Door Willem de Moor

Redacteur

MSI's XPower getest

04-08-2010 • 09:00

32

Multipage-opmaak

Introductie

Al weer bijna twee jaar geleden, in het najaar van 2008, introduceerde Intel zijn eerste Nehalem-processors, met het daarbij behorende X58-platform. De eerste moederborden voor dit LGA1366-platform werden destijds getest en hoewel de resultaten vrij dicht opeen lagen, bleek het platform nog niet helemaal uitgeëvolueerd.

Met de komst van het concurrerende LGA1156-socket voor de Lynnfield- en later de Clarkdale-processors, leek het X58-platform achterhaald. Het tegendeel is echter waar: diverse fabrikanten, waaronder MSI, Asus en EVGA, brengen nog altijd high-end producten uit voor dit platform, dat bovendien de kinderziektes lijkt te zijn ontgroeid. Ook bracht Intel nog niet zo lang geleden de zeskoppige monster-cpu Core i7 980X voor het LGA1366-platform op de markt.

In ons testlab doet het LGA1366-moederbord 'Classified' van EVGA al tijden dienst als testplatform, samen met Asus' Rampage III Extreme. Met de komst van MSI's Big Bang XPower hebben we onze testopstelling uitgebreid: deze drie moederborden werden alle voorzien van een Core i7 920 met D0-stepping. Uiteraard wilden we weten hoe deze drie moederborden, de topproducten van de respectievelijke fabrikanten, zich tot elkaar verhouden.MSI Big Bang XPower

Gezien de relatief recente introductie van het XPower-moederbord, dat na de tests werd gepromoveerd tot ons nieuwe vaste testplatform, zullen we ons in deze korte vergelijkende test vooral op het Big Bang-bord van MSI richten.

Testmethode

We testten het moederbord en de twee concurrenten uit ons testlab met een Core i7 920-processor. Deze cpu, met D0-stepping, werd uitgerust met OCZ Platinum-geheugen van 1600MHz en timings van 7/7/7/24. Een Radeon HD 5870 zorgde voor de video-uitvoer en een Corsair HX850W-voeding leverde het vermogen. Het besturingssysteem Windows 7 Ultimate werd op een 80GB Postville-ssd geïnstalleerd en voor verdere opslag zorgde een 500GB-Spinpoint van Samsung.

Prijzen en specificaties

Merk en Productserie
Asus
MSI
EVGA
Type Rampage III Extreme BIG BANG X-POWER X58 Classified
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (20 winkels) Onbekend (11 winkels) Onbekend (10 winkels)
Eerste prijsvermelding donderdag 22 april 2010 maandag 21 juni 2010 woensdag 1 juli 2009
Waardering 4.5 van 5 sterren
Technische Specificaties
Socket 1366 1366 1366
Chipset Intel X58 Intel X58 Intel X58
Form factor atx atx e-atx
Geheugentype
ddr3 ddr3 ddr3
Interfaces
Card Interface
4x pci-e 2.x 16x, pci-e 4x, pci2.2 pci-e 1x, 6x pci-e 16x pci, pci-e 1x, 4x pci-e 16x
Link Interface ATI Crossfire, Nvidia SLi ATI Crossfire, Nvidia SLi
Hardeschijfbus (intern) 7x sata-300, 2x sata-600 6x sata-300, 2x sata-600 pata-133, 9x sata-300
Raid-modi 0, 1, 5, 10 0, 0+1, 1, 5, jbod
Externe verbindingen
Ethernet 1Gbps 1Gbps 1Gbps
Usb/firewire esata, 2x firewire 400, 9x usb 2.0, 2x usb 3.0 2x esata, firewire 800, 6x usb 2.0, 2x usb 3.0 firewire 400, 12x usb 2.0
Overigen ps/2
Audio
Kanalen 8 (7.1) 10 (8+2) 6 (5.1)
Uitgangen analoog (3,5mm), optisch s/pdif analoog (3,5mm), coaxiaal en optisch s/pdif
analoog (3,5mm), coaxiaal en optisch s/pdif
Bijzonderheden Features: Extreme Engine Digi+, USB BIOS Flashback, ROG Connect, ROG Extreme OC Kit, Extreme Tweaker, iROG, ProbeIt, ASUS Q-LED, Loadline Calibration, Q-Fan plus

Asus Rampage III Extreme

Asus' high-end moederbord voor Core i7-processors is voorzien van een X58-chipset en een ICH10-southbridge. De Rampage III Extreme, of kortweg de REXIII, kreeg van Asus bovendien nog wat extra's.

Net als de meeste borden die Asus recent op de markt bracht, beschikt de REXIII over twee usb 3.0-poorten dankzij een NEC-chip. Ook zijn er behalve de zeven sata-300-poorten nog twee sata-600-poorten aanwezig. Verder is het bord uitgerust met firewire, esata en negen usb 2.0-poorten.

Het moederbord beschikt over vier pci-express x16-slots, die als x16, x16/x16, x16/x8/x8 of x8/x8/x8/x8 gebruikt kunnen worden. Ook zijn een pci-express-x4- en een pci-slot beschikbaar.

Voor de overklokkers is de energievoorziening interessant: de cpu wordt gevoed door acht fases, bijgestaan door nog een negende fase voor het geheugen, de northbridge en qpi. Asus bracht meetpunten aan om de spanningen van de belangrijkste componenten met een voltmeter te kunnen controleren.

Het bios is ook speciaal ingericht voor overklokkers; er zijn zelfs instellingen om met behulp van extreme koeling als vloeibaar stikstof de beste prestaties uit het bord te persen. Er zijn twee fysieke bios-chips waartussen gekozen kan worden. De instellingen kunnen voor het grootste deel via ROG Connect worden gewijzigd: alleen de multiplier van geünlockte processors aanpassen kan nog niet, maar daaraan wordt gewerkt.

Het accessoirepakket van de REXIII omvat naast de gebruikelijke kabels voor sata-schijven, een sli-brug en een externe sata-bracket onder meer een ROG Connect-kabel zodat het systeem met behulp van een andere pc overgeklokt kan worden. Ook is een bluetooth-module meegeleverd, zodat overklokinstellingen zelfs via een mobieltje doorgegeven kunnen worden. Temperatuursensors en een alternatieve, actief gekoelde heatsink voor de northbridge worden eveneens meegeleverd.

Asus Rampage III moederbord Asus Rampage III moederbord Asus Rampage III moederbord Asus Rampage III moederbord Asus Rampage III Extreme

EVGA Classified

Het Classified-bord van EVGA is het duurste bord uit de test, maar heeft met name bij overklokkers zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend. De records die dit X58-moederbord inmiddels heeft verbroken, rechtvaardigen de hoge prijs, zij het eigenlijk alleen voor overklokkers die met vloeibare stikstof aan de gang gaan.

De voeding geeft al aan dat het het Classified-bord voor zware overklokkers bedoeld is: de twee achtpins cpu-connectors kunnen in totaal 600W aan de processor leveren. Het pwm-circuit bestaat uit tien fases voor de cpu, drie voor de northbridge en vier voor het geheugen.

Wie wil, kan dankzij de NF200-chip drie pci-e x16-kaarten op volle snelheid in sli draaien. De pci-express-slots zijn uit te schakelen wanneer een overklok faalt. Het bios is eveneens gemaakt om te overklokken, net als de meegeleverde Control Panel-hard- en software om onder meer spanningen aan te passen.

De Classified is bijzonder compleet, wat voor zijn prijs ook verwacht mag worden, maar mist twee belangrijke features: usb 3.0- en sata-600-poorten. Bij zijn introductie in het voorjaar van 2009 waren die technieken simpelweg nog niet beschikbaar. Dat maakt het prijskaartje net iets zuurder.

Wel zijn er vier pci-express x16-slots, een enkel pci-x1- en een regulier pci-slot. Zes geheugenslots accepteren ddr3-repen tot 1600MHz en er zijn negen sata-300-poorten en een esata-poort beschikbaar. Verder zijn er acht externe usb 2.0-poorten en headers voor nog eens vier stuks beschikbaar, net als firewire, 7.1-kanaals geluid en twee gigabit-netwerkpoorten.

EVGA X58 Classified 2 EVGA X58 Classified EVGA X58 SLI Classified

MSI XPower

MSI pakte behoorlijk uit met het XPower-bord. Zo gebruikt het bedrijf kwaliteitsonderdelen als zogenaamde solid condensators, en voor een stabiele stroomvoorziening werden high-c-condensators en Super Ferrite Chokes gebruikt. Daarnaast is het moederbord voor overklokkers aantrekkelijk dankzij de OC Genie-chip en het externe OC Dashboard. Verder zijn ook hier meetpunten voor de verschillende spanningen aanwezig.

MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower

De losse QuantumWave Audio-kaart zorgt voor het geluid. Verder worden onder meer vier sata-300-kabels, twee sata-600-kabels, voedingskabels en een esata- en usb-bracket meegeleverd.

MSI Big Bang XPower

Het bord is voorzien van 6 pci-express-slots. Twee daarvan beschikken over zestien elektrische lanes, twee hebben elk acht lanes en twee zijn x4-slots. Ook is nog een enkel pci-express x1-slot aanwezig.

MSI Big Bang XPower

De Core i7-processor kan gecombineerd worden met zes repen ddr3-geheugen met een maximale kloksnelheid van 2133MHz en een maximale capaciteit van 24GB. Voor de koeling van processor en case zijn vier fan-headers aanwezig.

Naast de zes sata-300-connectors zijn er ook twee sata-600-poorten, die door een Marvell-chip worden aangestuurd. Een NEC-chip zorgt voor twee usb 3.0-aansluitingen; firewire- en esata-poorten en natuurlijk een gigabit-ethernetpoort zijn ook voorhanden.

Testresultaten: opgenomen vermogen

We onderwierpen het bord niet aan een uitgebreide serie benchmarks, maar gebruikten het simpelweg om ons systeem op te installeren en de Core i7 920 naar 3,8GHz te tillen. Daarbij keken we naar het energieverbruik en draaiden we enkele synthetische benchmarks.

De installatie van het XPower-moederbord is eenvoudig, zoals verwacht. Een aangename verrassing waren de geheugentimings: het OCZ Platinum-geheugen heeft volgens opgave van de fabrikant timings van 7-7-7, en het moederbord stelde dit automatisch in. Net als de overige twee borden gaan de timings bij overkloks omhoog naar 8/8/8-instellingen.

Het meegeleverde OC Dashboard werkt eveneens naar behoren: spanningen, toerental, temperatuur en baseclock kunnen netjes worden afgelezen.

Opgenomen vermogen: idle (stock)
MoederbordOpgenomen vermogen in watt
Asus REXIII
**********
132
EVGA Classified
*********
121
MSI XPower
*******
94
Opgenomen vermogen: load (stock)
MoederbordOpgenomen vermogen in watt
Asus REXIII
**********
222
EVGA Classified
**********
217
MSI XPower
*********
209

MSI heeft bij de standaardkloksnelheid veruit het zuinigste bord met de XPower. EVGA blijkt hier de middenmoter en Asus sluit achteraan.

Opgenomen vermogen: idle (@3,8GHz)
MoederbordOpgenomen vermogen in watt
Asus REXIII
*********
133
EVGA Classified
*********
132
MSI XPower
**********
147
Opgenomen vermogen: load (@3,8GHz)
MoederbordOpgenomen vermogen in watt
Asus REXIII
*********
272
EVGA Classified
**********
278
MSI XPower
**********
287

Als we de cpu overklokken draait de situatie volledig om: EVGA blijft de gulden middenweg bewandelen, maar Asus en MSI wisselen van plaats. De XPower verbruikt bij een overgeklokte processor de meeste energie, terwijl Asus met de REXIII het minste vermogen opneemt. De losse QuantumWave-geluidskaart van MSI vergt overigens nog eens 5W, die hier niet is meegeteld.

Testresultaten: synthetische tests

Net als bij de tests met het opgenomen vermogen werd de Core i7 920 in alledrie de systemen zowel op stocksnelheid als met een fikse overklok getest. Bij de standaardkloksnelheid werd het bios op 'optimized defaults' ingesteld, voor de overklok werd een Vcore van 1,35V en een baseclock van 180MHz gekozen.

Super Pi Mod XS 1M (stock)
MoederbordTijd in seconden (lager is beter)
Asus REXIII
**********
14,639
EVGA Classified
**********
14,767
MSI XPower
**********
14,150
Super Pi Mod XS 1M (@3,8GHz)
MoederbordTijd in seconden (lager is beter)
Asus REXIII
**********
10,802
EVGA Classified
**********
10,879
MSI XPower
**********
10,810

In het berekenen van Super Pi is de Xpower op stocksnelheid duidelijk sneller dan de concurrenten, die onderling maar weinig verschillen. Met een overgeklokte cpu worden de verschillen nog kleiner; de REXIII gaat nipt aan de leiding.

Cinebench R10: single-cpu (stock)
MoederbordCinebench-score (hoger is beter)
Asus REXIII
**********
4045
EVGA Classified
**********
4024
MSI XPower
**********
4112
Cinebench R10: single-cpu (@3,8GHz)
MoederbordCinebench-score (hoger is beter)
Asus REXIII
**********
5529
EVGA Classified
**********
5488
MSI XPower
**********
5498

Bij de singlecore-variant van Cinebench's R10-test is MSI's moederbord met de standaardinstellingen weer net iets sneller. Ook hier wordt het stokje na een overklok weer aan het bord van Asus overgedragen. De Classified is in beide gevallen weer middenmoter.

Cinebench R10: multi-cpu (stock)
MoederbordCinebench-score (hoger is beter)
Asus REXIII
**********
16067
EVGA Classified
**********
15715
MSI XPower
**********
16197
Cinebench R10: multi-cpu (@3,8GHz)
MoederbordCinebench-score (hoger is beter)
Asus REXIII
**********
21771
EVGA Classified
**********
21887
MSI XPower
**********
21889

Op stocksnelheid laat EVGA's moederbord in de multi-cpu-test een gat van bijna drie procent vallen. Asus en MSI schelen zo goed als niets, wat in overgeklokte toestand nog veel meer benadrukt wordt: MSI 'wint' deze test met een marginaal verschil.

3DMark Vantage (stock)
Moederbord3DMark-score: hoger is beter (gpu/cpu subscore)
Asus REXIII
**********
17623 (17622 / 17626)
EVGA Classified
**********
17495 (17551 / 17328)
MSI XPower
**********
17101 (17017 / 17356)
3DMark Vantage (@3,8GHz)
Moederbord3DMark-score: hoger is beter
Asus REXIII
**********
19354 (18301 / 23396)
EVGA Classified
**********
19325 (18305 / 23203)
MSI XPower
**********
19289 (18268 / 23174)

In Vantage is de REXIII van Asus in alle gevallen net iets vlotter dan de Classified en de XPower, maar de verschillen zijn, zoals bij een volwassen platform verwacht mag worden, wederom marginaal.

Conclusie

Van de drie X58-moederborden is de Big Bang XPower van MSI het goedkoopste. Toch kan het zowel qua features als qua prestaties zeer goed meekomen met het iets duurdere Rampage III Extreme-bord van Asus en de Classified van EVGA.

De XPower is op stocksnelheid het minst hongerig naar stroom, maar dat verandert wanneer het systeem wordt overgeklokt. Voor overklokkers lijkt de REXIII de beste keus, hoewel daar wel een vers bios voor nodig was: het voorgeïnstalleerde 0704-bios zorgde voor een onverklaarbaar hoog verbruik.

In onze korte test is te zien dat de XPower het best presteert, zij het met een bijzonder kleine marge. Alleen in de Vantage-test moet de XPower zijn meerdere erkennen in het bord van Asus. De kleine verschillen, soms nauwelijks in procenten uit te drukken, zijn normaal en gewenst in een platform dat al een tijdje meedraait: het is een indicatie dat de systemen optimaal benut worden.

Wie een nieuw moederbord zoekt voor het X58-platform, dat gezien de uitstekende prestaties en introductie van hexacores nog lang niet end-of-life is, schiet zich met geen van de geteste borden in de voet. De enige afweging die gemaakt moet worden, is welke features gewenst zijn. Wie zwaar gaat overklokken kan nauwelijks om de reputatie van de Classified heen, maar Asus en MSI zetten daar interessante borden met uitgebreidere en modernere features als usb 3.0 en sata-600 tegenover. En goedkoop is in elk geval geen duurkoop: de XPower kan prima meekomen met de duurdere modellen.

MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower MSI Big Bang XPower

Reacties (32)

32
31
22
4
0
0
Wijzig sortering
Wat ik een beetje mis in het verhaal is hoe de SATA 600 en USB3.0 zijn aangesloten.
Dat zijn beide zaken die meer data trekken dan over een enkele PCIe 1.x of 2.x lane kunnen
PCIe1.x (dus versie 1.x) is 250 MB/s per lane en PCIe2.x is 500 MB/s per lane.
SATA600 is 600 MB/s, dus zit je dan al op >2 PCIe 1.x of >1 PCIe2.x wil je dat volledig benutten.
Sterker nog, als je SATA600 aansluit op 1 PCIe1.x lane, is 'ie trager dan de SATA300 standaard.

Puur aan PCIe-sockets tel ik zo'n 41 lanes (2x 16, 2x8, 2x4 en 1 PCIe1x slot).
De X58 chipset heeft zelf 40 lanes, waarvan er 36 tegelijk gebruikt kunnen worden.
Dit zijn echter wel PCIe2.x lanes en de specs (in dit artikel) suggereren dat het PCIe1.x lanes zijn die naar de PCIe-sockets lopen.

Kortom, wat zijn de specs van het mainboard nu werkelijk en hoe is het opgebouwd?
Wat zijn de beperkingen? Is SATA600 een verkooppraatje, of is het werkelijk nuttig?
Wordt USB3.0 volledig ondersteund, of alleen maar tot 250 MB/s?

[Reactie gewijzigd door TD-er op 24 juli 2024 02:46]

USB 3.0 en SATA3 (6GB/s) worden volledig ondersteund. Er zijn (voor zover ik me bewust ben) geen beperkingen. De PCIe 2.0 lanes zorgen voor voldoende lanes om USB3 en SATA3 te ondersteunen.

Hiervoor is dus geen PLX PCI Express switch chip nodig om lanes te bundelen zoals dat wel gebeurt op P55 moederborden, wanneer je niet wilt dat lanes uit de CPU gehaald worden, maar waar de PCIe 1.1 lanes uit de PCH gebundeld worden.
Anoniem: 134818 4 augustus 2010 09:21
Wie een nieuw moederbord zoekt voor het X58-platform, dat gezien de uitstekende prestaties en introductie van hexacores nog lang niet end-of-life is
Als je een geld boom in de tuin hebt ja. Want Sandy Bridge komt gewoon op een ander socket(en die komt al in 2011). Laten we eerlijk zijn, het gros van de mensen heeft geen 300 + 800 = 1100 euro over voor alleen een CPU en een Moederbord.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 24 juli 2024 02:46]

Tsja, dat is iets wat je voor zo goed als alle hardware wel kunt zeggen; tevens ook voor de vele peripherals.

Of het nu mobo's van rond de 300, cpu's van rond de 600+, graka's van rond de 500 per stuk en dan pratende over sli en/of tri-sli, koelers en psu's met prijskaartjes van respectievelijk 60+ en 100+, cases van rond de 150 - 250 of zelfs muisjes en tobo's van toch dik 100 euro of nabij betreft, niets hiervan zal echt voor het gros van de mensen zijn.

Zeker niet als je alles bij elkaar zet en je al gauw rond de 4000 euro voor een single systeem uit komt. Dan laten we natuurlijk nog even de eyefinity toepassing achterwege, 3 mooie full-hd schermen tikt natuurlijk ook weer aardig aan.

Het is allemaal gewoon leuk spul voor de hobbyist, de echte tweaker. In die stijl gaan de reviews op tweakers.net al jaren door :p. En het gros koopt uiteindelijk toch gewoon een prebuilt systeem van dell, apple of een van de andere grote namen.


Verder een mooi bord qua specs en mogelijkheden. Lijkt zeker veel potentieel te hebben als OC bordje.
tsj, me'n systeem is ongeveer wat jij beschrijft, en inderdaad, rond de €3500-400 (met randapparatuur ), zit je met zo een duur systeem, wil ik upgraden naar waterkoeling (OC), en zijn er geen waterkoelblokken voor men MB (ik steek nog met de ASUS P6T)
En zo een groot prijsverschil zit er niet op deze moederborden, als je een systeem van +€3000 aankoopt, zal het verschil van ~€50 niet merkbaar zijn.
Het gros van de mensen is dan ook niet de doelgroep van deze moederborden.
Ik zou dat wel kunnen zijn, maar gezien de vrijwel altijd marginale prestatie verschillen tussen dit soort high end borden en "instappers" die de helft kosten, gaat het geldboom verhaal nog steeds op.

Kwa features winnen dit soort kanjers natuurlijk, maar ik heb nog steeds liever een instap Asus / MSI X58 bordje (welke ik ook heb) met een i7 970 hexacore als een van deze series met een i7 950 quad. En kwa prijs zit je dan dus ongeveer gelijk.

Daarnaast vraag ik me ook wel af wie er nu nog op zoek gaat naar een nieuw X58 bord, want zo ver ik het door heb gehad is er vrijwel geen uitval.
Ik ben nieuwsgierig naar een vergelijking tussen een high-end bord met een goedkopere cpu en een low-end bord met een duurdere cpu. Volgens mij kan je beter investeren in een cpu dan in een bord?
Idd vaak wel. Voor bijvoorbeeld video encoderen is een snellere CPU veel meer van belang. Voor gamen is zowel de CPU als het MB weer ondergeschikt aan de GPU.

Dit soort borden zijn eigenlijk alleen interessant als je vele PCIe kaarten hebt, voor bijvoorbeeld SLI/CrossX. Als je daar niet aan doet is een MB van 150 euro meer dan zat.

Die 150 tot 200 euro extra voor dit soort borden zullen maar weinig mensen er voor over hebben. Alleen als je een zwaar workstation moet bouwen, of een ubergamer bent heeft dit zin. USB3/SATA6 zit over een tijdje ook in de veel goedkopere MBen.
Idd vaak wel. Voor bijvoorbeeld video encoderen is een snellere CPU veel meer van belang

WAS de gpu doet het nu in 15% van de tijd.
Als je geen geldboom in de tuin hebt, kan je natuurlijk ook met wat mindere CPU's af.
Prijs/prestatie verschillen tussen ene 920 en een 980 doet je afvragen of het de moeite waard is om een 980 aan te schaffen voor 800 euries, vs een 920 D0 stepping van 300. je krijgt voor een factor 2,5 in prijs geen factor 2,5 in prestaties terug, bedoel ik te zeggen. En als je geinterresseerd bent in een highend systeem dan zie je dat je voor minder dan de prijs bij DELL een betere computer in elkaar kan zetten,
Je kan bij het verschil in prijs beter ook de andere essentiele onderdelen meerekenen, dus CPU + MB + geheugen. Anders ben je appels met peren aan het vergelijken he.
Anoniem: 36355 @flossed4 augustus 2010 11:28
Jij zegt dus dat het zelfbouwen van een systeem duurder is dan het kopen van een computer van een bedrijf dat zn marketing en distrubutiekanaal moet betalen, software installeerd etc.... lijkt me toch niet hoor.
Nou... dat is onverwacht niet helemaal onwaar;

1- dell koopt aanmerkelijk groter in, dat drukt de prijs van de onderdelen wel. Met name bij high-end onderdelen waar de marges hoger liggen kan een grote partij als Dell goed onderhandelen
2- die software die je noemt kost niet zozeer geld. Het is juist die 'adware' die de prijs drukt.
Bovendien ik denk dat jij bij de zelfbouw de prijs van een losse Windows vergeet op te tellen.
3- De winkels waar je je zelfbouwspullen haalt, doen ook aan marketing /opslag /distributie. Misschien zijn die bedragen per webshop kleiner, maar wat ze gezamelijk uitgeven zit ook gewoon doorberekend in je onderdelen.
4- Overal je gewenst/goedkoopste onderdelen halen kost een hoop verzendkosten (is toch snel weer 50 piek)

Ik geef voor mn thuis-pc ook de voorkeur aan zelf bouwen, maar dat is niet omdat het goedkoper (laat staan makkelijker) is.

[Reactie gewijzigd door Rapzar op 24 juli 2024 02:46]

Hebben trouwens de zwaardere voedingen tegenwoordig standaard meerdere 8pins cpu connectors, of moet je 2 psu's erin hangen als je beide connectors aan wilt sluiten?

EN wie bedenkt die naam trouwens? Rampage, Maximus enzo, daar kan ik nog wel wat van bakken, maar X-Power Big Bang :?
De namen worden door MSI HQ bedacht, vaak wel in samenhang met de branch offices zoals Mystar (MSI Europe) in Nederland. En de naam is "Big Bang-XPower". "Big Bang" is de naam van onze gaming line-up, net zoals dat bij ASUS de "Republic of Gamers" (ROG) is. En om de borden in de Big Bang reeks te kunnen onderscheiden worden ze dus in de naamgeving voorzien van de naam van het bord zelf zoals "Big Bang-XPower", "Big Bang-Trinergy" of "Big Bang-Fuzion".

Zo zal je in de toekomst waarschijnlijk nog meer borden in de Big Bang reeks kunnen verwachten, en wie weet wellicht ook andere producten die als gamingproducten kunnen worden onderscheiden (dit laatste is overigens geen bevestiging, maar puur persoonlijke speculatie die compleet los staat van m'n werkgever. :+ )

[Reactie gewijzigd door CJ op 24 juli 2024 02:46]

@ BigF25.

Nouja, het moederbord is 300 euro +-,
een x58 moederbord heb je al rond 200 euro +-

deze mobo heeft plek voor 6x pci-e16x...begrijp me niet verkeerd maar dat is best overdreven aangezien de meeste gamers 1 of 2 kaarten gebruiken.

dus je legt veel centjes neer voor iets wat je niet optimaal gebruikt.

kan je beter voor de 200+- mobo gaan en extra spendere op een leukere videokaart
niet alle sloten ondersteunen die snelheid. Grote voordeel van een volledige bank x16 sloten is dat je vrij kunt kiezen waar je je kaarten zet. Ik heb bijvoorbeeld een RAID controller die PCI-E x4 slot gebruikt. Dat ding krijg je niet kwijt op de meeste moederborden, op deze soort mobos daarintegen is dat geen probleem.
1156 is dual channel en 1366 is tripple channel. Alleen maakt die tripple channel in real world performance niet echt veel uit.
Eigenlijk is het de X van de moederbordcode die aanduid dat triple channel ondersteund wordt, maar dat komt op hetzelfde neer.

En ik denk wel dat een setup van 3 x 4 GB alleszinds goedkoper is dan 2 x 6 GB. Qua prestatie verwacht ik ook een verhoging. Daarnaast wordt de hitte ook iets beter verdeeld over de latjes
Ik vind het bord van MSI opvallend goed geprijsd. Die EVGA zou ik anno nu niet aanschaffen vanwege het gebrek aan USB 3.0. Logisch gezien de introductie datum maar wat mij betreft een gedateerd bord. Wat ik niet snap is. 10!!!!!!!!! Kanaals geluid. Ik ben geen audio freak en snap dan 5.1 wel, vind 7.1 overkill, maar 10 kanalen. 8)7 … En dan lekker naar een LAN party met je koptelefoon op. |:(
@Ruuddieboy: Mijn Gigabye GA-P55A-UD6 heeft toch echt 6 geheugenbanken! http://www.gigabyte.com/p...uct-page.aspx?pid=3234#ov

Qua geheugenconfiguaratie is het bord echter wat minder flexibel dan een X58 bord.

De P55 chipset en 1156 processoren ondersteunen maximaal 16 GB terwijl de X58 en 1366 processoren 24 GB ondersteunen.

Tevens ondersteunen de X58 borden meer PCI-E lanes, dus ik denk dat je niet zo'n slechte keus hebt gemaakt.

Ik heb toch voor een P55 bord gekozen omdat de 1156 processoren wat zuiniger zijn en daardoor makkelijker te overclocken. Mijn I7-860 draait op z'n sloffen op 4 GHz met een prolimatech Megahalems terwijl de temperaturen en het geluidsniveau lekker laag zijn.
Anoniem: 325840 4 augustus 2010 14:33
Vrij matige test. Dat er nauwelijks verschil in die benchmarks zit weten we nu wel. De vraag is ook of ieder mobo wel netjes de standaard bclk van 133MHz gebruikt en niet een halve Mhz er bij smokkelt.
Conclusie luidt dat het MSI bord prima meekomt ondanks de lagere prijs. Het enige wat ik zie is dat het zo'n 50 Watt meer gebruikt in idle als ik m'n cpu overklok. Het wordt verder niet vermeld maar schijnbaar kun je dus de energiebesparingsfuncties niet meer gebruiken zodra je gaat overklokken. Benieuwd wat er van het prijsverschil over blijft als je je stroomrekening na een jaar bekijkt.
Ik heb niet kunnen vinden welke CPU koeler er is gebruikt om te testen en hoe het bij dit MSi MB staat met de out of the box temp van de Northbridge. Deze was bij mij MSI pro e X58 aardig hoog.
Alle drie heel gelijkaardig.. ok. Maar hoe presteren deze bordjes ten opzichte van de Best-Buy favoriet ASRock Extreme III? Of is dat al direct een andere prestatieklasse

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.