Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iPhone 4: op het scherp van de snede

30-07-2010 • 08:00

338

Singlepage-opmaak

Schermen met het scherm

Resolutie

Steve Jobs besteedde tijdens de presentatie van de iPhone 4 veel aandacht aan het scherm van de nieuwe smartphone. De pixeldichtheid van het scherm zou zo hoog zijn, dat het menselijk oog al op 25cm afstand niet meer pixels kan onderscheiden dan op het scherm zitten.

Die claim is discutabel, maar de smartphone heeft zonder meer de hoogste resolutie op de huidige Nederlandse telecommarkt. Waar de Xperia X10 van Sony Ericsson en Motorola Milestone 854x480 pixels op het scherm tonen, ondersteunt de iPhone 4 960x640 beeldpunten. Met 614.400 pixels heeft de iPhone dus anderhalf keer zoveel pixels als de 409.920 puntjes van deze concurrenten.

Overigens zijn op de Japanse markt, waar mobieltjes bij wijze van spreken tosti's kunnen maken en koffie kunnen zetten, al telefoons te koop met een nog veel hogere resolutie: een scherm met 1024 pixels in de breedte is daar niet eens opzienbarend.

Wie een iPhone 3GS naast het nieuwe model houdt, ziet in eerste instantie geen wereld van verschil. Natuurlijk oogt het allemaal scherper, maar de ware voordelen van het scherm blijken pas echt tijdens het bekijken van foto's en video's.

Pixels op de iPhone 4 (links) en 3GS

Daar komt bij dat er weinig ruimte zit tussen het oppervlak en het display zelf. Daardoor lijkt het alsof het scherm op het toestel ligt in plaats van erin, een effect dat nog wordt versterkt door de hoge resolutie.

Kleurweergave: 3GS vs. 4

De iPhone 4 is voorzien van een ips-scherm. Dit type lcd, dat ook voor de iPad wordt gebruikt, biedt onder andere een veel betere kijkhoek dan de lcd van de iPhone 3GS. Met name de kleuren zijn op de 3GS minder goed als onder een hoek wordt gekeken.

Om de kleurweergave te testen gebruikten we afbeeldingen die we ook gebruiken voor de SpectraCal-benchmarks van televisies en die we eerder ook gebruikten om het scherm van de Samsung Wave en de HTC Legend te testen.

De weergave van kleuren onder een hoek blijkt inderdaad veel beter. Kleuren veranderen nog wel iets als er niet loodrecht op het scherm wordt gekeken, maar ze worden voornamelijk iets donkerder of lichter. Het effect dat onder een hoek een compleet andere kleur te zien is, is bij de iPhone 4 verholpen.

Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4

De bovenstaande afbeeldingen zijn gemaakt onder een kijkhoek van ongeveer 35 graden. Het bovenste beeld is van de iPhone 3GS, daaronder ligt de iPhone 4. De eerste afbeelding toont grijwaarden, de tweede de kleur rood en de derde de kleur groen.

Recht boven het toestel is er weinig verschil in kleurweergave waarneembaar. Vooral de grijswaarden worden zuiverder weergegeven dan bij de iPhone 3GS, maar bij de kleuren is het lastig te zien welk toestel het beste presteert. Beide geven de kleuren in elk geval weer zonder irriterend fel of overgesatureerd te zijn.

Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4 Kleurweergave iPhone 3GS (boven) en iPhone 4

Vergelijking met Super Amoled en lcd

Om te kijken hoe het scherm van Apples nieuwste presteert in vergelijking met de concurrentie, legden we toestellen met twee andere schermtechnieken naast de iPhone 4. De ene is een HTC Hero, met de 'traditionele' lcd-techniek en de andere is de Samsung Galaxy S, die beschikt over een Super Amoled-scherm. Super Amoled is een opvolger van amoled. Super Amoled heeft een schermlaag minder nodig, waardoor kleuren beter zouden moeten uitkomen. Mede daardoor zou het ook in direct zonlicht beter afleesbaar moeten zijn. Meer over de Super Amoled is te lezen in onze review van de Samsung Wave.

Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S

De iPhone 4 ligt op deze afbeeldingen in het midden, met links de HTC Hero en rechts de Galaxy S. Van de drie geeft de iPhone 4 de kleuren het lichtst weer. Het zwart - dat we niet scherp op de foto hebben gekregen - is zwarter dan op de Hero, maar minder zwart dan op de Galaxy S. De Samsung-smartphone bleek overgesatureerd en ging vooral bij de kleur geel in de fout. Hoewel het op de foto mee lijkt te vallen, is het geel op de Galaxy S vooral groen.

Daarom hebben we metingen losgelaten op zowel de Galaxy S als op de iPhone 4. De Galaxy S bleek er inderdaad naast te zitten op het gebied van kleuren. De meetapparatuur van SpectraCal gaf een afwijking aan naar groen. Ook de iPhone 4 zat er wat naast.

Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S

De weergave van grijswaarden is op de iPhone 4 ten opzichte van de concurrentie een stuk beter. Waar zowel de Hero als de Galaxy S in de grijwaarden sporen hebben van groen en in mindere mate roze, zien de grijze tinten er op de iPhone 4 grijs uit.

Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S Kleurenweergave HTC Hero, iPhone 4 en Samsung Galaxy S