Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

New Super Mario Bros. Wii

Als vanouds

Vrijwel iedereen die de tijden van het Nintendo Entertainment System en de eerste Game Boy nog heeft meegemaakt, zal Mario een warm hart toedragen - afgezien wellicht van wat verstokte Sonic-fans. Het valt echter niet te betwisten dat Mario een van de meest constante factoren in de geschiedenis van de game-industrie is. Dat geldt echter niet in dezelfde mate voor Super Mario Bros. Nadat het eerste deel een doorslaand succes op de NES werd, kwamen de overige versies en remakes niet meer in de buurt van deze gigaknaller.

Getest op: Nintendo Wii (exclusieve titel)

Super Mario Bros. betekende destijds min of meer het begin van het Nintendo-succesverhaal, waarin nog vele toptitels en platformen zouden volgen. De 'SMB'-serie haalde - misschien met uitzondering van het derde deel - niet meer het niveau van het origineel. Nintendo hoopt daar met New Super Mario Bros. Wii weer verandering in te brengen, al lijkt het op voorhand onmogelijk dat deze game dezelfde status zal krijgen als die oude klassieker. Wii-gamers kunnen echter wel hopen op een prima toevoeging aan hun collectie, temeer omdat de voortekenen positief zijn: al maanden worden er door diverse media positieve previews gepubliceerd.

Dat is uiteraard geen garantie voor succes; dat zullen Mario en Luigi zelf moeten binnenhalen. De game begint alvast lekker herkenbaar: Bowser Junior en zijn clubje gemeneriken ontvoeren - zoals altijd - Princess Peach, en Mario, Luigi, Blue Toad en Yellow Toad zetten - zoals altijd - de achtervolging in. Je kunt nu zeggen dat de plot te makkelijk en afgezaagd is, maar het zit niet in de aard van het spel om ineens een sterk verhaal te hebben. Herkenbaarheid is dus troef.

*Vers

Datzelfde geldt voor de opzet van het spel. Tussen de speler en het bevrijden van Princess Peach staan acht werelden vol vijanden en levels, die allemaal verschillend zijn. De eerste wereld is voor Mario-begrippen vrij gewoontjes, de tweede wereld heeft een woenstijnthema, daarna volgt een ijswereld en ga zo maar door. Nintendo heeft hierin als vanouds afwisseling aangebracht, wat elke spelwereld weer vers maakt. Het geeft de makers bovendien de mogelijkheid de diverse werelden op verschillende manieren aan te kleden met de creatieve onderdelen die Mario-games altijd gekenmerkt hebben.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Toch nieuwe dingen

Behalve een ander uiterlijk brengen de diverse spelwerelden ook veranderingen in de gameplay met zich mee, zoals nieuwe vijanden en andere soorten obstakels. Interessant zijn vooral de elementen die mogelijk worden gemaakt door de bewegingsgevoelige controller van de Wii, zoals platformen die bewegen als de Wiimote wordt gedraaid of objecten die kunnen worden opgepakt door met de controller te schudden. Ook de personages hebben nieuwe eigenschappen: zo is er een propellerpak, dat geactiveerd wordt door wederom met de Wiimote te schudden.

Deze nieuwe elementen geven New Super Mario Bros. Wii een deel van zijn bestaansrecht, maar eigenlijk is het vooral datgene wat bij het oude is gebleven dat het spel geslaagd maakt. Super Mario Bros. was briljant in zijn eenvoud en New Super Mario Bros. Wii weet dat bij vlagen te evenaren. In een tijd waarin 3D-graphics haast niet meer weg te denken zijn, zet Nintendo een overtuigende 2D-platformgame neer, die oude en nieuwe elementen goed weet te combineren.

*Leveldesign

Het leveldesign van New Super Mario Bros. is van het niveau waarmee Nintendo groot is geworden. We noemden al de platformen die je kunt bewegen met je Wiimote, maar we waren nog meer onder de indruk van de draaiende vormpjes waarmee Mario en zijn maatjes een weg omhoog moeten vinden, of een pijlsnelle ijsbaan die je, in een penguin-pakje gestoken, pijlsnel op je buik kunt afleggen. Er zijn veel leuke en originele vondsten, die voor afwisseling zorgen in een spel waarin je globaal toch steeds hetzelfde moet doen.

Het moet echter gezegd: niet alle levels konden ons even goed bekoren. Of het nu komt omdat wij zo slecht zijn, of omdat sommige levels daadwerkelijk lastiger zijn dan andere levels: het gebeurde regelmatig dat we in een stukje zo vaak dood gingen, dat we een 'continue' moesten gebruiken. Dat is dan wel weer fijn: Mario Bros. straft je niet voor het gebruik van continues of levens, je mag zo vaak falen als je wil, en dat deden wij dan ook naar hartelust. Ergens in de derde wereld zaten wij al aan onze derde 'continue'...

Verder is het wat vreemd dat de eindbaasgevechten van sommige levels niet in verhouding staan tot de moeilijkheidsgraad van de rest van die levels. Waar we voor een doorsnee level af en toe meer dan tien levens nodig hadden, wandelden we meestal in één poging langs de eindbazen. Dat zorgt dat het tempo er aardig in blijft, maar het geeft een raar gevoel als je verwacht dat een eindbaas het moeilijkste obstakel is. In werkelijkheid gingen we vaker dood in de minilevels waarin we rode Toads moesten bevrijden - niet in de laatste plaats omdat we daar als kleine Mario instapten, en elk foutje dan direct een leven kost.

*Voorwerpen

Dat laatste is overigens niet nodig. Je kunt namelijk ook buiten de levels om voorwerpen verzamelen waardoor je, voor je een level begint, alvast een power-up kunt activeren. Deze scoor je voornamelijk in de Toad-huisjes, die per kleur andere voordelen opleveren. Je kunt er bijvoorbeeld levens scoren, een gele ster krijgen of andere soorten power-ups verdienen via een puzzelspelletje dat lijkt op Memory. Deze items kun je op elk moment inzetten, wat ook zeker aan te raden is: ook al kom je meestal vrij snel de eerste behulpzame paddestoel tegen, het scheelt als je niet als kleine Mario aan een level begint.

Samen het leukst

Het grootste pluspunt van deze game hebben we nog niet eens besproken. Wat New Super Mario Bros. Wii van zijn voorgangers onderscheidt, is zonder meer de multiplayer-modus. Het spelen met anderen betekent in New Super Mario Bros. Wii eigenlijk dat je een andere game speelt. Hoewel het officiële doel hetzelfde blijft, blijkt de gameplay danig te veranderen zodra de tweede - en eventueel derde en vierde - Wiimote wordt ingeschakeld. De game mag dan in co-op gespeeld worden, het lijkt af en toe verdacht veel op een 'versus'-modus.

*Sadisme ten top

Het blijkt namelijk erg leuk te zijn je medespelers tegen te werken, om toch vooral zelf de punten te verzamelen en de items te claimen. Een vraagtekentje geeft, als je met meer spelers speelt, meerdere power-ups - en des te leuker is het dus om ze allemaal zelf te pakken en ze vooral niet met de rest te delen. Zo ontstaat er dus een spel in het spel, waarbij het ook erg leuk is om net even te hard door te lopen, zodat je medespelers in een afgrond verdwijnen... Van lief samen spelen is geen sprake, maar dat vinden we beslist niet erg.

Aan de multiplayer-variant zit overigens wel een 'maar'. Spelers die zonder levens komen te zitten, worden niet meer teruggezet en zullen moeten wachten tot iemand een nieuw leven verdient, of tot het level is afgelopen, waarna ze een 'continue' kunnen gebruiken. Wanneer er echter serieus samengewerkt wordt, zorgt het spelen in co-op er vooral voor dat het spel makkelijker wordt. Een foutje is niet meer dodelijk, want het spel brengt je automatisch terug bij de rest van de spelers, dus je hoeft een level pas opnieuw te doen als alle spelers tegelijk doodgaan.

*Psychedelisch

Dit alles speelt zich overigens af in een voor buitenstaanders haast psychedelisch overkomende setting. We noemden al de afwisseling, die prima is. Het kleurgebruik en de soundtrack verdienen echter een aparte vermelding. Voor Mario-fans is het allemaal gesneden koek, maar ben je onbekend met de franchise, dan kan het nogal een schok zijn. De soundtrack is voor onvoorbereide oren voornamelijk irritant, terwijl het spelers van eerdere Mario-games eerder als de spreekwoordelijke muziek in de oren klinkt. Het is op en top Nintendo en op en top Mario, maar je moet er wel tegen kunnen.

Conclusie

Met dat laatste punt in het achterhoofd maken we ook de eindafweging. Het behoeft weinig uitleg dat New Super Mario Bros. Wii voor iedereen met enige affiniteit met Mario een heerlijke game is. Zij zullen het niet als minpunt ervaren dat het spel heel sterk op zijn voorgangers lijkt. Voor hen zijn de toevoegingen niet meer dan een sausje op een voor hen al perfect smakende game, die dankzij de multiplayer-ondersteuning voor vier personen nog lekkerder wordt.

Als we persoonlijke voorkeuren en sentimenten echter achterwege laten, is New Super Mario Bros. weliswaar een bij vlagen briljante 2D-sidescrolling platformgame, maar, ondanks een aantal leuke innovaties, ook heel veel meer van hetzelfde. Daar komt bij dat het spel in je eentje af en toe wat frustrerend kan zijn, omdat dit een van de meest uitdagende Mario-games is. Ook voor de grootste zwartkijker zal de multiplayer echter veel goedmaken. Tenzij je de muziek en de kleurtjes niet pruimt, natuurlijk, maar dan is de vraag waarom je eigenlijk een Wii hebt gekocht...

Pluspunten

+ Mario Bros. terug op oude niveau
+ Briljant leveldesign
+ Multiplayer hilarisch
+ Uitdagend

Minpunten

- Lastige levels werken frustrerend
- In je eentje duidelijk minder leuk dan samen
- Lijkt veel op voorgaande games

Cijfer: 8,5

Titel New Super Mario Bros. Wii
Platform Nintendo Wii
Ontwikkelaar Nintendo
Uitgever Nintendo
Releasedatum Inmiddels verschenen

Laagste prijzen voor: New Super Mario Bros, Wii
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

GameResource

Score: 5 (32)

€ 56,95

€ 56,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 56,95
Brievenbuspakje zonder Track & Trace NL € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 56,95

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (118)

Wijzig sortering
Mijn favoriete old skool mario's zijn toch wel deel 1,3 en Super Mario World. En ik heb het meeste plezier gehad met deel 3. Wow wat was dat stoer dat je kon vliegen! En dat Tanooki pak, ik denk wel de leukste upgrade ooit uit een vraagtekenbox in een Super Mario game! :*)

Leuk om te weten:

Mario exemplaren verkocht op de Nintendo Consoles (dus niet handhelds):

1. Super Mario Bros. (40.23 million)
2. Super Mario World (20 million)
3. Super Mario Bros. 3 (18 million)
4. Super Mario 64 (11 million)
5. Super Mario Bros. 2 (10 million)
6. Super Mario Galaxy (8.02 million)
7. Super Mario Sunshine (5.5 million)

(edit: typo's)

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 27 november 2009 09:32]

Hmm, het valt wel op dat de verkoop echt sterk zakt zeg! :/

Deze vandaag ook maar eens halen, lekker ouwehoeren op een vrijdagavond met vrienden :D
Mario Bros. zat bij bijna iedere NES wel. Neem bijv. Sunshine, dat was geen launchgame waardoor er automatisch minder verkocht werd. Later kwam er wel een Sunshine pack, maar goed.

Mario World was een launch game bij de SNES, Mario 64 bij de N64 en SMB3 is gewoon meesterlijk. SMB2 was een foutje en niet bedoeld als SMB game oorspronkelijk.
SMB2 was een foutje en niet bedoeld als SMB game oorspronkelijk.
Niet helemaal correct. Nintendo wilde een andere Mario 2 voor de Amerikaanse markt maken omdat ze de Japanse versie te moeilijk vonden en teveel op deel 1 vonden lijken, ze hebben daarom een andere platform game genomen en hier een Mario game van gemaakt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Super_mario_2
Ik heb heerlijk genoten van SMB2, net ietsje minder als 3 en 1, maar voor mij geld echt dat ik 3 het leukste vind, daarna 2, en daarna 1.

Ik snap dat je SMB2 een foutje noemt, maar dat vind ik toch te kort doen aan SMB2. SMB2 is inderdaad een remake van "Yume Kōjō: Doki Doki Panic", maar ik ben erg blij dat ik via SMB kennis heb mogen maken met dit spel, want ik vond het een erg leuk en erg uitdagend spel.
*snif* goede oude tijd :)

op de Snes konden alle SMB games op een cassette :D heb ze dus allemaal gespeeld :D

Mooie review.
Jaaa, en wat was ik jaloers op mensen met een SNES haha :)

Ik heb zelf SMB 1 en 3 helemaal grijs gedraait op de NES en ik heb sinds eergisteren deze game in huis. De wii controller is daarmee vrij gelijk aan de NES controller wat me echt weer deed terug dromen in me kindertijd :)

Wat ik vooral ook grappig vind in de multiplayer is de A knop. Je komt daarmee in een soort van bolletje die hetzelfde is als je terug geplaatst word na je dood. Kortom als je ergens in valt is het na een tijdje de kunst snel genoeg op A drukken.

Tevens is het bijvoorbeeld erg leuk een paddestoel (om je groter te maken) gewoon achterna te gaan de afgrond in, snel op a drukken en weer terug naar je teamgenoot. Je leert al snel levens uit te sparen op die manier :)

Ik heb het de afgelopen 2 dagen gespeeld samen met me vriendin die een stuk minder mario gespeeld heeft vroeger. Maar met z'n 2én komen we er goed vanaf en het is echt super leuk om weer eens een 2d mario te zien. Ik smeek nintendo daar min of meer al jaren om dus was erg verrast met deze game en heb geen moment getwijfeld om hem aan te schaffen.
Nu kunnen ze makkelijk op één Wii Disc (inclusief deze want hij is niet zo groot qua MBs) misschien een leuk idee voor Nintendo.
Je kunt de oude SMB games allemaal kopen op de Virtual Console ;)
Ja maar alleen de NES versies. De SNES versie (die Toettoetdaan bedoeld) staat er niet op. (Super Mario All Stars)
SMAS = Super Mario Bros 1, 2 en 3 in één pakket met Super Mario World (1). En laat die (en Super Mario World 2: Yoshi's Island, ook een geniaal spel) nou net óók te koop zijn in de VC.
Nee, ook niet helemaal. Je hebt Super Mario All-Stars (M1,2,3 en Lost Levels) én een casette waar dan ook nog is Mario World bij zit.
kijk! eindelijk iemand die goed op de hoogte is ;).
maar even ontopic: wat een verschrikkelijk leuk spel is dit zeg, zat laatst even met een paar vrienden en een biertje te co-oppen en heb me echt kapot gelachen. Blijft leuk als je weer iemand oppakt en met hem/haar de afgrond in stort :P.
Deze game is sowieso echt een aanrader voor iedereen die vroegen van mario heeft genoten, brengt hoe dan ook oude herinneringen naar boven :9
Ik heb zo het idee dat Sander en Toettoetdaan bedoelen dat de SMAS versies grafisch afwijken t.o.v. de oorspronkelijke titels. En dat klopt ook, de SMAS versies waren opgepimpte versies.

Ik vind het wel raar dat de reviewer stelt dat SMB 1 het meest populair / de beste is/was. Ik ben toch echt van mening dat dit SMB 3 en SMW zijn. Misschien komt het dat mijn visie wat anders is omdat ik net niet van die tijd ben. Ik kom uit 86, SMB ook zo'n beetje... maar toen ging het allemaal een stuk minder snel met spellen. Voor SMB zat er tussen Japan en Europa anderhalf jaar tijd qua release.
Minpunten
- Lastige levels werken frustrerend
Dat is juist leuk :) Mario moet niet te makkelijk worden en je kan altijd nog de Super Guide gebruiken. Daarvoor is die er!
- In je eentje duidelijk minder leuk dan samen
Natuurlijk is samen gamen leuker dan in je eentje, tenminste als je dat leuker vind. Dat heeft niks met deze game, die ook in je eentje geweldig is, te maken.
- Lijkt veel op voorgaande games
Hallo?! Het is een Super Mario Bros. game! En op de consoles is dit de eerste game sinds Super Mario Bros. 3! Juist het klassieke van de Mario games is wat deze game zo sterk maakt.

8.5 is vééls te laag, deze game is wat mij betreft Game of the Year: 10!

* sanderev66 is een Mario-fan sinds hij een GameBoy van zijn ouders kreeg :+

[Reactie gewijzigd door 90710 op 27 november 2009 09:09]

Euhm, vind je het zelf niet een beetje vreemd dat Nintendo wegkomt met een DSgame op de Wii? Okay, de levels zijn nieuw, je hebt nieuwe (suffe, vind ik) upgrades en je kunt elkaar nu lekker pesten. Multiplayer kon trouwens al op de NES volgens mij, dus zo'n boeiende feature vind ik dat nou ook weer niet.

8.5 vind ik nogal aan de hoge kant eerlijk gezegd, maar goed wie ben ik...

Ik vind het wel heel eerlijk van je dat je jouw eigen post bestempeld als fanboyism ;)

[Reactie gewijzigd door Woutoud op 27 november 2009 09:29]

Euhm, vind je het zelf niet een beetje vreemd dat Nintendo wegkomt met een DSgame op de Wii?
Ja en de DS versie had tenminste nog 3D karakters! </ignorance>

Alle devvers lopen allemaal te mokken dat ze tegenwoordig onevenredig veel meer tijd kwijt zijn aan het ontwikkelen van een game dan 10 jaar geleden. Echter gaat voor de meeste games verreweg de meeste tijd zitten in de graphics. Als je dan Nintendo bent en je komt er mee weg om dit op de markt brengen, en het is leuk, dan is dat toch geniaal. En nou niet gaan lopen zeuren dat ze dan dus uitmelkers zijn.

En over de graphics, je hoeft niet een spel in 3D te maken om het mooi te laten zijn. Perfect voorbeeld vind ik Zelda: Four Swords. Puur 2D, maar zulke mooie graphics. Alleen al de explosies zijn geniaal. Maar ja tegenwoordig is het de xbox generatie die zo ontzettend naargeestig is dat alleen 3D goed genoeg is. Zal wel nooit veranderen.

Oh en ben je niet bekend met Megaman 9 voor de Wii? Dat zijn SNES (of NES?) graphics op een Wii spel, en je hebt niet eens multiplayer. Tuurlijk kost ie maar 10 euro, maar volgens jou redenering zou dat ook niet moeten kunnen.

Ik zeg: lang leve retro!

Verder: get your facts straight. Multiplayer kon al vanaf het eerste deel, maar wel omstebeurt ja, niet tegelijk. Zelfs in Mario DS kon je niet tegelijk door de werelden lopen.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 27 november 2009 11:23]

Je had op de nes multiplayer als in "na elkaar" of het arcade spel "Mario bros.". Maar dat was niets van 4 spelers co-op.

Oké het is een spel wat gebasseerd is op de DS engine van New Super Mario Bros. Maar is dat erg? Het gaat om de gameplay en niet om de mooie plaatjes. (Ik vind dat het er prachtig uitziet voor een 2D Mario game) Dat heeft Nintendo met de Wii nu al vaak genoeg duidelijk gemaakt.

Ik kan maar één "minpunt" van dit spel noemen: er had veel meer Yoshis in het spel moeten zitten :p

[Reactie gewijzigd door 90710 op 27 november 2009 09:47]

Het gaat om de gameplay en niet om de mooie plaatjes.
Wat een gel*l zeg. Het gaat om een goed uitgewerkte gameplay EN mooie plaatjes. Als ik nu weer eens C64, Amiga, PS1 of PS2 spellen zie dan vraag ik me wel eens af hoe ik dat ooit mooi heb kunnen vinden. Tuurlijk, toen was het cutting edge, maar nu ga ik weer verder met Uncharted 2.
Bij een 2D mario game horen geen mooie plaatjes a la uncharted. Dus of je houdt niet van 2D mario games en dan kan je hem gewoon laten liggen, ofwel je vindt het geweldig dat er weer een echte ouderwetse mario game is uitgekomen.

Ik heb mijn Nintendo-tijdperk met de Gamecube afgesloten omdat Nintendo daarna een hele andere kant op gegaan is dan wat ik leuk vind, ik hou namelijk ook meer van wat serieuzere en realistischere games, en dan wil je juist wel mooie graphics. Mario Galaxy op de Wii heb ik bij mijn broertje nog wel veel gespeeld (totdat hij zijn Wii ook ingeruild heeft voor een 360) en die was zeker leuk, maar verder kan de Nintendo wereld me niet echt meer boeien tegenwoordig. Maar als ik deze 2D mario zie dan krijg ik echt weer zin om het te spelen, heerlijk old-skool Mario, jammer dat ik voor alleen dit spel niet kan verantwoorden om een Wii te gaan kopen.

Moraal van het verhaal: alleen maar omdat er tegenwoordig zoveel mogelijk is in computerspelletjes wil dat niet zeggen dat elk spel ook alle mogelijkheden van de techniek per se moet gebruiken, en dat oude, simpele concepten van eerdere generaties ineens niet leuk meer kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 27 november 2009 16:53]

Zoals ik hierboven genoemd heb speel ik nog regelmatig de eerste variant van Prince of Persia, welke ik leuker vind dan die 3D rotzooi die ze nu uitbrengen.

Maar ja, ga jij maar je mooie spel spelen waar compleet geen kwaliteit qua gameplay inzit.
Laten we even wel wezen dat Prince of Persia zijn tijd dan ook erg, erg ver vooruit was!
Wat een ongelooflijke oogkleppen-opmerking. Er zijn genoeg 3D games die er prachtig uitzien en geweldig spelen. Je zal ze alleen niet op de Wii vinden.
Oh? Super Mario Galaxy is toch een goed voorbeeld van een prachtige 3D game die geweldig speelt.

Resident Evil 5 is er één in de catagorie die ik hierboven noemde. Mooi maar waardeloze gameplay. Ik zet liever RE4, mooie graphics en goed te besturen, op mn Wii op dan RE5 op mn XBOX 360.

Dus wie heeft hier oogkleppen op? Niet ik. Daarbij vergelijk ik 2D PoP met 3D PoP, niet 2D met 3D in het algemeen ;)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 27 november 2009 14:23]

Wat een gel*l zeg. Het gaat om een goed uitgewerkte gameplay EN mooie plaatjes.
Right. Daarom worden games zoals Pac-man, Tetris etc. en moderne varianten nog steeds meer gespeeld dan de nieuwste eye-candy blockbuster games. Vette graphics zijn echt niet belangrijk voor een leuk spel, goede gameplay wel. Graphics zitten vaker in de weg dan dat ze een spel echt leuk maken.
Multiplayer op de NES kon niet. (SMB)
Je kon wel met 2 players spelen, maar alleen niet tegelijk.
Als Microsoft deze mario uitbracht voor de XBOX kocht ik er een XBOX voor.
Nintendo komt niet weg met een dsgame op de wii, ze maken precies wat een behoorlijke doelgroep zoekt!
Ik denk dat je eerder een Wii gratis in de winkel krijgt dan dat je Mario op de X360 ziet ;) :p
Dat is juist leuk Mario moet niet te makkelijk worden en je kan altijd nog de Super Guide gebruiken. Daarvoor is die er!
Een moeilijke game is erg leuk, er moet wel een uitdaging in zitten. Maar het moet niet frustrerend worden, indien zulke frustrerende stukken herhaaldelijk terug komen, kan ik voorstellen dat het als min punt gezien. Wanneer ik iedere 10min. de intentie heb om de controller in mijn beeldscherm te parkeren, is dat niet bevorderlijk voor de gamefun.
Hallo?! Het is een Super Mario Bros. game! En op de consoles is dit de eerste game sinds Super Mario Bros. 3! Juist het klassieke van de Mario games is wat deze game zo sterk maakt. 8.5 is vééls te laag, deze game is wat mij betreft Game of the Year: 10!
Ik verwacht dat de reviewer bedoeld dat er weinig innovatie wordt toegepast. Weet niet of je LBP hebt gespeeld (zo niet, shame) Maar dat is een soort interactieve en nieuwe Mario achtige game voor de PS3. Zo zou mario anno 2009 moeten zijn. Dan pas zou het de 10 waard zijn, nu niet. Want 'Lijkt veel op voorgaande games' .... komt eens met wat nieuws / extras. Mario melk :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 27 november 2009 09:30]

Frustratie is een onmisbaar onderdeel van iedere Mario game al vanaf Donkey Kong. Juist de combinatie van de bedriegelijk simpele graphics, muziek en stijl met de af en toe zeer lastige stukjes geeft Mario zijn ultieme verslavingseigenschap.

Ik heb deze Mario weer stuk zitten spelen net als SMW. Het is gewoon heerlijk om op een stukje vast te zitten en er na een hoop gefrustreerde pogingen opeens makkelijk langs te komen. Dat levert veel meer voldoening dan een meer "gestroomlijnde" ervaring.

Ik heb het idee dat de reviewer niet echt een Mario liefhebber is, vooral vanwege het stukje over de muziek, ik mis ook dat in het hele spel alle figuurtjes, bloemetjes en zelfs de power ups met de muziek meedansen! :)

Dat de reviewer ook regelmatig een continue nodig heeft is ook erg appart. Ik zou mijzelf de afgelopen 10 jaar een casual gamer noemen en ik ben nooit echt super geweest in Mario, maar een continue zal ik niet snel nodig hebben. Ik zit na iets van 5 uur spelen in wereld 3 met meer dan 50 levens...

Deze hele review valt mij eerlijk gezegd best tegen.
De review valt tegen omdat hij niet jouw mening afspiegelt?

"Ik heb het idee dat de reviewer niet echt een Mario liefhebber is"
Dat zou pas een bevooroordeelde review worden!
Het lijkt mij duidelijk uit mijn reactie waarom de review mij tegen valt, het zou natuurlijk een beetje raar zijn om een review minder goed te vinden omdat de reviewer jouw smaak in games niet deelt. Beetje raar dat jij dit ervan maakt, zeker omdat er twee hele paragrafen tussen die twee stukjes staan.

Natuurlijk hoeft de reviewer mijn smaak niet te delen om een goede review te schrijven, het is wel belangrijk om verstand van Mario te hebben. Dus als je de spelen niet veel gespeeld hebt zou je toch wat research moeten doen.

En om eerlijk te zijn, bij misschien wel de beroemdste serie uit de gameswereld allertijden verwacht je inderdaad wel dat de reviewer een Mario fan is ja.
Het is niet raar dat hij jouw reactie zo interpreteert, het lijkt tussen de regels er ook gewoon zo te staan omdat je nou niet bepaald goed onderbouwd waarom de review tegenvalt. Als ik de review bekijk wordt een heel breed scala aan zaken bekeken en beoordeeld en zijn diverse stukken heel neutraal. De kracht van een review is nou juist dat je zoveel mogelijk zaken op een neutrale wijze belicht, je moet de voor- en nadelen naar boven halen. Het enige wat er nog van je kritiek over blijft is het stukje over het mee dansen van al die figuurtjes e.d.

Het feit dat de reviewer continues nodig hebt zegt niet zo gek veel. Sterker nog, de reviewer haalt dit ook naar voren als een positief punt van het spel. Bij veel andere spellen ben je gewoon de pineut, dan ben je af en mag je helemaal opnieuw beginnen of kom je simpelweg niet verder. Met dat continue kun je dat wel doen waardoor de game ook ineens een stuk interessanter wordt voor heel veel mensen. Het gaat niet om het winnen, het gaat om het leuk spelen en plezier hebben. Dat jij die continues niet nodig hebt is niet zo raar gezien je commentaar. Je hebt duidelijk meer ervaring met dit type spel dan de reviewer. Meer ervaring gecombineerd met domweg meer geluk en fanatieker zijn zorgt er nog wel eens voor dat je ook beter bent in een spelletje en dus minder continues nodig hebt. Als ik naar mezelf kijk dan val ik ook in de categorie casual gamer maar ook in de categorie die wat minder fanatiek bezig is en die over de gehele linie nou niet zo'n spelletjeswonder is. Ik leg het dan ook vaak genoeg af in een spelletje. Mijn zus daarentegen is een ander verhaal. Op magische wijze weet die vrijwel ieder spelletje te winnen. Hoe ze het doet? Geen idee. Gelukkig is der kennis dan weer niet zo goed, dus bij kennisquizes legt ze het weer wel af :P
Uitdagend is natuurlijk relatief. Ik herinner me dat ik n keertje 8 keer na mekaar Mario 1 uitspeelde en achteraf buiten ging spelen :) Toen was t pas vroege namiddag, dus hoe uitdagend is een spel als je t in een paar uur 8x uitspeelt (jajaja, idd met Warps, maar dan nog)?. Ok, was wel shaken om elke keer Bowser te verslaan, hehe.
Ik ben allang blij dat ze Mario niet zo verpest hebben als titels als bv Prince of Persia (ik speel nog regelmatig de eerste DOS versie in DOSBox :D) En dan is LBP een PS3 spel en ik blijf zo ver mogelijk uit de buurt van zo'n ding.

Als je "iets nieuws" in Mario wilt, zet je bv Super Mario Galaxy (2) op. Wil je ouderwetse pure platform fun.. nou ik heb het hierboven al gezegd: New Super Mario Bros Wii!
Je blijft uit de buurt van een Playstation 3? Grappig, bang dat hij je iets teveel fun brengt en je er als gevolg teveel geld in stopt? :P

Deze Mario ziet er in ieder geval weer ouderwets leuk uit. Maar inderdaad, LittleBigPlanet is een stuk innovatiever. Iet's wat je van Mario zou mogen verwachten in deze tijd.
Maar voor de wat krapper bij kas zittende mensen is dit een leuke game voor de goedkope wii.
Op xbox live arcade is een erg goede remake te vinden van Prince of Persia Classic ! Tis maar dat je 't weet.
Dit is een game waar ik lang op heb zitten wachten, waarvan ik lang had gedacht dat ie er nooit zou komen, dit is Mario!

Een hele tijd sinds de Nintendo64 heb ik de mario games links laten liggen, maar hier wordt ik weer blij van :)
Daar ken ik Super Mario Bros weer van, van die Lastige frustrerende levels :P
Hallo?! Het is een Super Mario Bros. game! En op de consoles is dit de eerste game sinds Super Mario Bros. 3! Juist het klassieke van de Mario games is wat deze game zo sterk maakt.
Pardon? Super Mario World vergeten ofzo? SWM blijft mijn favoriete Mario platform game.
[...]

Pardon? Super Mario World vergeten ofzo? SWM blijft mijn favoriete Mario platform game.
Daar moet ik je wel gelijk in geven ja. SMW was bijna net zo goed als SMB3.

Nu moet ik zelfs zeggen dat ik meer van SMB3 en zelfs SMB2 genoten heb dan van deel 1. Maar goed, dat zal persoonlijke smaak zijn.
Die smaak deel ik in ieder geval... The lost levels was daarentegen wel weer enorm uitdagend (Was dat trouwens niet de Japanse SMB2???)
Weet je wat ik alleen zo jammer vind van deze Mario game, en de wat nieuwere op de DS. Het lopen lijkt wel slippen. Je moet eerst een beetje vaart maken, voordat je naar voren gaat. Klinkt logisch, maar speelt toch anders dan "vroeger". Dat slippende gevoel die het me geeft vind ik erg vervelend. Dan vervelend op de manier van een lekker lekkerbek eten en ineens een graatje te krijgen. Heb nu wel zo dat als ie ontzettend lekker is, het me niet uitmaakt. Wie weet moet ik het ook proberen.

De Mario & Luigi Partner in Time en de nieuwe met bowser (moet ik nog halen). Vond ik ontzettend leuk, en speelde ook op de manier hoe ik hem wil (met het lopen).

Ach ja, ziet er wel ontzettend cool uit, een vriend van me zij dat je ook andere mensen eruit kan gooien als ze vervelend doen. XD een soort brawl in Mario.
Je hebt wel gelijk dat het slippen nieuw is in de New. serie, maar ik vind het juist een leuke aanvulling van de game. (Zo kan je bv beter muursprongen maken enzo) Ook voelt het wat natuurlijker aan zoals je al zei.
Volgens mij is de besturing/beweging vrijwel identiek aan SMW en alle Mario platform games sindsdien. Het duurt even om vaart te maken en duurt ook even om te stoppen, helemaal als je op een gladde ondergrond bent. Ik vind de besturing juist heerlijk.
" Dat is dan wel weer fijn: Mario Bros. straft je niet voor het gebruik van continues of levens, je mag zo vaak falen als je wil, en dat deden wij dan ook naar hartelust."

dat vind ik wel flauw ... vroeger was het toch iets meer hardcore: Geen levens meer is volledig opnieuw beginnen ... Dan was je wel voorzichtiger bij die moeilijke punten :) En uiteindelijk heb ik ze toch ook zo uitgespeeld zonder een Mario specialist te zijn ... Ziet er wel een super game uit voor de rest wel zwakkere graphics maar ze wouden een retro gevoel creëren zeker ?
Je begint (bij mijn weten, ben nog niet af gegaan, ik farm nieuwe levens in World 1-1 als ik bijna dood ben, wat vaak zo is) als je afgaat volgens de handleiding bij je laatste save. En laten save momenten (afgezien van de quicksave die je 1x kan laden om je console uit te zetten) nou dun gezaaid zijn. Eigenlijk alleen na torens, kastelen en luchtschip levels kun je saven.
Ik gebruik zelf world 1-2 en world 1-3 als farm en world 1-midcastle als save moment. Erg makkelijk level en je progress in de andere wereldjes word natuurlijk ook gesaved... 8-)
De quicksave kan je kopieeren als je een saveslot vrij heb. (Zonder ballon natuurlijk)
Ik had alleen laatst een quicksave van 30lives, deze gekopieerd en hierna had de kopie er 34... :?
De graphics zijn (voor Wii standards) best goed hoor! Ik heb het spel zelf ook en ben er net maar eens achter uit gekropen :P
Dat multiplayer is echt super! Alleen vind ik het klote dat je met z'n allen in het scherm moet blijven, de laatste gaat anders af....

BTW: de achtbaan in de laatse wereld is vet!

[Reactie gewijzigd door Bartjezz op 30 november 2009 21:13]

De Wii-mote is wel een ramp om te gebruiken als gewone controller. De d-pad is veel te klein en na half uurtje begonnen m'n handen al pijn te doen. Misschien goed voor kleine Jappen, maar voor ons toch beetje te klein om degelijk vast te houden...

En de "classic controller" die dan wel goed in de hand ligt, werkt niet met deze game...

Héél leuk spel, maar als je pijn aan je handen krijgt, is de lol er snel af.
Je kan ook met de nunchuk stick spelen. Zie de handleiding ;)
*heeft nog steeds RSI aan z'n rechter duim van SMB 3*
Geweldige game!

Het Co-op spelen is ook super, al lijkt dat vanzelf te veranderen van teamplay in versus :P

Er zitten weer superveel verborgen extra's in en ook de zoektocht naar de 3 munten die in elke level verborgen zitten maakt het zeer vermakelijk.
Super Game

eindelijk een spel dat we met z'n vieren kunnen spelen.
en ja lastige levels werken bij sommige mensen frustrerend, vooral voor mensen die niet tegen hun verlies kunnen :P
Helemaal top, weer eens een goede 2d game!
Voor mij hoeft niet alles in 3d en voor sommige games is 2d veel leuker. Nu stoppen ze ieg genoeg tijd in het level design en niet alleen de graphics.
ERG leuk spel, maar zoals al aangegeven in de review, het is wel veel van hetzelfde, maar dat is Mario, viel me mee dat Mario Galaxy toch wel anders was dan zijn 3D voorgangers, maar Mario Galaxy 2 wordt weer meer van hetzelfde.

Neemt niet weg dat ik aan alle Mario platformers veel plezier beleef!
Super Mario Galaxy 2 wordt het chronologische vervolg op Super Mario Galaxy, natuurlijk is het wat meer van hetzelfde.
Doel dan meer op dat er sinds Super Mario 64 er in mijn ogen ook vrij weinig "nieuwe"dingen zijn toegevoegd, 120 sterren, shines, whatever heb ik in alle delen lopen verzamelen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True