Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC Desire HD: Android in het groot

30-10-2010 • 09:00

187

Multipage-opmaak

Inleiding

Wie kijkt naar de vele threads op GoT, en naar het aantal views op de preview en review van de HTC Desire, kan maar één conclusie trekken: het toestel dat de Taiwanese fabrikant dit voorjaar uitbracht, is een van de populairste smartphones aller tijden op Tweakers.net.

Niet zo gek dus dat veel tweakers reikhalzend naar de opvolger van deze smartphone hebben uitgezien. HTC weet dat en heeft daarom niet lang met de release gewacht. Slechts een maand na de aankondiging ligt het toestel al in de winkel. Vanaf de buitenkant lijkt dat simpel, maar het is in feite een razend ingewikkelde operatie. Concurrent Nokia waagt zich daar bijvoorbeeld niet aan en kondigt toestellen maanden van tevoren aan.

Het zou fout zijn om de Desire HD dé opvolger van de Desire te noemen. Het toestel heeft in feite twee opvolgers gekregen en om dat te benadrukken, dragen zowel de Desire HD als de Desire Z de naam van de illustere voorganger.

Tweakers.net publiceerde op de dag van de aankondiging al een preview van de nieuwe vaandeldrager van HTC. Nu is het tijd voor een grondige review, waarin we onder meer het scherm en de processor aan tests onderwerpen om te zien wat er sinds de originele Desire is verbeterd.

HTC Desire HD

Specs en prijzen

Merk en type
Merk HTC
Type Desire HD
Adviesprijs 549 euro
Toestel
Telefoonmodel Bar
Invoermethode Touchscreen
Besturingssysteem Google Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.2
Beeldscherm
Schermresolutie 480x800 pixels
Schermdiagonaal 4,3"
Schermtype Super LCD
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Resolutie 8 megapixel
Autofocus Ja
Flitsertype Dubbele led
Videoresolutie
1280x720 (hd ready 720p)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Taal Nederlands
Mp3-ringtones Ja
Audioformaten Aac, amr-nb, amr-wb, midi, mp3, mpeg 4, ogg, wav, wma
Videoformaten 3gp, mpeg 4, wmv
Functies A2dp (bluetooth stereo), bewegingssensor, fm-radio (headset), handsfree, kompas, rds, T9-tekstinvoer, tril, voicerecorder
Verbindingen
Mobiele netwerken Edge, gprs, hsdpa, hspa, umts
Frequentiebereik
850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 2.1 + edr
Connectors 3,5mm headset, micro-usb
Technische kenmerken
Chipset Qualcomm MSM8255
Processorsnelheid 1GHz
Werkgeheugen 768MB
Opslaggeheugen 1,5GB
Extern geheugen Secure digital micro high capacity
Accu
Gesprekstijd 9u
Stand-by-tijd 490u
Accucapaciteit 1230mAh
Accutype Li-ion
Uiterlijk
Kleur Bruin
Gewicht
164g
Lengte 123mm
Breedte 68mm
Hoogte / diepte 11,8mm
Overige specificaties
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, geheugenkaart, headset bedraad, oplader, 4GB Sandisk Class 2 micro-sd-kaart
Bijzonderheden Tethering (via usb), Flash 10.1, nabijheidssensor

HTC en Android: een kentering

Fans van Apple dwepen graag met de ceo van het bedrijf; Steve Jobs is inmiddels in de ogen van velen een levende legende. Hij drukt zo'n groot stempel op het bedrijf, dat het de vraag is waar Apple had gestaan zonder de comeback van de man die keynotes doet in spijkerbroek. HTC-supporters dwepen niet zozeer met de topman van de fabrikant, maar hebben evenveel reden daartoe. Zonder Peter Chou was HTC vermoedelijk nog een onbekende hardwaremaker uit Taiwan, met toestellen waarop het logo van T-Mobile of Vodafone prijkt.

Peter ChouHet was op aandringen van Chou dat HTC zich als allereerste hardwaremaker aansloot bij een project van Google met de naam Open Handset Alliance, met als doel smartphones met een open besturingssysteem te maken. HTC maakte toen alleen nog Windows Mobile-toestellen en sloeg met deze stap een nieuwe weg in. Het OS werd genoemd naar een bedrijf dat door Google werd overgenomen vanwege het specialisme om mobiele software te maken: Android.

Dat HTC zich als eerste bij Google aansloot, is door de zoekgigant dubbel en dwars beloond. Het was HTC dat samen met Google en T-Mobile in september 2008 het allereerste Android-toestel mocht presenteren: de G1. Ook het tweede en het derde Android-toestel kwamen uit de koker van de Taiwanezen: de Magic en de Hero. HTC was niet alleen de eerste, maar is nog steeds de meest ervaren fabrikant met Android, wat bijvoorbeeld blijkt uit de snelle updates voor bestaande toestellen, zoals de Desire.

Een andere weg die HTC insloeg vanwege Chou - een kleine, onopvallende Taiwanees, die een voor westerlingen nauwelijks verstaanbaar Engels spreekt - is het maken van toestellen met 4,3"-schermen. Naar verluidt waren marktpartijen weinig enthousiast toen ze hoorden van het plan voor de HTC Leo, een Windows Mobile-smartphone met 4,3"-scherm. Chou zette toch door; het gevolg was een verkoopsucces met het toestel dat we nu kennen als HD2.

Twee van Chous ideeën komen nu samen in één toestel: de Desire HD. Het met Android uitgeruste toestel heeft een 4,3"-scherm en is gericht op multimedia. Het is voor het eerst dat HTC zich zó duidelijk op de markt van mainstreamconsumenten durft te richten. Een 8-megapixelcamera met dubbele led-flits, het invoegen van dlna en diverse andere zaken moeten duidelijk maken dat dit HTC-toestel nu echt op multimedia is gericht.

HTC hoopt uiteraard op een herhaling van het succes van de HD2 en de Desire, en de voortekenen zijn goed. Er was veel aandacht voor de aankondiging en direct erna werd er op GoT direct veel over het toestel gesproken, een teken dat veel mensen interesse hebben.

Hardware: een nieuwe generatie

Chipset

De Desire HD is de eerste smartphone die uitkomt met de tweede generatie Snapdragon. Qualcomm introduceerde de lijn Snapdragon-cpu's enkele jaren geleden en heeft inmiddels al de derde generatie naar fabrikanten verscheept. Toestellen met de allernieuwste Snapdragons komen vermoedelijk in 2011 op de markt.

Deze tweede generatie Snapdragon heeft een typenummer dat suggereert dat er weinig is veranderd. De Desire HD beschikt over de MSM8255, tegenover de QSD8250 van de vorige Desire. De grootste wijziging zit in de gpu, die in de chipset is ingebakken. In plaats van de Adreno 200 is het de Adreno 205. Daarmee levert de MSM8255 in theorie veel betere grafische prestaties dan concurrerende Android-toestellen met de QSD8250. De upgrade van de gpu was hard nodig; de QSD8250 was de grafisch zwakste chipset. Concurrerende chipsets, zoals de Samsung S5PC110 uit de Galaxy S en de Texas Instruments Omap3630 uit de Motorola Droid X, laten veel betere grafische prestaties zien.

Er zijn nog enkele verschillen. De MSM8255 is gebakken op 45nm in plaats van de 65nm van de vorige Snapdragons. Dat zou hem in theorie zuiniger maken. Daarbij komt dat de chipset meer met video kan. In plaats van opnemen en afspelen van 720p-video op 24fps, kan de MSM8255 dat op 30fps.

Geheugen

HTC doet bij elke generatie een schepje bovenop het werkgeheugen. De Hero moest het doen met een werkgeheugen van 256MB, de Desire heeft een werkgeheugen van 576MB en de Desire HD beschikt met een werkgeheugen van 768MB over de meeste kracht om te multitasken.

Er is een extra reden voor het ophogen van het werkgeheugen: HTC heeft een 'hibernate'-functie aan zijn toestel toegevoegd, waardoor het sneller moet starten. Binnen tien seconden zou het toestel gebruiksklaar zijn. Data van het OS wordt, net als bij een pc of BlackBerry, tijdelijk weggeschreven naar een bestand dat vervolgens weer wordt aangeroepen. In ruil daarvoor verbruikt het toestel als het uit staat een klein beetje stroom. Als de accu eruit wordt gehaald, werkt deze functie niet meer en start de Desire HD 'normaal'.

Ook is een opslaggeheugen van 1,5GB toegevoegd, evenals de mogelijkheid om dit met een micro-sd-kaartje uit te breiden. Hoewel Android inmiddels applicaties op een geheugenkaart kan opslaan, zijn er applicaties die dat verhinderen. Een groot opslaggeheugen is daarom nog altijd een voordeel.

SLCD: beter dan amoled?

Scherm

HTC was net van traditionele lcd's over op amoled-schermen toen Samsung capaciteitsproblemen kreeg. Omdat de eigen toestellen van de Koreaanse fabrikant voorrang kregen, mocht HTC geen amoled-schermen meer afnemen voor de productie van de Legend en de Desire. Gevolg: HTC moest op zoek naar een alternatief, dat natuurlijk niet veel voor amoled moest onderdoen.

HTC kwam uit bij Sony en nam schermen af met de aanduiding SLCD, door HTC uitgelegd als Super LCD, een geestige sneer naar Samsungs Super Amoled. Het verschil met traditionele lcd's zit in de paneeltechniek. In plaats van een tn-paneel wordt een ips gebruikt, wat betere kijkhoeken en een meer nauwkeurige kleurweergave oplevert. Andere producten met ips-panelen zijn onder meer Apples iPad en iPhone 4.

Het scherm van de Desire HD ziet er ten opzichte van de concurrentie prima uit, maar het is geen topper. Het wit lijkt af en toe een blauwe gloed te hebben, kleuren zijn enigszins overgesatureerd en het zwart is lang niet zo zwart als bij amoled-schermen.

Vergelijking met Super Amoled

We legden de Desire HD naast de Omnia 7, een Samsung-telefoon met Windows Phone 7. Het valt op dat de kleuren op de Desire HD veel natuurlijker worden weergegeven; de kleuren op de Omnia 7 zijn veel feller. Wat kijkhoek en zwarttinten betreft, blijft de Desire HD echter ver achter. Ook is duidelijk dat Super Amoled een laagje minder gebruikt; de spiegeling is veel minder.

Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD

Vergelijking met andere lcd's

Vervolgens hielden we de Desire HD naast de 7 Trophy van HTC zelf en de iPhone 4. Hieruit bleek dat het scherm van de Desire HD in vrijwel alle opzichten duidelijk onderdeed voor het scherm van de iPhone 4. Het kwam wel iets beter naar voren dan dat van de 7 Trophy, dat kleuren over het algemeen lichter en feller weergeeft dan ze horen te zijn.

Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD

Pixeldichtheid

Vanwege het grote scherm heeft HTC besloten de pixeldichtheid van de interface aan te passen. De pixeldichtheid, of pixel density in het Engels, definieert hoeveel pixels interface-elementen innemen. Door die te verlagen, past er meer op het scherm en voorkomt HTC dat bepaalde menu's er ontzettend groot uitzien. HTC heeft nog voor de release de dichtheid aangepast. Waar op een testexemplaar, dat wij voor de preview gebruikten, elf instellingen-items op het scherm in portrait-modus pasten, blijken dat er op het reviewexemplaar nog negen te zijn. Normaal gesproken ligt dat aantal bij een resolutie van 800x480 pixels op zeven, zoals bij de Samsung Galaxy S.

De aangepaste pixeldichtheid is goed en tegelijk minder goed nieuws. Alles in de Android-interface is erop aangepast en ook de HTC-applicaties zien er normaal uit, maar bij slordig gemaakte applicaties van derden kan het problemen opleveren. Zo zijn er applicaties waarbij interface-elementen ineens midden in het scherm zweven en de applicatie lang niet beeldvullend is. Hetzelfde euvel deed zich voor op de Dell Streak.

Uiterlijk en afmetingen: groot

Afmetingen

De Desire HD is geen kleintje. Hij is iets groter dan de toch al grote HD2. In onderstaande tabel kun je de afmetingen zien ten opzichte van concurrerende modellen. Lengte, breedte en dikte zijn weergegeven in millimeters en afgerond op hele getallen. De drie Desires en de HD2 zijn van HTC. Daarnaast staan gegevens van de Apple iPhone 4 en de Android-toestellen Samsung Galaxy S en Dell Streak in de tabel.

ToestelDesire HDDesire ZDesireHD2iPhone 4 Galaxy SStreak
Scherm 4,3" 3,7" 3,7" 4,3" 3,5" 4,0" 5,0"
Lengte 123 119 119 121 115 122 153
Breedte 68 60 60 67 58 64 79
Dikte 11,8 14 12 11 9 9 10
Gewicht 164g 180g 135g 157g 140g 118g 218g

De Desire HD is, op de Streak na, de grootste smartphone in dit rijtje, al is het verschil met de HD2 op papier minimaal. Toch maken die paar millimeter verschil met de HD2 wél uit. Het kan ervoor zorgen dat de Desire HD bij mensen met niet al te grote handen net niet meer lekker in de hand ligt. Voor mensen die dit toestel overwegen, verdient het, zoals altijd, aanbeveling om het eerst vast te houden.

HTC Desire HD HTC Desire HD

Uiterlijk

De voorkant van het toestel doet denken aan de HD2. Bovenaan is de speaker te vinden, samen met een notificatieled en de nodige sensoren. Deze zijn verwerkt in een lange grill boven het scherm.

HTC Desire HD

Onder het scherm zitten vier aanraakgevoelige knoppen, in tegenstelling tot de fysieke knoppen van de HD2 en de eerste Desire. De knoppen geven altijd feedback door middel van een trilling als ze worden aangeraakt. Deze feedback is niet uit te schakelen. Deze feedback is uit te schakelen in het Instellingenmenu Geluid. De knoppen zitten eigenlijk een tikkeltje te dicht bij het scherm, vooral omdat het hoofdmenu vanaf het homescreen met een knop onder op het scherm wordt geopend. Tijdens de reviewperiode werd geregeld per ongeluk de Home-knop ingedrukt.

Onder de knoppen zit nog het logo. De rechterzijkant is ongerept en aan de bovenkant is alleen de aan-uitknop te vinden. De 3,5mm-aansluiting voor headsets en de micro-usb-aansluiting zitten aan de onderkant van het toestel. Aan de linkerzijkant zitten de volumeknoppen.

Net als bij de Legend is een groot deel van de achterkant van metaal, maar toch ziet de nieuwe Desire er heel anders uit. Waar bij de Legend alleen een deel van de boven- en onderkant voor antenneontvangst wordt vrijgehouden, zijn bij de Desire HD een deel van de zijkant, de linkerbovenkant en de hele onderkant vrijgehouden om de antennes vrij baan te geven. Verder vinden we aan de achterkant nog de camera, een dual-led-flitser en een extra luidspreker.

Een irritante factor is dat de cameramodule uitsteekt, net als bij sommige andere HTC's. Bij de 7 Trophy zit de camera over de hele breedte, waardoor het toestel stabiel op een oppervlak kan liggen, maar bij de Desire HD is daarvan geen sprake; hij wiebelt voortdurend. Omdat het grote scherm zich er goed voor leent om eens rustig een lange tekst te lezen, zullen gebruikers het toestel niet de hele tijd in de hand willen houden, zeker omdat de Desire HD aan de zware kant is.

Het toestel is, hoewel het dus net als de Legend een aluminium unibody-constructie heeft, volgens velen niet moeders mooiste. Niet veel mensen bleken de HD lelijk te vinden, maar weinigen rekenden hem tot de echt mooie toestellen.

HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD

Bouwkwaliteit: een groot vraagteken

Algemene indruk

De Desire HD wekt de indruk dat hij tegen een stootje kan. De aluminium behuizing is tot aan de voorkant doorgetrokken; het aluminium vormt een miniem opstaand randje naast het scherm. Vermoedelijk werkt dat als bescherming voor het scherm als hij op de grond valt. Daarbij komt dat het toestel luxe en stevig aanvoelt, door de gebruikte materialen en het hoge gewicht. Er zijn maar weinig toestellen die in de hand zo luxe aanvoelen als de Desire HD, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Android-topper van Samsung, de Galaxy S.

Coating

Hoe vreemd het ook is, de Desire HD begon al binnen een paar dagen kleine kale plekken te vertonen, plekken waar de coating was verdwenen en het glanzende metaal zich liet zien. Hetzelfde verschijnsel deed zich voor bij de Nokia N8, die eveneens met een metalen behuizing is uitgerust. De kale plekken deden zich voor rond de camera en rond klepjes, en waren het resultaat van slechts enkele dagen gebruik. We kunnen slechts raden hoe een Desire HD er na een half jaar of een jaar uitziet. De oorzaak is onduidelijk.

Camera HTC Desire HD

Scheef

Er is nog iets op de bouwkwaliteit aan te merken. De aluminiumbehuizing van het reviewexemplaar lijkt verkeerd geplaatst of gemaakt. Bij beide klepjes zijn kiertjes te zien en de camera zit niet recht achter de lens. Het is onduidelijk of dit voor alle exemplaren van de Desire HD geldt, maar Dark_killerbam meldde het ook op GoT. Hij kreeg bijval van mensen die het toestel ook al in huis hadden.

HTC Desire HD HTC Desire HD

Retailexemplaren?

Zoals gewoonlijk ontving Tweakers.net een reviewexemplaar, dat licht afwijkt van de exemplaren die in winkels belanden. Het meest zichtbare verschil bleek het ontbreken van de tekst 'With HTC Sense' op de achterkant; die staat wel op de winkelversie. Omdat afwijkingen kunnen horen bij een individueel geval of duiden op een productiefout bij de reviewexemplaren, hebben we hierover contact opgenomen met HTC. HTC meldde ons dat de problemen met een individuele productiefout te maken moeten hebben en stuurde een vervangend exemplaar, deze keer een retailexemplaar. Dezelfde issues deden zich hier echter ook voor: camera scheef achter de lens, kieren in de behuizing.

Onderstaande foto's zijn gemaakt zonder dat het toestel is gebruikt; het is uitgepakt en op de foto gezet. Desondanks zijn ook hier de eerste tekenen van slijtage in de coating te zien, vooral rond de camera. Na het maken van de foto's hebben we nog geprobeerd om de opstaande rand, die bij de onderste klep is te zien, weg te werken door de klep enkele keren los te halen en weer goed erop te zetten. Dat is echter niet gelukt.

Het is nog altijd onduidelijk of dit een issue is dat bij alle exemplaren optreedt, maar het verdient aanbeveling om dat voor aankoop even in de winkel na te kijken.

Retailexemplaar HTC Desire HD Retailexemplaar HTC Desire HD Retailexemplaar HTC Desire HD

Reactie HTC

Omdat het gaat om problemen die ogenschijnlijk breder zijn dan onze reviewexemplaren, heeft HTC bij monde van Benelux-directeur Mark Moons op deze kwestie gereageerd. Volgens hem hebben de problemen te maken met de combinatie van metaal en kunststof.

"Het is lastig die aan te laten sluiten vanwege diverse factoren. Bij alle toestellen merk je dat er kieren kunnen ontstaan." Moons zegt dat de kieren bij de Desire HD niet groter zijn dan bij de Legend, hoewel de twee exemplaren van de Legend op de redactie van Tweakers.net veel minder last van kieren bleken te hebben dan de Desire HD's.

Dat de camera scheef zit, is een bekend verschijnsel. "We staan een foutmarge toe, zolang de gebruiker er maar geen hinder van ondervindt. We hebben een nieuwe lens gebruikt, waardoor je meer van de camera ziet. Vermoedelijk komt het daardoor."

Als de coating er snel afslijt, is dat een probleem waarmee gebruikers terug kunnen komen, aldus Moons. "Dat kunnen we niet accepteren. In dat geval moeten mensen contact met ons opnemen om het op te lossen."

Sense, browser en e-mail

Sense

Het principe en de look van Sense zijn sinds de aankondiging in juni vorig jaar vrijwel onveranderd. Er zijn zeven naar eigen smaak in te richten homescreens en daarnaast nog een aantal 'scenes'. Een scene is een set van zeven homescreens, die de gebruiker bijvoorbeeld kan inzetten als het weekeinde is en de e-mail van het werk niet zo belangrijk is. Het is echter onduidelijk of veel mensen die functie kennen of er gebruik van maken. Onder aan de homescreens staan drie knoppen, die in een cirkelvormig gereserveerd gedeelte staan. De linkerknop verwijst naar het hoofdmenu, de middelste knop leidt naar de telefoonfunctie en de rechterknop was een +-teken, maar is gewijzigd in een 'Aanpassen'-knop.

HTC heeft voor Sense veel widgets en applicaties aan Android toegevoegd. Exchange-ondersteuning was in het verleden een van de belangrijkste. Voor versie 2.2 van Android ondersteunde het OS Exchange gebrekkig, waardoor HTC zich genoodzaakt zag om dat zelf in te bouwen. Inmiddels is de Exchange-ondersteuning in Android een stuk beter geworden, maar er zijn nog altijd zaken die HTC zelf toevoegt, zoals een e-reader-applicatie en een muziekspeler.

Nieuw in Sense is onder meer de optie om voor een ander uiterlijk te kiezen. In plaats van de zwarte notificatiebalk en menubalk kun je kiezen voor een variant die er uitziet als van hout of metaal, waarbij ook de vormen en diverse menubalken in de interface worden aangepast. Die optie is een beetje vreemd vertaald als 'Uiterlijken'. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de keuze aardig is, maar toch lang niet zo mooi als de standaardinterface van Sense, die veel langer in ontwikkeling is geweest en er veel strakker uitziet.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Ook nieuw is het menu dat naar boven komt als je drukt op de Bewerken-toets, die als icoon rechts naast de Telefoon-toets staat. Daarbij heb je een ruime keuze uit wat je wilt doen. Die keuze is onder meer snelkoppelingen maken, widgets toevoegen of 'scenes' maken. Het Bewerken-menu biedt snelle toegang tot alles, maar maakt het toch ingewikkelder. Alles wordt uitgelegd, waardoor er veel informatie op het scherm verschijnt.

Ook zijn er veel nieuwe widgets, waaronder een widget Personen, waarbij het laatste contact wordt vermeld, of dat nu een e-mail, sms of Facebook-update was. Verder zijn er nieuwe widgets voor controle over het in- en uitschakelen van zaken als gps, roaming en wifi.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

HTC Hub en HtcSense.com

Een van de grote vernieuwingen in de Desire HD is de webdienst HtcSense.com. De dienst dient als manier om gegevens op de telefoon op afstand te kunnen beheren: backup, beveiliging en remote wipe. Bij het opstarten vraagt het toestel of je een account wil aanmaken. Het account is ook nodig om extra widgets en applicaties van HTC te downloaden. Voorheen verifieerde HTC dat via de applicatie, nu heb je een account nodig.

HtcSense.com werkt prima, al biedt het niet veel wat er op andere platformen niet is. Het is wel een aardige toevoeging voor vaste klanten van HTC, al zou het de fabrikant sieren als het ook op oudere toestellen, zoals de Desire, beschikbaar komt.

De applicaties en widgets die HTC aanbiedt, zijn geestig genoeg te vinden in de applicatie HTC Hub. De term Hub komt uit Windows Phone 7, waar fabrikanten een hub gebruiken om zich te onderscheiden van andere toestelmakers. Fabrikanten mogen de interface op WP7 niet aangepassen, zoals op Android.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Browser

Veel vernieuwingen in Sense zijn voor het eerst op de Desire HD te vinden. In de browser is ondersteuning voor gestures toegevoegd om de navigatie tussen pagina's te verbeteren. Er zijn onder meer gebaren om een overzicht van de geopende pagina's te krijgen en om snel naar een vorige of volgende pagina te gaan. Vooral het gebaar om een overzicht van openstaande vensters te krijgen is een welkome toevoeging en werkt heel natuurlijk. Door uit te zoomen wordt de pagina kleiner, totdat hij tussen de andere vensters 'valt'.

Verder is het uiterlijk van de browser aan de Sense-stijl aangepast, waardoor deze beter bij de rest van het toestel past. Ook is een koppeling met een rss-reader toegevoegd. Deze rss-reader werkt op het oog vanuit de browser, maar is in feite de applicatie Nieuws, niet te verwarren met de applicatie Nieuws en Weer. Standaard worden rss-feeds van Google Reader opgenomen, maar feeds toevoegen kan door een opml-bestand vanaf een url of vanuit een lokaal bestand te importeren.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

De browser voelt snel aan en rendert pagina's prima, zoals gewoonlijk in Android. Wel vertoonde het testtoestel een bug, waardoor de pagina wel werd geladen, maar niet werd getoond. Even scrollen bleek dan genoeg om de pagina alsnog te tonen.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

E-mailclient

Het irriteert sommigen, wellicht zelfs velen, en is sinds Android 1.0 niet gefixt; er zitten standaard twee e-mailprogramma's op een Android-toestel. De ene, Gmail, is onaanpasbaar en kan zich updaten via de Android Market. De andere mag door de fabrikant worden aangepast, wat vaak gebeurt, en handelt andere e-mail af. De e-mailclient was een jaar geleden nog een van de minst goede applicaties van HTC. Vaak duurde het ophalen van mail op de Hero lang en het werkte niet altijd even goed. Inmiddels zijn die issues opgelost. De mail werkt prima en snel; het instellen werkt als een zonnetje en mail komt goed en snel binnen.

De unified inbox is een mooie nieuwe feature. Het geeft overzicht zonder dat de gebruiker de aparte mailboxen moet checken. Dat maakt het lezen van nieuwe mail via diverse mailboxen veel sneller. De mailapplicatie integreert bovendien goed in contacten, iets wat HTC vanaf het begin met Sense doet.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Gingerbread?

De Desire HD is de eerste HTC-smartphone die standaard draait op Android 2.2, de versie van het besturingssysteem die Google in mei aankondigde. Gezien de snelheid waarmee Google updates uitbrengt, ligt het in de lijn der verwachting dat er nog een nieuwe versie verschijnt voordat de Desire HD als HTC-vlaggenschip een opvolger krijgt. Het toestel zal dus vermoedelijk wel een update krijgen.

Android 2.2 moet vooral meer snelheid bieden dan zijn voorgangers. De jit-compiler voor de Dalvik Virtual Machine moet applicaties sneller laten draaien. Ook zou Javascript twee- tot driemaal sneller moeten zijn en de browser zou beter moeten presteren. Gebruikers kunnen vanaf versie 2.2 applicaties op de sd-kaart opslaan, wat tot dusver alleen met custom Android-roms mogelijk was. Daarnaast is de zoekfunctie uitgebreid; er kan voortaan naar applicaties en binnen een applicatie naar data worden gezocht.

Applicaties die van de Android Market zijn gedownload, kunnen automatisch van updates worden voorzien; de gebruiker kan per app toestemming geven om de software automatisch bij te werken. Ook kunnen alle applicaties handmatig worden bijgewerkt. Applicaties zijn vanaf Android 2.2 ook via een computer te downloaden, waarna deze automatisch naar de smartphone worden gestuurd.

Mockup: Desire HD met Android 3.0

Applicaties en tekstinvoer

Twee keer navigatie

Dat je met een smartphone kan navigeren is niet nieuw en dat navigatiesoftware op de telefoon wordt voorgeïnstalleerd, is inmiddels evenmin nieuw, maar twee voorgeïnstalleerde navigatieprogramma's op één toestel zagen we nog niet eerder. Op de Desire HD staat, uiteraard, Google Maps met bijbehorende onlinenavigatiefuctie. Om de route te berekenen is een internetverbinding nodig. Daarom heeft HTC er een offlinenavigatieprogramma aan toegevoegd: HTC Locations. Er is echter een addertje onder het gras. De kaarten van Locations zijn gratis te downloaden, maar voor gesproken navigatie moet worden betaald: 5 euro voor een maand, 20 euro voor een jaar en 30 euro voor 'levenslang'.

Er is iets bijzonders met de software. De kaarten zijn van TomTom, maar de navigatiesoftware zelf is van Route66. De twee concurrenten werken op verzoek van HTC samen, vermoedelijk omdat Route66 de kaarten inkoopt van Nokia, concurrent van HTC op de smartphonemarkt. Het grote voordeel van Locations is dat de kaarten niet steeds hoeven te worden gedownload. Dat wil zeggen, bij de set-up kun je kaarten downloaden van alle landen die in het bestand staan en dat gaat razend snel.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Hoewel de applicatie prima werkt en goede opties heeft, is het de vraag in hoeverre mensen gebruik gaan maken van betaalde navigatie op de Desire HD. Betaalde navigatie op smartphones via licenties is een businessmodel waarvan al diverse partijen wegens gering succes zijn afgestapt. Bovendien is Google Maps een concurrent die op het toestel zelf staat. Al met al is deze stap van HTC opvallend en eigenlijk goeddeels overbodig, hoewel het voor sommige mensen fijn zal zijn dat er keuze is.

E-reader

Smartphones zijn geen e-readers, maar dat neemt niet weg dat er op steeds meer smartphones software staat waarmee je boeken kunt lezen. De Desire HD is door de grootte van zijn scherm best geschikt om mee te lezen, maar het is uiteraard de vraag of een gebruiker hele boeken op het lcd-scherm van het toestel gaat lezen. Het is immers onrustiger aan de ogen dan de e-inkt van 'echte' e-readers.

De applicatie werkt met Kobo. Om beschermde werken op het toestel te kunnen lezen, is een Adobe-ID nodig. Dat leidt tot een behoorlijke omweg, die lezers kan afschrikken om van de mogelijkheid gebruik te maken.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Tekstinvoer

Tekstinvoer op de Desire HD verloopt standaard via het toetsenbord dat HTC voor Android heeft gemaakt. Zelfs het standaard-Android-toetsenbord was niet in de firmware van het testtoestel aanwezig. Het HTC-toetsenbord heeft enkele prettige elementen. Zo is de woordcorrectie prettig en zijn de toetsen groot. Bovendien is het snel en is er zelden een vertraging te merken. Daarnaast is het mogelijk om woordvoorspelling voor twee talen tegelijk te activeren, handig voor wie in verschillende talen tekst invoert.

Wie echter verwacht op de Desire HD beter te kunnen typen dan op de Desire, komt bedrogen uit. Er zijn namelijk pijltjestoetsen toegevoegd. Daardoor zijn knoppen als Backspace en Enter minder gemakkelijk te raken en staan letters hoger op het scherm, in elk geval in portraitmodus. Dat maakt dat de tekstinvoer minder goed lijkt te werken dan bij de Desire. Hoewel iedere gebruiker went aan het toetsenbord van zijn toestel.

In landscape staan de pijltjes aan de rechterkant van het scherm: daardoor lijdt het toetsenbord er minder onder, maar het maakt dat de gebruiker met de rechterhand verder moet reiken dan anders had gehoeven. De pijltjestoetsen zijn ook niet echt noodzakelijk; het was praktischer geweest als HTC daarvan een optie had gemaakt.

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Camera: licht in de duisternis

De Desire HD heeft een 8-megapixelcamera met dual-led-flits. Hij kan video's opnemen met een maximale resolutie van 720p. Dat is gelijk aan de concurrentie, maar er is een ander verschil; de HD maakt 3gp-video's, een standaard die vooral voor lagere resoluties wordt gebruikt. Concurrenten maken mp4-video's.

De foto's die de Desire HD maakt, zijn niet significant scherper dan die van concurrenten met een 5-megapixelsensor. Ze staan ongeveer op hetzelfde niveau, al zal onder ideale lichtomstandigheden wellicht wat meer detail te zien zijn. Bij de testfoto's bleek daar weinig van.

De flits biedt een behoorlijke hoeveelheid licht. De kwaliteit van de foto's is echter niet vergelijkbaar met wat met een xenon-flits wordt gehaald, omdat veel zaken overbelicht raken. Daarom is de flits vooral handig om licht in de duisternis te scheppen door middel van de meegeleverde zaklamp-applicatie.

Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD

Bij de test met de kleurkaart blijkt dat de kleuren enigszins fel worden vastgelegd. Veel mensen vinden dat een prettige instelling, omdat objecten dan veel meer van het scherm spatten dan bij natuurlijke kleuren het geval is.

De galerij met kleurkaartopnames van diverse smartphones en enkele camera's vind je hieronder. Bij sommige afbeeldingen vind je de toestelnaam in het onderschrift, bij andere staan ze in het rood boven in beeld.

Foto gemaakt met HTC Desire HD Fotovergelijking review Nokia N8: Nokia N8 Fotovergelijking review Nokia N8: Sony Ericsson Xperia X10 Fotovergelijking review Nokia N8: Apple iPhone 4 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic ZX3 Fotovergelijking review Nokia N8: Panasonic LX5Testfoto kleurkaart onder gecontroleerde lichtomstandigheden Testfoto kleurkaart onder gecontroleerde lichtomstandigheden Testfoto kleurkaart onder gecontroleerde lichtomstandigheden Testfoto kleurkaart onder gecontroleerde lichtomstandigheden

Draadloze technieken en accu: twee dagen

Accu

Het is een opvallende beslissing: waar veel moderne Android-smartphones worden uitgerust met 1500mAh-accu's, kiest HTC voor een 1230mAh-accu. Daarbij komt dat HTC een SLCD gebruikt; bij amoled-schermen staan pixels uit als ze zwart weergeven, wat de accu zou moeten sparen. Daartegenover staat dat de chipset op 45nm wordt gebakken, wat het toestel in theorie zuiniger maakt.

In onderstaande tabel staat het vermogen van de accu's van diverse Android-smartphones en de geclaimde gespreks- en standbytijden. Hoewel deze in de praktijk niet haalbaar zijn, bieden ze soms een indicatie van hoe een accu in de praktijk presteert.

ToestelDesire HDDesire ZDesireGalaxy SXperia X10
Capaciteit 1230mAh 1300mAh 1400mAh 1500mAh 1500mAh
Gesprekstijd 550min 590min 400min 790min 600min
Standbytijd 490u 430u 360u 750u 425u

In deze tabel is in een oogopslag te zien waar HTC de winst denkt te halen: in softwarematige verbeteringen. De accu-capaciteit van de Desire HD is immers minder dan die van de Desire, maar toch claimt HTC dat zowel de gesprekstijd als de standbytijd aanmerkelijk langer is.

In de praktijk lijkt dat te kloppen. Tijdens de reviewdagen bleek het mogelijk om twee dagen met de accu te doen, al moest het toestel de tweede dag 's avonds hoognodig aan de stroom. Het stroomverbruik leek echter minder te zijn dan bij vorige Android-toestellen van HTC, vooral bij gebruik. In standby verbruikt het toestel nog altijd hetzelfde en dat is enorm veel tegenover smartphones op andere platforms.

Gesprekskwaliteit

De gesprekskwaliteit van de Desire HD is gemiddeld ten opzichte van de concurrentie. Het haalt het niet bij de goede toestellen van fabrikanten als Nokia of Samsung, maar het doet wat het moet doen: een gesprek tussen twee personen bewerkstelligen.

Het gesprek klinkt aan de kant van de Desire HD duidelijk, maar niet altijd even helder. Omgekeerd geldt ongeveer hetzelfde; de gebruiker van een Desire HD is verstaanbaar, maar niet kraakhelder.

Gps-bereik

Aangezien de Desire HD twee soorten navigatie in zijn toestel ondersteunt, ligt het voor de hand dat de fabrikant extra aandacht heeft besteed aan de gps-ontvangst van het toestel.

Dat lijkt het geval: een cold fix kan even duren, maar als gps eenmaal een keer is gebruikt, blijkt het toestel binnen enkele seconden te weten waar het is. In de auto hoeft het niet tegen het raam geplakt te zitten om genoeg satellieten te zien; een plekje op de bijrijdersstoel of in het bakje achter de versnellingspook is genoeg. Dankzij de toevoeging van verkeersinformatie aan Google Maps is de standaardnavigatie ook weer een stukje beter geworden.

Dlna

De Desire HD is de eerste HTC die dlna ondersteunt. Dlna is een standaard waarmee mediabestanden via een wifi-netwerk streaming op andere apparaten kunnen worden afgespeeld. Het werkt via de applicatie Mediaverbinding; daar kunnen de bestanden worden gekozen die streaming worden afgespeeld, net als de speler die moet worden gebruikt. Geestig genoeg staat de Desire HD daar zelf ook tussen.

De techniek werkt afdoende, al had hij beter in de software kunnen worden geïntegreerd. Nu zullen niet alle gebruikers weten hoe het werkt. Het is echter wel veelbelovend en het feit dat HTC bezig is met het inbouwen van dlna is een teken dat in de toekomst meer HTC's deze functie zullen ondersteunen.

Screenshot HTC Desire HD

Benchmarks: verrekte snel

We hebben de Desire HD getest in twee benchmarkprogramma's voor Android: het Java-benchmarkprogramma CaffeineMark 3 en DroidBench. Het graphics-benchmarkprogramma Neocore bleek op de Desire HD niet te werken. We vergelijken de resultaten met die van de Android-smartphones die we al eerder testten.

Java-benchmark

CaffeineMark 3
Indexscore (hoger is beter)
HTC Desire (Android 2.2)
**********
5995
HTC Desire HD (Android 2.2)
**********
5832
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*********
5189
Dell Streak (Android 1.6)
**
1109
SE Xperia X10 (Android 1.6)
**
1107
Motorola Milestone (Android 2.1)
**
971
HTC Legend (Android 2.1)
*
685

De indexscore van het Java-testprogramma CaffeineMark is het totaal van diverse deeltests. De standaardscore van 100 werd behaald met de Sun JDK 1.1-interpreter op een op 133MHz geklokte Pentium onder Windows 95. Java is de basis van Dalvik, de runtime van Android.

En ja, je ziet het goed: de Desire haalt gemiddeld een hogere score dan de Desire HD op dit gebied, al is het verschil miniem. De oorzaak is onduidelijk. HTC heeft bij de HD meer tijd gehad om de software te optimaliseren en grafisch heeft de HD meer in huis. Toch is dat niet in de Java-benchmark terug te zien.

DroidBench

DroidBech - rekentest
Mflops (hoger is beter)
HTC Desire HD (Android 2.2)
**********
686,67
Google Nexus One (Android 2.1)
****
265,05
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
***
228,89
HTC Desire (Android 2.2)
***
228,89
Motorola Milestone (Android 2.1)
**
171,66
SE Xperia X10 (Android 1.6)
**
171,66
Dell Streak (Android 1.6)
**
137,33
HTC Legend (Android 2.1)
*
92,34

De Mflops-test van DroidBench geeft het aantal floating-pointberekeningen per seconde aan en toont daarmee voornamelijk de kracht van de processor. Hierbij is het wel heel duidelijk dat de Desire HD krachtiger is dan de concurrentie. De score ligt veel en veel hoger dan bij concurrenten, die overwegend zijn uitgerust met een Snapdragon-processor uit de eerste generatie.

Opvallend is ook het verschil met de Galaxy S, die op papier op grafisch gebied met Desire HD zou kunnen meekomen. Het verschil is in deze test echter bijzonder groot.

DroidBench - geheugentest
Milliseconden (lager is beter)
HTC Desire HD (Android 2.2)
*
45,4
Samsung Galaxy S (Android 2.2+lagfix)
*
59,2
Dell Streak (Android 1.6)
*
65,0
HTC Legend (Android 2.1)
*****
594,3
SE Xperia X10 (Android 1.6)
*****
609,2
Google Nexus One (Android 2.1)
******
648,1
HTC Desire (Android 2.1)
******
681,4
Samsung Galaxy S (Android 2.1)
**********
1177

In deze tabel staan de totaalscores die de verschillende Android-smartphones behaalden in de vier i/o-tests van DroidBench. De gemiddelden van de individuele scores van de flashgeheugentests zijn bij elkaar opgeteld. De benchmark werd minstens tien keer uitgevoerd.

De HTC Desire HD is razend snel in de geheugentests, sneller dan elk ander toestel dat we tot nu toe hebben getest. In de praktijk blijkt dit ook; het installeren van applicaties gaat opmerkelijk veel rapper dan op andere toestellen.

Voor de volledigheid hebben we nog wat andere benchmarks gedaan met de Desire HD. Op Linpack behaalde hij een Mflop/s-score van 38.255. Linpack is echter een benchmark die om onduidelijke redenen wisselende resultaten geeft op dezelfde toestellen, waardoor we niet te veel waarde hechten aan de score, die overigens vergelijkbaar is met die van veel andere toestellen.

Op Quadrant behaalde de Desire HD een gemiddelde score van 1898, ruim beter dan bijvoorbeeld de originele Desire en de Google Nexus One. Ook voor deze benchmark geldt dat de scores gemakkelijk beïnvloedbaar zijn en daardoor niet altijd serieus te nemen.

Praktijktests: het nut van hibernating

Sinds juni 2009 onderwerpen we alle gereviewde toestellen aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We bekijken het openen van de Tweakers.net-frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto.

Browser

Tweakers.net frontpage laden
Seconden (minder is beter)
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
**
2,02
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
***
2,92
HTC Desire HD (Android 2.2)
***
3,19
HTC Desire (Android 2.1)
****
3,31
Dell Streak (Android 1.6)
*****
4,26
SE Xperia X10 (Android 1.6)
*****
4,42
HTC 7 Trophy (WP7)
*******
6,20
Nokia N8 (Symbian^3)
*******
6,23
BlackBerry Torch (BB 6)
**********
9,35

De browser van de Desire HD voelt ontzettend snel aan. Het was dan ook enigszins een verrassing dat hij de iPhone 4 en Galaxy S voor moest laten gaan. Het verschil tussen moderne smartphones is echter zo klein, dat het eigenlijk niet goed meer waarneembaar is.

De Desire HD zet echter andere concurrenten als de Nokia N8, de Windows Phone 7-toestellen en de BlackBerry Torch 9800 wél op flinke achterstand, al is de browser maar een fractie sneller geworden sinds we een half jaar geleden de originele Desire aan een review onderwierpen.

De test wordt minstens tien keer uitgevoerd, waarna de hoogste en laagste score worden weggestreept. Alle toestellen wordt gevraagd de frontpage te laden op Grade B, de hoogste mobiele graad van Tweakers.net, maar een stuk lichter dan de frontpage op de desktop.

Snel een foto maken

Fotosoftware starten en foto maken
Seconden (minder is beter)
HTC Desire HD (8MP, Android 2.2)
*****
2,76
LG Optimus 7 (5MP, WP7)
******
3,15
Samsung Galaxy S (5MP, Android 2.2)
******
3,49
HTC Desire (5MP, Android 2.1)
******
3,53
BlackBerry Torch (5MP, BB 6)
********
4,42
HTC 7 Trophy (5MP, WP7)
********
4,45
Dell Streak (5MP, Android 1.6)
********
4,75
Apple iPhone 4 (5MP, iOS 4.0)
*********
4,96
Nokia N8 (12MP, Symbian^3)
*********
5,27
SE Xperia X10 (8MP, Android 1.6)
**********
5,68

Bij deze test wordt de fotosoftware gestart vanaf het homescreen, waarna een foto wordt gemaakt. Zodra de gemaakte foto op het scherm verschijnt, wordt de stopwatch stilgezet.

De Desire HD toont hiermee weer zijn spierballen. Het maken van een foto gaat sneller dan bij alle andere toestellen die we hebben getest, een stuk sneller zelfs. Dat is opvallend, omdat hij een hogere resolutie ondersteunt dan veel concurrenten.

Starten

Toestel booten
Seconden (minder is beter)
BlackBerry Torch (BB 6)
*
2,38 / 79,22
HTC Desire HD (Android 2.2)
*
5,76 / 52,34
LG Optimus 7 (WP7)
*****
24,78
Nokia N8 (Symbian^3)
******
27,36
SE Xperia X10 (Android 1.6)
******
28,11
HTC 7 Trophy
******
29,11
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
*******
34,89
Dell Streak (Android 1.6)
********
40,21
HTC Desire (Android 2.1)
**********
45,32
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
**********
47,43

De Desire HD is de eerste HTC én de eerste Android-telefoon met hibernate-functie. Net zoals op de desktop worden gegevens van het systeem in een swap-bestand gezet, dat weer wordt aangeroepen om het toestel te starten. BlackBerry's gebruiken dit systeem al langer. Als je de accu eruithaalt, duurt het starten aanmerkelijk langer.

De Desire HD is binnen zes seconden weer klaar voor gebruik en dat mag een prestatie heten; de meeste Android-telefoons doen daar minstens vijf keer zo lang over. Het werkt in de praktijk ook prettiger, vooral voor mensen die veel in het vliegtuig zitten en daar hun toestel uitzetten.

Concurrentie

HTC's met Android

HTC Desire ZDe Desire HD is natuurlijk niet het enige toestel dat HTC met Android heeft uitgerust. Een andere is de Desire Z, waarvan Tweakers.net ook een uitgebreide review zal publiceren. De Desire Z heeft een minder groot scherm en een minder krachtige processor dan de Desire HD. Daar staat tegenover dat de Z een uitschuifbaar toetsenbord heeft en dus beter geschikt is voor mensen die veel e-mailen en sms'en op hun smartphone.

Daarnaast zijn de eerdere toestellen van HTC ook nog altijd in de winkel te vinden. De 'originele' Desire heeft net als de Desire Z een 3,7"-scherm. De hardwarespecificaties kunnen zich nog altijd meten met de concurrentie, dankzij de eerste generatie Snapdragon-cpu en 576MB werkgeheugen. Daarnaast zijn de Legend en Wildfire nog te koop. De Wildfire is daarvan het goedkoopste model, met verouderde specificaties en een lagere prijs, van slechts 200 euro.

Android-toestellen met grote schermen

Sony Ericsson Xperia X10De Desire HD is bijna de smartphone met het grootste scherm. De Dell Streak - je kan het zien als grote smartphone of kleine tablet - heeft een 5"-scherm en past desondanks nog in veel broekzakken. Nadeel zijn wel de relatief oude versie van Android en de onhandige afmetingen om mee te bellen.

Er zijn ook toestellen met een iets kleiner scherm dan de Desire HD. Wie dat wil, heeft de keuze uit de Samsung Galaxy S en de Sony Ericsson Xperia X10. De specificaties van de Galaxy S zijn iets beter en het toestel is iets tweakbaarder dan de X10. De X10 heeft dan weer ingebouwde ondersteuning voor Hyves via de Sony Ericsson-app Timescape.

Beide toestellen hebben een 4"-scherm. Dat van de X10 is net als dat van de Streak een tft-lcd, terwijl de Galaxy S een Super Amoled-scherm heeft. Beide hebben net als de Streak een resolutie van 800x480 beeldpunten. De Galaxy S draait op Android 2.1 en krijgt een update naar 2.2; de X10 zit nu nog op 1.6 en krijgt binnenkort een update naar versie 2.1.

Ik wil een toestel met groot scherm

Dell StreakWie niet aan Android hecht, heeft meer keuze. De HTC HD2 is al bijna een jaar oud, maar zal voorlopig het meest indrukwekkende toestel met Windows Mobile 6.5 blijven. De ondersteuning bij Windows Mobile is bij Microsoft, fabrikanten en ontwikkelaars wel zo goed als verdwenen, waardoor dit toestel geen voor de hand liggende keuze meer is. Wel draaien veel tweakers Android op hun HD2 via een port die is gemaakt door hobbyisten: volgens alle berichten werkt dat prima.

Mocht je hem nog kunnen vinden, dan is ook de LG BL40 NewChocolate nog een optie. Deze telefoon is geen echte smartphone en heeft een ongebruikelijke 21:9-schermverhouding. Het scherm is mooi, maar je zult het vermoedelijk moeten doen met de applicaties die LG meelevert. Apps voor die resolutie vinden is geen gemakkelijke opgave.

Daarnaast zijn er nog enkele oudjes met een groot scherm te koop, zoals de HTC Advantage en de Nokia N810. Vanwege de verouderde software zijn die echter niet voor veel mensen aan te raden.

Wat kan ik verder krijgen voor die prijs?

Apple iPhone 4De Desire HD kost momenteel in de Pricewatch rond 500 euro. Er zijn maar weinig toestellen duurder, waaronder de diverse iPhones. De iPhone 3GS kost los in België rond 550 euro, voor de iPhone 4 moet je zelfs meer dan 600 euro neertellen.

Verder heb je voor die prijs de keuze uit alle toestellen, zoals een BlackBerry Storm 2. Ooit was ook de Nokia N900 zo duur, maar die kost inmiddels rond 400 euro.

Gallery

Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Schermvergelijking HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Retailexemplaar HTC Desire HD Retailexemplaar HTC Desire HD Retailexemplaar HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Foto gemaakt met HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD HTC Desire HD Desire HD-rom op HD2 Desire HD-rom op HD2 HTC Desire HD float HTC Desire HD Zwart Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD Screenshot HTC Desire HD

Conclusie: ongekroonde koning

De Desire HD is het toestel waarop veel tweakers lang hebben gewacht: een nieuwe Android-versie, een verbeterde versie van de HTC-interface Sense en een groot scherm, met een diameter van 4,3". Als aanvullingen heeft HTC gekozen voor dlna en een 8-megapixelcamera met dual led-flits.

Hoewel er veel aandacht uitging naar een issue met de nabijheidssensor, kwamen we tijdens de reviewperiode een veel zorgwekkender issue tegen; de behuizing lijkt niet helemaal goed om het toestel te passen, waardoor sommige elementen scheef lijken te zitten. Het is te hopen dat HTC goed omgaat met klanten die net als Tweakers.net een dergelijk exemplaar ontvingen.

Dat buiten beschouwing gelaten is de Desire HD een mooi stuk hardware, dat uitstekende prestaties combineert met een uitgebreide featureset en een mooie interface met veel opties. Daarnaast draait het op een populair besturingssysteem, waarvoor veel applicaties uitkomen. Het toestel werkt bovendien fijn en snel. Dat alles maakt de Desire HD, samen met de Galaxy S, de ongekroonde koning onder de Android-smartphones.

HTC Desire HDPluspunten:
+ Groot scherm
+ Snel
+ Mooie interface

Minpunten:
- Issues met behuizing mogelijk
- Aan-uitknop werkt lastig
- Wiebelt op tafel door cameramodule

Reacties (187)

187
184
75
7
0
85
Wijzig sortering
Met alle respect, maar de minpunten zijn niet herkenbaar bij mijn toestel.

Ik begrijp dat mijn reactie als bezitter van dit apparaat gekleurd overkomt, maar ik probeer het zo objectief mogelijk te benaderen. Ik heb daarnaast ervaring met de iPhone 4 en Galaxy S.

Het lijkt erop dat het een kwestie van geluk is, althans wees kritisch bij de aanschaf, kijk in het doosje zonder het toestel daadwerkelijk aan te zetten zodat je in aanmerking komt voor een 7DC.

Minpunt dat ik kan noemen:
- Simkaart/batterij plaatsen is lastig. Dit is inderdaad af te leiden uit de behuizing die zich niet makkelijk laat verwijderen. Het is echt even lastig om het toestel goed te openen.

Minpunten die bij mij niet aanwezig zijn:
- Spleten/scheve afwerking. Slijtage van coating. Absoluut NIET aanwezig.

Aan en uit knop lastig te bedienen:
- Simpelweg niet waar.

Kortom: als ik de review met bijgaande foto's zo lees, dan lijkt het me inderdaad geen goed afgewerkt exemplaar dat de Tweakers redactie heeft ontvangen. Ook zijn er geruchten met de proximity sensor.

Ik wil toch even tegengas bieden door te noemen dat deze vermeende problemen niet bij alle toestellen aanwezig zijn. Ik kan geen cijfers noemen en het feit dat deze issues bestaan is een kwalijke zaak, maar wees kritisch bij de aanschaf van dit toestel, vraag de verkoper om het te laten zien zodat je de afwerking na kan gaan, maar laat je vooral niet terugschrikken! Dit is een ontzettend fijn apparaat.

Dit toestel biedt:
- De luxe uitstraling van de iPhone 4.
- Snelheid die ongeëvenaard is.
- Android 2.2.
- Sense interface.

Probeer het zelf. Oordeel zelf.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @JohnGalt30 oktober 2010 10:45
Ik raad altijd iedereen aan om toestellen zelf te proberen. Zeker met grote toestellen als deze. Je vindt het fijn of niet. Maar als het kan: probeer hem uit, hou hem in je hand, steek hem in je zak, speel er even mee, want het scheelt soms spijt na aankoop (want er zijn niet voor niets zoveel toestellen op de markt: one size doesn't fit all ;))

Zoals ik ook zei in de review: we konden die zaken ook niet geloven en HTC heeft daarop een tweede exemplaar opgestuurd - eentje die wel in de winkel was gekomen. Dezelfde minpunten hebben we daarop ook ervaren. Ik weet serieus niet of deze issues met alle toestellen zich voordoen (maar kennelijk niet), maar het was eveneens geen geisoleerd geval: het waren twee verschillende batches.

Daarom heb ik deze punten aangedragen in de review, met reactie van HTC erbij. Voor de rest kan ik het alleen maar met je eens zijn: haal het toestel in de winkel als mogelijk eerst uit de doos en ga het bekijken. Voorkomen is altijd beter dan genezen :)
Twee weken terug werd de Nokia N8 geroemd om zijn goede camera in de review.
De nieuwe Nokia maakt meer dan redelijke plaatjes. Voor dagelijks gebruik kan hij voor sommige mensen absoluut een goedkope compactcamera vervangen.
En ook het fotograferen in het donker.

Hoe verhoud de HTC zich op camera gebied ten opzichte vande N8?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Maar dat zal meer aan de lens liggen dan aan de megapixels denk ik (3,2 megapixel zou ik al voldoende vinden eigenlijk met een goede lens, ik heb nog een oude Ixus die daar prima foto's mee maakt. Mijn huidige HTC heeft ook 3,2 megapixels maar een plastic lens die langzaam oxideert waardoor foto's steeds vager en waziger worden :p )
De lens, maar vooral ook de sensor, denk dat je daar meer verschil in zult vinden nog dan in de lens. In ieder geval in eerste instantie, voordat je lens oxideert dus :P.
Anyway, ik denk dat je er veilig van uit kunt gaan dat de N8 gehakt maakt van de Desire HD op camera vlak...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 juli 2024 06:19]

Dat ben ik helemaal met je eens, en ook met finraziel. Meer (megapixels) is niet altijd beter. Enkel handig voor verkooppraatjes :z . Met 3,2 Mp kun je prima een foto op A4 afdrukken, en voor op het scherm al is die 3,2 Mp helemaal niet nodig. Een goede lens en sensor is ook belangrijker.
Plastic kan niet oxideren! ;) Op telefoons is juist het objectief (lensje) belangrijk en de sensor meestal wel op orde. Al die >3 MP sensors in telefoons is eigenlijk een beetje onzin, met die 4mm lichtdoorlaat..
Dit is geen vergelijking. De camera's in de HTC's zitten erop om het erop te hebben. Er wordt nooit serieus werk van gemaakt (relatief dan). Dat is bij de N8 wel het geval. die daarbij ook nog een xenon flash heeft.
Kortom als je een camera belangrijk vind, is geen enkele htc interessant. De N8 eventueel wel.
Anoniem: 80466 30 oktober 2010 09:31
Vreemd dat de oude HD2 met WM 6.x als concurrent voor dit toestel genoemd wordt en niet de nieuwe HD7 met Windows Phone 7. Deze HD7 heeft dezelfde GPU en scherm alsde Desire HD en redelijk vergelijkbaar in prijs. €519

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 24 juli 2024 06:19]

De HD7 is door HTC niet *officieel* in Nederland uitgebracht, en dus alleen via grijze import beschikbaar. Vandaar :)

En ter info: de HD7 heeft een Qualcomm QSD8250 met Adreno 200-gpu (dus hetzelfde als de HD2), waar de Desire HD een MSM8255 met Adreno 205-gpu heeft. Hoewel de typenummers niet veel schelen, scheelt het een boel in grafische kracht ;)
Een billijke reden, maar je weet ook dat performance = hardware + driver software.
Bovendien heeft Windows Phone 7 ook grafische DirectX 9 ondersteuning naar de GPU wat andere telefoons natuurlijk niet hebben
Windows Phone 7 is geoptimaliseerd voor één soort processor. Daardoor hebben WP7 toestellen een groot voordeel ten opzichte van Android, ze reageren allemaal even snel en worden sneller geüpdate.

Daardoor kunnen sommige Android toestellen wel snellere processoren hebben maar zijn de processoren nog niet geoptimaliseerd en dus niet zo snappy als het uiteindelijk zou moeten. En met het huidige updateproces van Android krijg je altijd de updates maanden later van HTC/Samsung of helemaal niet meer.

Je hebt Open GL en DicectX. Voordeel van Direct X is dat het erg geoptimaliseerd is voor één gpu. Open GL meerdere meerdere variërende chipsets.

Android: Fragmentatie in Software, Fragmentatie in chipsets en drivers, Fragmentatie in Snappiness. Daarom zijn de interfaces en browsers van iPhone en wp7 zo botersnel en smooth in gebruik.

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 24 juli 2024 06:19]

Je brengt het nu alsof WP7 deze problemen niet zal hebben. Voorheen deed MS helemaal geen phone-os updates, de vraag is of ze dit nu wel gaan doen. Tevens is DirectX niet geoptimaliseerd voor 1 CPU en daarom sneller, als dat zo zou zijn zou ATI of Nvidia heel erg boos worden. De meeste phone GPUs hebben zelfs expliciet OpenGL ondersteuningn en is DirectX een wrapper over de OpenGL support heen.

Fragmentatie van Android is voor Symbian/Nokia ook nooit een probleem geweest. Ik hoor mensen ook niet klagen dat hun desktop gefragmenteerd is (tenzij men alle meuk installeert die je tegenkomt).

Ik snap je verhaal dus nauwelijks en zeker door het ontbreken van enige onderbouwing ben ik bang dat niemand er kaas van kan maken.
Anoniem: 247804 @Hyperik31 oktober 2010 02:57
Daardoor kunnen sommige Android toestellen wel snellere processoren hebben maar zijn de processoren nog niet geoptimaliseerd..
..die snap ik niet....is het niet zo dat het OS geoptimaliseerd tov een CPU moet worden ipv dat je de hardware op de software gaat aanpassen?
Android: Fragmentatie in Software, Fragmentatie in chipsets en drivers, Fragmentatie in Snappiness. Daarom zijn de interfaces en browsers van iPhone en wp7 zo botersnel en smooth in gebruik.
Android loopt toch echt aan kop met de snelste browse-ervaring (zie benchmarks en dan vooral de SGS met dezelfde CPU als de iPhone), smoothness valt nog wat aan te doen inderdaad (hoewel het hier toch 90% van de tijd lekker smooth gaat)...

Maar als we een lange pagina nemen dan schok ik liever in 1 seconden tot de onderkant dan smooth in 2 seconden ;) Ieder ze ding natuurlijk! Daarbij heb ik op Android nog nooit een schaakbord gezien itt tot een andere telefoon welke altijd als voorbeeld genomen wordt...
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Anoniem: 61430 oktober 2010 10:39
Absoluut :)
Dit is toch Tweakers.net, niet 'mediamarkt.nl' ofzo. Dan mogen ze best wat verder kijken dan hun neus lang is.

Maargoed ik heb deze van de week even gebruikt, hij is heel mooi, werkt heel soepel enz, maar ik moet wel zeggen, hij is wel erg groot, omdat ik zelf nog zit te wachten wat WP7 nu allemaal gaat doen koop ik verlopig toch nog niets (moet in februari weer verlengen), maar of ik dan wel voor een 4.3 inch ga weet ik niet, ik vond hem toch niet helemaal prettig aanvoelen. Misschien is het gewoon wennen hoor, ik gebruik nu een Xperia X1, die is veel dikker maar ook veel smaller.
Klinkt (op dat behuizing-issue na) als een geweldige telefoon! Had ook niet gedacht dat ie op qua gpu met de Galaxy S kon concurreren?! :9
Beetje jammer dat ik nog anderhalf jaar aan mijn Legend vast zit, met al die telefoons die nu weer uitkomen begint het toch wel te kriebelen! :)
De galaxy S loopt ook nog redelijk voor op de HD:

http://images.anandtech.c...g2_100610192355/25002.png
De desire HD draait op dezelfde GPU als de G2.
Dat behuizing-issue vind ik gewoon triest voor een grote producent als HTC. Voor zo'n bedrag hoop je toch een telefoon te krijgen die solide in elkaar zit met netjes alles recht en zonder spleten overal. Ook dat coating probleem heb ik op mijn Desire en daar is dus nog steeds niks aan gedaan. De foto's uit het toestel worden daardoor mega wazig waardoor je eigenlijk alleen nog foto's kunt maken met de achterkant verwijderd. Dat kan bij de DHD volgens mij niet. Voor de rest is het een fantastisch toestel en ik heb er heel lang over gedacht een te halen, maar dit is de druppel.

Maareh, heb ik over het proximity probleem heen gelezen, of had tweakers daar geen last van?
Anoniem: 288924 @zonoskar30 oktober 2010 18:24
Op de foto;s is de afwerking, zoals de inpassing van de connector, een beetje shabby. Maar je moet er natuurlijk 1 in je handen hebben om dat te vast te stellen.
Dat klopt ook gewoon niet. De SGS presteert lager in de floating point benchmark omdat de GPU niet in gelijke mate in de CPU geintergreerd is als bij de qualcomms. Als de FPU test fatsoenlijk gebruik zou maken van de dedicated GPU van de SGS zou deze alsnog een stukje hoger staan in preformance dan de DHD. Het zelfde geld ook voor Linpack waar de SGS onder froyo ook niet de megaboost krijgt, die bvb de N1 wel had. Dat ligt gewoon daaraan dat de GPU niet gebruikt wordt door deze benches terwijl die van de snapdragon wel gebruikt wordt.
Anoniem: 351360 17 december 2010 21:30
Het is echt een super mobieltje.
Ik heb hem nu 2weekjes en het eenigste wat een beet je jammer is is dat inderdaad de accu snel leeg is maar dat ook alleen bij fulltime gebruik en dat is bij dus ook het geval.

Ik heb nog wel een klein probleempje alleen weet ik niet of dat aan de sdkaart ligt kwa geheugen of aan me gebruik of dat iemand anders ook dat probleem heeft.

Het is namelijk zo dat hij af en toe een beetje happert en dat vast loopt ik hoop niet dat het aan de gsm zelf ligt.

Ik hoop dat iemand mij hier antwoord op kan geven en of iemand miss weet wanneer er een update uitkomt.

Gr sebas
Je moet je applicaties installeren op je sd kaart die je het minst gebruikt. Applicaties die je het meest gebruikt laten staan op je telefoon geheugen zodat het sneller opgestart word en niet vaak vastloopt. sluit ook je applicaties af met een applicatiekiller.(Task killer)
Hmm, blij dat ik de review heb gelezen. Ben echt van plan het toestel aan te schaffen, maar als ik kijk naar de problemen met de behuizing baart me dit wel wat zorgen.
Ik heb de HD nu ook een kleine week en kan geen van de issues met de behuizing bevestigen. Bij mij sluit alles strak aan.

En ook geen 'proximity' issues hier...
Tip dus: Check je exemplaar in de winkel goed ;) maak een checklist haha
Ik heb mijn DHD nu 4,5 dag en ik heb én geen last van een niet aansluitende behuizing en geen last van loslatende coating rond de camera. Dus het komt (nog?) niet bij iedere DHD voor.
Ik heb mijn DHD nu bijna 2 weken en kan ook geen problemen met de behuizing, proximity of coating bevestigen. Wel zit de camera niet helemaal recht achter de lens, al is dit niet te zien aan gemaakte foto's. Het enige 'probleem' dat ik had is dat ik binnen 1.5 week aan de datalimiet zat.

Off topic
Over de coating maak ik me sowieso geen zorgen. Zagg heeft nu full-body covers voor de DHD welke geweldig zijn. Had het ook op mijn Touch HD en die ziet er na 2 jaar dagelijks gebruik nog echt helemaal nieuw uit.

[Reactie gewijzigd door DriftwoodSan op 24 juli 2024 06:19]

Donderdag aangeschaft, maandag een bericht dat ik 90% van de data al verbruikt had.
Na online check en via de gebelde computer afhandelijk de gegevens opgevraagd. Daar bij beide teruggekregen dat ik pas 50 mb (van 1gb) had verbruikt.
Dus baseer je niet alleen op je sms blox (als je Vodafone gebruiker bent).

Ook ik ondervind trouwens geen van de genoemde problemen met de bouwkwaliteit.
Misschien, gezien de reacties, toch slechts een probleem bij de 1e batch of review versies.
Batterij bij intensief gebruik is wel een nadeel (1 dag) als je em 's nachts vergeet in de lader te stoppen.

Verder zeer tevreden, werkt als een malle.
Het overzetten van contactpersonen van een ander toestel (hiervoor Touch HD) zo gepiept via bluetooth.
Typen is even wennen, maar na calibratie en een dag in gebruik maak je ook bijna geen "fouten" meer.
Heb ook zo'n smsje gehad. Vorige maand (Touch HD) maar 250mb verbruikt en volgens mijn Data widget deze maand nog maar 15 mb. Ben blij te zien dat ik niet de enige ben. Schrok in eerste instantie, ik ga er toch een beetje vanuit dat 1Gb per maand genoeg moet zijn voor redelijk intensief gebruik. Al ga ik geen spotify over HSDPA gebruiken ;-)
Heb het toestel nu een week of 2. Alle klepjes sluiten netjes aan en hij zit nog strak in de lak. De klepjes zijn wel erg lastig te verwijderen, ik was bang dat ik hem zou slopen. Maar als je her voorzichtig doet is er niets aan de hand.

Ik kan me voorstellen dat bij onvoorzichtig verwijderen van de klepjes de boel een beetje uit het lood gaat. Ik heb al een verhaal op XDA gelezen van iemand die het sim/sd klepje bij het afschuiven met 2 duimen in 2-en heeft gevouwen... En zo lastig gaat het inderdaad. Maar na plaatsen sim en sd plus verwijderen plastic uit batterij compartiment hoef je er eigenlijk niet meer te zijn dus zie ik dit niet als een nadeel.

Wel een nadeel vind ik de micro-usb connector. ExtUSB gleed veel makkelijker in zijn gaatje op mijn Touch HD. Maarja, 't is nou eenmaal de standaard geworden en dat is zeker een voordeel.
Zeer nette review! Wel boeiend dat onderaan pagina 8 bij android-versie '3.0' staat. Het lijkt toch echt een screenshot?
Vreemd ja. zeker aangezien overal de ronde gaat over Gingerbread 2.3 en/of 3.0.1
Heeft Tweakers.net hier een primeurtje?
Hou je muis er eens boven...
Bij mijn "Touch HD(Blackstone)" kreeg ik een mooi hoesje erbij(in doos). Is dat bij deze ook het geval? of moet ik die weer apart erbij kopen?

Wel een beetje jammer dat ze het wel voor mekaar krijgen een super telefoon op de markt te zetten met allerlei hightech gadgets erop maar vervolgens het niet voor mekaar krijgen dat alles(de klepjes etc) netjes op elkaar aansluit. Ik bedoel als Tweakers het meteen opvalt bij een review door wat voor keuring gaat die phone heen dan? niet zo slim van ze, je moet er natuurlijk voor zorgen dat er zo min mogelijk op de telefoon is aan te merken.

als ik die Peter Chou en z'n matties was dan zou ik:
- zorgen dat alles perfect op elkaar aansluit.
- op z'n minst een 1500mAh accu erin.

maarja voor zo'n top telefoon wil ik wel een oogje dichtknijpen.
Die aansluiting ben ik het mee eens maar die batterij is gewoon echt het probleem van een grotere batterij word dikker en dan krijg je een dikkere telefoon en dat willen ze niet.
Als er een 4000mAh accu is die in het formaat van de huidige accu past hadden ze die er al lang in gestopt.
Ja haha, ik wou mijn galaxy S eigenlijk weg doen voor deze telefoon. HTC sense is gewoon super vergeleken met de software van Samsung.
Vooral die htcsense.com service.. Geweldig!!
Daarnaast geen last van die trage RFS van samsung.. (verpest beetje de snelheid)

Maarja, de batterij en LCD doen het hem.. Ik ben verwend met die Super Amoled. Als ik dan kijk naar een gewone LCD.. dan krijg je zo'n gevoel dat ik achteruit ga ofzo..
En de batterij vind ik gewoon een beetje aan de kleine kant. Had echt minimaal 1500 mAh in moeten zitten.
Vooral als je de display groter maakt. Een snellere CPU in stopt... Zou je verwachten dat de accu capaciteit ook mee zou groeien??

De HTC hero had zelfs 1350 mAh.....
Haha ik heb hetzelfde probleem, ik wil een nieuwe telefoon (niet omdat me SGS het niet goed doet), maar ik kan niet kiezen want er is er geen 1 die een SAMOLED scherm heeft, wat ik toch echt wil hebben, echte kleuren of niet het is gewoon zo veel mooier dan die fletse troep (lekker overdreven)...

Als er nou een SGS Pro uit gekomen was ofso was wel heel vet geweest! Nu wordt het waarschijnlijk iets bij me abbo wat ik meteen weer verkoop omdat ik het toch niet hoef :) Ben ik wel weer lekker goedkoop uit want daarmee is me abbo meestal maar gem. 10/15 euro per maand voor genoeg minuten/smsjes en onb. internet :) Maar is me behoefte aan een nieuw toestel helaas nog niet mee weggenomen!
Dat is pas een mooie revieuw! heeft me echt overgehaald om voor de HD te gaan ipv. de BB torch! toch vraag ik me af, kan je er wel een betere batterij erin zetten als deze beschikbaar is?
Op eBay gaat een 1500 mah batterij voor de DHD de rondte, maar bij mijn weten zijn er nog geen mensen hier die hem daadwerklijk binnengekregen en getest hebben.
Anoniem: 318025 @Sagaris30 oktober 2010 12:08
Ja hou het accessoires topic in de gaten, over een week of twee zullen de eerste mensen die batterij wel hebben.
Anoniem: 145867 @Sagaris30 oktober 2010 18:28
Dat kan ook een 1200mAh zijn met een andere sticker erop van 1500...
Net zoals geheugen kaartjes van 32GB die eigenlijk maar 4GB zijn etc..

Maar had inderdaad in deze telefoon een grotere batterij verwacht. Waarom? Omdat je wel een groot scherm pakt. En dat is juist de grootste energie gebruiker.
De batterij capaciteit moet dus lineair meegroeien met de oppervlakte van je scherm.
Dit heeft HTC bij dit model niet gedaan...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 24 juli 2024 06:19]

Heb hem ook besteld, voor die €5 kan het in ieder geval proberen. Als het een 1200mAh batterij blijkt oid, heb ik een mooie reserve. Drink ik 2 biertjes minder vanavond en heb ik het er ook uit. ;)
Ja maar voor de prijs maakt dat weinig uit en zo'n batterij zou ik puur als reserve gebruiken.
Anoniem: 356716 30 oktober 2010 16:50
hier ook geen slecht sluitwerk, schitterend apparaat, 100x beter dan mn oude x10i
haha 1000x beter dan mijn oude omnia met wm 6.1 :)

heb overigens ook geen slecht sluitwerk zoals op de foto's in deze review. Zo slecht heb ik ze nog niet gezien. Na 2 weken gebruik trouwens ook (nog) geen last van beschadigingen aan de behuizing.

Aan uit knop is trouwens ook geen probleem. De bovenkant is iets schuin, waardoor je met je vinger voorlangs op de aan uit knop moet drukken. Zo werkt het heel gemakkelijk. Vindt het ook wel lekker dat hij bijna in de behuizing zit, zo gaat hij een stuk minder makkelijk aan als je hem in je zak hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.