Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Samsung Galaxy S: Android met iPhone-sausje

02-07-2010 • 09:00

199

Singlepage-opmaak

Een grote iPhone-look-a-like

Een veelgehoorde klacht is dat hedendaagse smartphones sterk op de iPhone lijken. Vaak is dat totaal ongegrond: wie een HTC Legend, een Nokia N8 of een Blackberry Storm2 naast een iPhone 3GS houdt, ziet veel verschillen in design en uitvoering. Bovendien heeft Apple het idee van een groot touchscreen met weinig knoppen wel populair gemaakt, maar de form factor bestaat al langer.

Bij de Galaxy S is die klacht wél terecht: Samsung heeft in veel opzichten naar de iPhone gekeken. Het opvallendste is de chromen rand aan de zijkant en de afgeronde achterkant. Daarnaast heeft ook Samsung ervoor gekozen om niet alleen het scherm maar ook het gedeelte daaromheen onder de glasplaat te stoppen. Ook omdat er maar één fysieke knop onder het scherm zit, ligt de vergelijking tussen de Galaxy S en de iPhone voor de hand.

Deze knop doet dienst als Thuis-knop. Aan weerszijden zitten twee aanraakgevoelige knoppen: Menu en Terug. Die doen het prima en zijn gevoelig, maar niet te: het gebeurt niet vaak dat de gebruiker ze per ongeluk beroert.

Op ons testtoestel ontbreekt een fysieke Zoek-knop. Dat is wel een nadeel, omdat veel applicaties op zo'n knop zijn gebaseerd. Het veelgebruikte Snelzoek-vak op het homescreen kan alleen worden bereikt via de Menu-knop: lang indrukken heeft dezelfde functie als de Zoek-knop. Overigens is de Galaxy S daar niet uniek in: ook op de Xperia X10 van Sony Ericsson ontbreekt de Zoek-knop. Opmerkelijk genoeg heeft Samsung op de later aangekondigde Galaxy S-modellen voor de Amerikaanse markt wel een Zoek-knop aangebracht.

Net als bij de iPhone is de ruimte onder het scherm even groot als die erboven. Aan de bovenkant zijn een Samsung-logo en de luidspreker te vinden. Links daarnaast zitten de sensoren en rechts de frontcamera voor videobellen.

Aan de rechterzijkant zit alleen een Vergrendel-knop maar, in tegenstelling tot veel andere Samsung-telefoons, een cameraknop ontbreekt. De onderkant is gereserveerd voor de microfoon en de linkerzijkant bevat een volume-rocker.

De micro-usb-aansluiting zit aan de bovenkant van het toestel, een positie die voor veel carkits problematisch kan zijn. De aansluiting kan met een schuifje worden afgesloten. Er zit ook een - niet afsluitbare - 3,5mm-jack voor headsets aan de bovenkant van het toestel.

De achterkant is grotendeels zwart, maar kleine stipjes zorgen voor een blauwe gloed en vanwege een overeenkomst tussen Samsung en Google staat er ook nog 'With Google' op. De camera zit linksboven en voor de tweede luidspreker zijn twee gaatjes aangebracht.

Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk

De plastic achterkant voelt teleurstellend goedkoop aan. Wie de accuklep eraf haalt, merkt dat die van dun en niet erg stevig kunststof is gemaakt. De accuklep kan zonder al te veel kracht tussen twee vingers worden verbogen. Dat past niet echt bij een high-end toestel.

Buigende accuklep van Samsung Galaxy S

Het goedkope materiaal heeft echter ook een voordeel: het toestel voelt erg licht aan. Samsung claimt dat het toestel 118g weegt en onze weegschaal gaf nog een gram minder aan. In vergelijking met veel toestellen van ongeveer dezelfde grootte scheelt dat al gauw 20g. Ter vergelijking: de iPhone is rond 137g, de HTC Desire en de Sony Ericsson Xperia X10 wegen 135g. Het verschil is goed voelbaar.

Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk