Door Willem de Moor

Redacteur

Twee ultraplatte laptops getest

Conclusie

Asus UX30
Het toetsenbord is uitstekend te gebruiken, al vergt de layout wel enige gewenning. De toetsen zijn responsief en voelen solide aan. Dat kan niet van de trackpad worden gezegd: de gevoeligheid laat flink te wensen over. De textuur van het trackpad moet helpen de gebruiker te laten voelen of de vingers op het pad zitten, maar de pointer is geregeld zoek of reageert niet of nauwelijks op input. Ook is de drukgevoeligheid niet consequent: regelmatig worden op ongelegen momenten kliks gegenereerd, en tegelijk worden opzettelijke kliks vaak genegeerd. De bijbehorende muisknoppen werken dan weer wel naar behoren.

Het tikken zal weinig problemen opleveren, maar het touchpad kan roet in het eten gooien. Ook het beeldscherm is niet altijd een plezier om naar te kijken, omdat het glossy scherm buitenshuis lastig te gebruiken is.

De prestaties van de UX30 zijn zonder meer beter dan die van de MSI, maar daar staat uiteraard een behoorlijk hogere prijs tegenover. De accu is eveneens een minpunt: een ultraportable mag het best tweehonderd minuten uithouden.

Asus UX30 onderkant Asus UX30 poorten links Asus UX30 poorten rechts Asus UX30 geopend Asus UX30 geopend Asus UX30 gesloten

MSI X340
Tijdens het gebruik wordt de X340 vrij warm: op een tafel is dat geen probleem, maar op schoot wordt dat na verloop van tijd onprettig.

Ook de MSI heeft een beeldscherm dat in daglicht niet altijd even geweldig presteert. Ook het toetsenbord is kwalitatief onder de maat: het veert behoorlijk tijdens het typen. MSI heeft inmiddels een herziene versie van de X340 met een beter toetsenbord gemaakt, zodat dat geen probleem meer hoeft te zijn. De viercels accu van ons testexemplaar is in de nieuwe versie eveneens vervangen: het nieuwe achtcels exemplaar zou het twee keer zolang volhouden.

Nog een minpuntje is dat de X340 tijdens het reviewen redelijk veel geluid maakte. Ook de statusleds trekken de aandacht: die zijn erg fel. Een tandje minder zou geen kwaad kunnen.

MSI X340 onderkant MSI X340 poorten links MSI X340 poorten rechts MSI X340 geopend MSI X340 geopend MSI X340 gesloten

Conclusie

De prestaties van beide laptops zijn nog altijd stukken beter dan die van de gemiddelde netbook, waarvoor beide laptops dan ook prima als upgrade gezien kunnen worden. De MSI is de goedkoopste van de twee en presteert daar ook naar. De X340 heeft met de teleurstellende accuduur en het verende toetsenbord wel twee serieuze problemen, maar die zouden in een nieuwere versie zijn weggepoetst.

Asus' UX30 zal gezien zijn prijs eerder als een - zij het wat magere - laptopvervanger dienst doen. De laptop ziet er bovendien goed uit met zijn aluminium deksel, maar is wel merkbaar zwaarder dan de MSI. Of het uiterlijk en de betere prestaties de hogere prijs rechtvaardigen, moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar als wij mogen kiezen, biedt de Asus wel degelijk meer waar voor zijn geld.

Reacties (94)

Wijzig sortering
Voor het geld van de Asus kan ook een Acer Timeline 14" worden gekocht, met SU9400 (dualcore culv) én radeon hd4330, allebei toch een flink stukje sneller dat de solo en intel GMA4500. Zoals hierboven al gezegd, "Het aanbod van ultra kleine en platte notebooks/netbooks is momenteel zo groot, dat goed informeren zeker de moeite waard is!".
Maar waarom zou je een HD4330 in je systeem willen hebben? Op een thin and light als deze ga je toch niet echt gamen. En hardwareacceleratie voor videoplayback hebben die GMA's ook, dus dat is ook niet echt heel boeiend.

Natuurlijk is een dualcore leuker, maar als ik kijk naar de gemiddelde bouwkwaliteit van Acer ga ik altijd kiezen voor een MSI, die zitten gewoon zoveel beter in elkaar.
Hoofdzakelijk is een hd4330 beter dan de GMA4500 door de aanwezigheid van de AVIVO technologie, die veel taken van de cpu overneemt in vergelijking met de gma4500. Dit resulteert in minder energieverbruik. Daarnaast worden de laatste standaarden ondersteunt, zoals geluid over hdmi en BDlive. Daarbij vind ik het ook een leuke gedachte als de mogelijkheid iig aanwezig is om een spelletje te spelen, al is het een simpel dx9 spel.
Dat ben ik niet helemaal met je eens, ik heb zelf er zelf ook naar gekeken en ik mijn bevindingen zijn andersom: De Acer Timeline vind ik steviger dan de MSI. Het gammele toetsenbord van de MSI geeft dit eigenlijk al aan.
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de TimeLine niet in handen heb gehad, dus daar kan ik niet over oordelen.
De X340 is inmiddels m'n 3e MSI notebook en op het rammelende keyboard na (dat idd een beetje jammer is) is het ding daarnaast zeer goed afgewerkt.

Wat ook meetelt is de service. Acer is niet echt happig op het verlenen van service is mijn ervaring, bij MSI is dat juist totaal niet. Die zijn aardig genoeg om je op weg te helpen, ook al is je notebook anderhalf jaar uit de garantie. Alleen dat was voor mij eigenlijk al reden genoeg om weer voor MSI te kiezen.
Acer - ik heb het ook altijd troep gevonden. En terecht. Totdat ze de Acer Aspire One maakten - dat ding was DEGELIJK! En de Timeline series lijkt daarop geinspireerd, is ook erg goed spul.
Acer heeft nogal een brede range van producten en ik denk dat je gewoon krijgt wat je ervoor betaalt ;).
Als je voor een kleine notebook zou kiezen, dan zijn er wel interessantere opties op het moment. Zeker gezien de hoge prijs van deze Asus UX30.
Persoonlijk ben ik wel een grote Asus fan en ik zit dan ook met smart te wachten op de EeePc 1201N. Deze heeft een DualCore 330 Intel Atom en 3GB geheugen samen met een nVidia 9400 grafische chip. En dit voor nog geen 450 euries. Ook de UL30 van Asus is denk ik een goed alternatief voor de UX30. Wat ik zeer prettig vindt aan de Asus notebooks is het toetsenbord; goed reagerende vierkante toetsen met vrij veel tussenruimte.

Het aanbod van ultra kleine en platte notebooks/netbooks is momenteel zo groot, dat goed informeren zeker de moeite waard is! :)
Ik heb sinds dit weekend de X340, de vering in het toetsenbord klopt inderdaad, ik mag hem in ieder geval naar MSI opsturen zodat dit veranderd kan worden.. In mijn versie heb ik niet zozeer last van het lawaai van de MSI, maar in mijn fan zit een soort van licht geratel, dit geluid is direct te horen bij het starten van de laptop.. Wordt dus ook een gevalltje reparatie.

Verder is de MSI snel zat voor het standaard internet werk, en dankzij de Intel grafische chip zijn ook de 1080p films geen probleem.. :)

Standaard wordt hij geleverd met Vista HP, ik krijg vandaag Windows 7 binnen, denk dat de laptop met Windows 7 nog een stukje sneller reageert dan met Vista.

Enige kleine nadeel is dat er maar 2 usb poorten opzitten, en 1 vga, de vga poort had best vervangen mogen worden voor een 3e usb poort.
Bij een test met ulv-processor had ik ook wel een bencmark verwacht van de accu, met gemiddelde belasting en minimale belasting. Of iets wat gewoon een 'standby' met beeld had gevisualiseerd.
Niemand koopt deze laptops voor hun constante ruwe paardenkracht, toon dan toch een representatieve test van hoe goed ze het uithouden met wat Office-taken in een loopje ofzo.

[Reactie gewijzigd door Mizitras op 26 november 2009 16:28]

Ik wou exact hetzelfde zeggen. De accu-duur onder battery eater is een beetje useless; de clue van deze laptops is net de ulv-chipset die ervoor zorgt dat er minder battery in normale mode wordt opgedaan...
Gegevens van die Asus heb ik niet, van de X340 heb ik wel.
productreview: MSI X-Slim X340-025NL review door TERW_DAN (even een CTRL-F op 'accutest' brengt je naar het grafiekje).
90 minuten op fulload, 100 minuten met HDvideo, 123 minuten met HDvideo en het scherm gedimd, 196minuten officewerk met wifi (scherm op halve brightness) en 205 minuten als ik wifi uitzet.
Ik vind het vooral jammer dat ze op laptops die er bijzonder fraai uitzien toch weer van die lelijke schreeuwende en slecht verwijderbare stickers plakken.

Uiteraard zijn ze met wat pijn en moeite te verwijderen, maar wie zit er überhaupt te wachten op die dingen?
Dat doen fabrikanten zodra je een winkel binnen loopt, snel kan zien wat zo'n laptop heeft kwa specificaties. En natuurlijk ook beetje marketing/reclame, op een Sony laptop, die ik heb zit linksonderin een joekel van een sticker. Met informatie dat zij ook andere type laptops hebben 8)7.

Je kunt ze natuurlijk altijd afhalen, soms zijn die stickers wel nuttig. Heb je niet opeens een vlek waar verf weg is door slijtage :Y)

@Bornlucky hieronder, waarschijnlijk zodat zij hun lading Windows Vista licenties kwijt kunnen? (En het ligt aan de fabrikanten, niet per se Microsoft)

[Reactie gewijzigd door YaniSuN op 26 november 2009 10:54]

Uiteraard zijn ze met wat pijn en moeite te verwijderen, maar wie zit er überhaupt te wachten op die dingen?
Die stickers op de X340 heb je er zo af. Ik vind ze ook hinderlijk, maar gelukkig is het een kleine moeite om ze eraf te krijgen. Daarbij zie je er niets van op de behuizing van de X340.
+1Anoniem: 327310
26 november 2009 10:48
ik vind het maar raar dat de laptops met vista worden verkocht... Microsoft zou toch nu alle pc's uitgegeven met Win7? latops dan toch ook lijkt mij? anyone know? :/
De review is dan ook van een exemplaar dat inmiddels al weer End of Life is.
De X340 die hier gereviewd is is niet meer te krijgen, ze komen nu standaard met Win7 namelijk.

Ik snap overigens niet dat de teleurstellende accuduur genoemd wordt bij de X340. Bij normaal gebruik houdt het ding het namelijk zo'n 3 uur uit. Dat vind ik voor een miniscule accu als er in dit apparaat zit echt niet slecht. Daarbij zie ik die Asus niet bijzonder veel beter presteren.
productreview: MSI X-Slim X340-025NL review door TERW_DAN
Heb ik al een flinke tijd geleden geschreven met daarin ook wat tests met de accuduur.

Wat ik overigens ook slecht vind aan deze review, waarom is de MSI met Celeron 723 en de Asus met Core solo gepakt? Dat zijn 2 compleet verschillende segmenten. Had dan op z'n minst de X340 met Core Solo gepakt (die is er namelijk ook), dat geeft een veel eerlijker beeld in vergelijking.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 26 november 2009 11:03]

ah kijk dat wist ik niet. vraag mij dan wel weer af waarom ze een review hebben gedaan met de vista versie en niet met de win7 versie... wat ik heb begrepen is dat win7 nl ook de accuduur "verbeterd" (minder gebruikt waardoor het langer meegaat)..
Bron: http://www.tomsguide.com/...ttery-Life,news-2848.html
Er is inderdaad een X340 met SU3500 en 500GB harde schijf: de MSI X-Slim X340-030NL. Deze kost 490,- euro en is ongeveer 90,- euro duurder dan de hier geteste versie. Hij is dan overigens nog wel met 2GB geheugen ipv 4GB zoals in de Asus.
Zie ik daar niet een rare vorm in de linker bovenhoek van de MSI op de vierde foto van de conclusiepagina, of is dat enkel weerspiegeling? Volgens mij zie ik bij diezelfde notebook ook een golfje in het toetsenbord rond de linker pijltjestoets.
Afgezien van het feit dat intussen de notebook is voorzien van een nieuw toetsenbord lijkt me dit echt een product van slechte afwerking, of valt dat uiteindelijk heel erg mee? :)
Op het keyboard na (dat idd rammelt op de oude versie) valt het mee.
De nieuwe versie heeft hier geen last van (en die ligt al lang en breed in de winkel :P). Ik moet zeggen dat de behuizing heerlijk stevig is, je ziet wel makkelijk de vingerafdrukken, maar goed, dat weet je als je zwart glimmend spul koopt ;)

Ik heb heel wat notebookjes in m'n handen gehad, maar als ik kijk naar de gemiddelde Eee van Asus, dan wint dit ding het op afwerking daar zeker van.

En zelfs dat rammelende keyboard is mee te leven, maar MSI heeft aangegeven dit gewoon te kunnen repareren als je het ding RMA stuurt. Natuurlijk is dat vervelend, maar voor degene die een X340 hebben met rammelend keyboard is dit op te lossen.
maar is wel merkbaar zwaarder dan de MSI
Sorry hoor , maar 300gr. vind ik nauwelijks zwaarder (bij een laptop). 't Is geen 2,5kg bakbeest of zo...
in % is het anders best veel. Ik vindt dat een 'ultraportable' zeker niet boven de 1.3 kg mag wegen, zelf koop ik nix onder de 1.2 als ik het moet verslepen maar dan wil ik ook minimaal 7 uur batterij levensduur. Anders mag het echt niet boven 1 kilo wegen...
Ik vind het eigenlijk maar een magere review die veel vragen onbeantwoord laat. Er wordt al gesproken over atom-based netbooks als grote concurrent van de MSI, maar er wordt verder geen vergelijking mee gemaakt. Vind ik een gemiste kans, want nu weet ik nog niet wat de meerwaarde van deze MSI is.
Verder worden er vooral synthetische banchmarks geplaatst, terwijl al wordt aangegeven dat prestaties niet zo belangrijk zijn voor dit segment laptops. Ik ben meer benieuwd naar hoe bruikbaar deze laptops zijn vooor alledaagse werkzaamheden,
Ook de conclusie "biedt de Asus wel degelijk meer waar voor zijn geld" vind ik niet goed onderbouwd, juist op prijs/kwaliteit verhouding gaat de Asus mank. Het zijn grotendeels vergelijkbare laptops waarbij de Asus alleen iets beter presteert en iets langer meegaat op de accu (beide max 20%). Echter, op het voor ulra-portalbles belangrijkere criterium gewicht is de Asus wel 23% zwaarder. En niet onbelangrijk, de Asus is dik 80% duurder!!
Ik heb helaas niet heel uitgebreid kunnen testen, maar als ik kijk naar Atoms in superPi, dan zie je dat de Celeron 723 toch een stukje vlotter is.
HWinfo heeft in juli een review over deze X340 gepubliceerd: http://www.hardware.info/...aGpoZGGa/MSI_XSlim_X340/3
Daar staan ook nog wel leuke vergelijkingen bij.
Het zou wel leuk zijn geweest als jullie ook plaatjes hadden waarin je ook echt duidelijk het verschil kon zien met andere 'normale' laptops. Dit om aan te geven hoe dun ze nou eigenlijk echt zijn.
Kijk even in de mini-gallery in productreview: MSI X-Slim X340-025NL review door TERW_DAN
Ik heb de X340 in elk geval naast een ATX moederbord liggen ter vergelijking van de grootte, net als naast een DVDdoosje om je een idee van de dikte te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee