Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De LG DP1W: een mediagenieke speler

Conclusie

Met de DP1W brengt LG een interessante mediaspeler met een aparte vormgeving op de markt. Er is geen interne schijf aanwezig, maar de ondersteuning voor 802.11n-wifi maakt een hoop goed: wie een courante draadloze router heeft en geen kabels kan of wil trekken, kan meestal probleemloos hd-content op de beeldbuis afspelen. Ook YouTube-video's zijn met het Netcast-systeem goed te bekijken.

De speler kan prima uit de voeten met vrijwel alle audio- en videoformaten. Ook heeft LG een interface gebouwd die beter oogt dan de gui van menig andere mediaspeler. LG mag nog wel de nodige energie in de firmware steken, want het gebeurde ons enkele keren dat de speler crashte. Ook de korte onderbrekingen die af en toe in het geluid voorkwamen zijn niet zoals het hoort.

De DP1W zal naar verwachting in september op de markt komen en een prijskaartje krijgen van circa honderd euro. Daarmee zet LG een scherp geprijsde mediaspeler neer die de concurrentie met bijvoorbeeld de WD TV Live of PlayOn HD mini zonder meer aankan.

Reacties (87)

Wijzig sortering
Kan deze netwerk mediaspeler ook met losse subtitles overweg?
ja, ik had er tijdens mijn test geen problemen mee met de reguliere formaten. Zoals gezegd, het aanpassen van de layout van subs valt bij 'fixed' subs wat tegen. Officieel ondersteunt: srt, sub, smi, ssa, ass, vobsub, pgs.
ASS/SSA ondersteuning is voor zover ik weet bij geen enkele mediaspeler goed geregeld (zoals karaoke bij anime). Het is de reden dat ik maar voor een HTPC heb gekozen.

Kastjes zoals WD TV en Popcorn zeggen wel dat ze het ondersteunen, maar in de praktijk maken ze er een bende van zodra er meerdere subtitles tegelijk moeten worden vertoond (bijvoorbeeld boven en onder in beeld, of een uithangbord met overschrift). Op de fora van deze spelers kan je deze klacht ook terug vinden.

Overigens is dit voozal een Anime probleem omdat daar vaak ASS/SSA wordt gebruikt. Buiten anime zie ik het nooit voorbij komen

Ik ben dus heel erg benieuwd hoe deze speler dit afhandeld. Omdat het een Sigma chipje is verwacht ik eigenlijk dat hij het niet correct doet..
Ziet er leuk uit. Zeker door het stroomverbruik het overwegen waard. Graag zou ik net zoals met de PS3 2 geluidskanaal out willen hebben. 1 naar reciever, 1 naar tv. Mis eigenlijk of dit kan.
Want waarom zou dat nuttig zijn? Geluid via de receiver is toch voldoende, en geeft bovendien beter geluid (mits je geen goedkope sattelietspeakertjes heb staan).

Als dit rond of onder de €100 zit komt het denk ik wel in mijn woonkamer :) Tenzij er een mooi alternatief is.

[Reactie gewijzigd door harmageddon op 17 augustus 2010 09:39]

Omdat ik niet altijd mijn reciever aan heb.
Splitter drtussen, klaar
Naar TV via HDMI, naar receiver via S/PDIF?
Handigste hoe ik het ervaar met m'n LG-tv en PS3 is de ps3 gewoon via HDMI de auto te laten versturen (pcm uit mijn hoofd) en de LG stuurt alle binnen komende signalen door via Optical-out naar mijn versterker.

Indien er een DTS/Dolby Digital of ander digitaal signaal is stuurt hij het direct door, en bij andere bronnen wordt er netjes een stereo signaal gestuurd.

zet ik echter de tv z'n geluid aan, dan is alles in stereo te beluisteren.

Verder heb ik in mijn LG TV ook een usb-host en mediaplayer die echt enorm goed presteerd al weet ik de specs niet zo snel 1080 beelden zijn geen probleem en ben nog geen formaat tegen gekomen dat niet ondersteund werdt (MKV verbaaste me nog het meest al is het maar een container)
Anoniem: 287880
17 augustus 2010 19:59
Misschien een rare vraag, maar voor wie is zoiets handig?
Een htpc snap ik. Maar waarvoor wordt een mediaplayer exact gebruikt?
Om (gedownloade) films/video/muziek/fotos af te kunnen spelen zonder ze eerst te branden op DVD.
Zag er zelf voorheen ook het nut niet van in (deed alles nog via DVD), heb voor de fun eens zo'n mediaplayer van 15 euro gekocht. Bagger ding qua functionaliteit, maar onderken nu het gemak ervan wel. In enkele minuten een DivX d/lén en meteen kijken op TV. Ethisch verantwoord is het niet, wel legaal (in NL) en makkelijk.
Dan denk ik dat een kabeltje tussen computer en TV toch zo'n factor xx goedkoper is ;)
Goed, als je computer echt heel ergens anders staat kan het een uitkomst zijn natuurlijk. Nou je het zegt, ik gebruik eigenlijk ook geen CD's en DVD's meer. Hooguit als mijn moeder me weer eens vraagt een of andere obscure folklorecd voor haar te kopieren :o
Voor het kijken van gedownloade films op de slaapkamer lijkt me dit een uitstekende speler! Temeer daar ik op de eerste etage geen router of switch heb staan en de PC op zolder staat.

Wifi-n is al aanwezig in huis, vormgeving kan er mee door (mijns inziens) en prijstechnisch is dit zeker aantrekkelijk.
Anoniem: 366908
17 augustus 2010 10:17
Een functie die ik wel vaak mis, is die van het ondersteunen van meerdere schijfstructuren. Nu is dat meestal NTFS of FAT32 maar nooit HFS+. Ik als macgebruiker moet dus telkens mijn content overpompen naar een andere HDD, of netwerkshares aanmaken. Ik lees in ieder geval bij de specs van deze media speler welke schijfformaten ondersteund worden.
Dat heb je nu eenmaal met een mac. Maar aangezien ze steeds populairder worden zal het niet zolang duren eer dat dat ook ondersteund wordt.
Deze is op linux gebaseerd neem ik aan dus hfs+ zou moeten werken (indien ze het niet opzettelijk verwijderd hebben), aangezien het op GPL is gebaseerd is het misschien ook wel mogelijk zelf in te bakken door de kernel te recompilen met hfs+ support.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 17 augustus 2010 15:56]

Anoniem: 126606
17 augustus 2010 14:37
Volgens mij is het nog steeds te ingewikkeld voor de "Jan met de Pet:" gebruiker die snapt toch niets van firmware updates of heeft daar geen zin in.
Voor de gebruikers die wat meer in de techniek zitten is een mediaplayer / streamer weer net te beperkt.
Ik heb ook al veel te veel tijd gestoken in de configuratie van (in mijn geval) MediaPortal. Voor noodgevallen kan ik terugvallen naar XMBC of MediaCenter.
Ik zou persoonliljk de TV series plugin van MediaPortal niet willen missen. Gisteravond weer genoten van True Blood S03E9
Mijn MediaCenter PC is tevens game pc en is met alles erbij meer dan 20 X de prijs van een mediaplayer maar voor mij is dit het waard.
We zitten toch niet voor niets op tweakers?
Mijn C200 doet een firmware update vol automatisch on-line. Dus geen kennis voor nodig.

Alhoewel ik best een HTPC in elkaar kan sleutelen voldoende kennis heb van codes en alles er om heen, ben ik heel blij met een media-player die het gewoon meteen doet.
En natuurlijk is mijn vriendin er ook blij mee, want die snapt dit tenminste.

True Blood S03 ben ik nu aan het binnen sleuren van de newsgroepen!! Inderdaad erg fraai.
Je zegt het zelf al :
Ik heb ook al veel te veel tijd gestoken in de configuratie van (in mijn geval) MediaPortal

[Reactie gewijzigd door humbug op 18 augustus 2010 13:26]

Kan ie met compressed headers in mkv bestanden omgaan? En zijn de ondertitels in hoogte, dikte en formaat te veranderen?

http://www.matroska.org/news/compressed-headers.html

Mn wd tv live geeft dan geen geluid, wat bij sommige nieuwe films niet prettig is :P (ookal zijn er workarounds, ik heb liever dat het meteen werkt).

[Reactie gewijzigd door SuperPaddo op 17 augustus 2010 23:43]

Je kan natuurlijk ook gewoon een film downloaden die gewoon in 1 keer goed werkt. Dat een functie er is bij het encoden, wil niet zeggen dat je hem ook moet gebruiken. Zeker niet als veel players er problemen mee hebben....
Daar zeg je wat, over die ondertitels. Vaak bij anime komt het zelfs voor dat er een TrueType font als attachment in de Matroska zit, die dan moet dienen als ondertitel-font. Zou deze player dat ook snappen? :P
Het is een mooie speler, ik zie echter bij het eerste filmpje allerlei bewegings lijnen, nu weet ik niet of dat aan het converteren naar flv ligt of dat dit ook zo op beeld te zien was.
Als je goed kijkt hebben alle filmpjes dit. Ik denkt dat dit komt doordat de beelden interlaced zijn opgenomen en niet zijn gedeinterlaced.

[Reactie gewijzigd door robkorv op 17 augustus 2010 12:08]

Klopt, ik had ruzie met de capture-software bovendien heeft deze speler analoog alleen composiet :( en geen component ... Dus composiet heb ik moeten afvangen. Hdmi uit is bij alle apparaten, incl. mediaspelers, hdcp-versleuteld en dat pakt onze capturekaart - een Blackmagic Intensity Pro - niet ... moeten we ook eens tweaken .... maar da's ook een analoge omweg afaik .. :-/

BTW, goede reminder: DEinterlace is still here ... we hebben ook nog 1080i op de kabel ... :'(

[Reactie gewijzigd door Dimitri R op 17 augustus 2010 14:04]

Jammer dat er geen display op de voorkant zit. Als je het model echt zo maakt op plaatsing naast de TV dan moet dat wel meerwaarde hebben. Een mediaspeler die zonder TV ook te gebruiken is doordat er ook een display op zit om tracks te zoeken zou direct mijn Squeezebox kunnen vervangen!
Daar zit ik nu al jaren op te wachten: een mediaspeler die audio en video doet zonder dat ik m'n tv hoef aan te zetten om een plaatje te luisteren.
Gat in de markt... wat je wel zou kunnen doen is een HTPC nemen, en je squeezebox direkt in de ethernetaansluiting pluggen.
Die had je een tijdje terug van onder andere MSI. Dat was een kruising tussen een barebone en een 'stereoinstallatie' met een apart embedded besturingssysteem geloof ik, waardoor je dat ding zowel als computer als muziekspeler kon gebruiken.
Tevens hebben enkele moederborden van Asus een dergelijke functie gehad (ik weet het in ieder geval van de A7V880). Hoe het er tegenwoordig mee gesteld is, geen idee.
Is bekend welke chipset in deze speler zit? Is zo snel nergens te vinden.
Sigma 8652 500Mhz; beetje standaard-issue voor de gemiddelde player. ;)
Het had natuurlijk ook een erg populaire Realtek kunnen zijn.
Kan het zijn dat de stotterende geluidsweergave ligt aan het geintje van de MKV-header waarbij recentelijk wat wijzigingen zijn doorgevoerd waardoor het geluid non-indexed is?

Mogelijk kan Tweakers dit corrigeren door middel van tsmuxer o.i.d. en de test herhalen; helaas staat in het artikel niet exact uitgelegd bij welke type media de stotteringen optraden.
De popcorn hour heeft inderdaad ook problemen met de mkv header compression die onlangs ingevoerd is. Daar uit zich dat in geen beeld en wel geluid.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee