Door Jurian Ubachs

Redacteur

Commandos Origins Review

Ouderwets goede spanning, maar alleen op pc

20-04-2025 • 06:00

64

Multipage-opmaak

Hoe de commandos de commandos werden

Commandos Origins

Commandos Origins weet de charme en de spanning van de oude klassieker Commandos: Behind Enemy Lines terug te brengen, maar laat wel steekjes vallen op het gebied van de presentatie, met op pc enkele bugs en graphics die ongeveer op het niveau zitten van Desperados 3 uit 2020. Dat is jammer, maar geen belemmering om je vele spannende uren oorlogspuzzelplezier te kunnen bezorgen. Nogmaals: op pc, dus. De Xbox-versie komt er een stuk minder goed vanaf. Die versie hapert meer, ziet er minder mooi uit en kent een wagonlading aan bugs, waarvan sommige op het randje van 'spelbedervend' zitten. Laat die versie dus links liggen, maar overweeg je oude Commandos-tijden te laten herleven op pc, dan heeft de pc-versie van Commandos Origins zeker in huis waar je naar op zoek bent.

Ik ben niet echt fan van puzzelgames, maar als je het in een Tweede Wereldoorlog-jasje stopt en het realtime tactical action/strategy noemt, dan heb je mijn interesse een stuk sneller te pakken. Dat is wat Commandos vroeger was en in Commandos Origins nog steeds is: een game waar je een groepje commando's door allerlei missies heen loodst, die zich afspelen ver achter de frontlinies, op door de Duitsers bezet grondgebied. Door ongezien te verplaatsen en vijanden zo veel mogelijk geruisloos uit te schakelen, beweeg je je door fabrieken, militaire bases, woestijndorpjes en andere omgevingen heen, steeds op zoek naar hoe je de volgende paar vijanden kunt ontwijken of uitschakelen.

Commandos Origins is dus eigenlijk een puzzelgame. Elke missie werpt allerlei scenario’s op, waar je een oplossing voor moet vinden. Wat doe je bijvoorbeeld als je langs een plek moet waar drie soldaten continu naar elkaar kijken? En hoe ga je om met een groepje van drie soldaten dat een patrouille loopt? Welke puzzelstukjes je tot je beschikking hebt, hangt af van welke commando’s je tot je beschikking hebt en welke mogelijkheden de omgeving biedt. Je kunt dat groepje van drie soldaten uitschakelen met een schot van je Sniper, die twee soldaten met één kogel kan doden, waarna je Green Beret de laatste kan uitschakelen. Maar had je wel gezien dat dat groepje elk rondje langs een plek loopt waar je een plas water onder stroom zou kunnen zetten? Die scherpschutterskogel komt wellicht op een ander moment nog erg goed van pas. Slim omgaan met je mogelijkheden helpt dus om de puzzels zo efficiënt mogelijk op te lossen.

Prequel: hoe kwamen de zes commando's bij elkaar?

Die insteek is natuurlijk niet nieuw. Commandos Origins is een nieuwe game, maar wel gebaseerd op de oude Commandos-games. Net als vroeger krijg je dus weer een groepje van zes elitesoldaten onder je hoede, met elk hun eigen specialisme. Sterker nog, Commandos Origins is een prequel voor de oude games en laat zo zien hoe de zes elitesoldaten, die je decennia geleden dus al hebt leren kennen, bij elkaar zijn gekomen en de commando’s zijn gaan vormen.

De Green Beret is de sterkste van het stel en kan deuren open beuken of rotsen naar beneden schoppen. De Sapper is gespecialiseerd in explosieven. De Sniper, je verwacht het niet, heeft een scherpschuttersgeweer en kan van grote afstand vijanden neerschieten. De Driver kan allerlei Duitse voertuigen besturen en ook met zware machinegeweren schieten. De Marine kan onderwater zwemmen om ongezien te blijven en heeft een rubberboot waarmee hij het team kan vervoeren over water. De Spy, ten slotte, kan het uniform van Duitse soldaten aantrekken en zo hun basis infiltreren.

Viewcones, trial & error

Elke commando heeft meerdere speciale eigenschappen, die de game je stap voor stap aanleert. Vijanden weglokken met de radio van de Green Beret, om in het pad dat de vijandelijke soldaat zal kiezen de berenval van de Sapper neer te leggen, is een van de handigheidjes die je op deze manier aangeleerd krijgt en vaak van pas kan komen. De Sapper kan ook fluiten om aandacht te trekken, waar de Sniper een huls van een kogel in de buurt van een vijand kan gooien, met hetzelfde doel. Ook kun je vijanden weglokken door opzettelijk voetstappen in sneeuw of zand achter te laten. Dit is slechts een simpel voorbeeld van hoe je je doel op meerdere manieren kunt bereiken. Er leiden vrijwel altijd meerdere wegen naar Rome.

Puzzel steeds lastiger

De uitdaging van de gameplay zit hem in hoe gecompliceerd de puzzel is die je moet oplossen. In de eerste missies zul je vaak een of enkele vijanden treffen die vrij makkelijk afzonderlijk van elkaar uit te schakelen zijn. Later krijg je meer te maken met situaties waarin vijanden elkaar beter dekken en je dus vindingrijker moet zijn. Je kunt steeds de ‘viewcones’ van vijanden in beeld brengen, zodat je goed kunt zien waar je ongezien kunt lopen of kruipen. Hoe snel ze je opmerken wanneer je per ongeluk wél in hun gezichtsveld komt, hangt af van welke moeilijkheidsgraad je hebt gekozen, waarbij hogere niveaus natuurlijk betekenen dat soldaten sneller reageren. Het blijft trouwens apart dat je aan het randje van zo’n viewcone dus echt niet opgemerkt wordt, ook al ziet het er toch uit alsof de vijand in kwestie de commando’s in het echt toch écht wel zou moeten opmerken.

Commandos Origins (pc-versie)

Naarmate je handiger wordt en beter snapt wat je kunt doen, kom je ook meer in de buurt bij wat hoogtepunten in de gameplay. Zo heb je bijvoorbeeld de beschikking over een tactische modus waarin je acties kunt plannen, waarna je ze met timing op elkaar af kunt stemmen, of juist gelijktijdig kunt uitvoeren. Zo kun je twee soldaten die met elkaar staan te praten uitschakelen. Zou je er immers eerst één te grazen nemen, dan zou de ander natuurlijk alarm slaan. Simultaan werken kan zo best vaak een oplossing bieden. Zeker als je in een missie drie of meer commando’s onder je hoede hebt, wordt dat best gaaf. Ik liet bijvoorbeeld de Sniper een schot lossen waarbij de baan van de kogel twee vijanden tegelijk uitschakelde, waarna de Green Beret en Sapper uit de bosjes konden komen om twee andere vijanden, die dat zagen gebeuren, het zwijgen op te leggen. Zij zouden anders natuurlijk alarm slaan. Wanneer dat soort gecoördineerde, gelijktijdige acties precies werken zoals je had bedacht, voelt de gameplay heel lekker.

F5, F8

En zo niet? Nou, dan druk je gewoon op F8. Commandos Origins is een game waarin trial-and-error hoog in het vaandel staat. Vaak is het bij lastigere situaties ook een kwestie van proberen wat goed werkt en wat niet. Ik heb dan ook heel veel pogingen zien mislukken, om daarna hetzelfde nogmaals, of toch iets anders, te proberen. Soms is een idee goed, maar de uitvoering niet helemaal perfect. Door lekker vaak op F5 te rammen om de game snel op te slaan en F8 te gebruiken als je even terug wilt, hoef je nooit lange stukken opnieuw te spelen als het even minder soepel gaat en je commando’s in de problemen komen.

Techniek oké op pc, barslecht op Xbox

Over de technische staat waarin Commandos Origins verkeert, valt veel te zeggen. Laat ik beginnen met dat ik de game er heel aardig uit vind zien. Dat komt misschien ook wel doordat de nachtmerrie die Commandos 2 Remastered was nog vers in mijn geheugen zat. Die game zag er niet uit en speelde ook voor geen meter, dus toen Commandos Origins er in elk geval een stuk moderner uit zag, was ik al best tevreden. Toch wil ik er ook geen lofzang over houden. De spelwereld oogt scherp en ziet er verzorgd uit, maar deed me wat grafisch niveau betreft best aan Desperados 3 denken. Dat is een vergelijkbare game, met eenzelfde camerastandpunt, maar dan met het wilde westen als setting. Grafisch ontlopen deze twee games elkaar niet zo veel, alleen Desperados 3 is een game uit juni 2020. Een kleine vijf jaar later mag een game in hetzelfde genre best een hoger niveau laten zien.

Dat gezegd hebbende: het stoorde me niet. De game ziet er scherp en gedetailleerd genoeg uit om goed uit de verf te komen. Daarnaast: je bent vooral bezig met kijken hoe je ongezien verder kunt komen. Je tuurt naar viewcones van vijanden, bekijkt routes van patrouilles en ga zo maar door. Met hoe mooi de rotsen wel of niet oplichten in het maanlicht, is voor de gameplay niet zo heel belangrijk.

Commandos Origins (pc-versie)

Bugs, bugs en nog meer bugs

Wat me echter wel stoorde: de grote hoeveelheid bugs. Op pc valt dit nog aardig mee. Ik had af en toe dat bijvoorbeeld een actie die ik had klaargezet via de strategische modus niet wilde starten, of dat een specifieke knop even niet werkte, maar dat ging altijd snel over. Aangezien Commandos Origins onderdeel is van Xbox Game Pass, besloot ik de game ook een tijdje op een Xbox Series X te spelen. Dat was, op zijn zachtst gezegd, een stuk minder prettig. De game loopt minder lekker, de besturing werkt omslachtig, de game heeft niet voor alle functies ook echt knoppen beschikbaar en is ongelooflijk buggy. Neem alleen al de tooltips, de informatieve kaartjes die een hint geven over de gameplay. Die druk je dan weg met B, maar B is ook de knop waarmee je je soldaten laat opstaan of juist laat kruipen. Dat is niet uitgeschakeld als je de tooltip wegklikt, dus terwijl je dat doet, toggle je dus ook staan/liggen. Dat is gewoon slordig.

Dat is echter lang niet het vervelendst dat ik tijdens het spelen op de Xbox heb meegemaakt. De userinterface vertoont doorlopend gebreken, zoals dat elementen van die interface wegvallen achter de minimap. De meest irritante: ik kreeg een tooltip te zien waarbij de knop om hem te sluiten ontbrak. Die tooltip bleef dus de rest van de missie in beeld staan. Dat is irritant, want ik was daardoor een hele hap uit de linkerkant van het scherm kwijt. Dat komt behoorlijk dichtbij wat ik zou zien als een gamebreakingbug. Nu ondersteunt Commandos Origins wel crossplatform saves, dus ik heb de missie geopend op pc, daar de tooltip weggeklikt en ben later weer verder gegaan op Xbox. Dat werkte, maar handig is anders.

Ik weet niet of de PlayStation 5-versie er net zo aan toe is, maar ik kan wel zeggen dat ik echt geen lol heb beleefd aan de Xbox-versie. De game loopt veel minder lekker dan op pc, ziet er daarnaast ook grover uit en bevat dus zo veel bugs dat ik het eigenlijk niet normaal speelbaar vind. De pc-versie is oké, maar de consoleversie is een barrel, waar via patches echt nog flink wat liefde naartoe mag, voordat ik zou overwegen hier geld of tijd aan te besteden.

Commandos Origins (pc-versie)

Verhaal komt niet uit de verf

Een laatste punt dat ik nog even wil maken gaat over de tussenfilmpjes. Rond de missies krijg je af en toe een kort inleidend of afsluitend filmpje te zien. Die zijn grafisch behoorlijk ondermaats. Aan de ene kant dacht ik: lekker boeiend. Het maakte het makkelijk om die filmpjes dan maar gewoon te skippen. Het gaat om de gameplay. Maar Commandos Origins vertelt dus het verhaal van hoe de zes commandos elkaar hebben gevonden en de eenheid zijn gaan vormen die we hebben leren kennen in Commandos: Behind Enemy Lines. Dat is op papier best een vette setting en dat maakt het wel jammer dat het verhaal, door de ondermaatse presentatie, eigenlijk gewoon niet lekker uit de verf komt.

Conclusie

Commandos Origins weet zeker op pc de oude gloriedagen van de tactische actiegame aardig terug te brengen. Zo gegrepen als ik destijds was, ben ik nu niet, maar ik heb me goed vermaakt met de uitdagingen die de verschillende missies steeds weer opwerpen. De game speelt leuk in op omstandigheden die horen bij een omgeving, zoals dat je in het donker minder snel gezien wordt en in sneeuw of zand je voetstappen op te merken zijn door vijanden. De game is verder best uitdagend, zeker als je op het hoogste niveau speelt. Het is jammer dat de game op visueel vlak niet net wat meer doet. Zeker in de scènes om missies heen, gooit het spel geen hoge ogen. Dat is jammer, want daardoor komt het verhaal niet echt uit de verf en voelt het meer als een serie losse missies. Nog steeds leuk, maar er had meer binding kunnen zijn.

Over de Xbox-versie kan ik kort zijn: die is te buggy en voelt te onhandig om serieus te nemen. Was je van plan om deze game dus op een console te spelen, doe jezelf dan een lol en kies toch maar voor een pc. Als dat geen optie voor je is, zou ik Commandos Origins dan maar links laten liggen.

Redactie: Jurian Ubachs Eindredactie: Monique van den Boomen

Reacties (64)

64
63
43
2
0
8
Wijzig sortering
@Tweakjur Deze review beschrijft alles precies goed. Compliment.

Mijn toevoegingen:
1) Ik vond in de originele games de maps altijd prachtig. Toen nog niet 3D en enorm gedetailleerd. Baanbrekend voor die tijd. Ik vind de presentatie van Commandos Origins perfect gelukt. Vanuit elke hoek lijken de 3D visuals exact op de 2D beelden uit de oude games. (Zie plaatjes 10, 11 en 12 in de review).
De maps in Origins zijn groot met veel opties en routes. Meer dan in de oude games. Het gaat uiteindelijk om de gameplay. Heb een jaar geleden alle oude commandos games nog eens doorgespeeld en qua missies vind ik Origins beter.

2) De optie om iedereen te laten leven (ook al is het bewusteloos) is goed uitgewerkt. Dit is geen doel in het spel, maar er is wel een achievement voor. Het uitmoorden van de hele map is ook leuk, maar een missie halen zonder iemand om te leggen is wat mij betreft een grotere beloning voor de speler.

3) Er zijn op de PC (Steam) een paar hotfixes en een patch geweest ondertussen. Dat verbetert het spel op een paar belangrijke punten. Ik heb zelf op Steam geen noemenswaardige last van bugs gehad, zowel voor als na de patch.

4) Mimimi Games bestaat niet meer, maar de spellen die zij gemaakt hebben zijn vergelijkbaar qua gameplay en ook ontzettend goed. Ik vind Mimimi games iets meer opgezet als 'game', daar zijn de puzzels en opzet duidelijk herkenbaar. Vandaar ook de speedrun optie in die spellen. In Commandos Origins is de sfeer serieuzer en speelt tijd nooit een rol (gelukkig).

5) Audio: de stemmen van de commandos en de Duitsers zijn vernieuwd in het origineel. Ze zijn erg leuk en vergelijkbaar. Iconische oneliners!

[Reactie gewijzigd door Playa del C. op 20 april 2025 08:40]

Fijn dat tijd nooit een rol speelt. Ik wil gewoon lekker ontspannen sneaken.
Nuance voor tijd bij de Minimi games is dan wel dat tijd zeer incidenteel een ding is, maar dan is het een timing ding (dat heeft Commandos ook wel). Of als je 100% wilt halen met ook de speedruns, maar juist die druk voor de speedruns leer je ook op een heel andere manier spelen.
Commandos heb ik vroeger uitgespeeld op een computer waar het net aan op draaide. Als deze nieuwe versie in de budgetbak ligt zal ik 'm wel halen.

Voor de liefhebber van hetzelfde genre maar met samurai: Shadow Tactics is een aanrader.
Je kunt bij de bekende key sites al een key scoren voor rond de 22 euro ;)
Waarbij het de vraag is of daar een euro van terecht komt bij de developers en publisher. Waarmee je geld geeft aan allerlei mensen, behalve de mensen die ervoor zorgen dat er games worden gemaakt die je leuk vindt.
Een oprechte vraag als niet pc-gamer, waarom zou er geen geld bij de ontwikkelaar kopen als je een keyboard koopt via een andere website dan bijvoorbeeld steam zelf. Ik neem aan deze andere website de keys toch ook niet gratis krijgt?
Aanvullend op de antwoorden die al gegeven zijn; er zijn ook websites zoals HumbleBundle en GreenmanGaming die de keys direct via de publisher kopen en waar het geld wél volgens afspraak deels terecht komt bij de mensen die ervoor gewerkt hebben. Er zijn echter ook websites zoals G2A, CDKeys en Kinguin, waarbij de herkomst van de keys onduidelijk is. Daarom worden die laatste ook wel grey-market key(re)sellers genoemd.

Veel mensen denken dat het betrouwbare websites zijn, omdat je als consument wel gewoon een werkende gamekey krijgt of je aan kunt kloppen bij hun klantenservice. Echter blijft het onduidelijk of je meewerkt aan fraude, heling of witwassen. Met name de link die al gedeeld is, het doorverkopen van keys die gekocht zijn met gestolen creditcards, is voor developers en publishers een direct probleem.

Wat mensen daarmee willen doen moeten ze zelf weten. Mijn punt is dat het ook in eigen belang is dat de mensen die producten maken die leuk gevonden worden, ook betaalt krijgen.
Ik ging er (al dan niet in de goedheid van mijn hart) vanuit dat die keys mogelijk komen uit landen waar de games niet 60 euro kunnen kosten omdat ze in die landen dan een half maandsalaris kwijt zijn.
Maar heb wel ooit ergens gelezen of vernomen dat keys wel op enige wijze aan regio's gebonden zijn. Waardoor een key uit China of Venezuela niet in Europa zou moeten werken, maar vast ook wel een aantal europese landen waar de games geen hoofdprijs kosten vergeleken met het 'rijke westen'.

Dan er wat meer duistere wijze zijn was ik mij niet echt van bewust, maar dat lijkt mij inderdaad ook wel een plausibele mogelijkheid.

Aan de andere kant vind ik ook weer dat developers zich graag rijk rekenen met de prijzen van tegenwoordig. Door de jaren heen is de prijs eigenlijk altijd relatief gelijk gebleven, in de SNES tijden betaalde je ook makkelijk 100-150 gulden of meer voor een toptitel.

(Geen idee of het waar is) Maar als een game in Nederland 60 euro moet kosten en ergens in het oostblok gaat het voor max 20 euro over de toonbank dan worden ze van die 20 euro ook goed betaald. Dat ik dan een key voor 30 euro kan bemachtigen waarvan ik dan maar denk 'Die hebben ze voor 20 euro gekocht in het oostblok en gooien er zelf een marge van 10 euro overheen' is voor mij voldoende.
Ik zou op de huidige wijze echter geen game minder kopen als het zo zou zijn dat de gamekey via minder rechtvaardige wijzen is verkregen.

Ik zou er aan de andere kant ook 0 (zelf)medelijden mee hebben als een ontwikkelaar dergelijke keys, die dus geen geld hebben opgeleverd door een chargeback of wat dan ook, blokkeert op het platform waar de geactiveerd zijn.
Dat zal helaas vaak te laat zijn omdat de game al is gespeeld (in geval van singleplayer), maar voor online games zal dat wat meer pijn doen bij de speler.

De vraag is dan wie er meer reputatieschade oploopt, de ontwikkelaar of de keysites. Maar wellicht moet het eerst even pijn doen voordat beter wordt. Niemand zal je krokodillentranen accepteren als je in de online fora's gaat klagen dat je gamekey verkregen via 'gray market' er voor zorgde dat je je geld kwijt bent.
Op die fiets.
Maar als game veel gespeeld wordt.
De omzet er toch niet is.
Dan gaat IP en Sequels de ijskast in.
How je alleen de hits over. En niches vallen weg.
De factorio ontwikkelaars hadden ooit het verzoek of je de game wou piraten ipv via zo’n site te kopen. Linkje: https://www.factorio.com/blog/post/fff-145
Dat je 20$ chargeback (niet) betaalt is maar wat je afspreekt met je credit card processor. Dwing 3D Secure af bij een verkoop en het wordt al wat moeilijker.

Daarnaast gaan key sites niet lang blijven bestaan als het allemaal met gestolen kredietkaarten zou zijn... toch bestaan er al 20 jaar.

Meestal komt het dus gewoon neer op slim inkopen en verkopen, met een beetje belastingont... optimalisatie. Je weet wel, wat alle grote bedrijven doen. Witwassen zal ook wel een dingetje zijn soms. Maar in the end niet iets waar koper en developer last van gaan hebben.
Die tweedehands marktplaatsen voor activatiesleutels zijn niet betrouwbaar, ze gebruiken een hoop dark patterns omdat ze niet aan de wetgeving voldoen.

Ook weet je niet waar de keys vandaan komen, zo kun je zelf medeplichtig worden aan witwassen door keys te kopen die zijn gekocht met gestolen credit cards. Je kan het argument voeren dat het een klein percentage is, maar dat weet je eigenlijk niet zeker. Sterker nog, indie ontwikkelaars willen liever dat je een game illegaal downloadt dan dat je het koopt bij een key reseller:

https://www.pcgamer.com/d...mes-instead-of-using-g2a/
https://www.bbc.com/news/technology-48908726
... En partisans 1942 of war mongrels. Allemaal echt W02 games zonder censuur (zoals Commandos) ...
Het doet weinig af aan de gameplay natuurlijk maar ik vond de historische insteek van de originele Commandos games juist heel vet. Die censuur heeft daar toch invloed op naar mijn mening.

Enigzins realistische WO2 games mogen niet maar totaal over de top Nazis afknallen zoals in Wolfenstein is geen probleem.
Voor de liefhebber van hetzelfde genre maar met samurai: Shadow Tactics is een aanrader.
Desperados III kan ik ook aanbevelen, is goed voor ongeveer 50 uur gameplay en heeft uitgebreide mechanics.
Noem dan ook Shadow Gambit, de laatste Mimimi game.
In 1998 kwam deze uit. Weet nog wel dat ik toen een illegale versie heb gedownload van scene group Class. Met een superleuke cracktro erbij met south park thema. Wat een tijden.
Net even gezocht, je kan de cracktro vinden op Youtube. Bizar om weer te zien.
Toch voor de pc versie gaan dus. Alhoewel dit type spellen eigenlijk sowieso fijner speelt op pc dan console. Heb mij vermaakt met de demo, Commandos 2 maar gaan spelen en deze uit de budgetbak halen want deel 2 vind ik toch beter dan deze nieuwe game/demo.
Alhoewel dit type spellen eigenlijk sowieso fijner speelt op pc dan console
Dit is een (imo) onjuist cliché statement van mensen die dit soort spellen nog nooit op console, of iig met controller, hebben gespeeld en ik durf zelf het tegendeel te stellen door het simpele feit dat wanneer je met controller speelt je directe controle over je character hebt met je joystick waardoor het een stuk makkelijker wordt om bv in een bocht te lopen, een rondje te maken, en nog belangrijker in dit soort games, te ‘cone-surfen’ in tegenstelling tot het spelen met een muis, waar je op een locatie klikt en je character vervolgens in (een min of meer) rechte lijn er naar toe loopt waardoor bv het timen van en het ‘conesurfen’ zelf een stuk moeilijker wordt omdat je er een stuk moeilijker omheen kan lopen als je in een rechte lijn loopt.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 20 april 2025 12:41]

Hoewel een tikkeltje andere games maar ik heb op mijn console ook Company of Heroes, Anno 1800, Jurassic Park, Cities Skylines en Planet Coaster gespeeld. Leuk maar op pc speelt toch beter in mijn opinie. Komt misschien omdat ik ben opgegroeid met pc en behalve een korte tijd ps1, pas bij de PS4 console erbij ben gaan spelen.
Hoe het specifiek met deze nieuwe Commandos-titel zit weet ik niet, maar die van Mimimi zijn iig perfect met een controller (die ik overigens op pc gebruik).

Het wordt er bijna een beetje een ander spel van. Je zegt niet tegen een karakter om iets te doen, maar je doet het zelf. Dishonored of Hitman in vogelvlucht. :) Behalve dat je natuurlijk acties moet coordineren door ze vooraf klaar te zetten.
Ook in het geval je een controller prefereert is de PC nog steeds de betere versie meestal, vanwege graphics, performance, keuzevrijheid, mods etc.

Verbindt de controller die je wenst en gaan met die banaan zou ik zeggen 👍

(Edit: Oh, ik lees in een andere comment dat je precies dit al doet 😅)

[Reactie gewijzigd door DLSS op 20 april 2025 14:11]

Ik ben benieuwd of de game ook nog naar de Switch 2 komt en hoe die dan speelt met de joycon in muis mode, want dat lijkt mij de manier om zulke games op een console te spelen, gamepad controls werken voor mij niet fijn in dergelijke games en zijn voor mij i.d.d. veel plezieriger op de PC te besturen met muis en keyboard..
Ja dat lijkt mij ook geweldig als dat lekker werkt!
Btw, geweldige nickname! Of is die niet gebaseerd op het racespel?
Dank je en ja mijn nickname is gebaseerd op het racespel, die ik in mijn jeugd grijs gespeeld heb en ik kan de muziek nog zo voor me halen.
Ja die soundtrack schalt hier ook nog regelmatig door de huiskamer..Speedhaste samen met Speedboat Attack en Need for Speed 2 (met ook zo'n geweldige soundtrack) waren DE racegames toendertijd voor mij.
Ik heb kort gespeeld op de Xbox en het grootste probleem met de console is dat je knoppen tekort komt of dat ze niet in een logisch rijtje zitten. Het besturen van karakters (wat ik vermoed dat je vooral wilt doen in muis modus), werkt juist best lekker met een controller.

[Reactie gewijzigd door Krentenbol op 21 april 2025 08:02]

Voor meer ervaringen kijk ook eens in het desbetreffende topic hier op het Tweakers forum:
https://gathering.tweaker...ist_messages/2133570/last
Thanks voor deze! Las daar dat patch 1.1 ook veel bugs opgelost heeft, neem aan dat deze review gebaseerd is op 1.0?

Verder schreef iemand:
Waar ik tegenaan loop (heb overigens pas +- 1 uur gespeeld) is het (voor mij) lastig is de "cursor" op de juiste plek te krijgen, dat de camera niet automatisch mee beweegt en dat zaken in het menu selecteren te lang duurt. Ook het secteren van meerdere commandos was voor mij niet te doen
Misschien sowieso niet de beste game voor op een console? Waar is de tijd van demo's gebleven? Even proberen voordat ik 5 tientjes aftik.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 20 april 2025 07:41]

Klinkt weer als een goede game om 3-12 maand na de release te halen met een boel patches, performance 'upgrades' en een 25-75% korting.
En met duizenden games die goedkoper zijn en goed/net zo goed/beter zijn moet je wel een extreme fan zijn om het direct te kopen denk ik zo vaak. Maar er zijn er genoeg die het doen, maar ook genoeg games op release die negative/mixed zijn (Steam reviews).

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 20 april 2025 09:48]

Vroeger ook een Commandos gespeeld, welke kan ik mij niet meer herinneren.
Toen ik zag ze een oud deel gingen remaken, dacht ik oh vet. Ik heb toen Behind enemy lines gekocht.

Maar op 1 of andere manier vond ik het niet zo leuk, misschien dat ik die andere 2 eens probeer nog(Kosten toch maar 5 euro per stuk).
Maar voor Origins ga ik zeker geen 50 euro neerleggen, want de kans is aanwezig het niks meer is voor mij.
Op zo'n moment mis je (shareware) demo's toch wel. Eén of twee missies proberen, is het wat, dan koop je het.
Op Steam heb je tegenwoordig steeds vaker demo’s en kan je elke game 2 uur/14 dagen proberen.

Het maakt niet uit welke game, of hoe duur ie is, als je binnen die 2 uur speeltijd niet tevreden bent kan je eenvoudig je geld terugkrijgen.

Dus probeer ‘m uit zou ik zeggen
En toch vind ik dat niet hetzelfde. Een shareware game kreeg je vaak gratis bij aankoop van andere games (of stonden op van die shareware discs waar allemaal demo's op stonden).

Die dingen waren dus gratis of waren eenvoudig gratis te bemachtigen (zelfs voor die tijd).

Het aanschaffen en 2 uur proberen en daarna een refund aanvragen is in mijn ogen totaal wat anders, want ten eerste ben je het geld al kwijt, en moet je ook nog eens binnen een bepaalde tijd een refund aanvragen. 2 uur en 1 minuut gespeeld? Jammer dan. Te laat met refund aanvragen (want vergeten)? Jammer dan.

Het is in mijn ogen een misselijke praktijk waar veel mensen wel eens een game hebben gekocht en het niks vonden, maar niet de gevraagde criteria voor een refund hebben gehaald. (En ik praat natuurlijk niet over mensen die er dan 10 uur in hebben zitten).
Of omdat het leven ze op dat moment die kans niet gegund hebben (bijv werk, persoonlijke kwesties, overlijden, ongevallen etc etc.). Maar jij bent je geld dan al mooi kwijt.

Dus van mij mogen demo's waar je 1 level of 2 kan proberen gewoon weer terugkeren.
Ik ben het er niet mee eens dat het een misselijke praktijk is. Bij de PS5 mag je in de meeste gevallen de game niet eens gespeeld of überhaupt gedownload hebben, en bij de Switch kun je helemaal niets terugkrijgen. Steam geeft je tenminste nog de optie.

Overigens zijn ze soms ook nog eens coulant, bovenop de al ruimere regels dan bij andere platforms. Een paar jaar terug heb ik zelf een refund aangevraagd buiten de termijn (meer dan drie uur gespeeld) en toch mijn geld teruggekregen.

Naast die twee uur testtijd promoot Steam ook al een tijdlang de terugkeer van demo’s. Daarbovenop organiseren ze 'Steam Next Fest', waarbij developers hun games in de schijnwerpers mogen zetten, met als voorwaarde dat ze een demo maken.

Steam is best een goed platform, wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 20 april 2025 17:21]

Steam is zeer zeker een goed platform (beetje duur maar dat is een ander verhaal). Dat het bij de switch e.d. helemaal niet kan maakt het inderdaad dat steam het iets beter doet op dit gebied maar nog steeds niet optimaal.

Netflix en dergelijke bieden ook een trial periode aan, die is gratis en ook daar reken je niks voor af. Je tekent echter wel dat zonder wederhoor je abonnement verlengd gaat worden. Dat vind ik al een beter middel dan je geld achteraf terug te moeten vragen.

Wat betreft steam demo's, ja dat is een goede zaak, maar het is niet genoeg, hoezo is een demo tegenwoordig een luxe product in plaats van gemeengoed?
Er is een demo die je kunt uitproberen.
Jammer van de slechte uitwerking van de console versie zeg! Keek hier best naar uit, nostalgie herbeleven vanaf de bank, zou top kunnen zijn!
Zoals hier vaker is gemeld heeft Mimimi van Desperados een heerlijke game weten te maken, die me verbaasde over de speelbaarheid met controller. Ik blijf daar nog wel even bij, tot deze Commando’s hopelijk met patches wordt gefixt, anders toch maar overslaan.
Op zich vind ik hem best oke te spelen, er zitten alleen zoveel bugs in😅🤦
Is de kwaliteit vergelijkbaar met de mimimi games? Met veel plezier Shadow Tactics en Desperados 3 gespeeld. Shadow Gambit wel aan begonnen, maar nog niet afgemaakt.
Gameplay zit op hetzelfde niveau. Deze game is echter minder gepolijst.
Was je van plan om deze game dus op een console te spelen, doe jezelf dan een lol en kies toch maar voor een pc. Als dat geen optie voor je is, zou ik Commandos Origins dan maar links laten liggen.
Had deze al een tijdje op mijn wishlist staan in de Playstation store. Pure nostalgie uit het begin van het PC tijdperk. Erg jammer om bovenstaande te lezen. Ga er vanuit dat de PS5 versie dan ook zo buggy zal zijn.
Laat er pls een port komen voor de Mac :)
Voor ieder die Commandos of Commandos 2 heeft
Dan is mogelijk dat het Commandos HD project een interessant alternatief bied.

Link HD project

[Reactie gewijzigd door Chameleonghost op 20 april 2025 08:41]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn