Door Jurian Ubachs

Redacteur

Mooi, origineel en ontzettend Frans

Clair Obscur: Expedition 33 Review

10-05-2025 • 06:00

99

Singlepage-opmaak

Heel veel systemen

De game begint na de catastrofale start van Expeditie 33 pas echt, maar op dat moment heb je een deel van de werking van de gameplay al geleerd. Dat begint met gewoon door de wereld lopen. Je bestuurt in deze Adventure Mode één personage, maar dat personage vertegenwoordigt op dat moment wel de hele party. Als er een gevecht begint, verschijnen dus ook andere leden van de party. Hoewel het gezelschap uiteindelijk bestaat uit meer leden, vecht je steeds met maximaal drie expeditieleden tegelijk. Welke dat zijn, wordt bepaald door wie je hebt gekozen als ‘active party’. Leuk detail daarbij is dat de andere leden ook een rol kunnen spelen. Als je eerste drie strijders verslagen zijn, krijg je de optie om versterking in te roepen en dan komt de rest tevoorschijn. Kan handig zijn, zeker als je een bepaalde vijand bijna had verslagen.

Eigenschappen

Dat zorgt er meteen voor dat er een natuurlijke motivatie ontstaat om alle leden van de expeditie een beetje geüpgraded te houden. Clair Obscur: Expedition 33 is een roleplayinggame, dus je personages verbeteren zich op allerlei manieren. Ze stijgen in level en telkens als ze dat doen, kun je drie punten uitgeven aan hun basiseigenschappen: vitality, might, agility, defense en luck. Die corresponderen met bepaalde eigenschappen. Might heeft direct invloed op hoeveel schade je aanricht. Agility heeft invloed op snelheid en kan zorgen dat een bepaald personage vaker aan de beurt komt. Geluk maakt de kans op sterke critical hits groter en vitality zorgt voor een grotere levensbalk met meer healthpoints.

Clair Obscur: Expedition 33

Dat is slechts de basis. Clair Obscur: Expedition 33 kent nogal wat systemen die invloed hebben op hoe sterk je personages zijn in de gevechten. Dat begint al met de keuze voor een wapen. Elk wapen heeft een level, een type zoals vuur of bliksem en twee bonussen die corresponderen met twee eigenschappen. Zo kan een wapen bonussen krijgen van bijvoorbeeld agility en luck. Het is dan slim om daarin veel punten te investeren, want dan wordt dat wapen effectiever. Alleen: als je dan wisselt van wapen, veranderen de bonussen waarschijnlijk ook en zijn ineens andere eigenschappen belangrijker. Gelukkig kun je je eigenschappen resetten en opnieuw indelen. Je hebt daarvoor wel een specifiek item nodig, maar ik had gaandeweg voldoende Recoats om dat altijd te kunnen doen.

Met dat wapen kan een personage standaardaanvallen doen, maar ook speciale aanvallen. Die speel je vrij door ze te unlocken in een skilltree. Elk personage heeft een eigen skilltree en natuurlijk ook heel uiteenlopende eigen skills. Dit is vooral een kwestie van uitproberen. Daarbij zul je vanzelf favoriete en dus vaakgebruikte skills hebben en wat minder favoriete, die je dan vervangt door nieuwe. Het feit dat personages steeds maar zes actieve skills kunnen hebben voelt ergens beperkend, maar is eigenlijk best genoeg. Het betekent alleen dat je soms even moeilijke keuzes moet maken in welke skills je actief maakt en welke niet.

Pictos leren en Luminas inzetten

Dus: we hebben personages met eigenschappen en die personages hebben wapens, waarop al verschillende effecten van toepassingen zijn. Dan door naar het systeem dat waarschijnlijk het interessantst is, maar ook het minst overzichtelijk: Pictos en Luminas. Een Picto is een item dat een speciale buff geeft. Die buff is actief zodra je de Picto aan een personage geeft en elk personage kan drie actieve Pictos hebben. Zodra een personage vier gevechten heeft gedaan met dezelfde Picto actief, leert hij of zij als het ware de werking van die Picto. Je kunt dezelfde buff dan activeren door hem als Lumina te selecteren. De buff blijft dan actief, zelfs al kies je een andere Picto. Wel heb je per personage maar een beperkt aantal Lumina-punten. Je kunt dus niet onbeperkt Luminas stapelen, maar je bouwt toch al snel een aardige collectie op. Het blijft ook een spel op zich om nieuw gevonden Pictos uit te wisselen tussen personages, zodat de beste buffs voor al je teamleden beschikbaar zijn.

Clair Obscur: Expedition 33

Die Pictos en Luminas hebben me in positieve zin verrast. Het is leuk om te spelen met het arsenaal aan buffs dat tot je beschikking staat. Ik zorgde er bijvoorbeeld voor dat al mijn partymembers na enige tijd spelen twee of drie extra actiepunten hadden bij het begin van het gevecht, wat de mogelijkheden aan het begin veel groter maakt en meerdere tactieken mogelijk maakt. Wel is hier makkelijk het overzicht te verliezen. De lijst met Luminas wordt op een gegeven moment enorm lang en je hebt maar een klein schermpje om te bekijken welke Luminas een personages op dat moment actief heeft. Niet heel erg, maar het was af en toe even goed kijken hoe dat allemaal zat.

Alles door elkaar

Dat onoverzichtelijke komt ook tot uiting in hoe deze systemen allemaal bij elkaar komen. Althans: ze werken duidelijk genoeg, maar wanneer je in een gevecht zit en een talloze buffs en bonussen zich gaan mengen met krachten en zwakheden van vijanden en de buffs die zij gebruiken, kan het best zijn dat je af en toe een beetje de draad kwijtraakt. Dat komt ook omdat de verschillende teamleden allemaal een eigen manier van vechten hebben en ook daar hoort dan steeds weer een systeem bij. Neem Maelle: zij heeft verschillende stances, die bepalen hoeveel schade ze aanricht en hoeveel ze kan hebben. Door eerst te wisselen naar de offensieve en virtuoze stance veroorzaakt Maelle in haar volgende beurt veel meer schade. Je leert daar steeds handiger mee omgaan en Maelle wordt dan echt een fantastische damage dealer. Lune moet het hebben van magische stains, die ontstaan als ze magie gebruikt en die ze kan inzetten om volgende aanvallen sterker te maken. Een ander personage gebruikt verschillende soorten kaarten die ze kan inzetten en die op allerlei manieren kunnen leiden tot hoge damage, als je die kaarten slim weet te stacken.

Zo hebben we dus een pagina vol over de systemen die invloed hebben op het vechten, zonder dat we echt al hebben gepraat over hoe dat vechten werkt en wat daaraan leuk is. Hierin ligt misschien wel mijn enige echte kritiekpunt op Clair Obscur: Expedition 33: het is veel. De game komt ontzettend origineel uit de hoek en doet echt leuke dingen, maar wil wel érg veel gameplaysystemen in één game stoppen. En ja, het werkt over het algemeen goed, dus de originaliteit betaalt zich uit. Ik merkte alleen dat ik me begon toe te leggen op drie vaste personages voor in mijn actieve party, omdat ik hun systemen goed door had, de speciale aanvallen afgestemd had op wat ik nodig heb en handig vind in een gevecht en ga zo maar door. De andere personages hingen er daardoor toch een beetje bij. Als gezegd: de game zorgt er soms wel voor dat je die andere personages ook moet gebruiken, dus je komt er niet helemaal mee weg om slechts een deel van je groep te gebruiken, maar ik had wel de neiging om dat te doen.

Clair Obscur: Expedition 33