Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Samsung Galaxy S: Android met iPhone-sausje

02-07-2010 • 09:00

199

Singlepage-opmaak

Super Amoled

De techniek achter Super Amoled

Het belangrijkste kenmerk van Super Amoled-beeldschermen is dat de sensoren die aanrakingen registreren in het paneel zijn verwerkt en geen aparte laag vereisen. Een Super Amoled-scherm bestaat dus slechts uit het Super Amoled-paneel en een beschermlaag.

Dat levert volgens Samsung diverse voordelen op ten opzichte van 'normale' amoled-displays. Zo heeft Super Amoled minder last van reflecties, zodat het beeldscherm ook in direct zonlicht veel beter af te lezen is. In vergelijking met een amoled-scherm verbruikt het minder energie, is het contrast groter en zijn de kleuren helderder.

Het voordeel ten opzichte van tft-lcd-schermen is nog groter. Touchscreens van dat type vereisen vier lagen: de toplaag, een laag voor het registreren van aanrakingen, het display zelf en de backlight.

De Super Amoled-technologie is door Samsung in eigen huis ontwikkeld, maar er gaan geruchten dat Samsung nog niet genoeg capaciteit heeft om de Super Amoled-schermen in voldoende grote oplage te maken. Het zou dus nog wel even kunnen duren voordat dit schermtype gangbaar is.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Benchmarks

Het Super Amoled-scherm van de Samsung Wave hebben we al eerder uitgebreid vergeleken met de schermen van de HTC Legend en de HTC Hero. Uit deze benchmarks bleek dat alle primaire en secundaire kleuren op een Super Amoled-scherm een hogere saturatie hebben dan wordt voorgeschreven door de Rec. 709-norm, die wordt gebruikt voor tv's en Hollywoodfilms. Hierdoor ogen kleuren helder en vol. Voor een apparaat als een smartphone is dit wenselijk.

Wel betekent dit dat videocontent er door de afwijkende kleuren anders uitziet dan op andere schermen. Op de Galaxy S is dat niet anders. Ook is zwart bij een Super Amoled-scherm donkerder dan wij kunnen meten. De maximale helderheid van het Super Amoled-scherm van de Wave is aanzienlijk groter dan die van bijvoorbeeld het amoled-scherm van de HTC Legend, al is nog niet zeker of dat een eigenschap van Super Amoled is of dat de helderheid van de Legend kunstmatig is beperkt.

Dagelijks gebruik

Het scherm van de Galaxy S is uiteraard iets minder scherp dan dat van de Wave: beide toestellen hebben dezelfde resolutie van 800x480 pixels, maar het scherm van de Galaxy S meet 4", terwijl de Wave het moet doen met 3,3".

Desondanks is het scherm bloedmooi: kleuren zien er fel en helder uit, veel feller dan op andere toestellen. In sommige opzichten is dat overgesatureerd: Samsung heeft het scherm zo afgesteld dat kleuren feller overkomen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Foto's kunnen er daarom wat onnatuurlijk uitzien, maar het effect op de interface is mooi. Daar komt bij dat het diepere zwart het algehele uiterlijk van de telefoon flink verbetert; het onderscheid tussen behuizing en scherm is kleiner dan bij concurrerende toestellen.

De kleurvervorming is goed te zien op de volgende afbeelding, die vier toestellen toont: op de bovenste rij de HTC HD2 (lcd) en Samsung i8910 (amoled), op de onderste rij de Samsung Galaxy S (Super Amoled) en iPod touch (lcd). Alle toestellen stonden ingesteld op de maximale helderheid en tonen dezelfde afbeelding.

Vier toestellen tonen testbeeld

Ook bij meer omgevingslicht zien de kleuren er fel en helder uit. Het scherm maakt indruk op iedereen die het voor het eerst ziet; vooral video's zien er goed uit op het scherm. In direct zonlicht is het scherm van de Galaxy S veel beter af te lezen dan gewone amoled-schermen. Het verschil met het lcd-scherm van de iPod touch is opmerkelijk genoeg minder groot: in direct zonlicht leek de iPod soms zelfs iets beter af te lezen. Dat heeft grotendeels te maken met de maximale helderheid, wat in de review van de Wave ook al uitgebreid is besproken.

Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk Samsung Galaxy S I9000 - uiterlijk