Inleiding
De navigatiemarkt is volop in beweging. Nu grootmachten Nokia en Google met gratis navigatie aan de weg timmeren, is het voor voormalige marktleiders als Tomtom en Navteq noodzaak om zich met exclusieve en innovatieve diensten te onderscheiden. Een kleine nieuwkomer die de markt wil bestormen, zal het tussen deze kemphanen moeilijk krijgen - en toch is dat precies wat Sygic van plan is.
Sygic is in 2004 opgericht en wist in 2009 enige bekendheid te krijgen met zijn Mobile Maps-app. Deze app werd in eerste instantie voor de iPhone uitgebracht, maar inmiddels is er ook een Android-versie en het was zelfs de eerste navigatie-app in de Windows Marketplace for Mobile.
Op de Cebit heeft Sygic de mobiele applicatie 'Aura' aangekondigd, en hiermee gooit het bedrijf het over een andere boeg. Aura heeft een aantal opvallende eigenschappen die genoeg meerwaarde bieden om de markt te veroveren, hoopt het bedrijf. Tweakers.net bekeek of de app inderdaad revolutionair is of dat het om de zoveelste vis in een toch al dichtbevolkte vijver gaat.
/i/1267690678.jpeg?f=imagenormal)
Multiplatform
Kort gezegd brengt Aura een combinatie van 3d-navigatie en social networking naar mobiele apparatuur. Op de Cebit-beurs demonstreerde Sygic zijn applicatie op een aantal iPhones. In eerste instantie zal de app ook alleen voor de Apple-smartphone beschikbaar komen. Kort na deze release, die in juni zou plaatsvinden, moet Aura ook voor andere mobiele platformen verschijnen. Er staan versies voor Android, Symbian, Windows Mobile en Maemo op de planning. Het bedrijf hoopt met de ondersteuning voor de diverse platformen snel een stevig marktaandeel te krijgen.
Een woordvoerster van het bedrijf zei dat er twee versies van Aura verschijnen: een goedkope, simpele variant voor voetgangers en een uitgebreide versie voor automobilisten. Over de uitgeklede Aura-versie voor de iPhone wilde ze alleen kwijt dat deze 'goedkoop' zou worden. De autoversie zou in Apples App Store ongeveer 80 euro gaan kosten. Prijzen en releasedata voor de versies voor de andere platformen zijn nog niet bekend.
/i/1268231004.jpeg?f=imagenormal)
Inzoomen op een locatie begint, net als bij Google Earth, in de ruimte. De app reageert snel, onder andere omdat het toestel hierbij niets via mobiel internet hoeft te laden: alle kaartinformatie is onderdeel van de software en staat lokaal op de telefoon. De kaarten betrekt Sygic van Tele Atlas.
Delen van grote steden, met name opvallende gebouwen, geeft de applicatie driedimensionaal weer. Het aantal grote Europese steden met 3d-gebouwen is overigens beperkt: van te veel van dergelijke gebouwen zou de app namelijk te omvangrijk en te log worden. Van de Nederlandse steden heeft Sygic alleen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Groningen van 3d-beelden voorzien.
De 3d-weergave lijkt vooral voor voetgangers handig, maar voor automobilisten is de functie minder nuttig; zo wordt het beeld rommeliger, wat de aandacht van de wegenkaart afleidt. Voor voetgangers is er nog een extra hulpmiddel om de weg te vinden: onder het kaartmateriaal geeft Sygic een kompas weer. Deze functie verschijnt voorlopig alleen op de iPhone.
Waar zijn je vrienden?
Meer nog dan de 3d-weergave is de integratie met sociale netwerken een belangrijke eigenschap van Aura. Sygic zegt dat netwerken als Facebook en LinkedIn ondersteund worden, al het is nog niet duidelijk waar die ondersteuning uit bestaat. Mogelijk kunnen contacten van die sites eenvoudigweg geïmporteerd worden. Uiteraard is voor deze functionaliteit wel een verbinding met internet vereist.
Gebruikers kunnen zien of hun contacten online zijn of wat de laatste keer was dat ze online waren. Bovendien kunnen gebruikers toestaan dat andere Aura-gebruikers zien waar ze zich bevinden, en dat opent een aantal mogelijkheden.
De gebruiker kan bijvoorbeeld bevriende Aura-gebruikers een routebeschrijving naar zijn eigen locatie geven. Eventueel kan die routebeschrijving zelfs in de vorm van een filmpje worden gegoten. Andersom kan de gebruiker met een druk op de knop uitvinden hoe hij het snelst te voet of per auto naar iemand uit zijn contactenlijst kan gaan. In de wandelmodus geeft de app de hemelsbrede afstand tussen de personen weer - tenminste, als de contactpersoon dus Aura gebruikt, online is en heeft aangegeven dat zijn locatie weergegeven mag worden.
Voor voetgangers kunnen de City Guides handig zijn. Hiermee is van diverse steden informatie te vinden, zoals de geschiedenis en markante punten. Daarnaast kan een gebruiker eetgelegenheden, winkels, toeristische plekken, hotels, musea en andere mogelijk interessante plekken in zijn omgeving opvragen. Op termijn wil Sygic nog de mogelijkheid toevoegen om aan dergelijke spots waarderingen te geven, die ook weer gedeeld moeten kunnen worden.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Weer en verkeer
Het autonavigatiedeel is voor een groot deel overgenomen uit Mobile Maps, de navigatie-app van Sygic. De voornaamste toevoeging in Aura zijn de driedimensionaal weergegeven gebouwen. Voor de gesproken aanwijzingen is uit twintig talen, waaronder het Nederlands, te kiezen. Als de gebruiker voor de Drive To-optie kiest, krijgt de bestuurder alleen de voor hem relevante gegevens te zien, zoals afstanden en tijden. De kaartinformatie kan zonder internetverbinding worden weergegeven, maar voor eventuele extra informatie moet de gebruiker wel weer online zijn.
Aura kan verder weersinformatie geven. Bij de demonstratie van de fabrikant bleek dat daar voorlopig niet te veel van moet worden verwacht. De wolkjes en de temperaturen gaven slechts een grove indicatie van het weer op bepaalde plekken.
Verder beloofde Sygic dat onder meer filemeldingen en waarschuwingen voor snelheidscontroles nog zullen worden toegevoegd. Deze gegevens zullen voor het grootste deel van bestaande community based diensten overgenomen worden. De data van zulke diensten is nog verre van volledig en zal ook niet altijd even accuraat zijn, geeft Sygic toe, maar volgens de woordvoerster 'zal de bruikbaarheid van de gegevens toenemen naarmate de community groeit'.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie en gallery
We hebben voor deze hands-on lang niet alle mogelijkheden van Aura kunnen bekijken, maar de applicatie ziet er in ieder geval veelbelovend uit. De 3d-beelden zijn een aardige toevoeging en in- en uitzoomen gaat op een iPhone heel soepel. De app reageert snel en is vrij uitgebreid.
De interface werkt niet op alle punten even intuïtief, maar voor een deel is dit gewenning en mogelijk voert Sygic nog wat veranderingen door. De 3d-beelden komen de overzichtelijkheid niet altijd ten goede, wat vooral tijdens het autorijden lastig kan zijn. De beelden zijn bovendien maar voor een beperkt aantal steden opgenomen en een uitbreiding zit er op dit punt niet in. Een ander probleem is voorlopig dat de bruikbaarheid van de geïntegreerde sociale netwerken deels afhankelijk is van het aantal mensen dat ook Aura gebruikt.
Het eenvoudig vinden van vrienden en de mogelijkheid hen grafische routebeschrijvingen te sturen is een mooie feature, maar ook andere partijen werken al aan dergelijke functionaliteit. De vraag is dan ook wat grootmachten als Google, Nokia, Garmin en TomTom gaan doen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook zij een vorm van social networking in hun systemen inbouwen. TomTom geeft bijvoorbeeld al hoog op van zijn TomTom-map community, die zorgt voor het aanpassen van kaarten voor de MapShare-dienst.
Het enige voordeel dat Aura dan nog op zijn concurrenten heeft, is dat het op veel platformen zal verschijnen, maar voordat dit streven gerealiseerd is zijn we waarschijnlijk vele maanden verder. Wie een echt uitgebreide navigatie-app voor de iPhone wil hebben, kan hoogstwaarschijnlijk beter voor het vrijwel even dure alternatief van TomTom kiezen. De overige functionaliteit die Sygic biedt, lijkt onvoldoende om het bedrag van tachtig euro te rechtvaardigen, al zal het programma eerst daadwerkelijk moeten verschijnen voordat daar een definitief oordeel over geveld kan worden.