Door Olaf Weijers

Redacteur

Waterdicht bereik voor je tuin

TP-Link Deco X50-Outdoor Quicktest

22-08-2024 • 06:00

81

TP-Link de Deco X50-Outdoor review

Met het lekkere weer van de afgelopen weken zal zelfs de hardnekkigste zolderkamerbewoner wel eens de behoefte voelen om de buitenlucht op te zoeken. Als je de mogelijkheid hebt om in je tuin te ontspannen of thuis te werken, is dat mooi. Zeker in het laatste geval is het wel fijn als je netwerkverbinding dan ook goed in orde is.

Quicktest

Dit is een Quicktest, een nieuw type review waarmee we experimenteren. Aan sommige producten valt niet veel te testen of soms hebben we niet de tijd om ons volledige testprotocol op een product los te laten. Toch kunnen we jullie ook in die gevallen iets vertellen over de goede en slechte aspecten van een product. Op een beknopte manier, dus als Quicktest.

Als je binnen de muren van je huis over een prima wifinetwerk beschikt, is dat nog geen garantie dat dit buiten in de tuin ook het geval is. Zelfs als je een accesspoint vlak achter een raam plaatst om zo beter bereik in de tuin te krijgen, kan het draadloze netwerk door invloed van isolatiematerialen, isolatieglas en naburige ruis wel eens minder ver reiken dan je zou willen.

De beste oplossing om die invloeden te omzeilen, is om een accesspoint in de tuin te plaatsen. Voor dat specifieke doel heeft TP-Link de Deco X50-Outdoor in het assortiment. Die is de afgelopen tijd voor een actieprijs van 79 euro te krijgen. De X50-Outdoor is primair bedoeld als uitbreiding op een bestaand Deco-meshnetwerk, maar kan ook zelfstandig als accesspoint functioneren in combinatie met je bestaande netwerk zonder over andere TP-Link-apparatuur te beschikken.

In deze quicktest bekijken we de Deco X50-Outdoor beknopt en beoordelen deze op de belangrijkste punten: bouwkwaliteit, installatie- en managementmogelijkheden, doorvoersnelheid en bereik.

Installatiemogelijkheden

De X50-Outdoor heeft een IP65-classificering, wat betekent dat het apparaat bestendig is tegen regen en waterstralen. Het ontwerp is daarom stevig aangepast ten opzichte van de ‘normale’ X50. Als je ze naast elkaar ziet, zou je niet zeggen dat het om dezelfde productlijn gaat. De X50-Outdoor is een stuk groter. Je kunt het accesspoint neerzetten, maar in de doos is een plaatje meegeleverd om het accesspoint met twee tiewraps om een paal te bevestigen. Hetzelfde plaatje maakt ook wandmontage mogelijk. Na montage grijpt de uitstulping op de zijkant van de X50-Outdoor op dit plaatje vast. De bovenzijde is afgeschuind zodat er geen water op blijft staan na een regenbui.

TP-Link X50 Outdoor
TP-Link X50 OutdoorTP-Link X50 Outdoor

De hardware

Naast de behuizing is ook de techniek anders. De normale X50 wordt gevoed met een adapter, terwijl de Outdoor is uitgevoerd met een interne voeding. De meegeleverde IEC C5-stroomkabel, met Mickey Mouse-stekker, heeft een lengte van 3 meter, wat je spelingsruimte biedt ten opzichte van het stopcontact. Het is ook mogelijk om het accesspoint te voeden via Power-over-Ethernet+ (802.3at). Je zult dan wel zelf een PoE-injector moeten aanschaffen, want die wordt niet meegeleverd.

De resetknop, stroom- en twee ethernetaansluitingen bevinden zich onderop de X50-Outdoor. Op de tweede netwerkaansluiting kun je een apparaat zoals een beveiligingscamera of een ander accesspoint doorlussen.

De aansluitingen worden waterdicht afgedekt door een deksel in de bodem. Hierin zit een doorvoerrubber met drie verwijderbare dopjes die de stroom- en netwerkkabels waterdicht naar binnen brengt. Het deksel wordt na installatie extra vergrendeld met drie schroeven. Het is in de praktijk best wat gefrunnik om het geheel in elkaar te krijgen, zeker als je meerdere utp-kabels gebruikt die wat stugger en dikker zijn. Het is dus aan te raden om soepele ethernetkabels te gebruiken; dat helpt het rubber ook om de doorvoer goed waterdicht te houden.

Deco X50 outdoor
Deco X50 outdoorDeco X50 outdoorDeco X50 outdoorDeco X50 outdoor

De componenten aan de binnenzijde zijn als een toren gemonteerd waarbij het pcb het frame vormt. De buitenzijde schuift hier omheen en biedt extra steun door contact te maken met het grote koelelement in het midden van het accesspoint. De contactvlakken zijn voorzien van schuimpjes, vermoedelijk om schokken van buitenaf te dempen zodat deze niet doordenderen in het pcb. Boven op de toren bevinden zich vier pcb-antennes die gemonteerd zijn in een plastic houder. Het grote koelblok en de witte kleur van de behuizing helpen het accesspoint koel te houden als het in de volle zon staat.

De X50-Outdoor is gebaseerd op een Qualcomm IPQ0518-soc die ook het 2,4GHz-netwerk verzorgt met een doorvoersnelheid van 574Mbit/s. Voor het 5GHz-netwerk is een Qualcomm QCN6102 geplaatst, die een doorvoersnelheid van 2400Mbit/s ondersteunt over vier radiostreams bij een bandbreedte van 160MHz.

De software

Het accesspoint beheer je met de Deco-smartphoneapp. Als je al beschikt over andere Deco-apparaten, kun je het accesspoint toevoegen in de app en wordt het apparaat met alle juiste instellingen automatisch geïmporteerd in je netwerk. Heb je nog geen Deco-apparatuur, dan zul je het apparaat ook met de Deco-app moeten instellen, want de webinterface biedt maar weinig opties en helemaal geen wifinetwerkinstellingen. De app detecteert de X50-Outdoor, die je instelt op de accesspointmodus. Daarna geef je de gewenste wifigegevens op en het netwerk draait. In dit geval creëer je een losstaand wifinetwerk dat niet slim samenwerkt met je bestaande netwerk, doordat ondersteuning voor roaming enkel functioneert in combinatie met andere Deco-apparatuur.

Beetje stoutTP-Link kanaallimieten

Wifiaccesspoints voor buiten zijn aan meer regels gebonden om niet onbedoeld te storen met apparatuur die de frequenties voor andere doeleinden gebruikt. Dat gaat vooral om de zendkracht in het frequentiegebied tussen 5150 en 5350MHz. De X50-Outdoor kan zich aan die limieten houden, maar dat is standaard niet ingeschakeld. Uit de doos is de X50-Outdoor geconfigureerd voor gebruik binnenshuis. Om aan de regels te voldoen, zul je de beperkingen zelf moeten activeren, maar dat heeft invloed op de clientprestaties en schakelt de draadloze backhaul uit, waardoor het accesspoint in feite niet meer alles doet wat de doos adverteert. De instelling om het accesspoint voor buiten geschikt te maken, is 'verborgen' in de geavanceerde draadloosnetwerkinstellingen, waar gebruikers die minder vaardig zijn met wifi-instellingen wellicht niet zullen komen.

Testresultaten

Range versus rate backhaul

  • Downlink - Node 2 ➜ Node 1
  • Uplink - Node 2 ➜ Node 1

De backhaulsnelheid van de X50-Outdoor is nagenoeg gelijk aan die van de normale variant. Het gewijzigde ontwerp heeft dus geen invloed op de prestaties van de backhaul.

Range versus rate 2,4GHz

  • 2,4GHz router ➜ client
  • 2,4GHz client ➜ router

Ook de 2,4GHz-clientprestaties van de twee apparaten zijn zeer goed vergelijkbaar. De normale variant biedt bij gemiddeld bereik net wat meer doorvoer, maar de verschillen zijn wederom klein.

Range versus rate 5GHz

  • 5GHz router ➜ client
  • 5GHz client ➜ router

Op 5GHz zijn er grotere verschillen zichtbaar. We hebben de X50-Outdoor in twee standen getest, omdat je de kanaalbegrenzing moet inschakelen voor het beoogde buitengebruik. Dat heeft duidelijk invloed op de doorvoersnelheid en maakt de Outdoor-variant uiteindelijk trager dan de X50 voor binnengebruik.

Opgenomen vermogen satelliet
Modem en router Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ZenWiFi XD5
4,0
TP-Link Deco M4
4,2
TP-Link Deco X50
5,2
AVM FRITZ! Mesh Set
6,2
Netgear Orbi RBK760
6,3
TP-Link Deco X50-Outdoor
6,5

De X50-Outdoor is minder efficiënt dan de andere Deco-apparatuur die we tot nu toe hebben bekeken. Op jaarbasis kost het accesspoint je ruim 15 euro bij een kWh-prijs van 21 cent. Ten opzichte van de normale Deco X50 ben je drie euro duurder uit op jaarbasis.

Conclusie

De TP-Link X50-Outdoor is, zeker op dit moment met de actieprijs, een interessante optie om je tuin van een goed wifinetwerk te voorzien, al werkt het apparaat beter in combinatie met andere Deco-apparatuur. De montagemogelijkheden zijn uitgebreid. De sneeuwwitte kleur contrasteert met de kleuren die je in veel tuinen aantreft. Dat maakt het lastiger om het accesspoint een onopvallende plek te geven. De installatie is eenvoudig met de app, al was het fijn geweest als de webinterface iets meer zou bieden dan pure basisfunctionaliteit; in de huidige vorm is deze nauwelijks nuttig. De prestaties zijn prima en het bereik is ook goed. Het zou wel eerlijker zijn als het apparaat geadverteerd werd met realistische eigenschappen: in de praktijk moet de bandbreedte volgens de wet worden begrensd, waardoor de set gebonden is aan een bedrade backhaulverbinding en de clientprestaties inzakken. Voor de aanbiedingsprijs van zo'n 80 euro, waarvoor de X50-Outdoor op dit moment in de winkel ligt, is het aantrekkelijk om je tuin van wat extra bereik te voorzien. Mocht de prijs weer naar het normale niveau stijgen, rondom de 130 euro, dan is het accesspoint minder interessant als je niet al over een Deco-meshset beschikt; de instelopties zijn te karig voor een los accesspoint.

Deze quicktest is op 22-08-2024 om 10.52 uur aangepast, waarbij informatie over kanaalbeperkingen is toegevoegd.

Reacties (81)

81
81
45
4
0
31
Wijzig sortering
Reguliere Deco apparaten zitten op de 5ghz altijd op hetzelfde kanaal (36-48) wat een non DFS kanaal is. Heb je meerdere deco's, dan zitten deze allemaal op dit kanaal. Handig als ze in Mesh staan, minder efficient als ze bekabeld zijn aangesloten.

Het is echter niet toegestaan om dit non-dfs kanaal outdoor te gebruiken in Nederland. De x50-outdoor stuurt daarom zijn 5ghz signaal via een DFS kanaal uit als je je apparaat in outdoor mode ("kanaallimieten in app") hebt staan. Op een DFS kanaal mag je harder zenden wat je terugziet in de review mbt bereik.

Deze outdoor modus kun je eigenlijk alleen gebruiken als je hem bedraad gebruikt. De meeste indoor Deco modellen kunnen geen DFS waardoor meshing niet meer werkt.

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 22 augustus 2024 09:34]

Goed dat je dit aangeeft. In het oorspronkelijke verhaal had ik dezelfde conclusie getrokken. Aangezien die conclusie vrij negatief uitvalt heb ik gisteren de wettelijke basis opgezocht om naartoe te linken vanuit het artikel, maar kon dit niet terugvinden in de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht. Daarom heb ik die conclusie weggehaald uit het artikel. Inmiddels heb ik in de (rommelige) tabel wel de juiste informatie gevonden en heb de variant waarin de kanaalbeperking wel wordt besproken en meegenomen in de conclusie teruggeplaatst.
Die tabel is inderdaad erg lastig te vinden :P
In het artikel schrijf je nu "zendkracht" maar zover ik weet is het gewoon niet toegestaan dat kanaal buiten te gebruiken:
5150 – 5250 MHz
Alleen het gebruik binnenshuis is toegestaan, dat wil zeggen het gebruik in een gebouw met inbegrip van hiermee gelijk te stellen ruimten, zoals vliegtuigen, waarbinnen een signaal nomaliter dermate wordt afgeschermd dat in de nodige mitigatie wordt voorzien om frequentiedeling met andere diensten mogelijk te maken.
De draadloze backhaul schakelt ook niet perse uit maar een Deco x50 kan geen DFS. Die uplink gaat dus stuk zodra je buiten AP op een DFS kanaal gaat zitten.
Heb je binnen nog een X50-Outdoor staan, bedraad aangesloten, dan zou die daar prima draadloos mee moeten kunnen meshen. De Deco m9plus heeft zover ik weet ook DFS kanalen dus daar zou die ook mee kunnen meshen.

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 22 augustus 2024 12:04]

Ik kan je niet helemaal volgen. Ik heb binnen een set X20’s en buiten deze X50 outdoor, allemaal bedraad aangesloten.
Raad je nu aan omdraaien standaard instelling te wijzigen met bijvoorbeeld een ander kanaal?
Bij bedraad is het niet aan de orde :)
Aangezien het een outdoor apparaat is, had ik graag even een tuinslang test gezien en een korte check of er ergens water in het apparaat te bekennen is.
Een beetje water sproeien geloof ik wel. De echte uitdaging voor outdoor apparatuur zit 'm naar mijn idee meer in de temperaturen (vrieskou) en condens voor langere duur waardoor vocht op plekken komt waar normaal ook geen regenwater komt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 augustus 2024 11:46]

Even in de vrieskist terwijl hij aan staat om te kijken of hij uitvalt was inderdaad wel mooi geweest.
Maar goed, routers zijn nu niet zo belangrijk voor tweakers dat ze een hele testopstelling gaan bouwen. Misschien weet iemand een kanaal dat meer met routers doet

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 augustus 2024 08:48]

Deze X50 is dan ook geen router, misschien scheelt dat iets :+
Dat is het wel degelijk, iedere Deco kan als router worden ingesteld.
Ik lees nu pas: "De app detecteert de X50-Outdoor, die je instelt op de accesspointmodus. Daarna geef je de gewenste wifigegevens op en het netwerk draait. In dit geval creëer je een losstaand wifinetwerk dat niet slim samenwerkt met je bestaande netwerk, doordat ondersteuning voor roaming enkel functioneert in combinatie met andere Deco-apparatuur."'

Dat suggereert inderdaad een router functionaliteit.
Ik was in de veronderstelling dat dit puur een mesh uitbreidingset was voor buiten.

I stand corrected.
Idd condensvorming. De router wordt warm (6watt verbruik = ook warmte) en de warme interne lucht kan meer vocht bevatten en zal aan de binnenkant van de behuizing condenseren omdat de buitenwand in de winter kouder zal zijn dan de temperatuur in de behuizing. (Koude lucht kan immers minder vocht opnemen dan warme lucht en zodra warme lucht een koud oppervlakte raakt krijg je condens)

Mogelijk hebben ze er in het ontwerp rekening met gehouden zodat de natte binnenwand kan uitdruppelen en de electronica zelf niet nat wordt. Je wil water zo snel mogelijk uit uw behuizing.

Indien electronica toch nat wordt is dat niet op 123 fataal maar kan het corroderen en pas na verloop van tijd problemen geven.

Sommige printplaten zijn voorzien van een extra coating zodat vocht niet direct in contact komt met de metalen. Soms wordt het zelfs in epoxy gedompeld en soms een simpele onzichtbare waterafstotende spray.

Hermetisch afsluiten heeft geen zin tegen waterdamp want kunststof laat 0,1% waterdamp door. Check uw koplampen van je auto laat eens, daar zit vaak aan de binnenkant vocht. Het enige wat je kan doen is de elektronica coaten en drainage voorzien.
De specificaties van de X50-outdoor geven aan dat hij zou moeten werken bij temperaturen tussen -30°C en +60°C. Ter vergelijking: voor de 'gewone' X50 is dit 0°C - 40°C graden Celcius.
Ik geloof wel dat ie tegen een beetje regen kan.
Wat ik zou willen weten: hoe bestand is ie tegen mieren en slakken want die kruipen bij mij echt overal in.
En hoe weersbestendig is het? Of is hij voor tuinhuisjes/overkappingingen.
IP65 rating, dus in de regen kan het net aan hangen. Ik zou uitkijken met planten sproeien, een straal van onderaf is afwachten of er toch geen water naar binnen komt.
Daar zou het apparaat dan tegen moeten kunnen IP65 betekent: Stofdichte behuizing (6) en een waterstraal van 3 bar voor 3 minuten lang (5). https://en.wikipedia.org/wiki/IP_code
Zou moeten kunnen inderdaad :)
Best wel goed, die kabels die erin gaan, gaan via een soort gootje en er zit goed sluitend rubber omheen.

Ik heb deze X50 deze zomer in de regen buiten op een steen laten staan in de regen en de zon. Spanning via PoE, dus alleen de netwerk kabel ging erheen. Het was echt perfect, ik heb hem nog open gemaakt en helemaal droog.

Als er iets op aan te merken valt dan is het dat de bovenkant een klein beetje hol is, daardoor blijft er na een regenbui een heel klein plasje op liggen :+
Absoluut een leuk idee, alleen denk ik dat @Caayn prima uitlegt waarom dat eigenlijk nog weinig zegt over de weerbestendigheid op de lange duur. Naar aanleiding van mijn ervaringen geloof ik dat het accesspoint ook prima bestand zal zijn tegen een stevige regenbui of behandeling met de tuinslang. Veel van de weerbestendigheid hangt af van de precisie waarmee je de kabels door de rubberen pakking leidt, in de review gaf ik al aan dat dat een beetje gefrunnik is met stugge kabels dus je zult daar wel een beetje geduld mee moeten hebben om het goed te doen.
De enige methode om er zeker van te zijn dat het accesspoint weerbestendig is, is een duurtest over meerdere seizoenen, iets dat helaas niet in een quickest past ;)
Ik heb de x50-outdoor hier sinds november vorig jaar op mijn dak staan. Het is de natste winter en lente in jaren geweest en de AP werkt nog altijd perfect dus ik ga er van uit dat er geen water in staat. Hij hangt naast de goot dus zal regelmatig wel wat kletsen water over zich krijgen.
Ook met de Deco app zijn de instellingen zeer beperkt .
In al die jaren dat de Deco lijn bestaat is ed weinig aan instel functionaliteit bijgekomen in de Deco app omgeving. Als je het simpel wil houden kan je dit achter een expert switch verbergen .

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 22 augustus 2024 06:39]

Ik heb sinds 2017 een Deco M5 netwerk van 5 M5’s. Perfecte WiFI in en rond het huis. Nog nooit ben ik tegen beperkingen van instel mogelijkheden aangelopen in de Deco app. Ook de port forwarding naar mijn Home Assistent server was geen probleem. Het is allemaal plug en play. Dus blijkbaar behoor ik tot de doelgroep van dit product.

Welke belangrijke opties mis ik in de instellingen?
Volgens mij kun je zelf geen kanalen kiezen en volgens mij kon je zelf geen zendvermogen instellen (maar inmiddels wel dacht ik). Mijn broer heeft zo'n setje en ik kon door de woning van de buren heen in de auto (op de parkeerplaats 20 m verder) het signaal perfect ontvangen. Mijn telefoon kon helaas niet terug zenden. In een appartementencomplex zijn/waren die dingen een ramp voor de drukte in het wifi spectrum.
Dat onderschrijft ook eigenlijk wel het (gebrek aan) nut van hoger zendvermogen.
Als je het vermogen hoger zet terwijl je apparaten niet met dezelfde kracht kunnen antwoorden, dan gaat je signaal verder dan je nodig hebt en ben je vooral je buren tot last en draag je flink bij aan overvolle netwerken.


Overigens, hier in huis 2 x deco m5 (bendeden en zolder) en eentje in de garage, draait zonder bedrade back-end naar volle tevredenheid.

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 22 augustus 2024 08:33]

Je kan gewoon wifi optimalisatie doen waarmee de frequenties aangepast worden, dit kan voor zover ik weet ook al minimaal 3 jaar. In ieder geval zolang ik een deco set heb, dus je hebt gelijk dat je het zelf niet kan aanpassen maar wat voor nut heeft dat het als het apparaat zelf de beste frequentie kan pakken.

In elk appartementen complex is wifi een drama, deze units niet uitgezonderd.

Ik behoor ook waarschijnlijk tot doelgroep want ik mis ook niks, het moet gewoon mijn wifi regelen en verder alle statische apparaten bekabeld aangesloten.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 augustus 2024 08:49]

Nouja, de vraag is of het het apparaat altijd lukt om de juiste frequentie te pakken. Het werkt voor de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk wel beter dan zonder een automatische optimalisatie. Kun je overigens ook de bandbreedte instellen? Bij mij in de buurt zijn er APs die lekker 40MHz pakken op de 2.4GHz band, meestal werkt dat contraproductief.

Bij appartementen doen apparaten waar het zendvermogen wel ingesteld kan worden het beter mits het zendvermogen ook daadwerkelijk geoptimaliseerd wordt. Het apparaat zal dan veel minder verstoring geven aan de buren. Ik doe dat wel bij mijn APs, wel zo sociaal.
Mijn broer heeft zo'n setje en ik kon door de woning van de buren heen in de auto (op de parkeerplaats 20 m verder) het signaal perfect ontvangen.
Weet je zeker dat dat een TP-Link setje was? Dit merk houdt zich goed aan de Europese regels en zendt niet te sterk uit.

Ali express apparatuur daarentegen houdt zich niet aan de regels en zendt vaak met een veel te hoog vermogen uit.
Ja ik weet zeker dat het een TP-link setjes is. Staat ook ingesteld op Nederland i.v.m. regulering. Vandaag nog besproken met mijn broer. Zendvermogen is niet in te stellen. Kanaal en kanaal breedte ook niet. De kanaal optimalisatie lijkt niet goed te werken. Alle APs in de omgeving zitten op hetzelfde kanaal (5GHz), maar dat komt wellicht door de radar in de omgeving (?). 2.4GHz zit op kanaal 9 met 40MHz. Gezellig elkaar verstoren ;). De gebruikerservaring is wel perfect!
Via de Deco app kun je je set opdragen om opnieuw de optimale kanalen te bepalen. Dat heeft al bij verschillende vrienden en familie de problemen opgelost.
Klopt, was voor mij de reden alles gelijk weer in de doos te stoppen en terug te brengen. Uit de opruimbak voor min of meer hetzelfde geld drie mooie asus routers gevist, met externe antennes, ASUSWRT maakt er ook een mooi meshnetwerk van, maar geeft je wel nagenoeg alle opties. Zelfs QOS support, wat mij thuiswerkende vrouw wel fijn vind.

Die Deco dingen vond ik echt troep, met geen mogelijkheid het ding te locken op een duidelijk vrijer kanaal, waardoor er weer 0,0 bereik was. Zelfs de KPN experiabox deed het beter in mijn betonhok uit 2020.
De basis functie kanalen kiezen alleen al. Ze zitten overal in de weg met bijvoorbeeld een zigbee netwerk op dezelfde kanalen .

Maar leg de lijst instellingen die beschikbaar zijjn eens naast een ander merk. Dan kom je karig uit bij Decos. Ben blij als ik bv een ubiquity netwerk dat nagenoeg in de zelfde prijsklasse ligt bij een klant tegen komt. Dan heb je direct naast een breed optie lijstje ook nog een scala en monitoring en health informatie over je wifi netwerk.

Deco is leuk voor de consumenten met twee hele linkse it handen 😉

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 22 augustus 2024 08:34]

Bij ons thuis nog nooit tegen problemen aangelopen dat de verbinding slecht was door het gekozen kanaal, terwijl ik toch een hele lange lijst met WiFi netwerken zien. Maar misschien heb ik geluk.
Maar leg de lijst instellingen die beschikbaar zijjn eens naast een ander merk. Dan kom je karig uit bij Decos.
Dat zal zeker kloppen, maar tot nu toe heb ik die opties nog niet gemist. Misschien opties die voor zeer specifieke toepassingen belangrijk zijn?

Ik denk dat voor 99% van de consumenten de Deco's een perfect oplossing zijn omdat het plug en play is. Heeft niets met twee linkse handen te maken. Als je netwerk een speciale instelling vereist dan zijn deze Deco's niet de juiste keuze, maar dat zal maar voor een klein deel van de consumenten het geval zijn is mijn inschatting.
Steeds meer mensen hebben zigbee of andere smart home spullen in huis . Dan heb je toch echt een basis functie als kanaal kiezen of juist uitsluiten nodig als je dat goed wil laten reageren.
Maar simpele gebruikers hebben vaak ook niet door dat hun wifi slecht presteert , netflix en disney schakelen toch wel terug en door de compressie zien ze dat toch niet 🤣
Hier overal in het huis via WiFi 500+ up/down met mijn Deco M5 netwerk. Alle Deco’s bedraad aangesloten met cat 6 kabels. Ook alle draadloze sensoren komen prima door op mij Home Assistent server.

Maar goed, ik kan me voorstellen dat er in een appartementencomplex meer conflicten zijn met WiFi kanalen dan in een woonwijk met rijtjeshuizen.

Maar een goed netwerk schakelt toch zelf over op een ander rustig kanaal? Ooit had ik op mijn iPhone een app waarmee ik de kanalen van de diverse WiFi netwerken kon zien, en zover ik me kan herinneren ging de Deco automatisch naar andere kanalen indien dat nodig was.
Steeds meer mensen hebben zigbee of andere smart home spullen in huis . Dan heb je toch echt een basis functie als kanaal kiezen of juist uitsluiten nodig als je dat goed wil laten reageren.
Maar simpele gebruikers hebben vaak ook niet door dat hun wifi slecht presteert , netflix en disney schakelen toch wel terug en door de compressie zien ze dat toch niet 🤣
Zo, even een grote groep mensen met een mesh set te k?kken zetten! Goed bezig!

Deze simpele gebruiker heeft Zigbee, dat naast 2,4 GHz gebruik maakt van 0,9 GHz. Zo kunnen mijn Philips Hue lampen op zolder vanuit de meterkast bediend worden, net als de KAKU schakelaars door het huis. En daarbij heb ik overal snel internet, op 3 etages, en schakelt Netflix/Disney niet terug naar een lagere snelheid. Ik geef om goed beeld en geluid!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 23 augustus 2024 18:55]

Bij mijn weten zit unifi gerief absoluut niet in dezelfde prijsklasse als deze deco's. Ik heb vorig jaar 210 euro betaald voor 2x x50 en een x50-outdoor. Als ik naar de pricewatch kijk dan is Unifi voor een AP minstens 100/stuk en dus 42% duurder...
voor 100 euro heb je al een ubiquity accesspoint met vergelijkbare / betere kwaliteit als deco
uitvoering: Ubiquiti UniFi U6+

Een losse deco is ook in de 90 euro. Ubis kun je ook in packs kopen dat ze goedkoper zijn .

[Reactie gewijzigd door m-ruiter227 op 22 augustus 2024 18:16]

De losse staat nu momenteel toevallig inderdaad duur maar het 2-pack is 133,50 en 3-pack 189. En een unifi is inderdaad beter (ik heb er hier op het werk een 100-tal hangen) maar 95% van de mensen gebruikt geen enkele functie die niet op de deco zit en wel op een unifi AP.
Ik twijfelde een tijdje terug ook om deco aan te schaffen, maar heb dat niet gedaan omdat je geen VLAN kan instellen, om bvb guest en gewone wifi te scheiden op de rest van je netwerk.
Toegegeven, dat zal voor veel users geen beperking zijn. Ik ga hier waarschijnlijk wat ver in (vooral uit interesse, ben geen netwerk expert).
Er is een optie om een gastnetwerk aan te maken. Via het gastnetwerk krijgen de gasten geen toegang tot het normale netwerk.
Wat [~HansRemmerswaal zegt, gewoon via de app een gastnetwerk aanmaken. Eigen naam en wachtwoord. Opgelost. Draait hier al jaaaren zonder problemen en ze komen er echt niet op :-)

[Reactie gewijzigd door sus op 22 augustus 2024 09:59]

Hier ben ik het wel mee eens, het wifi netwerk heeft ook wat kuren (dit op uiteenlopende devices) hij switcht niet lekker naar een ander kanaal en blijft hangen op een druk bezet kanaal in de omgeving. Dus ik ben erover aan het denken om naar een ander merk te gaan
Heerlijk om eens een keer ergens geen wifi te hebben zou ik zeggen 🙂. Maar goed, een tuinhuisje waar logees slapen of wordt thuis gewerkt, dat kan handig zijn internet te hebben. Of als je geen 4g/5g hebt in de tuin en wilt bellen via wifi. Maar voor wie lekker tuiniert of wil lezen is het gewoon heerlijk om geen internet te hebben.
De robot grasmaaier heeft ook wifi nodig ;)
Dan heb je toch een router in het tuinhuisje? Heb je geen buiten apparaat voor nodig.
Een kabel daarheen trekken is idd stabieler. Eenmalig wat graafwerk en de kosten van een UTP grondkabel.
Of een gewone UTP kabel in een buis, zolang die niet in de zon komt niks aan de hand :) ook minder kans dat je er doorheen schept mocht je wat gaan poten in je tuin.
En leg er meteen 2 of 4 naar toe, mocht je ook nog iets met POE willen kan je met 1 switch op een centrale plek af.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 augustus 2024 12:57]

Wat ik nog niet goed begrijp: ik heb een Deco x50 setup en inderdaad slecht bereik met waardeloze snelheid in de tuin. Hoe gaat dit hiermee verbeterd worden? De wireless backhaul zal toch ook gewoon slecht zijn dus de internet snelheden in de tuin toch alsnog bagger? Heb ik dan alleen wat aan dit access point als ik ethernet naar m'n tuin trek?
Klopt de ramen/muren dempen enorm, vooral in een nieuwbouwwoning.

Echter als je je indoor X50 node vlakbij de muur/raam zet en de X50 outdoor erachter, dan lukt het soms nog wel een goede 5ghz link te krijgen.
Glas dempt inderdaad enorm, zelfs het enkel glas van een terras overkapping houd de signalen behoorlijk tegen.
Ik heb in het grootste gedeelte van de tuin slecht bereik (niet goed genoeg voor video calls, mijn grootste beperking om niet buiten te werken). Op 1 plek heb ik goed bereik, daar zit ik met "slechts" een tussenmuur en een raam tussen mij en de Deco M5. Als ik in het verlengde daarvan de X50 zou ophangen in mesh mode, dan zou in theorie dat signaal de rest van de tuin moeten dekken. Maar die use case verdwijnt weer als ik hem netjes in de volgende de regel verplichte, outdoor mode zou zetten.
Je gebruikt inderdaad best een kabel. Ik werk trouwens omgekeerd. Er loopt een kabel via de schouw naar het dak en daar staat de x50-outdoor. Aan de andere kant van de muur staat er een gewone x50 die draadloos met de outdoor is verbonden. Een verdieping lager nog eentje die dan weer draadloos verbonden is met die van de 1ste verdieping (vreemd huis uit twee delen die via gang verbonden zijn).
Bij de x lijn gaat het om meters?
De x-as in de grafiek geeft de demping aan die op het signaal is toegepast. Alle apparatuur in onze testopstelling krijgt te maken met dezelfde omstandigheden en dempingswaarde. Een apparaat dat meer doorvoer levert bij dezelfde dempingswaarde dan de concurrentie levert bij dezelfde afstand betere prestaties.

In de praktijk hangt de afstand die je van apparatuur kunt halen af van meer factoren zoals ruis van naburige netwerken, tussenliggende objecten die dempen of vervelende signaalreflecties opleveren enzovoorts. Als we de dempingswaarde omrekenen naar afstand in de vrije ruimte levert dat dus vrijwel altijd een onrealistisch beeld ten opzichte van de praktijk op.
Denk ik wel. De titel spreekt over range. Er mist inderdaad een eenheid.
Ik klikte langs het artikel ff snel foto spieken en het allereerste wat mij opviel was de opstaande rand... voor buiten? blijft mooi water in staan. ja is dicht maar met UV en ouderdom word dat poreus, is het sowieso niet een beetje "de goden verzoeken"?
Haha, ik heb hem en dat is meen enige klacht over dit ding. Het ding werkt perfect ook in nattere omstandigheden. Het zal nooit een probleem worden, maar het idee dat het water bestendig is, terwijl er een plasje op blijft liggen botst gewoon.
Al jaren draaien drie goede oude M5 Deco's een stabiel en snel mesh netwerk, tot in alle hoeken van mijn huis. Als je deze een beetje tactisch plaatst en geen al te grote tuin hebt, kun je die daarmee ook nog prima afdekken.
Leuk zo’n korte review, leest prettig . 1 puntje van kritiek: de kleuren in de grafieken veranderen, handiger om consequent het ene product blauwe lijn te geven en de andere groene lijn IMO.
Bedankt voor de opmerking over het door lussen na een tweede ap. Was vergeten dat die optie bestond, scheelt weer 30 meter geul graven om een tweede aan te leggen. Best tevreden over het apparaat, maar met een forse tuin is 1 toch te weinig, luxe probleem, maar toch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.