Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nokia E75: e-mailen is makkelijk, bedienen moeilijk

18-05-2009 • 23:23

72

Singlepage-opmaak

Hardware en netwerk

Afwerking

Het toestel ziet er op het eerste gezicht goed afgewerkt uit, met zijn behuizing van zwart glanzend kunststof en metaal. Ook het forse gewicht en de gebruikte onderdelen dragen bij aan de luxe uitstraling van de E75.

Aan de voorkant bevinden zich boven het scherm een led-indicator, een luidspreker en een camera voor videobellen. Daaronder zit een 2,4"-lcd. Die is overigens, in tegenstelling tot veel andere hedendaagse smartphones, niet aanraakgevoelig. Bovendien is het een van de kleinste schermen die we op nieuwere modellen hebben aangetroffen. Of zo'n klein scherm nog van deze tijd is, is natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar in deze vorm had het toestel inderdaad ook een paar jaar geleden op de markt kunnen komen.

Aan de rechterzijkant zit een cameraknop en bevinden zich de volumeknoppen. De bovenkant biedt plaats aan een 3,5mm-aansluiting voor muziek, terwijl de ingangen voor de microSD-HC-kaart en de pc-aansluiting aan de linkerkant zijn ingebouwd. De usb-aansluiting is een micro-usb-variant van Nokia zelf, waarop alleen een kabel van Nokia past. In tegenstelling tot veel andere modellen kan de E75 wel via usb opladen.

Nokia E75

De batterijklep aan de achterkant is gemaakt van geborsteld metaal en ziet er ronduit sjiek uit. Althans, als deze geregeld wordt gepoetst, want anders zit het onder de vingervegen. Dat geldt ook voor de hele voorkant, die van glanzend kunststof is gemaakt.

Al met al maakt de E75 de indruk wel tegen een stootje te kunnen. De bouwkwaliteit wekt een uitstekende indruk, iets dat Michaeltje84 graag wilde weten.

Knoppen en tekstinvoer

Onder het scherm bevindt zich een heel scala aan knoppen: een d-pad in het midden met daaromheen diverse functietoetsen: bovenaan selecteren, thuisscherm, backspace en terug; onderaan zitten toetsen voor opnemen, agenda, e-mail en ophangen. Daaronder zit een alfanumeriek toetsenbord.

Nokia E75

Omdat Nokia het toestel niet te groot wilde maken, is bezuinigd op de ruimte voor de functietoetsen. Dat was geen slim idee: omdat de functietoetsen per twee gegroepeerd zijn, gebeurt het vaak, ook na gewenning, dat een gebruiker de verkeerde indrukt: daardoor opent de mail zich ineens, terwijl de gebruiker op de ophang- of backspaceknop wilde drukken. Uiteraard is het geen enorm probleem, maar de gebruiker die dit een paar keer overkomt, kan de aanvechting krijgen het toestel uit het raam te mieteren.

Een kleiner minpunt is de plaatsing van de onderste knoppenrij, sterretje-nul-hekje: omdat het toestel schuin afloopt, zijn die knopjes kleiner. Daardoor is het soms lastig om die knoppen te raken. Dat begint al bij het opheffen van de toetsblokkering.

Gelukkig is het alfanumerieke toetsenbord niet de enige manier om het toestel te besturen: ook het uitschuifbare qwerty-toetsenbord kan daarvoor gebruikt worden. Op het scherm wordt de interface meegekanteld: de E75 heeft daar geen sensor voor.

Het qwerty-toetsenbord typt lang niet slecht. Het versnelt de invoer van tekst en de toetsen zijn, ondanks het compacte formaat van het toestel, redelijk groot. Symbolen zijn makkelijk bereikbaar door een Fn-knop en door een letter langer in te drukken. Dat geldt ook voor cijfers.

Nokia E75

Toch heeft het qwerty-toetsenbord een paar minpuntjes. Omdat de toetsen allemaal vlak zijn, is blind typen onmogelijk: de gebruiker moet steeds in de gaten houden op welke toetsen zijn vingers zich bevinden. De verticale metalen strip biedt weinig houvast.

Daarnaast is de spatiebalk aan de kleine kant: hij is bereikbaar met beide handen, maar dat kost wel moeite. Aangezien de spatiebalk de meestgebruikte toets is, maakt dat het invoeren van tekst moeilijker dan had gehoeven.

Bovendien zit de bovenste rij letters heel dicht op het toestel. Daardoor komen de duimen al snel tegen het toestel aan, en ook dat maakt het typen niet makkelijker. Voor de geoefende gebruiker gaat het typen op de E75 wel iets beter dan op de E71, al is het verschil niet groot.

Scherm

Het scherm van de E75 is een van de kleinste die je aantreft op een toestel dat als vlaggenschip moet dienen: 2,4". De reden voor dit kleine formaat is dat het geen touchscreen is: het hoeft geen plaats te bieden aan knoppen om het toestel te bedienen. Het scherm heeft in grootte wel te lijden gehad onder een ontwerpkeuze: zonder het numerieke toetsenbord had het scherm veel groter kunnen zijn.

Het scherm, dat zestien miljoen kleuren kan weergeven, is in elk geval groot genoeg om mailtjes prettig op te kunnen lezen. Het is bovendien helder genoeg om onder vrijwel alle omstandigheden te kunnen worden gebruikt. Browsen is wel te doen, maar voor dit onderdeel zou een groter scherm wel van pas zijn gekomen.

Accu

De meegeleverde accu is een BL-4U van Nokia met een capaciteit van 1000mAh. Dat is fors minder dan de 1500mAh die met de E71 werd meegeleverd. Daar staat tegenover dat na het uitbrengen van de E71, Symbian S60 getweakt zou zijn om zuiniger met de accu om te springen.

Nokia E75

De accu van de E75 presteert niet slecht. Bij normaal gebruik kun je er makkelijk twee tot drie dagen mee doen, maar dat is nog altijd minder dan de E71. Wel is het langer dan bij menig andere smartphone. Bij intensief gebruik kan de accu na een dag leeg zijn, maar dan moet de gebruiker daar wel zijn best voor doen en alle mogelijke netwerkverbindingen open laten staan.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de E75 bleek helaas niet te testen met het testexemplaar dat Tweakers.net ontving. De geluidskwaliteit was ongelofelijk slecht, slechter dan bij elk ander toestel dat op de redactie is getest. Volgens Nokia kan er tijdens het transport iets mis zijn gegaan, waardoor een defect is opgetreden.

Tweakers.net heeft niet de kans gehad te testen of dit bij een tweede toestel ook optrad, maar de klacht is op fora niet terug te vinden, waardoor het aannemelijk is dat het inderdaad een defect betrof.

Voor een zakentoestel als de E75 is een speaker niet onbelangrijk, en de speaker in de E75 is goed. Wanneer het volume hoog staat en er weinig omgevingsgeluid is, zit je al snel tegen het plafond van schrik als de ringtone klinkt. Voor mensen die vaak in een omgeving met veel geluid zijn, kan een luide speaker een groot voordeel zijn.

Netwerken

De E75 heeft gsm, gprs, umts, hsdpa, bluetooth, wifi en gps, en heeft daarmee alles wat een moderne smartphonegebruiker verwacht. Alle functies werken naar behoren, en bovendien is nu in te stellen welk netwerk de E75 als eerste pakt: wie thuis of op kantoor een wifi-netwerk heeft hangen, kan instellen dat de E75 die als eerste gebruikt. Dat is een handige toevoeging.

De gps-fix is behoorlijk snel. Een cold fix had de telefoon binnen anderhalve minuut, terwijl de E75 daarna binnen tien seconden zijn positie had bepaald. Na luttele seconden wist de E75 door a-gps waar hij ongeveer was, en enkele seconden later was de precieze locatie bepaald.