De Oura Ring 4 is net als zijn voorganger een allround smartring met uitgebreide functies voor slaap-, stress- en activiteitstracking. De ring biedt nauwkeurige metingen en een gebruiksvriendelijke app met nuttige tips en inzichten. Voordelen ten opzichte van de Ring Gen3 zijn een nog iets betere accuduur en een (licht) verbeterde hartslagmeter. Nadeel is dat de nieuwe Ring 4 nog 70 euro duurder is dan zijn voorganger, wat een vanafprijs van 400 euro betekent. Daarnaast is een jaarlijks abonnement van 70 euro vereist om toegang te krijgen tot álle functies. Dat maakt de Oura Ring 4 tot de beste smartring van dit moment, maar daar betaal je dus wel voor.
De Oura Ring Gen3 kwam eind september als beste smartring uit onze vergelijkingstest en nog geen week later kondigde Oura de vierde generatie van zijn slimme ring aan. Een ongelukkige timing, maar reden voor ons om die nieuwe ring nu alsnog afzonderlijk te bespreken. De Oura Ring 4 – het voorvoegsel ‘Gen’ is verdwenen – heeft een nieuw design met titanium aan zowel de buiten- als de binnenkant, belooft nauwkeurigere metingen van hartslag en bloedzuurstofsaturatie en heeft een betere accuduur. Met die verbeteringen komt ook een hogere prijs, want de vanafprijs is nu 399 euro: 70 euro meer dan zijn voorganger. Daar komt nog het Oura-abonnement van 70 euro per jaar bovenop. Is de Oura Ring 4 dat waard?
Oura’s nieuwste ring zet op papier geen enorme stap ten opzichte van de derde generatie, die eind 2021 op de markt kwam. Die Gen3 Ring bood als nieuwe functies ten opzichte van de tweedegeneratiering 24/7-hartslagmeting, bloedzuurstofsaturatiemeting, work-outherkenning, verbeterde temperatuurmeting en betere slaaptracking. De lijst met nieuwe functies bij de Oura Ring 4 is een stuk korter, of beter gezegd: die is eigenlijk leeg. De nieuwe Ring 4 kan, in ieder geval op dit moment, niets dat de Ring Gen3 niet kan. Of Oura in de toekomst functies zal toevoegen die alleen op de Ring 4 werken, weten we uiteraard niet. De Ring 4 meet en berekent op dit moment:
Hartslag (elke 5 minuten)
Rusthartslag (laagste van de dag)
Hartritmevariabiliteit ('s nachts)
Bloedzuurstofsaturatie ('s nachts)
Ademhalingsfrequentie ('s nachts)
Lichaamstemperatuur ('s nachts)
Stress
Stappen
Verbrande calorieën
Slaapduur
Slaapfasen (licht, diep, REM en wakker)
Slaapefficiëntie
Slaapkwaliteit (score)
Slaapregelmatigheid
Chronotype
Activiteit (score)
Readiness (score)
Resilience (score)
Cardiovasculaire leeftijd
Cardiocapaciteit (score)
Oura Ring Gen3 (links) en Oura Ring 4
Overal titanium
(In) de doos
De Oura Ring 4 wordt geleverd in een full colour bedrukte kartonnen doos. Ook de binnenverpakking is geheel gemaakt van karton. De meegeleverde laadpuck heeft een USB-C-poort; een USB-C-kabel wordt ook meegeleverd. De ring is voorzien van een summiere snelstartgids. De volledige documentatie is online beschikbaar.
De Oura Ring 4 heeft een iets ander ontwerp dan zijn voorganger. Ten eerste is er nu nog maar één variant, die volledig rond is. De vorige ring was beschikbaar zowel in een ronde als in een ‘heritage’-versie met een afgevlakte bovenkant. Er is keuze uit zes verschillende uitvoeringen, die in prijs variëren van 399 tot 549 euro. Technisch gezien zijn alle ringen gelijk; het verschil zit puur in de afwerking. Wij kochten de standaard zilveren uitvoering, die een hoogglans afwerking heeft. Dat ziet er mooi uit, de eerste paar dagen althans. Net als bij de Ring Gen3 is de glanzende coating namelijk erg gevoelig voor krassen. Binnen een week zat mijn ring al vol met kleine krasjes die mat in plaats van glanzend zijn. Bij de zilverkleurige versie valt dat niet erg op, maar als je de zwarte variant koopt, zal dat beter zichtbaar zijn. Bij de duurdere geborsteld zilveren en ‘stealth’ zwarte ringen zullen krasjes waarschijnlijk minder zichtbaar zijn, al weet ik dat niet helemaal zeker. De Ring 4 is verkrijgbaar in meer maten dan zijn voorganger, waarbij Oura zowel kleinere als grotere ringen heeft toegevoegd.
Het opvallendste designelement van de Oura Ring 4 is dat deze nu ook aan de binnenkant van titanium is. Smartrings hebben vrijwel altijd een titanium buitenrand, met daarbinnen een epoxyring waarin alle sensoren, de printplaat en de accu zijn gegoten. De Ring 4 heeft ook zo’n epoxyring, maar daaroverheen is nu ook aan de binnenkant een titanium afdeklaag aangebracht. Dat lijkt vooral gedaan te zijn vanuit esthetisch oogpunt; functioneel doet het voor zover ik weet niets. Het zorgt er wel voor dat de Oura Ring 4 iets dikker is dan zijn voorganger. Ik heb van zowel de Ring Gen3 als de Ring 4 een exemplaar in maat 13 en de Ring Gen3 heeft een dikte van 2,7mm, terwijl de Ring 4 met precies 3,0mm aanzienlijk dikker is. Als je de ring draagt, zie je bovendien niets van de titanium binnenzijde, dus of dit een stap vooruit is, valt te betwijfelen.
Meer weten over smartrings?
Deze review is een vervolg op onze uitgebreide vergelijkingstest van vijf smartrings van Oura, UItrahuman, Ringconn, Samsung en Colmi. Wil je meer weten over wat smartrings precies zijn, wat je wel en niet mee kan en wat de verschillen tussen deze merken zijn? Lees dan vooral ons eerdere artikel.
Sensors, app en abonnement
‘Smart Sensing’
De belangrijkste verbetering van de Ring 4 lijkt de nieuwe configuratie van de optische sensoren te zijn. De Ring Gen3 maakte gebruik van twee groene en één rode led en had drie uitstekende bobbels aan de binnenkant van de ring, met daarachter de rode led en twee optische sensoren die het licht van de leds opvangen. Zoals ik in mijn review van de Ring Gen3 schreef, zijn die bobbels voelbaar, soms op een oncomfortabele manier. De Oura Ring 4 is vrijwel helemaal plat aan de binnenkant. Vrijwel, want er zijn twee heel kleine bobbels waarachter de ledclusters verstopt zitten. Deze voel je als je er met je nagel overheen gaat, maar tijdens het dragen merk je er niets van.
Oura Ring Gen 3 zwart (links) en Oura Ring 4 zilver
Naast deze fysieke aanpassing werkt de sensortechnologie nu ook anders. De ring heeft rode, infrarode en groene leds die nu dus in twee clusters allemaal dubbel zijn uitgevoerd. Daarnaast heeft de nieuwe ring nu drie in plaats van twee optische sensoren die het licht van die leds weer opvangen. Oura rekent voor dat de Ring met zijn zes leds en drie sensoren in totaal achttien ‘signaalpaden’ heeft, een verbetering van de acht paden bij de Ring Gen3. Het nieuwe ‘Smart Sensing’-algoritme belooft altijd het pad of de paden met de beste signaalkwaliteit te gebruiken, wat resulteert in nauwkeurigere metingen en minder onbruikbare data. Naast de optische sensoren heeft de ring ook een ingebouwde thermometer en versnellingsmeter.
Nieuwe app en abonnement
Samen met de introductie van de Ring 4 heeft Oura ook de indeling van zijn smartphoneapp veranderd. De afgelopen jaren heeft Oura veel functionaliteit toegevoegd, waardoor de app wat druk en onoverzichtelijk werd. De nieuwe app werkt met een hoofdscherm dat nu ‘Today’ heet en nog altijd is opgebouwd uit kaarten, waarbij je, afhankelijk van het moment van de dag, andere informatie bovenaan voorgeschoteld krijgt. ’s Morgens krijg je direct informatie over jouw slaap, terwijl gedurende de dag de kaart met jouw ‘Activity goal’ bovenaan zal staan en je ’s avonds een kaart te zien krijgt die aangeeft hoe laat je op basis van jouw activiteit en herstel naar bed zou moeten gaan.
De vernieuwede Oura Ring-app
Als Oura een opvallende trend opmerkt, bijvoorbeeld in je slaapkwaliteit, beweging of (rust)hartslag, dan wordt die informatie ook prominent op het hoofdscherm getoond, met daarbij tips over wat je moet doen. Verder is het hoofdscherm een stuk leger geworden en is alle onderliggende data nu ondergebracht achter bollen boven in het Today-scherm. Door op de bollen voor Readiness, Sleep, Activity, Heart Rate en Stress te klikken, krijg je alle onderliggende data voor de huidige dag en kun je terug in de tijd om trends te bekijken. Behalve het Today-hoofdscherm is er ook een pagina met ‘Vitals’ waar je overzichtelijk de Readiness-, Sleep-, Activity-, Heart Rate- en Stresswaarden voor de huidige dag in één overzicht krijgt: een samenvatting van wat er achter alle losse pagina’s schuilgaat. Naast ‘Today’ en ‘Vitals’ is er een derde scherm dat ‘My Health’ heet en dat trends toont voor energie, slaap en cardiogezondheid. De nieuwe opzet van de app is wat mij betreft geslaagd. Het hoofdscherm is inderdaad opgeruimder, terwijl Oura zijn sterke punt, het geven van praktische tips en inzichten, nog altijd uitstekend doet.
Voor het gebruik van de ring en de app is nog altijd een abonnement nodig; daarin is met de komst van de Ring 4 niets veranderd. Het abonnement kost 70 euro per jaar, of 6 euro als je per maand betaalt. Zonder abonnement zie je alleen je slaap-, Readiness- en Activityscores, maar is alle andere functionaliteit niet beschikbaar.
Kies de goede maat
Een smartring moet goed strak om je vinger zitten om de optische sensor goed te laten werken, maar hij moet natuurlijk niet té strak zitten. Oura heeft daarom een ‘sizingkit’: een setje plastic pasringen zonder slimme hardware, die je kunt gebruiken om te bepalen welk formaat ring jou goed past. Je bestelt zo’n kit als onderdeel van het aankoopproces. Koop je direct bij Oura, dan kun je ervoor kiezen om tijdens het aankoopproces eerst zo'n sizingkit toegestuurd te krijgen. Vervolgens probeer je welke maat het beste past, waarna je het aankoopproces vervolgt en kiest welke maat ring je wilt ontvangen. Koop je een ring via een online retailer, dan kun je eerst los een sizingkit kopen en daarna een tweede bestelling plaatsen voor de ring zelf.
Praktijk, metingen en accuduur
In de praktijk
Voor deze test heb ik de Oura Ring Gen3 en de nieuwe Oura Ring 4 gedurende een maand tegelijk gedragen, beide aan dezelfde hand. Ik droeg de Gen3 daarbij om mijn wijsvinger en de nieuwe Ring 4 om mijn middelvinger. Ik heb steeds beide ringen opgeladen op het moment dat de Gen 3-ring (bijna) leeg was. Ik heb de ringen buiten het opladen continu gedragen en heb gekeken of er verschillen in de data waren, en zo ja, welke. De Oura Ring Gen3 was tijdens de test gekoppeld aan mijn bestaande Oura-account, waarin ik al ruim een jaar data verzamel. De nieuwe Ring 4 was gekoppeld aan een nieuwe account op een andere smartphone. De ringen wisten dus niet van elkaars bestaan af.
Hieronder vind je een vergelijking van de belangrijkste data en scores die beide ringen hebben verzameld gedurende mijn testperiode, met in de grafieken daarnaast ook data van een Garmin fēnix 8-sporthorloge en de Ultrahuman Ring AIR-smartring, die ik tegelijk droeg. Data voor hartslag, slaap en stappen komen idealiter overeen; zaken als stress, energiescores, (training)readiness en ook hrv zijn zaken die elke fabrikant anders berekent. De data van Garmin en Ultrahuman is dus niet in alle gevallen direct vergelijkbaar. Idealiter zouden de data van de Oura Ring Gen3 en die van de nieuwe Ring 4 elkaar natuurlijk niet (veel) ontlopen.
Bovenstaande grafiek toont de gemeten slaapduur, in minuten per nacht. Garmin en Ultrahuman zijn wat losser met het toewijzen van slaaptijd. Voor mijn gevoel meten Garmin en Ultrahuman regelmatig iets te veel slaap. Als ik na het ontwaken in bed blijf liggen, zien deze apparaten dat vaak nog als slaap, terwijl Oura beter registreert wanneer ik daadwerkelijk wakker word. Daarnaast registreert Oura gemiddeld meer ‘wakker’-momenten gedurende de nacht, die het van de slaaptijd aftrekt. De slaaptijden zoals die gemeten worden door de Oura Ring Gen3 en de Ring 4 ontlopen elkaar de meeste nachten nauwelijks.
De meeste wearables berekenen ook slaapscores, waarbij naast slaapduur ook andere factoren worden meegewogen, zoals het moment waarop je hartslag tijdens de nacht daalt, de hoogte van je rusthartslag, beweging gedurende de nacht, hrv en meer. Welke factoren worden meegenomen en hoe die worden gewogen, verschilt per fabrikant. Er is geen gouden standaard als het op slaapscores aankomt. Wat opvalt is dat de nieuwe Ring 4 meer uitschieters laat zien naar boven en naar beneden dan de Ring Gen3.
Elk van de geteste apparaten geeft ook een ‘rusthartslag’ weer voor elke dag. Hiervoor wordt doorgaans de laagste hartslagmeting gedurende de nacht genomen. De gemeten waarden zitten binnen een bereik van tien slagen en de overeenstemming tussen alle apparaten is hoog bij deze test.
De hartritmevariabiliteit (hrv) geeft aan hoeveel variatie er is in de tijd tussen hartslagen en wordt gemeten in milliseconden. De hrv verschilt van persoon tot persoon, maar binnen je persoonlijke bereik is een hogere hrv wenselijker dan een lagere. De hrv wordt negatief beïnvloed door onder meer stress, alcoholconsumptie, vermoeidheid, overtraining en ziekte.
Er zijn meerdere methodes om de hrv te berekenen en de gemeten waarden hangen af van de momenten gedurende de dag of nacht waarop er wordt gemeten. Oura, Ultrahuman en Garmin geven aan de rmssd-rekenmethode (root mean square of successive differences) te gebruiken, maar de meetwaarden zijn desondanks heel verschillend. Oura meet bij mij in ieder geval veel lagere hrv-waarden dan Garmin en Ultrahuman, maar de data die de Ring Gen3 en Ring 4 laten zien komt wederom wel weer goed overeen.
Hoeveel calorieën verbrand je op een dag? Elk van de geteste apparaten probeert dat te berekenen op basis van je dagelijkse activiteit. Voor alle apparaten heb ik mijn geslacht, leeftijd en gewicht correct ingevoerd, maar dat leidt desondanks tot verschillen in de inschatting van mijn bmr, oftewel het aantal calorieën dat ik zonder activiteit sowieso elke dag verbrand. Op wat uitschieters na, is de trend bij alle apparaten hetzelfde en is er wederom grote overeenstemming tussen beide Oura-ringen.
Stappen tellen is op zich vrij eenvoudig voor apparaten met een ingebouwde accelerometer en gyroscoop, en de tabel hierboven laat dan ook een grote mate van overeenstemming zien tussen alle geteste apparaten. Zoals we zagen bij mijn eerdere test van smartrings, telt Oura foutief heel veel stappen tijdens fietsactiviteiten. Dat zien we in de grafiek op dag 9, 10, 11, 18 en 25. Helaas is dat probleem dus niet opgelost met de Ring 4. Sterker nog, op dag 25 doet de Ring Gen3 het redelijk, terwijl de Ring 4 hier compleet de mist in gaat. Op dagen dat ik niet fiets is de nauwkeurigheid wél goed, waarbij geldt dat de nauwkeurigheid toenam naarmate ik meer stappen zette.
Een van de peilers van Oura is de Readiness-score, een getal dat aangeeft in hoeverre je 'opgeladen' bent voor de nieuwe dag. Ultrahuman en Garmin hebben ook iets dergelijks, maar elke fabrikant berekent dit op zijn eigen manier. Oura heeft enige tijd nodig om een nieuwe gebruiker te leren kennen en dat zien we duidelijk terug in de data. De scores voor de Ring 4, die gekoppeld was aan een nieuwe account, waren aan het begin van de test duidelijk anders dan die van de Ring Gen3, waarmee ik al ruim een half jaar data verzamel. Gedurende de testperiode kwamen de scores van de nieuwe Ring 4 echter steeds dichter bij die van de Gen3.
De verschillende activiteits- en bewegingsscores, of de geregistreerde actieve minuten die wearables bijhouden, zouden idealiter overeenkomen met de inspanning die je gedurende de voorgaande dag hebt geleverd. Tijdens de testperiode heb ik kantoor- en thuiswerkdagen gehad met nauwelijks enige beweging, maar er waren ook meerdere dagen met intensieve fiets- of mountainbikeritten, hardloopsessies of kickbokstrainingen. Het valt op dat de activiteitsscore van Oura nauwelijks verandert en ook op dagen zonder activiteit erg hoog blijft. Ultrahuman laat een grotere variatie zien, waarin ik duidelijker mijn activiteitsniveau van de vorige dag terugzie. Garmin heeft geen vergelijkbare activiteitsscore en ontbreekt daarom in deze grafiek.
Als we alle verzamelde data bekijken, valt op dat de Oura Ring 4 eigenlijk vrijwel dezelfde meetresultaten en scores laat noteren als zijn voorganger. Ook het automatisch herkennen van activiteiten is niet noemenswaardig beter. Oura probeert automatisch te zien of je bijvoorbeeld hardloopt of fietst en doet dat vrij aardig, maar zeker niet perfect. Tijdens mijn testperiode kwam het ongeveer even vaak voor dat de Ring Gen 3 en de nieuwe Ring 4 activiteiten totaal niet opmerkten.
Tijdens activiteiten die beide ringen wél oppikken, lijkt de hartslagmeter van de nieuwe Ring 4 iets beter dan die van de Ring Gen3. Snelle hartslagveranderingen worden beter geregistreerd en waar de Ring Gen 3 na afloop regelmatig geen hartslaggrafiek bij activiteiten toont omdat de datakwaliteit niet voldoende was, komt dit bij de Ring 4 veel minder vaak voor. Het resultaat hiervan is vooral dat de Ring 4 het aantal verbrande calorieën wat beter kan inschatten, al leidt dat doorgaans niet tot grote verschillen in de dagtotalen.
Accuduur
De accuduur van de Ring 4 zou volgens Oura ‘tot acht dagen’ moeten zijn, afhankelijk van de grootte van de ring. Grotere ringen hebben een grotere accu en bieden daardoor een langere accuduur. De Oura Ring 4 is verkrijgbaar in maat 5 tot 15; ik testte een maat 13-exemplaar. In vergelijking met de Oura Ring Gen3, die ik ook in maat 13 heb, gaat de Ring 4 inderdaad langer mee. Tijdens mijn testperiode haalde ik met de Ring Gen3 (geëxtrapoleerd) gemiddeld 6,6 dagen, terwijl de Ring 4 die ik tegelijk droeg uitkwam op 7,8 dagen. Het opladen van de ring gaat draadloos met de meegeleverde laadpuck en duurt ongeveer een uur en een kwartier als de ring helemaal leeg is.
Oura Ring 4 op laadpuck
Conclusie
De nieuwe Oura Ring 4 is verkrijgbaar in meer maten, biedt een langere accuduur dan zijn voorganger en heeft een optische hartslagmeter die iets beter lijkt te zijn. Daarmee hebben we meteen alle voordelen opgenoemd. Het nieuwe design waarbij ook de binnenkant van de ring een titanium laagje heeft gekregen, maakt de ring alleen maar dikker, terwijl je er niets van ziet. De verschillen zijn klein, maar van alle ringen die ik getest heb, is de Oura Ring 4 nipt de dikste. Dat is niet iets om trots op te zijn.
Daarbij komt dat de nieuwe Ring 4 minimaal 70 euro duurder is dan de Oura Ring Gen3, terwijl je er dus geen nieuwe functies voor terugkrijgt. De vanafprijs ligt nu op 399 euro en daarbovenop komt dus nog een abonnement van 70 euro per jaar. Daar staat tegenover dat de Oura van alle ringen die ik getest heb de beste inzichten biedt. Het is in de praktijk de ring die je het meest helpt om je dagelijkse gezondheid te optimaliseren. De nieuwe app, die overigens ook beschikbaar is voor de Ring Gen3, is bovendien net wat overzichtelijker geworden.
Dat maakt de conclusie wat lastig. Oura maakt de beste smartrings, maar de nieuwe Ring 4 is geen grote stap vooruit ten opzichte van de Gen3. Die laatste is nu nog te koop, maar zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd uit de verkoop gaan. Wil je een Oura-ring, dan heb je nu nog de keuze tussen de prima werkende Gen3, of de ook prima werkende Gen4, waarbij je vooral zult merken dat de accuduur van de laatste wat beter is en de optische sensor tijdens sport nauwkeuriger werkt. Onder de streep is de Oura Ring 4 daarmee (nipt) de beste smartring van dit moment, goed voor onze Excellent Choice Award.
Bij dit soort biometrische apparaten zou ik toch ook altijd wel een vergelijking willen zien met een professioneel medisch apparaat. Vergelijken met wat andere consumentenelectronica is leuk, maar misschien zijn ze beide fout. Zeker als je dan de afwijking in die hartritmevariabiliteit ziet.
Daar heb ik laatst de The Quantified Scientist voor gevonden! Maakt YT videos van zo'n beetje alle smart wearables en vergelijkt deze zowel met elkaar als met professionele meetinstrumenten voor verschillende activiteiten.
Hij heeft momenteel nog geen video voor de oura ring 4, maar hij is er altijd snel bij!
[Reactie gewijzigd door DaveOuds op 19 november 2024 11:19]
The TQS is een tof Youtubekanaal, maar let wel op: De ZMax headband die hij als referentie gebruikt voor slaaptracking is niet zo nauwkeurig als polysomnography, de gouden standaard voor slaapmeting. Ik snap dat PSG niet haalbaar is om dagelijks te doen, maar dat vraag is hoe eerlijk het is om apparaten te vergelijken met een 'referentie' die eigenlijk geen referentie is. Wat mij de laatste tijd ook wat tegenvalt aan TQS is dat het vooral om snelheid van publiceren lijkt te gaan, in plaats van om grondig testen. Analyses van slaapfases (waar je gezien het het referentieapparaat sowieso vraagtekens bij kan plaatsen) op basis van soms maar een paar nachten data, zou ik zelf niet zo snel als 'scientific' publiceren. Hetzelfde geldt voor de tests van optische hartslagmeters op basis van kleine datasets: Dat is gewoon niet goed genoeg als je het vervolgens als een 'wetenschappelijke test' publiceert.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 19 november 2024 13:48]
Of een PSG zo betrouwbaar is, is ook maar afwachten... Dat zou in theorie wel moeten...
Maar ik heb er twee gehad in mijn leven en beide keren heb ik dankzij alle toeters en bellen voor geen meter geslapen. Daar gaat je betrouwbaarheid...
Ik heb het dan over een stuk of 10 sensoren op je hoofd die aan alle kanten "trekken", stickers op je jukbeenderen, een slangetje in je neus, sensoren en draden op de kuiten, een buikband, een borstband, een saturatiemeter op de vinger en dit alles aangesloten op een kastje van een kilo welke om je nek hangt.
Weltrusten /s
Daar ben ik het mee eens! Ik ben daarom ook heel terughoudend met het presenteren van dit soort gegevens als 'goed' of 'fout' en het is bijvoorbeeld ook de reden waarom ik me niet waag aan het beoordelen van de slaapfasen zoals consumentenwearables die 'meten'. Ik toon de data van meerdere apparaten vooral ter informatie.
Ik heb er trouwens wel over gedacht om met een ecg-band te slapen om ook referentiewaarden voor rusthartslag en hrv gedurende de nacht te meten, maar dat vind ik te oncomfortabel om continu te doen. De Garmin die ik altijd draag is overigens nauwkeurig genoeg voor het meten van een betrouwbare rusthartslag die je als referentie kunt zien.
Overigens: Tijdens het sporten draag ik altijd een ecg-borstband die ik gebruik om de nauwkeurigheid van de optische hartslagmeters van sporthorloges te beoordelen. Voor ringen maak ik die (bewerkelijke) vergelijking niet, want ringen zijn gewoon niet goed in het vastleggen van sport en zijn daar ook niet primair voor bedoeld.
De gouden standaard voor slaap is inderdaad polysomnography. Ook met de de ZMax headband zijn validatiestudies uitgevoerd, dit maakt het nog niet gelijk aan de gouden standaard en het blijft een consumenten wearable, wel al jaren populair in de Quantified Self beweging.
Als je een vergelijk zou willen maken tussen consumenten wearables en wetenschappelijk onderbouwde medical devices zoals @piderman vraagt, zou je kunnen overwegen de Actigraph Leap in te zetten als referentie. Deze wearable wordt internationaal het meest ingezet bij studies over slaap, beweegedrag en clinical trials. https://theactigraph.com/publications
Bekijk het Youtube kanaal van the Quantified Scientist eens. Hij vergelijkt min of meer datgeen je omschrijft. Hij (Rob ter Horst) is een Nederlander die in Oostenrijk? woont en wearables vergelijkt met bijv. een ECG chest strap van Polar.
Ik heb eerder dit jaar een presentatie bijgewoond van de directrice van dit merk. Wat mij erg tegen de haren instreek is "wat deze ring voor vrouwen kan betekenen". Daarbij sprak ze over constante temperatuurmeting van de drager ten opzichte van de ovulatiecyclus. Uitspraken in de trend van 'we can pretty much, almost certain, tell you when its happening' en 'our scientists did a great job on this subject'. Dat kan toch helemaal niet?
Volgens mij wel.
Tijdens Covid heb ik meegedaan aan Covid-Red en daar werden Ava Fertility trackers ( https://www.avawomen.com/ ) gebruikt. Die gebruiken ook huidtemperatuur, hpv, hartslag, ademhaling. In de basis dezelfde zaken als zo'n ring tracked.
Schijnt dat die apparaten vrij nauwkeurig zijn in het bepalen van de cyclus en uit dit Covid onderzoek bleek ook dat ze ook gebruikt kunnen worden in het bepalen of je Covid hebt met dezelfde gegevens.
Blijkbaar veranderen die gegevens op een bepaalde manier tov je normale waarden, waardoor je dit vrij nauwkeurig kan bepalen.
Oef, dat is zeker in het licht van de trend op 'periodieke onthouding' riskant om te zeggen. Dat er wordt er dus gesuggereerd dat je deze ring kan inzetten als anticonceptiemiddel.
Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet zelf bepalen hoe om te gaan met seks en kinderen krijgen, maar een fabrikant die dan met woorden als 'pretty much' en 'almost certain' aankomt, dekt zich willens en wetens in voor alle keren waar het -- voorspelbaar -- mis zal gaan.
Het gaat er met dit soort metingen meestal om het zwanger worden bij mensen waarbij dat allemaal niet snel genoeg lukt. Dat het meten van je temperatuur ook gebruikt kan worden als anticonceptie is al decennia bekend en daarbij is ook bekend dat het niet de betrouwbaarste methode is. Als mensen dat niet meteen snappen, verdienen ze veel kinderen...
De HRV kan gewoon hier niet kloppen. Of Eric is buitenaards of 120. Met zijn leeftijd verwacht je tussen de 30 en 50. Voor een HRV tussen de 10 en 15 moet je echt heel oud zijn of van een andere planeet komen. Of 2 liter whiskey gedronken hebben 😁
Ik denk dan ook dat er iets fout gegaan is met die gegevens overzetten.
De fluctuaties zijn wel redelijk consequent.
Nope, niets misgegaan met het overzetten. Dit is dat de Oura ring bij mij registreert, en dan dus zowel de Ring 3 als 4 op verschillende accounts. Mijn hrv is ook bij andere apparaten trouwens veel lager dan bij de meeste andere mensen.
De technologie die wordt gebruikt om polsslagfrequentie (PR) en polsslagvariabiliteit (PRV) te meten, en die vaak onterecht wordt gepresenteerd als hartslagfrequentie (HR) en hartslagvariabiliteit (HRV), is fotoplethysmografie. Deze techniek meet het pulseren van bloedvaten, maar door het ontbreken van scherpe pieken in het signaal is PRV een minder betrouwbare methode om HRV te bepalen. Bovendien is deze technologie erg gevoelig voor beweging, wat een groot probleem vormt bij metingen op de pols of vinger, waar beweging altijd aanwezig is. Hierdoor wordt regelmatig de pasfrequentie ten onrechte weergegeven als hartslagfrequentie. Voor een goede evaluatie van de meetnauwkeurigheid zou de gouden standaard, een ECG, gebruikt moeten worden. Sporthorloges en smartwatches kampen met dezelfde beperkingen.
Het probleem met bijv. slaaptracking is dat dit heel erg ingewikkeld is. Ik heb wel eens een professioneel slaaponderzoek gehad, en daarbij sliep ik in het ziekenhuis met een ademband, ECG sensoren, SpO2 knijper, en nog enkele sensoren. Ook werd er met camera's gekeken.
Kortom, dingen die zo'n ring never nooit gaat vervangen dus wat het op dat gebied bepaalt is nooit meer dan een inschatting.
Ik ontving vorige week een mail van bits of freedom waar ze ook schreven over deze ring en dan vooral de onduidelijke voorwaarden aangaande privacy. ze vragen ook naar gebruikers van deze ring om mee te doen aan inzage verzoek.
aldus uit de nieuwsbrief:
Jammer dat Oura's privacybeleid daar niet meteen bij helpt. Ik lees meerdere keren dat data 'waar mogelijk' wordt verwerkt op een privacyvriendelijke manier, en dat je je toestemming kan geven voor de verwerking van gevoelige gegevens 'door middel van je acties'. Huh? En natuurlijk is daar de alomtegenwoordige vermelding van dataverwerkingen die plaatsvinden voor marketingdoeleinden en andere diensten van Oura en derde partijen. Zonder specifiek te worden over welke data, welke 'diensten', en welke partijen.
Niets nieuws onder de zon, maar wel de aloude interessante vraag: dragen dit soort quantified health apparaten nou bij aan je autonomie, of bedreigen ze het? Ligt aan wie je het vraagt. De een zal zich door deze inzichten wellicht meer de baas voelen over hun eigen gezondheid en gezondheidszorg. Anderen zullen in de ring juist een risico zien voor hun zelfbeschikking, want waar gaat je data nou eigenlijk naartoe?
Aan welke kant je ook staat: in een tijd waarin de reproductieve rechten van mensen wereldwijd onder druk staan, loont het om dit soort diensten extra onder de loep te nemen. Wie heeft er toegang tot je data en welke risico's ontstaan daardoor? Gebruik jij de Oura en wil je een inzageverzoek doen om die informatie boven tafel te krijgen? Laat het me weten!
Een abonnement met überhaupt hardware is op zich niet gek, maar voor zoiets als dit wel naar mijn mening.
Althans. We zijn het niet gewend dat we het voor dit soort apparaten hebben.
Ik heb persoonlijk helemaal niets met dit soort apparaatjes. Ik kan het vanuit een technologisch oogpunt wel waarderen, maar functioneel vind ik het maar vreemd. Het doet minder dan een goedkoop sporthorloge maar het kost hetzelfde. Ik snap dat niet iedereen met een horloge om wilt slapen, naar als dat de enige reden is om zo’n ding te kopen voelt het gek voor mij.
@Eric van Ballegoie uit nieuwsgierig. Je schreef dat de hartslagmeter beter is. Waar is dat op gebaseerd? Dat haal ik niet uit het artikel? (Of heb ik er overheen gelezen?)
Bij sportactiviteiten laat de ring Gen3 bij mij soms 'geen hartslagdata' zien in het overzicht dat je achteraf krijgt, omdat de signaalkwaliteit dan kennelijk niet goed genoeg was. Bij de Ring 4 gebeurt dat eigenlijk niet. En bij activiteiten waarbij beiden wél data hebben, lijkt de grafiek van de Ring 4 vaak beter op wat ik met mijn ecg-borstband meet.
Maar voor 'normale' hartslagmetingen gedurende de gehele dag en nacht, zie ik weinig tot geen verschil.
Maar weet je ook of hij 'klopt' (pun intended ). Heb je ze tegen een 'echte hartslagmeter' of zo? (Dus zo'n ding die door de hartstichting wordt aangeraden) aan gehouden. Dus zo'n bloeddrukmeter die ook je hartslag laat zien.
Ik zal niet zeggen dat die dingen geen betrouwbare meting geven natuurlijk. Ik zou het oprecht niet weten . Voor hetzelfde geldt zijn ze best wel betrouwbaar.
Een abonnement met überhaupt hardware is op zich niet gek, maar voor zoiets als dit wel naar mijn mening.
Althans. We zijn het niet gewend dat we het voor dit soort apparaten hebben.
Haha, mooie redenatie "Nee hoor, het is niet vreemd, we zijn er gewoon nog niet aan gewend." Op die manier kun je alle vreemde dingen wel wegrelativeren. Het maakt alsnog niet dat het nu minder gek is.
Ik bedoel het dus in de breedste zin hè? Er is zat apparatuur waar je ‘ook’ een abonnement voor nodig hebt (of desnoods om het volwaardig te kunnen gebruiken.)
Voor sporthorloges/ringen is het alleen niet gebruikelijk.
Voor aan m’n voorbehouden zijn natuurlijk ook zat voorbeelden abonnement, maar ik bedoel dus alleen maar te zeggen dat het niet ‘exotisch’ is dat je bij je hardware om een abonnement nodig hebt, maar dat we het dus voor dit soort apparaten het (nog) niet gewend zijn.
N.b. ik wil niet suggereren dat ik het een fijne ontwikkeling vind, dat we maar voor alles een nogwat abonnementjes nodig hebben.
Een abonnement heb je, met uitzondering van de BMW stoelverwarming, nodig om updates te mogen ontvangen bovenop de meegeleverde functionaliteit zoals deze is op de dag van aankoop.
Of omdat de gehele sturing plaatsvindt op een extern platform.
Je moet jezelf eigenlijk de vraag stellen “kan deze service ook via een lokaal draaiende app geboden worden?”
Is het antwoord daarop ja, dan word je genaaid.
Vroeger kreeg je dan vaak korting op het apparaat om je te lokken. Het game console model zeg maar. Maar 400€ voor een ring is een prijs waarbij ik het gevoel heb dat men graag van twee walletjes eet.
Al dit soort abonnementen zijn gewoon pure geldklopperij, al ben ik in sommige gevallen er wel van overtuigd dat het bijvoorbeeld een ontwikkelaar van een app blijft stimuleren om zijn app verder te ontwikkelen. Ik betaal een paar euro per maand voor 1Password bijvoorbeeld, dat doe ik zodat ik (hoop ik) meer zekerheid dat de app doorontwikkeld wordt en in ontwikkeling blijft.
Voor een apparaat als dit zou ik al een dure ring kopen en moet ik daarna nog betalen om mijn data goed te kunnen zien. Voor mij zelf let ik altijd of ze kunnen communiceren met de Apple Gezondheid (Health) app zodat ik al mijn data centraal kan bewaren.
Maar dat is ook een persoonlijke afweging uiteraard.
Uiteraard. Dat is logisch. Eigenlijk is het 'onmogelijk' dat we onze gratis cloud-services hebben van Garmin e.d. Of van al die domotica-spullen (witgoed enzo).
Ofwel. Het zit bij de aanschafprijs in. (niets is tenslotte gratis)
Je moet jezelf eigenlijk de vraag stellen “kan deze service ook via een lokaal draaiende app geboden worden?”
Is het antwoord daarop ja, dan word je genaaid.
Dat is iets kort door de bocht.
De cloud-diensten van een bewakingscamera kunnen daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben. Dan hoef je zelf niks op te zetten en onderhouden. (het zijn keuzes, en of het wenselijk is om je camera-gegevens in de cloud te zetten is weer een andere discussie ) Het 'zou ook' lokaal kunnen natuurlijk.
(persoonlijk heb ik camera's met een lokale opslag in m'n netwerk)
Dat laatste ben ik ook met je eens
Ik heb hieronder ook Philips Hue aangehaald. Ik vind de out-of-home bediening fijn, zeker om wanneer ik op vakantie ben toch even de verlichting te kunnen schedulen. Iets wat ik altijd vergeet te doen vóórdat ik vertrek. Dat heeft een meerwaarde.
Maar het thuis kunnen bedienen van m'n verlichting via de app, daar is geen cloud voor nodig voor zover ik weet, en zou ook niet moeten.
Het voorbeeld van @SgtElPotato is ook een goede. Heb zelf ook een password manager die dus aan een abonnement verbonden is, en daar heb ik nul moeite mee. De zorgeloze cross-device ondersteuning vind ik het geld gewoon waard. Maar ook dat is dus een voorbeeld waar je dus maar één keer betaalt. De ring in dit artikel, daar betaal je dubbelop voor. Zeker als de ring zelf nu ook niet bepaald krasvrij is nota bene.
Daar rijst de vraagt of dit misschien niet een vorm van koppelverkoop is.
Ik heb geen abonnement van Google, Samsung of Apple nodig als ik een smartphone koop. Het abonnement dat je erbij koopt, loopt via je mobiele provider om online te kunnen gaan en te kunnen bellen en daar heb je concurrentie en dus keuzevrijheid in.
Dit is eerst cashen door voor 400 euro zo'n ringetje te verkopen om daarna maandelijks geld te incasseren, omdat het nog niet genoeg was. Dit soort kleine maandelijkse kosten brengen kwetsbare mensen in de problemen en persoonlijk pas ik er ook voor om zo'n abonnement ernaast te nemen. Ik hoop dat iedereen dat doet, want dit moet echt niet "het nieuwe normaal" worden
Ik heb het inderdaad over een telefoonabonnement. (een abonnement nodig voor de hardware).
Of er concurrentie is staat daar los van. Ik bedoelde gewoon puur dat een abonnement bij gekochte hardware niet 'uniek' is. En voor het een is het gebruikelijker dan voor het ander.
Ik hoop dat iedereen dat doet, want dit moet echt niet "het nieuwe normaal" worden
Ik vind het wel interessant en op den duur zie ik mezelf dat wel dragen. Ik heb nu een samsung horlogeen eigenlijk vind ik normale horloges mooier. Je behoud hiermee dus een stukje metingen en het is minder opvallend
Ik zou veel liever een hybride techniek zien: een "traditioneel" horloge dat altijd de tijd aangeeft met een transparant oled-scherm dat berichten en stats kan weergeven als je daar om vraagt. De accuduur van een smartwatch is nog steeds om te huilen zo kort, alleen sporthorloges kunnen het vaak wel een week op 1 acculading volhouden.
Apple quote bijvoorbeeld dit op hun site over de Apple Watch:
Apple Watch is so capable you’ll want to wear it all day long. So we made sure we gave it a battery that lasts all day, too. Our goal for battery life is 18 hours after an overnight charge, factoring in things like checking the time, receiving notifications, using apps, and doing a 60-minute workout.
18 uur (!) Dat is krap aan een dag en als je een hike van 3-4 uur wil tracken, is je accu vrijwel leeg na die wandeling? Google doet het iets beter met hun Pixel watches, al specificeren ze minder nauwkeurig wat je kunt verwachten, dus hoe dat in de praktijk zit, weet ik niet:
A fully charged Pixel Watch 3 lasts up to 24 hours with Always-on Display feature turned on and can last up to 36+ hours in Battery Saver mode. 1
A fully charged Pixel Watch 2 battery lasts up to 24 hours with Always-on Display feature turned on.
A fully charged Pixel Watch battery lasts up to 24 hours with the Always-on Display feature turned off.
Voor mij is een horloge nog altijd primair bedoeld om de tijd aan te geven. Dat doet mijn Garmin-horloge continu. Ja, het scherm is minder mooi dan zo'n "always on oled", maar het verbruikt een fractie van de stroom. Ik kan hem 's nachts gewoon omhouden, zodat hij mijn slaap trackt. Opladen doe ik in principe een keer per week, soms (als ik meer activiteiten track) twee keer. Maar ook dat moet beter kunnen als een simpel en zuinig quartz-uurwerkje met wijzers de tijd aangeeft en een oled-scherm de rest doet als ik interactie heb met het horloge.
[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 november 2024 08:07]
Dat van die 18 uur van Apple Watch: klopt daar adverteren ze mee.
Mijn 4 jaar oude apple watch 6 laad ik 1x per dag op, net voor het slapen gaan, en kan mee tot de volgende avond. En die paar keer dat ik een langere hike doe, laad ik de watch ‘s ochtends als ik wakker wordt nog even op tot 100%. Ook een wadloop tocht (afgelopen jaar) van ruim 6 uur was geen probleem om de avond nog te halen.
De withing scanwatch, heb ik naar gekeken toen ik de apple watch wou kopen. Die gaat namelijk een maand mee, en is echt meer een hybride watch. Ik kwam toen op internet echt veel reviews tegen dat de sensoren veel minder nauwkeurig waren. Dus toch maar voor de apple watch gekozen.
[Reactie gewijzigd door jvwou123 op 19 november 2024 08:18]
Ja, wat er nu op de markt is, is niet wat ik zoek inderdaad. Maar technisch is het perfect mogelijk om zo'n hybride watch te bouwen met goede sensoren en een goede interface, maar wel met die maand accuduur. Twee weken zou ik al fantastisch vinden
De accuzuur accuduur was voor mij ook altijd een obstakel. Maar de Garmin Instinct horloges gaan tot wel 30 dagen mee zonder opladen. Daar valt best mee te leven
Het moet net je smaak zijn, maar ik vind het simpele MIP (memory in pixel) scherm een voordeel. Kan altijd aanblijven, geeft geen ongewenst licht ‘s nachts en je hebt geen afleidend apparaat om je pols.
[Reactie gewijzigd door sipsapsop op 19 november 2024 15:05]
De techniek is nog niet zover dat een batterij geheel zónder accuzuur kan maar inderdaad, je hoopt toch maar dat je met een veilige constructie om je pols loopt
Ik zou veel liever een hybride techniek zien: een "traditioneel" horloge dat altijd de tijd aangeeft met een transparant oled-scherm dat berichten en stats kan weergeven als je daar om vraagt. De accuduur van een smartwatch is nog steeds om te huilen zo kort, alleen sporthorloges kunnen het vaak wel een week op 1 acculading volhouden.
Deze zogenaamde hybrid smartwatches bestaan. Fossil maakte er een aantal, maar zijn helaas ermee gestopt. Fysieke wijzers en wijzerplaat, met daarachter een scherm.
Volgens mij zijn er nog wel een aantal fabrikanten die een hybride watch maken, maar wel steeds minder helaas.
Ik ben net begonnen met het testen van de Withings Scanwatch Nova, een horloge dat ook in deze categorie valt. Ik weet nog niet precies wanneer ik mijn review klaar heb, maar doel is voor het eind van dit jaar.
Tegenwoordig heeft Garmin zoals je wellicht weet ook gewoon Always-on AMOLED schermen net als de andere, maar dan wel met een accuduur van een week. Mijn Epix gaat gewoon een week mee, terwijl Always-on aan staat omdat ik het idee wil hebben dat ik een normaal horloge om heb.
Het is niet zoals de hybride horloges zoals jij ze zou willen zien, maar qua accuduur lijkt me dit helemaal prima, net als een Apple Watch als die 7 dagen mee zou gaan...
Ik ben het zeker met je eens dat ‘normale’ horloges mooier zijn. Maar ik vind ‘normale ringen’ ook mooier dan deze apparaten. 😊
Ik vind ze voor een sieraad er vrij inspiratieloos uitzien. (Mijn mening)
Het verbaasd me eigenlijk ook dat ze hier geen zegelringen met verwisselbare zegels van maken. Dan kun je gelijk een heel mode-assortiment introduceren.
Althans. We zijn het niet gewend dat we het voor dit soort apparaten hebben.
Daar wil ik aan toevoegen dat ik er ook niet aan wil wennen. Ik hoop van harte dat vrijwel niemand dit soort abonnementen aangaat. Dan kunnen fabrikanten met dollartekens in hun ogen er aan wennen dat deze praktijken niet werken.
Kleiner is duurder, dat is zo ongeveer een standaard regel bij electronica. Het is de reden dat een laptop duurder is dan een vergelijkbare desktop; een mobiele telefoon met dezelfde functionaliteit is duurder dan die laptop, en de hele markt voor kleine mobieltjes is verdwenen omdat ze duurder zouden worden dan hun grotere varianten, terwijl de markt precies andersom dicteert.
Ik ben gestopt met een mooi mechanisch horloge dragen vanwege een Garmin ForeRunner die dit soort taken voor me regelt. Als ik een compacter apparaat om m'n vinger zou kunnen gebruiken zou ik wel een fraai horloge kunnen hebben.
Voor mij valt of staat e.e.a. met het kunnen gebruiken van de sportanalyse van Garmin (online tool genaamd Connect), dus zodra Garmin zo'n ring op de markt brengt ben ik in ieder geval zeer geinteresseerd.
Eerlijk gezegd doet het mij een beetje denken aan dat verhaal met BMW toen met abonnementsvormen voor allerlei features, zoals stoelverwarming. Met dat verschil dat je het ook nog kon afkopen. Ik begrijp dat het, door de kleine omvang, dure technologie is en ook vernieuwend zijn kost geld, maar je betaald voor een veredelde fitness tracker die om je vinger past al 399 euro met materiaalkosten die eerder zitten in de range van, wat zal 't zijn, 50-100 euro? Ja, je moet je R&D terugverdienen, snap ik. Maar ik mis de tijd dat je iets kocht en dat je het dan volledig mocht gebruiken. Zoals je vroegere games op de SNES of Megadrive. Oké, misschien niet helemaal een correct voorbeeld, want door het kopen van een spel kocht je in feite een licentie om het te mogen spelen. Maar bam, daar was het dan wel. Voor zolang je het wilde en met alle mogelijkheden die erbij hoorden. Tegenwoordig moet je al goed uitkijken wanneer je een huis koopt, of de CV-ketel of zonnepanelen niet via een abonnement aan het huis verbonden zijn. Nu komt daar je ring ook bij. En dat terwijl je voor vergelijkbare bedragen ook horloges koopt met het gros van de features van deze ring zónder abonnement. Nee, dit is aan mij niet besteed. Hooguit een simpele NFC-ring voor contactloos betalen wellicht.
Mij schoot de Philips Hue verlichting door mijn gedachten.
Die lampen zijn natuurlijk gewoon offline ook nog te gebruiken, maar je krijgt er ook de mogelijkheid bij ze buitenshuis aan te kunnen sturen, zonder een abonnement zowaar. Dat rechtvaardigt de meerpijs ten opzichte van de gemiddelde Chinese WiFi peer.
Daarnaast betreft het een open interface. Mocht Philips (of het bedrijf dat in diens naam handelt), het model omgooien en geld gaan vragen voor nieuwe versies van de Hue app, is het nog altijd mogelijk uit te wijken naar een andere app.
Ik verwonder me daar over, maar kan me er niet kwaad over maken. De markt zal dat wel corrigeren.
We hebben het hier niet over een basisbehoefte.
Of er zijn genoeg types die het er voor over hebben en naast een stevige aanschafprijs ook een maandelijks abonnement voor een (naar mijn mening) niet al te mooie ring willen betalen.
Of er zijn meer mensen zoals jij en ik, die denken "het zal wel" en dit bedrijf zal tering naar de nering moeten zetten.
Dat vind ik dus ook. Dan mogen ze van mij de ring gratis weggeven. Niet dat ik hem dan ga dragen, want het is helemaal niet handig als je hem niet om kunt houden tijdens het laden.
Ik kan in feite mijn smartphone perfect gebruiken zonder telco abonnement als ik dat wil. Maar het abonnement dat ik betaal om mee te kunnen telefoneren kan ik ook gebruiken met een toestel van 20 euro.
Ga je nu werkelijk een belasting vergelijken met een abonnement?
Ik verwacht dat als ik een smartwatch of smartring koop, dat ik die ook gewoon kan gebruiken. Ik snap dat Fitbit en Oura proberen extra features achter een paywall te steken, maar die vlieger gaat bij mij en hopelijk bij veel anderen gewoon niet op. Dan koop ik mij wel een Garmin, Suunto, of Coros die gewoon goeie hardware verkopen die je zonder restricties of paywall kan gebruiken.
Ik snap best dat hardware van 300-800e een abonnement heeft ivm (beveiligings)updates, echter wil ik hier niet meer dan 15 a 20e per jaar aan betalen uit principe.
Het is al vaker voorgekomen dat ik dit soort gadgets niet koop vanwege te een hoge maand/jaar fee (bv deurbel).
Ik vraag me af of dit soort bedrijven zichzelf uit de markt prijzen door veel te hoge maandbedragen. Bij 15 a 20e per jaar heb je ook nog eens de kans dat consumenten het abonnement langer (per ongeluk) door laten lopen omdat het toch een klein bedrag is.
Ik moet er niet aan denken dat elk stuk hardware van 300 euro of meer een abonnement nodig heeft voor beveiligingsupdates. Als ik naar mij eigen situatie kijk (gezin van 4 personen) kom ik in elk geval op:
- 4 telefoons
- 3 laptops
- desktop/game pc
- iPad
- Nintendo Switch
- TV
- smartwatch
Dat zijn al zo 12 apparaten en dan vergeet ik er misschien nog een paar. Dan ben je dus al snel dus weer 15 a 20 euro per maand extra kwijt?
Ik had erbij moeten zeggen voor gadget achtige producten met eigen software. Die hebben (wellicht) minder marge op de hardware. Veel producten die je noemt hebben al eigen software (of van partners) en worden voor miljarden producten gebruikt waardoor die makkelijk uit de hardware marge betaald kunnen worden.
Binnen de te verwachten levensduur van een apparaat, gerekend vanaf de laatste officiële verkoop, mag je gewoon software updates verwachten zonder bijbetaling. Veilig kunnen verbinden is immers een kritieke feature van zulke apparaten.
Er zit echt nauwelijks software in dat ding lijkt me. Beetje sensor data uitlezen en uitpoepen over bluetooth. Zou me verbazen als je daar überhaupt 1fte voor nodig hebt.
idem. Het lijkt me een kwestie van OF betalen voor het product, OF betalen via abo, maar nu moet je beide en niet misselijk ook. In het verleden wel gekeken naar Oura maar nooit gedaan vanwege de kosten die er aan vast hangen.
@Eric van Ballegoie hoe test je dat slapen? Zit je dan met 4 verschillende ringen tegelijk om je vingers? En pastte al die ringen dan wel goed om de verschillende vingers?
Klopt, ik slaap met meerdere ringen tegelijk. Vier ringen dragen gaat prima (om wijs- en ringvingers), meer is lastiger omdat ik de ring(en) om je midelvinger dan iets lager om je vinger moet dragen omdat ze elkaar anders raken.
Mijn ervaring is van niet. Ik heb een paar weken tegelijk een twee Samsung Rings (van verschillende formaten) om mijn wijsvinger en ringvinger gedragen, de data daarvan kwam vrijwel overeen. Het is vooral belangrijk dat de ring goed aansluit en dat je de sensoren aan de onderkant van je vinger hebt zitten.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 19 november 2024 16:05]
Ik zal wel een boomer zijn maar ik vind het absurd om continue je slaap, hartritme en hoe je je voelt af te lezen op een app. Lijkt me een ongezonde verslaving. Als ik me goed voel voel ik dat zelf wel.
Vanuit gezondheidszorg is het echter een hele interessante ontwikkeling. In de plaats van een behandeling gebaseerd op puntmetingen van vitale gegevens wordt het dan mogelijk om een behandeling op basis van een gigantische hoeveelheid data uit te zetten.
Om nog maar niet te spreken naar de voorspellende mogelijkheden. Voorwaarde is dan wel dat deze ringen veel nauwkeuriger gaan meten.
Daar ben ik het eerlijk gezegd niet helemaal mee eens. Het geeft mij persoonlijk juist het gevoel dat je continu gecontroleerd wordt. Ik ben diabeet type 1 en ik gebruik een Freestyle Libre. Ik heb (in samenspraak met de verpleegkundige en arts) juist de monitoring op afstand uitgezet en gebruik het puur voor mezelf. Het feit dat er continu iemand mee kan kijken, wanneer ik eet, hoe laat ik opsta, wanneer ik naar bed ga, wanneer ik 'cheat' (qua eten), hoeveel ik sport, seksuele activiteiten, alcohol consumptie, et cetera, het gaf mij een beklemmend gevoel dat iemand dat gewoon kan inzien. Daarnaast ontbreekt ook de context, waardoor bepaalde metingen er uit zien als X terwijl het Y is.
Nu weet ik ook wel dat de verpleegkundige en arts dit niet inkijken buiten mijn afspraken, maar toch gaf het mij een vorm van stress in mijn achterhoofd.
Buiten dat ik hier vast niet de enige in zal zijn, denk ik ook niet dat artsen zitten te wachten op 'big data' per patiënt. De context bij de data en de ijking ontbreken. Tevens is niet alle data van toepassing voor het huidige probleem. Het is vooral interessant voor zorgverzekeraars.
Ook moet je je afvragen wat er met je data gebeurt. Ik vertrouw een bedrijf als Abbott (Freestyle Libre) voor geen meter, echter bij Tech bedrijven ligt dat vertrouwen bij mij nog een stuk lager.
Ik bedoel dan ook niet constant monitoren, maar eerder dat je een set van gegevens retrospectief kunt bekijken en analyseren. Op die wijze kan je ook veel nieuwe inzichten vergaren.
Je hoeft het niet continue af te lezen op een app maar die app kan je wel alert maken als er bepaalde afwijkingen in de gemeten waardes zijn. Err zijn zaken waarbij je eerder dingen wilt weten voor je je niet goed voelt.
Leek mij wel interessant, tot ik het woord abonnement las, bijna gestopt met lezen. Interesse valt gelijk weg. Echt een gruwelijke afkeur voor abonnements "diensten", waar niet echt diensten gegeven worden, maar gewoon een keiharde paywall aanwezig is op de hardware die je zelf moest kopen. Als zon ring nog 50 euro koste, oke. Maar op 400? Echt niet, niet voor een gimmick.
Je ziet het steeds vaker, abonnementen als verdienmodel. Vijf euro hier, een tientje daar, en voor je het weet ben je zo een paar honderd euro per maand verder. Nu heb ik er geen moeite mee als het om bjv. streaming diensten gaat; vroeger had ik tenslotte ook meerdere tijdschriftabonnementen en ik kocht dvd's, maar kom op zeg, je ziet zelfs al abonnementen voor hondenbrokken voorbij komen
Overigens is het toch hilarisch dat er een markt is voor deze dure smart ringen, die na een paar dagen al helemaal vol krassen zitten. Wat een troep is dit
Wellicht dat een edelmetalen variant ooit nog leuk is als ring, maar dan moeten ze niet zo snel krassen noch zo lomp groot zijn.
Hier ben ik het volledig mee eens. Esthetisch zijn al deze ring-producten tot dus ver onaantrekkelijk. Ik snap niet dat er geen ontwikkeling wordt gedaan in simpele polsbandjes zonder scherm met dezelfde functies. Die kan je dan onder kleding verstoppen en je kan andere zaken als evt een eigen horloge en ringen gewoon blijven gebruiken.
Ik zie het ook zo; een ring is in principe een sieraad en wordt doorgaans door mannen als teken van een relatie gedragen en door vrouwen als verfraaiing, even heel kort door de bocht.
Heb het even aan mijn vriendin gevraagd maar die zou een dergelijke ring never nooit niet omdoen en vermoedt dat haar vriendinnen daar net zo over denken. Ringen als sieraad worden daarnaast ook vaak gewisseld om aan te sluiten bij veranderende kleding etc.
Dat is wel een verschil met slimme horloges die wél massaal zijn geadopteerd door zowel mannen als vrouwen. Als je toch al een smartwatch draagt, dan ga je er ook geen slimme ring bijdoen, die niets toevoegt aan zo'n horloge.
[Reactie gewijzigd door Tweddy op 19 november 2024 11:21]
@Eric van Ballegoie heb je info of de data die je uploadt wel makkelijk te downloaden is of te koppelen met andere sites, zodat je je gegevens wel zelf kunt bewaren? Misschien een open API ?
Oura heeft inderdaad een API waarmee het makkelijk is om data de delen met andere apps of zelf te downloaden. Oura biedt vanuit zijn eigen app de mogelijkheid om te exporteren naar Apple Health, Google Health Connect, Google Fit en Strava, maar andere apps kunnen via de API ook inhaken. En als je android gebruikt kan je bijvoorbeeld ook Health Sync gebruiken om je data te exporteren naar de apps van Coros, Fitbit, Garmin,Polar, Samsung, Suunto en Withings, of naar Google sheets.
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 19 november 2024 14:41]