Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Is dit de cameradrone van de toekomst?

Hoverair X1 Pro Max Review

20-12-2024 • 09:10

79

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Hoverair X1 Pro Max is een zelfvliegende drone die de gebruiker volgt en daarbij video schiet in maximaal 8k30. De beeldkwaliteit is wisselend en helaas zijn kleur en belichting niet handmatig in te stellen. De drone kan verschillende shots maken terwijl hij de gebruiker volgt en obstakels ontwijkt. Dat werkt vrij goed, maar crashes zijn onvermijdelijk. Gelukkig is de X1 Pro Max stevig gebouwd, waardoor hij tegen een stootje kan. Het voornaamste nadeel is de hoge prijs, zeker in vergelijking met de recent door concurrent DJI uitgebrachte Neo-drone, die een minder goede camera heeft en langzamer vliegt, maar wel ruim een factor drie goedkoper is.

Getest

HOVERAir X1 Pro Max

Prijs bij publicatie: € 759,-

Bekijk product

Een vliegende actioncam die binnen een paar seconden vanaf je hand opstijgt, automatisch video van jou opneemt en daarna weer op je hand landt: dat is in een notendop de Hoverair X1 Pro Max-drone. Het is een nieuwe generatie drone die niet langer door een mens bestuurd wordt met een controller, maar die het vliegen en filmen helemaal zelf regelt.

De Hoverair X1 Pro en de X1 Pro Max zijn tweedegeneratiedrones van het Chinese Zero Zero Robotics. De eerste Hoverair X1, de niet-Pro-versie, kwam vorig jaar op de markt en was een van de eerste drones in deze nieuwe categorie van zelfvliegende camera's. De X1 werkte op zich goed, maar had een lage topsnelheid en de beeldkwaliteit van de drone liet te wensen over. Met de nieuwe X1 Pro en de X1 Pro Max, het topmodel dat wij testten, zet Zero Zero Robotics een grote stap vooruit ten opzichte van de eerste X1. De nieuwe drones hebben een veel krachtigere processor aan boord, waardoor de visuele object- en obstakelherkenning verbeterd is. Ook kunnen ze op hogere snelheid vliegen en in het geval van de X1 Pro Max kan opgenomen worden in 4k60 met hdr, in 4k120-slowmotion en zelfs in 8k30.

Goedkoop zijn de nieuwe X1 Pro modellen niet. De normale Hoverair X1 Pro kost op dit moment 549 euro, de Pro Max variant zelfs 759 euro. Wij kochten de Hoverair X1 Pro Max dit najaar tijdens de Indiegogo-crowdfundingcampagne en ontvingen onze drone begin oktober. Nu, ruim twee maanden en meerdere firmware-updates later, maken we de balans op; we beantwoorden de vraag of deze drone de moeite waard is en zo ja, voor wie.

De Hoverair X1 Pro (Max) is net als zijn voorganger een opvouwbare drone met een lange, dunne body en twee kooien van kunststofgaas met daarin de propellers, die vanaf de onderkant van de body opzij en omhoog uitklappen. De kooien zijn gemaakt van stevig maar ook buigbaar kunststof, dat bij een crash kan vervormen zonder te breken en zo dienstdoet als een schokdemper voor de drone zelf.

De drone heeft aan de voorkant een camera die is opgehangen in een tweeassige gimbal. Die camera steekt iets uit ten opzichte van de neus van de drone, maar zit tegelijk veilig tussen de propellerkooien, waardoor de camera relatief beschermd is. Alleen als je frontaal met het midden van de drone tegen een smal object zoals een boom of lantaarnpaal vliegt, zal de camera zelf de klap opvangen. Zelfs dan zal de camera in de meeste gevallen niet beschadigd raken, omdat de complete cameramodule inclusief gimbal met een rubberen ophanging aan de drone hangt en daardoor iets naar achteren kan bewegen in het geval van een frontale botsing.

De drone gebruikt een 7,4V-accu van 1920mAh/14,17Wh, die vanaf de bovenkant op de body geklikt wordt en makkelijk te vervangen is. Aan de onderzijde heeft de drone een naar beneden gerichte camera en twee afstandssensoren, en ook achterop is een afstandssensor terug te vinden. De Hoverair X1 Pro Max heeft aan de achterkant ook een extra camera die helpt om objecten te ontwijken als de drone naar achteren vliegt; het normale Pro-model moet het zonder die camera stellen. De drones hebben geen sensoren of camera’s aan de zijkanten: zijwaarts zijn ze dus blind voor obstakels.

De Hoverair X1 Pro Max die wij testten weegt 194 gram inclusief accu en meet ingeklapt 15x10,3x3,3 centimeter. De X1 Pro is even groot en weegt officieel een gram minder. Doordat de drones zo licht zijn en plat inklappen, zijn ze gemakkelijk mee te nemen. De X1 Pro Max past met gemak in de achterzak van mijn fietsjack en in de flexibele telefoonbuidel van een hardloopbroek.

Eigenschap X1 X1 Pro X1 Pro Max
Gewicht 125 gram 191,5 gram 192,5 gram
Afmetingen (L x B x H) Ingeklapt: 86×127×31mm
Uitgeklapt: 145×127×30mm
Ingeklapt: 105×149×34mm
Uitgeklapt: 173×149×39mm
Videoresolutie 2,7k@30fps
1080p@60fps
1080p@30fps (hdr)
4k@60/50/30/25/24fps
1080p@120/60/50/30/25/24fps
Verticale video: 2,7k@60/50/30/25/24fps
1080p@60/50/30/25/24fps
8K@30/25/24fps
4K@120/60/50/30/25/24fps
1080p@60/50/30/25/24fps
hdr (10-bit HLG)
Verticale video: 2,7k@60/50/30/25/24fps
1080p@60/50/30/25/24fps
Slow motion 1080p@60fps 1080p@120fps 4k@120fps
1080p@120fps
Batterij 1050mAh 1920mAh
Gezichtsveld (FOV) 90° 104° 107°
Videostabilisatie SmoothCapture 1.0
Eenassige gimbal + EIS
SmoothCapture 2.0
Tweeassige gimbal + EIS
Actieve botsdetectie achter - afstandssensor camera en afstandssensor
Max. Auto-Volgsnelheid 25km/u 42km/u
Instantane Volgsnelheid - 60km/u
Max. vluchttijd 11,5 minuten 16 minuten
Max. starthoogte boven zeeniveau 5000m 5500m
Windweerstand Level 4 (7,9m/s) Level 5 (10,7m/s)
Transmissiebereik Telefoon (app): tot 50m Telefoon (app): tot 500m
Beacon: tot 1km
Intern geheugen 32GB 32GB, uitbreidbaar met SD-kaart tot 1TB 64GB, uitbreidbaar met SD-kaart tot 1TB
Compatibele accessoires Oplaadhub, 18W-poweradapter, combinatiecase Beacon + joystick, Power Case, Thermo Smart Battery, 65W-poweradapter, ND-filters, stuurhouder, draagtasje, combinatiecase

Uitvoeringen en verpakking

De Hoverair X1 Pro Max is te koop in verschillende bundels. De basisversie bevat de drone zelf, één accu, een snelstartgids en een stoffen draagzak. Het geheel wordt geleverd in een full colour bedrukte kartonnen doos. Naast de standaarduitvoering zijn er ook verschillende 'combopakketten', waarbij onder meer extra accu's, een 65W-adapter, ND-filters, een Beacon, joysticks, verschillende draagtassen en een laadcase beschikbaar zijn. Daar naast kan je voor 60 euro per jaar 'Hovercare'-garantie kopen, waarmee je korting krijgt op reparaties en een vervangende drone in het geval de drone na een crash niet te repareren is. Via zijn website verkoopt Zero Zero Robotics alle accessoires en ook vervangingsonderdelen los.

Zelfvliegende actioncam

De Hoverair X1 Pro (Max) wordt geleverd zonder afstandsbediening en is niet bedoeld om als een ‘normale’ drone met een controller bestuurd te worden. De drone heeft aan de bovenkant een grote ronde knop met daarnaast twee links-rechtspijltjesknoppen en een klein schermpje. Je start de drone door die ronde knop lang in te drukken en daarna kies je met die pijltjesknoppen wat voor soort shot je wilt maken. Heb je een shot gekozen, dan druk je nog een keer op de ronde knop. Vervolgens leg je de drone plat op je hand en strek je je arm voor je uit met de camera naar je toe. De drone telt dan af en stijgt op tot ongeveer tien centimeter boven je hand, waarna de camera ‘zoekt’ naar een mens in het beeld. Heeft hij je gevonden, dan gaat het rode opnamelampje branden en begint de opname van het shot dat je gekozen hebt. Is je shot klaar, dan stopt de drone met opnemen en komt hij naar je terug. Door je hand uit te steken en onder de drone te houden, landt hij automatisch op je hand en schakelt zichzelf uit.

De Hoverair X1 Pro Max kan op het moment van schrijven de volgende shots maken:

  • Follow: De drone volgt de gebruiker van achteren.
  • Dolly Track: De vliegt achteruit voor de gebruiker uit.
  • Side Track: De drone volgt de gebruiker aan de linker- of rechterkant en vliegt zijwaarts.
  • Hover: De drone hangt op één punt in de lucht en draait slechts om zijn as om de gebruiker met de camera te volgen.
  • Orbit: De drone vliegt in een cirkel om de gebruiker heen.
  • Bird's Eye: De drone vliegt recht omhoog en filmt hierbij naar beneden.
  • Zoom Out: De drone vliegt achteruit en omhoog bij de gebruiker weg.
  • Ski Mode: De drone volgt de gebruiker net als in Follow-mode, maar doet dit vloeiender om overmatige links-rechtsbewegingen bij slalombewegingen tegen te gaan.

Follow

Het shot dat ik zelf in de praktijk het meest gebruikt heb is de Follow-mode, waarbij de drone automatisch achter je aan vliegt en je letterlijk volgt als je bijvoorbeeld loopt of fietst. Je kan hierbij kiezen of de drone laag, middelhoog of hoog moet vliegen en of hij je van dichtbij, middelver of ver moet volgen. Kies je voor laag, dan vliegt de drone ongeveer op kniehoogte, terwijl hoog iets meer dan twee meter hoog is. Ook tussen dichtbij en ver zit geen enorm verschil: afhankelijk van het shot en de snelheid waarmee je beweegt is dichtbij ongeveer twee meter afstand, terwijl ver maximaal een meter of tien is.

De nieuwe HoverAir X1 Pro (Max) kan je volgen tot een snelheid van ruim 40 kilometer per uur. De drone gebruikt daarbij zijn camera om obstakels te herkennen en te ontwijken. Dat werkt meestal verbluffend goed, maar hoe harder de drone moet vliegen, hoe groter de kans op fouten. Op wandelsnelheid zal hij niet snel tegen een boom of lantaarnpaal vliegen, maar als hij sneller vliegt, wordt de kans op crashes groter. Ook heeft de X1 Pro Max soms problemen met het herkennen van dunne takjes, waardoor hij in Follow-mode ook weleens crasht op lagere snelheid. Het volgen en obstakels ontwijken werkt dus goed, maar zeker niet perfect.

Dolly Track

De Dolly Track-shot doet precies het omgekeerde. De drone vliegt dan achterstevoren voor je uit en filmt je dus van de voorkant. Om te zorgen dat hij niet tegen obstakels botst, gebruikt de Hoverair X1 Pro Max de camera en afstandssensor achterop de drone. Die werken wat minder goed dan de hoofdcamera. Tijdens mijn tests vloog de drone tijdens Dolly Track-shots meermaals bomen, bosjes en hekken in. Ook heeft de drone in deze modus meer moeite om je goed te volgen, of eigenlijk om goed vóór je te blijven. Dat is logisch, want hij weet natuurlijk niet vooraf welke kant je op gaat en moet daarop reageren nadat je een beweging naar links of rechts maakt. Neem je een ruime bocht, dan zal de drone eerst even rechtuit blijven vliegen, om vervolgens te corrigeren en weer voor je te komen. Bij scherpe bochten lukt dat vaak niet en zal hij naast en vervolgens achter je terechtkomen, om je daarna te volgen. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar levert soms best toffe shots op. De Dolly Track-modus werkt vooral goed op lagere snelheid, tot ongeveer 15 kilometer per uur. Daarboven is de kans dat het misgaat best groot.

Side Track

Een derde mogelijkheid is om de drone naast je te laten vliegen en je van opzij te filmen. In de praktijk merk ik dat hij vaak net een beetje schuin achter me gaat vliegen in plaats van écht naast me, zeker als ik wat harder ren of fiets. In deze modus ziet de drone dus niet waar hij heen gaat, want er zijn geen camera’s of sensoren die opzij kijken. Je moet bij gebruik van de Side Track-modus dus heel goed opletten dat er geen obstakels op het pad van de drone staan, want anders zijn crashes gegarandeerd.

Overige shots

Verder kun je een Zoom Out-shot of ‘dronie’ maken: zo’n shot waarbij de drone langzaam bij je vandaan vliegt en steeds meer van de omgeving laat zien. Ook dat gaat helemaal automatisch; je stelt alleen in hoe hoog en hoe ver hij moet vliegen en de rest gaat vanzelf. Als het shot klaar is, komt hij automatisch naar je terug. Dat geldt ook voor het Orbit-shot. De drone draait dan op een door jou gekozen hoogte en afstand een of meerdere rondjes om je heen en komt daarna weer terug. Ook het Bird's Eye-shot, waarbij de drone recht boven je begint en steeds hoger vliegt terwijl hij recht naar beneden kijkt, kan toffe beelden opleveren. Ook hier kun je kiezen tot hoe hoog hij moet gaan, waarbij de maximale hoogte ongeveer vijftien meter is. Ten slotte kan de drone een Hover-shot maken. Hij blijft dan op zijn plek hangen, maar de camera volgt je wel: hij draait dus om zijn as om je in beeld te houden. Het is een beetje alsof de drone op een statief staat en je een automatische cameraman hebt.

De shots die de Hoverair maakt zijn soms echt tof, maar je weet vooraf nooit precies wat het gaat worden omdat hij dus zijn eigen weg zoekt. Dat is vooral zo in de Dolly Track-mode, waarbij de drone voor je uit vliegt. In deze modus maak je de tofste shots, maar ik merk dat ik in de praktijk terughoudend ben om de Dolly Track-mode te gebruiken, omdat je hierbij heel bewust moet bewegen om de drone voor je uit te ‘sturen’. Maak je op een recht pad een beweging naar links of rechts om bijvoorbeeld plassen te ontwijken, dan zal de drone deze met enige vertraging vergroot volgen, wat snel tot onverwachte bewegingen en zelfs crashes kan leiden. Voor fietsen met enige snelheid is de Dolly Track-modus daarom ook alleen geschikt als je echt in het open veld bent, waar de drone veel de ruimte heeft om van links naar rechts te bewegen. Hardlopen gaat vaak wel goed, maar ook dan moet je goed opletten waar je precies loopt, anticiperen op scherpe bochten en zeker geen krappe paadjes tussen bomen opzoeken.

Handmatig vliegen en accessoires

De Hoverair is dus een soort vliegende selfiestick die jou altijd in beeld houdt. Als je wilt, kán je hem echter ook als een normale drone gebruiken. Je kan de smartphoneapp als virtuele controller gebruiken en dan gewoon vliegen zoals met andere drones. Hoverair verkoopt de drone ook in bundels met verschillende accessoires, waaronder de Beacon. Dat kleine kastje laat je live op een 1,3"-schermpje zien wat de drone opneemt en je kunt op afstand opnames starten en stoppen. Met optionele extra joysticks die je eraan kunt klikken, kun je er bovendien een echte controller van maken.

Hoverair X1 Pro Beacon
Hoverair X1 Pro Beacon

De Beacon kan ook gebruikt worden als extra trackingpunt, naast de camera die de drone gebruikt om je te volgen, waardoor de drone je niet kwijtraakt als je even uit beeld verdwijnt. Dat werkt na de laatste firmware-update van december eindelijk naar behoren; daarvoor wist de Beacon vaak geen verbinding met de drone te maken. In de praktijk biedt de Beacon vooral meerwaarde op krappe paadjes met bochten waar de drone je even uit het zicht kan verliezen. Met alleen het standaard optische volgsysteem zal de drone dan stoppen en stil in de lucht blijven hangen, terwijl hij bij gebruik van de Beacon wel achter je aan blijft vliegen.

Regels en restricties

De Hoverair X1 Pro Max zal als hij autonoom vliegt nooit hoger dan vijftien meter de lucht ingaan en bij de meeste shots komt hij zelf nooit hoger dan een meter of drie boven de grond. Toch gelden ook voor deze drone de standaard droneregels. Om met de drone te mogen vliegen moet je allereerst een exploitantnummer aanvragen bij de RDW. De X1 Pro Max valt in de C0-categorie voor cameradrones tot 250 gram, wat betekent dat je de drone moet registreren, maar je geen dronebewijs nodig hebt.

Verder ben je verplicht om niet boven 'een grote groep mensen' te vliegen en 'veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaarttuigen' aan te houden. De drones hebben geen gps-ontvanger aan boord en hoewel Zero Zero Robotics claimt dat de drone niet zal opstijgen in no-flyzones, lijkt dit alleen gecontroleerd te worden als de drone via bluetooth met een telefoon verbonden is. Zelfs dan steeg de drone tijdens mijn tests probleemloos op binnen een kilometer van een vliegveld.

Camera: resoluties en kleurprofielen

Het verschil tussen de X1 Pro en de X1 Pro Max zit hem vooral in de camera. De X1 Pro kan foto’s maken met maximaal 12 megapixel en video’s in maximaal 4k60, terwijl de X1 Pro Max ook 48-megapixelfoto’s en 4k120- en 8k30-video kan opnemen. De X1 Pro Max heeft een 1/1,3”-cmos-sensor met 48 megapixel. Wat voor sensor de gewone X1 Pro gebruikt, is onduidelijk. De X1 Pro Max die wij testten neemt video op als mp4-bestanden. Met de firmware van medio december 2024 kan hij daarbij vier verschillende presets toepassen: Normal, HDR (HLG), Hover Cine en Slow-mo.

In Normal-mode neemt de drone een contrast- en kleurrijk beeld op dat je zonder verdere bewerking online kunt publiceren. Datzelfde geldt ook voor de Slow-mo-instelling, waarbij de drone, in plaats van met 24, 25, 30 of 60fps, opneemt met 120fps in 1800p of 4k-resolutie. In de de Normal- en Slow-mo-standen kun je kiezen of de video's met h264- of h265-compressie weggeschreven worden. H264 is een eenvoudigere codec die makkelijker is af te spelen op oudere smartphones en computers, maar h265 is efficiënter en daarom aan te raden. In tegenstelling tot het kiezen van de verschillende vluchtmodi die we hiervoor bespraken, kunnen de camerainstellingen niet op de drone zelf gekozen worden, hiervoor moet je de Hoverair app voor Android of iOS gebruiken.

Hoverair X1 app
Hoverair X1 app

Film je in de Hover Cine- of HDR-stand, dan is h265 de enige optie die je kunt kiezen. De Hover Cine-modus is een 10bit-, ‘plat’ Rec. 709-kleurprofiel, waarbij het beeld maximale informatie in zowel schaduwen als highlights bevat en kleuren met relatief weinig verzadiging worden vastgelegd. Dat is ideaal als je de video achteraf wilt bewerken, omdat het maximale vrijheid biedt om kleur en contrast aan te passen. Zonder verdere bewerking ziet het beeld er echter juist wat flets uit. De HDR-mode neemt beelden op als 10bit-HLG-video met Rec. 2020-kleurruimte. In theorie zouden HLG-hdr-beelden er zowel op sdr- als op hdr-schermen goed uit moeten zien, maar in de praktijk blijkt dat veel apps het 10bit-hdr-signaal niet goed interpreteren, waardoor HLG-beelden er vaak wat flets uitzien als je ze direct exporteert. Vaak, want de kleurweergave van de drone is helaas niet voorspelbaar, en dat geldt voor alle kleurmodi. Sommige shots hebben goede kleur- en contrastinstellingen, terwijl anderen overbelicht zijn en te weinig of juist teveel kleurverzadiging hebben. Ook met het vinden van de juiste witbalans heeft de drone soms moeite. Helaas werkt de camera alleen in auto-modus, zelf instellen van belichting, contrast en witbalans is (nog) niet mogelijk. Met de laatste firmware-updates zijn er wel wat verbeteringen doorgevoerd, maar perfect zijn de automatische beeldinstellingen helaas absoluut niet.

Hoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stillsHoverair video stills

Hoverair X1 Pro Max kleurmodi met vlnr: HDR HLG, Hover Cine, Normal en 8K Normal (klik voor groot)

Dus welke modus moet je hebben? Zeker bij zonnig weer is de Hover Cine-stand wat mij betreft de beste optie als je tijd hebt om beelden achteraf te bewerken. Zero Zero Robotics heeft een .cube-lut voor deze beeldmodus op zijn website staan, die in de meeste videobewerkingsprogramma’s gebruikt kan worden en een goed uitgangspunt is voor kleurcorrectie. Wil je beelden zonder (veel) bewerking kunnen delen, dan ben je beter af met de HDR HLG-modus. Deze vangt meer details in donkere en lichte delen van het beeld dan de Normal-mode en afhankelijk van het shot kun je HDR HLG-video’s prima direct of met lichte contrast- en kleuraanpassingen delen op bijvoorbeeld sociale media. De Normal-mode is op bewolkte dagen ook prima te gebruiken, maar is minder geschikt bij veel zonlicht, omdat er dan relatief veel informatie de highlights verloren gaat.

Firmware-updates

De X1 Pro en Pro Max werden eind augustus op Indiegogo aangekondigd en in no time haalde Zero Zero Robotics met de crowdfundingactie ruim vier miljoen dollar op. De eerste batch drones werd begin oktober naar backers uitgestuurd en wij ontvingen de bestelling van onze X1 Pro Max dan ook in de tweede week van oktober. Op dat moment was de software duidelijk nog niet klaar en allesbehalve stabiel. De mogelijkheid om in 8k-resolutie op te nemen ontbrak bijvoorbeeld in veel van de automatische vluchtmodi en de verbinding met de Beacon ging vaker niet dan wel goed. Sindsdien zijn er meerdere firmware-updates uitgebracht die diverse bugs hebben opgelost en ook de beloofde 8k-functionaliteit, nieuwe beeldinstellingen en zelfs een compleet nieuwe vluchtmodus toevoegden. De software blijft echter in ontwikkeling en in december voegde een nieuwe firmware bijvoorbeeld een optie toe voor twee beeldpresets die de belichting optimaliseert voor gezichten of voor landschappen. Wat we in deze review beschreven is dan ook een snapshot van wat de drone nu kan en hoe hij nu, medio december 2024, presteert.

Hoverair X1 Pro Max firmwareupdate

8k en verticale video

In 4k-resolutie zijn alle vier de beeldinstellingen beschikbaar; wil je in 8k opnemen, dan ben je beperkt tot de Normal-mode met 24, 25 of 30fps als beeldsnelheid. In de praktijk is 8k-video zichtbaar scherper dan 4k-video, mits de camera langzaam vliegt of ronddraait. In dergelijke scenario’s laat 8k namelijk meer detail zien: in 4k oogt de X1 Pro Max zonder nabewerking wat soft, onafhankelijk van welke kleurmodus je kiest. Dat heeft waarschijnlijk vooral met beeldcompressie te maken, in 4k modus is de bitrite nooit meer dan 85Mbit/s en in de meeste modi zelfs maar 65Mbit/s.

Maar 8k is helaas niet altijd beter: zodra er veel beweging in beeld is, wordt de meerwaarde van de hogere videoresolutie tenietgedaan door de beeldcompressie. Hoewel de bitrate bij opname in 8k30 160Mbit/s bedraagt, is dat duidelijk niet genoeg om het beeld bij snelle bewegingen scherp te houden. Juist als je de camera als vliegende actioncam gebruikt, zul je in de meeste gevallen beter af zijn met een 4k60-preset; 8k30-video oogt in dat geval niet veel scherper, terwijl de hogere beeldkwaliteit bij 4k60 vloeiendere beelden oplevert.

Behalve horizontale 16:9-video kan de drone ook verticale 9:16-video maken. Daarbij blijft de camera gewoon horizontaal en wordt dus een uitsnede van het sensorbeeld gemaakt. De maximale resolutie is daarbij afhankelijk van de gekozen preset 4k of 2,7k. In 2,7k-modus gebruikt het beeld het hele verticale bereik van de sensor en bevat het in de hoogte meer informatie dan horizontale 16:9-shots, terwijl de 4k-modus iets meer gecropt is.

ND-filters

Zero Zero Robotics verkoopt ook een set met ND-filters voor de X1 Pro Max. Ik heb in de praktijk veel gebruikgemaakt van het ND8-filter zodra het een beetje zonnig was. Op die manier kun je de sluitertijd relatief laag houden, wat fijn is bij snel bewegende beelden. Op druilerige dagen wil je echter liever geen ND-filter gebruiken, want zelfs zonder ND-filter heeft de camera bij veel bewolking het al lastig om ISO 100 met een 1/60-sluitertijd aan te houden.

Alternatieven en conclusie

Zero Zero Robotics is niet de enige fabrikant die dit soort zelfvliegende actioncamdrones maakt. DJI kondigde in september de DJI Neo aan: een kleine drone die eigenlijk hetzelfde kan als de X1-drones, maar die met een winkelprijs van 200 euro veel goedkoper is. De Neo, die wij op dit moment ook in test hebben, heeft wel een paar nadelen ten opzichte van de X1 Pro en Pro Max.

Ten eerste is hij niet opvouwbaar, waardoor hij wat lastiger in een jas of broekzak past. Daarnaast is de maximale snelheid van deze drone beperkt tot ongeveer 27 kilometer per uur, neemt hij op in maximaal 4k30 en biedt de drone op het moment van schrijven ook maar één kleurprofiel, dat een vrij contrast- en kleurrijk beeld oplevert. Dat maakt de DJI Neo minder geschikt als je beelden achteraf wilt nabewerken. Daartegenover staat dat de drone dus veel goedkoper is en ongetwijfeld veel potentiele klanten van Zero Zero Robotics zal wegsnoepen.

Conclusie

De Hoverair X1 Pro Max is een bijzondere drone. Hoewel hij net als de meeste andere consumentendrones vier propellers en een camera heeft, is het gebruiksdoel compleet anders. Je moet het echt zien als een vliegende actioncam en de drone is dan ook vooral bedoeld voor het filmen van sportactiviteiten. De beeldkwaliteit van de X1 Pro Max is wisselend. De drone gebruikt helaas vrij stevige beeldcompressie, waardoor de beeldscherpte niet altijd optimaal is. Daar komt bij dat de automatische kleur- en helderheidsinstellingen van de drone niet altijd betrouwbaar werken. Met recente firmware-updates is het beter geworden, maar de drone heeft de neiging te overbelichten, en omdat de belichting automatisch geregeld wordt is hier niets aan te doen. Ook de automatische witbalans is niet zo betrouwbaar als ik graag zou zien.

Het autonoom vliegen werkt goed, met vaak erg toffe beelden als resultaat. Vooral in Follow-mode, waarbij de drone achter je aan vliegt, weet de X1 Pro Max je op indrukwekkende wijze in beeld te houden en objecten te ontwijken. Laat je de drone juist voor je uitvliegen dan is hij minder betrouwbaar en zal hij vaker crashen. Die crashes horen erbij als je de X1 Pro Max gebruikt. Tijdens mijn testperiode is de drone tientallen keren tegen bomen, struiken en zelfs lantaarnpalen gevlogen en dat heeft hij tot nu toe allemaal overleefd. Uiteraard kan alles kapot en dat is zeker iets om rekening mee te houden als je bijna 800 euro de lucht in stuurt.

Dat alles maakt de Hoverair X1 Pro Max gezien zijn prijs zeker geen absolute aanrader voor iedereen. Maar als je iemand bent die vaak met een actioncam op stap gaat is deze drone zeker het overwegen waard.

Reacties (79)

79
78
36
2
0
23
Wijzig sortering
Misschien een gekke vraag maar waarom zou je jezelf willen filmen als je bent aan het fietsen of hardlopen? Wie is daar geïnteresseerd in?
Hardlopen kan ik mij niet echt iets spannends bij voorstellen. Althans, niet gewoon op straat. Bepaalde varianten wellicht, maar dan heet het waarschijnlijk geen hardlopen.

Voor de rest vanwege dezelfde reden waarom men een actioncam zoals een GoPro gebruikt.
Alleen met zo'n drone heb je een ander soort beeld als met een reguliere actioncam. Je ziet ook jezelf.

Ik reed in het verleden wel eens op Zandvoort met de motor en daar zat een GoPro op de tank van de circuitmotor.
Vond ik super gaaf om terug te kijken. Ik had het veel leuker gevonden als ik ook beelden had kunnen maken waarbij ik mijzelf zag.
Nu heb ik daar maar een enkele van doordat een vriend toevallig ff achter mij reed gedurende een sessie, maar dat zijn korte beelden, want hij was veel sneller en mij dus altijd zo voorbij.

Niet dat deze drone een motor bij kan houden, maar wanneer het wel zou kunnen dan zou zoiets wel gaaf zijn (en je mag er vast ook het circuit niet mee op, maar voor het idee).
Ik heb ook wel eens de GoPro op de tank van mijn normale motor geplaatst voor een rit naar het werk en daar is geen reet aan (vind ik zelf). Dat is denk ik vergelijkbaar met hardlopen op het fietspad oid. Niet zo spannend.

Zelfde voor mountainbiken door het bos. Daar kan meer actie in zitten dan een rondje op het circuit met de motor. Dat is gaaf om terug te zien. Helemaal wanneer je dan ook jezelf in beeld hebt en niet alleen de weg voor je.


In mijn optiek is zo'n drone gewoon een variant van een "actioncam".

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 20 december 2024 11:07]

Een drone die zonder afstandsbediening vliegt en je autonomous volgt.

Je bent denk ik meer bezig om steeds te kijken of de drone je nog volgt. De drone kan gecrasht zijn, het target niet meer volgen, batterij leeg. Je moet toch iets van een notificatie krijgen of de drone nog bij je is.

Zo'n drone is ontzettend leuk om een fragment te filmen van je bezigheid, maar verders zal de drone toch ingeklapt mee verder moeten.
Als ik @segil moet geloven hoor je dat wel ;)
Als ik CasualKnaller moet geloven niet ;)
Onlangs met de motor door Vietnam gereden, had best wel wat beeld willen hebben voor mijzelf.
dan zet je toch een camera op je motor? En verder heb je ook al beelden, namelijk in de vorm van herinneringen :)
Mooi volgshot in een 360 graden om je motor heen?
Met schitterend uitzicht over het gebied waar je doorheen rijd?
Hoop leuke dingen voor te verzinnen hoor :)
dat overzicht kan je ook op internet vinden. Mij gaat het vooral om het lawaai van die dingen, de mogelijke privacy problemen en overlast voor dieren, zoals vogels.
Ik heb zelf een hoverair x1 en die motor van @flaskk in Vietnam maakt meer herrie dan de x1. Het is nu niet dat zo'n hoverair een mini F35 is.
aja, dus omdat een motor meer lawaai maakt, is het okay om een lawaaierig ding te gebruiken?

Daarnaast zegt het verder niets over privacy en overlast voor dieren.
En beelden kunnen goed helpen om die herinneringen weer op te halen.
met een dashcam
Van die dashcam werd vroeger ook gezegd: "Waarom heb je dat nodig, je hebt toch een camera op je telefoon om wat foto's te maken?"
En van die camera op de telefoon zeiden ze: "waarom heb je die nodig, ik heb toch al een goede digitale camera mee op reis?"
En daarvan werd gezegd... etc etc
(Top)sporters die hun techniek willen verbeteren, mensen die mooie beelden van hun kinderen/gezin willen maken tijdens de vakanties of een boswandeling. Ik heb het recent zelfs gebruikt om mooie beelden van mijn dochtertje te maken die nu leert fietsen ;) Maar ook voor commerciële doeleinden uiteraard; promotie van sportevenementen, vloggers, autoverkoop etc. etc.
ik vind dat wel bijzonder.... mooie shots, die je vaker op youtube voorbij ziet komen, met prachtige muziek eronder. Terwijl in de werkelijkheid hoort je alleen maar BBBBRRRSZZXZZZZ--BBZXZZZZZZZZZZ-ZZZZZZZZ-zzzwiinnggggggg-zzzzZZZZZZZ

Kortom, t*ringherrie van die drones. Hoe kan je nu genieten van je vakantie / dochter-fiets-moment, als zo'n lawaaierige zoemende herrie ding boven je hoofd vliegt?!
Haha wat een onzin. Nooit een moderne drone gehoord merk ik al. Daarbij wat hebben mooie shots met geluid te maken? Appels en peren kerel maar aan de rest van de kwaliteit van jouw reacties te zien had ik ook geen ander steekhoudend argument hoeven te verwachten.
Door 10 minuten deze drone te gebruiken heb je al een heel leuk filmpje. Dan blijft er nog genoeg vakantie om verder van te genieten.
Behalve als alle toeristen met zo'n stom ding gaan rondvliegen. Dan duurt het denk ik niet lang voordat de locals de buks erbij pakken en die dingen uit de lucht gaan knallen, iets dat volkomen terecht zou zijn wat mij betreft.
dat kan ook met de camera van je telefoon
Zucht, waarom reageer je op alle uitleg negatief? Als deze drone voor jou niet interessant is, koop jij hem niet. Zo simpel is het.. Er is voldoende markt voor dus genoeg mensen die het wel interessant vinden.
Ik heb je reacties gezien in dit artikel en ik kan er weinig inhoudelijks aan opmaken behalve een hoop onbegrip en geklaag voor iemand die een dergelijke drone wilt gebruiken en er leuke dingen mee wil doen.

On topic:
Mooi om te zien dat er toch nog andere producten blijven komen naast DJI, alle innovatie op autonomisch vliegen is welkom want zo hoef je letterlijk steeds minder vaak om te kijken wanneer je het gebruikt. Ik ga het eens verder volgen.

Ben zelf erg gecharmeerd van DJI en hun producten, het werkt vaak gewoon erg goed.
Meer mensen dan je denken, als je al een following hebt en je eigenlijk al een soort van content creator bent, is dit weer een interessante toevoeging ;)
moet je eens strava openen... zit het vol met mensen die hun sportprestaties, aangevuld met beeld delen en elkaar volgen.
Ook niet echt mijn ding, maar soms zou ik van mezelf ook wel eens beelden willen zien op de meest spectaculaire plaatsen, vooral omdat ik vrij veel alleen op pad ben en iemand anders die dus niet maakt :p
Waarom filmen? Genoeg mensen met een hyves/ facebook/ instagram etc account die van alles constant willen delen met hun netwerk. Ze filmen nog net niet hoe ze hun ding doen op het toilet, zouden ze wel doen als er interesse in was natuurlijk.

Alles voor de views etc. Ik persoonlijk zit er niet op te wachten om mijzelf te laten filmen terwijl ik fiets of tennis maar ik weet dat er genoeg mensen zijn die hier wel plezier uit halen. Ook zijn er genoeg mensen die met plezier naar streams en filmpjes etc kijken.

Ik moet zeggen, ik heb een periode fanatiek geskied, toen ook wel eens met go pro lopen kloten maar als ik toen deze camera had kunnen kopen had ik het wellicht nog gedaan ook. praktisch of belangrijk? nee niet echt, beetje fun op dat moment? ja best wel.
Bestaat dat nog, hyves?
Kan handig zijn om je loophouding en techniek te bekijken. Niet dat ik dat regelmatig zou doen maar toch.
Mooi dat het kan en je niet iemand hoeft te vragen met een GoPro achter je aan te fietsen :+
Duizenden Youtubers die beelden maken van hikes of mountainbikers die speciale routes maken. Contentmakers dus.

Wij hebben de drone afgelopen zomer ook onze auto laten tracken door de wildernis van Wyoming en Montana. Prachtig hoor met name ook om het thuisfront te laten zien in wat voor omgeving wij reden.
Ligt er helemaal aan wat je met fietsen/hardlopen doet. Ik doe graag BMX dirt en MTB downhill. Vaak over paadjes waar niemand naast gaat staan om te filmen. Ik zou dit super vinden en dan meteen ook nog mn eigen techniek kunnen verbeteren met terug kijken.
Vind de prijs nog wel stevig. Die DJI meer prijsinteressant. Echter overweging op obstakel vermijden is ook wel wat waard, maar die kan ik nog niet tegen 500,-- wegstrepen voor mn gevoel
Voor Likes op Insta, Dhuu

Film is een hulpmiddel om verhalen te vertellen (in de brede zin). Elke type camera ken bepaalde shots maken die helpen dit verhaal te vertellen. Deze kan drone shots maken van je zelf zonder hulp van andere.

Vroeger maakte ik filmpjes activiteiten die ik op vakanties deed. Begeleiden ook jeugd groep vakanties.
Zijn best een paar leuke filmpjes uitgekomen van activiteiten als bergbeklimmen, (wildwater)-kanoën, raften, mountainbiken enz. Ik denk met een drone had ik nog leukere, mooie shots kunnen maken.
Billfluencers in yogapants op IG
waarom maken mensen selfies? ik weet het niet, heb er zelf totaal geen behoefte aan. Maar dde meeste musem plaatjes zijn tegenwoordig jezelf voor een beroemd beeld of schilderij. Soort van harmless grafitti, I was here.
Door precies van achteren te filmen bij wandelen of hardlopen kan mijn sportcoach feedback geven over mijn techniek. Helemaal interessant als ik dat twee keer doe, aan het begin, als ik nog fit ben, en aan het einde van de dag/sessie. De coach ziet dan de verschillen door vermoeidheid. Ben je met z’n tweeën dan twee keer opnames maken, recht van achteren bij elk persoon anders kan de coach het niet goed zien.

Heb nog geen opnames gebruikt voor coaching van fietsen, ga ik zeker nog proberen.

Wat mij betreft next-level coaching, totaal anders dan die adviezen die je krijgt van sporthorloges.
Ik weet niet wanneer je voor het laatst YouTube of sociale media aan hebt gehad, maar mensen nemen wel gekkere dingen op hoor. De jeugd gaat helemaal los.
Dat vraag ik me ook af. Als je een route wil vastleggen kan dat met een action cam. Jezelf in beeld willen hebben riekt een beetje naar narcisme, net als met die selfies overal.
Ik kan je zeggen heel veel mensen zijn daar in geinteresseerd.

Natuurlijk niet dat volk dat in hun lycra-ballenknijper door de polder trapt. Dat wil niemand zien. :+

Maar dit is heel ander koek: https://www.instagram.com/p/DBG_XiyCUoW/?hl=de

Maar dit soort drones zijn daar nog te langzaam voor, hiervoor worden FPV-drones of zoals hier een volger voor gebruikt.
8k is toch puur marketing? Pixel vs sensor grote is toch helemaal scheef?
Je kan dan wel je video's croppen en toch 4k overhouden. Dat is het enige nut wat ik (voor nu) kan bedenken. En dat je video's er over 30 jaar nog steeds goed uit zien.
Probleem is juist dus dat kleine sensor slechtere beelden oplevert bij een hogere resolutie in weinig licht. Daarom heb je sommige systeem camera,s die zelfde grote sensor hebben maar verschillende resoluties.

Zoals bij Sony heb je een a7s speciaal voor video/Low light met maar 12mp maar wel veel betere ruis prestatie dan zijn broers a7 en a7c.
Dit, en niet alleen geruis. De lens zelf is ook echt verdomde onscherp, 8k croppen naar 4k gaat eruit zien alsof je een video maakt met een DLSR uit 2010 (en het ziet er al gewoon ongecropped slecht uit)

Resolutie blijft een marketing stunt, en is 90% van de tijd voor 'generieke' gebruikers onnodig aangezien de sensor zelf of de lens altijd toch een veel lagere "resolutie" weergeeft dan wordt opgenomen.
Ja het is puur marketing, ik durf te wedden dat een fatsoenlijke camera er op 12mp er echt heel veel beter uit gaat zien dan deze drone op 8K. De daadwerkelijke "pixel scherpte" zal ook eerder iets van 1080 zijn.

Maar als we dat vergeten 4k, 120fps is wel een goede toevoegen. Hopelijk gaan ze alleen niet nog meer tijd en geld verspillen aan hogere resoluties!
8k is toch best fijn op je transparante LG Oled van 77 inch en 70.000 Euro.

nieuws: LG brengt transparante 77"-oled-tv uit in VS, kost omgerekend 70.000 ...
Dat is een 4k tv..
Hoe werkt zoiets in Nederland met alle no fly zones? Of bijvoorbeeld bij de wintersport waar ik mij kan voorstellen (aanname) dat het hier ook niet is toegestaan ivm helikopter vluchten etc?

Ik woon zelf bij Apeldoorn, wat een grote no-fly zone is. Wil ik hier gaan wandelen, hardlopen, fietsen met een "action! drone achter mij aan dan gelden hiervoor dezelfde regels als een standaard drone?
Is gewoon hetzelfde , deze moet je ook gewoon bij het RDW registreren.
Ja, drone heeft een camera, is alleen van toepassing op speelgoed drone.

"Een speelgoeddrone is ontworpen en bedoeld voor kinderen jonger dan 14 jaar. De fabrikant is verplicht om de leeftijdsinformatie bekend te maken. Deze informatie staat meestal op de verpakking van de drone, maar kan ook vermeld staan in de handleiding of op de website van de webshop.
Je hebt helemaal gelijk; 'Verplicht voor drone met camera aan boord of vanaf 250 gram.'.
Of drone vliegen op jouw wintersport bestemming is toegestaan is afhankelijk van het luchtruim waarin je wilt vliegen en nationale wetgeving. Elk land kent wel zijn eigen websites waarop no-fly zones zijn te vinden.
De basis regels zijn voor elke EU land het zelfde. De no-fly zones daarin tegen weer verschillend. Niet alle apps geven de no-fly zones het zelfde aan.
Als je de Hover of de DJI Neo gebruikt in de standaard functies als single drone zonder controller val niet gauw een buil. Blijf je onder de kerktoren, zit in laagvliegroutes ook op de goede hoogte. Als ik kijk in het vlieg overzicht vanaf 2020 in mijn DJI Fly app ben ik nog nooit hoger dan 35 meter geweest, geen behoefte aan pochen in no-fly of hoogte overtredingen via YouTube of sociaal media filmpjes,
Ik heb de HoverAir Pro inmiddels 2 weken in bezit en ik ben echt positief verrast door de drone. Ik vond de Pro Max net iets te duur voor de extra functionaliteiten die erop zitten.
De standaard flight modes zijn erg simpel in gebruik waardoor ook de mensen met minder of geen ervaring de drone goed kunnen gebruiken. Voor manual gebruik is de Beacon met joysticks wel een fijne aanvulling. Over een aantal weken gaat hij mee op wintersport, daar wil ik de diverse volg-functies in de sneeuw gaan testen. Uiteraard op rustige stukken (off)piste ;)
Altijd jammer dat er met termen als 8K (of 4/6K) geadverteerd wordt terwijl dit in wezen helemaal niks zegt over de beeldkwaliteit. Geef mij maar fatsoenlijke HD in een hoge bitrate en framerate dan 8K vol met macroblocking en ruis.

Het resolutie verschil in HD en 4K is amper te zien op mijn tv in de woonkamer.
Dan heb je of een kleine of een niet al te beste TV. :)
55” Sony, dit ligt puur aan de afstand waarop ik kijk, heeft niks met de kwaliteit te maken.

In de bios kijk je vaak ook gewoon 2K oftewel net iets meer dan HD…
In mijn buurtje was iemand met zijn drone aan het oefenen en wat maakte dat ding een teringherrie!

Geluidsproductie moet dus beslist als criterium worden meegenomen.

Denk niet dat geluid niet uit maakt voor iets dat hoog in de lucht zit, het geluid gaat immers niet door bomen of muren gehinderd naar beneden.
GoPro moet gewoon een samenwerking aangaan met een clubje wat drones bouwt en dan heb je volgens mij een win/win
Een Dolly zoom (waarbij het subject evengroot blijft, maar de omgeving lijkt groter/kleiner te worden) shot mode zou wel cool zijn, maar dan heb je dus wel een zoom objectief nodig.
Laatst heeft een van de UK auditors die ik op Youtube volg een korte test gedaan met een naar mijn mening veel interessantere drone dan deze. Welbekend is het merk DJi die zich ondertussen wel al een beetje bewezen hebben en er daarvan een lite versie bestaat. Die staat op Amazon te koop voor 239 euro dus sowieso al een stuk goedkoper dan deze Hoverair drone. Persoonlijk zou ik dan toch voor DJi gaan, goedkoper en ook qua software stabieler.
Dit is niet iets nieuws. De Skydio bestaat al jaren.
https://www.skydio.com/
Is toch niet te vergelijken gezien de prijs?

Hoverair lijkt mij meer een concurrent van DJI.
Nou nee. Skydio 2+ is ook autonomous flight, overigens zelfde gebreken (lol), en kost rond de 1000 euro.
Vlugge Google geeft aan dat Skydio niet verkoopt aan consumenten.

Los daarvan, lekker boeiend. Ik heb in de review niet gelezen dat dit wordt gepresenteerd als "iets nieuws".
De eerste zin van de conclusie zegt eigenlijk alles.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 20 december 2024 11:26]

'Is dit de cameradrone van de toekomst?'

Alsof er nu iets nieuws is wat de toekomst gaat veranderen, Skydio 2+ heb ik jaren geleden al voorbij zien komen. Uiteindelijk niet gekozen wegens dezelfde gebreken als deze drone; verliest zijn target, vliegt tegen bomen...

Skydio 2+ kun je gewoon kopen.

Edit.
Je hebt helemaal gelijk. Ik wist niet dat ze niet meer aan consumenten verkopen.
https://www.dronewatch.nl...op-van-consumentendrones/

Dat was dus eerst wel zo.

[Reactie gewijzigd door DJanmaat op 20 december 2024 11:27]

Als dit in de review staat is de opmerking dat dit niets nieuws is toch vreemd. Vind je niet?
Zero Zero Robotics is niet de enige fabrikant die dit soort zelfvliegende actioncamdrones maakt
Klopt. Als ik de vraag moet beantwoorden; is dit de drone van de toekomst.

Ik vind het een mooie ontwikkeling dat drones autonomous kunnen vliegen. Dit vergroot zeker de inzetbaarheid. Ik herinner me een nieuwsbericht van een postorder bedrijf uit Finland die als test pakketten op deze manier ging bezorgen. En daarna deed Japan ook zo'n test.

Aan de andere kant weet ik niet of mensen zo blij worden van roedel drones die boven je hoofd vliegen. Het is tof om een drone te zien; maar alle nieuws wordt een keer normaal en dan wordt het vervelend.

Een voorbeeld is Kinderdijk. Betreft dan niet autonomous drones, maar principe is hetzelfde.
Ze hebben geprobeerd drones te weren, maar volgens mij is dat nog niet gelukt.
https://kinderdijk.nl/veelgestelde-vragen/

[Reactie gewijzigd door DJanmaat op 20 december 2024 11:36]

Als we hier dezelfde wetgeving krijgen als in de VS , dan kunnen die drones boven je huis en tuin nog aardig wat problemen veroorzaken.

https://www.yahoo.com/new...1GMIyQB4GqHwpQnn3pwzHrVAB
Volgende stap is een wapenwet in Nederland

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.