Behalve de metingen van de beeldkwaliteit omschrijven we in onze reviews ook hoe het scherm er in de praktijk uitziet gelet op zijn formaat en resolutie. Net als bij televisies kun je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende paneeltechnieken en voor een matte of glimmende afwerking, maar er zijn veel meer keuzes die je bij televisies niet hebt. Zo zijn er naast 16:9-schermen ook monitors beschikbaar met een andere beeldverhouding, bijvoorbeeld een vierkantere 16:10 of een juist veel bredere 21:9 of zelfs 32:9. De kleinste monitor die we de afgelopen jaren testten had een diagonaal van slechts 17", kleiner dan het scherm van sommige laptops. De grootste monitor mat liefst 57" van hoek tot hoek; dat is bijna anderhalve meter.
:strip_exif()/i/2007357194.jpeg?f=imagenormal)
Behalve het paneel kijken we natuurlijk ook naar de verdere featureset van het scherm. Iedere fabrikant gebruikt weer een andere behuizing. De voet is bij goedkopere schermen vaak een simpel pootje waarop het paneel alleen kan kantelen, maar bij de betere monitors een steviger model waarop het scherm ook in hoogte kan worden versteld. Ook schermen zonder hoogteverstelling hebben vaak wel VESA-montagegaten, waardoor je voor een paar tientjes achteraf nog een betere voet of monitorarm kunt toevoegen - heel soms wordt zo'n arm zelfs al meegeleverd met een scherm. We beoordelen in de praktijk hoe stevig het geheel aanvoelt en of de verschillende verstelmogelijkheden soepel te gebruiken zijn.
In het kader van duurzaamheid kijken we ook hoe een monitor wordt geleverd. Vaak zien we dozen van full colour bedrukt karton gevuld met een grote hoeveelheid piepschuim, maar sommige fabrikanten zijn al overgestapt op een minder bedrukte doos met milieuvriendelijkere kartonnen inhoud. Plastic zakjes en foamzakjes ter verdere bescherming blijven wel gangbaar.
De osd's van verschillende monitors die we de afgelopen jaren testten
Haast ieder scherm heeft een menuutje waarin je de instellingen zoals helderheid en kleurweergave kunt wijzigen, maar de implementatie verschilt heel erg van fabrikant tot fabrikant. Sommige osd's zijn ergerniswekkend slecht vormgegeven, met vervelend aanvoelende knopjes die traag reageren. Op luxere schermen vind je vaak meer opties en soms zelfs een afstandsbediening waarmee het geheel kan worden bediend.
:strip_exif()/i/2005176284.jpeg?f=imagenormal)
DisplayPort, USB-C, USB-B en ethernet
We komen tegenwoordig ook zogenoemde smartmonitors tegen, voorzien van televisiebesturingssystemen zoals webOS of Tizen. Feitelijk kan zo'n monitor daarmee alles wat een televisie ook kan, behalve dat hij natuurlijk geen tuner heeft om kabel- of satellietzenders te ontvangen.
Belangrijk in de praktijk zijn ook de aansluitingen waarover de monitor beschikt. Als beeldingangen vind je tegenwoordig vaak DisplayPort en HDMI. Recentere versies van die aansluitingen ondersteunen een hogere doorvoersnelheid en zijn daarmee van belang voor monitors met een heel hoge resolutie en refreshrate; vaak zijn dat gamingmodellen.
Voor de wat zakelijkere schermen is een USB-C-poort dan weer een must. We komen die tegenwoordig ook steeds vaker tegen op gamingschermen. Een USB-C- of Thunderbolt-poort ondersteunt tegelijk het doorvoeren van beeld, een USB-signaal en de nodige stroomtoevoer, zodat er tegenwoordig dockingmonitors zijn met USB-C-aansluiting waarop je je laptop met één kabel kunt aansluiten. Randapparatuur sluit je dan aan op het scherm en via USB-C kan het scherm stroom terugleveren aan de laptop, zodat die opgeladen blijft.
Alle USB-C-dockingmonitors hebben wel een USB-hubje waarop je randapparatuur kunt aansluiten. Soms zit er nog een tweede USB-upstreampoort op het scherm, zodat het scherm de aangesloten apparatuur automatisch kan switchen tussen twee pc's (kvm-switch). Sommige fabrikanten bouwen verder nog een ethernetpoort of webcam in. Er zijn ook USB-C-monitors met een DisplayPort-out, zodat je er nog een tweede scherm op kunt doorlussen.
Conclusie
Je weet nu hoe we monitors testen bij Tweakers: welke tests we doen, de meetapparatuur die we daarvoor gebruiken, en wat we allemaal nog meer bekijken aan een scherm. In dit artikel hebben we ook een indruk gegeven van het waarom achter onze tests: wat levert een snellere responstijd of een beter contrast je precies op? Dat zal je hopelijk ook weer verder kunnen helpen om zelf te bepalen welke eigenschappen belangrijk voor je zijn als je een nieuwe monitor uitkiest.
Redactie: Friso Weijers Video: Luke van Drie, Jelle Stuip Eindredactie: Marger Verschuur