Door Jurian Ubachs

Redacteur

Anno 1404

Conclusie

Anno 1404 weet zijn fans op hun wenken te bedienen en dat is precies wat Ubisoft met dit spel wil. Het verhaal van de campagnemodus heeft weinig om het lijf, en het feit dat het hierin eigenlijk niet uitmaakt waar je je gebouwen neerzet, omdat de computer ze in het volgende hoofdstuk toch zomaar ergens anders neergezet kan hebben, vreet aan het gevoel dat je invloed op het spel hebt. Dat zal de Anno-fans echter niets kunnen schelen, want zij laten de campagne-modus links liggen en duiken de vrije modus in, om direct met het opbouwen van hun rijk te beginnen. Het ontbreken van een multiplayer-modus is een beetje uit de tijd. Desondanks is Anno 1404 een heerlijk spel als je het geduld kunt opbrengen om je rijk langzaam groter en groter te zien worden. Kun je dat niet en heb je actie nodig in een spel, begin er dan niet aan.

Pluspunten

+ Grafisch sterk
+ Diepgang
+ Moeilijkheidsgraad nauwkeurig instelbaar

Minpunten

- Geen multiplayer
- Gevoel van invloed hebben valt weg in campagne
- Advies slaat plank soms mis

Cijfer: 7,5

Titel Anno 1404
Platform PC
Ontwikkelaar Blue Byte Software
Uitgever Ubisoft
Releasedatum Inmiddels verschenen
Anno 1404 Anno 1404 Anno 1404 Anno 1404 Anno 1404 Anno 1404

Reacties (126)

Wijzig sortering
Als dit spel maar een 7,5 krijgt vraag ik me wel af waar jullie cijfers naar geven. Halo wars, GTA4, etc kregen monster cijfers maar waren allemaal ruk en dit is een briljant spel en dit krijgt een 7,5? Sorry verder goede review hoor daar niet van maar dit is wel erg mager hoor vind ik. Een 8,5 tot 9 is het zeker wel waard in mijn ogen en ik speel als sinds anno 1602 en ik vind dit toch wel de beste tot nu toe.

Ik snap dat er MP mist maar wat er niet in zit kun je ook niet beoordelen vind ik. De makers hebben nooit gezegt dat het er in zou komen dus dat zou eigenlijk geen minpunten moeten geven. Ze hebben besloten om alles op de SP te gooien wat toch door 95% van de mensen gespeeld wordt en daar blinkt het spel wel uit.

[Reactie gewijzigd door Steffy op 15 juli 2009 08:40]

Populair en goed is een groot verschil wat vaak niet echt duidelijk wordt in reviews. Ieder zijn eigen smaak natuurlijk en ik moet zeggen dat ik uren plezier heb beleeft aan GTA4 Halo wars ben ik nog niet eens aan begonnen ik vond Halo zelf al niet echt goed maar zo als ik al zij smaken verschillen.
De Anno reeks is een hele goede game reeks het is alleen niet een mainstream reeks en dus zullen veel reviewers op basis van dat gegeven een minder cijfer geven als ze zouden doen wanneer een spel wel binnen een van de meer mainstream spel groepen valt.

Om het simpel te houden Anno 1404 is een hele goede game waar wel is waar een aantal kleine probleempjes in zitten (Campagne heeft nog wat schoonheids foutjes) maar afgezien daar van is het ver uit de beste game uit de serie maar heeft duidelijk een FPS liefhebber een "saaie" game moeten spelen. De toon van het artikel maakt het meer dan duidelijk dat het slachtoffer dat deze review moest schrijven niet van dit soort spelen houd. Het is dan ook niet gek dat de game zo een laag cijfer krijgt terwijl er eigenlijk geen echte minpunten aangedragen worden anders dan twee hele kleine schoonheids foutjes. Dat multiplayer ontbreekt is helemaal niet een min punt er zijn nog steeds heel veel mensen die het heerlijk vinden een game te kunnen spelen zonder op andere mensen te hoven wachten om eerst te moeten zoeken naar een cheat vrije server en om dan te moeten vertrouwen op de ranking als die al in de game zit. Het is vaak gewoon veel leuker om gewoon even een game te starten en tegen de computer te spelen zeker met games die lang duren zo als dit soort spelen is het nu eenmaal niet echt mogelijk je kunt moeilijk van twee mensen verwachten dat ze beide gedurende een aantal uur achter een computer plaats nemen om een spel te spelen. De enige echte oplossing is nu eenmaal om alleen tegen een computer te spelen.
De toon van het artikel maakt het meer dan duidelijk dat het slachtoffer dat deze review moest schrijven niet van dit soort spelen houd. Het is dan ook niet gek dat de game zo een laag cijfer krijgt terwijl er eigenlijk geen echte minpunten aangedragen worden anders dan twee hele kleine schoonheids foutjes.
De spijker op zijn kop. Dat werd me al duidelijk in de eerste woorden van de eerste zin op de FP: " Voor wie ervan houdt langzaam een rijk op te bouwen…". Stel je voor dat CoD zou inleiden met "Voor wie ervan houdt om als een gek te moorden…"

Daarom vind ik de spelrecensies op tweakers waardeloos. Als ik een spel zoek, kijk ik zeker niet naar de reviews van tweakers, maar ga ik naar een gespecialiseerde site.
Je merkt dat dit genre niet begrepen wordt door de recensent, en daarom weet hij dus ook niet de vinger te leggen op punten die wel van belang zijn voor strategiespelers. Bijvoorbeeld de economie vergelijken met de vorige versie, of die van Caesar IV om waar wat te noemen.
Bijvoorbeeld de economie vergelijken met de vorige versie, of die van Caesar IV om waar wat te noemen.
Ik denk dat je die dan even verder moet uitdiepen. Zomaar vergelijken gaat niet, niet alleen omdat het andere games zijn, maar omdat de econie door de jaren heen ook veranderd is. Net als de grondstoffen en dergelijken. :)
+2Anoniem: 201824
@Rob Coops15 juli 2009 21:23
Als je het over goed vs. populair hebt... Patrician is goed, Anno is populair. Gameplay verschilt wel, maar als je van Anno houdt, dan vind je Patrician ook vet. Laatste Patrician is Patrician 3. Echt een aanrader voor de economische gamer.
In een belgisch game magazine, kreeg deze zelfde game een score van 90/100, simpelweg omdat deze binnen zijn genre erg goed is.

Ik heb hem zelf nu ook aangeschaft en was blij verrast met de opmerkingen in game, of ik na 2 uur nonstop spelen niet eens een pauze zou nemen....(elke 2 uur krijg je namelijk een reminder wat wel handig is bij dit soort spellen, want voordat je het weet zit je er uren achter).
Ben het gedeeltelijk wel met je eens. Het ontbreken van multiplayer is voor mij niet een groot minpunt, al had het wel leuk geweest om erbij te hebben. Wat betreft singleplayer ben ik het wel met de review eens, de campaign viel mij erg tegen en de genoemde minpunten wat dat betreft kloppen voor mij wel. Dan blijft eigenlijk alleen de sandbox-mode over en dat is toch wat weinig, hier had gewoon een betere campaign in moeten zitten vind ik.
ik heb alle andere anno's gespeeld, en speel eigenlijk zo goed als alleen "sandbox" en ik ben zeker en vast niet alleen. Uren plezier, veel meer dan andere "toppers"
Idd voor een echte Anno speler gaan al de min punten eigenlijk niet op.

Minpunten

- Geen multiplayer
- Gevoel van invloed hebben valt weg in campagne
- Advies slaat plank soms mis

Multiplayer hebben we nooit gehad dus missen we ook niet, gezien de lengte van de gemiddelde games is dit naar mijn mening ook onmogelijk om online te spelen (behalve voor de echte no life gamers). Ik speel maar max een uurtje dus kan dan nooit een hele multiplayer game spelen

Verder zullen al de die hard Anno spelers idd lekker de "Sandbox" gaan spelen, en dit is niet weinig want met 1 game ben je al freaking lang bezig... Ik speel max een uurtje of 2 per week maar heb het toch een keer voor elkaar gekregen om een dikke maand over 1 game te doen (waarna alles in de soep liep en ik een nieuwe was gestart haha)

Daarom vind ik ook dat het cijfer veel hoger moet zijn dan nu gegeven. Verder vind ik de review super hoor...
Multiplayer was wel aanwezig in eerdere Anno delen, namelijk:
Anno 1602 (waar het mee begon)
Anno 1701 (perfect werkende multiplayer)

In anno 1503 zat in eerste instantie ook geen multiplayer, dit werd dmv van een update beloofd opgelost te worden maar is nooit gebeurd. ANno 1503 is mede door deze reden gewoon een flop geworden. Als je je even bezig houd met het lezen van reviews, dan noemt vrijwel iedere Anno fan, het ontbreken van multiplayer een no-go.

Totdat er multiplayer in zit ga ik in ieder geval dit spel niet aanschaffen, ik blijf dan wel gewoon anno 1701 multiplayer spelen.
Nou als je de reacties leest is het toch niet voor zo super veel mensen een gemis

Wist niet dat het in de eerdere delen ook zat, ik ben geen multiplayer gamer daar heb ik geen tijd voor en al helemaal geen zin in :) dus vandaar dat het me ook nooit is opgevallen
Mijn vrouw en ik spellen heel vaak Anno in multiplayer modus. Niet tegen elkaar maar meer in coop variant. Het ontbreken van deze optie in 1404 is de reden dat we de aanschaf uitstellen tot multiplayer er wel bij gaat komen. En laten we wel wezen, zo ontzettend veel veranderd er niet per Anno dus we missen alleen wat mooiere plaatjes. Oh ja en op Steam kost ie 50 euro, ik hou van Steam als systeem maar die prijzen van hen zijn af en toe echt bedroevend.
Nieuwe games hebben altijd 50 euro gekost, hoezo is dat nou weer zo raar.

Wat bedroevend is aan Steam is dat ze CoD4 nog steeds voor 50 euro aanbieden, maar bij nieuwe games is het wel vrij normaal.
@JohnAD: nieuwe PC games kosten al jaren geen 50 euro meer. Zowat alle grote titels kan je bij release aan 35-40 euro kopen, en dat hoeft echt niet op exotische webshops te zijn (denk bvb aan MediaMarkt). Het is dan idd wel raar dat een spel online kopen waarbij de distributiekosten vele malen lager liggen ineens duurder is. Dan koop ik het wel in de winkel, heb ik er ook een doosje en cd'tje bij. (Dit bewijst dan ook nog maar eens dat de entertainment industrie nog steeds niet door heeft hoe het nu zit, en dat al zoveel jaar na introductie van het internet,... tsja.)
+1Anoniem: 171689
@HAL 900018 juli 2009 13:24
Als ik niet verder kijk dan de speelgoed winkels, een aantal en Steam, dan kost het daar allemaal gewoon 50 euro. Media Markt is hier niet in de buurt dus dat zou ik niet weten.

Er zullen vast kanalen en winkels zijn die lagere prijzen hanteren, maar in de retail hierzo waar de gemiddelde consument zijn games haalt, is dat helaas nog echt niet zo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 171689 op 18 juli 2009 13:26]

Steam bepaalt geen enkele prijs zelf. Zijn de uitgevers die kiezen wanneer prijzen moeten zakken en op Steam gaat het nu eenmaal trager dan langs de retail.
Daarom is het elke vrijdag spannend wie de weekend deal wordt :)
Ja, 50 euro idd http://store.steampowered.com/app/33250/.

Te zot voor woorden: je hebt het fysieke product in NL in je brievenbus voor €40,-
Daaag Steam. _/-\o_
Je kunt m ook gewoon in de winkel kopen, installeren, en later in Steam toevoegen ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 15 juli 2009 21:14]

Moet je hier eens kijken: www.g2play.net
(Gaat alleen om de CD keys)
Werkt perfect hier :)
die g2play.net is alleen wel illegaal, en de kans is groot (100%) dat de makers dus niks van je geld zien.

koop het dan gewoon niet en download de crack.

@ philip j dijkstra : steam hanteert tegenwoordig 1 dollar is 1 euro bij games. dat hebben ze vorige jaar ofzo aangepast en sinds dien heb ik er ook niks meer gekocht.
play.co.uk hanteert gewoon de wisselkoers en daar is het spel te krijgen voor 33 euro ongeveer.

[Reactie gewijzigd door Countess op 15 juli 2009 11:52]

haha g2play illigaal, deze koopt gewoon keys legaal in het eigen land, polen. Daar zijn de prijzen gewoon laag.
Makers krijgen hun geld wel, alleen tegen een pools tarief :)
Waal haal jij vandaan dat ze illegaal zijn. Die keys zijn gewoon legaal hoor. Ze kopen die gewoon in eigen land ( Polen ), en verkopen ze door. Dit is niet illegaal als ze die games gewoon bij de groothandel kopen.
Kan je beter http://anno1404.gamesplan...soft.html?affilie=UBISHOP gebruiken, 50 dollar, maar wel de gehele download met key en zeker legaal.
Voor mij is het wel een gemis, ik heb hier 3 mensen die graag anno spelen, zonder multiplayer gaat dat dus niet tegelijk. Ik vind dat ze gemakkelijk er een multiplayer in hadden kunnen bouwen. En net zoals bij 1602 de mogelijkheid om multiplayer games te saven moet er ook bij.
In Anno 1404 hoort gewoon geen multiplayer. Als je gewoon een fatsoenlijke game speelt dan ben je al snel 6 uur aan het spelen. Ik denk dat na 6 uur de online mensen het spel hebben verlaten.
In de vorige Anno (1602 meen ik) had je de mogelijkheid om je online game te saven als je wilde stoppen. Als je daarna weer verder wil, nodig je je vrienden uit in een "lobby", (wel opletten dat ze in de goede volgorde joinen, anders besturen ze de verkeerde natie) en kon je weer verder gaan waar je gebleven was. Werkte perfect, echt super uitgedacht. Dat is iets wat ik nog bij geen enkel andere RTS game gezien heb, en ik mis het bij deze Anno ook heel erg.
Ik ben het ook met je eens hoor, dit spel is echt een pareltje.
Het ontbreken van de multiplayer maakt mij echt niks uit, wel zijn er 'hints' dat ze MP later nog toe gaan voegen in een patch, alhoewel je dat altijd af moet wachten.
de hints(zoals vragen over multiplayer in een enquete) zeggen alleen niet of je hier weer voor moet betalen, of dat het gewoon gratis wordt
dit is de pc, niet de xbox of andere console. lijkt me sterk dat hiervoor betaalt moet worden.
Hangt er van af of het een patch word of een uitbreiding met extra land/gebieden erbij oid. Uitbreidingen word eigenlijk altijd geld voor gevraagd.
Dit is (grote) onzin. Er zijn genoeg games die patches uitbrengen waar ook nieuwe functionaliteiten bij zitten. Denk aan o.a aan Team Fortress, Left 4 Dead. Het klopt wel dat voor consolse wel vaak geld gevraagd word voor uitbreidingen, zoals Countess zegt.
ben het compleet met je eens, het is gewoon een geweldig spel die ik al zeer veel heb gespeelt in een korte tijd. het is reedelijk pittig, dus dus ook leuk, omdat je lkkr lang bezig bent met 1 game. Alleen de campaign vind ik wel wat moeilijk, vooral dat leven dat je fort/kasteel (L5) moet verdedigen, marja, gewoon beter mijn best doen.
Ben het wel met je eens. Dit is echt een spel om je vele uren mee te vermaken. Wat ik dan ook al goed gedaan heb. :) Elke map is weer anders, en dat houd het bijzonder leuk.
Alleen vind ik wel dat je volk heel veel wensen krijgen :o

Heb me eerst bezig gehouden met de campagne. Maar daar verloor ik al snel me intresse in. Ik wou bouwen en bouwen. En in de continuous play kun je zo precies je eigen moeilijkheidsgraad doen:O

Maar toch het enige minpunt is dus het ontbreken van een mp. Had dit graag tegen me broer gespeeld. }>
Ik ben het er volledig mee eens; een zeer slecht cijfer voor zo'n goed spel.
Erg jammer dat de reviewer de game niet naar zijn waarde heeft beoordeeld.
Daar komt wat mij betreft nog bij dat een potje veel te lang duurt voor multiplayer. Als ik zelf Anno 1701 speel. dan ben je toch gauw een paar dagen (met 1 tot 2 uur spelen op een dag) bezig om alles een beetje goed op orde te krijgen. En pas dan begint het interessant te worden voor multiplayer, omdat je dan veel handel met elkaar kunt drijven en eventueel gevechten kan aangaan...

De Anno reek vind ik dus persoonlijk ook niet geschikt voor multiplayer, en ik ben het er dus mee eens dat je hier de game dus ook niet op af kunt rekenen.
Ook mee eens, ik speel Civilization al sinds de dos versie (2 floppies van 1,44MB ;) ) en dit soort strategy spellen boeit mij het meest.

Cijfers geven moet je dan ook objectief doen en niet iemand die eigenlijk alleen FPS of RPG leuk vind laten beoordelen.
... ik speel als sinds anno 1602...
Verrek, da's lang!
Haha, dacht hetzelfde :)
ik speel ook al sinds anno 1602, eigenlijk was dat de beste anno game ever, snelle start, en daarna enorm pittig, en niet al te ingewikkeld.
Leuk, misschien dat 2 minpuntjes opgelost kunnen worden met updates?
Ik ga eens beginnen aan anno denk ik...
Ook is de ontwikkelaar Related Designs, en niet Blue Byte Software (de game engine was dit oorspronkelijk wel, van Settlers: Rise of an Empire)
Pc demo download 1.68GB via Gamershell

tellertje loopt ...
7.5 vind ik trouwens wat laag.
kan echt de demo aanraden.
1404 is gewoon een erg leuk spel ondaks het gemis van multiplayer.

ik zou de game zelf een 8,5 geven
ook omdat het heerlijk relaxend is.
je op je eigen snelheid kan spelen

gewoon een lekker spelletje.

de demo is trouwens erg leuk.
is een bijna volledige versie.
enige is dat je maximaal 1 uur kan spelen.
en dat je niet boven niveau 3 citizens kan komen
( wat je waarschijnlijk toch niet lukt in 1 uur)
Ik ga de demo zeker even proberen, heb alleen nog even een vraag. Ik heb geen sim-game meer aangeraakt sinds simcity 2000, maar hou wel van langdurende RTS games (sins of solar! supreme commander). Is dit wat voor mij? Is het te vergelijken met Sins of Solar?

[Reactie gewijzigd door poepkop op 15 juli 2009 19:36]

Het is totaal niet te vergelijken met supcom, supcom is de eco ongeveer 50% van het werk, en de rest knokken. Bij Anno 1404 is je economie 96% van het werk, en die laatste 4% zou je kunnen invullen met knokken. Ik heb tot nu toe 1 missie gehad waar ik echt moest knokken, in mijn continue spel heb ik alleen nog maar piraten schepen neergeknalt.
Ik had inderdaad ook gelezen dat de DRM van dit spel erg "apart" is. Waarom ze hiervoor kiezen weet ik niet, maar voor mij een reden om dit spel niet te kopen.

Het spel kan maar drie keer (alleen online) worden geactiveerd. Dus daarna is het spel use-loos. Wanneer je toch een spel koop, mag te zelf toch bepalen hoe vaak je deze installeert en weer verwijderd? Zeker wanneer dit op Windows draait, die her-installeer ik toch wel eens per 8 maanden. Betekend dat na 24 maanden Ubisoft moet bellen voor een nieuwe code.

Ik kan me zo voorstellen als je over een paar jaar dit spel als "retro" nog eens wilt spelen, dat de activering niet meer werkt :(
De activering is niet afhankelijk van het aantal keren dat je het spel installeert, maar van het aantal verschillende configuraties waarop je het installeert.

In het readme bestand staat duidelijk dat een herinstallatie niet van invloed is op het aantal activaties dat je hebt. Dus als je elke week je OS opnieuw installeert, verbruik je maar 1 activatie omdat je configuratie niet veranderd.
Ook het plaatsen van een andere grafische kaart, extra geheugen of een extra hard schijf heeft hierop geen invloed.

Even uit mijn hoofd, maar volgens mij staat in de readme eveneens, dat wanneer de activatie servers offline gaan, er een patch beschikbaar wordt gesteld zodat online activatie niet meer nodig is.
Je hoopt dat ze nu een aantal jaar een patch uitgeven waarbij activering niet meer nodig is. Dat wordt nogal eens gedaan. Volgens mij is er bijv. net zo'n patch uitgekomen voor de Witcher.
Dan moet je maar net hopen dat het bedrijf nog bestaat en nog de patches beschikbaar stelt na X jaar als je het weer eens wilt spelen. Dit is vaak genoeg niet het geval, daarnaast is het gewoon weer de zoveelste situatie waar de mensen die het downloaden gewoon een beter ervaring hebben dan de mensen die het netjes kopen.
Wat ik nou echt lame vind is de graphics. Ja het is gedetaileerd enzo, maar in weze is het hetzelfde als Transport Tycoon uit de middeleeuwen. Ik vind het er werkelijk niet uit zien. Een vierkant grid waarin dezelfde huisjes maar worden herhaald. In die tijd zagen dorpen er echt niet uit zoals New York of zo .... andere van dit soort games precies hetzelfde, Sim City bijvoorbeeld. Al die games met bouwen moet alles maar in een voorgedefinieerd grid. Lelijk man.

Ik begrijp werkelijk niet waarom ze met de huidige techniek en engines nog een grid moeten gebruiken en dat het niet meer dynamisch is. Hoe moeilijk kan het zijn om de textures op muren en daken iets dynamisch te geven zodat ze er allemaal anders uitzien? Hoe moeilijk kan het zijn om de speler vrijheid te geven waar en hoe je iets plaatst?
Die grid zie ik niet als een beperking van de engine, maar als een GIGANTISCH hulpmiddel voor mij zelf! Als ik zonder grid al mijn farms enzo moest neerzetten... wat een hell! Misschien moet je het spel eens proberen, dan merk je wel waarom zo'n grid bijzonder handig is.
dmv grids kan je optimaal de ruimte die je hebt benutten. Anders schiet er telkens wel een beetje ruimte tussen je gebouwen over, wat over een heel eiland uiteindelijk leidt tot enkele gebouwen die je plots door ruimte tekort niet meer kan zetten (veel kleintjes maken een groot)

en geloof me, endgame in Anno 1404 telt elke square op je main island om het vol te kunnen bouwen
Volgens mij maakt een grid een essentiele verschil tussen een denkspel en een behendigheidsspel. Het perfecte voorbeeld van een gridspel is schaken. De perfecte illustratie van het verschil is tombraider vroeger en nu: vroeger met grid was het vnl. een puzzlespel, nu zonder grid is het vnl. een behendigheidsspel.
Smaken verschillen.
Behendigheidsspelletjes zijn er zat.
Verder: ik snak net zo naar perfect fotorealisme in games als iedere tweaker, maar om een andere reden: dan is het gezeik ten minste een keer afgelopen en weten we met z'n allen dat het er voor gameplay nauwelijks iets toe doet.. Voor spelen als deze kan teveel nutteloze details zelfs tot minder overzichtelijkheid leiden.
Ik kan me moeilijk voorstellen, dat iemand die anno ooit heeft gespeeld zich druk maakt om de grid. Speel het eens, en je zal merken dat je je er helemaal niet druk in maakt, integendeel.

en daarbij, grid-building werd al bij de romeinen gebruikt, en was zelf hun favoriete manier van een stad neer te poten

http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_plan

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 15 juli 2009 23:54]

Natuurlijk beoordeel je iets wel op wat er NIET inzit.
Als je een nieuwe BMW koopt en er zit geen airco, electrische ramen, leren bekleding en radio in maar hij kost wel net zo veel als een BMW die het wel heeft, ga je toch ook vergelijken.
Dit spel heeft geen multiplayer terwijl het tegenwoordig eigenlijk gewoon in een spel thuis hoort.
Zeker in een spel van dit genre.
Als er bijna geen goede graphics aanwezig zijn, zeg je immers ook niet: "je moet het spel niet beoordelen op wat er niet inzit!"
Als je dit spel vergelijkt met andere spellen komt het dus duidelijk wat dingen tekort, en daardoor waarschijnlijk een wat lager cijfer.

Verder goede review!
ik moet eerlijk zijn, multiplayer interesseert me in citybuilders en RTS games nu eens totaal niet.
De beste single player games hebben meestal geen multiplayer, is geen toeval. Multiplayer heeft al enorm veel series naar de prullenbak verwerkt.
Dat is niet echt een geldig argument. Dus omdat veel games multiplayer hebben, zouden ze het allemaal moeten hebben? Het gaat om de ervaring die een game bied, en het is compleet persoonlijk of multiplayer die ervaring verrijkt, voor de reviewer dus duidelijk wel en daarom is het voor hem een minpunt.
Zowiezo kun je het niet echt vergelijken met andere games. Er zijn ook console games van 55 euro met een 5 uur durende singleplayer en een multiplayer die niks waard is. Het gaat om het totaal pakket en wat dat bied.
Wel grappig dat iedereen zegt dat het ontbreken van multiplayer modus zo verschrikkelijk jammer is, maar ik vind het eigenlijk niet zo erg. Ik heb alle vorige anno's ook gespeelt en ook op LAN, maar voordat je iets (leuks) hebt opgezet ben je zeker een paar uur verder. Op een (vrienden-)LAN is dit de moeite niet echt waard vind ik. Van online weet ik niet hoe dat werkt, maar kan me niet voorstellen dat het veel anders is dan een LAN game.
Inderdaad, een gemiddelde game duurt zo een uur of 3 of langer, ik speel nog steeds de campaign maar elk hoofdstuk gaat echt wel een paar dagen een uurtje of wat spelen over heen. Misschien dat sommige mensen er geen enkel probleem mee hebben om 3 uur of langer hetzelfde spel te spelen, maar ik denk dat de spelduur voor de meeste mensen gewoon veel te lang is voor multiplayer.

Sowieso wil je menselijke spelers ook graag echt 'verslaan', als in: hun legers en steden vernietigen en ze van de kaart vegen. In Anno 1404 zouden de winstcondities ofwel heel erg kunstmatig zijn (zoals: 'bouw als eerste een ...' of 'produceer als eerste ... ton ...'), ofwel de winstconditie zou zijn dat je je tegenstander 'uithongerd' door al zijn trade routes te saboteren en te wachten tot zijn grondstoffen op zijn. Allebei weinig spectaculair voor een spannend potje multiplayer.

Verder ben ik het helemaal eens met de kritiek op het cijfer, in zijn genre is dit gewoon 1 van de beste (zo niet het beste) spel verkrijgbaar, en dan is een 7.5 inderdaad mager, als je kijkt wat voor cijfers sommige andere titels krijgen. GTAIV was bijvoorbeeld een mooi spel en erg leuk om te spelen voor een aantal uur, maar nog voordat ik zelfs maar op de helft was, ben ik al gestopt met spelen omdat de interesse weg was...
ehm, waarom zou er een winstconditie moeten zijn? Het is toch prima multiplayer te spelen zonder mogelijkheid tot winnen. Dat werkte ook bij anno 1602 verder kun je altijd proberen de computer van de kaart te vegen ;)
Gelukkig dat je in de andere Anno's je multiplayergame gewoon kon saven, zodat je later gewoon door kon gaan met je spel.

Heb ik met wat vrienden toch uren plezier aan gehad hoor! :)
Enige waar ik echt de balen van heb is die Bug in de menuutjes... Klik voor de grap eens een huisje aan en let op je fps.. zakt als n baksteen... dat komt door dat menuutje... die vreten om n vage reden nogal wat cpu... Als ze dat fixen... dan loop ik naar de winkel! :)
Hier heb ik alleen last van als ik hem een tijdje speel.
Hoe langer ik speel (achter elkaar), hoe trager hij word.
Start je hem daarna opnieuw op, is hij weer snel..

Ik vind het echt een mooi en vooral verslavend spel.
Als je even bezig bent en je vergeet de tijd, ben je zo 1 uur verder.
Vooral de continuous mode vind ik zeer mooi, vechten maakt me niet zoveel uit.

De review, tja.. heb vaak bij reviews op T.net, dat als men een minpunt gevonden heeft. Dat het vaak terug blijft komen in de review, en word er op door gehamerd als het ware.
Volgens mij heeft alleen Ati deze 'bug' Nvidia op mijn pc iig niet. Wat wel kan helpen is iets in atitraytools aanpassen wat met overlay te maken heeft. Laat de game het regelen ipv atitools. Bij 1 user was dat de oplossing iig.
Mijn broertje met een 3850 kaart heeft er ook last van, alleen nog niet opgelost. (hij heeft de tip overigens ook nog niet geprobeerd....)
Als je kritiek zoekt op 1404 zou ik eerder de DRM vermelden. Dat er geen multiplayer inzit kan misschien 1% van de fans iets schelen.
Idd, ik heb Anno 1404 via steam besteld, maar de key was niet van te voren ingevuld waardoor ik het spel dus niet kon activeren.

Ik heb hemel en aarde moeten bewegen om een refund te krijgen via steam.

Ben je een fatsoenlijk betalende klant, krijg je met DRM shit te maken... Heel leuk is het feit dat de key ook in een tekst bestandje staat in de game dir...dus na de refund heb ik de gedownloade versie alsnog kunnen activeren. :D
Wanneer er geen DRM zou zitten, had ik het spel meteen kunnen spelen en nooit voor een refund gevraagd. Nu kan ik eigenlijk dankzij DRM het spel gratis spelen :D
rechtermuisknop op Anno 1404 => View Game CD Key

althans, zo werkt het bij UT3, ik kan me inbeelden dat het ook zo is bij Anno. Bij UT3 moest je ook nog apart je CD key invullen hoor.
Dat werkt niet bij Anno 1404.
Ik heb op Steam spel gestart en eerste keer draaide hij zonder problemen de activatie. Eerste uren dat het uitkwam dus kan me moeilijk inbeelden dat je een andere versie had.
Bij mij was de key niet van te voren ingevuld en op het steam forum staan posts van andere mensen die er ook last van hadden.
0Anoniem: 171689
@Abom15 juli 2009 12:20
Je kan de keys in veel gevallen ook in je register vinden.
Ja, je kunt van alles op allerlei plekken vinden. Wanneer ik echter betaal voor een product, ga ik er vanuit dat het gewoon fatsoenlijk functioneerd en zo niet, dan verwacht ik fatsoenlijke support.
Er zit een ristrictie op het spel om hem 3x te installeren. echter na contact met ubisoft kan je hem vaker installeren.
3x op 3 verschillende machines ja. Zelfde (nagenoeg zelfde hardware) kan je hem wel vaker installeren.
En inderdaad, je kan hem vaker installeren na contact met Ubisoft.
Geen enkel probleem lijkt me. Kijk uit dat je niet gaat bashen over iets wat praktisch toch niet aan de orde komt.(iets wat de reviewer wel heeft gedaan zoals blijkt al talloze reacties hierboven)
Ik heb ook al ervaring met de klantenservice van Tages: uitstekend en snel :) Mijn vriend had het spel gekocht, en omdat zijn key op mijn pc stond, wilde ik die vervangen voor mijn eigen key toen ik het zelf gekocht had. Kon nergens vinden hoe het moest, deinstalleren hielp niet, maar Tages was zeer vlot en accuraat met het beantwoorden van mijn mails.
Wat de ... Waarom hebben ze de MP er uitgehaald. Dat was juist de kracht van Anno 1701. Die game heb ik juist veel gespeeld met vrienden over internet en dan met Skype aan en lekker vermaken maar. En dan hebben ze dat er nu uitgehaald! Onbegrijpelijk en iets dat ze zeker maar via een patch moeten gaan toevoegen!

Al met al zal het best wel een leuke game zijn hoor, heb me er best op verheugd en ga nog even de demo bekijken omdat ik niet weet of mijn Macbook het wel trekt :P Anno 1701 had ie al aardig moeite mee :)
Ik speel het op een macbook (het alu instap model) en dat werkt prima als je de grafische settings een beetje tweaked, en dan ziet het er nog steeds erg goed uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee