Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC Desire Z: een bijzonder type

12-11-2010 • 09:00

104

Singlepage-opmaak

Sense: nu in landscape

Samen met de Desire HD en Z kondigde HTC in september de nieuwe versie van Sense aan, de schil die HTC op zijn toestellen over Android legt. Sense wordt steeds uitgebreider en heeft met HTCSense.com inmiddels een eigen gekoppelde webdienst. Omdat de Sense-versie van de Desire Z grotendeels overeenkomt met die van de Desire HD, vind je op deze pagina ook screenshots van dat toestel.

Er zijn in Sense zeven naar eigen smaak in te richten homescreens en daarnaast nog een aantal 'scenes'. Een scene is een set van zeven homescreens, die de gebruiker bijvoorbeeld kan inzetten als het weekeinde is en de e-mail van het werk een minder prominente plaats mag krijgen.

Onderaan de homescreens staan drie knoppen: de linkerknop verwijst naar het hoofdmenu, de middelste knop leidt naar de telefoonfunctie en de rechterknop was een +-teken, maar is gewijzigd in een 'Aanpassen'-knop.

HTC heeft met Sense veel widgets en applicaties aan Android toegevoegd. In het verleden was Exchange-ondersteuning een van de belangrijkste: oudere versies van Android boden maar gebrekkige ondersteuning voor de Microsoft-software, zodat HTC zich genoodzaakt zag om dat zelf in te bouwen. Inmiddels is de Exchange-ondersteuning in Android een stuk beter geworden, maar er zijn nog altijd zaken die HTC zelf toevoegt, zoals een e-reader-applicatie en een muziekspeler.

Nieuw in Sense is onder meer de optie om voor een ander uiterlijk te kiezen. Onder de wat krom vertaalde naam 'Uiterlijken' kunnen er diverse skins gekozen worden, waarbij ook de vorm van diverse elementen kan worden aangepast. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de keuze aardig is, maar toch lang niet zo mooi als de standaardinterface van Sense, die veel langer in ontwikkeling is geweest en er veel strakker uitziet.

Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z

Ook nieuw is het menu dat naar boven komt als je op de Bewerken-toets drukt. Dan kan er worden gekozen uit snelkoppelingen maken, widgets toevoegen of 'scenes' maken. Het Bewerken-menu moet deze functionaliteit snel toegankelijk maken, maar de overdadige uitleg maakt het toch onoverzichtelijk.

Ook zijn er veel nieuwe widgets, waaronder een Personen-widget, dat het laatste contact meldt, of dat nu een e-mail, sms of Facebook-update was. Verder zijn er nieuwe widgets voor het in- en uitschakelen van zaken als gps, roaming en wifi. HTC heeft in totaal 70 widgets aan de Desire Z toegevoegd.

HTC Hub en HTCSense.com

Een van de grote vernieuwingen van de Desire Z is de webdienst HTCSense.com. Met de dienst kunnen gegevens op de telefoon op afstand worden beheerd met functies als backup, beveiliging en remote wipe. Bij het opstarten vraagt het toestel of je een account wil aanmaken. Dat account is overigens ook nodig om extra widgets en applicaties van HTC te downloaden. Voorheen verifieerde HTC dat via de applicatie, nu heb je een account nodig.

HTCSense.com werkt prima, al biedt het niet veel wat op andere platformen niet beschikbaar is. Het is wel een aardige toevoeging voor vaste klanten van HTC, en de fabrikant zou er goed aan doen om het ook op oudere toestellen, zoals de Desire, beschikbaar te maken.

De applicaties en widgets die HTC aanbiedt, zijn geestig genoeg te vinden in de applicatie HTC Hub: de term Hub komt uit Windows Phone 7, waar fabrikanten een hub gebruiken om zich te onderscheiden van andere toestelmakers. Fabrikanten mogen de interface op WP7 niet aanpassen, zoals op Android.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Aanpassingen Sense voor Desire Z

HTC heeft een aantal aanpassingen in Sense doorgevoerd omdat de Desire Z een uitschuifbaar toetsenbord heeft. Dat maakt dat gebruikers veel vaker zullen overschakelen naar de landscape-modus en de meeste aanpassingen hebben daarmee te maken. Zo werken homescreens, widgets en het hoofdmenu nu ook in de landscapestand. Het enige wat geen landscapemodus ondersteunt, is het lockscreen.

Omdat de schermverhouding in landscape anders is, moesten widgets worden aangepast. Zo is bij de bekende Klok-Weer-widget het weerbericht naast de klok gezet in plaats van eronder. Opvallend detail is dat de balk met de Menu-, Telefoon- en Aanpassen-knoppen niet van plaats verandert. Deze balk zit in landscape dus aan de rechterkant van het scherm. De indicator waarmee wordt aangegeven in welk homescreen je zit, verhuist in de landscapestand wel naar de onderkant van het scherm.

Bij het hoofdmenu valt de balk met knoppen weg en zijn de applicaties gesorteerd in drie rijen van vijf. In portrait passen er meer applicaties op het scherm: vijf rijen van vier.

Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z Screenshot HTC Desire Z

Zoals gezegd kan ook het toetsenbord voor snelkoppelingen worden gebruikt en dat werkt prima. Ook zijn er snelkoppelingen die werken door op de Thuis-knop te drukken en dan een letter in te toetsen, maar dat werkte tijdens de reviewperiode even vaak wel als niet.

Browser

In de browser is ten opzichte van de Desire ondersteuning voor gestures toegevoegd om de navigatie tussen pagina's te verbeteren. Er zijn onder meer gebaren om een overzicht van de geopende pagina's te krijgen en om snel naar een vorige of volgende pagina te gaan. Vooral het gebaar om een overzicht van openstaande vensters te krijgen is een welkome toevoeging en werkt heel natuurlijk. Door uit te zoomen wordt de pagina kleiner, totdat hij tussen de andere vensters 'valt'.

Deze functie werkt goed, maar werkt beter op de Desire HD: de software bleek soms moeite te hebben met het gebaar, waarna de browser zichzelf geforceerd afsloot.

Verder is het uiterlijk van de browser aan de Sense-stijl aangepast, waardoor deze beter bij de rest van het toestel past. Ook is een koppeling met een rss-reader toegevoegd. Deze rss-reader werkt op het oog vanuit de browser, maar is in feite de applicatie Nieuws - niet te verwarren met de applicatie Nieuws en Weer. Standaard worden rss-feeds van Google Reader opgenomen, maar met opml-bestanden kunnen naar believen extra feeds worden toegevoegd.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

De browser rendert pagina's prima, zoals gewoonlijk in Android. De browser is snel, maar voelt een tikkeltje langzamer dan de - overigens razendsnelle - browser van de Desire HD. De webbladeraar is verder een van de plekken waar het toetsenbord het beste van pas komt: veel items in het menu zijn bereikbaar met standaard snelkoppelingen, zoals Menu-F voor zoeken en Menu-D voor de lijst met downloads.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

E-mailclient

De mailclient werkt goed en snel en het instellen is een fluitje van een cent. De unified inbox is een mooie nieuwe feature: hiermee hoeven niet alle aparte mailboxen stuk voor stuk te worden gelezen. Zoals bij alle Sense-versies is de mailapplicatie bovendien goed in het contactenbeheer geïntegreerd.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Gingerbread?

Het is een vraag die alle bezitters van een Android-toestellen vroeg of laat stellen: krijg ik een update naar de volgende Android-versie? In het geval van de Desire Z lijkt het logisch dat er een Gingerbread-update komt: HTC heeft zijn recentste toestellen tot nog toe altijd van een update voorzien, zoals de Hero naar 2.1 en de Desire naar 2.2. De update voor de Desire Z zal vermoedelijk nog even op zich laten wachten, vanwege de Sense-interface: HTC zal daardoor wat meer aanpassingen moeten doen om een vlot werkende firmware voor het toestel te maken.

Mockup screenshot HTC Desire Z