Door Willem de Moor

Redacteur

Drie keer is scheepsrecht: de HAF X-behuizing

08-07-2010 • 09:00

70

Multipage-opmaak

Introductie

Na de HAF932, de High AirFlow-behuizing van Cooler Master, volgde een kleinere variant in de vorm van de HAF922. Tussendoor bracht de Taiwanese fabrikant nog een AMD-versie van de HAF932-behuizing uit, die echter in weinig verschilde van de generieke HAF932.

Ditmaal komt Cooler Master met zijn derde HAF-kast, de mysterieus klinkende 'X'. De vraag is dan of deze behuizing zijn voorgangers op het gebied van kabelmanagement en koelprestaties kan evenaren. Bovendien had Cooler Master nog wat recht te zetten. De HAF922 heeft bijvoorbeeld geen stoffilters voor de voeding en een hier en daar slordige afwerking, terwijl de HAF932 aan de binnenkant niet zwart is meegespoten en niet met de beste kwaliteit schakelaars is uitgerust. Zijn deze tekortkomingen aangepakt?

Tweakers.net testte de Cooler Master HAF X en zette er een actueel Core i7 920-systeem in. Daarmee zijn de koelprestaties niet volledig met die van de voorgangers te vergelijken, maar een high-end behuizing kunnen we uiteraard niet met een platform van jaren geleden testen.

De HAF X is niet goedkoop: de kast is ongeveer vijftig euro duurder dan de HAF932, en een HAF922 is zelfs ongeveer honderd euro goedkoper. De belangrijkste vraag is dan ook of de HAF X zijn prijs rechtvaardigt.

HAF X review

Prijzen, specificaties en vergelijking

Merk
Cooler Master
Cooler Master
Cooler Master
Type HAF 922 HAF 932 HAF X
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (30 winkels) Onbekend (28 winkels) Onbekend (8 winkels)
Eerste prijsvermelding vrijdag 15 mei 2009 donderdag 11 september 2008 zondag 30 mei 2010
Waardering 4.5 van 5 sterren
5 van 5 sterren
4.5 van 5 sterren
Technische Specificaties
Behuizingtype tower tower tower
Form factor atx, micro-atx e-atx, atx, micro-atx atx, e-atx, micro-atx, xl-atx
Bays intern 3,5" 3,5"
5x 3,5" (1x 2,5")
Bays extern 3,5", 5x 5,25" 6x 5,25"
2x 3,5", 4x 5,25"
Hotswap-bays 2x 3,5" (sata)
Aansluitingen voorzijde 3,5mm headset, esata, microfoon, 2x usb 2.0 3,5mm headset, esata, Firewire 400, microfoon, 4x usb 2.0 3,5mm headset, esata, Firewire 400, microfoon, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0
Fysieke specificaties
Panel fan, window
fan, window fan, gaas, window
Materialen staal Secc Secc
Kleuren zwart zwart zwart
Afmetingen
Breedte 253mm 243mm 230mm
Diepte 563mm 564mm 590mm
Hoogte 502mm 560mm 550mm
Voeding
Voeding 0W 0W 0W
Plaats onder onder onder
Airflow
Meegeleverde fans 3 4 4
Kabelmanagement ja ja
ja
Overige specificaties
Fabrieksgarantie 2 jaar carry in 2 jaar carry in 2 jaar carry in

Uiterlijk en indruk

De HAF X borduurt voort op het uiterlijk van de voorgaande HAF-behuizingen. De voorkant van de geheel zwarte behuizing is grotendeels van gaas gemaakt, met een verwijderbaar rooster dat een 230mm-ventilator afdekt. De ventilator is voorzien van rode ledverlichting, die met een schakelaar is uit te zetten. Boven deze afdekplaat bevinden zich twee drivebays die geschikt zijn voor hot-swappable sata-schijven. Daarmee is direct de eerste upgrade ten opzichte van de eerdere HAF's aan het licht gekomen. Boven de hotswap-bays zijn vier verwijderbare afdekplaten voor 5,25"-bays te vinden. Alle roosters aan de voorkant zijn voorzien van stoffilters, die overigens niet allemaal even makkelijk te verwijderen zijn.

HAF X review

Aan de bovenkant van de HAF vechten twee opvallende features om de aandacht. Enerzijds zijn daar de twee roosters voor de top-exhausts. De achterste is voorzien van een 200mm-ventilator, een tweede fan moet zelf gekocht worden. Anderzijds is er het uitgebreide i/o-panel aan de voorkant. Dat bevat twee blauwe usb-poorten, die geschikt zijn voor usb 3.0-verbindingen. De bijbehorende kabels zijn niet voorzien van een connector voor moederbord-headers: ze zullen in de poorten van een bracket gestoken moeten worden. Desgewenst kunnen de usb 3.0-poorten gebruikt worden als 2.0-poorten, en daarvoor zijn wel kabels met moederbordconnectors meegeleverd. Verder bevat het panel een esata-poort, twee reguliere usb-aansluitingen, een firewire-poort en twee audiopoorten. Ten slotte bevat het paneel de aan-uitknop en de schakelaar voor de verlichting van de frontventilator.

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review

Het linker zijpaneel bestaat goeddeels uit het plexiglazen venster en de grote 200mm-sidefan. Deze is voorzien van een fanduct om de lucht optimaal langs de videokaart(en) te geleiden. Het paneel aan de rechterkant is van een profiel voorzien dat ruimte voor het wegwerken van kabels moet bieden.

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X rechterzijpaneel

De achterkant herbergt bovenin een 140mm-ventilator met daarnaast de uitsparing voor het i/o-paneel. Daaronder bevinden zich de sleuven voor uitbreidingsslots en hier is een volgende verbetering ten opzichte van de HAF 932 en 922 zichtbaar: de X biedt ruimte aan negen insteekkaarten, twee meer dan de oudere kasten. Daarmee is de X ook geschikt voor xl-atx-borden, die onder meer geschikt is voor quad-sli-opstellingen. Hiernaast bevindt zich een rooster voor extra koeling. Ook zijn er met rubber afgedekte gaten voor slangen voor waterkoeling in de achterkant aangebracht.

HAF X review

Aan de onderkant ontdekken we een schoonheidsfoutje: het intake-rooster voor de voeding mist een stoffilter. Bij een high-end behuizing is dat toch echt verplicht. Cooler Master liet ons weten dat de filters alleen in de eerste batch van 8000 behuizingen ontbreken. De kasten uit deze eerste productierun zijn overigens niet of nauwelijks in Europa verkocht; alle retailbehuizingen in Nederland zouden van stoffilters zijn voorzien. Verder levert Cooler Master vier zwenkwielen mee om de kast verrijdbaar te maken. Twee van de zwenkwielen zijn beremd en ze worden elk met vier stevige schroeven bevestigd. Wel voegen de wielen 33 millimeter aan de hoogte van 550mm toe.

HAF X review HAF X review

Het interieur

De binnenkant is, anders dan de HAF932 en de kleinere 922, wel zwart gespoten. Verder valt direct de plastic afscherming bij de voeding op: die moet voor een compartiment zorgen om de kabels netjes weg te werken. Direct daarboven bevindt zich de fanduct voor de videokaarten. Wanneer twee kaarten ingebouwd worden, omvat de uitgang van de fanduct de uiteinden van beide videokaarten. Aan het andere uiteinde van het plastic kan een maximaal 140mm grote intake-ventilator worden vastgeschroefd.

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review

Direct achter de 230mm-fan aan de voorzijde bevinden zich de drivebays voor harde schijven. Hier kunnen vijf schijven haaks in de kast worden geschoven, waarna ze met in rubber gevatte pinnen vastgeklemd worden. Elke disk heeft een eigen tray. Wie een solid state drive wil gebruiken, kan deze in de tray monteren met behulp van een meegeleverde adapter.

Boven de vaste drivebays zijn de twee hotswap-bays geplaatst, waarvan de backplane richting moederbord wijst. Een molex-stekker voorziet de drives van stroom en uiteraard zijn twee sata-connectoren eveneens aanwezig. De hotswap-trays zijn geschikt voor 2,5"- en 3,5"-drives.

Het bovenste deel wordt in beslag genomen door de vier 5,25"-bays. Deze worden wederom zonder hulp van gereedschap bevestigd dankzij Cooler Masters drukknopsysteem.

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review

Bovenin de behuizing is ruimte voor een maximaal 360mm lange radiator voor waterkoeling. Voor de slangen zijn drie gaten aanwezig. Uiteraard kan ook de enkele meegeleverde 200mm-ventilator als exhaust gebruikt worden, al dan niet bijgestaan door een tweede ventilator. Aan de achterkant van de HAF X is, naast het i/o-panel, nog een 140mm-fan ingebouwd.

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review

Het moederbord wordt vastgeschroefd op de moederbordplaat. Deze is van markeringen voorzien om aan te geven waar de koperen afstandsbussen voor de verschillende formaten borden geplaatst moeden worden. Ook is een flinke uitsparing aanwezig om de backplate van een koeler te monteren.

HAF X review HAF X review

Het kabelmanagement van de HAF X is dik in orde. De extra ruimte die het reliëf in het rechterpaneel biedt, is voldoende om alle kabels, waaronder de 24pins-moederbordkabel, zonder problemen weg te werken. De vele met rubber afgedichte gaten voor het doorvoeren van bedrading houden de behuizing netjes en er zijn genoeg bevestingspunten voor tie-wraps.

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review

Wanneer de fanduct voor de videokaarten gebruikt wordt, kunnen de pci-express-kabels niet eenvoudig weggewerkt worden. Ook voor de blauwe usb 3.0-kabels zijn kunstgrepen nodig om deze naar een externe usb-aansluiting te leiden.

Prestaties

Om de HAF X aan praktijktests te kunnen onderwerpen, bouwden we er een DFI X58 T3eH8-moederbord met een op 3,8GHz geklokte Core i7 920 in. Daarnaast kozen we voor een Radeon HD 4830 die met een Thermaltake ISGC-V320 passief werd gekoeld, een ToughPower 850W-voeding van dezelfde fabrikant, en een Samsung F1-hdd van 500GB.

Het inbouwen van deze componenten leverde weinig problemen op. De behuizing is aangenaam ruim om in te werken en alle randen zijn netjes afgewerkt. Een handig stukje gereedschap om de afstandsbussen voor het moederbord te bevestigen, is de meegeleverde dopsleuteldop die op een kruiskopschroevendraaier kan worden geplaatst: simpel maar doeltreffend.

De plastic kap over de voeding is handig om de airfow niet door kabels te laten belemmeren. Een klein minpuntje is de bevestiging van de ventilator in de vga-koeler: er worden geen schroeven meegeleverd om deze vast te zetten. Ook kunnen de kabels niet via de rechterzijkant worden weggewerkt, omdat de ventilator dan in de weg zit: ze zullen rechtstreeks naar de psu geleid moeten worden.

HAF X review HAF X review

De bracket om twee videokaarten op hun plaats te houden kan niet gebruikt worden in combinatie met de shroud van de sidefan. In dat geval kan worden gekozen voor een 80mm-fan die in de bracket wordt ingebouwd. Ook een flinke passieve vga-koeler zal in veel gevallen niet met de sidefan te combineren zijn.

HAF X review

* Geluidsproductie

De vier voorgemonteerde ventilators draaien op een vast toerental: de 140mm-exhaust in de achterzijde draait op 1200rpm, terwijl de overige fans op 700rpm draaien. Alleen de cpu-ventilator kon dus worden afgeregeld.

Geluidsproductie
Geluidsdruk (dBA)
Cpu-fan @ 2200rpm
**********
48,3
Cpu-fan @ 1600rpm
**********
46,6
Cpu-fan @ 1000rpm
*********
42,8
Omgeving
********
40,8

Het geluid werd op 20 centimeter afstand midden voor de behuizing gemeten. Met de ventilator op 1000rpm is de behuizing met zijn rustig ronddraaiende ventilators zeer stil te noemen. Pas als het systeem onder load wordt gebracht, neemt de geluidsdruk door de cpu-fan noemenswaardig toe.

* Temperatuur

De interne temperaturen werden gemeten met de sensors van de hardware. RealTemp 3.0 werd gebruikt voor de gemiddelde cpu-temperaturen van de vier cores gebruikt, GPU-Z werd ingezet om de temperatuur van de videokaart uit te lezen en de systeemtemperatuur werd door Speedfan geleverd.

Het systeem werd zowel idle als onder load bemonsterd, waarbij de cpu-fan onder load op 1600rpm werd ingesteld en idle bedroeg deze 1000rpm. Om het effect van een gedemonteerde sidefan om de gpu-temperatuur te meten, werd deze tijdens één meting uitgeschakeld.

Koelprestaties idle, cpu-fan 1000rpm
Temperatuur (graden Celcius)
Cpu
*********
36
Gpu
*********
34
Systeem
**********
39

Koelprestaties load, cpu-fan 1600rpm
Temperatuur (graden Celcius)
Cpu
**********
80
Gpu (sidefan aan)
*******
53
Gpu (sidefan uit)
*******
57
Systeem
*******
56

De processor werd op 3,8GHz geklokt bij een spanning van 1,344V. De cpu en de gpu werden door respectievelijk Prime95 en Furmark onder load gebracht. De temperatuur van de processor wordt vrij goed afgevoerd, maar is nog wel aan de hoge kant dankzij de hogere Vcore, die nodig is om onze opgevoerde 920 in Prime95 stabiel te houden.

De temperatuur van de grafische kaart ligt in lijn met andere metingen aan kasten met een combinatie van een sidefan en een passief gekoelde videokaart. Na het uitschakelen van deze ventilator steeg de gpu-temperatuur met maar vijf graden, wat toch van een aardig goede airflow getuigt.

Conclusie

De Cooler Master HAF X is fors duurder dan de 932 en de kleinere 922. Daar krijgt de koper wel een aantal verbeteringen voor terug. Zo is het kabelmanagement verbeterd, onder meer door de voeding een semi-compartiment te geven.

Ook is de HAF X een stuk ruimer dan zijn voorgangers: dankzij de extra uitbreidingssleuven en de ruimere moederbordplate is er ruimte voor een bord met quad-sli- of vier ATI-kaarten. Voor het inbouwen van een normaal bord is dan uiteraard ook meer dan voldoende ruimte beschikbaar. Bovenin, waar de achtpins voedingskabel wordt aangesloten, is ook voldoende werkruimte.

In de nok kan een flinke radiator worden ingebouwd, wat de mogelijkheden voor de cpu- en gpu-koeling flink vergroot. Verder zijn er een aantal nuttige en leuke features als een ssd-tray, twee hotswappable drivebays, de fanduct voor de videokaarten en de bracket om deze te ondersteunen.

Er zijn echter ook minpunten. Het stoffilter voor de psu dat in de eerste batch kasten ontbreekt, zal ons Europeanen niet deren, want hier wordt dat filter wel meegeleverd. Vervelender is dat de sidefan niet in combinatie met de vga-bracket gebruikt kan worden. Ook is kast dus wat aan de dure kant: 180 euro voor een behuizing is stevig aan de prijs. en de koper moet beoordelen of dit gerechtvaardigd wordt door de extra features ten opzichte van de HAF 932. Wie een extra groot moederbord wil inbouwen of hecht aan hotswappable drivebays, kan echter nauwelijks om de HAF X heen.

Pluspunten
- Ondersteuning voor xl-atx-borden
- Zwart gespoten binnenkant
- Hotswappable drivebays
- Tray voor ssd
- Fanduct en videokaart-bracket
- Goede koeling en goed kabelmanagement

Minpunten
- Vga-fanduct belemmert kabelmanagement
- Vga-bracket niet te gebruiken met sidefan
- Pittige prijs

HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X review HAF X rechterzijpaneel

Reacties (70)

70
70
52
2
0
1
Wijzig sortering
Mag ik nog even een opmerking maken? De foto's zijn wel erg mooi maarr, ik zou het handig vinden als er gewoon 1 duidelijke foto is die gewoon recht op de zijkant is gemaakt zonder sidepanel, waardoor je gewoon duidelijk inzage hebt in het interieur. Nu heb je alleen hele hippe schuine fotos ;).

Tomski.
Ik heb ook de HAF X en ik ben er in elk geval erg tevreden over. Over de PSU-stoffilter: heb ik er ook niet in zitten. Er wordt ook met geen woord over gerept in de handleiding en op de website van Coolermaster. Ik zal nog eens een mailtje naar CM sturen om te vragen of zo'n ding wel bestaat en of het achteraf nog te krijgen is. Maar volgens mij is dat verhaal dat alleen de eerste serie (die niet of nauwelijks in Europa geleverd zou zijn) stierenpoep. Het stoffilter zit er niet op en gaat er ook niet komen.

Vergeleken met mijn vorige kast (Zalman GS1000) is deze kast een verademing. De airflow voor de VGA-kaart is veel beter (temperatuur van mijn 295 GTX is nu idle 10 - 15 graden lager). In de GS1000 had ik in mijn wanhoop uiteindelijk alle fan-opties benut om de temperatuur laag te houden. Ik heb wel de VGA-airduct ingebouwd en daar nog een fan ingezet. Verder blijft de kast veel langer schoon (GS1000 heeft geen stoffilters, dus 1x per maand uitzuigen).

De kast zit letterlijk strak in elkaar, dus je moet erg voorzichtig zijn met het verwijderen van de (stevige) zijpanelen (een kras op de verf is anders zo gemaakt). Verder is de kast gewoon keurig afgewerkt, alles is goed bereikbaar. Alleen de VGA-airduct heb ik een klein beetje aan moeten passen (plaatje wegknippen) om de kabels van de VGA-kaart beter af te kunnen voeren.

En de prijs? Ach... hij is misschien aan de dure kant, maar ik zal er in elk geval langer mee doen dan met de GS1000 (na 1 jaar afgedankt).
Ik heb Coolermaster NL gevraagd om een reactie. Mijn gegevens zijn genoteerd en men verwacht dat de stoffilters pas over 3 weken nagezonden kunnen worden. :)
Ik heb inmiddels ook een mailtje (via het serviceformulier op de website) naar CM gestuurd. Behalve een ontvangstbevestiging heb ik nog geen inhoudelijke reactie gehad. Ik hou jullie op de hoogte.
Ik zou graag nog wel een foto van dat relief in het rechtersidepanel hebben gezien. In de review wordt het meerdere malen genoemd, maar een plaatje is er niet bij (of gaat het om het 4e plaatje op de Conclusie-pagina?).
Ik vind de HAF 932 er toch een stuk strakker uitzien, en ik hoop dat Cooler Master het snelklijksysteem voor de 5,25" bays wat heeft verbeterd ten opzichte van de Cosmos: die had namelijk hele kleine, dunne gladde pinnetjes waardoor bijvoorbeeld DVD drives een klein beetje speling hadden, en ik het eruit heb moeten slopen om mijn DVD drive fatsoenlijk vast te krijgen.

Ohja, en waarom zijn er DRIE waterkoelings-openingen? Die dingen gaan toch altijd per paar (dus 2, of 4, etc) 8)7 ?

[Reactie gewijzigd door lolcode op 25 juli 2024 05:04]

Zo als ik het zie zal één van die drie openingen zijn voor het doorvoeren van de front usb3 kabels.
Foto gemaakt en toegevoegd aan pagina 3 en 6: hope it helps :)
Heb deze nu 3 dagen in bezit, het is echt top case.
Had voor deze een 932 die toch wel wat stof binnen kreeg.
Dat is bij deze niet meer zo.
Edit: ik lees hier net dat de stoffilet voor de voeding ontbreekt bij sommige cases.
Hoe los ik dit los op? Want bij mij zit er geen bij.

[Reactie gewijzigd door h0us3cat op 25 juli 2024 05:04]

Misschien een wasemkapfilter!
Ik heb 'm ook 3 dagen (voor €148,-...kuch... inkoop+BTW) en heb het PSU filter ook niet. Zo eerst maar eens effe Coolermaster bellen! :)
Ik vind deze kast een beetje tegenvallen, Zelf heb ik de Obsidian 800D van Corsair, welke in mijn ogen beter afgewerkt en kwalitatief beter oogt.

Hier moet wel bij gezegd worden dat voor luchtkoeling de HAF waarschijnlijk beter is.
De Obsidian 800D is ongeveer EUR 100 duurder dan de HAF-X dat is dus een andere prijsklasse. Veel interessanter wordt het als Corsair eindelijk de 600T gaat leveren. Dat gaat een directe concurrent worden van de HAF-X.

Dan heb je meteen wat te kiezen. De 600T oogt heel anders dan de HAF en heeft hopelijk hetzelfde hoge afwerkingsniveau van de 800D. :P
Nu is de 800D ineens een andere prijsklasse, de prijs waarvoor ik hem heb aangeschaft is 230 euro, dat is slechts 50 euro duurder en in mijn ogen in dezelfde prijsklasse.
Ik was overigens niet op de hoogte van de prijsverhoging! :)
Alle (electronica) prijzen stijgen door de lage euro. Dus je kan idd het beste nu vergelijken en of nog mazzel hebben en er nog een krijgen voor de oude prijs.
maak van die 50 maar 70 ;) maar zelfs dan zou het te vergelijken moeten zijn
Ik vind die HAF's zo lelijk doe mij maar gewoon een strakke kast, met al dat uitstekende plastic wordt het er niet mooier op imo.
Cooler Master heeft schijnbaar nog steeds niet gehoord van fan filters zal wel lekker wat stof naar binnen zuigen met die open voorkant en onderkant, dat lijkt niet de bedoeling, ook de ruimte achter het moederbord tray ziet er nog al ondiep uit dat zal dan flink persen worden met dat paneel om die kabels op hun plek te krijgen denk ik zo maar dat kan ook door de hoek van de foto komen.
Lees het artikel eens :X
1: Er zijn wel degelijk stoffilters aanwezig, door een productiefout(?) zit er in de batch die tweakers heeft gekregen alleen geen stoffilter voor de voeding bij.
2: Het Relief in plaat die de rechterkant dichtmaakt zorgt ervoor dat er meer dan genoeg ruimte is om je kabels achter de plaat te kunnen krijgen.
Heb je wel gelezen? Behalve onderin zit overal een stoffilter voor... 8)7

Mjah het is niet mijn ding maar voor wat je krijgt is het wel een goede kast. Ik ben echter prima blij met mijn antec p182. :)

Oh ja bjorn, leer eens normale zinnen te bouwen en leestekens te gebruiken...
Moeten die grilles "stof-filters" voorstellen? Ik zie nergens op de foto's ook maar iets van stof-filters.

Ik bedoel ze zullen vast haar e.d. tegenhouden maar stof ho maar, en dat terwijl ze ook nog 's de airflow enorm hinderen. Voor een kast als deze zou ik of geen grilles, of echte stof-filters plaatsen, maar niet grilles die én geen stof tegenhouden én de airflow hinderen.

[Reactie gewijzigd door jacobvdm op 25 juli 2024 05:04]

Achter de grilles zitten de stoffilters (gaas).
Jammer dat de verbeteringen alleen innerlijk zijn: De HAF932 is en blijft een stuk 'ruiger'. Deze coolermaster heeft alweer een plastic bovenkant waarbij de 932 een metalen bovenkant had. Het echte 'Hummer' gevoel is hiermee enigszins verdwenen!

Een haf moet zijn zoals de eerste 932 variant: Puur en stoer, met een flinke bak airflow. Ik durf te wedden dat de kast vele malen beter presteert zonder fan-filters. Een echte tweaker wil geen stoffilters en plastic stukken! Anders had hij wel een mooie stille antec gekocht...: Ik vind ook dat een HAF best wat herrie mag maken!

[Reactie gewijzigd door Base_NL op 25 juli 2024 05:04]

En toch was ik dol blij om te HAF922 te leren kennen... een kleinere HAF932 die daarmee niet gelijk zo'n aandacht-monster is, maar toch goede airflow en kwaliteit levert voor z'n prijs :)
Ik heb ook de 922 en als je een deftige game PC will zonder extreem te gaan doen met meer dan 2 GPU kaarten is deze kast prima en zou ik zeker niet meer dan dat uitgeven aan een kast. Ook al die drivebays vraag ik me van af hoeveel mensen dat nu effectief gebruiken. Het meeste van mijn storage zit in een Server waar je dan ineens 10 swap bays in hebt. (kwestie van zeker genoeg te hebben). Het enige wat ik toch wel zou willen is die stof filter , want met 2 katten in huis will er nogal wat haar en stof in zo'n HAF gezogen worden via voor onder en achter onder. Gelukkig word er toch heel wat tegen gehouden door de roostertjes daar die toch fijner zijn dan waar de lucht naar buiten blaast. Vraag me af of er weldra een kleine HAF X uitkomt met de zwarte binnenkant en USB 3 aansluitingen. Ook dat klepje over de schakelaar vindt ik wel wat aangezien mijn kat het leuk vind op om de kast te zitten en met zijn domme poten op die knoppen te drukken. O-)
80 graden onder full load?! Wanneer hebben jullie die kast gestest? Toen het 35 graden was ofzo?

80 graden is echt te warm voor een high airflow kast.
Op zich mee eens dat 80 graden te veel is, maar dit is wel in overklokte toestand met verhoogde Vcore. Ik zou het interessanter vinden om te weten hoe hij presteert onder fabrieksinstellingen.
Het lijkt mij dat je een high airflow kast niet koopt om je processor op fabrieksinstelling te laten draaien. Voor dat doeleinde ben je beter af met een andere (waarschijnlijk veel goedkopere) kast.
Samengevat:
100 euro duurder voor een extra fan, stof filters en 2x hotswap-bay, extra ruimte bovenin en meer plastic en 2x usb 3.0 die vrij amateuristisch aangesloten moet worden en een GPU airduct die blijkbaar voor problemen zorgt.

Als ik het zo bekijk zijn ze goed op weg maar ik zou toch opnieuw kiezen voor de 932, zeker voor het prijsverschil.

- airduct voor de GPU kan je zelf in elkaar knutselen, dan heb je meteen wat je zelf best vind.
- een 3x hotswap-tray kan je altijd los bijkopen voor een 50 € (zoals bv deze), die kan je dan altijd weer in je nieuwere case inbouwen.
- ik zou niet weten wanneer ik USB 3.0 nodig heb in het eerste jaar.

[Reactie gewijzigd door dusti op 25 juli 2024 05:04]

Allereerst zal ik melden dat ik niet objectief ben als bezitter van de HAF X, maar de diverse reacties van de tweakers hier lijken meer op "shit, heb ik net een 932 gekocht!".
.
.
Volgens de Pricewatch is de HAF X nu €44,- duurder dan de 932. Dus je aparte hotswap verhaal is leuk, maar prijstechnisch niet interessant.
.
Geen ons even aan hoe jij USB 3.0 professioneel wil aansluiten op de huidige moederborden!? Er is namelijk nog GEEN standaard bepaald voor USB mobo-headers....
.
Ik had geen problemen met de airduct, maar ik gebruik ook geen SLI/Crossfire. Sowieso waait er al een dermate wind in de kast, dat ik twijfel over het nut van dit stukje plastic.
.
Zelf heb ik drie problemen met de kast:
1. Geen 3.5 inch bay met de HAF looks om een cardreader o.i.d. in te plaatsen (wat de andere HAF's wel hebben)
2. Geen stoffilter onder de PSU (dit zou de eerste 8000 kasten in Europa betreffen)
3. Personalisering van de fan kleur. Ik ben meer van blauw dan rood, dus zal ik de fans gaan vervangen om dit te regelen.
Geen ons even aan hoe jij USB 3.0 professioneel wil aansluiten op de huidige moederborden!? Er is namelijk nog GEEN standaard bepaald voor USB mobo-headers....
Dan liever een USB3.0 hub op de bureau, een connector in het keyboard of scherm als ze op de markt komen...

Het is gewoon het idee dat ik bizar vind - dat mag toch?
Een e-sata kabel ga je toch ook niet terug in je kast sturen om dan de schijf aan te sluiten?
Ik ben zelf toch meer voor een strakke Lian-Li kast, kwa prijs kom je ook aardig in de buurt van Lian-Li. Kwa vormgeving zou ik dus mijn Lian-Li A10B niet vervangen. Als je puur naar functionaliteit kijkt denk ik echter dat de Coolermaster de betere keuze is.
Helemaal mee eens...voor deze prijs zou ik ook voor een Lian-li kast gaan...
Voor de helft van de prijs zou ik eerder voor een strakke Fractal kast gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.