Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Woxter i-cube 750

06-11-2009 • 09:00

70

Singlepage-opmaak

Conclusie

Het in Nederland nog onbekende Woxter heeft met de i-Cube 750 een prima mediaspeler in handen, die logischerwijs dezelfde voor- en nadelen kent als de PlayOn!HD van concurrent AC Ryan. We zijn tevreden over de vlotte Realtek-processor en met de afwerking van de behuizing is - op het lelijke logo aan de voorzijde na - weinig mis.

De toevoeging van een scart-aansluiting, lange tijd in Europa dé standaard voor het koppelen van analoge av-apparatuur, aan het standaardontwerp kan voor een bepaalde groep gebruikers een groot pluspunt zijn. Verder zijn alle noodzakelijke aansluitingen aanwezig, op wifi na.

Samen met zijn collega's deelt de i-Cube 750 een groot nadeel: de firmware van Realtek functioneert op basisniveau weliswaar, maar is niet altijd gebruiksvriendelijk te noemen en bovendien zeer spartaans uitgevoerd. Het is zeker mogelijk dat hier enige verandering in zal komen wanneer Woxter delen van de broncode daadwerkelijk gaat vrijgeven, maar tot die tijd is er meer uit de hardware te halen dan nu gedaan wordt.

Op prijsniveau liggen de iCube 750 van Woxter en de AC Ryan PlayOn!HD dicht tegen elkaar. Het is dus deels een kwestie van smaak en welk vertrouwen de koper in de ondersteuning van de fabrikant heeft welke speler uiteindelijk de voorkeur geniet, ervan uitgaande dat deze een mediaspeler wil met ruimte voor een harddisk en de Realtek-chipset.

Reacties (70)

70
70
41
0
0
14
Wijzig sortering
Gigabit ethernet is zeker ook nog teveel moeite? Ik snap dat echt niet... Laat dan die antieke Scart aansluiting achterwege. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier gebruik van gaat maken...
Ik heb een "ouderwetse" breedbeeld TV (laatste generatie beeldbuis, zeg maar). Deze is voorzien van enkele scart ingangen. Waarom zou ik die TV, die prima werkt, weg doen? Voor mij is scart op een media player erg nuttig!
GBit netwerk is zinloos. 100MBit is snel genoeg om video te streamen.
Om te streamen is het inderdaad snel genoeg, maar als ik nu een iso op mijn interne Hd wil zetten vanaf de pc gebeurt dat met 5MBps (PlayonHD). Als er 1000Mbit op zou zitten zou dat zeer zeker een plus zijn
Je geeft in je reactie al het probleem weer. 5MBps is niet het maximum van een 100Mbit verbinding. Dus de processor van het apparaat lukt het al niet om deze verbinding vol te krijgen. Daarmee is een GB poort zinloos.
Anoniem: 221154 @ATS6 november 2009 18:27
GBit netwerk is marketing ding.
Je koopt eigenlijk een verre van 100% rend.device.
Zelf Philips breedbeeld 67cm uit 1997 of zo met 80W Surround.
Met 2 scart aansluitingen.
Zolang tv nog doet gaat ie niet weg.
Nog steeds analoge tv ontvangst.
Ps3 als mediacenter.
Films op stick en kijken maar.
Nog niet gemodereerd komt vaker voor.
waar heb je in godsnaam gbit voor nodig op zo'n apparaatje? verder blijkt keer op keer dat de harware niet snel genoeg is om uberhaupt 100Mbit vol te trekken. Lijkt me dus een zinloze toevoeging.


Overigens is scart heel leuk, maar als het inderdaad geen rgb uitstuurt, is een scart blokje met composiet en audio natuurlijk zo gehaald bij de hema voor 2 euri. tot zover de meerwaarde van scart ;)
Gbit is nutteloos omdat zoals borft al zegt je die snelheid toch niet haalt. Dan is het dus een nuttelose verkoopkreet, waar blijkbaar toch mensen intrappen.
Dus liever een scart aansluiting. Er zijn nog heel veel mensen in NL die nog een ouderwets glasbak TV hebben en dus voordeel hebben bij een scart aansluiting.
Eigenlijk zijn de spelers precies hetzelfde op een paar hardware wijzigingen na.
Vind het wel erg jammer dat Realtek niet wat meer inzet op firmware ontwikkeling.

Heb het apparaat (playonhd) nu 2 maand en echt veel is er nog niet veranderd, wel veel features. (youtube/picasa/news/flicker)
Heb liever een gebruiksvriendelijke interface met strakke afwerking.
Grote knoppen, movies/music/photo ipv je suf browsen. (alles staat in verschillende folders)
Tsja, in feite levert Realtek wat chips en wat basissoftware. Het ontwerpen van een goede UI is nu net datgene wat de verschillende merken kan onderscheiden en waar hun toegevoegde waarde ligt. Dat sommige merken zich er met een jantje van Leiden vanaf maken, zegt meer over hen dan over Realtek.
Anoniem: 97031 @humbug7 november 2009 16:34
Helaas is de sdk van de realtek 1073 redelijk gesloten.
Volgens mij is GUI ontwerp nooit Realtek's sterke punt geweest. Hun audio driver setup programma is ook niet om aan te zien.
Dan moet je serieus naar de WD Live HD mediaspeler kijken.
Alle media wordt daar geaggregeerd naar drie groepen: foto's, muziek en video (internet is een aparte groep). Al sluit je er verschillende USB drives/sticks tegelijk aan met folders vol mixed media. Ook handig: browsen door je foto's via thumbnails (ipv bestandsnamen). Dit is nog steeds een groot gemis bij die Realtek producten.

edit: tijpoos

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 09:54]

Ik moet nog zien dat de source van delen van de firmware daadwerkelijk openbaar gemaakt wordt en wat dan de mogelijkheden tot aanpassing zijn. Bij de Xtreamer werd ook de Open Source-kreet als verkoopargument gebruikt, tot op heden is daar ook nog geen source van vrijgegeven.
Weet iemand toevallig of er een player (naast de PopcornHour) is waar je zelf nog wat op kan programmeren?
M'n verwachtingen waren hoog bij de Xtreamer maar Asus lijkt voorlopig de sources nog maar niet vrij te willen geven. :(

//update : link van Harmen hieronder geeft meer info. Thanks!

[Reactie gewijzigd door -=bas=- op 23 juli 2024 09:54]

Niet echt een player, maar het Nvidia Ion-platform is uitermate geschikt voor het (door de grafische chip ondersteund) afspelen van 1080p content, en je kunt er naar believen Windows of Linux op installeren en dus ook zelf software aanpassen of schrijven.
Ff offtopic: de Xtreamer is helemaal niet van Asus, de O'play is van Asus
Raar dat dit model niet wordt vergeleken met de Eminent 7075 en WD live, welke de nieuwste samba chip hebben en dus directe concurrenten zijn. Tevens nog eens goedkoper :O:O.

Daarbij is een speler die 23,9 etc niet kan afspelen een doelloze wat mij betreft, bijna alle hdrips zijn hierin omgezet.
Die 23.9 bug zit in de firmware van Realtech en is reeds opgelost in de meeste firmwares (bij deze dus nog niet..) en hier hebben de Eminent en WD ook last van (gehad?)
Het grote voordeel van deze tov de Eminent en de WD is dat jer er een 3,5" hdd in kan rossen. Dan hoef je dus geen aparte nas, pc aan of (duurdere) externe hdd te gebruiken (en alles in 1 kastje).
Als je daar geen behoefte aan zou hebben, zou ik zelf voor de WD gaan. Anders de Play!On (ipv de woxter)
Sigma heeft de 23,9fps ondersteuning al meteen gehad hoor, nooit ergens last van gehad met mijn WD player.
Door de scart aansluiting lijkt me dit een super interessante optie voor XBMC, als XBOX opvolger. Hij is waarschijnlijk wel te hacken tot het booten van een HDD.
Hoezo maakt het voor XBMC uit, als er wel of niet een scart-aansluiting aanwezig is? Met composiet/(liefst)s-video + analoog audio icm een scartblokje heb je het zelfde effect. Goed mss wat meer kabeltjes, maar volgens mij heeft de Xbox ook geen scart-aansluiting of wel ;).

Daarnaast als xbmc er op werkt, istie ook ook harstikke interresant voor mensen met een HD tv. Aangezien (zoals in het artikel al staat) bij de firmware van Realtek nog wel wat dingen mogen veranderen.
Maar als ik me niet vergis, zijn er wel wat alternatieve firmwares voor de sigma (dus niet deze) chipset.... Alleen kan hem alleen nu niet ff vinden.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 09:54]

composiet en s-video zijn niet RGB. Met scart kan de beeldkwaliteitr veel beter zijn.
De XBOX heeft wel RGB, mits je een kabel hebt die die mogelijkheid bied (a 12,50).

Door de scart aansluiting is hij interessant voor iedereen.... niet enkel de mensen met een LCD/Plasma TV en mensen die genoegen nemen met een lage beeldkwaliteit op een SD TV.
De processors van de Playon HD en deze Woxter zijn wel verschillend. De Playon HD gebruikt de Realtek 1083DD, een nieuwere variant. En de Playon ziet er veel chiquer uit, maar dat is mijn mening.

[Reactie gewijzigd door tinoz op 23 juli 2024 09:54]

En het grootste verschil vind ik wel dat er voor de play!on al meerdere firmwares zijn uitgekomen en zich al meer heeft bewezen een actieve ontwikkeling te hebben. Dat is hierbij nog maar af te wachten. En de source van de firmware van de play!on is al wel te downloaden....

Tevens lijkt het erop dat er op het forum mensen zijn die al met custom dingen beginnen.... Dus wat dat betreft heb ik meer vertrouwne in de play!on
Is het mogelijk om RGB over de scart aansluiting te sturen of alleen composite? RGB zou toch een behoorlijke SD kwaliteit moeten geven. Verder wordt gemeld dat DTS downmix over HDMI niet mogelijk is, kan aangenomen dat dit tevens geldt voor de scart en line out aansluitingen?
RGB kan ook een behoorlijke HD kwaliteit geven, iets dat heel handig is in combinatie met een projector met alleen RGB ingangen ;)
Prima dat er zo'n mediaplayer is uitgebracht met een scart aansluiting, ik twijfel zelf nog tussen een zelf samengestelde htpc of zo'n kant en klare media player. Ook heb ik nog een ouderwetse CRT tv met alleen analoge aansluitingen, anders had ik zeker een nvidia ion gekozen.

Ik vraag mij trouwens wel af hoeveel de wifi module gaat kosten. Dat staat er in de tekst niet bij, en het lijkt mij tegenwoordig redelijk standaard om dat te hebben.
Er zijn volgens mij meer media-players die wifi modules optioneel aanbieden. Ben zelf overigens niet zo'n voorstander van het streamen van content over wifi - zeker bij HD beelden lijkt me de beschikbare bandbreedte (nog geen draft-N modules) niet voldoende. En dan eventueel nog problemen bij het aanzetten van de magnetron (zie XKCD.com - http://xkcd.com/654/

Overigens zullen er zat tweakers zijn die het wel goed werkend hebben ;)
Hangt natuurlijk helemaal van de bitrate van jouw HD materiaal af.
Ik heb supergoede bluray rips met bitrates varierend van 2,5MBps tot 6,7 MBps (transformers). Aangezien een beetje goede wifi apparatuur zeker tussen de 17-25 mbps haalt, kan je dit makkelijk via je wifi 54g netwerkje afspelen :)
Ik zou zeggen de XStreamer omdat dat er nog actief voor wordt ontwikkeld en het een hoop handige features heeft incl dts passthrough. En ook nog goed betaalbaar.

Maar de XStreamer mist een cardreader, je zal dus zelf een kleine SD usbstickreader ofzo erop aan moeten sluiten.
De XStreamer mist ook een eSata aansluiting wat ik toch wel noodzakelijk vind aangezien al mijn data op een externe AC Ryan zit, die heeft ook wel USB maar gegevens heen en weer kopieren (van externe hdd naar interne Xstreamer) gaat echt 100x sneller met esata.


Het is zeker niet de Woxter want zoals J_Star aangeeft speelt het geen films met 23,9 fps en vrijwel al mijn series en films zijn 23,9.. vreemd dat dit dan toch een prima speler wordt genoemd.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 09:54]

films worden wel vaker in 24 fps gefilmd, maar series?
niet 24 fps, maar de ntsc standaard is 23,3 of 23,9, pal is 25 fps. Aangezien de bron van de rip (tv serie) uit de VS kom is de fps dus 23,x.
Hoe kom je daar nu bij? NTSC is 60 Hz of 30 fields, pal 50 Hz of 25 fields.
Series worden meestal gemaakt voor de tv, films worden bijna altijd op 23.9 fps geschoten (waar dat vandaan gekomen is?)
Films worden op 24 fps geschoten, de NTSC standaard kent twee framerates: 23,976 en 29 fps. Hoe het precies zit weet ik niet, want ik heb me er nooit in hoeven verdiepen (heb alleen PAL DVDs thuis), maar door een proces dat Telecine heet wordt er tussen die twee gewisseld. Een NTSC rip die je van internet download heeft (als het goed gebeurd is) NOOIT 29fps, want dat betekent dat de inverse telecine nog niet toegepast is (pulldown). Het is in ieder geval echt een pruttechniek met een hoge complexiteit. PAL is veel simpeler, en met PAL60 is ook het voordeel van NTSC (hogere ververssingssnelheid) weggenomen. NTSC zou eigenlijk zo snel mogelijk uitgeroeid moeten worden.

Voor de geinteresseerden, hier een linkje: http://www.doom9.org/synch.htm

[Reactie gewijzigd door Buggle op 23 juli 2024 09:54]

Mooie review :Y

Ik zie dat er een mogelijkheid tot Draadloze-N met een usbtickje, maar zitten hier nog restricties aan?

Ik meen me te kunnen herinneren dat de HDX maar één type wifi-usbstick accepteerde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.