Door Arnoud Wokke

Redacteur

HTC Desire S: unibody-tussenstap

Conclusie

HTC heeft met de Desire S een smartphone in zijn assortiment die bij veel mensen in de smaak kan vallen. Het toevoegen van een frontcamera, nieuwere cpu en gpu, en een aluminium design maken dit een waardige opvolger van de populaire Desire. Daarnaast is het design erop gericht het toestel compact te houden.

Veel tweakers zullen echter hun teleurstelling nauwelijks kunnen onderdrukken. Terwijl HTC in de Verenigde Staten een smartphone met dualcore-processor en 3d-scherm uitbrengt, moeten we het in Europa vooralsnog doen met kruimels - al is een nieuw topmodel onderweg. De Desire S en zijn variant Incredible S vormen de tussenstappen, de iets goedkopere modellen die niet op kunnen tegen de top van de concurrentie.

De echte powerusers zullen de Desire S daarom vermoedelijk links laten liggen. Wie echter een Android-smartphone overweegt en niets geeft om de nieuwste snufjes, heeft aan de Desire S een mooi, compact, goed uitgebalanceerd en prima werkend toestel.

Pluspunten:
+ Design
+ Nieuwste Android-versie
+ Compact toestel

Minpunten:
- Geen nfc, hdmi, dualcoreprocessor
- Belkwaliteit minder dan Incredible S

Reacties (66)

66
66
31
0
0
21
Wijzig sortering
HTC maakt mooie telefoons, maar dit is een beetje een domper. Als mid-range toestellen zijn ze prima lijkt me, maar met een prijs van 408 euro op dit moment zullen ze denk ik minder snel verkopen. Ze kunnen beter snel inzetten op high-end telefoons, de Optimus X2 Speed is er al, binnenkort komt daar de Galaxy SII bij, op de high-end markt in Europa houdt HTC het nu niet bij.

Het enige vergelijkbare toestel is de Xperia Arc, en naar mijn mening is de Xperia Arc veel aantrekkelijker (het enige nadeel is de slechte batterij). Als je de 2 telefoons naast elkaar legt denk ik dat veel mensen grijpen naar de Arc. Een heel mooi design, prima scherm, goede bouwkwaliteit en fenomenale dikte. Daar kijken veel consumenten naar en daar blinkt de Desire S niet in uit op dit moment.
Een heel mooi design, prima scherm, goede bouwkwaliteit en fenomenale dikte. Daar kijken veel consumenten naar en daar blinkt de Desire S niet in uit op dit moment.
Volgens de scorekaart krijgt het design 5 sterren en bouwkwaliteit 4 sterren. Niet slecht toch?
Het klopt dat dit geen high-end toestel is. Maar dat was de Legend ook niet en die koste bij introductie ook 400 euro.
Je kan je afvragen hoeveel waarde zo'n sterren systeem voor het desgin heeft. Design is nog altijd smaak gebonden en dus niet te meten.

Van mij zou hij 1 ster krijgen. Ik vind het toestel namelijk spuuglelijk. Maargoed, dat is wederom een kwestie van smaak...
Je maakt een conclusie op iets wat voor iedereen persoonlijk is. Ik vind alle (!!!) Sony telefoons spuuglelijk en zal dr nooit eentje kopen... HTC vind ik daarentegen een super degelijk en mooi design hebben (nu praat ik over de wildfire en desire series) en daarom heb ik dus een Desire HD gekocht. Ik wil dus zeggen dat je beter duidelijk kan vermelden dat het een mening betreft want nu spreek je voor al de consumenten en is je opmerking dus gewoon bullshit (alleen de laatste regel dan he :P)!

Mijn reactie voor de review: Ik zie steeds meer benchmarks langs komen. Hier wordt alleen vaak getest met toestellen met verschillende OS versies. Zit er nog duidelijk snelheid verschil tussen bijv Android 2.2 en 2.3.3? Ik draai namelijk mijn Desire HD op 2.3.3 (No Sense :D :D) en bij normaal gebruik is hij vele malen sneller en de games die eerst een heel klein beetje haperden doen dat nu helemaal niet meer. Ik vraag me dus nu af of dat ligt aan Android 2.3.3, de optimalisatie van de Rom of het missen van al de onzin die de provider en fabrikant installeren (Sense makes no sense for me :P)?

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 12 april 2011 11:25]

Een ander nadeel van de Arc vind ik het grote scherm (afhankelijk van hoe groot je handen zijn).
Weet je wat ik bijzonder raar vind?

Dat er in de beoordelingstabel niet eens een Belkwaliteit is opgenomen.

Jullie zeggen in de review dat de belkwaliteit matig is, waar zie ik dat in de conclusie terug?
Nergens. Wat ik ook apart vindt is dat hier (op de 1e alinea en de conclusie na) nergens iets wordt gezegd over het ontbreken van een dualcore soc, terwijl in de Arc review dit op vrijwel iedere pagina vermeld moest worden. Hetzelfde geld eigenlijk voor het design, hier zegt de reviewer al dat de Desire S gewoon mooi is (smaken verschillen toch?).

Wat mij betreft kun je het Design gedeelte eruit laten. Smaak is nou eenmaal persoonlijk.

Hier het verschil btw :
De echte powerusers zullen de Desire S daarom vermoedelijk links laten liggen. Wie echter een Android-smartphone overweegt en niets geeft om de nieuwste snufjes, heeft aan de Desire S een mooi, compact, goed uitgebalanceerd en prima werkend toestel.
Vergelijk dat met:
Tot de negatieve punten behoort onder meer het gebrek aan moderne hardware: de MSM8255 was in 2010 nog geschikt voor de duurste toestellen, maar in 2011 is de chipset toch een beetje achterhaald.

Vorig jaar had de Arc de smartphone van het jaar kunnen zijn, maar het toestel is te laat verschenen om nog prijzen in de wacht te slepen.

[Reactie gewijzigd door Knul op 12 april 2011 12:46]

Waarschijnlijk door een stagiair laten schrijven? ;)

Ik vind er ook erg veel inconsistentie in zitten en daarnaast is het veel interessanter om de verschillende modellen van dit moment naast elkaar te leggen. Dit wordt tussen de regels door wel gedaan, maar dus op een erg inconsistentie en subjectieve manier.

Arc heeft mijn inziens (heb zowel HTC Desire als Arc nu) veel betere geluidskwaliteit, (video)camera en gesprekskwaliteit.

Dit mag best wel eens objectief vergeleken worden. Iedereen lijkt allemaal zo vol lof te zijn over HTC, maar qua componenten op bovenstaande gebieden halen ze het bij lange na niet bij Nokia en SE en is het gewoon eenzelfde fabrikant als LG en Samsung qua kwaliteit.
Ik snap niet waarom HTC altijd zo moeilijk doet met accu's. De marktstandaard is toch wel 1500mAh, maar HTC zit hier altijd onder. Kan Tweakers wel zeggen dat dit een enorm zuinige telefoon is, maar dat doe ik vooralsnog even af als onzin. Hij heeft een kleinere accu dan de concurrentie, die allemaal op Android draaien en bijna allemaal bijna dezelfde SoC-hebben. Het lijkt me stug dat HTC ineens een magische uitvinding heeft gedaan waardoor de batterijduur drie keer zo hoog is.

Een fatsoenlijke smartphone moet gewoon een batterij hebben van minstens 1500mAh. Ik snap gewoon niet hoe je hierop kan bezuinigen als HTC zijnde. Als je op GoT kijkt bij HTC-smartphones, dan gaat echt elk topic er voor 50% over hoe men ervoor kan zorgen dat de batterij langer meegaat. Dat heeft ook deels met Android te maken. BlackBerry's, Nokia's en iPhones (de iPhone 4 dan) hebben allemaal een véél betere batterijduur. En dan toch hierop beknibbelen. Ik vind het erg vreemd.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 12 april 2011 12:18]

Die 50mAh zal je echt niet merken hoor. misschien dat je er 10 minuten langer mee kan doen, maar dan is het ook wel op.
Sja, op die manier kan je net zo goed 1400mAh erin doen. Het is toch ongelofelijk dat de Xperia X10 van een jaar oud een grotere baterrijcapaciteit heeft dan elke HTC-telefoon? Ik vind het gewoon erg cheap van HTC.
ik denk niet dat je moet kijken naar die 50a100mAh. Het schiet gewoon allemaal niet op, je zal toch gewoon elke dag moeten opladen. Als het nou eens 3000mAh was o.i.d..... (maarja, dan wordt hij zo dik :P )
IK heb totaal geen last van mijn accu. Haalt het met gemak een dag en dan gaat ie aan de lader. Prima voor mij.
in de review van een ander toestel (android, zeer recent, naam even ontgaan) legde Arnoud Wokke dit prima uit, op de huidige versies van Android worden bepaalde taken nog steeds door de CPU in plaats van op beschikbare dedicated hardware vervuld, hierdoor werkt het iets minder efficiënt en hierdoor is de batterijduur iets lager.

Er zullen overigens vast wel updates komen die dit rechtzetten, dus maak je geen zorgen als je van plan bent een Android telefoon aan te schaffen, het zijn prima toestellen met veel opties en daarnaast bieden ze gewoon waar voor je geld :)
Ten opzichte van traditionele lcd's moet een slcd mooiere kleuren en een betere kijkhoek bieden. Het scherm heeft een resolutie van 800x480 pixels en een diagonaal van 3,7".
Is dat ook zo? Ik zie dat nergens terugkomen in de foto's of tekst..
De slcd doet zijn werk zoals verwacht. Bij de Incredible S was het al duidelijk dat het scherm een vooruitgang is ten opzichte van eerdere schermen van HTC, inclusief het amoled-scherm van de vorige Desire. Kleuren en vooral wit worden beter weergegeven dan op het amoled-scherm.
Vreemd, mijn ervaring is dat als je een Desire met amoled naast een Desire HD legt dat echt veel verschil toont. Vooral de valere kleuren en veel mindere zwartwaardes vielen daarin op. Ook de kijkhoek was vele malen minder. Is dat bij de Desire S vs Desire HD veel beter?
ja, Desire HD heeft geen scld, maar gewone lcd. Dat verschil zag je dus :)
en toch vind ik mijn desire hd - echt wel prettig om naar te kijken,
note dat ik mijn gsm uitzoek op wat ik het prettigste beeldscherm vind, en dat ik
mijn eis voor een qwerty tobo (desire z) heb laten vallen vanwege het betere scherm van de hd.

ik ben dus wel heel erg benieuwd naar hoeveel beter die anders schermen dan wel zijn..
de HD is iig het eerste scherm waar ik ooit alle functies van mijn gsm zonder moeite kon gebruiken... - en dat zegt wat als je half blind (*) bent.
"Een van de belangrijkste klachten van Desire-eigenaren is het gebrek aan intern opslaggeheugen. Veel klanten meldden dat ze onvoldoende geheugen tot hun beschikking hadden om alle gewenste applicaties te kunnen installeren. De Desire HD kreeg daarop 1,5GB flashgeheugen aan boord."
Dat is gewoon ook te weinig. Waarom kan HTC niet gewoon een 16GB versie op de markt brengen? Op mijn iPhone had ik makkelijk 4GB aan apps geinstalleerd. Op mijn Desire moet ik elke keer de afweging maken of ik een app wel of niet installeer aangezien er zo weinig ruimte is. Het komt regelmatig voor dat ik iets nodig heb wat er niet op staat. Ja, ik weet dat je apps op de SD kaart kan zetten, maar meestal blijft zeker de helft op je phoon staan. En een hele hoop apps ondersteunen het gewoon helemaal niet. Misschien dat Android 2.3 verbetering gaat brengen, maar ik denk het niet.

Ik snap overigens niet waarom HTC met dit model uitkomt. Het scherm is beter en de GPU is beter en een alu body. Verder is het gewoon een Desire. Het is oke voor mensen die hun eerste smartfoon willen kopen, maar voor de vervangingsmarkt is het too little. Hopelijk komt er een Evo 3D tegenhanger in Europa uit. En hopelijk ergens rond de introductie van de iPhone 5.
Ten eerste heb je tools die dat gemakkelijk voor je kunnen doen. Als ik een app verplaats naar mijn SD kaart dan blijft dr vrijwel niks aanwezig op mijn telefoon. Ook kan je het handmatig doen maar ik vermoed dat dit niks voor je is :)

Ik heb gelukkig bij mijn Desire HD nooit het probleem gehad wat jij momenteel hebt, ik kan elke app installeren wat ik wil zonder problemen (tot nu toe) maar ja ik heb dan ook wel dubbele capaciteit

Is het trouwens wel helemaal fair dat je een Iphone4 vergelijkt met een Desire? Kan je dan niet beter een Desire HD of een Galaxy S nemen?
Anoniem: 372775
12 april 2011 10:13
Leuke telefoon.
Mooi lekker groot scherm. Maar verder wordt ik een beetje Android moe.
Het is elke keer ongeveer dezelfde telefoon van een 100 en 1 fabrikanten.

Ietsje beter scherm,. ietsje betere processor of batterij.

Maar nooit iets geheel nieuws.
Ik bedoel apple met zijn iphone os heeft ook geen revolutionaire dingen laten zien de afgelopen 4 jaar sinds de introductie van de eerste iphone.
De iphone 1 was gewoon een heel nieuw concept. Iets gebruiksvriendelijks tussen de horde niet gemakkelijke smartphones.

Nu is er voor het ios elke keer iets kleins bijgekomen.
Maar elk jaar lanceren ze weer een nieuwe telefoon met een nieuw IOS.
Of beter gezegd met nieuwe features erbij.

Daarmee is het nog wel enigsinds leuk.

Maar elke maand 1 a 2 nieuwe Android phones die gevoelsmatig niet extreem veel anders zijn dan de telefoons van 2 jaar terug vindt ik gewoon jammer.
Maar ja, echte revolutionaire dingen kun je natuurlijk ook niet elke maand hebben.
Vind de manier van Apple ook veel beter hoor, 1 keer per jaar (2 zou ook mogen, maar goed) een nieuw toestel uitbrengen. Houdt het lekker overzichtelijk.. Blijft langer ondersteund, zo goed als alles doet het er ook gewoon op.
Je wordt inderdaad af en toe echt gek van al die Android toestellen die maar blijven uitkomen.
De 1 met een iets andere versie van Android erop..soms wordt je een tijdje later al niet meer ondersteund. Op de ene Android toestel doet een bepaalde app het wel, op de ander weer niet. Kortom, ook niks voor mij. Heb niks tegen Android..super dat het er is en vind het persoonlijk na iOS het beste wat er is.
Ieder zijn ding natuurlijk.
Wel makkelijk te zeggen dat de ondersteuning beter is op de Apple iPhone. Terwijl dat helemaal niet zo is, oude iPhones worden niet ondersteund met het nieuwe OS. Wat niet anders is dan met Android.

Dus helaas slaat je opmerking noch kant noch wal.

On topic: Ik vind het design wel erg mooi, en als hij wat sneller is (zoals uit de tests blijkt), dan is deze telefoon een prima vervanger als je abbo afloopt.
Ik ben erg tevreden met mijn huidige Desire, en ik geef het een grote kans dat ik overstap naar de Desire S.

Ondertussen vraag ik mij ook af of een Dualcore processor wel nodig is in een telefoon, ja hij wordt er iets sneller van. Maar in welke mate ga je dat nog merken? De Desire is al razendsnel, en met het uitgebreide werkgeheugen wat zeker nodig was, zie ik niet in waarom de Desire S tekort zou komen qua performance.
Onwaar. De eerste iPhone komt uit 2007 en heeft zijn laatste update in februari 2010 (!) nog ontvangen. Dat is 2½ jaar lang software-updates. De iPhone 3G heeft zijn laatste update in december 2010 ontvangen en heeft dus ook bijna 2½ jaar software-updates gehad. Dat is ongekend lang in de smartphone-wereld.

Er is nog geen enkele smartphone die hierbij in de buurt komt. Verkondig geen onwaarheden.
Kan me ook iets herinneren dat de nieuwste versie van iOS niet werkt voor de 3g, dus geen support.

Daarnaast is Android precies op dezelfde manier bezig, alleen het bestaat pas sinds 2009.
De 3G is 2,5 jaar oud. Die krijgt idd geen update meer, maar de 3G heeft het wel gedurende 2,5 jaar gehad. Hoe bedoel je geen support? :{

Noem mij één andere telefoon die gedurende 2,5 jaar dit soort ondersteuning kreeg met grote updates. :)
De Hero is tegelijk uitgekomen met de iPhone 3GS en is nu dood en begraven, terwijl de iPhone 3GS nog steeds full featured meedraait op de nieuwste versie van iOS 4.

iOS 4 is idd redelijk crippled op de 3G, maar dat komt door hardwarematige beperkingen.
Wel makkelijk te zeggen dat de ondersteuning beter is op de Apple iPhone. Terwijl dat helemaal niet zo is, oude iPhones worden niet ondersteund met het nieuwe OS. Wat niet anders is dan met Android.
Wait... whut?

Alleen als je zelf bereidt bent om te sleutelen aan je telefoon natuurlijk. NIET vanuit de fabrikant.
Hij geeft aan dat je met je Iphone 3 niet alles kan wat je ook met je iphone 4 kan... Dit is hetzelfde als bij Android :)

Toch kan ik me wel vinden in de opmerking Daejji. Dit omdat ik ook heb mee gemaakt dat ik een bepaalde app niet kon installeren of gebruiken. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel gratis programma's gebruik en pas een app koop wanneer ik zeker weet dat het werkt.

Helaas kan je Android hier niet de schuld van geven (imo.) Je kan beter kijken naar de market want ik vind het gewoon super slecht dat je apps kan vinden die gewoon niet werken. Als ik apps ga zoeken wil ik alleen apps vinden die werken op mijn telefoon!

Note: sinds ik een highend phone heb merk je dit veel minder :P
Anoniem: 158282
12 april 2011 09:26
Mooi toestel, lekker snel!, alleen jammer dat je standaard van uit de agenda de betaalde navigatie krijgt (HTC premium navigatie), je kan niet instellen dan hij Google Navigatie pakt. Verder ook erg jammer dat er een Amazone MP3 app op zit die je er niet af krijgt. Het begint een beetje op Apple te lijken bij HTC.
Ik snap dat dat kan, maarja, toch jammer dat ze vanuit de fabriek je bijna dwingen om deze software te kopen. Beetje vies smaakje aan....
Heel vies smaakje... Ik heb me dr flink aan geërgerd maar ik heb de mogelijkheid hier iets tegen te doen. Nadat mijn oom de Desire HD heeft gekocht kwam hij na 1 dag naar me toe met de vraag hoe hij het aandelen programma kan verwijden (= onmogelijk zonder root) en dat is toch wel een zeer kwalijke zaak
ik heb me er in het begin neit aan geergerd, maar nu toch langzaamaan wel,
moet alleen nog op zoek naar een manier om alle opties duidelijk te vergelijken,
voor zover ik weet, is er niet echt een android-rom wijzer (helaas). en ik ben niet het type die graag de komende 10 weken elke dag een andere rom uit probeerd... misschien niet erg tweaker waardig maar ik vind dat gewoon riskant... ik wil het dus graag in een keer goed doen.
Ook heeft HTC geregeld dat tekst na inzoomen automatisch wordt aangepast. Waarom Google dat nog niet in de standaardbrowser heeft ingebouwd, is ons werkelijk een raadsel.
Dit zit wel in de stock browser, maar alleen bij doubletap en zoomen met het '+' knopje. Alleen bij pinch-to-zoom doet hij het dus niet.
Ik hoop dat HTC met haar nieuwe high-end toestel weer eens de vernieuwende kant op gaat en niet gaat beknibbelen. HTC was enorm vernieuwend met de Hero en Legende/Desire maar omdat deze telefoons zo'n succes hadden laten ze de software grotendeels voor wat het was. Geen vernieuwd toetsenbord, geen nieuwe browser, basic twitterclient etc. Het is het vaak allemaal net niet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een HTC-fan maar ze zouden het allemaal net ietsjes beter kunnen doen.
Mooi toestel, vooral aan de bovenkant lijkt dit toestel heel veel op de HTC Legend.

Jammer dat er in de tabellen steeds weer andere toestellen staan...
De ene keer de iPhone 4, dan weer de Optimus 2x Speed. Zelfs de Toshiba Folio staat erin!
Nu is het nogal verwarrend en kun je geen duidelijke vergelijking maken.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 12 april 2011 09:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee