Door Arnoud Wokke

Redacteur

MWC: Android 3.0 op Samsung- en LG-tablets

Inleiding

Na een introductie op de elektronicabeurs CES vorige maand zijn er op het MWC diverse tablets te vinden met Android 3.0 Honeycomb. Het nieuwe Android-OS is speciaal geschikt gemaakt voor tablets.

Het grote verschil met de CES is dat we nu uitgebreid de gelegenheid kregen om met het OS te spelen. Dat gebeurde op twee verschillende tablets: de LG Optimus Pad met een 8,9"-scherm en de Samsung Galaxy Tab 10.1, met een 10,1"-scherm.

De firmware op deze tablets was verre van voltooid. We hebben veel crashes meegemaakt en kunnen het OS daarom ook nog niet beoordelen op snelheid. Wel is uiteraard de interface te bekijken.

Het is nog onduidelijk wanneer Honeycomb precies uitkomt. In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, is het zeker niet verplicht om de Google-interface te gebruiken. Fabrikanten mogen de interface, net als bij eerdere versies van het OS, voorzien van een eigen skin.

Specificaties

Specifcaties

Merk en Productserie
Samsung Galaxy
LG
Type Tab 10.1 Optimus Pad
Prijs en waardering
Prijs Onbekend Onbekend
Technische Specificaties
Cpu-type Nvidia Tegra 2 Nvidia Tegra 2
Snelheid 1GHz 1GHz
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1" 8,9"
Schermresolutie 1280x800 (WXGA) 1280x768
Multitouch ja ja
Video-uitgang hdmi hdmi
Opslag
Opslagcapaciteit 32GB 32GB
Interfaces
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g,
3g - hspa
Fysieke specificaties
Gewicht 599g 630g
Kleuren zwart zwart
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 3.0 Google Android 3.0
Bijzonderheden a-gps, 8-megapixelcamera 3d-ondersteuning, 5-megapixelwebcam + 2-megapixelwebcam

De opbouw van Honeycomb

Android Honeycomb is in veel opzichten anders dan eerdere versies van Android, en veel wijzigingen zitten in de opbouw van de interface. Met name de bediening van apps en de wijze waarop multitasking werkt, is grondig vernieuwd.

Knoppen

Android vereiste altijd knoppen buiten het scherm. Met Honeycomb is dat voorbij: de knoppen zitten nu standaard in de balk onderin het scherm. Ze worden gedimd als je een film afspeelt of andere fullscreen applicaties draait. Met een druk op het gebied rond de knoppen komen ze dan weer tevoorschijn.

Er zitten standaard drie knoppen, maar er kan een vierde bij. Die vierde, meest rechts geplaatste knop is bedoeld voor apps die gebouwd zijn voor Android 2.x en dient daarbij als menuknop.

De linkerknop is de Terug-knop. Daarnaast zit de welbekende Home-knop; de derde knop is nieuw en stuurt de multitasking-functionaliteit aan.

Multitasking

Een druk op de multitaskingknop brengt alle openstaande vensters tevoorschijn. De vensters worden aan de linkerkant van het scherm getoond, zodat de openstaande applicatie zichtbaar blijft. Het multitaskmenu is strak weergegeven en werkt als een trein. Wel is de functionaliteit beperkt: je kan niets met de vensters behalve ze aanklikken. Applicaties verslepen of afsluiten is in het multitaskmenu niet mogelijk.

LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb

Het niet kunnen afsluiten van apps is zelfs onderdeel van de opbouw van Android, waarbij het OS zelf apps en processen afschiet als er te weinig vrij geheugen is. Voorwaarde is daarbij dat het goed en vloeiend werkt, zonder dat de gebruiker er last van heeft.

Tijdens de hands-on hadden we te weinig vrij geheugen om een taak uit te voeren. In dat geval heb je onder Honeycomb pech; je hebt geen keuze dan de tablet opnieuw op te starten. Dat is op zijn zachtst gezegd niet handig. Als dit probleem bij de definitieve versie niet is verholpen, is dat een kwalijke zaak.

Notificaties

De notificatiebalk die tot nu toe in elke Android-versie zat, is in Honeycomb verdwenen en vervangen door een balk rechts onderin, die in de verte doet denken aan de wijze waarop notificaties in Windows worden getoond.

Naast de gebruikelijke notificaties zijn daar ook tijd, datum en controls voor de muziekspeler te vinden. Vermoedelijk kunnen ontwikkelaars ook pop-ups met notificaties tonen, maar dat bleek vooralsnog niet te testen.

Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb

Submenu

De functie van de Menu-knop is overgenomen door een knop met horizontale streepjes rechtsboven in het scherm. Welke opties hier staan, hangt af van de actieve applicatie. Als je op het homescreen zit, zijn er een knop om de homescreens aan te passen en een snelkoppeling naar het hoofdmenu te vinden.

Submenu in dropdown Honeycomb

Homescreens

Honeycomb heeft weer meerdere homescreens waar widgets, snelkoppelingen naar apps en contacten en dergelijke op geplaatst kunnen worden. Dat werkt wel anders dan in Android 2.x. Als je het homescreen aanpast, splitst het scherm zich in twee delen; bovenin staan de homescreens, onderaan staan items die je kan toevoegen. Als je een widget of snelkoppeling naar een homescreen naar keuze sleept, wordt hij automatisch op een lege plek gezet.

Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb

Gebruikservaringen

Google heeft goed nagedacht over hoe Android op een tablet zou moeten werken en dat is te zien. Honeycomb werkt veel beter dan eerdere tabletversies van Android en kan de concurrentie met iOS 4.2, zoals dat op de iPad draait, probleemloos aan. De interface is zelfs beter geschikt.

Honeycomb is zelfs in deze gemankeerde prerelease-versie ontzettend snel. Het scrollen door de homescreens gaat soepel en zelfs met veel apps open blijft het toestel responsief. Een hoogtepunt is de browser, die in alles aanvoelt als de desktopversie van Chrome, met makkelijk bedienbare interface-elementen. Een blauwe balk geeft bij het laden van een pagina de progressie weer; de tabs staan aan de bovenkant van de browser en werken reuze handig.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Ook de interface met diverse elementen op een pagina - de e-mail-app heeft bijvoorbeeld zowel de inbox als een mailtje in één scherm - werkt gemakkelijk. Deze Panels-interface kan ook door ontwikkelaars gebruikt worden; dat maakt dat Honeycomb-apps geavanceerd in elkaar kunnen zitten en veel informatie kunnen tonen. Het is nu nog gissen wat ontwikkelaars met deze mogelijkheid gaan doen.

Wel valt op dat de meldingen niet altijd even groot zijn. Zeker op een 7"-tablet zijn de notificaties en bevestigingsvragen in popups niet zo groot als andere interface-elementen. Ook waren de teksten niet altijd even goed te lezen. Omdat de leesbaarheid van sommige andere meldingen weer wel goed bleek, gaat het mogelijk om een bug, die hopelijk voor de definitieve release wordt geplet.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Waar we ook heel blij mee zijn is dat de opstarttijd flink is verkort. Deed Android er bij versie 1.x nog makkelijk anderhalve minuut over om op gang te komen, nu is dat minder dan tien seconden. Dat is een meer dan behoorlijke verbetering.

Ook de multimedia-apps voor het bekijken van boeken en foto's zijn grondig op de schop genomen en werken nu vloeiend en soepel.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Het lockscreen is aangepast voor de grotere schermen van Honeycomb-tablets. Om de tablet van zijn vergrendeling te ontdoen, moet het slotje worden gepakt en uit een cirkel worden gesleept. Dat werkt goed en makkelijk, en mag van ons navolging op smartphones krijgen.

Oude apps en benchmarks

Een van de grootste problemen van de overgang van een smartphone-OS naar tablets is de manier waarop apps zich aanpassen. Apple koos ervoor ze te laten draaien in een kleiner venster, dat kan worden vergroot. Dat maakte dat veel apps er onscherp uitzagen en daardoor niet prettig bleken om mee te werken.

Google biedt al langer de mogelijkheid om apps voor grotere schermen met hogere resoluties geschikt te maken. Voor Android 2.3 kan bijvoorbeeld in een configuratiebestand worden aangeven of tablets worden ondersteund. Maar wat gebeurt er als dat niet het geval is?

Wij namen de proef op de som met de Samsung Galaxy Tab 10.1 en een apk-bestand van een applicatie die in 2008 voor Android 1.0 is uitgebracht en die sindsdien niet meer is aangepast. Deze app werd weergegeven in een klein venster in het midden van de bovenkant van het scherm. De Menu-knop verscheen naast de andere knoppen onderin het scherm.

De app bleek installeerbaar en bruikbaar, maar je zult er weinig plezier aan beleven. Apps die op maximaal 800x480 pixels draaien, zijn op een Honeycomb-tablet niet echt aan te raden.

Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb

Benchmarks

De geïnstalleerde app was een benchmarkprogramma waar we vaker gebruik van maken: DroidBench. Omdat we hem voor de test met de legacy apps toch op de Galaxy Tab 10.1 hadden gezet, voerden we de benchmarks ook maar even uit. Daarnaast hebben we CaffeineMark gedraaid.

De scores waren niet slecht, maar je wordt niet van je sokken geblazen. Op CaffeineMark behaalde de Tab scores tussen 5600 en 5700, ongeveer even veel als een singlecore smartphone. De OpenGL-benchmark van DroidBench produceerde 62,5fps, waarbij de kubus lekker soepel draaide.

De meest indrukwekkende score was die van het geheugen: die zat onder de 20ms, waarmee de nieuwe Galaxy Tab tot de top van door ons geteste Android-devices hoort.

Het is onduidelijk of de benchmarks onder Honeycomb nog wel goede indicaties van de prestaties zijn; daarvoor zullen we moeten wachten op reviewexemplaren. Vooralsnog zijn de prestaties minder dan die van smartphones met dualcores.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Hardware

De Galaxy Tab 10.1 heeft een 10,1"-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels en is daarmee aanzienlijk groter dan de eerste versie, die over een 7"-scherm beschikt. In de behuizing van de tablet draait opvallend genoeg Nvidia's Tegra2-processor. De verwachting was dat Samsung de eigen Exynos-processor zou gebruiken. De Galaxy S II draait wel op een Samsung-processor.

Samsung heeft vermoedelijk gekozen voor de Tegra2 om de tablet sneller te kunnen uitbrengen; Android heeft Honeycomb rondom de Tegra2 gebouwd, waardoor Samsung veel minder hoefde aan te passen dan wanneer de Exynos-cpu was gebruikt.

Samsung Galaxy Tab II Samsung Galaxy Tab II

Design

De Tab 10.1 is een flinke jongen. Door zijn grote scherm valt hij in een andere categorie dan de eerste Tab, die met wat goede wil nog in een forse vestzak zou passen. De nieuwe tablet is vooral geschikt voor thuisgebruik en minder voor onderweg.

Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb

De Tab is, zoals je van een tablet verwacht, niet dik. Hij ligt prettig in de hand, maar met één hand vasthouden zal je geen uren volhouden. Met zijn 599g is hij wel wat lichter dan de iPad.

De achterkant is charmant ontworpen, met een Samsung-logo in een ronde metalen cirkel. Dat maakt dat de Tab 10.1 er wat meer high-end uitziet dan de eerste Tab, die overigens wel de duurste tablet op de markt was.

Samsung Galaxy Tab 10.1

LG Optimus Pad

Hardware

Net als de Galaxy Tab 10.1 draait ook de Optimus Pad op een Nvidia Tegra2-processor met een kloksnelheid van 1GHz. De tablet beschikt over een 8,9" groot touchscreen met een resolutie van 1280x768 pixels. Voor het overige hebben de tablets veel van elkaar weg.

LG gelooft dat een 8,9"-scherm ideaal is voor een tablet. De lagere schermgrootte maakt dat het aantal pixels per inch bij de Optimus Pad hoog is, wat het scherm scherper maakt dan bij de concurrentie. Bovendien is de tablet makkelijker vast te houden, tewijl de gebruiker ook nog fatsoenlijk kan typen.

Na een tijdje met de tablet te hebben doorgebracht, kunnen we die conclusie niet geheel onderschrijven. Het typen op het scherm gaat wel prima, ook met twee duimen terwijl je de tablet vasthoudt. De tablet is echter niet prettig met één hand vast te houden, omdat je je vingers behoorlijk moet strekken. Het zal nog wel lukken om een minuutje Facebook of Hyves te checken terwijl je op de trein staat te wachten, maar daarmee houdt het wel op.

Daarmee is het de vraag of de Pad niet tussen wal en schip valt: 7"-tablets zijn draagbaarder, terwijl 10" tablets beter geschikt zijn om thuis foto's en video's op te bekijken. De tijd zal leren waar consumenten het meest op zitten te wachten.

Het design van de Pad is strak maar doeltreffend en is er vooral op gericht om het scherm goed uit te laten komen. De voorkant is een en al scherm met een ruime zwarte rand eromheen. De achterkant is geleend van de Optimus-smartphones en heeft de voor LG inmiddels karakteristieke metalen strip.

LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb

Op je neus kijken

De LG Optimus Pad heeft ondersteuning voor 3d. De tablet is niet zoals de Optimus 3D-smartphone uitgerust met een autostereoscopisch scherm; de 3d-functionaliteit werkt met het klassieke anaglyph-systeem, met een brilletje met verschillende kleuren lenzen.

Met de twee 5-megapixelcamera's aan de achterkant van de Pad kan 3d-video worden opgenomen. Die filmpjes kunnen ook op YouTube geplaatst worden of via dlna of hdmi op een tv getoond worden.

Met een 3d-brilletje naar video kijken is op zijn best suboptimaal: het vereist een extra handeling en je moet de bijgeleverde bril ook nog eens ergens in de buurt hebben liggen. Bovendien is de consument inmiddels dankzij polarisatie- en active shutter-brillen verwend met full color-3d en dan doet het monochrome anaglyph-beeld toch een beetje antiek aan. Hoewel LG duidelijk zijn best heeft gedaan om het systeem goed te implementeren, is het de vraag hoe vaak het gebruikt gaat worden.

Gallery

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet Android 3.o Honeycomb op Motorola Xoom-tablet LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb LG Optimus Pad - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb Samsung Galaxt Tab 10.1 - Android 3.0 Honeycomb

Tot slot

Op het MWC hebben we eindelijk uitgebreid kennis kunnen maken met Honeycomb op een echte tablet. Die kennismaking is goed bevallen. Het OS is goed doordacht en maakt goed gebruik van de mogelijkheden die de extra schermruimte van tablets biedt.

Honeycomb kan de concurrentie met de iPad zonder meer aan, maar het probleem is dat tablets met de nieuwe Android pas aan het einde van het voorjaar in de winkel vinden zijn. Tegen die tijd heeft de concurrentie alle gelegenheid gehad om de voorsprong van Honeycomb ongedaan te maken.

Zo komt Apple vermoedelijk al eerder met een nieuwe iPad en een nieuwe versie van iOS. HP heeft de TouchPad met WebOS gepresenteerd, terwijl BlackBerry klaarstaat met de PlayBook. Ook deze laatste twee tablets hebben een overtuigende interface.

Samsung en LG hebben beide goede high-end tablets om de markt mee te veroveren, maar of dat de Zuid-Koreanen zonder slag of stoot zal lukken, mag betwijfeld worden. Zeker is alleen dat het heel druk wordt op het tablet-slagveld.

Reacties (31)

31
31
15
0
0
6
Wijzig sortering
zit er nu dus wel HDMI op de samsung aanwezig? want op de foto's zie ik hem niet.
Samsung werkt nog wel eens iets weg achter een schuifje/klepje, dus het zou kunnen dat hij daar achter weggewerkt zit.
(zeer) Waarschijnlijk moet je een verloopkabel kopen van Samsung->HDMI
Ook al ben ik geen fan van al die animaties op de voor- en achtergrond (leuk voor even), begint Android nu wel echt volwassen te worden. Het UI spreekt me nu veel meer aan dan de versies tot nu toe (die ik vaak wat rommelig vond). Nu nog hopen op tablets die gewoon updates krijgen via Google en ik zou weleens een overstap kunnen overwegen eind dit jaar. Dit laatste is de dealbreaker wat mij betreft.
Zowel de Motorola Xoom, Samsung Galaxy 10.1 en de LG Optimus zijn Google experience tablets. Wat inhoud dat ze Vanilla Honeycomb draaien zonder extra schil.
En ze zouden dus ook direct de updates van google moeten kunnen ontvangen.
Even een kleine correctie: anaglyphen hoeven niet monochroom te zijn. Ondanks de twee kleuren brilleglazen kan je nog steeds kleur in het plaatje zien. Het is natuurlijk veel minder mooi dan full-colour, maar het kan wel veel beter zijn dan monochroom.
Sowieso al zag je enkel blauw en rood met en alle tinten er tussen, monochroom is 1 kleurtint (+ niks wat neer komt op zwart), het volgende is een duidelijk voorbeeld van monochroom, dus kleuren die verlopen kan je dan wel vergeten:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/1_bit.png

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 10:22]

3D op een tablet! Ik denk dat dat even een stap te ver is! Het lijkt me meer zaak voor LG om nu een goede tablet neer te zetten dan een half product! Op deze manier voegt 3D maar erg weinig toe aan de tablet, dus laat het dan ook gewoon weg!

Ik heb altijd aangegeven geen behoefte te hebben aan een tablet (iPad). De behoefte van een iPad is er nog steeds niet, maar de behoefte naar een tablet wordt eigenlijk wel steeds groter!

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 16 februari 2011 12:13]

3D op een tablet! Ik denk dat dat even een stap te ver is! Het lijkt me meer zaak voor LG om nu een goede tablet neer te zetten dan een half product! Op deze manier voegt 3D maar erg weinig toe aan de tablet, dus laat het dan ook gewoon weg!
Als het niks toevoegt gebruik je het 3D gedeelte toch niet? En raad is dan werkt ie net als elke Honeycomb tablet :)
Nou goed om te zien dat het os van google kan concurreren met IOS4.2 van Apple, maar ik mis nog wel een goede ondersteuning voor android marketplace, want ik vind I-tunes store toch wel iets beter werken.
en de pads, ik mis wat extra gegevens, zoals USB, HDMI (dat zou ze bijv een enorme meerwaarde boven ipad geven
Offtopic:
Toch wel hilarisch dat zo goed als elke tablet volgens verschillende meningen op de iPad lijkt, maar als Samsung dan een logo gebruikt wat op iets ander lijkt (namelijk dell logo) dan hoor je ineens niemand :P

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1297698953.jpeg
http://phandroid.com/wp-c...ads/2010/11/dell-logo.jpg
En ik weet zeker dat er ook ergens een dell logo op zat met een rondje van geborsteld staal van binnen uit (speakersetje of achterkant van een monitor), maar die kon ik zo snel ff niet vinden.

Ontopic:
Ben benieuwd naar de eerste reviews, met echte gebruikers scenario's (foto's/browser/opstarten) en dan tot op de detail, maar dat komt vast snel genoeg rond om de officiele launch. En wil wel is weten hoe goed flash hier op draait, op me SGS al acceptabel goed, maar beter is natuurlijk fijner, tevens is 720/1080p via flash dan hoop ik ook snel beter te draaien, want dat kan de SGS iig nog niet aan!

Wel knap trouwens dat de 10.1 inch van Samsung gewoon lichter is dan de 1.2 inch kleinere LG :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 09:45]

Na deze filmpjes uitgebreid bekeken te hebben moet ik zeggen dat het een grote stap in de juiste richting is voor een tablet OS. Het bewijst voor mij tevens dat de mannen van Notion Ink zo snel mogelijk over moeten stappen op Honeycomb, willen ze nog een kans maken om in de nabije toekomst marktaandeel te veroveren en te houden. Het verschil in usability tussen Eden en Honycomb is gigantisch in mijn ogen, ten nadele van Notion Ink welteverstaan.
Ik hoop dat ik deze firmware (al dan niet aangepast) op mijn Galaxy Tab kan zetten.

Ziet er goed uit zeg.
Kleine kans met Samsung, dan verkopen ze weer minder tabs namelijk. Dat is een reden waarom ik nog steeds geen Android apparaat heb.
Ze heben het al toegezegd dus er onder uit kunnen ze (eigenlijk) niet meer, en door mensen geen updates te geven lok je ze nou niet echt naar je eigen nieuwe product, maar jaag je ze eerder weg, ten minste zo dnek ik dan ;)

Bijbehorend leesvoer:
http://www.samsunggalaxyt...xy-tab-krijgt-android-3-0

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 10:36]

Zo hebben ze het altijd gedaan voor mobieltjes (meerdere providers), vandaar dat ze mij idd weggejaagd hebben, maar het merendeel van gebruikers lijkt zich daar niet druk om te maken.
Mooie hands-on!

Qua software kunnen Honeycomb-tablets de strijd met de iPad aan.

Maar qua prijs ook? De eerste signalen wijzen de andere kant op, en dat bewijst maar weereens dat mensen die roepen dat Apple overpriced producten maakt het mis hebben. Noem mij maar eens een paar producten die ongeveer even duur zijn en de strijd aan kunnen met de iPad, iPod Touch of Macbook Air.

Als de prijs niet snel zakt gaan ze denk ik niet zo goed verkopen. Ik vind 500 a 600 euro echt de max voor een tablet. Liever rond de 400-500 euro range. Mja, voor early adaptors liggen de prijzen meestal hoger. Zal rond het einde van het jaar wel anders zijn. De Galaxy Tab 7" kost nu ook nog maar 450 euro (in het begin 700/800 euro).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 16 februari 2011 10:41]

De Galaxy Tab 7" kost nu ook nog maar 450 euro (in het begin 700/800 euro).
Dat is wel inc. GPS en een frontcam en 3G, erg nette prijs dus, want een WiFI model zonder GPS en 3G zou makkelijk 100 euro goedkoper kunnen zijn wat dan ineens relatief goedkoop is!

Dat Samsung op het begin hoog prijst, tja dat is nou eenmaal zo, kijken tot hoe ver de markt het acceptabel vind... Gelukkig daalt de prijs bij 99/100 bedrijven wel met de tijd ;)

(Galaxy S zelfde verhaal, op het begin bijna 600 euro en nu nog maar 434 euro)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2011 10:59]

Nja dat is met abonnement klaarblijkelijk als ik eens wat snel rond surf.
en toch vind ik hem erg duur :P Je hebt gelijk dat Samsung wel vaker de markt aftast maar ik hoop toch echt op instap modellen voor +- 400 euro. Niet specifiek voor deze tablets maar wel voor Android 3.0 tablets met een 1Ghz proc oid.

@Bobwarley: Je geeft met de Macbook Air een super voorbeeld. Dit is een super overpriced apparaat. Toen hij uitkwam had je misschien nog een punt maar tegenwoordig helaas niet meer. Ik zat laatst te zoeken voor een iMac of Macbook als vervanging voor een aantal macbook airs hier op kantoor en verbaasde me gewoon hoe veel geld ze tegenwoordig vragen voor verouderde hardware. Ligt het aan mij of komen dr binnenkort een aantal nieuwe mac's?

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 16 februari 2011 22:20]

Noem mij maar eens een paar producten die ongeveer even duur zijn en de strijd aan kunnen met de iPad, iPod Touch of Macbook Air.
Over de iPad geef ik je nu op dit moment gelijk.
Maar een iPod? er zijn echt genoeg muziekspelers die kunnen concurreren met een iPod, en wat mij betreft is dat het zelfde met een Macbook
Qua software kunnen Honeycomb-tablets de strijd met de iPad aan.
Welke apps doel je op ?
Dat is een quote van een quote... Het staat letterlijk in het artikel, het is dan ook de context die duidelijk maakt wat er met software bedoelt wordt (namelijk het OS).

Maar over apps (software) maak ik me echt geen zorgen, het niet zo dat elke app volledig opnieuw geschreven hoeft te worden, enkel de interface is anders, oftewel binnen no time groeien die apps voor tablet's net als bij de iPad staan er niet ineens 150.000 apps in 1 dag online ;)

Daarbij kan je nu al in de apps fragments maken waardoor apps al heel erg tablet-vriendelijk kunnen worden, en kan ik in de market al een aantal tablet apps vinden, NY Times bijv.
Ben wel benieuwd wat die 10" Samsung gaat kosten,

In vergelijk met de 7" Galaxy vindt ik een ipad helemaal niet overprized... die koop je voor 480,- en das maar 2-3 tientjes meer dan de veel kleinere samsung.... ik snap wel dat de Archos 101 het qua kwaliteit haalt bij de samsung maar dan heb je voor 280,- al een 10" Ik snap niet dat Samsungniet eerder een model zonder G3 en GPS heeft gemaakt, mensen die voor thuis op de bank een tablet zoeken hebben niets aan die functies die wel de prijs opdrijven.

Ben ook benieuwd wanneer de HTC Tablet bekend gemaakt gaat worden en wat die zal kosten.

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 16 februari 2011 11:28]

HTC heeft zijn tablet al bekend gemaakt. De HTC Flyer ;)
Kwam het artikel op t.net tegen ja :) jammer dat ze alleen een 7" bekend hebben gemaakt. Ik zoek een betaalbare tablet voor hoofdzakelijk thuis gebruik dus dan heeft 10" zeker de voorkeur. :)
Ben wel benieuwd wat die 10" Samsung gaat kosten,

In vergelijk met de 7" Galaxy vindt ik een ipad helemaal niet overprized... die koop je voor 480,- en das maar 2-3 tientjes meer dan de veel kleinere samsung....
Die eeuwige discussie over overpriced zijn van Apple producten :S
Ik heb nieuws voor je, in de wereld van mobiele elektronica is kleiner meestal duurder. Zeker als de prestaties en functionaliteit gelijk of beter zijn. De schermen zijn vaak wat duurder (hangt ook van resolutie af natuurlijk), maar alle hardware moet wel in een kleiner apparaat gepropt worden (en nog steeds goed functioneren).
Kijk ook maar eens naar 13" laptops. Die zijn ook een stuk duurder dan hun grotere broers. Je argument is dus behoorlijk zwak.

Dat jij een groter scherm fijner vindt werken (meer waards vindt), dat is een heel ander verhaal. Ik zie er persoonlijk wel de voordelen van in: is toch een stuk mobieler dan een 10 inch formaat. iPad is een mooi apparaat, maar vooral geschikt om lekker in huis te gebruiken op de luie bank bijvoorbeeld :)

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 17 februari 2011 01:16]

Ja de ipad is maar 2-3 tientjes meer dan de 7" Galaxy. Je vergeet echter een paar dingen bij de Galaxy Tab

- Gps
- Telefoon 3G
- 2 Camera's
- SD slot

Een beter vergelijk is met de ipad 3g 32gb : 699 Euro. De galaxy is dan 455 + 16gb sd kaartje = 475. iPad dus maar liefst 225 duurder en zonder telefoon functie, gps en de 2 camera's.

Apple niet duur ? apple wel duur :)

[Reactie gewijzigd door HaseMike op 18 februari 2011 11:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee