Een beetje fantasie
Fans van de schattige lappenpop Sackboy hebben twee jaar op een vervolg van LittleBigPlanet gewacht, en de grote vraag is nu of het nieuwe deel dat wachten waard is. Om met de deur in huis te vallen: LittleBigPlanet 2 lijkt op het eerste gezicht vooral meer van hetzelfde, maar de schijn bedriegt.
Gespeeld op: PlayStation 3 (exclusieve titel)
De opzet van de game is nog precies hetzelfde. Er is een campagne, die in dit deel uit zes hoofdstukken bestaat die ieder zijn verdeeld in een ruim aantal levels en nog wat optionele bonuslevels die in co-op kunnen worden gespeeld. Voor wie de campagne heeft uitgespeeld, is de editor waarmee ontwikkelaar Media Molecule het spel heeft gemaakt ook weer beschikbaar. De makers zien de editor nog steeds als een onlosmakelijk onderdeel van het spel. Met een beetje fantasie en geduld kan iedereen zelf aan de slag om levels te maken en ze online aan te bieden aan andere fans van LittleBigPlanet. De editor kent bijzonder uitgebreide mogelijkheden, waardoor het nu niet alleen mogelijk is om een typisch LBP-level te maken, maar ook complete minigames. Vooral het nabouwen van klassieke games als Space Invaders en Pac-Man blijkt inmiddels populair.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Da Vinci
Voor je kunt beginnen met het bouwen van je eigen levels, dien je het eerste hoofdstuk van de campagne te hebben uitgespeeld. Daarin probeert ene Larry Da Vinci je de beginselen van het spel uit te leggen, wat niet alleen nuttig, maar ook vermakelijk is. Om ook hier maar met de deur in huis te vallen: de campagne is er in LBP2 alleen maar leuker op geworden. Het verhaal komt wat duidelijker naar voren, wat de opeenvolging van puzzels een prettige achtergrond geeft. Dat betekent niet dat verhaal veel om het lijf heeft. Het spel draait om een aanval van een enorme intergalactische stofzuiger die het voortbestaan van het universum bedreigt, en Da Vinci wil jou inlijven bij het verzet tegen het monster. Het stelt allemaal niet veel voor, maar er zijn voldoende grappige personages en dito teksten om de puzzels goed op te leuken en ook om de puzzels heen valt er genoeg te lachen. Zo moet verzetsheld Sackboy zich de tegenstanders van het lijf zien te houden door met taartjes of jam te gooien.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Aan de haak
Afwisseling is het grootste winstpunt dat de campagne in LittleBigPlanet 2 heeft geboekt. Media Molecule heeft Sackboy wat extra opties gegeven, die ervoor zorgen dat er meer valt te beleven. Die moeten er tegelijk voor zorgen dat de campagne niet aanvoelt als 'meer van hetzelfde.' De Grappling Hook is de eerste van die nieuwe opties die Sackboy tot zijn beschikking krijgt. Hij kan deze haak op zachte voorwerpen afschieten, waarna hij aan het bijbehorende touw kan slingeren. Dat slingeren verloopt wat ongecontroleerd. Het valt niet altijd mee om Sackboy op de juiste plaats te krijgen. Het levert echter wel erg leuke puzzels op, met de nodige actie.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Handschoenen
Overigens is het niet zo dat Sackboy de magische rugzak heeft die in veel andere games gebruikelijk is. Hij kan alleen het hulpmiddel meenemen dat hij in zijn handen heeft en meer niet. Bovendien begint hij aan elke nieuwe puzzel met lege handen, wat betekent dat je alleen over hulpmiddelen kunt beschikken als de makers die in de puzzel hebben gelegd. Daar maakt Media Molecule goed gebruik van. Zeker in de eerste hoofdstukken zijn de puzzels zo opgezet dat één van de opties van Sackboy steeds centraal staat. In het eerste hoofdstuk is dat de Grappling Hook, in het tweede de Power Gloves en zo krijg je langzaam maar zeker de nieuwe opties voorgeschoteld. Met de Gloves kan Sackboy zachte voorwerpen oppakken en weggooien, wat ook weer op ingenieuze wijze in de puzzels is verwerkt. Bovendien heeft Media Molecule het vervolg wat beter ingekleed in thematisch opzicht. Zo krijgt Sackboy in de meeste puzzels van datzelfde tweede hoofdstuk met elektriciteit te maken. Gevaarlijk, want de spanning is dermate hoog dat Sackboy bij elke aanraking van een elektrisch geladen voorwerp overlijdt.
Zacht is prettig
Media Molecule is lekker consequent bij zijn voorkeur voor zachte voorwerpen. De ontwikkelaar maakt op die manier onderscheid tussen de voorwerpen waar Sackboy iets mee kan en die waar hij niets aan heeft. Sackboy kan zachte voorwerpen manipuleren en harde niet, dat is de grondgedachte. Er zijn wat kleine uitzonderingen, maar de makers houden zich goed aan hun eigen regel en dat is prettig. De nieuwe Jumppads onttrekken zich weliswaar aan het zachte thema, maar ze vormen toch een prettige toevoeging. Ze zijn als een soort constante door alle puzzels gestrooid en zorgen voor de nodige actie in de levels. De puzzels zijn over het algemeen prima en dus afwisselender dan die in het eerste deel. De opbouw is ook goed, met gemakkelijke puzzels aan het begin en moeilijke aan het einde van de campagne. Een enkele keer loop je tegen een exemplaar aan dat opvallend moeilijk is, maar dat is uitzonderlijk.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Obstakels
De game moet het daarbij niet hebben van de diverse tegenstanders die Sackboy onderweg treft. Die zijn over het algemeen wat traag en voorspelbaar, en daardoor aan de saaie kant. De obstakels die Sackboy onderweg treft zijn spannender. De kunstmatige intelligentie van het spel doet het beter bij het besturen van de Sackbots, dat zijn de mini-Sackboys waar je af en toe op moet passen en die je in veiligheid moet zien te brengen. Het is zaak zoveel mogelijk Sackbots in leven te houden. Het levert opnieuw prettig afwisselende levels op en de AI van de bots is adequaat.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Het uiterlijk van het spel komt aardig overeen met dat van het eerste deel. Dat is opvallend omdat Media Molecule een nieuwe engine heeft gebouwd voor deze opvolger. Toch ziet alles er eigenlijk precies zo uit als in het origineel, wat wil zeggen dat Media Molecule heeft vastgehouden aan een spelwereld die nagebouwd lijkt uit huis-tuin-en-keuken-materiaal, zoals karton, hout en stukjes stof. Creatief met kurk, als het ware. Al die huisraad ziet er echter nog steeds bedrieglijk realistisch uit. Het is nog altijd net alsof je naar een soort kijkdoos kijkt. De nieuwe engine was nodig om al die zachte materialen goed weer te kunnen geven en de software slaagt daar prima in.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Create
Na al die door Media Molecule gemaakte puzzels is het de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat. Dat is leuker dan ooit, omdat je niet alleen meer opties hebt, maar ook meer opties dan Media Molecule zelf heeft gebruikt in de levels. Vooral de Creatinator levert spannende mogelijkheden op. In het spel zelf is er bijvoorbeeld de helm waarmee Sackboy voorwerpen kan afschieten, meestal het gebruikelijke zachte spul, maar soms ook heuse raketten. De Creatinator biedt echter ook de mogelijkheid om bestaande concepten binnen LBP na te maken, van het al genoemde Space Invaders tot een heuse rts. Ook een interessante nieuwe optie is de Controlinator, waarmee je een willekeurige actie toe kunt wijzen aan de verschillende knoppen van je PS3-controller. De krachtigste optie is echter de printplaat die in de editor is ingebouwd en die als basis dient voor allerlei vormen van logica.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
De stijl en humor van LBP2 werken nog steeds erg aanstekelijk. Media Molecule heeft bovendien duidelijk geleerd van de voorganger, zodat LittleBigPlanet 2 nog beter is geworden. Vooral de campagne is beter dan die in het eerste spel, doordat de makers Sackboy wat extra opties hebben gegeven die de puzzels veel afwisselender maken. Daarnaast komt het verhaal in de campagne wat beter tot uiting, wat er ook al voor zorgt dat de campagne interessanter is dan die in het origineel. Voeg daar aan toe dat de makers erin zijn geslaagd om behoorlijk wat extra opties aan de editor toe te voegen, zonder dat het moeilijker is geworden om hem te bedienen. De editor biedt nog steeds een knap staaltje technologie. Het is nog altijd erg eenvoudig om een basis te leggen voor je eigen LBP-level. Een level in elkaar knutselen dat echt interessant is voor anderen vergt echter heel wat meer geduld en inzicht. Dat laatste geldt al helemaal voor de diverse minigames die inmiddels met de editor zijn gemaakt. Indrukwekkend, maar zeker niet weggelegd voor iedere LBP2-koper. Gelukkig zit de editor boordevol video-instructies en is er online ook nog genoeg informatie te vinden. LBP2 is een mooie en degelijke platformgame, met een interessante editor waar lang niet iedereen aan toe zal komen.
Pluspunten:
- Campagne afwisselender dan in voorganger
- Verhaal beter geïntegreerd
- Meer mogelijkheden editor
Minpunten:
- Bediening Grappling Hook wat onwennig
- Editor niet voor iedereen weggelegd
Eindcijfer: 8,5
Titel |
LittleBigPlanet 2
|
|
Platform |
PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Media Molecule
|
Uitgever |
Sony
|
Releasedatum |
Reeds verschenen |