Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De LG DP1W: een mediagenieke speler

17-08-2010 • 09:00

87

Multipage-opmaak

Inleiding

Veel mediaspelers hebben hetzelfde weinig inspirerende design: een zwart doosje met een harddisk. LG heeft met zijn nieuwe DP1W geprobeerd om daar verandering in te brengen. De mediaspeler heeft een opvallend ontwerp en is geschikt om naast de televisie te worden geplaatst.

Het inbouwen van een harddisk is niet aan de orde: de mediaspeler van LG is een pure streamer. Het apparaat beschikt echter wel over 802.11n-wifi, waardoor de speler in theorie over voldoende bandbreedte beschikt om draadloos hd-bestanden af te spelen. Tweakers.net bekeek hoe de DP1W in de praktijk presteert.

LG DP1W

Specificaties

Merk en type
Merk LG
Type DP1W
Afspeelmogelijkheden
Videocontainers

dat, mpg, mpeg, avi, vob, ts, mov, xvid, mp4, mkv, m2t, m2ts, wmv, asf, iso, m1v, m2v, dvr-ms (Unprotected), flv, m1s, m2p, ifo, tp, trp, m4t, mts

Videocodecs

mpeg 1 / 2 / 4, divx 3 / 4 / 5 / 6, xvid, vc1 (wmv9), mjpeg (sd), h.264, avc

Ondertitelformaten srt, sub, smi, ssa, ass, vobsub, pgs
Audioformaten

dolby digital / dts : 2 ch (down-mix), 5.1 ch (pass-through), pcm, lpcm, adpcm, bdlpcm, aac, wma, wma pro, mpeg-1 layer 1 / 2/ 3, mpeg-2 layer 1 / 2 / 3, mp3, wav, ogg, flac

Beeldformaten

gif, bmp, jpg, jpeg, png, tif, tiff

Output-resoluties tot en met 1080p
Features
Netwerkprotocollen upnp, dlna, smb, nfs
Firmware-updates handmatig
Aansluitingen
Video 1x hdmi 1.3a; 1x composite video
Audio 1x analoog rca, 1x s/pdif optisch
Data 2x usb 2.0 (host)
Netwerk 1x 100Mbps-ethernet, 802.11n-wifi
Afmetingen en gewicht
Lengte 263mm
Breedte 88mm (inclusief voet)
Hoogte 27mm
Gewicht 350g

De LG DP1W in close-up

LG heeft bij de DP1W gekozen voor een verticaal ontwerp en levert een plastic voetje mee waarop de speler geplaatst kan worden. Het is duidelijk dat LG er op rekent dat de eindgebruiker de DP1W vlak bij zijn televisie zal willen zetten.

Aan de bovenzijde van de behuizing, die overigens redelijk is afgewerkt maar toch wat goedkoop aanvoelt, zijn tiptoetsen te vinden waarmee de basisfuncties van de speler te bedienen zijn. Aan de rechterzijkant heeft LG twee usb 2.0-aansluitingen geplaatst. Deze zijn broodnodig omdat de DP1W geen interne opslag heeft. Aan de voorkant is verder alleen een led te vinden die aangeeft of het apparaatje al dan niet aanstaat.

Om de DP1W op een televisie aan te sluiten is uiteraard een hdmi-uitgang beschikbaar die aan de achterzijde te vinden is. Daar treffen we ook een mini-jack-aansluiting voor analoge audio en video aan. Via het meegeleverde verloopkabeltje kan een composite-verbinding met een tv worden gelegd. LG levert helaas geen hdmi-kabel mee. Ook is het jammer dat er geen component-aansluitingen beschikbaar zijn. Een scart-verloopje is wel in de doos te vinden.

LG DP1W LG DP1W LG DP1W

Aan de achterkant zijn verder nog een optische s/pdif-uitgang en een 100Mbps-ethernetaansluiting aanwezig. Het is echter de vraag hoeveel gebruikers de vaste ethernetaansluiting zullen gebruiken, omdat de ingebouwde wifi-adapter een van de selling points van de DP1W is. Veel mediaspelers in dit prijssegment missen een wifi-adapter of vereisen de aanschaf van een optionele usb-stick, waardoor bovendien een usb-ingang opgeofferd moet worden. Helaas ondersteunt de ingebouwde wifi-module alleen de 2,4GHz-band, die soms overbezet is. Ondersteuning voor de 5GHz-band zou welkom zijn geweest.

Op de afstandsbediening is weinig aan te merken: de toetsen zijn duidelijk gelabeld en logisch geplaatst. Ook voelen de knoppen prettig aan. Wie een LG-televisie heeft kan echter ook deze remote gebruiken, omdat de mediaspeler het LG-systeem Simplink ondersteunt.

In de handleiding, die als een pdf-document op een mini-cdtje te vinden is, valt op dat de fabrikant keurig de gebruikte Linux-software opsomt, wat volgens de GPL- en LGPL-licenties verplicht is. We hebben tot nu toe weinig fabrikanten gevonden die dit op een makkelijk vindbare plaats doen. Zoals vrijwel alle mediaspelers maakt de DP1W gebruik van een Linux-kernel in combinatie met pakketten als samba en ffmpeg.

Media afspelen 1/2

LG's mediaspeler start redelijk vlot op; na circa een halve minuut zien we het startscherm. De vormgeving van de menu's en de gekozen lettertypes komen overeen met de gui's van andere LG-apparatuur. Bovendien ziet de grafische interface er strakker uit dan die van een gemiddelde mediaspeler. Erg prettig is dat de Nederlandse vertaling goed verzorgd is, zonder opvallende taalfouten.

Wanneer we de menu-opties 'movie', 'pictures' of 'music' kiezen, valt op dat er alleen content is op te vragen die via de usb-aansluitingen wordt aangeboden, zoals externe harddisks en usb-sticks. We hadden hier graag ook de inhoud van netwerkshares bij gezien, maar LG heeft dat onder de knop 'home link' verstopt. Onder de knop 'netcast' zijn de webdiensten YouTube, AccuWeather en Picasa te vinden.

Het aanmelden op een draadloos netwerk verloopt probleemloos, al blijft het een vervelende klus om wpa-sleutels met een afstandsbediening in te voeren. Tijdens het afspelen van hd-materiaal hadden we voldoende bandbreedte op de wifi-verbinding. Een 802.11n-verbinding zal in de meeste gevallen snel genoeg zijn om schokvrij hd-films af te kunnen spelen, zolang de verbinding maar stabiel genoeg is. Het is alleen jammer dat de 5GHz-band niet wordt ondersteund.

Bij het afspelen van videocontent hadden we enkele keren problemen met het openen van dvd-images in iso-formaat. De speler weigerde in eerste instantie een testbestand te openen en crashte bij een tweede poging. Na een reset werkte het afspelen van iso's wel.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Een ander probleem dat een enkele keer voorkwam was dat we zeer korte onderbrekingen in de geluidsweergave bemerkten. Het audioprobleem was vrijwel niet te reproduceren en kwam ook maar sporadisch voor. We vermoeden dat de buffertijd iets te krap is voor de audiosporen en dit zou met een firmware-update opgelost kunnen worden - dat we in deze gevallen geen wifi maar ethernet gebruikten, versterkt dat vermoeden. De door ons gebruikte firmwareversie is overigens 1.02.

De menu's die tijdens het afspelen van video's kunnen worden opgevraagd, bieden voldoende functies. Zo kunnen de positie en de kleur van ondertitels worden aangepast en is een zoom-functie voorhanden. Ook het door een film 'spoelen' werkt vlotjes, terwijl de info-functie redelijk wat informatie over videobestanden geeft, zoals de gebruikte codecs en de bitrates.

De DP1W doet zijn werk aangenaam zuinig: het idle-verbruik schommelt rond de 6W, terwijl de energiemeter bij het afspelen van 1080p-video niet meer dan 8W aangeeft. In standby wordt slechts 0,6W verstookt en in de netwerk-standbystand is het verbruik 4,5W. In deze modus blijft de wifi- of vaste ethernet-verbinding in stand.

Media afspelen 2/2

Bijzonder prettig is dat de DP1W vrijwel alle hd-audioformaten kan downmixen naar een pcm-stereosignaal. Hierdoor is het niet nodig om een surroundversterker te gebruiken, al is dat natuurlijk wel mogelijk.

Bij de muziekmodus worden we aangenaam verrast door de aanwezigheid van een shuffle-functie. Slechts weinig concurrerende mediaspelers bieden deze voor de hand liggende functie. Het scherm is ook hier overzichtelijk ingedeeld; de speelduur en eventuele album art worden netjes weergegeven. Opvallend is verder dat de LG het ape-formaat probleemloos ondersteunt. Ook hierin neemt de speler een voorsprong op de vele concurrenten die voor lossless compressie alleen met flac-bestanden raad weten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De fotomodus is minder spectaculair, maar voldoet aan alle basisbehoeften. Via het menu kunnen plaatjes geroteerd worden en het formaat van grote fotobestanden wordt automatisch aangepast. Ook hier is een shuffle-functie beschikbaar en via een eenvoudig overlay-menu kan een achtergrondmuziekje gestart worden. Het inlezen van afbeeldingen gaat vrij vlot, maar het aanmaken van thumbnails verloopt traag. Bij gebrek aan een intern opslagmedium zou het prettig zijn als dat wat sneller werkte.

*Netcast

Onder de naam Netcast brengt LG applicaties uit om internetcontent op televisies te kunnen benaderen. Dit systeem wordt door de DP1W gebruikt om toegang tot YouTube, AccuWeather en Picasa te bieden. Om te beginnen: de AccuWeather-app is weinig verheffend en vooral toegesneden op de Amerikaanse markt.

De YouTube-client bevalt goed; de navigatie is eenvoudig en de menu's zijn helder vormgegeven. Bovendien kunnen we hd-versies van filmpjes opvragen - natuurlijk alleen als deze beschikbaar zijn. Verder zijn lijsten met populaire video's aanwezig en een geregistreerde YouTube-gebruiker kan met de client-software inloggen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Ook de Picasa-client steekt aardig in elkaar en biedt grofweg dezelfde functies die we eerder tegenkwamen bij Flickr-interfaces: een gebruiker kan zojuist geplaatste foto's openen of een lijst met populaire kiekjes opvragen. Bovendien kan de gebruiker ook hier inloggen, zodat het mogelijk is om fotoalbums van vrienden en bekenden te bekijken. Hierdoor wordt Googles fotodienst een stuk interessanter.

We missen wel de mogelijkheid om nieuwe applicaties aan Netcast toe te voegen. Momenteel kan alleen LG apps toevoegen, door een firmware-upgrade uit te brengen.

Conclusie

Met de DP1W brengt LG een interessante mediaspeler met een aparte vormgeving op de markt. Er is geen interne schijf aanwezig, maar de ondersteuning voor 802.11n-wifi maakt een hoop goed: wie een courante draadloze router heeft en geen kabels kan of wil trekken, kan meestal probleemloos hd-content op de beeldbuis afspelen. Ook YouTube-video's zijn met het Netcast-systeem goed te bekijken.

De speler kan prima uit de voeten met vrijwel alle audio- en videoformaten. Ook heeft LG een interface gebouwd die beter oogt dan de gui van menig andere mediaspeler. LG mag nog wel de nodige energie in de firmware steken, want het gebeurde ons enkele keren dat de speler crashte. Ook de korte onderbrekingen die af en toe in het geluid voorkwamen zijn niet zoals het hoort.

De DP1W zal naar verwachting in september op de markt komen en een prijskaartje krijgen van circa honderd euro. Daarmee zet LG een scherp geprijsde mediaspeler neer die de concurrentie met bijvoorbeeld de WD TV Live of PlayOn HD mini zonder meer aankan.

Reacties (87)

87
86
72
2
0
0
Wijzig sortering
Kan deze netwerk mediaspeler ook met losse subtitles overweg?
ja, ik had er tijdens mijn test geen problemen mee met de reguliere formaten. Zoals gezegd, het aanpassen van de layout van subs valt bij 'fixed' subs wat tegen. Officieel ondersteunt: srt, sub, smi, ssa, ass, vobsub, pgs.
ASS/SSA ondersteuning is voor zover ik weet bij geen enkele mediaspeler goed geregeld (zoals karaoke bij anime). Het is de reden dat ik maar voor een HTPC heb gekozen.

Kastjes zoals WD TV en Popcorn zeggen wel dat ze het ondersteunen, maar in de praktijk maken ze er een bende van zodra er meerdere subtitles tegelijk moeten worden vertoond (bijvoorbeeld boven en onder in beeld, of een uithangbord met overschrift). Op de fora van deze spelers kan je deze klacht ook terug vinden.

Overigens is dit voozal een Anime probleem omdat daar vaak ASS/SSA wordt gebruikt. Buiten anime zie ik het nooit voorbij komen

Ik ben dus heel erg benieuwd hoe deze speler dit afhandeld. Omdat het een Sigma chipje is verwacht ik eigenlijk dat hij het niet correct doet..
Ziet er leuk uit. Zeker door het stroomverbruik het overwegen waard. Graag zou ik net zoals met de PS3 2 geluidskanaal out willen hebben. 1 naar reciever, 1 naar tv. Mis eigenlijk of dit kan.
Want waarom zou dat nuttig zijn? Geluid via de receiver is toch voldoende, en geeft bovendien beter geluid (mits je geen goedkope sattelietspeakertjes heb staan).

Als dit rond of onder de €100 zit komt het denk ik wel in mijn woonkamer :) Tenzij er een mooi alternatief is.

[Reactie gewijzigd door harmageddon op 23 juli 2024 02:40]

Omdat ik niet altijd mijn reciever aan heb.
Splitter drtussen, klaar
Naar TV via HDMI, naar receiver via S/PDIF?
Handigste hoe ik het ervaar met m'n LG-tv en PS3 is de ps3 gewoon via HDMI de auto te laten versturen (pcm uit mijn hoofd) en de LG stuurt alle binnen komende signalen door via Optical-out naar mijn versterker.

Indien er een DTS/Dolby Digital of ander digitaal signaal is stuurt hij het direct door, en bij andere bronnen wordt er netjes een stereo signaal gestuurd.

zet ik echter de tv z'n geluid aan, dan is alles in stereo te beluisteren.

Verder heb ik in mijn LG TV ook een usb-host en mediaplayer die echt enorm goed presteerd al weet ik de specs niet zo snel 1080 beelden zijn geen probleem en ben nog geen formaat tegen gekomen dat niet ondersteund werdt (MKV verbaaste me nog het meest al is het maar een container)
Anoniem: 287880 17 augustus 2010 19:59
Misschien een rare vraag, maar voor wie is zoiets handig?
Een htpc snap ik. Maar waarvoor wordt een mediaplayer exact gebruikt?
Om (gedownloade) films/video/muziek/fotos af te kunnen spelen zonder ze eerst te branden op DVD.
Zag er zelf voorheen ook het nut niet van in (deed alles nog via DVD), heb voor de fun eens zo'n mediaplayer van 15 euro gekocht. Bagger ding qua functionaliteit, maar onderken nu het gemak ervan wel. In enkele minuten een DivX d/lén en meteen kijken op TV. Ethisch verantwoord is het niet, wel legaal (in NL) en makkelijk.
Dan denk ik dat een kabeltje tussen computer en TV toch zo'n factor xx goedkoper is ;)
Goed, als je computer echt heel ergens anders staat kan het een uitkomst zijn natuurlijk. Nou je het zegt, ik gebruik eigenlijk ook geen CD's en DVD's meer. Hooguit als mijn moeder me weer eens vraagt een of andere obscure folklorecd voor haar te kopieren :o
Voor het kijken van gedownloade films op de slaapkamer lijkt me dit een uitstekende speler! Temeer daar ik op de eerste etage geen router of switch heb staan en de PC op zolder staat.

Wifi-n is al aanwezig in huis, vormgeving kan er mee door (mijns inziens) en prijstechnisch is dit zeker aantrekkelijk.
Anoniem: 366908 17 augustus 2010 10:17
Een functie die ik wel vaak mis, is die van het ondersteunen van meerdere schijfstructuren. Nu is dat meestal NTFS of FAT32 maar nooit HFS+. Ik als macgebruiker moet dus telkens mijn content overpompen naar een andere HDD, of netwerkshares aanmaken. Ik lees in ieder geval bij de specs van deze media speler welke schijfformaten ondersteund worden.
Dat heb je nu eenmaal met een mac. Maar aangezien ze steeds populairder worden zal het niet zolang duren eer dat dat ook ondersteund wordt.
Deze is op linux gebaseerd neem ik aan dus hfs+ zou moeten werken (indien ze het niet opzettelijk verwijderd hebben), aangezien het op GPL is gebaseerd is het misschien ook wel mogelijk zelf in te bakken door de kernel te recompilen met hfs+ support.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 23 juli 2024 02:40]

Anoniem: 126606 17 augustus 2010 14:37
Volgens mij is het nog steeds te ingewikkeld voor de "Jan met de Pet:" gebruiker die snapt toch niets van firmware updates of heeft daar geen zin in.
Voor de gebruikers die wat meer in de techniek zitten is een mediaplayer / streamer weer net te beperkt.
Ik heb ook al veel te veel tijd gestoken in de configuratie van (in mijn geval) MediaPortal. Voor noodgevallen kan ik terugvallen naar XMBC of MediaCenter.
Ik zou persoonliljk de TV series plugin van MediaPortal niet willen missen. Gisteravond weer genoten van True Blood S03E9
Mijn MediaCenter PC is tevens game pc en is met alles erbij meer dan 20 X de prijs van een mediaplayer maar voor mij is dit het waard.
We zitten toch niet voor niets op tweakers?
Mijn C200 doet een firmware update vol automatisch on-line. Dus geen kennis voor nodig.

Alhoewel ik best een HTPC in elkaar kan sleutelen voldoende kennis heb van codes en alles er om heen, ben ik heel blij met een media-player die het gewoon meteen doet.
En natuurlijk is mijn vriendin er ook blij mee, want die snapt dit tenminste.

True Blood S03 ben ik nu aan het binnen sleuren van de newsgroepen!! Inderdaad erg fraai.
Je zegt het zelf al :
Ik heb ook al veel te veel tijd gestoken in de configuratie van (in mijn geval) MediaPortal

[Reactie gewijzigd door humbug op 23 juli 2024 02:40]

Kan ie met compressed headers in mkv bestanden omgaan? En zijn de ondertitels in hoogte, dikte en formaat te veranderen?

http://www.matroska.org/news/compressed-headers.html

Mn wd tv live geeft dan geen geluid, wat bij sommige nieuwe films niet prettig is :P (ookal zijn er workarounds, ik heb liever dat het meteen werkt).

[Reactie gewijzigd door SuperPaddo op 23 juli 2024 02:40]

Je kan natuurlijk ook gewoon een film downloaden die gewoon in 1 keer goed werkt. Dat een functie er is bij het encoden, wil niet zeggen dat je hem ook moet gebruiken. Zeker niet als veel players er problemen mee hebben....
Daar zeg je wat, over die ondertitels. Vaak bij anime komt het zelfs voor dat er een TrueType font als attachment in de Matroska zit, die dan moet dienen als ondertitel-font. Zou deze player dat ook snappen? :P
Het is een mooie speler, ik zie echter bij het eerste filmpje allerlei bewegings lijnen, nu weet ik niet of dat aan het converteren naar flv ligt of dat dit ook zo op beeld te zien was.
Als je goed kijkt hebben alle filmpjes dit. Ik denkt dat dit komt doordat de beelden interlaced zijn opgenomen en niet zijn gedeinterlaced.

[Reactie gewijzigd door robkorv op 23 juli 2024 02:40]

Klopt, ik had ruzie met de capture-software bovendien heeft deze speler analoog alleen composiet :( en geen component ... Dus composiet heb ik moeten afvangen. Hdmi uit is bij alle apparaten, incl. mediaspelers, hdcp-versleuteld en dat pakt onze capturekaart - een Blackmagic Intensity Pro - niet ... moeten we ook eens tweaken .... maar da's ook een analoge omweg afaik .. :-/

BTW, goede reminder: DEinterlace is still here ... we hebben ook nog 1080i op de kabel ... :'(

[Reactie gewijzigd door Dimitri R op 23 juli 2024 02:40]

Jammer dat er geen display op de voorkant zit. Als je het model echt zo maakt op plaatsing naast de TV dan moet dat wel meerwaarde hebben. Een mediaspeler die zonder TV ook te gebruiken is doordat er ook een display op zit om tracks te zoeken zou direct mijn Squeezebox kunnen vervangen!
Daar zit ik nu al jaren op te wachten: een mediaspeler die audio en video doet zonder dat ik m'n tv hoef aan te zetten om een plaatje te luisteren.
Gat in de markt... wat je wel zou kunnen doen is een HTPC nemen, en je squeezebox direkt in de ethernetaansluiting pluggen.
Die had je een tijdje terug van onder andere MSI. Dat was een kruising tussen een barebone en een 'stereoinstallatie' met een apart embedded besturingssysteem geloof ik, waardoor je dat ding zowel als computer als muziekspeler kon gebruiken.
Tevens hebben enkele moederborden van Asus een dergelijke functie gehad (ik weet het in ieder geval van de A7V880). Hoe het er tegenwoordig mee gesteld is, geen idee.
Is bekend welke chipset in deze speler zit? Is zo snel nergens te vinden.
Sigma 8652 500Mhz; beetje standaard-issue voor de gemiddelde player. ;)
Het had natuurlijk ook een erg populaire Realtek kunnen zijn.
Kan het zijn dat de stotterende geluidsweergave ligt aan het geintje van de MKV-header waarbij recentelijk wat wijzigingen zijn doorgevoerd waardoor het geluid non-indexed is?

Mogelijk kan Tweakers dit corrigeren door middel van tsmuxer o.i.d. en de test herhalen; helaas staat in het artikel niet exact uitgelegd bij welke type media de stotteringen optraden.
De popcorn hour heeft inderdaad ook problemen met de mkv header compression die onlangs ingevoerd is. Daar uit zich dat in geen beeld en wel geluid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.