Reacties (72)

Wijzig sortering
"Op het scherm wordt de interface meegekanteld: de E75 heeft daar geen sensor voor."
Da's niet waar. Er zit een sensor in, maar je moet ergens in een menuutje een instelling aanpassen. Dan kantelt het scherm als je de telefoon kantelt, zonder dat het toetsenbord is uitgeschoven.
Overigens, over die traagheid bij het opstarten van applicaties: naar mijn ervaring valt dat best mee. Wat wel een beetje vervelend is, is dat er bij het bladeren door de kalender een kleine 'lag' is (volgens mij vanwege die bewegende 'eye-candy'). Maar als je een ander kalenderprogrammaatje installeert, heb je daar geen last meer van.
"Ergens in een menuutje" is nu precies vaak het probleem bij dit soort telefoons, nooit vind ik een logische indeling terug en dus gebruik ik het niet. Verder is een lag erg irritant, zeker als dat alleen maar is op te lossen door de telefoon zelf opnieuw te moeten ontwerpen door andere software, dat is toch niet de bedoeling!?
'Dit soort telefoons' heeft teveel mogelijkheden om alles zodanig in menu'tjes in te delen zodat het voor iedereen logisch is. Ik moet zelf ook regelmatig zoeken waar een bepaalde optie ook alweer zat. Is dit echter een reden om de betreffende opties dan maar weg te laten?

Ik vind dat er nogal de nadruk wordt gelegd op het instellen. In deze review ook met die Wizard. Mooi dat het zo kan, maar niet echt nodig, je wisselt immers niet dagelijks van mailbox? Geldt ook voor instellingen ergens in een obscuur menu'tje, meestal doe je de instellingen eenmalig en heb je er daarna geen last meer van.

Ik heb zelf een E71 en ik waardeer de enorme vrijheid om het toestel aan mijn eigen wensen aan te passen. Dat hierdoor het aantal opties en instellingen compleet insane is geworden neem ik voor lief. Wel neem ik het Nokia kwalijk dat een aantal basistoepassingen (zoals bv de agenda) gewoon niet voldoen. Natuurlijk kun je een alternatief installeren, maar dat zou niet nodig moeten zijn.
Ben ik het niet mee eens. Er zijn weldegelijk manieren om opties zeer logisch in te delen, men doet dit vaak echter niet en regelmatig staan zaken op duidelijk aantoonbare onlogische plekken. Probleem is ook vaak dat dit via teveel lagen in menuutjes gaat, vaak tekst-only. Of er veel op een telefoon staat, is geen excuus hiervoor, er zijn hele studies naar gedaan hoe dit het beste aan te pakken, maar daar lijken veel fabrikanten totaal geen oren naar te hebben.

Dat je een mailbox niet dagelijks instelt is ook geen reden om het dus maar "lastig" te maken. Het slaat toch nergens op om op die manier obscure plekjes in menuutjes goed te praten, want je gebruikt het toch maar 1x?
Het is inderdaad geen reden om het extra lastig te maken, maar ik vind de moeite die men doet om het te vergemakkelijken een beetje jammer. De gebruiker heeft er relatief weinig plezier van.

Dat fabrikanten de menu's beter kunnen indelen ben ik met je eens, maar ik bedoelde eigenlijk dat het niet te doen is om de opties in te delen op een manier die voor iedereen logisch is.

Neem bijvoorbeeld de WLAN instellingen. De E71 heeft twee programmaatjes om WLAN netwerken te zien, de WLAN Wizard en de Connection Manager. Als je echter de 'Access Points' wilt wijzigen (elk WLAN netwerk moet eerst een Access Point zijn om het te kunnen gebruiken) dan moet je naar telefooninstellingen -> connecties -> WLAN. Voor beide is wat te zeggen.
Natuurlijk is voor beide wat te zeggen, maar wat dacht je van 1 instelling, instellingen -> Internet met daarin een overzichtelijk grafisch menuutje waar je o.a wifi (want die term kent iedereen) kan instellen. En ook al beleven consumenten weinig plezier aan 1 zo'n instelling, juist het feit dat men moeite steekt in het systeem als geheel op dezelfde wijze logisch te maken, zorgt voor een veel beter gevoel bij de consument die dan ook die opties echt gaat gebruiken. Om maar weer die iPhone erbij te pakken, het is voor het eerst dat ik een smartphone als die continue gebruik. Juist vanwege de logische indeling.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 19 mei 2009 12:45]

Het punt is dat het voor jou duidelijker mag zijn, maar dat niet voor iedereen geldt. Een bedrijf als Nokia doet echt wel wat onderzoek naar hoe de gebruikersinterface moet zijn en maakt bepaalde (consequent doorgevoerde) keuzes.

Ik weet nog goed dat Orange een tijdje terug dacht, "kom laten we alle telefoons die we als Orange verkopen gaan uitrusten met dezelfde (op zich ook logische en meer in lijn met jou idee) menu structuur". Veel nokia klanten werden totaal gek van het feit dat veel functies plotseling onvindbaar waren door de Orange aanpassingen...

En om de iPhone er maar weer bij te halen. Ik kan nog steeds de instelling niet vinden om een proxy in te stellen voor het mobiele datanetwerk. :) Apple kiest voor een simpele gebruiksvriendelijke telefoon maar daardoor mis je wel een hoop functionaliteiten die je maar net nodig zult hebben. Ook dat is een keuze waar je blij mee kunt zijn of niet.
Je punt van klanten bij Orange heeft te maken met gewenning. Als je gewend bent aan het Nokia systeem, ok, maar dat is toch echt wat anders dan een intuitieve, logische indeling. Je moet het meer zien vanuit een nieuwe gebruiker, veel mensen in de mobiele wereld switchen regelmatig.
Meegeleverde accessoires datakabel, headset (bedraad), oplader

hier moet ook nog een 4GB Micro kaartje bij staan.

ik heb het toestel nu 2 weken naar alle tevredenheid. stoot mijn X1 met gemak van de plek voor dagelijkse use.

Als je je mailk instelt op minder vaak syncen dan scheelt dit ook al in veel batterij duur.
bij mij zat er een 8 Gb micro kaartje bij
Heb hem zelf in india gekocht voor 57 euro en ja het is een echte want hij is gecheckt door de nokia store in rotterdam :)
thanks voor de reply's

dit waren ook wel de punten waar ik aan had gedacht.

De fix van de gps was nieuw voor mij, maar dat zal ik toch niet zo super veel gebruiken.
Ik denk dat ik inderdaad ook maar de e71 ga bestellen.

Er zit in de e75 trouwens een barcode scanner volgens de site, zijn er al toepassingen voor?
Barcode scanner is altijd al een toepassing voor geweest:

Je ga naar een website, met b.v. mobiele content, die je naar je pc kan downloaden, alleen dan moet je moeilijk doen en die zooi naar je telefoon sturen etc.

Maaar: Op die site staat dan vervolgens een barcode blokje, waar je met je telefoon een foto van maakt in barcode modus, waarna je naar de site waar je op je pc was wordt gestuurd op je telefoon, om vervolgens daar zelf de content direct te downloaden.

Meer hierover hier:
http://blogs.s60.com/2006/05/2d_barcodes_will_rule_the_eart
Er valt verbazingwekkend weinig over te lezen op internet vreemd genoeg.
Maar goed, het is niet iets wat je bijzonder vaak zult gebruiken. Cool is het wel.
Sorry, maar dan is het veel handiger om gewoon een schermpje te maken op de site waar men het telefoonnummer in opgeeft en een wappush bericht door te sturen naar het vermelde telefoonnummer (ook goed voor eventuele SMS marketing campagnes later :) )
die toevoeging is precies de reden waarom ik (en ik denk velen met mij) daar nooit gebruik van zouden maken.
Een barcode is iets makkelijker dan het adres zelf intypen op je foon... en je nummer wordt niet bekend gemaakt...
Tja, die mailwizard is niet zo'n kunst, als het code bevat die probeert mail/smtp/pop/pop3-namen te gebruiken en het opgeeft, zoals beschreven, dan stelt dat weinig voor.

Zelf ben ik benieuwd naar de wifi capaciteit, browser en snelheid. Heb nu E65 die traag is, niet altijd wlan ziet of password vergeet. Ook slaat ie default elke geconnecte wlan-punt op in een groeiende lijst. Hoe het navigeren in browser gaat, en wat voor sites (denk aan allerlei java, flash componenten) het niet doen.
Tips voor de E65: zet de Wifi-stroomspaarstand uit, dan ziet hij meer accesspoints. Voor een betere weergave van website kun je Skyfire gebruiken, maar ook die is inderdaad traag op de E65.
Ik heb zelf ook de E65. Opzich een erg fijne telefoon alleen op sommige punten "traag". Ik kan je ook echt aanraden Opera mini te instaleren, dat werkt sneller en fijner dan de standaard browser. Standaard browser is gewoon traag, als ik mijn E65 als modem voor mijn laptop gebruik kan ik wel gewoon snel internetten dus de doorvoer/ontvangst snelheid is wel voldoende.
Ik ben het wel eens met baseboy, heb het toestel inmiddels twee weken in gebruik en ben er dik tevreden over. Mijn ervaring met een touch screen toestel (SPV M600) was niet goed en daarom ben ik overgegaan op een met toetsenbord. Toen ik zag dat de E75 een QWERTY en het uiterlijk me ook erg beviel was de keuze snel gemaakt.

In de review staat dat het toestel kan opladen dmv USB, helaas is dit niet het geval als het toestel uitgevallen is dorodat 'ie leeg is. Daardoor moet je hem eerst even enkele minuten aan de normale adapter hangen en vervolgens aan de PC :).

Uiteraard is een review erg persoonlijk, ik vind het een geweldig toestel op de accuduur na.
Nou zal me accu eens leeg laten lopen speciaal om te testen maar denk als je hem iets langer aan de usb laat hangen dat ie dan aan gaat.

Bij de nokia classic brons ben nu even het type ervan kwijt stond er op het scherm Accu te leeg kan het toestel niet inschakelen. Na paar minuten kan het gewoon :)

Maar ga dit zeker even testen. Denk dat het met deze ook gewoon gaat :)
Ik vind het een positief punt dat Nokia opvallende kleurkeuzes heeft gemaakt, ik vind ze erg mooi.
Ik vind het een negatief punt dat Nokia opvallende kleurkeuzes heeft gemaakt,
 • Nokia E75 Zwart € 390,-
 • Nokia E75 Rood € 394,-
 • Nokia E75 Brons € 449,-
:+

bron dinsdag 19 mei 2009

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 mei 2009 00:29]

sinds wanneer is een andere kleur duurder :? :X
Anoniem: 178962
@Bulls19 mei 2009 02:01
Vraag/aanbod ;)
nix vraag en aanbod; puur nokia, alle andere merken hanteren dezeflde prijs voor verschillende kleuren
Anoniem: 168548
@himlims_19 mei 2009 10:22
niks puur Nokia.
Uit de Pricewatch:

Asus Eee PC 1000H Zwart: € 333,90
Asus Eee PC 1000H Wit: € 362,45
Asus Eee PC 1000H Groen: € 325,-

Op Informatique.nl
Asus EeePC S101 Bruin: €474,00
Asus EeePC S101 Champagne: €474,00
Asus EeePC S101 Zwart: €499,00

Revoltec 30cm Cold Cathode Light Green DUO €6,50
Revoltec 30cm Cold Cathode Light Red DUO €10,00

Op Alternate.nl
Canon PowerShot A470 Zilver/Groen : € 79,-
Canon PowerShot A470 Zilver/Grijs : € 85,-

Het komt niet overal voor. Maar het gebeurt wel degelijk. En dat komt precies door het fenomeen waar TRRoads over spreekt: Vraag & Aanbod
Anoniem: 168548
@himlims_19 mei 2009 14:58
@Door himlims_, dinsdag 19 mei 2009 14:29

Uit de pricewatch:

LG KC550 Zilver: € 132,09
LG KC550 Zwart Slide: € 99,99

LG KP500 Cookie Zilver: € 151,-
LG KP500 Cookie Zwart: € 119,99

HTC Touch Diamond (P3700) NL Wit : € 329,-
HTC Touch Diamond (P3700) NL Zwart: € 318,-

Apple iPhone 3G 16GB Wit € 649,-
Apple iPhone 3G 16GB Zwart € 679,-

Dus nee, het is niet alleen Nokia die afwijkende prijzen voor kleuren hanteerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168548 op 19 mei 2009 14:59]

Nauurlijk zijn er (uitzonderingen) te vinden wat het tegendeel bewijst.
Maar in vergelijking tot andere merken is bij introductie telefoon qua prijs en kleur gelijk. Waar in een later stadium er een prijsverschil ontstaat gebaseerd op de liggende voorraden. Bij nokia wordt er bij voorhand al een prijsverschil gehanteerd gebaseerd op kleur, dat is 'anders' ten opzichte van de overige merken.
Ik heb 6jr in telecomland gewerkt, voornamelijk retail. Let er in het vervolg maar eens op bij lancering van nieuw type; is echt zo.
Apple doet (of deed in ieder geval) dit ook. Zie zwarte MacBooks en rode iPods.
Van de rode iPods ging de meerprijs naar een goed doel, en de zwarte Macbooks waren wel degelijk sneller als de witte variant.
Bij auto's moet je ook bijbetalen als je geen standaardkleur neemt. Niks Nokia dus.
Nee je moet bijbetalen omdat bijvoorbeeld metallic lak duurder is. Dat is een non-argument voor een telefoon uiteraard.
Toestellen in meerdere kleuren aanbieden is altijd een pluspunt, maar de keuze voor juist deze kleuren maakt dat punt wel erg moeilijk hoog te houden... Wat zijn die rode en bronse lelijk! (Zeg ik na ze ook in het echt te hebben gezien)

En eigenlijk vind ik persoonlijk ook de zwarte niet heel mooi, de voor en achterkant botsen behoorlijk met elkaar...
Het toestel ziet er strak uit en solide uit, de E71 was ook van sublieme kwaliteit. Ik moet toch zeggen dat het scherm me erg klein lijkt om goed en fijn langere mails te kunnen typen. Vooral voor een vlaggenschip! En de accu... Echt onbegrijpelijk!
Zo'n kleine accu is inderdaad raar.
.
Ik weet dat dit een review van de E75 alleen is, maar toch zou het wel inzichtelijk zijn om hem tegenover de grote concurrent Blackberry Bold te zetten. Ook al is dat geen slider, dat is toch uiteindelijk de maatstaf voor zakelijke qwerty-smartphones en het zou interessant zijn om te bekijken of Nokia weer marktaandeel terug kan winnen op zakelijke markt.
Voor de Blackberry Bold heeft Nokia de E71, die het ook erg goed doet, heb er zelf ook een. Nokia heeft echter iets met toetsenborden verkloten. Ik heb al 9 maanden me E71 en ik kan alleen snel typen als ik er naar kijk, het werkt gewoon niet makkelijk en toetsen zijn klein, of je druk op de bel/ophang knop...

Ik vind de E75 opzich wel mooi, maar het scherm is veel te klein en daardoor zie ik meteen niet de nut van de qwerty toetsenbord.
kleine typo op pagina 4:
welke toetsen ziujn vingers
voor de rest nette review, vind het opzich wel een leuk toestel maar ik wil toch echt wat meer multimedia opties en een hoger resolutie (groter) scherm.... ik wacht nog 1 maandje op de n97, dat wordt hem wss voor mij :D
spel en typfouten melden via het knopje Feedback aub...
Ik zit nu al de hele tijd te wachten op de E55 komt deze niet in de Benelux lees ik op gegeven moment ( E55 wel degelijke accu en een soort van semi qwerty keyboard) en de E55 komt niet omdat nokia eerst de E75 moet verkopen. Zo jammer he, ik wil een E55..
De E75 is gewoon te groot / log en de bronze versie zie ik al helemaal niet over de toonbank gaan (wat is die lelijk)
Toch begrijp ik Nokia dan niet, of in ieder geval de R&D afdeling. Je maakt een smartphone, maar vervolgens is deze lastig te bedienen, traag (ik wil mijn agenda poef op het scherm hebben als ik afspraken snel moet noteren) en heeft een kleine accu. Ik bedoel... wat is nu belangrijker, uiterlijk of bedienbaarheid?
Grotere accu, meer gewicht.

T.o.v. de E71 is het misschien significant minder, maar volgens de review gaat de E75 nog steeds langer mee dan de concurrentie.

Trage agenda is inderdaad wat raar, maar misschien dat een update daar kan helpen. Zo vond ik de navigatie software op mijn N95 8GB aanmerkelijk sneller na een update.
nog even over het gewicht, die twee gram lijkt mij een puntje niet geijkte weegschaal. valversnelling niet overal gelijk op deze aardkloot. heel jammer maar je doet er niet zoveel aan
De valversnelling is idd niet overal gelijk op deze aardkloot. De zwaartekracht is in principe overal gelijk maar deze heeft last van een middelpuntvliedende kracht waardoor de resulterende zwaartekracht hoger wordt naarmate je je verder van de evenaar verwijdert richting de polen.
Om een lang verhaal kort te houden: In Nederland zou deze dus lichter zijn dan in Finland, niet andersom.
Zelfs de zwaartekracht is niet overal hetzelfde, maar of je dat kan zien aan een verschil in het gewicht van een mobieltje vraag ik me af :+

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee