CES 2010
De CES 2010-beurs in Las Vegas begin 2010 was het geregisseerde startsein van 3d-tv in dit decennium. Bijna alle grote tv-fabrikanten gaven acte de présence en kondigden 3d-modellen aan. De Koreaanse kemphanen Samsung en LG lieten sterk van zich horen, terwijl ook Panasonic en Sony hun 3d-plannen ontvouwden. Toshiba en Sharp waren nog niet zo ver met hun implementatie van 3d-tv, terwijl eerstgenoemde bovendien net herstellende was van een radiostilte als gevolg van een juridisch conflict met een pr-bureau. Philips is in de Verenigde Staten niet actief op de tv-markt en koos dus een later tijdstip uit om zijn nieuwe productlijn aan te kondigen.
Samsung was de eerste met 3d-tv
Samsung liet bij een bezoek van Tweakers.net begin december 2009 aan het hoofdkwartier van Samsung in Korea al blijken dat het bedrijf er alles aan gelegen was om als eerste een 3d-tv op de markt te brengen. Het leek een Koreaans-Japanse-wapenwedloop te zijn met 3d-tv's als geschut aangezien ook Panasonic alles op alles zette om de eerste te zijn. Eind maart 2010 werd de strijd beslecht en bereikte de Samsung C7700-lcd-tv als eerste 3d-tv de Nederlandse schappen, op de voet gevolgd door de Panasonic Viera VT20-plasma-tv begin april.
De uitrusting en prijsstelling van de twee eerste 3d-tv's voor de consumentenmarkt verschilde. Zo kostte de VT20 bij introductie ongeveer 2500 euro, waarvoor de klant ook twee 3d-brillen ontving, terwijl deze bij de goedkopere C7700 tegen een meerprijs verkrijgbaar waren. Terwijl Panasonic alleen de Viera VT20, te krijgen in een 50"- en 60"-model, met 3d-leverde, had Samsung voor een bredere 3d-ondersteuning in zijn lineup gekozen met naast de C7700, onder meer de C8700 en de C9000.
Dit laatste 3d-toestel was het topmodel van Samsung dat opviel door zijn zeer dunne scherm en de aluminium behuizing. De geringe dikte van de C9000 kon alleen bereikt worden door alle elektronica en de speakers in de voet onder te brengen. De C9000 wordt alleen bij enkele zeer gespecialiseerde winkels verkocht: de straatprijs van het vlaggenschip van Samsung bedraagt 5000 euro.
3D-prijsbreker
Terwijl de led-3d-tv's van Samsung de meeste aandacht kregen in de media, bleek Samsungs C750-3d-tv met conventionele ccfl-backlight vanwege zijn lage prijs een echte sleeperhit onder de 3d-tv's. Met een straatprijs van ongeveer 860 euro is de 40"-C750 beduidend goedkoper dan de C7700 van vergelijkbare grootte. Het enige nadeel is dat bij een tv met ccfl geen zogeheten backlight scanning mogelijk is. Ook is een led-backlight minder aan kleurverloop onderhevig en duurt het bij ccfl langer voordat de backlight zijn ideale temperatuur heeft aangenomen.
Bij de 32"-tv's, veelal als tweede tv gebruikt in slaapkamers, deed de C530 het dit jaar zeer goed, afgaande op de Pricewatch-statistieken. De C530 werd goed ontvangen en bevonden. De tv was niet uitgerust met eigenschappen als internettoegang en het model had maar twee hdmi-aansluitingen, maar gebruikers kunnen een eventuele internetverbinding altijd nog via een connect blu-ray-speler of losse mediaspeler maken.
Omnummering bij Sony
Sony is zowel een tv-fabrikant als eigenaar van een aantal filmstudio's en kan in die hoedanigheid zowel flink winnen als verliezen als het bedrijf hoog inzet op 3d. Sony nam met de introductie van de nieuwe 2010-lijn in ieder geval de gehele naamgeving op de schop.
In plaats van het aanduiden van betere tv's en meer functionaliteit met oplopende letters van het alfabet en hogere cijfers, koos Sony ervoor om zijn tv-assortiment onder te verdelen in een 'Presence'-, 'Signature'-, 'Cinematic'- en 'Essential'-serie, met respectievelijk de typeaanduidingen NX, LX, HX en EX/BX, gevolgd door oplopende cijfers. De omnummering zorgde voor wat verwarring over de rangorde van de verschillende modellen.
Sony had zijn 3d-tv's later dan veel concurrenten klaar, maar had bij introductie wel meerdere modellen met 3d-ondersteuning gereed, zoals de NX800, de HX800 en de NX710, maar ook de high-end-tv's LX900 en HX900. Alleen de laatste wordt geleverd inclusief 3d-brillen en dat model heeft daarnaast een ir-synchronisatiezender in de bezel.
Kenmerkend voor de 2010-lijn van Sony was het Monolith-ontwerp met een glasplaat aan de voorkant. Sommige modellen werden in Nederland geleverd met een brede metaalkleurige voet waar het schermgedeelte als het ware in geschoven werd. Ook de mogelijkheid om het scherm tot zes graden naar achteren te kantelen voor een natuurlijker kijkhoek baarde opzien en lof.
Philips
Op een eigen event in Barcelona in februari presenteerde Philips zijn lineup voor 2010. De lijn verraste ons in positieve zin door de verscheidenheid aan ontwerpen en de gebruikte technologieën, waar een goede balans in zat. Zo maakte het 5605-model gebruik van led-backlight achter het paneel, afkomstig van Sharp, voor een zo uniform mogelijke lichtverdeling. Dit model was daarbij voorzien van een glimmende, zwarte bezel, terwijl de 7605 led's aan de randen van het paneel en een aluminium bezel met een doorzichtig randje had.
De 8605 was dan weer voorzien van een glasplaat aan de voorkant een strak ontwerp, terwijl het paneel met edge-lit led-backlight een local dimming-mogelijkheid had. Het topmodel van de reguliere tv-lijn van Philips was de 9705. Dat model had een full led-backlight, met local dimming voor een zeer hoog contrast, voorwaarts gerichte speakers en een ontspiegelende laag op het scherm.
Hoewel de 8605 en de 9705, behalve de 32"-versie van die laatste, al wel voorbereid waren voor 3d-tv, was er nog een 3d-kit, bestaande uit ir-zender en 3d-bril, nodig om van die mogelijkheid gebruik te kunnen maken. Dat pakket kon uiteindelijk pas in de zomer geleverd worden.
Uit de test met de 8605 bleek ons recensie-exemplaar extreem veel last te hebben van crosstalk, terwijl het paneel korte 'lichtflitsen' vertoonde tijdens het bekijken van 3d-content. Uit fora blijkt dat Philips dit inmiddels met een firmwareupdate verholpen heeft.
Op de IFA kondigde Philips zoals verwacht zijn nieuwe 21:9-3d-tv aan. De belangrijkste wijziging ten opzichte van het eerdere model is een nieuw paneel van Sharp en een full led-backlight met local dimming voor extreem diepe zwartwaarden en een hoge contrastratio.