveel waarde zo'n sterren systeem voor het desgin heeft. Design is nog altijd smaak gebonden en dus niet te meten.

Van mij zou hij 1 ster krijgen. Ik vind het toestel namelijk spuuglelijk. Maargoed, dat is wederom een kwestie van smaak...
Je maakt een conclusie op iets wat voor iedereen persoonlijk is. Ik vind alle (!!!) Sony telefoons spuuglelijk en zal dr nooit eentje kopen... HTC vind ik daarentegen een super degelijk en mooi design hebben (nu praat ik over de wildfire en desire series) en daarom heb ik dus een Desire HD gekocht. Ik wil dus zeggen dat je beter duidelijk kan vermelden dat het een mening betreft want nu spreek je voor al de consumenten en is je opmerking dus gewoon bullshit (alleen de laatste regel dan he :P)!

Mijn reactie voor de review: Ik zie steeds meer benchmarks langs komen. Hier wordt alleen vaak getest met toestellen met verschillende OS versies. Zit er nog duidelijk snelheid verschil tussen bijv Android 2.2 en 2.3.3? Ik draai namelijk mijn Desire HD op 2.3.3 (No Sense :D :D) en bij normaal gebruik is hij vele malen sneller en de games die eerst een heel klein beetje haperden doen dat nu helemaal niet meer. Ik vraag me dus nu af of dat ligt aan Android 2.3.3, de optimalisatie van de Rom of het missen van al de onzin die de provider en fabrikant installeren (Sense makes no sense for me :P)?

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 25 juli 2024 20:04]

Een ander nadeel van de Arc vind ik het grote scherm (afhankelijk van hoe groot je handen zijn).
Weet je wat ik bijzonder raar vind?

Dat er in de beoordelingstabel niet eens een Belkwaliteit is opgenomen.

Jullie zeggen in de review dat de belkwaliteit matig is, waar zie ik dat in de conclusie terug?
Nergens. Wat ik ook apart vindt is dat hier (op de 1e alinea en de conclusie na) nergens iets wordt gezegd over het ontbreken van een dualcore soc, terwijl in de Arc review dit op vrijwel iedere pagina vermeld moest worden. Hetzelfde geld eigenlijk voor het design, hier zegt de reviewer al dat de Desire S gewoon mooi is (smaken verschillen toch?).

Wat mij betreft kun je het Design gedeelte eruit laten. Smaak is nou eenmaal persoonlijk.

Hier het verschil btw :
De echte powerusers zullen de Desire S daarom vermoedelijk links laten liggen. Wie echter een Android-smartphone overweegt en niets geeft om de nieuwste snufjes, heeft aan de Desire S een mooi, compact, goed uitgebalanceerd en prima werkend toestel.
Vergelijk dat met:
Tot de negatieve punten behoort onder meer het gebrek aan moderne hardware: de MSM8255 was in 2010 nog geschikt voor de duurste toestellen, maar in 2011 is de chipset toch een beetje achterhaald.

Vorig jaar had de Arc de smartphone van het jaar kunnen zijn, maar het toestel is te laat verschenen om nog prijzen in de wacht te slepen.

[Reactie gewijzigd door Knul op 25 juli 2024 20:04]

Waarschijnlijk door een stagiair laten schrijven? ;)

Ik vind er ook erg veel inconsistentie in zitten en daarnaast is het veel interessanter om de verschillende modellen van dit moment naast elkaar te leggen. Dit wordt tussen de regels door wel gedaan, maar dus op een erg inconsistentie en subjectieve manier.

Arc heeft mijn inziens (heb zowel HTC Desire als Arc nu) veel betere geluidskwaliteit, (video)camera en gesprekskwaliteit.

Dit mag best wel eens objectief vergeleken worden. Iedereen lijkt allemaal zo vol lof te zijn over HTC, maar qua componenten op bovenstaande gebieden halen ze het bij lange na niet bij Nokia en SE en is het gewoon eenzelfde fabrikant als LG en Samsung qua kwaliteit.
Ik snap niet waarom HTC altijd zo moeilijk doet met accu's. De marktstandaard is toch wel 1500mAh, maar HTC zit hier altijd onder. Kan Tweakers wel zeggen dat dit een enorm zuinige telefoon is, maar dat doe ik vooralsnog even af als onzin. Hij heeft een kleinere accu dan de concurrentie, die allemaal op Android draaien en bijna allemaal bijna dezelfde SoC-hebben. Het lijkt me stug dat HTC ineens een magische uitvinding heeft gedaan waardoor de batterijduur drie keer zo hoog is.

Een fatsoenlijke smartphone moet gewoon een batterij hebben van minstens 1500mAh. Ik snap gewoon niet hoe je hierop kan bezuinigen als HTC zijnde. Als je op GoT kijkt bij HTC-smartphones, dan gaat echt elk topic er voor 50% over hoe men ervoor kan zorgen dat de batterij langer meegaat. Dat heeft ook deels met Android te maken. BlackBerry's, Nokia's en iPhones (de iPhone 4 dan) hebben allemaal een véél betere batterijduur. En dan toch hierop beknibbelen. Ik vind het erg vreemd.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 25 juli 2024 20:04]

Die 50mAh zal je echt niet merken hoor. misschien dat je er 10 minuten langer mee kan doen, maar dan is het ook wel op.
Sja, op die manier kan je net zo goed 1400mAh erin doen. Het is toch ongelofelijk dat de Xperia X10 van een jaar oud een grotere baterrijcapaciteit heeft dan elke HTC-telefoon? Ik vind het gewoon erg cheap van HTC.
ik denk niet dat je moet kijken naar die 50a100mAh. Het schiet gewoon allemaal niet op, je zal toch gewoon elke dag moeten opladen. Als het nou eens 3000mAh was o.i.d..... (maarja, dan wordt hij zo dik :P )
IK heb totaal geen last van mijn accu. Haalt het met gemak een dag en dan gaat ie aan de lader. Prima voor mij.
in de review van een ander toestel (android, zeer recent, naam even ontgaan) legde Arnoud Wokke dit prima uit, op de huidige versies van Android worden bepaalde taken nog steeds door de CPU in plaats van op beschikbare dedicated hardware vervuld, hierdoor werkt het iets minder efficiënt en hierdoor is de batterijduur iets lager.

Er zullen overigens vast wel updates komen die dit rechtzetten, dus maak je geen zorgen als je van plan bent een Android telefoon aan te schaffen, het zijn prima toestellen met veel opties en daarnaast bieden ze gewoon waar voor je geld :)
Ten opzichte van traditionele lcd's moet een slcd mooiere kleuren en een betere kijkhoek bieden. Het scherm heeft een resolutie van 800x480 pixels en een diagonaal van 3,7".
Is dat ook zo? Ik zie dat nergens terugkomen in de foto's of tekst..
De slcd doet zijn werk zoals verwacht. Bij de Incredible S was het al duidelijk dat het scherm een vooruitgang is ten opzichte van eerdere schermen van HTC, inclusief het amoled-scherm van de vorige Desire. Kleuren en vooral wit worden beter weergegeven dan op het amoled-scherm.
Vreemd, mijn ervaring is dat als je een Desire met amoled naast een Desire HD legt dat echt veel verschil toont. Vooral de valere kleuren en veel mindere zwartwaardes vielen daarin op. Ook de kijkhoek was vele malen minder. Is dat bij de Desire S vs Desire HD veel beter?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @J0YR1D3R12 april 2011 09:19
ja, Desire HD heeft geen scld, maar gewone lcd. Dat verschil zag je dus :)
en toch vind ik mijn desire hd - echt wel prettig om naar te kijken,
note dat ik mijn gsm uitzoek op wat ik het prettigste beeldscherm vind, en dat ik
mijn eis voor een qwerty tobo (desire z) heb laten vallen vanwege het betere scherm van de hd.

ik ben dus wel heel erg benieuwd naar hoeveel beter die anders schermen dan wel zijn..
de HD is iig het eerste scherm waar ik ooit alle functies van mijn gsm zonder moeite kon gebruiken... - en dat zegt wat als je half blind (*) bent.
"Een van de belangrijkste klachten van Desire-eigenaren is het gebrek aan intern opslaggeheugen. Veel klanten meldden dat ze onvoldoende geheugen tot hun beschikking hadden om alle gewenste applicaties te kunnen installeren. De Desire HD kreeg daarop 1,5GB flashgeheugen aan boord."
Dat is gewoon ook te weinig. Waarom kan HTC niet gewoon een 16GB versie op de markt brengen? Op mijn iPhone had ik makkelijk 4GB aan apps geinstalleerd. Op mijn Desire moet ik elke keer de afweging maken of ik een app wel of niet installeer aangezien er zo weinig ruimte is. Het komt regelmatig voor dat ik iets nodig heb wat er niet op staat. Ja, ik weet dat je apps op de SD kaart kan zetten, maar meestal blijft zeker de helft op je phoon staan. En een hele hoop apps ondersteunen het gewoon helemaal niet. Misschien dat Android 2.3 verbetering gaat brengen, maar ik denk het niet.

Ik snap overigens niet waarom HTC met dit model uitkomt. Het scherm is beter en de GPU is beter en een alu body. Verder is het gewoon een Desire. Het is oke voor mensen die hun eerste smartfoon willen kopen, maar voor de vervangingsmarkt is het too little. Hopelijk komt er een Evo 3D tegenhanger in Europa uit. En hopelijk ergens rond de introductie van de iPhone 5.
Ten eerste heb je tools die dat gemakkelijk voor je kunnen doen. Als ik een app verplaats naar mijn SD kaart dan blijft dr vrijwel niks aanwezig op mijn telefoon. Ook kan je het handmatig doen maar ik vermoed dat dit niks voor je is :)

Ik heb gelukkig bij mijn Desire HD nooit het probleem gehad wat jij momenteel hebt, ik kan elke app installeren wat ik wil zonder problemen (tot nu toe) maar ja ik heb dan ook wel dubbele capaciteit

Is het trouwens wel helemaal fair dat je een Iphone4 vergelijkt met een Desire? Kan je dan niet beter een Desire HD of een Galaxy S nemen?
Anoniem: 372775 12 april 2011 10:13
Leuke telefoon.
Mooi lekker groot scherm. Maar verder wordt ik een beetje Android moe.
Het is elke keer ongeveer dezelfde telefoon van een 100 en 1 fabrikanten.

Ietsje beter scherm,. ietsje betere processor of batterij.

Maar nooit iets geheel nieuws.
Ik bedoel apple met zijn iphone os heeft ook geen revolutionaire dingen laten zien de afgelopen 4 jaar sinds de introductie van de eerste iphone.
De iphone 1 was gewoon een heel nieuw concept. Iets gebruiksvriendelijks tussen de horde niet gemakkelijke smartphones.

Nu is er voor het ios elke keer iets kleins bijgekomen.
Maar elk jaar lanceren ze weer een nieuwe telefoon met een nieuw IOS.
Of beter gezegd met nieuwe features erbij.

Daarmee is het nog wel enigsinds leuk.

Maar elke maand 1 a 2 nieuwe Android phones die gevoelsmatig niet extreem veel anders zijn dan de telefoons van 2 jaar terug vindt ik gewoon jammer.
Maar ja, echte revolutionaire dingen kun je natuurlijk ook niet elke maand hebben.
Vind de manier van Apple ook veel beter hoor, 1 keer per jaar (2 zou ook mogen, maar goed) een nieuw toestel uitbrengen. Houdt het lekker overzichtelijk.. Blijft langer ondersteund, zo goed als alles doet het er ook gewoon op.
Je wordt inderdaad af en toe echt gek van al die Android toestellen die maar blijven uitkomen.
De 1 met een iets andere versie van Android erop..soms wordt je een tijdje later al niet meer ondersteund. Op de ene Android toestel doet een bepaalde app het wel, op de ander weer niet. Kortom, ook niks voor mij. Heb niks tegen Android..super dat het er is en vind het persoonlijk na iOS het beste wat er is.
Ieder zijn ding natuurlijk.
Wel makkelijk te zeggen dat de ondersteuning beter is op de Apple iPhone. Terwijl dat helemaal niet zo is, oude iPhones worden niet ondersteund met het nieuwe OS. Wat niet anders is dan met Android.

Dus helaas slaat je opmerking noch kant noch wal.

On topic: Ik vind het design wel erg mooi, en als hij wat sneller is (zoals uit de tests blijkt), dan is deze telefoon een prima vervanger als je abbo afloopt.
Ik ben erg tevreden met mijn huidige Desire, en ik geef het een grote kans dat ik overstap naar de Desire S.

Ondertussen vraag ik mij ook af of een Dualcore processor wel nodig is in een telefoon, ja hij wordt er iets sneller van. Maar in welke mate ga je dat nog merken? De Desire is al razendsnel, en met het uitgebreide werkgeheugen wat zeker nodig was, zie ik niet in waarom de Desire S tekort zou komen qua performance.
Onwaar. De eerste iPhone komt uit 2007 en heeft zijn laatste update in februari 2010 (!) nog ontvangen. Dat is 2½ jaar lang software-updates. De iPhone 3G heeft zijn laatste update in december 2010 ontvangen en heeft dus ook bijna 2½ jaar software-updates gehad. Dat is ongekend lang in de smartphone-wereld.

Er is nog geen enkele smartphone die hierbij in de buurt komt. Verkondig geen onwaarheden.
Kan me ook iets herinneren dat de nieuwste versie van iOS niet werkt voor de 3g, dus geen support.

Daarnaast is Android precies op dezelfde manier bezig, alleen het bestaat pas sinds 2009.
De 3G is 2,5 jaar oud. Die krijgt idd geen update meer, maar de 3G heeft het wel gedurende 2,5 jaar gehad. Hoe bedoel je geen support? :{

Noem mij één andere telefoon die gedurende 2,5 jaar dit soort ondersteuning kreeg met grote updates. :)
De Hero is tegelijk uitgekomen met de iPhone 3GS en is nu dood en begraven, terwijl de iPhone 3GS nog steeds full featured meedraait op de nieuwste versie van iOS 4.

iOS 4 is idd redelijk crippled op de 3G, maar dat komt door hardwarematige beperkingen.
Wel makkelijk te zeggen dat de ondersteuning beter is op de Apple iPhone. Terwijl dat helemaal niet zo is, oude iPhones worden niet ondersteund met het nieuwe OS. Wat niet anders is dan met Android.
Wait... whut?

Alleen als je zelf bereidt bent om te sleutelen aan je telefoon natuurlijk. NIET vanuit de fabrikant.
Hij geeft aan dat je met je Iphone 3 niet alles kan wat je ook met je iphone 4 kan... Dit is hetzelfde als bij Android :)

Toch kan ik me wel vinden in de opmerking Daejji. Dit omdat ik ook heb mee gemaakt dat ik een bepaalde app niet kon installeren of gebruiken. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel gratis programma's gebruik en pas een app koop wanneer ik zeker weet dat het werkt.

Helaas kan je Android hier niet de schuld van geven (imo.) Je kan beter kijken naar de market want ik vind het gewoon super slecht dat je apps kan vinden die gewoon niet werken. Als ik apps ga zoeken wil ik alleen apps vinden die werken op mijn telefoon!

Note: sinds ik een highend phone heb merk je dit veel minder :P
Anoniem: 158282 12 april 2011 09:26
Mooi toestel, lekker snel!, alleen jammer dat je standaard van uit de agenda de betaalde navigatie krijgt (HTC premium navigatie), je kan niet instellen dan hij Google Navigatie pakt. Verder ook erg jammer dat er een Amazone MP3 app op zit die je er niet af krijgt. Het begint een beetje op Apple te lijken bij HTC.
Ik snap dat dat kan, maarja, toch jammer dat ze vanuit de fabriek je bijna dwingen om deze software te kopen. Beetje vies smaakje aan....
Heel vies smaakje... Ik heb me dr flink aan geërgerd maar ik heb de mogelijkheid hier iets tegen te doen. Nadat mijn oom de Desire HD heeft gekocht kwam hij na 1 dag naar me toe met de vraag hoe hij het aandelen programma kan verwijden (= onmogelijk zonder root) en dat is toch wel een zeer kwalijke zaak
ik heb me er in het begin neit aan geergerd, maar nu toch langzaamaan wel,
moet alleen nog op zoek naar een manier om alle opties duidelijk te vergelijken,
voor zover ik weet, is er niet echt een android-rom wijzer (helaas). en ik ben niet het type die graag de komende 10 weken elke dag een andere rom uit probeerd... misschien niet erg tweaker waardig maar ik vind dat gewoon riskant... ik wil het dus graag in een keer goed doen.
Ook heeft HTC geregeld dat tekst na inzoomen automatisch wordt aangepast. Waarom Google dat nog niet in de standaardbrowser heeft ingebouwd, is ons werkelijk een raadsel.
Dit zit wel in de stock browser, maar alleen bij doubletap en zoomen met het '+' knopje. Alleen bij pinch-to-zoom doet hij het dus niet.
Ik hoop dat HTC met haar nieuwe high-end toestel weer eens de vernieuwende kant op gaat en niet gaat beknibbelen. HTC was enorm vernieuwend met de Hero en Legende/Desire maar omdat deze telefoons zo'n succes hadden laten ze de software grotendeels voor wat het was. Geen vernieuwd toetsenbord, geen nieuwe browser, basic twitterclient etc. Het is het vaak allemaal net niet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een HTC-fan maar ze zouden het allemaal net ietsjes beter kunnen doen.
Mooi toestel, vooral aan de bovenkant lijkt dit toestel heel veel op de HTC Legend.

Jammer dat er in de tabellen steeds weer andere toestellen staan...
De ene keer de iPhone 4, dan weer de Optimus 2x Speed. Zelfs de Toshiba Folio staat erin!
Nu is het nogal verwarrend en kun je geen duidelijke vergelijking maken.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 25 juli 2024 20:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.