Duo-baan
Nintendo is er voor de verandering eens snel bij met The Legend of Zelda: Spirit Tracks. Het spel verschijnt zo'n twee jaar na The Legend of Zelda: Phantom Hourglass en Nintendo heeft wel eens langer over een game gedaan. Voor Nintendo-maatstaven lijkt Spirit Tracks echter ook opvallend veel op zijn voorganger, zowel uiterlijk als in de manier van spelen.
Getest op: Nintendo DS (exclusieve titel)
Misschien is dat de reden Nintendo her en der aanwijzingen heeft opgenomen dat het verhaal uit Spirit Tracks als een vervolg op Phantom Hourglass kan worden gezien. Het verhaal zou dan een aantal generaties na die voorganger spelen, maar desondanks speel je weer gewoon met de eeuwig jonge Link en de al even jeugdige Princess Zelda. Die laatste zetelt ook weer in een Hyrule Castle. Ze gaat voor het eerst met Link mee op avontuur - althans, haar geest gaat mee. Haar lichaam wordt namelijk al snel gestolen door de kwade genius van het spel, die het nodig heeft als behuizing voor zijn eigen geest. Maar hoewel Zelda voor het grootste deel van het spel alleen geestelijk aanwezig is, zijn er delen van het spel waarin ze je kan helpen. Zo kan ze op haar beurt het lichaam van een gepantserde Phantom overnemen. Als dat lukt, kun jij die besturen, en dat komt uiteraard van pas in puzzels: zo kan je Link en Zelda gescheiden van elkaar handelingen laten verrichten, of de Phantom van Zelda gebruiken voor een afleidingsmanoevre of zelfs als vervoermiddel. Nintendo is nog steeds meester in het verzinnen van toepassingen voor een dergelijk simpel gegeven.
Potten breken
Dat Zelda met je mee op avontuur gaat is dan misschien nieuw, verder vertoont Spirit Tracks dus opvallend veel gelijkenissen met zijn voorganger. Grafisch zijn er geen verschillen, de engine waarop het spel draait is hetzelfde en de stijl is ook gelijk gebleven. Link ziet er uiteraard hetzelfde uit, en ook veel van de attributen in het spel zijn herkenbaar: de blauwe potten die je kapot gooit om je health op te krikken, de vele deuren waar je sleutels voor moet vinden, de ronde rotsblokken die je naar je tegenstanders kan smijten; ze zijn allemaal precies hetzelfde.
:fill(white)/i/1261061076.jpeg?f=thumb)
Stylus
En het blijft niet bij uiterlijkheden: de hele basis van het spel is hetzelfde gebleven. De besturing vindt weer geheel plaats met de stylus, wat nog steeds erg prettig is. Niet dat de besturing perfect is - vooral tijdens gevechten is het af en toe wat lastig om Link van of naar een bepaalde plek te krijgen - maar over het algemeen werkt het goed en vooral intuïtief. Het blijft bovendien erg prettig dat je nooit tussen knoppen en stylus hoeft te wisselen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Landkaart
De spelwereld bestaat wederom uit een grote, open vlakte, met hier en daar bewoonde delen die je kunt bezoeken en waar opdrachten en puzzels op je wachten. De verschillende delen kan je pas bereiken als je er een landkaart van hebt bemachtigd, en in elk deel is een grote dungeon te vinden, waar een eindbaas op je wacht.
Tijdsdruk
Naast alle overeenkomsten zijn er echter ook de nodige verschillen aan te wijzen, die ervoor zorgen dat Spirit Tracks volledig op eigen benen kan staan. Zo is het erg prettig dat de opzet van de dungeons iets is veranderd. Ze bestaan nog steeds uit een aaneenschakeling van kamers waar je een weg door moet zien te vinden, maar je hoeft niet meer zo vaak dezelfde dungeon te bezoeken als in Phantom Hourglass en ook de tijdsdruk uit die game is verdwenen. Dat is misschien wat minder uitdagend, maar ook zonder de tikkende klok zijn de puzzels en de gevechten moeilijk genoeg om je bezig te houden.
Op het spoor
De boot uit Phantom Hourglass is vervangen door een trein. Dat maakt dat er minder vrijheid is om de wereld te verkennen; de trein rijdt immers alleen daar waar er rails liggen. Bovendien moet je die rails aan het begin van het spel eerst maar eens zien te vinden. Toch biedt de trein genoeg uitdagingen. In de beste Zelda-traditie doemen er onderweg gevaren op die de ritjes spannend houden. Net als de boot kun je ook de trein opwaarderen om die gevaren het hoofd te bieden, met als belangrijkste upgrade het bekende kanon. Ook hier geldt weer dat, al mag de basis dan bekend zijn, Nintendo er toch weer een interessante draai aan heeft weten te geven. Zo is het erg leuk dat er af en toe tegenliggers op het spoor zijn en dat er een soort teleporters zijn te vinden, die je naar een heel ander deel van de wereld brengen.
:fill(white)/i/1261061071.jpeg?f=thumb)
Laat je horen
De belangrijkste verandering ten opzichte van Phantom Hourglass is echter het gebruik van een niet onomstreden onderdeel van de DS: de microfoon. In de voorganger werd daar spaarzaam gebruik van gemaakt, in Spirit Tracks volop. Het is blazen geblazen in Spirit Tracks, of je wilt of niet. Dat zal niet iedereen waarderen; wie gewend is in bus of trein te spelen, wordt hier wellicht niet vrolijk van.
Net als in The Legend of Zelda: Ocarina of Time heb je een instrument tot je beschikking, in dit geval een panfluit. Met de stylus kan je een pijpje van deze panfluit activeren, waarna je in de microfoon dient te blazen. Dan is uiteraard de vraag wat de juiste melodie is. Daarnaast heeft Link een nieuw wapen, een soort propeller die voorwerpen en tegenstanders kan wegblazen. Ook de propeller zet je in beweging door in de microfoon te blazen. Dat is soms wat lastig, omdat je het wapen met de stylus moet richten en je hand daardoor voor de microfoon kan komen, maar dat is niet onoverkomelijk en de microfoon is gevoelig genoeg.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
Op het eerste gezicht lijkt Spirit Tracks misschien iets teveel op Phantom Hourglass, maar schijn bedriegt. De basis - bewegen, vechten - is hetzelfde en ook de stijl is niet veranderd, maar Nintendo heeft toch ruim voldoende vernieuwing ingebouwd. Spirit Tracks is dan ook leuk en uitdagend, zonder te veel in herhalingen te vervallen. Daarvoor zijn puzzels die Nintendo verzonnen heeft origineel genoeg.
Ook buiten de dungeons is genoeg te doen. De trein lijkt wat saai vanwege het vaste spoor waar het ding op rijdt, maar ook hier geldt: er is genoeg te doen en het is spannend genoeg. Je zult je handen vol hebben aan het gebruik van stoomfluit en kanon, waarnaast je ook nog de gashendel en de bediening van de wissels in de gaten moet houden. Verder zijn er weer een heleboel sidequests te vinden en spullen te verzamelen.
Spirit Tracks is een echte sequel. Het is dan ook niet het meest verrassende deel van de serie, maar wel een game met de vertrouwde, zeer hoge kwaliteit. De besturing is niet perfect en het veelvuldige gebruik van de microfoon zal vooral de reizende speler niet altijd even goed uitkomen, maar dat zal de pret beslist niet drukken.
Pluspunten
+ Goed variatie op bestaand concept
+ Besturing volledig met stylus
+ Zelda gaat mee op pad
+ Lang en uitdagend
Minpunten
- Wel goed, maar niet revolutionair
- Beeld wat grofkorrelig
Cijfer: 9
Titel |
The Legend of Zelda: Spirit Tracks
|
|
Platform |
Nintendo DS
|
Ontwikkelaar |
Nintendo
|
Uitgever |
Nintendo |
Releasedatum |
inmiddels verschenen
|